Team Sport

petak, 28.02.2014.

NFL - Oakland Raiders



Oakland Raidersi su osnovani 1960, te su originalno trebali igrati u Minnesoti.

Prvih 10 sezona svojeg postojanja Raidersi su se natjecali u American Football Ligi, dok su postali članovi NFL-a spanjanjem AFLa i NFLa 1970.

Raidersi igraju u diviziji West u konferenciji AFC.

Do danas ukupni omjer svih pobjeda i poraza Raidersa je 430–363–11, dok im je učinak u play offu 25–18.

Godine 1960. Raidersi su u momčadi imali 42 igrača od kojih je čak 28 rookiea i samo 14 veterana.

Među tim igračima bili su budući član Hall of Famea centar Jim Otto i budući glavni trener Raidersa, quarterback Tom Flores.

U prvoj sezoni ostvarili su omjer pobjeda i poraza 6-8.

Nakon sezone 1962., poslovni partner Raidersa F. Wayne Valley zaposlio je 33-ogodišnjeg Ala Davisa za trenera i generalnog menađera momčadi, koji je tako postao najmlađi čovjek na te obje pozicije u ligi.

Davis je odmah uveo svoj agresivni ofenzivni stil igre, koje je nazvao “vertikalna igra”.

U travnju 1966. Davis je napustio Raiderse da bi postao komisionar AFLa, dok je pomoćni trener John Rauch postao glavni trener Raidersa.

Dva mjeseca kasnije obznanjeno je spajanje AFLa s NFLom, tako da pozcija komisionara AFL više nije bila potrebna, pa se Davis 25.7.1966 vratio u Raiderse kao suvlasnik momčadi zadužen za sportske djelatnosti.

Istivremeno je na terenu Davis je okupio odličnu momčad.

Raidersi su prvi puta ušli u play off 1967., da bi te iste godine osvojili svoj prvi i zadnji AFL naslov pobjedivši Houston Oilerse rezultatom 40-7 u utakmici za naslov.

Nakon te pobjede su izgubili rezultatom 33-14 u Super Bowlu II protiv Green Bay Packersa, koje je tada u zadnjoj utakmici svoje karijere vodio legendarni Vince Lombardi, čije ime danas nosi Super Bowl.

Trenera Raidersa te godine, Johna Raucha, izabrao je sam Davis, dok je vođa na terenu bio je quarterback Daryle Lamonica, koji je doveden u klub tradeom sa Buffalo Billsima.

Davis je potom povukao još jedan odličan potez zaposlivši Johna Maddena za trenera linebackera.

Kada je 4.2.1969, John Rauch napustio momčad, baš je Madden imenovan za novog glavnog trenera.

U prvoj sezoni Madden je sa Raidersima ostvario skor 12–1–1 pritom osvojivši diviziju.

Ipak nakon što su u divizijskoj rundi play offa Raidersi su porazili Oilerse 56–7, izgubili su u konferencijskom finalu od Kansas City Chiefsa rezultatom 17–7.

Sedamdesete su bila jako uspješne za Raiderse, jer su u njima osvojili 6 divizijskih naslova i igrali 6 puta u konferencijskom finalu.

Momčadi Raidersa iz 70tih su bile vrlo dominantne, sa čak 8 igrača i trenerom Maddenom koji su postali članovi Hall of Famea.

1970tih Raiders su stvorili imiđ momčadi koja igra grubo i čvrsto, dominantno u obrani sa snažnim udarcima safetya Jacka Tatuma i Georgea Atkinsona.

Ranije spomenuto ujedinjenje AFLa i NFLa dogodilo se 1970., te se Raidersi u prvoj sezoni nakon ujedinjenja ostvarili učinak 8–4–2, da bi u konferencijskom finalu izgubili od Baltimore Coltsa.

Od 1973. do 1977., Raidersi su igrali konferencijsko finale svake godine.

U to doba razvilo se rivalstvo sa Pittsburgh Steelersima zbog čestih sustreta u važnim utakmicama, te je pobjednik njihovih međusobnih sustreta bio osvajač Super Bowla sva 3 puta u razdoblju od 1974. do 1976.

Rivalstvo je dobilo veliku pažnju zbog kontroverzne akcije u zadnjoj sekundi njihove prve međusobne utakmice u play offu 1972.

U divizijskoj rundi play offa Raidersi su izgubili od Steelersa 13-7, zbog najpoznatije akcije u povijesti američkog nogometa, koja je ušla u legendu pod imenom “Immaculate Reception” (igra riječi od “bezgrešno začeće”, prijevod bi bio “bezgrešno ulovljena lopta”).

Quarteback Steelersa Terry Bradshaw loše je bacio loptu koja je nakon udarca obrane ispala recieveru Johnu Fuqua-u, da bi ju uhvatio drugi igrač Steelersa fullback Franco Harris i otrčao za touchdown.

Iz Raidersa i dalje tvrde da je lopta dotakla pod i da je akcije tada trebala završiti, te su, kako je to bio početak velikih uspjeha Steelersa, uvjereni da je tako bilo dosuđeno da Steelersi nebi osvojili toliko naslova u 70tima, već da bi svi ti naslovi pripali baš Raidersima.

Raidersi su ponovno osvojili diviziju AFC West i u 1973. sa skorom 9–4–1.

Te godine je zamijenjen quarterback Lamonica sa Kenom Stablerom, koji je ostao prvi quarterback Raidersa tokom 70tih.

Raidersi su te godine pobjedili Steelerse 33–14 u divizijskoj rundi play offa, ali su izgubili konferencijsko finale od Miami Dolphinsa 27–10.

U sezoni 1974, Raidersi su ostvarili skor 12–2 tokom regularne sezone, što je uključivali i niz od 9 pobjeda za redom.

U play offu su pobjedili Miami Dolphinse 28–26 u divizijskoj rundu u utakmici koja je dobila nadimak "Sea of Hands" (more ruku), da bi nakon toga izgubili u konferencijskom finalu od Steelersa, koji su potom ponovno osvojili Super Bowl.

Steelersi su dopustili Raidersima samo 29 rushing jardi i iako su Raidersi vodili 10–3 na početku zadnje četvrtine, izgubili su rezultatom 24–13.

U prvoj utakmici sezone 1975. Raidersi su pobjedili Miami Dolphinse u gostima te su tako prekinuli njihov niz od 31 domaće pobjede u nizu.

U konferencijskom finalu Raidersi su se opet susreli sa Steelersima, ali su ponovno izgubili i opet gledali kako Steelersi nakon toga osvjaju Super Bowl.

U 1976. nesrećama Raidersa je došao kraj i osvojili su svoj prvi Super Bowl pobjedivši u Super Bowlu XI Minnesota Vikingse.

U regularnoj sezonu Raidersi su pobjedili 13 utakmica i u divizijskoj rundi play offa pobjedili su New England Patriotse.

Nakon toga je slijedilo konferencijsko finale protiv Steelersa koje su ovaj puta konačno pobjedili.

Minnesota koja ih je čekala u finalu je izgubila sva tri predhodna Super Bowla u kojima su sudjelovali.

Raidersi im nisu dopustili da baš protiv njih prekinu to prokletstvo te su ih pobjedili 32–14.

Nakon deset uspješnih sezona sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, trener John Madden napustio je posao trenera Raidersa da bi postao TV komentator.

Njegova zamjena je bio već spomenuti bivši quarterback Raidersa Tom Flores, koji je tako postao prvi NFL trener latinoameričkog podrijetla.

Prije sezone 1980. Al Davis je neuspješno pokušavao dobiti novac za popravak stadiona Raidersa Oakland Coliseuma.

Nezadovoljan neuspjehom Davis je sastavio memorandum tražeći dopuštenje NFLa da preseli momčad u Los Angeles.

Odbor klubova NFL lige taj je zahjev jednoglasno odbio.

Skupa sa Los Angeles Memorial Coliseumom, ali i nezavisno Raidersi su podigli tužbu protiv lige zbog te odluke.

Za to vrijeme protivno svim očekivanjama, u sezoni 1980. Raidersi su osvojili svoj drugi Super Bowl pobjedivši Philadelphia Eaglese u Super Bowl XV.

Nakon što je prvotno odbijena tužba Raidersa u drugom suđenju porota je proglasila da je odluka lige nevažeća i Raidersi su se mogli preseliti u Los Angeles, što su i napravili u sezoni 1982.

U svojoj drugoj sezoni u Los Angelesu Raidersi su u Super Bowlu XVIII pobjedili Washington Redskinse za svoj treći Super Bowl naslov.

U regularnom djelu sezone imali su skor 12–4, te su na putu do Super Bowla uvjerljivo pobjedili Steelerse i Seattle Seahawkse.

U Super Bowlu XVIII protiv Redskinsa, Raidersi su na poluvremenu imali prednost 21-3 koju su do kraja pretvorili u pobjedu 38-9.

Nakon te pobjede i njihovog zadnjeg Lombardijevog trofeja, uslijedio je pad forme.

Već u 1986., Davis je htio napustiti Los Angeles Memorial Coliseum i preseliti na moderniji stadion.

Susjedstvo oko stadiona u to vrijeme smatealo se opasnim i liga je zbog toga morala pažljivo određivati termine odigravanja domaćih utakmica Raidersa.

U kolovozu 1987. objavljeno je da je grad Irwindale platio Davisu $10M kao znak “dobre volje” prilikom odabira novog stadiona.

Davis nije pristao na seljenje kluba u Irwindale, ali je zadržao novac.

Pregovori između Davisa i grada Oaklanda počeli su u siječnju 1989. da bi 11.3.1991. Davis javno obznanio da želi vratiti momčad u Oakland.

11.9.1991., Davis je objavio novi ugovor u kojem je momčad trebala ostati u Los Angelesu još 4 godine.

Nedugo potom bivši offensive linemen Raidersa Art Shell postao je trener momčadi, postavši tako prvi crnac trener u NFLu.

Konačno, 23.6.1995, Davis je potpisao pismo namjere u kojem je rekao da želi da se Raidersi vrate u Oakland.

Potrez je podržan od grada Oaklanda i od klubova NFLa pa je momčad počela sezonu 1995. ponovno u Oaklandu sa Mikeom Whiteom kao trenerom.

Kako bi nagovorili Davisa da preseli momčad u Oakland grad je potrošio $220M na obnovu stadiona.

Nakon dvije neuspješne sezone Davis je po drugi puta uopće zaposlio novog glavnog trenera iz nekog drugog kluba.

Posao je dobio koordinator napada Philadelphia Eaglesa Jon Gruden, koji je prije radio za 49erse i Packerse sa trenerom Mikeom Holmgrenom.

Sa Grudenom kao glavnim trenerom Raidersi su dvije sezone za redom ostvarili skor 8-8, i konačno se pomakli sa zadnjeg mjesta u diviziji.

Prije početka sezone 2001. Raiders su potpisali najboljeg wide recievera svih vremena, Jerrya Ricea.

Raidersi su odlično počeli sezonu 2001. sa skorom 10-3, da bi izgubili posljednje tri utakmice i sa skorom 10-6 ušli u wild card rundu play offa.

U wild card rundi su pobjedili New York Jetse 38–24, da bi u divisional rundi izgubili od budućih prvaka New England Patriotsa u utakmici koja je ostala poznata kao “Tuck rule game”.

Utakmica je igrana u teškim i hladnim vremenskim uvijetima usred snježne oluje.

Kasno u zadnjoj četvrtini cornerback Raidersa Charles Woodson je izbio loptu quarterbacku Patriotsa koju je potom ulovio linebacker Raidersa Greg Biekert.

Akcije je pregledana i zaključeno je da je to bilo nedovršeno dodavanje, a ne izbijanje lopte, pa je lopta ostala kod Patriotsa.

Suci su tako odlučili jer je po njima Brady krenuo prigrliti (tuck) loptu uz tijelo i a takvo izbijanje lopte ne može biti fumble.

To pravilo je bilo jedno od kontroverznijih, te je konačno ukinuto u ljeto 2013.

Tom sudačkom odlukom, zbog "tuck rule-a" Patriotsi su uspjeli izboriti produžetke i pobjediti u produžecima.

Nakon te sezone Raidersi su odlučili pustiti odličnog trenera Grudena u Tampa Bay Buccaneerse, jer je kao naslabije plaćeni trener lige tražio povečanje plaće.

Pod novim trenerom Billom Callahanom, Raidersi su završili regularni dio sezone 2002. skorom 11–5, osvojili po treći put u nizu divizijski naslov i prvo mjesto u konferenciji.

Quarterback Rich Gannon izabran je za MVPa lige nakon osvojenih 4689 dodavačkih jardi u toj sezoni.

Nakon što su u play offu uvjerljivo eliminirali New York Jetse i Tennessee Titanse, Raidersi su se plasirali u Super Bowl XXXVII gdje su ih čekali Tampa Bay Buccaneersi.

Isti oni Buccaneersi koji su za trenera to ljeto uzeli bivšeg trenera Raidersa Jona Grudena.

Tokom te sezone Raidersi nisu mijenjali uspješne Grudenove napadačke akcije, tako da je Gruden točno znao sve što je napad Raidersa pokušavao i jednostavno ih uništio snažnom obranom Buccaneersa, izborivši čak 5 interceptiona.

Buccaneersi su pobjedili rezultatom 48–21 i osvojili svoj prvi i jedini Super Bowl naslov.

Igrači Tampa Bay Buccaneersa su poslije rekli da im je Gruden dao toliko informacija o napadu Raidersa da su znali koje će akcije biti odrigrane i prije nego su počele.

Nakon toga je usljedio ponovni pad forme i stalne smjene trenera.

U sezoni 2010. Raidersi su postali prva momčad u povijesti NFL lige koja je je pobjedila sve utakmice unutar divizije, a da svejedno nije ušla u play off.

Sa skorom 8-8 su bili lošiji od lošijeg wild card tima, New York Jetsa za 3 pobjede.

Iako se činilo da se Raidersi popravljaju u 2010. i 2011. već 10 godina nisu ušli u play off niti imali pozitivan omjer pobjeda i poraza.

Raidersi su čak i svjetski poznati poznati i po svojim brojnim i odanim navijačima.

“Raider Nation” je neslužbeno ime navijača Oakland Raidersa, i domaće utakmice najglasniji navijače prate iz dijela stadiona nazvanog “Black Hole”.

Al Davis je za Raiderse složio slogane "Pride and Poise," "Commitment to Excellence," i "Just Win, Baby" koji su svi zaštićeni kao intelektualno vlasništvo momčadi.

Navijači Raidersa rivalima smatraju mnoge momčadi, njihove divizijske rivale Denver Broncose, Kansas City Chiefse i San Diego Chargerse, zemljopisne susjede San Francisco 49erse, te Pittsburgh Steelerse i New England Patriotse zbog dvoboja iz prošlosti.

U rivalstvu s Broncosima Raidersi su imali niz od 14 uastopnih pobjeda od 1965. do 1971., te Raidersi još uvijek drže vodstvo u broju pobjeda 60–46–2.

Baš protiv Broncosa u pobjedi 59-14 iz sezone 2010., Raidersi su postigli klupski rekord u broju bodova postignutih na jednoj utakmici.

Protiv Chiefsa, Raidersi također imaju mnoge pamtljive utakmice, ali prije svih bolan poraz u utakmici za naslov AFLa iz 1969. kada su Chiefsi prošli preko Raidersa u Super Bowl i osvojili ga.

Kansas City Chiefsi vode Raiderse u broju pobjeda 54–50–2.

Rivalstvo sa San Diego Chargersima počelo je u sezoni 1963. kada su Raidersi dva puta pobjedili favorizirane Chargerse prekretima u zadnjoj četvrtini.

Najpamtljivija utakmica ove dvije momčadi je ona iz sezone 1978, prozvana "Holy Roller", u kojoj su Raidersi izgubili zbog kontroverznog fumblea.

Rivalstvo protiv San Francisco 49ersa je u potpunosti geografsko, jer 49ersi igraju u drugoj konferenciji i momčadi se rijetko sreću.

To rivalstvo je prisutno primarno zbog prava prozivanja svoje momčadi najboljom u Zaljevu San Francisca.

Razlozi rivalstva sa Steelersima i Patriotsima su već ranije u detalje opisani.

Povrh toga Raidersi su kratkotrajno bili rivali sa današnjim St. Louis Ramsima u periodu od 13 godina kada su obje momčadi igrale u Los Angelesu.

Raidersi imaju 13 igrača ili trenera imenovanih u Hall of Fame.

To su: Ron Mix, Jim Otto, George Blanda, Willie Brown, Gene Upshaw, Fred Biletnikoff, Art Shell, Ted Hendricks, Al Davis, Mike Haynes, Eric Dickerson, Howie Long, Ronnie Lott, Dave Casper, Marcus Allen, James Lofton, Bob Brown , John Madden, Rod Woodson, Jerry Rice, Warren Sapp i Ray Guy (od ove godine prvi punter u Hall of Fame).

Igrači Raidersa tri su puta izabrani za MVPa NFL lige: 1974. Ken Stabler, 1985. Marcus Allen i 2002. Rich Gannon.

U tri Super Bowla igrači Raidersa su izabrani za MVPa Super Bowla: Fred Biletnikoff u Super Bowlu XI, Jim Plunkett u Super Bowlu XV i Marcus Allen u Super Bowlu XVIII.

Od igrača trenutne momčadi Raidersa koja je već desetljeće stalno na prekretnici i stalno u fazi izgradnje najviše se ističu running back Darren McFadden i fullback Marcel Reece.

Nažalost po Raiderse Darren McFadden će vjerojatno ovo ljeto napustiti momčad kao slobodan igrač, jer su iz momčadi izjavili da će mu produljiti ugovor samo po za njih dobrim uvijetima.

Iako je u zadnjoj sezoni bio loš, McFadden je bio krivo korišten i ako ga se koristi u akcijama koje mu odgovaraju McFadden je jako opasan running back.

Marcel Reece je također ove sezone bio žrtva slabe ekipe, ali je svedno bio zadnje dvije godine pozvan na Pro Bowl jer je prepoznata njegova individualna kvaliteta.

Prošle sezone Reece je imao samo 46 rushing pokušaja za 218 jardi i 4 touchdowna, dok je uz to 32 puta uhvatio loptu, za 331 jardu.

Reece je puno bolji igrač nego njegova statistika pokazuje i najbolji je u situacijama kada njegova momčad ima 3rd down (u pravilu zadnji pokušaj za osvojiti 10 jardi).

Teško je prognozirati kakva je dugoročna budućnost momčadi, ali kratkoroćno teško da ćemo vidjeti kvalitetne Raiderse.

Kvalitetne Raiderse kakve strast njihovih navijača i generacije Raidersa iz prošlosti zaslužuju vidjeti.



Kratke vijesti:

Halilović ide u Barcelonu
17-ogodišnji vezni igrač Dinamo Zagreba Alen Halilović objavio je da će karijeru nastaviti u Barceloni. Barcelonini predstavnici jučer su bili u Zagrebu i dogovorili prelazak mladog igrača u katalonsku momčad.

Kesler demantirao špekulacije da je tražio trade
Ryan Kesler demantirao je špekulacije da je tražio da napusti Vancouver Canuckse. Kesler je rekao: “Da, sretan sam ovdje. Volim svoje suigrače, volim ovaj grad. Moj sin se ovdje rodio i ovdje je odrastao.”

Falconsi modernom tehnologijom popravljaju fizičku spremu
Atlanta Falconsi nisu štedjeli novca kada su kupovali novi software, SpartaTrac, koji će omogućiti bolji nazdor umora i rizika od ozljeda njihovih igrača. Uz pomoć ovog software stručnjaci će pomoći klubskom vodstvu da maksimizira izvedbu igrača na terenu.



Rezultati:

Nogomet

Europa Liga
Rubin Kazan 0 - 2 Real Betis
Basel 3 - 0 Maccabi Tel Aviv
Eintracht Frankfurt 3 - 3 FC Porto
PFC Ludogorets Razgrad 3 - 3 Lazio
SSC Napoli 3 - 1 Swansea City
Salzburg 3 - 1 Ajax
Sevilla 2 - 1 Maribor
Shakhtar Donetsk 1 - 2 Viktoria Plzen
AZ Alkmaar 1 - 1 Liberec
Benfica 3 - 0 PAOK Thessaloniki FC
Fiorentina 1 - 1 Esbjerg fB
Genk 0 - 2 Anzhi Makhachkala
Lyon 1 - 0 Chornomorets O.
Tottenham Hotspur 3 - 1 Dnipro
Trabzonspor 0 - 2 Juventus
Valencia 0 - 0 Dynamo Kyiv

Hokej

NHL
Calgary Flames - Los Angeles Kings 0 : 2
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 0 : 3
Dallas Stars - Carolina Hurricanes 4 : 1
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 3 : 2
Winnipeg Jets - Phoenix Coyotes 3 : 2
Florida Panthers - Washington Capitals 4 : 5
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 1 : 6
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 5 : 2
New York Islanders - Toronto Maple Leafs 5 : 4
New York Rangers - Chicago Blackhawks 2 : 1
Philadelphia Flyers - San Jose Sharks 3 : 7
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5 : 6

Oznake: NFL, oakland, Raiders

28.02.2014. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.02.2014.

NHL - Stadium Series u Chicagu i Heritage Classic u Vancouveru



Povratkom igrača s Olimpijskih igara u noći s utorka na srijedu se nastavila NHL sezona.

Tako će se ovaj vikend odigrati i preostale utakmice regularne sezone na otvorenom.

Nakon utakmica u New Yorku i u Los Angelesu, Stadium Series ove sezone završava u Chicagu utakmicom između domaćih Blackhawksa i Pittsbugh Penguinsa.

Dan kasnije u Vancouveru se igra kanadski tradicionalni Heritage Classic između Vancouver Canucksa i Ottawa Senatorsa.


02.03.2014. 02:00 Pittsburgh Penguins @ Chicago Blackhawks
Soldier Field stadion, Chicago



Prva na rasporedu je utakmica u Chicagu, na Soldier Fieldu, stadionu Chicago Bearsa.



Napadač branitelja Stanley Cup naslova, Chicago Blackhawksa, Kris Versteeg iskusni je veteran, ali bez ozbira na sve što je prošao u karijeri, uvijek će jako dobro pamtiti svoju prvu utakmicu na otvorenom koju je igrao 1.1.2009. na Wrigley Fieldu, stadionu baseball momčadi Chicago Cubsa.

Taj dan su Chicago Blackhwaksi igrali utakmicu Winter Classica protiv Detroit Red Wingsa.

Na utakmici koja je bila puna golova i koja je na kraju završila je rezultatom 6-4 za Red Wingse, baš je Versteeg postigao prvi gol na utakmici u 4. minuti prve trećine.

I dok se Blackhawksi pripremaju za utakmicu protiv Pittsburgh Penguinsa, Versteeg se prisjetio iskustva igraja hokejaške utakmice na otvorenom pred punim stadionom navijača.

Verstaag kaže:
"Sjećam se kako smo se spremali da izađemo iz svlačionica i kako smo išli prema ledu uz bok sa igračima Detriota. Bilo je kao u nogometu.... kada izlaze na teren jedni uz druge i pritom drže djecu za ruke, da bi odmah nakon toga ti igrači su protivnici. Bilo je to jako intezivno iskustvo, kao i taj prvi gol. Svi su se pitali tko će zabiti prvi gol. Toews? Kane? Datsyuk? Zetteberg? A na kraju sam to bio ja. Bilo je to izvrsno iskustvo iako nismo ostvarili dobar rezultat. Nadam se da ćemo to popraviti protiv Penguinsa."

Vremenska prognoza za sada najavljuje za utakmicu jako niske temperature, ali brzo rasprodani stadion će sigurno biti pun bez obzira na vrijeme, kao što je bio slučaj na svakoj utakmici na otvorem do sada.

Kao što smo već vidjeli prijašnjih sezona, ali i ove sezone na utakmicama u Detroitu, Los Angelesu i New Yorku, hokejaške utakmice na otvorenom nešto su posebno.

I to ne samo za ljubitelje hokeja.

Navijači ih vole, a samim time ih vole i sponzori, stoga ne čudi veliki interes klubova koji žele sudjelovati u utakmicama na otvorenom sljedeće sezone.

Pogotovo nakon što je dokazano da se takve utakmice mogu igrati i u toplijim krajevima, kao što je bio slučaj u Los Angelesu.

I sami igrači vole utakmice na otvorenom, to se posebno vidjelo kada su Blackhawksi vratili Versteega u klub, koji je po povratku s radošću i uzbuđenjem pričao o baš predstojećoj utakmici na Soldier Fieldu.

Branić Blackhawksa Brent Seabrook je igrao i na utakmici na Wrigley Fieldu 2009.

Od tada se Seabrook oženio i postao je otac.

Njemu zato ove godine sada već tradicionalno obiteljsko klizanje prije utakmice ima veće značenje nego prošli put i najavio je da će sigurno dovesti sina na led, ali da će ženu teško nagovoriti.

Sam rezultat utakmice će biti važan jer se sreću vodeća momčad istočne konferencija i jedna od vodećih momčadi zapadne konferencije, kojima je svaki bod bitan u borbi za prvo mjesto koje nosi prednost domaćeg terena.

A kako obje momčadi već imaju iskustva igranja hokeja na otvorenom za pretpostaviti je da će se igraći lakše priviknuti na drugačije uvjete.


02.03.2014. 22:00 Ottawa Senators @ Vancouver Canucks
BC Place, Vancouver




Heritage Classic je također serija utakmica na otvorenom koje se igraju u NHL ligi.

Do sada su odigrane dvije utakmice, te je ovo treća utakmica u seriji.

Najavljeno je da će 4. utakmica biti održana u Winnipegu, najvjerojatnije u 2016.

Do sada su se u Heritage Classicu natjecali samo kanadske momčadi i ovaj događaj je neka vrsta kanadskog Winter Classica.

Prvi Heritage Classic, ujedno i prva službena utakmica na otvorenom u NHL ligi, odigran je u Edmontonu, na Commonwealth stadionu 2003..

Njegov uspjeh poslužio kao vodilja za hokej širom svijeta gdje su sada utakmice na otvorenom česta pojava.

Drugi Haritage Classic je održan u Calgaryu u 2011. te je postavio rekorde u zaradi od ulaznica i sponzora, pa je poslužio kao predložak NHLu u cilju da se poveća broj utakmica na otvorenom i da se utakmice na otvorenom održavaju svake sezone.

Ovogodišnji Heritage Classic odigrati će se ovu nedjelju u Vancouveru u BC Placeu između Ottawa Senatorsa i domaćih Canucksa.

Kako je BC Place stadion s krovom, ovo će biti prva utakmica na "otvorenom" koja zapravo neće biti na otvorenom.



Dakako, igrati će se na stadionu koji je puno veći od uobičajenih hokejaških dvorana.

Prije utakmice biti će održano mnogo događaja vezanih uz hokej i Canuckse u samoj blizini stadiona.

Također mnoge kanadske tvrtke uvidjele su velike prednosti oglašavanja na ovakvim događajima, ali i mogučnost približavanja potpisivanju dugoročnih sponzorskih ugovora s NHL ligom, pa je naravno popis sponzora ovogodišnjeg Heritage Classica jako dug.

Obje momčadi su u napetoj borbi za play off u svojim konferencijama, pa se uz sav spektakl vezan uz ovaj događaj, ovdje isto radi i o utakmici od velike rezultatske važnosti za obje momčadi.

Za kraj, do sada je u utakmicama na otvorenom u NHL ligi samo jednom pobjedio domaćin, pa se tako Blackhawksi i Canucksi bore i protiv tradicije, a ne samo protiv Penguinsa i Senatorsa.


Kratke vijesti:

I Manchester City zainteresiran za Shawa
Za igrača Southamptona, 18-ogodišnjeg lijevog beka Lukea Shawa, veliki interes su pokazali mnogi klubovi. Po najnovijem na listi zainteresiranih nalazi i Manchester City. Southampton je megatalentiranog U21 igrača Engleske, pred kojim je velika karijera, već primio ponude koje su prelazile Ł20M.

Sedin se oporavio
Henrik Sedin, koji je zbog ozljede propustio Olimpijske igre, vratio se u momčad Vancouver Canucksa u pobjedi 1-0 protiv St.Louis Bluesa. Na Olimpijskim igrama Sedin je preko TV gledao kako njegova Švedska osvoja srebro. Ovo je Sedinu bila prva utakmica od 4.2.2014.

Porast "salary capa"
Nakon dugih špekulacija sve je izvjesnije da će za sljedeću sezonu salary cap (limit za sumu plaća svih igraća u momčadi) narasti na $133M po godini. Trenutni salary cap je $123M godišnje za svaku ekipu.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Galatasaray 1 - 1 Chelsea
Schalke 04 1 - 6 Real Madrid


Hokej

NHL
Vancouver Canucks - St.Louis Blues 1 : 0
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 4 : 6
Buffalo Sabres - Boston Bruins 5 : 4
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 1 : 2

Oznake: NHL, hokej, utakmice na otvorenom, vancouver, canucks, Ottawa Senators, heritage, classic, stadium, series, Chicago, Blackhawks, pittsbugh, penguins

26.02.2014. u 15:28 • 0 KomentaraPrint#

NFL - Cleveland Browns



Cleveland Brownsi igraju u diviziji North u konferenciji AFC.

Domaće utakmice igraju u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, na FirstEnergy Stadionu.

Brownsi su jedina momčad u NFL koja nema logo na kacigi, čak štoviše njihov logo je kaciga bez loga.

Osnovao ih je 1945. biznismen Arthur B. “Mickey” McBride, kao novu momčad u All-America Football Conference (AAFC), gdje su se počeli natjecati iduće godine.

Liga AAFC se natjecala skupa sa dominantnom ligom NFL kada su se natjecanja nastavila nakon 2. svjetskog rata.

Zbog 2. svjetskog rata su sva sportska natjecanja zaustavljena da bi sportaši mogli kao vojnici ići služiti u ratu.

Početkom 1945., McBride je imenovao 36-ogodišnjeg trenera Ohio State Buckeyesa Paula Browna za glavnog trenera momčadi, obećavši mu pritom dio zarade kluba.

Prvotno je imenovanje kluba ostavljeno treneru Paulu Brownu, koji je odbio prijedlog da se momčad na zove Browns.

Nakon toga je održano natjecanje u kojemu bi natjecatelj čije bi ime na kraju bilo odabrano osvojio $1000.

Na taj način je u lipnju 1945 odabrano ime “Panthers”, međutim, McBride je dva mjeseca kasnije promijenio ime u “Browns” što je također bio prijedlog iz natjecanja.

Ime nije dodijeljeno po Paulu Brownu, nego kao skraćeno od nadimka boksača Joea Louisa, Brown Bomber.

Od igrača prvo je potpisan Otto Graham, quarterback sa Sveučilišta Northwestern.

U Brownovom sustavu igre Graham je postao nacionalna zvijezda, te je bio vodeći dodavać u svim sezonama u kojima je igrao, sa ukupno 10,085 dodavačkih jardi u vrijeme kada je to bilo puno teže ostvariti nego danas.

Prvu utakmicu Brownsi su odigrali 6.9.1946. u Clevelandu protiv Miami Seahawksa, koje su pobjedili 44-0, pred još uvijek rekordnim brojem od 60135 gledatelja.

Brownsi su nakon toga dominirali AAFC-om, sa omjerom 47–4–3 i sa sva 4 naslova u 4 sezone koliko je natjecanje postojalo.

To je uključivalo i sezonu 1948 u kojoj su Brownsi postali prva momčad profesionalnog američkog nogometa koja je cijelu sezonu završila bez poraza.

Taj uspjeh su 24 godine kasnije, 1972., ponovili Miami Dolphinsi.

Nakon sezone 1949., AAFC je prestao postojati i Brownsi su se skupa sa San Francisco 49ersima i Baltimore Coltsima pridružili NFLu.

Brownsi su osvojili NFL u svojoj prvoj sezoni, kao i u sezonama 1954., 1955. i 1964.

Od 1965. do 1995., ušli su u play off ukupno 14 puta, ali niti jednom nisu igrali na Super Bowlu.

Nakon što su se Otto Graham i većina originalne momčadi već umirovili, pa sve do 1957. momčad se mučila ponoviti njihove uspjehe.

Međutim u draftu 1957. Brownsi su izabrali fullbacka Jima Browna sa sveučilišta Syracuse u prvoj rundi drafta.

U svojoj prvoj sezoni Brown je bio vodeći rusher NFL-a sa 942 jarde u sezoni sa samo 12 utakmica, te je izabran za rookiea godine.

Igrom na zemlji predvođeni Jimom Brownom, te igrom u zraku predvođeni quarterbackom Tommyem O'Connellom i njegovim dodavanjima, Brownsi su tu sezonu završili sa skorom 9–2–1, da bi na kraju sezone izgubili utakmicu za naslov od Detroit Lionsa rezultatom 59-14.

Lionsima je to do dana današnjeg zadnji trofej.

U sezoni 1958. Brown je osvojio 1527 rushing jardi, skoro dvostruko više nego je do tada bio rekord.

Prije zadnje utakmice te sezone Brownsima je trebala pobjeda ili remi protiv New York Giantsa da bi osvojili istočnu konferenciju i pravo domaćinstva utakmice za naslov.

U prvoj akciji na utakmici protiv Giantsa Brown je otrčao 65 jardi za touchdown i vodstvo 7-0, međutim iako su na početku zadnje četvrtine Brownsi držali prednost 10-3, Giantsi su izjednačili dvije minute prije kraja.

To je značilo da u prvom kolu play offa Brownsi moraju igrati baš protiv Giantsa.

Tu utakmicu Brownsi su izgubili 10-0, Jim Brown je osvojio samo 8 jardi, a momčad je čak 4 puta predala loptu Giantsima.

Sljedeće dvije sezone važne su samo zbog veličanstvenih uspjeha Jima Browna, ali ne i cijele ekipe.

Nakon skora 7–6–1 u sezoni 1962., novi vlasnik Art Modell dao je 9.1.1963. otkaz treneru Paulu Brownu i zamijenio ga je sa dugogodišnjim asistentom Blantonom Collierom.

Collier je puno opuštenije vodio momčad što je rezultiralo sa naslovom u 1964., kada su u finalu pobjedili favorizirane Baltimore Coltse 27-0, te dodatnim osobnim uspjesima Jima Browna koji je osvojio titulu MVPa sa 1863 rushing jardi.

Jim Brown je još uvijek vodeći rusher Brownsa, postao je član Hall of Famea, te ga mnogi stručnjaci smatraju najboljim igračem američkog nogometa ikada, čak ispred Joea Montane, Jerrya Ricea i Lawrencea Taylora.

Jim Brown danas radi kao stučni savjetnik u Brownsima.

U svibnju 1969., Brownsi su skupa sa Pittsburgh Steelersima i Baltimore Coltsima pristali ući u ujedinjenu NFL ligu, te promijenti konferencije i postati AFC momčadi.

Momčad je prvu sezonu ujedinjene NFL lige završila iza Bengalsa, novoosnovane momčadi Paula Browna iz susjednog Cincinnatija.

Brown je osnovao Bengalse kao protest zbog otkaza u Clevelandu, te su Bengalsi imali identičnu opremu kao i Brownsi.

U 1979. momčad je dobila nadimak “Kardiac Kids” zbog svojih čestih “infakrtnih” završnica utakmica koje su često dramatično pobjeđivali u produžecima.

Sljedeće sezone, 1980., fanovi Brownsa se rado sjećaju.

Nakon prosjećnog starta momčad je pobjedila 3 utakmice sa preokretima u zadnjoj četvrtini, dok su u 4. onemogućili preokret Baltimore Coltsa i tako ostvarili 4. pobjedu u nizu.

Browns su potom za 7 pobjeda u nizu, pobjedili još tri utakmice preokretima u zadnjoj četvrtini.

Na kraju sezone njihov je quarterback Brian Sipe osvojio nagradu za MVPa liga sa 4000 dodavačkih jardi, 30 touchdowna i 14 interceptiona.

Naravno da im je u takvu igru ostao i nadimak Kardiac Kids.

Te sezone su im protivnici u prvom play offu nakon 8 sezona su im bili Oakland Raidersi.

Kako je cijela sezona bila dramatična, tako je i završila.

U zadnjoj akciji pokušali su po tko zna koji puta preokrenuti utakmicu i pozvana je akcija kasnije poznatu kao "Red Right 88", gdje je quarterback trebao dodati u end zonu.

Mike Davis iz Raidersa je presjekao to dodavanje, tako da su Raidersi izbacili Brownse, prošli dalje i na kraju osvojili Super Bowl.

Akcija "Red Right 88" ostala je upamćena kao jedno od sportskih prokletstava grada Clevelanda.

U sezoni 1986. Brownsi su došli do AFC Championship utakmice na domaćem terenu protiv Denver Broncosa.

Broncosi su 5 minuta prije kraja utakmice imali loptu u posjedu, ali na 2 jarde od svoje end zone, jak vjetar u lice i zaostatak od 20-13.

Ono što je slijedilo ostalo je zapamćeno kao “the Drive”.

Quarterback Denver Broncosa i član Hall of Famea John Elway, odveo je Broncose do touchdowna 34 sekunde prije kraja, da bi u produžetku field goal Rich Karlisa donio pobjedu Broncosima.

To je bio početak prokletstva Brownsa protiv Broncosa, jer su od tada do danas Brownsi samo jednom pobjedili Broncose.

6.1.1995. vlasnik Brownsa Art Modell je obznanio da će iduće sezone cijeli klub sa stručnim stožerom i igračima preseliti u Baltimore, u saveznu državu Maryland.

Zbog velike svađe koja je tada nastala između Modella i NFL lige koja se nije slagala s tim seljenjem momčadi, sva prava intelektualnog vlasništva Brownsa, ako i uspjesi i povijest kluba ostali su u Clevelandu da ih naslijedi novoosnovana momčad proširenja koja je od lige, zgrožene potezom Modella, obećana Clevelandu.

Nova momčad u Baltimoru morala je tako promijeniti ime, te je nazvana Ravens, inspirano time što je u Baltimoreu pokopan pjesnik Edgar Allan Poe.

Tako Art Modell, zbog dva događaja, otkaza Paulu Brownu iz 1962. I preseljenja momčadi u Baltimore u 1995., u najmanju ruku nije dobrodošao u Cleveland.

Navijači Brownsa jako su prosvjedovali protiv seljenja momčadi, a podignute su i tužbe od strane navijača, sponzora i samog grada Clevelanda.

U tome su im pomogli i navijači Steelersa koji su pomogli rivalima djelom iz suosjećanja, a djelom jer su se bojali da će izgubiti "najdražeg" rivala.

Sa početkom sezone 1999. NFL liga je ispunila obečanje gradu Clevelandu i Brownsi su se vratili u NFL kao momčad proširenja sa u potpunosti novim igračima i stručnim stožerom.

U prvoj sezoni su ostvarili najgori skor u klupskoj povijesti sa 2-14.

Od kada su se ponovno pridružili ligi Brownsi su imali malo uspjeha, pa im je ukupan omjer pobjeda i poraza 77–163.

Od 1999. naovamo Brownsi su imali samo dvije sezone sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, 2002. sa skorom 9–7 kada su se plasirali u play off i 2007. sa skorom 10-6 kada nisu uspjeli ući u play off.

U wild card rundi play offa 2002. Brownsi su igrali protiv Pittsburgh Steelersa i iako su 5 minuta prije kraja imali prednost 33-21, izgubili su rezultatom 36-33.

Za svoje najveće rivale navijači Cleveland Brownsa smatraju sve tri momčadi iz divizije AFC North.

Najstarije rivalstvo u AFC Northu, između Brownsa i Steelersa, se naziva Turnpike rivalstvo.

Kada su se u početku ove momčadi sretale Brownsi su dominirali, ali u novije vrijeme Steelersi dominiraju ovim dvobojom te tako imaju prednost u pobjedama na Brownsima od 64-57.

Bivši vlasnik Brownsa Art Modell je tražio da se utakmice sa Steelersima uvijek igraju u subotu navečer da bi još više podigle tenzije oko ovog rivalstva.

U Clevelandu Steelerse i dalje smatraju najvećim rivalima, dok su se u nedavnijoj povijesti u Pittsbughu "ohladili" što se tiće rivalstva prema Brownsima zbog slabe momčadi koju Brownsi imaju.

Od kada su se Brownsi vratili u ligu imaju skor pobjeda protiv Steelersa 5-24.

Rivalstvo između Brownsa i Bengalsa nastalo je zbog netrpeljivosti između Paula Browna i Arta Modella.

To je rivalstvo poznato kao "Battle of Ohio", te dodatno je potpaljeno blizinom dva grada i socijalno-kulturološkim razlikama između gradova.

Kada je ujedinjena NFL liga Modell,je inzistirao da se Brownse preseli iz NFC u AFC samo da bi bio u istoj diviziji sa Brownovim Bengalsima.

Čak dvije od osam utakmica sa najviše bodova u NFL ligi dogodile su se u "Bitci za Ohio", dok Bengalsi vode u ukupnom međusobnom omjeru 42–37.

Rivalstvo sa Baltimore Ravensima nastalo je kao rezultat selidbe momčadi iz Clevelanda u Baltimore, te je mržnja navijača iz Clevelanda primarno umjerena na Arta Modella a ne na same Ravense.

Za razliku od ostalih rivalstava Ravensi ovu utakmicu ne smartaju rivalstvom i vode u omjeru pobjeda i poraza 20-7.

Osim ovih klubova, Brownsi rivalima smatraju i Baltimore/Indianapolis Coltse, Denver Broncose i Detroit Lionse, primarno zbog sustreta iz prošlosti.

Zbog svoje duge i bogate povijesti Brownsi imaju dosta igrača i trenera u Hall od Fameu.

To su: Otto Graham, Paul Brown, Marion Motley, Jim Brown, Lou Groza, Dante Lavelli, Len Ford, Bill Willis, Forrest Gregg, Willie Davis, Doug Atkins, Bobby Mitchell, Paul Warfield, Mike McCormack, Frank Gatski, Len Dawson, Chuck Noll, Leroy Kelly, Henry Jordan, Don Shula, Tommy McDonald, Ozzie Newsome, Joe DeLamielleure i Gene Hickerson.

Od igrača koje trenutno Brownsi imaju na rosteru najistaknuti su wide reciever Josh Gordon i tight end Jordan Cameron.

Prema najavama Gordon bi trebati nastaviti s uspjesima pod novim koordinatorom napada Kyleom Shanahanom.

Ako pretpostavimo da će Brownsi naći kvalitetnog i odgovarajućeg quarterbacka, za očekivati je da će Gordon ostvariti bolju statistiku od 87 ulovljenih lopti i 9 touchdowna iz prošle sezone.

Jordanu Cameronu promjene ipak neće toliko odgovarati jer su njemu glavni trener Rob Chudzinski i koordinator napada Norv Turner puno više odgovarali.

Chudzinski je sam kao igrač bio tight end, te je njegova taktika bila puno više podređena Cameronu nego će sada biti slučaj.

Cameron je lani statistički bio 5. najbolji tight end u NFL ligi, ali bez obzira na veliki talent, za očekivati je da će mu teže pod novim vodstvom.

Unatrag zadnjih par godina momčad je prošla kroz puno smjena u vlasništvu, u stručnom stožeru, u igračkom kadru i na izvršnim pozicijama u momčadi.

Dešavalo se čak i da se otkazi uruće i prije nego bi momčad odigrala ijednu utakmicu.

Tako da je trenutna situacija u Brownsima dosta kaotična.

Bez obzira na to Brownsi ovog ljeta ima puno draft pickova i puno slobodnog prostora za plaće, pa samim time i puno prostora za napredak, ali samo ako prestanu političke igre i svi se usmjere zajedničkom cilju, povratku Brownsa na putove stare slave Otta Grahama, Jima i Paula Browna.



Kratke vijesti:

van Persie kritizirao suigraće
Napadač Manchester Uniteda nakon poraza od Olympiacosa je izjavio: "Katkad je teško napraviti više u prostorima u kojima se mogu kretati na terenu, jer tamo budu moji suigrači. To mi uvelike otežava posao. Onda moram mijenjati svoj pristup i igrati van svoje zone, što je štetno za momčad."

Callahan će 99% biti tradean
Kapetanu New York Rangersa Ryanu Callahanu istiće ugovor i prema izvorima iz kluba biti će tradean dok još traje ovaj trade period. Zainteresirani su St. Louis Bluesi i Tampa Bay Lightning.

Buccaneersi primaju pozive zainteresiranih za Revisa
Manje od godinu dana nakon što je došao u Tampa Bay Buccaneerse, čini se da bi Darrelle Revis mogao biti tradean. Mnoge momčadi već su kontaktirale klub s interesom tradea za Revisa, dok se službeni stav Buccaneersa još očekuje.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Zenit Petersburg 2 - 4 Borussia Dortmund
Olympiakos 2 - 0 Manchester United

Francuska Ligue 1
Bordeaux 3 - 2 Lorient


Hokej

NHL
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 3 : 2

Oznake: NFL, cleveland, browns, paul, brown, jim, otto, graham

26.02.2014. u 13:06 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 25.02.2014.

Nogomet - Drugi dio osmine finala Lige Prvaka



Danas i sutra igraju se preostale utakmice prvog kola osmine finala Lige Prvaka.

Među klubovima koji se natječu Borussia Dortmund i Chelsea su po jednom osvojili Ligu Prvaka, Manchester United tri puta, dok je Real Ligu Prvaka osvojio 9 puta i već je dugo u lovu na 10. naslov, koji nazivaju "La Decima"


Zenit - Borussia Dortmund


Borussia Dotrmund nastavlja put u svom pokušaju da popravi svoj prošlogodišnji uspjeh u Ligi Prvaka kada su u finalu izgubili od Bayern Münchena.

Lani je momčad Jürgena Kloppa na putu do finala izbacila Šakhtar Donjeck, Malagu i Real Madrid.

Ove sezone Borussija je završila kao prva u skupini ispred Arsenala i Napolija koji su također završili sa po 12 bodova.

I dok je Napoli eliminiran sa 12 bodova, Zenit je prošao svoju skupinu sa upola manje bodova, završivši drugi iza, u toj skupini dominantnog, Atletico Madrida.

Zenit je jedinu pobjedu u skupini ostvario protiv Porta i ta pobjeda skupa sa tri remija je bila dosta za prolaz slabe skupine.

Borussia je za to vrijeme morala u svojoj skupini pobjediti 4 utakmice, da bi tek u zadnjim minutama zadnjeg kola u Marseillu pobjedila Olympique rezultatom 2-1 i "skočila" sa 3. na 1. mjesto u skupini.

Nakon loše forme prije zimske pauze Borussia sada izgleda puno bolje, iako ih je na putu do 4. pobjede u nizu senzacionalno zaustavio davljenik HSV pobjedom 3-0 koji je u tu utakmicu ušao u katastrofalnoj formi zbog koje i je u zoni ispadanja.

Tako se Kloppova momčad nalazi 20 bodova iza vodećeg Bayerna i bod iza drugoplasiranog Bayer Leverkusena.

Istovremeno zbog duge zimske pauze u ruskoj ligi Zenit nije igrao natjecateljsku utakmicu od zadnjeg kola Lige Prvaka 11.12.2013.

Momčad Luciana Spalletta se nalazi na prvom mjestu ruske Premier Lige sa 40 bodova zahvaljujući boljem međusobnom omjeru protiv Lokomotiva iz Moskve.

U nedavnim prijateljskim utakmicama Zenit je bio sklon oscilacijama, pobjedili su CSKA Moskvu, Trans i Metalurg Donjeck, ali su izgubili od Šakhtar Donjecka i Metalist Kharkiva.

Spallettijeva momčad nema problema s ozljedama ukoliko se nešto ne promijeni, što znaći da bi Salomon Rondon, koji je u siječnju kupljen iz Rubin Kazana, mogao debitirati u Ligi Prvaka.

Marco Reus se protiv HSV vratio nakon ozljede i moći će igrati, ali nastup Matsa Hummelsa je dvojben, dok Ilkay Gundogan, Sven Bender, Neven Subotić i Jakub Blaszczykowski sigurno zbog ozljeda propuštaju susret sa Zenitom.


Olympiacos - Manchester United


Manchester United putuje u Grčku više - manje dobrog raspoloženja.

Bilo je za očekivati da će ova sezona biti teška za United nakon odlaska Sir Alexa Fergusona.

I iako je forma Uniteda u Premier Ligi bila, u najmanju ruku, oscilirajuća, njihova je forma u Ligi Prvaka bila odlična.

Ove sezone još nisu poraženi u Ligi Prvaka, osvojili su prvo mjesto u skupini A i pritom primili samo 3 gola.

Prošli petak pojavile su se vijesti da je Wayne Rooney potpisao ugovor do 2019.

Navijači su naravno te vijesti dočekali sa oduševljenjem, pogotovo nakon što je Rooney proslavio potpisivanje novog ugovora potvrdivši pobjedu protiv Crystal Palacea golom za 2-0.

Jednako ohrabrujuć za Moyesa je i povratak Robina van Persiea nakon ozljede.

Moyes još očekuje izvješće o zdravstvenom stanju Phila Jonesa, Rafaela da Silve i Jonnya Evansa, koji su svi propustili utakmicu protiv Crystal Palacea, dok će Danny Welbeck sigurno propustiti prvu utakmicu protiv Olympiacosa.

Siječanjsko pojačanje Juan Mata ne može igrati za ManUtd u Ligi Prvaka jer je već ove sezone u istom natjecanju nastupio za Chelsea.

United očekuje paklena atmosfera u Ateni kod Olympiacosa, koji se bez večih problema razračunava s protivnicima u grčkoj Super Ligi.

Michelova momčad je neporažena u ligi od veljače 2013., dok ove sezone imaju gol razliku 78-9.

Olympiacos je prošao u osminu finala u vrlo dramatičnim okolnostima.

Završili su drugi iza PSG-a, dok su se na tablici nalazili ispred Benfice samo zbog boljeg međusobnog omjera.

Michelova momčad ne može ući u ovu utakmicu u boljoj formi, nakon što su za vikend pobjedili OFI Crete s visokih 4-0, i hattrick Ščepovića, koji duduše ne smije nastupiti u Ligi Prvaka.

Međutim Ščepović se uopće našao na terenu jer se ozljedio glavni napadač Javier Saviola, koji zbog te ozljede neće igrati protiv Uniteda.

Siječanjska pojačanja Hernan Perez i Ivan Marcano smiju nastupiti u današnjoj utakmici, dok je Nelson Valdez upitan zbog ozljede zgloba.

U prijašnja 4 susreta grčka momčad nije imala sreće protiv Manchester Uniteda, izgubili su sve 4 utakmice zabivši pritom samo 1 gol.


Galatasaray - Chelsea


Galatasarayev Didier Drogba igrati će protiv svojeg bivšeg kluba Chelsea po prvi puta od kada ih je napustio u ljeto 2012. netom nakon osvajanja Lige Prvaka.

Navijači Chelsea smatraju Drogba legendom kluba, između ostaloga i zbog njegovog ogomnog udjela u osvajanju Lige Prvaka u sezoni 2011./12. kada je u münchenskom finalu pobjeđen Bayern.

Igrajući za Chelsea Drogba je zabio 127 golova u 341 utakmici.

Usprkos lijepim sjećanjima, Drogba će pokušati izbaciti svoj bivši klub iz Lige Prvaka kada Chelsea u srijedu dođe u Galatasarayevu Turk Telekom Arenu.

Reprezentativac Obale Bjelokosti zabio je ove sezone 12 golova u svim natjecanjima, međutim ovaj puta morati zabiti gol najboljoj obrani Lige Prvaka.

Zajedno sa Manchester Unitedom i Atletico Madridom, Chelsea je primio samo 3 gola u skupinama, dok su primili samo jedan gol u zadnjih 5 susreta u Premier Ligi.

Pobjedom 1-0 ovaj vikend su svladali Everton i time su zadržali vodeće mjesto u Premier Ligi sa bodom ispred Arsenala i 3 boda ispred Manchester Citya koji ima utakmicu manje.

Napadač Samuel Eto'o uvjeren je da može još jednom osvojiti Ligu Prvaka:
"Nikad nismo pomislili da ne možemo osvojiti Ligu Prvaka, pogotovo jer je Jose Mourinho došao u klub da osvoji Ligu Prvaka. Mi igrači vjerujemo da je to moguće, ali to nije naša zadaća. Mi trenutno ne mislimo na kraj sezone, nego samo na iduću utakmicu protiv Galatasaraya."

Galatasarayev trener Roberto Mancini imao je dosta susreta sa Chelseam dok je kao trener vodio Manchester Citya protiv njih u Premier Ligi.

Mancini je od svojih 9 susreta protiv Chelsea kao trener Manchester Citya pobjedio 6.

Galatasaray se trenutno nalazi na 2. mjestu u turskoj Super Ligi, iza velikih rivala Fenerbahcea, dok su u skupini Lige Prvaka završili drugi, dramatičnom pobjedom Sneijderovim golom 5 minuta prije kraja, u odgođenoj utakmici zadnjeg kola protiv Juventusa kod kuće.

Prvo mjesto u toj skupini zauzeo je Real Madrid.

U Galatasarayu žele ući u četvrtfinale drugu godinu za redom.

Lani su izbacili Schalke u osmini finala, da bi potom u četvrtfinalu izgubili od Real Madrida.

U jedinom dosadašnjem službenom susretu ove dvije momčadi u Istanbulu Galatasaray je izgubio od Chelsea 1999. rezultatom 5-0 golovima Gianfranca Zole, Dennisa Wisea i Gabriela Ambrosettia, dok je 2 gola zabio Tore Andre Flo.


Schalke 04 - Real Madrid


Real Madrid ima priliku popraviti svoj slab skor u Njemačkoj i doći na korak od četvrtfinala gostujućom pobjedom protiv Schalkea.

Momčadi igraju u srijedu u osmini finala Lige Prvaka, dok Real Madrid ima samo jednu jedinu pobjedu na zadnjih 25 gostovanja u Njemačkoj.

Ta jedina gostujuća pobjeda izborena je 2000. protiv Bayer Leverkusena.

Ipak, momčad Carla Ancelottija je u odličnoj formi i trebala bi putovati u Njemačku puna samopouzdanja nakon što su ovaj vikend izbili sami na prvo mjesto u španjolskoj La Ligi.

Real Madrid je pobjedio 15 od zadnjih 16 utakmica u svim natjecanjima, u zadnjih 5 utakmica su primili samo 2 gola i vodeća su momčad Lige Prvaka u broju zabijenih golova.

Cristiano Ronaldo zabio je 9 golova, što je rekord za utakmice po skupinama Lige Prvaka, dok je cijela momčad zabila ukupno 20 golova u jakoj skupini koju su činili Galatasaray, Juventus i Copenhagen.

Ronaldo će biti svjež jer je propustio zadnje tri utakmice Real Madrida zbog crvenog kartona kojeg je dobio u utakmici protiv Athletic Bilbaa.

Trener Reala Ancelotti već je jednom kao trener gostaovao u Gelsenkirchenu, kada je kao trener Milana pobjedio u sezoni Lige Prvaka 2005/06.

Trener Reala želi nastupiti u najjačem sastavu iako napominje:
"Prije nego odredimo postavu protiv Schalkea moramo procjeniti koji je status nedavno ozljeđenih Marcela i Coentraa. Igrati ćemo s najjačom mogućom momčadi. Sada su sve utakmice vrlo važne, ali lako se dogodi da tko neće igrati u srijedu, da će igrati u nedjelju protiv Atletico Madrida."

Schalke ima podjednako dobru formu u domaćoj ligi kao i Real Madrid.

Do ovog vikenda i remija 0-0 s Mainzom, pobjedili su sve utakmice nakon zimske pauze.

Iako je taj remi prekinuo pobjednički niz Schalkea, momčad iz Gelsenkirchena je ostala unutar prva 4 mjesta koja iz Bundeslige vode dogodine u Ligu Prvaka.

Još jedna dobra vijest je povratak Julian Draxler nakon ozljede zgloba.

Draxler bi tako mogao početi utakmicu protiv Real Madrida skupa sa Kevinom-Princeom Boatengom, Maxom Meyerom i Klaasom-Janom Huntelaarom, koji će igrati protiv svoje bivše momčadi.

Nizozemski reprezentativac očekuje da će namučiti obranu bivšeg kluba:
"Mislim da je naše najjače oružje naš napad. Možemo zabiti u bilo kojem trenu u tijeku utakmice i velika smo opasnost za bilo koju obranu. Kada tome dodamo da Realu nikako ne uspjeva pobjediti u Njemačkoj, svima je jasno da je sve moguće. Ali vidjeti ćemo, sve je moguće, ipak je ovo nogomet."

I dok Real ima katastrofalan skor u Njemačkoj, Schalke ima isto poprilično malo uspjeha u Španjolskoj, gdje nisu pobjedili niti jednu od zadnjih 7 utakmica.



Kratke vijesti:

Anelka na saslušanju
Danas počinje disciplinsko saslušanje Nicolasa Anelke povodom otpužbe da je njegovo slavlje gola protiv West Ham Uniteda u prosincu 2013. bilo antisemitističko.

Nastavlja se NHL
U noći s utorka na srijedu se nastavlja NHL liga utakmicom Buffalo Sabresa i Carolina Hurricanesa. Također u skorije vrijeme će se nastaviti i utakmice na otvorenom dvobojima Chichago Blackhawksa i Pittsburgh Penguinsa 1.3., te Vancouver Canucksa i Ottawa Senatorsa 2.3.

Harbaugh ostaje u San Franciscu
Iako su se iz dosta pouzdanih izvora pojavile priče da će San Francisco 49ersi tradeati svojeg trenera Jima Harbaugha u Clevland, dok će za uzvrat Brownsi 49ersima ustupiti nekoliko draft pickova, te su se priče pokazale neistinitim i Harbaugh sigurno ostaje u San Franciscu.



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Hull City 2 - 1 Brighton
Sheffield Wednesday 1 - 2 Charlton Athletic

Italija Serie A
Parma 2 - 2 Fiorentina
SSC Napoli 1 - 1 Genoa

Španjolska Liga BBVA
Espanyol 1 - 2 Villarreal

Oznake: nogomet, liga, pravaka, manchester, united, olympiacos, real, Madrid, schalke, chelsea, galatasaray, Borussia, dortmund, zenit

25.02.2014. u 09:43 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.02.2014.

NHL - Kanada zlatna, Švedska srebrna, Finska brončana, a Amerika razočarana



Od kada se od 1998. na Olimpijskim igrama natjeću i igraći iz NHLa Kanadi je ovo već treći trijumf.

Zadnjeg dana Olimpijskih igara u Sočiju, kanadska muška hokejaška reprezentacija osvojila je zlato u finalu pobjedivši Švedsku rezultatom 3-0.

Strijelci za Kanadu su redom bili Jonathan Toews, Sidney Crosby i Chris Kunitz, dok je, za protivnike obeshrabrujuća obrana Kanade, predvođena golmanom Careyem Priceom obavila ostatak posla, kao i do sada na turniru.

Sva tri strijelca u finalu su zabili svoje prve golove na turniru.

Kanadska obrana nije primila gol niti u polufinalu, niti u finalu olimpijskog turnira.

Cijeli vrijeme pričalo se o kanadskom napadu koji se mućio, dok je pritom zaboravljana njihova obrana, koja je u tišini učinkovito zaustavljala najbolje svjetske napadače, spriječivši američki i švedski napad da zabiju Priceu ijedan jedini gol.

Na cijelom turniru Kanada je primila samo 3 gola u 6 utakmica i niti u jednom trenu na turniru nije gubila.

Strijelci iz ovogodišnjeg finala, Toews i Crosby, također su zabili i u vancouverskom finalu iz 2010.

Kanada je tako postala prva momčad koja je obranila olimpijsko zlato u eri od kada na Olimpijskim igrama sudjeluju igrači iz NHLa.

Ako se uzmu u ozbir sve Olimpijske igre, Kanada je prva momčad u 26 godina koja je obranila naslov.

U finalu su Kanađani pucali po golu puno više od Šveđana (36-24), što je bilo posebno izraženo u zadnjoj trećini, kada su Kanađani imali prednost u šutevima 13-4.

Glavni razlog za brigu u Kanadi bio je Švedski golman Henrik Lundqvist, ali čak je i elitni golman iz NHLa bio je u finalu nemoćan pred kanadskim napadom, koji je konačno proradio.

Lundqvist je obranio 33 udarca, 3 nije mogao.

Na drugoj strani Price je sa 24 obrane pomogao Kanadi u pohodu na zlato i završio je turnir sa nizom od 164 minute i 19 sekundi bez primljenog gola, više od 8 trećina hokejaške utakmice.

Veliki broj ozljeda konačno je došao na naplatu Šveđanima.

Cijeli turnir su im nedostajali Henrik Sedin i Johan Franzen, da bi nakon prve utakmice na Olimpijskim igrama ostali i bez kapetana Henrika Zetterberga.

Prije samog finala stvari su se još više pogoršale za Švedsku.

Napadač Washington Capitalsa Niklas Bäckström pao je na doping testu na još uvijek nepoznatu zabranjenu substancu, te nije smio nastupiti u finalu.

Iako se IIHF protivio Bäckstömovoj zabrani igranja, Olimpijski odbor je bio jasan i odriješit, pa je Švedska još dodatno oslabljena ušla u finalnu utakmicu.

U nervoznom početku utakmice obje momčadi imale su šansu povesti.

Za Švedsku je okvir gola pogodio Gustav Nyquist u 4. minute utakmice, dok je 5 minuta kasnije švedski okvir gola pogodio Patrice Bergeron za Kanadu.

Toews je doveo Kanadu u vodstvo u 13. minuti prve trećine, nakon što je u gol preusmjerio dodavanje Jeffa Cartera.

Zanimljivo, Toews je također zabio za vodstvo 1-0 i u finalu 2010., također u 13. minuti prve trećine.

Kanada je vrlo zrelo nastavila igrati i u drugoj trećini, i dalje su u potpunosti kontolirali utakmicu.

Još mirniji ulazak u zadnju trećinu omogućio im je Sidney Crosby, koji je 4 minute prije kraja druge trećine izašao sam ispred Lundqvista i poentirao za 2-0.

Kapetan Pittsburgh Penguinsa sam je stvorio gol, oduzevši pak Jonathanu Ericssonu na plavoj liniji kanadske trećine, izbivši tako sam ispred Lundqvista kojeg je nadmudrio prebacivši pak u zadnji tren na backhand.

U zadnjoj trećini stanje na terenu se nije promijenilo, ali rezultat je, kada je Chris Kunitz potvrio pobjedu 11 minuta prije kraja golom za 3-0.

Napadačke postave koje su Kanadi donjele zlato uglavnom su proigrale tek u polufinalu i finalu.

Ali to je zato jer Kanada ima toliko talenta u svojoj momčadi da je u "slabijim" utakmicama mogla igrati i računati na individualnu kvalitetu.

Prvi napad Kanadu Kunitz-Crosby-Bergeron je bio odličan tek u finalu, kada su zabili dva od tri kanadska gola, dok je Crosby ponovno svoj prvi i jedni gol na turniru zabio tek u finalu, kao i 2010.

Druga kanadska linija Benn-Getzlaf-Perry je odradila težak fizički posao u polufinalu i finalu, tako da zaslužuju pohvale za umaranje američke i švedske obrane. Uz to Benn je zabio jedini gol na polufinalnoj utakmici protiv SAD-a.

Napad koji su činili Marleau-Toews-Carter je zabio gol u prvoj trećini i uredno je odradio svoj posao za vrijeme cijelog turnira.

Kada se vidi da četvrti kanadski napad čine Sharp-Duchene-Nash/St. Louis jasno je da jedino Kanada može ostati bez Johna Tavaresa, a da se to uopće ne osjeti.

Kako je Kanada imala najbolju obranu na turniru za sve njihove obrane parove Keith-Weber, Bouwmeester-Pietrangelo i Vlašić-Doughty/Hamhuis možemo reći da su bili besprijekorni i da su jako rijetko griješili.

Osim toga Weber i Doughty su se iskazali u postizanju golova i pomogli napadu kada pak nije htio u gol.

Golman Carey Price uglavnom nije imao puno posla na cijelim turniru, ali kada je bio potreban, bio je skoro savršen.

Kanada je tako sukladno očekivanjima osvojila zlato, iako je tek počela igrati ozbiljan hokej od polufinala.



U utakmici za brončanu medalju Finska je pregazila SAD rezultatom 5-0.

Teemu Selanne je nakon utakmice predvodio momčad u slavljeničkom krugu po ledu, sa brončanom medaljom oko vrata, nakon što je završio nastup na svojim šestim Olimpijskim igrama.

Ako se Selanne stvarno planira umiroviti na kraju ove NHL sezone, sigurno je zadovoljan načinom na koji je završila njegova reprezentativna karijera.

Selanne je u utakmici za broncu zabio dva gola, dok je golman Tuukka Rask, koji je zbog temperature morao propustiti polufinale sa Švedskom, imao 27 obrana.

Četrdesettrogodišnja finska legenda Selanne zabio je snažnim udarcem za 1-0 u drugoj trećini, da bi samo 11 sekundi kasnije Jussi Jokinen povisio rezultat na 2-0.

Selanne i suigrači nisu još bili gotovi.

U zadnjoj trećini zabili su još tri gola protiv momčadi SADa, koja je izgledala tako dobro cijeli turnir, da bi u zadnjoj utakmici ostavljali dojam da bi radije bili kući.

Finci su Amerikance ponizili.

Selanne je skupa s ovom broncom pomogao Finskoj da osvoji 4 medalje na zadnjih 5 Olimpijskih igara.

U tom razdoblju u kojem na Olimpijskim igrama sudjeluju i igrači iz NHLa, niti jedna reprezentacije nije osvojila više medalja.

Na kraju utakmice postalo je sve izvjesnije da se Selanne, sa 43 godine najstariji igrač na turniru, planira umiroviti na kraju ove sezone.

Dvadeset sekundi prije kraja utakmice otklizao je do klupe da bi izgrlio sve suigrače i trenere, prije nego je, kako je isticala zadnja sekunda utakmice, preskočio zaštitnu ogradu.

Teško je u svijetu hokeja naći nekoga tko ne voli Teemua Selannea.

Isto vrijedi i za njegove suigraće.

Tako da je legenda hokeja od količine i snage tih zagrljaja više puta podignut s leda na klupu.

Na ovoj utakmici Selanne je popravio svoj rekord od 43 boda na Olimpijskim igrama.

Ipak, prije nego se utakmica pretvorila u apsolutnu dominaciju Finaca, Amerikanci su imali dvije odlične šanse.

Patrick Kane imao je priliku iz kaznenog udarca u prvoj i u drugoj trećini.

Kod prvog udarca promašio je gol, dok je kod drugog udarca pogodio okvir gola.

Kane, koji je promašio i čistu priliku kada je bio sam s golmanom protiv Rusije, rekao je da mu je ovo bila jedna od najfrustrirajućijih utakmica u karijeri.

Jednostavno ni Kaneu ni Amerikancima nije bilo suđeno.

Amerikancu su tako propustili šansu osvojiti po prvi put od 1956. i 1960. za redom medalje na Olimpijskim igrama.

Finska je tako iskoristila prednost igrača više dva puta u zadnjoj trećini, iako im Amerikanci, netipično za njihov mentalitet, nakon 2-0 nisu više pružali preveliki otpor.

Ako liga stvarno zabrani igračima odlazak na iduće Olimpijske igre u Južnu Koreju, ovo je Kaneu i ostatku momčadi bila zadnja šansa da osvoje prvo američko Olimpijsko zlato nakon 1980. i "Čuda na ledu".

Jonathan Quick, koji je zasluženo izabran za prvog golmana ispred Ryana Millera, koji je branio u Vancouveru na zadnjim Olimpijskim igrama, obranio je prvih 8 šuteva koji su upućeni njegovim vratima.

Nakon tog dobrog početka primio je 5 golova iz samo 21 šuta.

Ovo je Finskoj druga za redom bronca sa Olimpijade i treća od 1998., dok su 2006 osvojili srebro izgubivši od Šveđana Torinsko finale.

Reprezentaciju SADa je previše pogodio poraz od Kanade.

Nakon odličnog starta i ukupnog omjera golova 20-6, Amerikanci u polufinalu i finalu nisu zabili niti jedan gol, a primili su ukupno 6.

Za još gorči kraj, nakon poraza od Kanade koji im je u potpunosti uništio moral, naletili su na Finsku koja se lako unjela u slavljenički atmosferu i prevođeni Selanneom nisu imali milosti ni sažaljenja.



Kratke vijesti:

Rooney potpisao novi ugovor sa ManUtd-om
Wayne Rooney je potpisao novi ugovor sa Manchester Unitedom po kojem će postati kapetan momčadi i zarađivati će Ł300,000 tjedno. Kako je ugovor potpisao na 5 godina, za vrijeme trajanja ugovora zaraditi će oko Ł85m dok mu ugovor ne istekne 2019., kada će Rooney imati 33 godine.

Karlsson misli prodati srebrnu medalju
Branić Ottawa Senatorsa Erik Karlsson na pitanje koliko mu znaći srebrna medalja na Olimpijskim igrama odgovorio je da ćemo vidjeti "kada ju stavi na eBay".

Giantsi pričali sa Samom
Puno spominjani Michael Sam ovog je vikenda odradio Combine u Indianapolisu, te su s njim pričali predstavnici New York Giantsa. Generalni menađer Giantsa Jerry Reese odbio je pričati o detaljima razgovora kao i privatnom životu Michaela Sama.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Chelsea 1 - 0 Everton
Arsenal 4 - 1 Sunderland
Cardiff City 0 - 4 Hull City
Manchester City 1 - 0 Stoke City
West Bromwich Albion 1 - 1 Fulham
West Ham United 3 - 1 Southampton
Crystal Palace 0 - 2 Manchester United
Liverpool 4 - 3 Swansea City
Newcastle United 1 - 0 Aston Villa
Norwich City 1 - 0 Tottenham Hotspur

Italija Serie A
Bologna 0 - 1 Roma
Livorno 2 - 3 Hellas Verona
ChievoVerona 2 - 0 Catania
Inter 1 - 1 Cagliari
Sampdoria 0 - 2 AC Milan
Udinese 1 - 1 Atalanta
Juventus 1 - 0 Torino
Lazio 3 - 2 Sassuolo

Španjolska Liga BBVA
Valladolid 1 - 1 Levante
Real Madrid 3 - 0 Elche
Celta Vigo 1 - 1 Getafe
Real Sociedad 3 - 1 Barcelona
Almeria 0 - 0 Malaga
Rayo Vallecano 0 - 1 Sevilla
Real Betis 0 - 2 Athletic Bilbao
Valencia 2 - 1 Granada
Osasuna 3 - 0 Atletico Madrid

Njemačka Bundesliga
Schalke 04 0 - 0 Mainz 05
Borussia Monchengladbach 2 - 2 Hoffenheim
Freiburg 2 - 4 Augsburg
Hamburger SV 3 - 0 Borussia Dortmund
Nurnberg 2 - 1 Braunschweig
VfB Stuttgart 1 - 2 Hertha Berlin
Wolfsburg 3 - 1 Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt 0 - 0 Werder Bremen
Hannover 96 0 - 4 Bayern München

Francuska Ligue 1
Monaco 3 - 2 Reims
Marseille 1 - 0 Lorient
Bastia 0 - 2 Saint Etienne
Bordeaux 2 - 1 Evian Thonon Gaillard
Guingamp 1 - 0 Nice
Montpellier 2 - 0 Ajaccio
Valenciennes 2 - 2 Sochaux
Toulouse 2 - 4 Paris Saint Germain
Nantes 0 - 3 Rennes
Lille 0 - 0 Lyon


Hokej

Olimpijske Igre
Polufinale:
Švedska - Finska 2 : 1
Kanada - SAD 1 : 0

Za 3. mjesto
SAD - Finska 0 : 5

Finale:
Švedska - Kanada 0 : 3

Oznake: NHL, hokje, Soči, Kanada, Toews, crosby, Švedska, lundqvist, SAD, Kane, finska, selanne

24.02.2014. u 11:25 • 0 KomentaraPrint#

petak, 21.02.2014.

Nogomet - Promjene pravila koje bi poboljšale nogomet



Na ovotjednim utakmicama Lige Prvaka između Manchester Citya i Barcelone, te Arsenala i Bayerna nakon crvenih kartona koji su dodijeljeni za prekršaje Martinu Demichelisu i Wojciechu Szczesnom kao zadnjim igračima obrane, te nakon toga za iste prekršaje dodijeljenih jedanaesteraca za protivnike, u medijima se ponovno počelo postavljati pitanje treba li to pravilo, tzv. "trostruku kaznu" (crveni karton + jedanaesterac + neigranje iduće utakmice), konačno promjeniti.

Svi mi koji volimo nogomet i stalno ga gledamo imamo svoja mišljenja i svoje ideje koja pravila treba promijeniti ili uvesti u igru.

To ne znači da mislimo da igra ne valja, već da bi ju određene promjene učinile još boljom.

Pravila prihvaćamo kakva jesu jer smo svjesni koliko se u nogometu ona teško mijenjaju.

Za razliku od nekih drugih sportova kao npr. NFLa u kojem se između svake sezone mijenjaju pravila, katkad i drastično, u nogometu to nije slučaj.

Čestu sporost promjena i lošu prilagodbu na promjenu brzine igre i na zahtjeve modernog nogometa može se objasniti time da je u Međunarodnoj Udruzi Nogometnih Saveza (International Football Association Board) koja odlučuje od promjenama nogometnih pravila samo jedan predstavnik iz FIFA, dok su ostali predstavnici saveza Engleske, Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.

Kako oni teže tradicionalnom, dosta je lako shvatiti zašto su promjene tako spore, bez obzira što su pravila u prošlosti često i drastično mjenjana, na bolje.

U nogometu recimo nekada nije bilo kartona.

Niti zamjena igrača.

Danas nitko neće osporiti da su to loše stvari, dapače igra je zbog toga bolja, dinamičnija, poštenija i kvalitetnija.

Nadalje, nakon Svjetskog prvenstva u Italiji 1990, zbog izrazito dosadne i obrambene igre uvedeno je pravilo nakon kojeg golman nesmije uzeti u ruke loptu koja mu je namjerno vraćena od njegovog suigrača.

To je pravilo recimo uvelike ubrzalo igru i onemogućilo odugovlačenje.

Naravno nisu sve promjene bile dobre.

Svi se sjećamo pravila o zaleđu koje početkom ove sezone je zaživjelo na samo par mjeseci, a pokazalo je zapravo koliko je nogometna ogranizacija kaotična.

To pravilo je promijenilo nešto što nije trebalo mijenjati, donjelo nepravdu na teren i srećom samo kratkotrajno pokvarilo igru.

Da podsjetim, to pravilo je ukinulo pasivno zaleđe i ometanje golmana ukoliko igrač koji je u pasivnom zaleđu ne igra loptom.

U teoriji zvući dobro, ali to pravilo je omogućilo igračima da sve dok ne diraju loptu budu u zaleđu i fizički spriječe golmana da obrani loptu (gol Manchester Uniteda kod kuće u LP protiv Bayer Leverkusena).

Suci su često na meti medija, navijača i klubova zbog svojih pogrešaka, ali njihov posao u brzoj igri i igri u kojoj često odlučuju centimetri nije lak.

Od njih se očekuju nadljudske mogućnosti.

Zato u nogomet pod hitno treba, na bilo koji način, uvesti video snimke za suce.

U NFLu i NHLu, kao i u mnogim drugim sportovima video snimke su davno uvedene i iako su u početku loše funkcionirale s vremenom su mijenjana pravila, popravljena su i sada je bilo koji od tih sportova nezamisliv bez video snimki za suce.

Video snimke su postale sastavni dio igre tih sportova, kao pomoć u provođenju pravila i pravde na terenu.

Mnogi kažu da se nogometna igra nesmije zaustavljati da bi suci pogledali snimke, iako gledanje snimke nebi niti dugo trajalo, niti bi se u stvari moralo zaustaviti igru, a snimke se nebi gledalo radi svakog detalja.

Video snimkama bi se oklonija sumnja se samo radi situacija koji direktno utječu da ishod utakmice, kao jedanaesterac, gol ili crveni karton.

U nogometu bi snimke gledao pomoćni sudac i javljao glavnom sucu što je vidio na snimci.

Naravno to rješenje nije savršeno, ali treba probati s najboljom namjerom i prolagođavati pravila o video snimkama situaciji, razvoju igre i mogučnostima.

Nogomet pritom nebi počeo on nule, jer su mnogi drugi sportovi prošli prilagodbu i pomjene na video snimke, pa bi nogomet mogao kopirati i prilagoditi njihova pravila i iskustva svojim potrebama.



Vezano uz potrebu za uvođenjem video snimaka u engleskoj Premier Ligi već je testno uvedena "gol tehnologija".

Uz pomoć tehnologije sucima se automatski javi kada je lopta prešla gol liniju i tako se više ne mogu ponoviti situacije iz povijesti kada su važne utakmice otišle u krivom smjeru, jer suci zbog brzine igre nisu primjetili da je lopta ušla u gol.

Kroz par godina možemo očekivati da ta promjena postane sveprisutna u nogometu, a ne samo u testnoj fazi.

Trenutno je ipak najaktualnija promjena već spomenutog pravila "trostruke kazne" ili "zadnjeg čovjeka".

Vratimo se ovotjednim utakmicama Lige Prvaka.

Vratar Arsenala srušio je u kaznenom prostoru igrača Bayerna Arjena Robbena, te je za to kažnjen dosuđenim sa jedanaestercom za protivnika, crvenim kartonom i utakmicom zabrane igranja.

Arsenalov igrač iz polja, Santi Cazorla, morao napustiti igru da uđe rezervni golman Lukasz Fabianski.

Arsenalu je uz sve to bila već druga prisilna zamjena prije poluvremena jer je Kieran Gibbs morao napustiti igru zbog ozljede.

Zbog jednog pogrešnog poteza Arsenal je pretrpio čak 4 velika udarca u dvoboju protiv jakog Bayerna.

Ista sitacija došla je niti 24 sata nakon što je ista sudbina zadesila Manchester City i njegovog branića Martina Demichelisa, koji je kao zadnji igrač srušio Lionela Messija, za što je isto dobio crveni karton i dosuđen je jedanaesterac za Barcelonu (koji nije postojao jer je prekršaj bio van šestnaesterca).

O promjeni ovog pravila već se neko vrijeme priča u vrhu svjetskog nogometa.

U prosincu 2013. Michel Platini je izjavio:
“Direktni crveni karton i jedanaesterac zbog jednog prekršaja se čine kao preteška kazna. Samo jedanaesterac je dovoljna kazna. U tome se i FIFA i UEFA slažu, ali jedna ili dvije zemlje koje su u Međunarodnoj Udruzi Nogometnih Saveza (International Football Association Board) ne žele promijeniti to pravilo.”

To pravilo koje je sada na snazi uistinu previše kazni prekršitelja i ne promjeni smjer utakmice, već upropasti utakmicu.

Kao što je i čelnik UEFE Platini rekao, jedanaesterac je dovoljna kazna.

Blisko vezano tom pravilu mora se priznati da je dosta nedorađeno i možda nepošteno i samo pravilo prekršaja.

Po sadašnjem tumačenju pravila start braniča je "čist" ako igrač prije nego što faulira protivničkog igrača uspije, makar malo, dotaknuti loptu a da ju pritom zapravo uopće ne oduzme protivniku.

FIFA, suci i analitičari se slijepo drže tog pravila koje se ne čini ispravnim ni poštenim za napadača kojem često lopta i ostane u posjedu prije nego je fauliran, ali kako pravilo nije dobro definirano, start je "čist" pa on i njegova momčad ostaju bez lopte.

U obrnutom slučaju, kod tumačenja istog pravila, ako branić dotakne samo protivnika, ali ne i loptu, nebitno kako slabo, čak i ako tako start ne može izazvati gubljenje koraka, ravnoteže ili lopte, to se karaterizira kao prekršaj.

Kao rezultat takvog tumačenja pravila igrači prilikom najmanjeg kontakta preuveličaju situaciju i teatralno padaju na pod, da bi u potpunosti prema pravilima pritom za svoju momčad osvojili slobodan udarac ili jedanaesterac.

Ta pravila treba promijeti i proglasiti prekršajem i duel u kojem branić prvo dira loptu, ali ju ne uzima protivniku već ju samo "dotakne", dok se kontakt kojim se ni na koji način ne uzima prednost igraču koji ima loptu u posjedu, više nebi smjelo automatski označiti prekršajem samo zato jer je postojao neznačajan kontakt.

Mnogi smatraju raspucavanja na jedanaesterce nakon produžetaka nepoštenim i traže njihovu promjenu.

Problem je da još nije smišljeno kvalitetno rješenje koje će zamijeniti "lutriju" raspucavanje na jedanaesterce.

Kako je nemoguće kao u drugim sportovima igrati do gola ili smanjivati broj igrača u polju, jer bi se time iscrpljivalo momčadi ili mijenjalo igru iz temelja, možda je najbolje ostati pri jedanaestecima.

Na kraju krajeva, momčad koja ima golmana koji bolje brani jedanaesterce ili igrače koji su bolji izvođaći jedanaesteraca će pobjediti zbog svoje vještine.

Makar se to možda činilo kao sreća, u većini slučajeva nije tako.

Uglavnom pobjedi momčad koja je vještija u pucanju i/li branjenju jedanaesteraca ili momčad koja je mentalno jača.

Zadnja ideja koja se nedavno pojavila predlaže da se odmah nakon 90 minuta raspucava na jedanaesterce, da se tako odredi "pobjednik", te da se potom nastavi sa produžetcima.

Ukoliko u produžetcima ne bude pobjednika, pobijedila bi momčadi koja je pobjedila na predhodno izvedenim kaznenim udarcima.

Tako bi momčad koja je pobjedila na jedanaesterce mogla ili čuvati pobjedu ili napasti i pokušati se još više osigurati, dok bi momčad koja je izgubila na jedanaesterce imala još pola sata igre da se spasi.

Iako zvuči zanimljivo, to pravilo se ipak čini kao preveliki presedan u svijetu sporta i ne čini se u duhu nogometa.

Kada već pričamo o produžecima, 3.3.2013. je odbijena promjena pravila koja bi dozvolila i 4. zamjena igrača ukoliko utakmica dođe do produžetaka.

Nije jasno zašto je taj prijedlog odbijen, jer jedino što to pravilo mijenja je uvođenje još jednog svježeg igrača u igru, što samu utakmicu čini još dinamičnijom.

To pravilo bi se definitivno trebalo uvesti u nogomet i s vremenom će, kad tad, kao i sudačko video snimaka to pravilo sigurno biti uvedeno.

Pokušaja promjene pravila u produžetcima je bilo i što god danas mislili o pokušajima promjena pravila sa zlatnim i srebrnim golovima, makar neuspjeli u praksi, bili su to u teoriji dobre ideje i pokušaji promjene na bolje.

Mnogi ljubitelji nogometa će možda na prvom mjestu navesti pravilo "gola u gostima" kao nepošteno.

To pravilo ne postoji u Južnoj Americi, jer to pravilo postoji zavisno od natjecanja do natjecanja.

Međutim iako se to pravilo čini nepoštenim, njegovim ukidanjem ništa nebi tjeralo slabije ekipe da probaju napadati u gostima protiv jačih ekipa.

Time bi nogomet postao puno više jednosmjeran, defenzivniji i samim time dosadniji.

Nepošten dio tog pravila bi ipak trebalo pokušatii barem djelomično ispraviti, tako da se recimo ukine da se golove u produžecima također broji kao golove u gostima, te da se ukine to pravilo kada obje utakmice završe bez pobjednika.

Takav slučaj se dogodio u sezoni Lige Pravaka 2002./03. kada su se u polufinalu sreli Milan i Inter, koji da bi bilo apsurdnije igraju na istom stadionu. Nakon dvije utakmice i rezultata 0-0 i 1-1 u finale prošao Milan zbog gola u "gostima".

Iako nema previše veze sa pravilima igre, nego sa organizacijom, potrebno je postrožiti pravila koja omogućuju igračima da igraju za određenu reprezentaciju nakon samo par godina boravka u određenoj zemlji.

Ako se to pravilo ne promjeni skoro će i reprezentacije izgledati kao klubovi, i neće ni na koji naćin predstavljati najbolju momčad iz neke zemlje.

Nogomet je naprošireniji i najpopularniji svjetski sport i vodstvo mora pokazati svoju inteligenciju tako da se prilagođavaju promjenama.

Ako se to ne dogodi, lako je moguće da kroz vrijeme reakcija na to, kako god se to sada činilo nemoguće, bude pad popularnosti nogometa.


Kratke vijesti:

Puyol vjerojatno propušta SP
Pomoćnik Španjolskog izbornika, Toni Grande, izjavio je da centralni branič Barcelone Carles Puyol vrlo vjerojatno neće biti pozvan na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U stožeru reprezentacije ne smartraju da će Puyol biti dovoljno fizički spreman da zasluži poziv u reprezentaciju.

Zbog utakmice SADa i Kanade NHL klubovi pomiču vremena treninga
Mnogi klubovi iz NHLa pomaknuli su svoje treninge u petak na ranije termine, tako da bi igrači mogli gledati polufinalnu utakmicu Olimpijskog turnira između SADa i Kanade. Na primjer Edmonton Oilersi su na inzistiranje igrača pomakli svoj trening 2 sata ranije da završe na vrijeme prije utakmice koja je u 10.00 prijepodne po lokalnom vremenu.

Ovaj vikend održava se NFL Combine
NFL Combine je događaj na kojem klubovi skautiraju igrače koje će moći birati na draftu. Combine je osmišljen tako da igrači izvode različite vježbe potrebne za njihovu poziciju, te ih skauti ocjenjuju s ozbirom na njihovu izvedbu. Na Combineu igrač može itekako napraviti ime za sebe ali spustiti svoju vrijednost. Skauti se slažu da je ove godine jedna od boljih generacija na draftu.


Rezultati:

Nogomet

Europa Liga
Anzhi Makhachkala 0 - 0 Genk
Chornomorets O. 0 - 0 Lyon
Dnipro 1 - 0 Tottenham Hotspur
Dynamo Kyiv 0 - 2 Valencia
Esbjerg fB 1 - 3 Fiorentina
Juventus 2 - 0 Trabzonspor
Liberec 0 - 1 AZ Alkmaar
PAOK Thessaloniki FC 0 - 1 Benfica
Ajax 0 - 3 Salzburg
FC Porto 2 - 2 Eintracht Frankfurt
Lazio 0 - 1 PFC Ludogorets Razgrad
Maccabi Tel Aviv 0 - 0 Basel
Maribor 2 - 2 Sevilla
Real Betis 1 - 1 Rubin Kazan
Swansea City 0 - 0 SSC Napoli
Viktoria Plzen 1 - 1 Shakhtar Donetsk

Oznake: SPORT, nogomet, fifa, UEFA, pomjene, pravila

21.02.2014. u 08:16 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.02.2014.

NHL - Borba za olimpijske medalje



Na Olimpijskom turniru ostale su 4 momčadi koje će između sebe podijeliti 3 medalje.

U oba polufinala sreću se zemljopisni susjedi Švedska i Finska u prvom polufinalu, te Kanada i SAD u drugom.

Zanimljvo je da su zadnje finale Olimpijskih igara u Vancouveru igrale Kanada i SAD, dok su predzadnje finale u Torinu igrale Švedska i Finska.


SAD - Kanada


Ova utakmica biti će prilika Amerikancima za revanš za poraz u finalu zadnjih Olimpijskih igara 2010.,kada je Kanada slavila u produžetku golom Sidneya Crosbya.

Ovaj puta Kanada se provukla protiv Latvije dok su Amerikanci nastavili igrati zanimljivo i uigrano, te su bez većih problema eliminirali Češku.

Kako u ženskom hokejaškom finalu danas igraju reprezentacije Kanade i SADa, a sutra je muško polufinale između reprezentacija istih zemalja, pred fanovima hokeja u Sjevernoj Americi su zabavna dva dana.

Treći puta u zadnjih četiri Olimpijskih igara sreću se Kanada i SAD, a 2002. i 2010. igrali su finale.

Kanada na cijelom turniru nije opravdala očekivanja, bili su bezvoljni, nisu izgledali uigrano, niti su izgledali da im se uopće da biti u Sočiju.

Međutim kako u ekipi Kanade ima toliko individualnog talenta, pobjedili su sve utakmice, neke doduše uz neočekivano puno muke, i došli do polufinala.

Putem su ostali bez važnog igrača, ozljeđenog napadača Johna Tavaresa, iz New York Islandersa.

Kako su Kanađani došli samo po zlato, bitni dio turnira za njih tek počinje, pa ćemo možda u preostale dvije utakmice vidjeti pravu Kanadu.

Istovremeno reprezentacija SADa je bila najbolja momčad na turniru.

Igrali su jako, čvrsto, momčadski, uigrano i sa velikom željom, dok su pritom u svakom trenu izgledali kao ekipa koja se odlično zabavlja.

Ako je suditi po formi na samom Olimpijskom turniru, prije ovog polufinala SAD je favorit.

Amerikanci puno zabijaju, a golman Jonathan Quick, jedan od najboljih golmana na svijetu, je i u odličnoj formi.

Amerikanci su do sada igrali dosta napadački i otvoreno, čak i protiv boljih ekipa kao što su Češka i Rusija.

Braniči imaju dozvolu priključivati se napadu po želji i zbog toga SAD igraju najatraktivniji hokej i imaju prosjek od 5 golova po utakmici.

Iako je u hokeju jasno poznato da napad dobiva utakmice, ali da golmani osvajaju naslove, Amerikanci, ako se prilagode Kanadi, svejedno nebi trebali imati brige s time kad im gol čuvaju Quick i Miller.

Ako odluče nastaviti igrati skroz otvoreno, kanadski talent i najbolja obrana na turniru bi mogli prevagnuti na kanadsku stranu.

Kao i u Vancouveru, kada mu je gol za pobjedu u finalu bio prvi gol na turniru, Crosby je opet dosta "tih" na Olimpijskim igrama.

Međutim Crosby uvijek bude na razini kada su velike utakmice u pitanju i realno je očekivati da će biti važna i jaka karika za Kanadu u utakmica koje slijede.

Paul Stastny, vetaran Colorado Avalanchea biti će zadužen za čuvanje Crosbya, a kako je izbornik SAD Dan Bylsma trener Crosbyevih Pittsburgh Penguinsa, sigurno će imati najbolju ideju kako zaustaviti najboljeg svjetskog igrača.

Nakon već spomenute ozljede Tavaresa će u postavi zamijeniti Matt Duchene i koliko god Tavares bio važan i kvalitetan igrač, vrhunske opcije koje Kanade ima na svakoj poziciji su jednostavno sulude.

Vratar Kanade Carey Price nije imao puno posla na ovom turniru, ali to će se sve sutra promijeniti, i kako ima većih problema kada mu protivnici blokiraju pogled od drugih golmana, pretpostavka je da će Amerikanci biti posebno koncentirano na šuteve iz vana kroz "screen" ispred golmana.

Amerikanci će zasigurno ipak nastaviti sa svojom igrom, ali neće biti naivni tako da će igrati uz veću dozu obrambene discipline i jaku fizičku borbu sa Kanadskom obranom.

Slabije momčadi kao Norveška i Latvija su pošteno namučile Kanadu baš s tim pristupom, i iako su Kanađani u obje utakmice uvjerljivo vodili u šutevima, dobri golmani su bili razlog za minimalne poraze i samo je nedostatak napadačkog talenta spriječio te dvije momčadi da ne ostavare bolji rezultat.

SAD ima na golu vrhunskog golmana, a napadačkog talenta i želje im ne nedostaje, tako da ako uspiju ne dobiti puno kaznenih minuta, Amerikanci će biti u odličnoj poziciji za prolaz u finale.

Iako je Kanada do sada bila neuigrana i nezainteresirana, reprezentacija SADa je uvijek iz njih uspija izvući strast za pobjedom i najbolje izvedbe na ledu, pa bi bilo nerealno misliti da će ovaj puta biti iznimka.

Vidjeti ćemo sigurno najbolju Kanadu do sada na turniru, punu želje za pobjedom protiv susjeda.

Amerika je bolje oganizirana momčad i ima veće šanse vratiti se u utakmicu ako stvari krenu nizbrdo, dok je lako očekivati da Kanada, iako ima praktički 4 prve napadačke linije, počne izgledati kaotično ako Amerikanci povedu.

Uza sve navedene prednosti i nedostatke obiju momčadi sutrašnju utakmica fanovi hokeja neće propustiti, a oni koji to nisu neće im biti žao ako pogledaju tu utakmicu.

Nakon toga neće više isto gledati na hokej.

Jer kako su Kanađani rekli prije finala u Vancouveru, moraju pobjediti da Amerikanci ne snime film o tome kako su ih pobjedili.

A Amerikancima se baš snima taj film.


Švedska - Finska


Prije nego što će svoju utakmicu odigrati SAD i Kanada, već se znati Skandinavski predstavnik u Olimpijskom finalu.

U četvrtfinalu su Švedi uvjeljivo pobjedili Sloveniju rezultatom 5-0, dok su Finci eliminirali neopravdano favoriziranog domaćina Rusiju 3-1.

Zadnji dvoboj na velikom natjecanju između Finske i Švedske dogodio se na Olimpijadi u Vancouveru, gdje je Švedska u skupinama slavila sa 3-0, da bi potom Švedi u četvrtfinalu izgubili od Slovačke, kojoj su poslije baš Finci uzeli broncu u utakmici za 3. mjesto.

Ove dvije momčadi su 2006. u Torinu igrale olimpijsko finale, u kojem su Švedi slavili 3-2.

Prije ove utakmice jedno od glavnih pitanja je koji će golman donijeti pobjedu svojoj momčadi.

Šveđanin Henrik Lundqvist i Finac Tuukka Rask obojica su vrhunski golmani, ali u ovoj utakmici jedna greška golmana može odlučiti tko će se boriti za zlato, tko za broncu.

Lundqvist je u prednosti u odnosu na Raska jer je bolji golman, koji još uz to nije bio pošteno testiran na cijelom turniru.

Ukoliko Švedska želi ponoviti uspjeh iz Torina od prije 8 godina, Lundqvist će, kao i tada, morati biti u vrhunskoj formi.

Rask je uz mladog branića Ollija Maattu bio najistaknutiji pojedinac Finske u pobjedi protiv Rusije sa 37 obrana, a zbog razlike u stilu igre dojam je da će protiv Švedske biti manje, ali opasnije testiran nego protiv Rusije.

I jedna i druga momčad su ostale bez ključnih igrača zbog ozljeda.

Finskoj fale Aleksander Barkov, Valtteri Filppula i Mikko Koivu, dok su Švedi ostali bez Henrika Zetterberga, Henrika Sedina i Johana Franzena.

I usprkos tih velikim nedostacima niti Finci niti Švedi nisu izgubili utakmicu u regularnom dijelu na turniru.

Do sada se na finska prva dva obrambena para gledalo kao na kombinaciju mladosti (Olli Maatta i Sami Vatanen) i iskustva (Kimmo Timonen i Sami Salo).

Na te parove se može gledati tako, ali i kao na kombinaciju neiskustva i starosti.

Kako će se na njih gledati nakon ove utakmice odlučiti će dvoboj sa Švedskim napadom.

U izostanku centara Henrika Zetterberga i Henrika Sedina Švedska će velike nade polagati u Nicklasa Bäckströma iz Washington Capitalsa koji će morati odigrati jako dobru utakmicu da bi Švedska pobjedila Finsku, čija je obrana odlična cijeli turnir.
.
Kada se tome doda da napad počinje sramežljivo pokazivati naznake pronalaska golgeterske forme, Švedska ima razloga za nervozu.

Backstoma i kolege će probati zaustaviti finski branič Olli Maatta, 19-ogodišnjak u finskoj ekipi veterana.

Maatta je cijeli turnir odličan i, kako je već rečeno, posebno se iskazao protiv Rusa kada je odradio ogroman posao, provevši na ledu više vremena od bilo kojeg drugog finskog igrača u polju (19:54).

Finci su dakle odlična obrambena momčad sa odličnim vratarom, a Švedi nisu jednako opasni u napadu kao kad su i Henrik Zetterberg, Henrik Sedin i Johan Franzen u momčadi.

Ako se Finska obrana razračuna sa Švedima kao sa dosadašnjim protivnicima na Olimpijskim igrama, Švedska će biti u velikim problemima.

Ipak ako Švedska na golu ima Lundqvista a finski napad tek pronalazi formu dojam je da će Švedskoj 3 gola biti dosta, ako im odlična finska obrana toliko dopusti da zabiju.

Na kraju ipak Švedska ima bolji napad i ima više opcija u obrani.

To bi ipak, uz sve ozljede u obrani, trebalo biti dosta da se Švedsku proglasi favoritom za ulazak u finale.



Kratke vijesti:

Alba ozljeđen
Barcelona je potvrdila da je lijevi bek Jordi Alba ozljedio istegnuo tetivu protiv Manchester Citya. Zbog te ozljeden je diskutabilan za utakmicu protiv Real Sociedada.

Kuznetsov potpisao za Capitalse
Evgeny Kuznetsov obznanio je nakon Olimpijskih igara napušta Rusiju, gdje je igrao za Traktor Chelyabinsk u KHLu, kako bi se pridružio Washington Capitalsima.

Dolphinsi otpustili Turnera i O'Neilla
U jeku nezavisne NFLove istrage o događajima u svlačionici Miami Dolphinsa, klub iz Miamija je otpustio koordinatora napada Jima Turnera i dugogodišnjeg pomoćnog trenera Kevina O'Neilla, jer su navodno "gledali na drugu stranu" kada se radilo o neizdrživoj radnoj atmosferi u svlačionici koju su drugi igrači stvarali bivšem igraču Jonathanu Martinu i drugima.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
AC Milan 0 - 1 Atletico Madrid
Arsenal 0 - 2 Bayern Munich


Hokej

Olimpijske Igre
Kanada - Latvija 2 : 1
SAD - Češka 5 : 2
Finska - Rusija 3 : 1
Švedska - Slovenija 5 : 0


Oznake: NHL, hokej, Kanada, SAD, Švedska, finska, olimpijada, olimpijske, igre

20.02.2014. u 08:30 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 19.02.2014.

NFL - Jacksonville Jaguars



Jacksonville Jaguarsi se natječu u diviziji AFC South, a pridružili su se NFL ligi kao momčad proširenja zajedno sa Carolina Panthersima u sezoni 1995.

Domaće utakmice igraju na EverBank Fieldu koji se nalazi u Jacksonvilleu, na Floridi.

Za razliku od mnogih drugih momčadi Jaguarsi nemaju trening kamp ,nego treniraju na stadionu i na okolnim pomoćnim terenima.

Jaguarsi su jedina momčad iz 4 najveće američke sportske lige (MLB, NBA, NFL, NHL) koji igraju u Jacksonvilleu.

Od kada su primljeni u ligu Jaguarsi su dva puta osvojili diviziju i ukupno 6 puta nastupili u play offu, što je jako dobro za novu momčad koja se ne natjeće u ligi niti 20 godina.

Kada su počeli pregovori o proširenju lige grad Jacksonville se nije smatralo za jednog od favorita koji će dobiti novu franšizu, primarno zato jer bi tržište bilo manje od bilo kojeg drugog u ligi.

Iako je tada Jacksonville bio 15. najveći grad u SAD, a kako je u međuvremenu grad još narastao danas je čak 11. najveći grad u SAD., no njegova okolica je poprilično mala u odnosu na druge gradove, tako da skupa sa širom okolicom koja gravitira prema gradu, u blizini Jacksonvillea živi oko 900.000 ljudi.

Svejedno, prednost Jacksonvillea je bila snažna povijest američkog nogometa i predanost navijača, jer je u Jacksonvilleu igraju Florida State University Seminolesi i University of Florida Gatorsi, cijenjene momčadi svučilišnog sporta.

Zbog velike tradicije američkog nogometa Jacksonville je imao podršku u upravi lige i u upravama mnogih klubova NFL lige, a kako se grad obvezao renovirati stadion, pobjedio je Baltimore i St.Louis i postao domaćin 30. NFL frašize.

Novi vlasnik Wayne Weaver u početku je objavio da će on i predsjednik momčadi David Seldin istovremeno tražiti glavnog menađera momčadi i glavnog trenera.

Izbor za glavnog trenera je bio sužen na Mikea Shanahana, Tonya Dungya i Toma Coughlina. Kasnije će sva trojica kao glavni treneri osvajiti Super Bowlove, ali nitko od njih kao trener Jacksonville Jaguarsa.

Za prvog glavnog trenera izabran je Tom Coughlin, koji je do tada bio glavni trener na Boston Collegeu.

Jaguarsi su tako povukli dukčiji potez od drugih novih momčadi u ligi, koje prvo zaposle glavnog menađera momčadi, da bi tek kasnije zaposlili trenere.

Ideja vodstva Jaguarsa je bila dati treneru Coughlinu sav autoritet u odabiru kolega trenera i igrača.

Kao prvi pick na draftu proširenja Jaguearsi su sa svojim prvim pickom izrabrali Stevea Beuerleina, kojeg su nedugo nakon toga zamijenili za zamjenskog quarterbacka iz Green Bay Packersa Marka Brunella.

Prvu sezonu završili su sa skorom 4–12.

U prvoj sezoni Jaguarsi su već u momčadi imali igrače koji će u iduće 4 sezone dovesti momčad do play offa, kao i trenera Toma Coughlina koji će ostati u momčadi idućih 8 sezona.

U sezoni 1996 Jaguarsi su ostvarili svoju prvu sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza 9-7, a da to ostvare morali su pobjediti 6 od zadnjih 7 utakmica.

Quarterback Mark Brunell imao je dodavanja za preko 4000 jardi dok su wide recieveri Keenan McCardell i Jimmy Smith obojica uhvatili za više od 1000 jardi.

Jaguarsi su se te sezone prvi puta plasirali u play off zauzevši wild card mjesto.

U wild card rundi play offa Jaguars su putovali u Buffalo gdje su kao autsajderi porazili Billse rezultatom 30-27 za svoju prvu play off pobjedu u povijesti, odiravši pritom u zadnjoj utakmici legendarnog quarterbacka Billsa, Jima Kellya.

U sljedećoj utakmici, divisional rundi play offa, Jaguarsi su putovali u Denver na utakmicu protiv Broncosa koji su sa 13-3 imali najbolji skor u cijeloj AFC konferenciji.

Nakon dva rana touchdowna Broncosa, Jaguarsi su u potpunosti dominirali utakmicom i pobjedom 30-27 uspjeli izvesti jedno od največih iznenađenja u povijesti play offa.

Čarolija je ipak završila u AFC Championship utakmici gdje su Jaguarsi poraženi u gostima od New England Patriotsa 20–6.

Te godine su i Carolina Panthersi, koji su se pridružili ligi kada i Jaguarsi, također došli do NFC Championship utakmice, ali su izgubili od Green Bay Packersa.

U 1997., tek trećoj sezoni kluba, Jaguarsi su imali skor 11-5, jednak kao i Pittsburgh Steelersi, koji su na kraju osvojili diviziju, zbog boljeg unutardivizisjkog skora, dok su Jaguarsi kao wild card momčad ušli u play off i ispali u prvoj rundi porazom 42-17 od Broncosa u Denveru.

Sljedeće sezone Jaguarsi su sezonu završili opet sa skorom 11–5 i osvojili su svoj prvi naslov u tadašnjoj diviziji AFC Central, te su tako postali prva momčad proširenja koja je u prve 4 sezone 3 puta ušla u play off.

U wild card rundi play offa kod kuće su porazili New England Patriotse 25-10, da bi u sljedećoj divisional rundi izgubili od New York Jetsa rezultatom 34–24.

U sezoni 1999. Jagaursi su imali najbolji skor cijele lige i svoj najbolji skor ikada, 14–2.

Oba poraza doživjeli su protiv Tennessee Titansa.

Drugu godinu za redom su osvojili diviziju i zauzeli 1. poziciju u play offu u AFC konferenciji.

U divisional rundi su kod kuće dočekali Miami Dolphinse pobjedili ih 62–7 u utakmici koja je na bila zadnja utakmica u karijeri za legende Dolphinsa Dana Marina i Jimmya Johnsona.

62 postignuta bodova i razlika od 55 bodova zauzimaju drugo mjesto ikad u knjigama rekorda za play off, dok je rushing touchdown od 90 jardi Freda Taylora iz te utakmice još uvijek rekord u play offu.

Jaguarsi su kod kuće izgubili od Tennessee Titansa u AFC Championship utakmici i tako ostali po drugi put stepenicu predaleko od Super Bowla.

U toj sezoni Jaguarsi su imali samo 3 poraza, sva tri od divizijskih rivala Titansa.

Nakon tog poraza rezultatski uspjesi Jaguarsa su počeli opadati.

Tri sezone za redom ostvarili su negativan omjer pobjeda i poraza, da bi kao rezultat toga trener Tom Coughlin dobio otkaz.

Na kraju 2002. NFL je reorganizirao natjecanje i Jaguarsi su se našli u diviziji AFC South sa Indianapolis Coltsima, Houston Texansima i Tennessee Titansima.

U 2003., JaguarsI su zaposlili Jacka Del Rija za glavnog trenera.

I prvoj sezoni sa Del Riom na klupi, Jaguarsi su ostvarili skor 5-11.

U sljedećoj sezoni, 10. od kada je klub primljen u NFL ligu, Jaguarsi su ostvarili skor 9-7 zahvaljujući jakoj obrani, da bi se u idućoj sezoni vratili u play off zahvaljujući skoru 12-4, ali samo kao wildcard iza impresivnih Coltsa koji su imali start 13-0.

Jaguarsi su izgubili u wild card rundi protiv dvostukih branitelja naslova New England Patriotsa.

U sljedećim sezonama momčad nije imala sreće i nije više ostvarila velike uspjehe.

Najsjajnija točka tog perioda bio je Maurice Jones-Drew, koji je izabran u drugoj rundi drafta 2007. U svojoj prvoj sezoni Jones-Drew je postigao 16 touchdowna (3. u ligi) i imao je prosjek 5,7 jardi po nošenju lopte (1. u ligi)

Sezona 2007. ujedno je i posljednja u kojoj su Jaguarsi ušli u play off, ostavili su skor 11-5.

U wild card rundi su pobjedili jake Pittsburgh Steelerse, da bi u divisional rundi izgubili od te sezone do tada neporaženih New England Patriotsa.

Nakon toga Jaguarse je slijedio pad forme i rezultata da bi zadnju sezonu završili sa trećim najlošijim skorom u ligi.

Momčad je u zadnje vrijeme prošla mnoge smjene u vodstvu kluba, u trenerskom i u igračkom kadru, tako da je teško predvidjeti što im donosi budućnost.

Od kada su počele utakmice NFL na Wembley stadionu u Londonu, Jaguarsi su česti gosti glavnog grada Engleske.

Tako da su Jaguarsi su potpisali ugovor da će od 2013-2016 svake sezone igrati jednu domaću utakmicu u Londonu.

Kako je gledanost Jaguarsa u Jacksonvilleu u stalnom padu, pojavila se kako se čini realna mogučnost, kako god to nevjerojatno bilo, da Jaguarsi postanu prva NFL momčad iz Londona.

Jacksonville Jaguarsi imaju tri glavna rivala Tennessee Titanse, Indianapolis Coltse i Houston Texanse, dok su im geografski rivali Miami Dolphinsi i Tampa Bay Buccaneersi koji su kao i Jaguarsi s Floride.

Fanovi Jaguarsa također za rivale smatraju Carolina Pantherse, jer su se u isto vrijeme pridružili ligi, te Pittsbugh Steelerse s kojima su prije igrali u istoj diviziji.

Najveće zvijezde momčadi su već spomenuti running back Maurice Jones-Drew, kamen temeljac napada Jaguarsa, koji je prošle sezone izgledao dobro i igrao kvalitetno usprkos ozljedama i wide reciever Cecil Shorts, koji je lani uhvatio dodavanja za 979 jardi, što je odlično u momčadi u kojoj je kvaliteta quartebackova već duže vrijeme pod velikim upitnikom.

Kratke vijesti:

Reina se ne želi vratiti u Liverpool
Španjolski vratar Pepe Reina, trenutno na posudbi u Napoliju iz Liverpoola, otkrio je da se ne želi vratiti u Liverpool i da nema najmjeru produljiti ugovor s engleskim klubom.

Varlamov na golu za Rusiju
U utakmici četvrtfinala Olimpijskih igara protiv Finske na golu Rusije će početi Semyon Varlamov umjesto dosadašnjeg golmana Sergeia Bobrovskog.

Titansi će biti aktivni na tržištu slobodnih igrača
Izvršni direktor Tennessee Titansa Tommy Smith, je otkrio da momčad iz Nashvillea planira biti jako aktivna na tržištu slobodnih igrača s ciljem pojačavanja ekipe i uključivanja u borbu za play off u diviziji AFC South.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Bayer Leverkusen 0 - 4 Paris Saint Germain
Manchester City 0 - 2 Barcelona

Hokej

Olimpijske Igre
Švedska - Slovenija 5 : 0
Češka - Slovačka 5 : 3
Švicarska - Latvija 1 : 3
Rusija - Norveška 4 : 0


Oznake: NFL, jacksonville, jaguars

19.02.2014. u 13:41 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 18.02.2014.

Nogomet - Osmina finala Lige Prvaka



Danas i sutra nastavlja se lov na "klempavi trofej" Lige Prvaka.

Najzanimljiviji parovi su svakako Manchester City - Barcelona i Arsenal - Bayern München.

Na veselje mnogih fanova upravo se te utakmice igraju danas i sutra.

Počinjemo kronološki:


Manchester City - Barcelona


Manchester Cityu je ovo prvi nastup u knock out fazi Lige Prvaka, nakon dva neuspjela pokušaja prolaska razigravanja po skupinama.

Ovaj su puta igrači ManCitya pobjedili u 5 od 6 utakmica u skupini, završivši drugi, iza branitelja naslova Bayerna.

Jedini poraz u skupini nanio im je baš Bayern u Manchesteru pobjedom 3-1 u drugom kolu, dok se City "osvetio" pobjedom u zadnjem kolu u Münchenu.

Ždrijeb nije bio naklonjen Cityu i očekuje ih možda i najteži mogući protivnik (s Bayernom su bili u skupini i njih nisu mogli izvući).

U ovu utakmicu City ulazi s padom forme, nakon ligaškog poraza kod kuće od Chelsea i ligaškog remija 0-0 kod Norwicha, dok su podigli raspoloženje u svlačionici izbacivanjem Chelsea iz FA kupa u Manchesteru rezultatom 2-0.

Izostanak Sergija Aguera biti će teško nadoknadiv za City.

S Aguerom u momčadi pitanje je kolikom će razlikom City pobjediti, dok bez Aguera City prečesto gubi bodove.

Barcelona je osvojila svoju skupinu Lige Prvaka ispred Milana.

U zadnjem kolu La Lige pobjedili su Rayo Vallecano sa 6-0, tako da i dalje dijele prvo mjesto sa Madridskim momčadima, Atleticom i Realom.

U utakmicu ulaze više-manje kompletni nakon što su oporavljenici od ozljeda Leo Messi i Neymar nastupili protiv Raya, svaki pritom zabivši, Messi 2 gola, a Neymar 1 gol.

Barcelona se inače tradicionalno mući u prvoj rundi knockouta Lige Prvaka, ako dodamo pritom da joj ni gostovanja u Engleskoj tradicionalno ne odgovaraju. možemo očekivati napetu prvu utakmicu.

Kako je na jednoj strani Barcelona kompletna i kako je konačno postigla formu kakvu se od nje očekuje, dok je na drugoj strani ManCity u padu forme i igra bez ključne karike Aguera, teško je vidjeti način da engleska momčad ostvari pozitivan rezultat kroz dvije utakmice.

Jedna od ključnih figura ManCitya, Yaya Toure, sve je skloniji odlascima u napad i prepuštanju defenzivnih zadaća igračima kojima defenzivni dio igre ne leži.

Ako će takav pristup imati Toure i vezna linija Citya i protiv Barcelona, ostavljati će preveliki prostor ispred ionako propusne i trome obrane, što će svojom igrom vezna linija i napad Barcelone itekako iskoristiti.

City je fizički jača ekipa, ali u dvoboju tehnike i snage, puno češće slavi superiornija tehnika, pa je izvjesno da će tako biti i ovaj put.

A kako obje momčadi igraju izrazito napadački nogomet, možemo očekivati dosta golova.


Bayer Leverkusen - PSG


Ako je suditi po formi iz Bundeslige, Bayer Leverkusen trenutno je druga najbolja Njemačka momčad.

Za vodećim Bayernom zaostaju 16 bodova, a bježe za 1 boda ispred Borussije Dotmund i za 3 boda ispred Schalkea, koji ih je nedavno pobjedio 2-1 u Leverkusenu.

U svojoj skupini Lige Prvaka Bayer Leverkusen je završio drugi iza Manchester Uniteda, koji ih je porazio sa rezultatom 4-2 u Manchesteru i sa uvjeljivih 5-0 u Leverkusenu.

Puno bolji prikaz kvalitete momčadi iz Leverkusena je pobjeda 4-0 nad Shakhtarom, nego što je to ranije spomenuti poraz od Manchester Uniteda.

U zadnje vrijeme u odličnoj je formi napadač Son Heung-Min, Korejski igrač godine 2013.

PSG je bez većih problema osvojio svoju skupinu Lige Prvaka sa 4 pobjede, porazom i remijem.

Prošle godine su prošli u četvrtfinale, gdje su, čak se može reći, i dosta nesretno ispali od Barcelone.

Ove godine samo su jednom poraženi u francuskoj Ligue 1, samo jednom nisu zabili gol na gostovanju.

Uz to imaju prednost od 5 bodova ispred drugih bogataša, Monaca, dok su napadači u odličnoj formi, Lavezzi i Ibrahimovic su zabili u pobjedi 3-0 protiv Valenciennesa.

Na dobar dan Leverkusen može pošteno namučiti PSG ,ali PSG ostavlja dojam momčadi koja će ove godine daleko napredovati u Ligi Prvaka i čak i dvije izvrsne izvedbe ne znači da će biti dosta Bayeru za prolaz u četvrtfinale.


Arsenal - Bayern München


Nakon serije teških testova u Premier Ligi i FA Kupu, Arsenal očekuje trenutno nateži test u nogometu.

Dvoboj s Bayern Münchenom.

Lani su se ta dvaja kluba srela u istoj fazi Lige Prvaka, da bi dalje prošao Bayern na više zabijenih golova u gostima.

U Londonu je bilo 3-1 za Bayern, dok je u Münchenu bilo 2-0 za Arsenal.

Arsenal se ove sezone kvalificirao u knockout fazu Lige Prvaka kao 2. u skupini u kojoj su 3 momčadi skupile po 12 bodova.

Bila je to jako neizvjesna skupina u kojoj je na kraju ispao Napoli zbog najlošijeg međusobnog omjera, a Borussia Dortmund je završila prva ispred Arsenala.

Arsenal je kod kuće poražen od Borussije 2-1, da bi im "vratio" za taj poraz pobjedom 1-0 u Dortmundu.

S tom pobjedom i već ranije spomenutom protiv Bayerna, u 2013 Arsenal je ostvario 2 pobjede iz 2 gostovanja u Njemačkoj.

U domaćim natjecanjima Arsenal je u ligi teško poražen na gostovanju kod Liverpoola rezultatom 5-1, da bi nakon toga odigrao 0-0 kod kuće protiv neprepoznatljivo slabog Manchester Uniteda.

Nakon tih utakmica Arsenal je prepustio prvo mjesto na tablici Chelseau, koji mu sada bježi za 1 bod.

Lošu atmosferu u momčadi uzrokovanu tim rezultatima popravila je pobjeda od 2-1 u FA Kupu protiv Liverpoola.

Mnoge su okolnosti u obje momčadi jako slične kao i prije prošlogodišnjeg dvoboja.

Bayern sigurno i dominantno grabi prema naslovu prvaka Njemačke, dok se Arsenal nalazi u maloj krizi.

Ipak Arsenal je momčad sklona okretanju loše forme na bolje pobjedama u prvim utakmicama knockout faza Lige Prvaka.

Također Arsenal je sigurno mnogo naučio iz lanjskih dvoboja i sigurno neće onako naivno ući u susret.

Ipak, ovdje se radi o Bayernu, nezaustavljivoj stroju, kojem se kao možda i jedina mana navodi sklonost mentalnim slabostima, kada je rezultat protiv njih.

No ove godine nismo se baš nagledali Bayerna koji lovi rezultat.

Arsenalu cilj mora biti ne primiti gol, a iako je njihova obrana na samo dva teška gostovanja primila čak 11 golova, i dalje se radi o najboljoj obrani Premier Lige, koja rijetko kod kuće prima golove.

Tako da ako Arsenal uspije održati "živi" rezultat pred uzvrat sve će biti moguće.


AC Milan - Atletico Madrid


Milan je prošao kroz skupinu kao drugi iza Barcelone, a ispred Ajaxa.

Remizirali su čak 3 utakmice u skupinama, kod kuće sa Barcelonom i u obje utakmica sa Ajaxom, dok su im jedine pobjede bile kod kuće i u gostima protiv Celtica.

Ako je forma Milana u Ligi Prvaka bila loša, forma u Seriji A još je gora.

Trenutno se nalaze na sredini tablice sa po 8 pobjeda, remija i poraza.

Njihova slaba i promjenjiva forma uzrokovala je otkaz treneru Allegriju i zapošljavanje bivšeg igrača Clarencea Seedorfa za novog trenera.

Milan je lani kod kuće pobjedio Barcelonu 2-0, ali je u uzvratu izgubio 4-0 i ispao.

Atletico Madrid se prošetao kroz svoju skupinu Lige Prvaka pobjedivši 5 utakmica i remiziravši jednu.

U tom procesu su zabili 15 golova, a primili samo 3.

Istina, Porto, Zenit i Austrija Beč nisu bili jaki protivnici, ali Atleticova forma u La Ligi, gdje dijele prvo mjesto sa Real Madridom i Barcelonom, dokazuje da se radi o jakoj momčadi.

Početkom mjeseca Atletico je eliminiran iz Cope Del Rey od Real Madrida koji ih je pobjedio u obje utakmice, ukupnim rezultatom 5-0.

Ipak, domaća pobjeda od 3-0 protiv Valladolid prekinula je taj kratak negativan niz rezultata i jedina loša vijest iz te utakmice je ozljeda važnog veznog igrača Tiaga koji će vrlo vjerojatno propustiti prvu utakmicu sa Milanom.

Ovaj se dvoboj na prvu čini da će biti najizvjesniji ishod od parova koji se igraju ovaj tjedan, međutim Milan je uvijek bio žilava ekipa i nebi čudilo da Seedorf podigne momčad i dobije od igrača da pozitivno iznenade.

Atletico će u ovu utakmicu ući siguran u svoju snagu na domaćem terenu, tako da je za očekivati da će biti zadovoljni i minimalnim porazom ako pritom zabiju gol u gostima.




Kratke vijesti:

Magath novi trener Fulhama
U Fulhamu su otpustili trenera Renea Meulensteena i kao novog trenera zaposlili Felixa Magatha. Iz kluba iz izjavili da je ta akcija bila potrebna da se izbjegne ispadanje iz Premier Lige.

Selanne optužio Crosbyja za simuliranje
Iskusni finski napadač Teemu Selanne optužio je megazvijezdu, Kanađanina Sidneya Crosbya, za iznuđivanje isključenja simuliranjem prekršaja. Selanne je izjavio da misli da je Crosby odglumio prekršaj i da drugi suci ne bi to dosudili, dok je Crosby rekao za sebe da on "priča samo na ledu."

Incognito vjerojatno bez daljnje kazne
Kako je Richie Incognito već odslužio kaznu od 8 utakmica zabrane igranja zbog navodnog "maltretiranja" suigrača Jonathana Martina, savez mu vjerojatno ne može izreći dodatnu kaznu. U pravilniku postoji stavak koji se zove "Jedna kazna" i u kojem pise "Liga i klub ne mogu oboje kazniti igrača za isti događaj."



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Brighton & Hove Albion 1 - 1 Hull City

Italija Serie A
Hellas Verona 1 - 3 Torino

Španjolska Liga BBVA
Malaga 0 - 1 Real Sociedad


Hokej

Olimpijske igre
Slovenija - Austrija 4 : 0


Oznake: nogomet, liga, prvaka, arsenal, bayern, Munchen, barcelona, manchester, city, psg, Paris, Bayer, Leverkusen, Milan, atletico, Madrid

18.02.2014. u 08:14 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.02.2014.

NHL – Rusija protiv SAD-a



“T.J. Oshie u raspucavanju je zabio pobjednički gol!”

Tu rečenicu su fanovi hokeja čuli i pročitali već puno puta.

A i ponavljati će se tu istu rečenicu i u budućnosti.

T.J. Oshie, napadač St.Louis Bluesa i reprezentacije SAD-a, jasno je svima, odlično izvodi kaznene udarce.

Ove sezone u NHL-u Oshie je iz deset pokušaja zabio sedam golova iz kaznenih udaraca i sa postotkom 70% među igračima koji su imali više od 5 pokušaja iz kaznenih udarca zaostaje samo za Joffreyem Lupulom iz Toronto Maple Leafsa, koji je iz 7 pokušaja zabio 6 golova sa postotkom 85,7%.

Utakmica između Rusije i SAD-a bila je najiščekivanija utakmica razigravanja po skupinama, dijelom zbog visokih kvaliteta momčadi, ali dijelom i zbog sportskog i političkog rivalsta iz prošlosti.

Političko rivalstvo iz prošlosti nikome ne treba objašnjavati.

A za sportsko rivalstvo iz prošlosti se trebamo vratiti unatrag 34 godine.

Usred doba "Hladnog rata".

Najpoznatija utakmica hokeja na svim Olimpijskim turnirima odigrana je 22.2.1980. između reprezentacija SAD-a i Sovjetskog Saveza u Lake Placidu u saveznoj državi New York.

U finalnu skupinu su se kvalificirale su reprezentacije Švedske, Finske, SAD-a i Sovjetskog Saveza.

Sovjetsku reprezentaciju svi su smatrali apsolutnim favoritom za naslov.

Kako su iz prijašnjih skupina Švedska i SAD donijele po bod zbog međusobnog remija, a SSSR je pobjedom protiv Finske donio 2 boda, svaka je momčad igrala samo 2 utakmice u finalnoj skupini.

Prva utakmice te finalne skupine bio je susret reprezentacija SSSRa i SADa.

Važno je napomenuti da su reprezentaciju SADa činili neprofesionalni igrači zbog propisa Olimpijskog odbora, dok je SSSR poslao najjaču momčad jer, s obzirom na ustrojstvo zajednice država, njihovi igrači teoretski ni nisu bili profesionalci.

Nedugo prije Olimpijskog turnira te su se dvije momčadi srele u pripremnoj utakmici 9.2.1980. u Madison Square Gardenu u New Yorku.

SSSR je u toj utakmici pobjedio 10-3 i sa još više samopouzdanja ušao u završni turnir.

Utakmica u finalnoj skupini počela je slično, ranim golom SSSR.

Međutim reprezentativci SAD, pod strogim vodstvom trenera Herba Brooksa, su se uspjeli snaći i na prvu pauzu otići sa rezultatom 2-2.

Trener SSSRa Tikhonov je u toj pauzi zamijenio veliku zvijezdu momčadi, golmana Tretiaka, jer je bio nezadovoljan njegovom igrom i 2 primljena gola.

Ta odluka je šokirala igrače obje momčadi.

Ipak reprezentativci SSSRa u drugoj trećini nisu primili gol, pa su u zadnju trećinu otišli s prednosti 3-2.

Sredinom te zadnje trećine Amerikanci su izjednačili golom Marka Johnsona sa igračem više .

Nedugo nakon toga, Mark Pavelich (podrijetlom Hrvat) je dodao pak kapetanu Mikeu Eruzioneu koji je zabio za vodstvo SADa 4-3.

Vrataru Myshkinu pogled je ometao njegov suigrač Vasili Pervuhkin.

Bilo je to prvo vodstvo SADa na utakmici.

Odmah nakon vodstva Amerikanaca, reprezentativci SSSRa su navalili na gol američkog vratara Craiga.

Gađali su i stative i tjerali Craiga na čudesne obrane i iako je trener Brooks stalno morao smirivati nervozu svojih igrača govoreći im "Igrajte svoju igru!", rezultat se više nije mijenjao.

Utakmica je dobila nadimak "čudo na ledu" ( engl. "Miracle on ice" ).

Ruski trener Tikhonov je kasnije izjavio da mu je zamjena vratara Tretiaka bila najveća pogreška u karijeri i da je taj trenutak okrenuo utakmicu u američku korist.

Također je priznao da su se i on i njegovi igrači opustili nakon pobjede 10-3 u pripremnoj utakmici i podcijenili reprezentaciju SADa.

SADu to nije bilo dovoljno za zlato, morali su još pobjediti Finsku u posljednoj utakmici.

Nakon dvije trećine Finska je vodila 2-1, što je natjeralo strogog i čvrstog trenera Brooksa da u zadnjoj pauzi samo strogo pogleda svoje igrače i kaže im:
"Ako izgubite ovu utakmicu, to ćete nositi sa sobom u je**ni grob! ........ JE**NI GROB!"

I ostavio ih same...

Tri gola kasnije Amerikanci su pobjedili 4-2 i osvojili zlato!

Utakmica ove subote nije imala toliki značaj.

Iako se radilo o dvoboju domaće reprezentacije koja ima imperativ zlata na turniru i reprezentacije koja mora dokazati da je dovoljno kvalitetna za zlato, radilo se o utakmici u kojoj se određuje bolja pozicija u daljnjem natjecanju, tako da eventualni poraz nije bio eliminacijski.

Sredinom druge trećine Rusija je povela golom kapetana Datsyuka, da bi to kraja trećine Fowler izjednačio rezultat sa igračem više, dok je kaznu odrađivao Radulov.

U zadnjoj trećini, kada je opet Radulov isključen na dvije minute, Pavelski je zabio za vodstvo SADa.

Rusi su krenuli na sve ili ništa i izjenačili ponovno golom Datsyuka.

Nedugo nakon izjednačenja Tyutin je zabio fenomenalan gol za 3-2 koji je poništen jer je gol vratara Quicka bio pomaknut u toj akciji.

Utakmica je otišla u produžetke i na kraju i u raspucavanje kaznenim udarcima.

Niti nakon tri serije kaznenih udaraca pobjednika nije bilo.

Prvi udarac za SAD realizirao je Oshie, dok je zadnjim udarcem za Rusiju izjednačio Kovalchuk.

Nakon toga je slijedilo raspucavanje sa po jednim kaznenim udarcem za svaku momčad.

Kako po pravilima bilo koji igrač može pucati neograničeno puta, Amerikanci su 5 puta slali Oshie-a, dok su Rusi izmjenjivali Datsyuka i Kovalchuka kao svoje pucače.

Oshie je dva puta dramatično održavao reprezentaciju SAD u utakmici, da bi u 8. seriji Quick obranio udarac Kovalchuka omogučivši tako Oshie-ju da golom donese pobjedu Amerikancima.

Oshie nije zakazao i Amerikanci su pobijedili.

Od 6 pokušaja Oshie je zabio 4 gola, od kojih su 2 bila za održavanje u igri i jedan za pobjedu.

Oshie je nakon pobjede izjavio:
"Pokušavao sam smisliti nešto novo što mogu izvesti da držim golmana Bobrovskog u neizvjesnoti. Morao sam ponoviti isti potez nekoliko puta, ali drago mi je da završilo kad je. Ostajao sam bez trikova."

Pomelike koje su se vodile u medijima oko izbora Oshie-ja u momčadi sada izgledaju smješno.

Amerikanci su ovom pobjedom podigli samopouzdanje i kreću u borbu za zlato.

U borbu put koje će vrlo izgledno, kao i u Lake Placidu, voditi preko izrazitog favorita.

Ovoga puta to je jaka Kanada.



Kratke vijesti:

Ždrijeb 1/4 finala FA Cupa
Arsenal - Everton
Brighton & Hove Albion/Hull City - Sunderland
Sheffield United - Sheffield Wednesday/Charlton Athletic
Manchester City - Wigan Athletic


Grabner vodeći strijelac Olimpijskih igara
Nakon razigravanja po skupinama reprezentativac Austrije i igrač New York Islandersa Michael Grabner vodeći je strijelac turnira sa 5 golova. Grabner se nada da će tu golgetersku formu prenijeti i u NHL i time pomoći svojim Islandersima.

Oher vjerojatno napušte Ravense
Offensive tackle Baltimore Ravensa Michael Oher vjerojatno neće ostati u Ravensima. Ove godine ostao je bez ugovora i prema vrijestima iz kluba nije im prioritet ponuditi Oheru novi ugovor.



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Sunderland 1 - 0 Southampton
Cardiff City 1 - 2 Wigan Athletic
Manchester City 2 - 0 Chelsea
Everton 3 - 1 Swansea City
Sheffield United 3 - 1 Nottingham Forest
Arsenal 2 - 1 Liverpool

Italija Serie A
AC Milan 1 - 0 Bologna
Fiorentina 1 - 2 Inter
Catania 3 - 1 Lazio
Atalanta 0 - 4 Parma
Cagliari 1 - 2 Livorno
Genoa 3 - 3 Udinese
Juventus 3 - 1 ChievoVerona
Sassuolo 0 - 2 SSC Napoli
Roma 3 - 0 Sampdoria

Španjolska Liga BBVA
Elche 0 - 0 Osasuna
Atletico Madrid 3 - 0 Valladolid
Levante 1 - 0 Almeria
Barcelona 6 - 0 Rayo Vallecano
Villarreal 0 - 2 Celta Vigo
Granada 1 - 0 Real Betis
Getafe 0 - 3 Real Madrid
Athletic Bilbao 1 - 2 Espanyol
Sevilla 0 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Mainz 05 2 - 0 Hannover 96
Bayern Munich 4 - 0 Freiburg
Borussia Dortmund 4 - 0 Eintracht Frankfurt
Braunschweig 4 - 2 Hamburger SV
Hoffenheim 4 - 1 VfB Stuttgart
Werder Bremen 1 - 1 Borussia Monchengladbach
Bayer Leverkusen 1 - 2 Schalke 04
Augsburg 0 - 1 Nurnberg
Hertha Berlin 1 - 2 Wolfsburg

Francuska Ligue 1
Paris Saint Germain 3 - 0 Valenciennes
Bastia 0 - 2 Monaco
Lorient 1 - 3 Toulouse
Nice 0 - 0 Nantes
Reims 1 - 0 Bordeaux
Rennes 2 - 2 Montpellier
Sochaux 1 - 0 Guingamp
Lyon 3 - 1 Ajaccio
Evian Thonon Gaillard 2 - 2 Lille
Saint Etienne 1 - 1 Marseille


Hokej

Olimpijske Igre
Kanada - Austrija 6 : 0
Norveška - Finska 1 : 6
Švedska - Švicarska 1 : 0
Češka - Latvija 4 : 2
Švedska - Latvija 5 : 3
Švicarska - Češka 1 : 0
SAD - Rusija 3 : 2
Slovačka - Slovenija 1 : 3
Finska - Kanada 1 : 2
Rusija - Slovačka 1 : 0
Slovenija - SAD 1 : 5
Austrija - Norveška 3 : 1

Oznake: NHL, hokej, olimpijske, igre, olimpijada, Soči, rusija, SAD, lake placid, oshie, kovalchuk, quick, datsyuk

17.02.2014. u 08:49 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.02.2014.

Nogomet i NFL - Što imaju zajedničko Mario Balotelli, Richard Sherman i Michael Sam?



Rasna netrpeljivost u svijetu je i dalje sveprisutna i unatoč za velikim napretcima stanje je daleko od idealnog.

I dalje su potrebni veliki koraci da bi došli do svijeta jednakih ljudskih prava.

Kada je Richard Sherman u žaru borbe u intervjuu nakon pobjede njegovih Seattle Seahawksa nad San Francisco 49ersima ispao bijesan, agresivan i lud, mediji su ga odmah proglasili "razbojnikom" (engl. thug) i prikazivali su njegov nastup kao ispad bijesnog bezglavog crnca.

U stvarnom životu, različitom od onoga prikazanog u medijima, Richard Sherman je diplomirao na sveučilištu Stanford, koji je vrhunska obrazovna institucija, i smatra ga se za jednog od najpametnijih i najobrazovanijih sportaša.

Sherman je imao i više nego dobre rezultate da se upiše u Stanford kao student, ne kao sportaš, bio je prvi student u 20 godina koji je primjen kao učenik i kao sportaš, te je za vrijeme studije odgodio je draft za jednu godinu da bi zaslužio svoju titlu u učionici.

Sam Sherman je izjavio da smatra da je pojam kojim su ga nazivali, "razbojnik", samo zamaskirana riječ "crn**ga".

Da recimo neki cijenjeni igrač bijelac sebe proglasi najboljim na svojoj poziciji i ljutito odbija pričati o protivničkom igraču u intervjuu nakon utakmice, te tog igrača proglasi precjenjenim, nezamislivo je da ga se nazove "razbojnikom"





Mario Balotelli je crnac rođen u Palermu, na Siciliji, od roditelja podrijetlom iz Gane.

Nije postao punopravni građanin Italije dok nije napunio 18 godina zbog zastarjelog talijanskog zakona o imigraciji i sporog državnog aparata.

U sredini kakva je Italija cijeli je život trpio uvrede i nepravde na rasnoj osnovi.

Usprkos svemu tome Balotelli je svoje ime proslavio zahvaljujući nevjerojatnom nogometnom talentu i nevjerojatnom talentu skretanja pažnje medija i javnosti na sebe.

Imao je zanimljivu 2012.: petardama je zapalio svoju kupaonicu, buggiem razorio svoj skup travnjak u dvorištu, mačevao se kartonskim mačevima u kebabđinici u radničkoj četvrti Manchestera u sitnim jutarnjim satima na dan prije utakmice, kada ga je mama poslala da joj kupi peglu kupio je sve (uključujući i dva skupa automobila) samo ne peglu, izjavio je da su mu u životu važni samo "njegova obitelj i njegove djevojke", te sam je pobjedio jaku Njemačku u polu finalu Eura.

Sve te zanimljivosti van terena i na terenu su ga 2012. dovele među top 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu prema TIME-u.

Taj visoki i jaki napadač Milana je zamijenjen u utakmici protiv Napolija, sjeo je na klupu i počeo je plakati.

Odmah su se počele širiti priče da je razlog tome ponovno rasizam.

Prema svim izvješćima nije bilo nikakvih rasističkih ispada taj dan.

Milanov trener Clarence Seedorf je rekao:
"Mi smo igrači i ima trenutaka kada nas ponesu emocije. Nisam vidio ništa nenormalno u tome. I ja sam to doživio."

Zašto je onda Balotelli plakao?

Je li razlog privatan?

Je li razlog tome bio u još jednoj lošoj utakmici njegovog kluba za koji navija od djetinjstva?

Ili je sve rezultat kompleksa koje Balotelli mora imati iz prošlosti?

Ili je razlog i sve je to navedno pa je u tom trenutku izašlo na površinu?



Priča se nastavlja sa Michaelom Samom.

On je veliki i jako defensive lineman koji igra u jednom od najgrubljih sportova na svijetu, američkom nogometu, i koji je u među najboljima obrambernim igračima u najjačoj college konferenciji u Americi.

Bio je i obramberni igrač godine, izabran je u idealnu momčad konferencije, i tek je drugi igrač Missouri Tigersa ikad koji je jednoglasno izabran u All-American tim.

Michael Sam je osim toga gay.

Kada je obznanio svoju seksualnu orijentaciju, svijet američkog nogometa i svijet sporta u Americi općenito je "eksplodirao"

Kako je izgledno da će iduće godine igrati u NFLu, postati će prvi otvoreno gay igrač u najpopularnijem sportu u Americi.

To je velika stvar.

Može se možda čak i povući paralelu sa Jackiem Robinsonom, prvim crncem u MLB baseball ligi.

Iako je protiv Jackiea Robinsona bila vođena velika zakonska i društvena bitka, i Michael Sam ulazi u profesionalni sport kao prvi, također u trenutcima velike društvene borbe za prihvaćenost i jednaka prava.

Ovo je isto velika stvar, iako nebi trebala biti.

Nije da nebi trebala biti jer Sam ne radi ništa revolucionarno, niti zato jer to što je napravio je iziskivalo hrabrost, nego zato što to što je napravio nebi trebalo biti bitno.

Michael Sam je suigračima otkrio da je gay u kolovozu prije sezone i imao je njihovu punu potporu.

"Podržavali su me od prvog dana. Nisam mogao poželjeti bolje suigrače" rekao je Sam i nastavio "Da vam kažem istinu, nebih imao snage ovo otkriti sada, da nisam imao toliku podršku od njih ovaj prošli semestar."

I tako i treba biti.

Nesmije biti da je prije svoje izjave Sam bio predviđan kao izbor u 3. rundi drafta (što je za njegovu poziciju na terenu odlično), dok ga se nakon izjave predviđa da će biti izabran u 5. rundi drafta, kasnije ili čak da ga nitku u draftu neće izabrati.

U sportu koji je nabijen testosteronom, Chris Kluwe (bivši punter Vikingsa) je iznio dokaze od jakom anti-gay stavu što se pokazalo da je normalna pojava u ligi.

Kako god, mnogi su igrači izjavili da Samova seksualna orijentacija nebi trebala biti važna, već bi jedino važno trebalo biti koliko je dobar igrač.

Trebalo bi biti važno koliko je Mario Balotelli dobar napadač, koliko je Richard Sherman dobar corner back, a ne to da su crnci koji se bave sportom.

Ili da je Michael Sam homoseksualac koji s bavi sportom.

Ili nazivanje Richarda Shermana "razbojnikom".

Ili shvaćanje Balotellijevih suza kao moguće jedino kao reakcije trenutne rasističke uvrede, a ne recimo kao razlog loše igre. To je također oblik diskriminacije.

Ili činjenice da je Michael Sam poznat jer je gay a ne jer je All-American igrač, sa jako perspektivnom karijerom.



Kratke vijesti:

Chelsea u kontaktu s Khedirom
Trener Chelsea Jose Mourinho jako želi vidjeti Samija Khediru opet u svojoj momčadi, nakon što mu je bio trener u Real Madridu. Zbog toga su Chelsea i Real Madrid u kontaktu oko eventualnog prelaska Khedire u glavni grad Engleske.

Zetterberg napušta Olimpijske igre
Kapetan Švedske Henrik Zetterberg je nažalost završio sa svojim nastupom na Olimpijskim igrama. Zbog ozljede leđa vjerojatno će morati i na operaciju i nije sposoban za igru.

Williams se nada priključiti trening kampu 49ersa u srpnju
Ian Williams je prošle sezone trebao biti zamjena za Isaaca Sopoagu u San Francisco 49ersima. Međutim to se nije ostvarilo kada je Williams slomio gležanj u drugoj utakmici sezone. Nakon dugog oporavka, Williams se nada da će moći trenirati kada se 49ersi ponovo okupe.



Rezultati:

Nogomet

Francuska Coupe De France
Lyon 1 - 2 Lens

Hokej

Olimpijske Igre
Kanada - Norveška 3 : 1
Rusija - Slovenija 5 : 2
Slovačka - SAD 1 : 7
Finska - Austrija 8 : 4

Oznake: mario, balotelli, michael, sam, richard, sherman, rasizam, gay

13.02.2014. u 19:53 • 0 KomentaraPrint#

NFL - Washington Redskins



Washington Redskinsi igraju u diviziji East u NFCu.

Domaće utakmice igraju na FedEx Fieldu u Landoveru, u saveznoj državi Maryland, dok se trening centar Redskins Park nalazi u Ashburnu, u saveznoj državi Virginiji.

Redskinsi su osvojili 5 NFL naslova, 2 prije spajanja AFCa i NFCa, te 3 Super Bowla, osvojili su diviziju 13 puta, te su osvojili 6 konferencijskih naslova.

Redskins su osvojili naslove 1937. (protiv Chicago Bearsa 28-21) i 1942. (protiv Chicago Bearsa 14-6), kao i Super Bowl XVII (protiv Miami Dolphinsa 27-17), Super Bowl XXII (protiv Denver Broncosa 42-10) i Super Bowl XXVI (protiv Buffalo Billsa 37-24).

Također su izgubili finalne utakmice za naslov 1936, 1940, 1943 i 1945, kao i Super Bowl VII i Super Bowl XVIII.

U play offu su nastupili ukupno 22 puta, te play offu imaju skor 23 pobjede i 17 poraza.

Sa svoja tri Super Bowla djele uspjeh sa Oakland/Los Angeles Raidersima i New England Patriotsima koji su također osvojili 3 Super Bowla.

Najgore razdoblje u povijesti Redskinsa bilo je od 1946. do 1970. kada se niti jednom nisu kvalificirali u play off, dok u periodu od 1956. do 1968. nisu imali niti jednu sezonu sa pozitivnim skorom pobjeda i poraza.

1961. su ostvarili nagori skor u sezoni sa učinkom 1–12–1.

Od 1992., Redskinsi su samo 4 puta nastupili u play offu i imali su samo 5 sezona za pozitivnim omjerom pobjeda i poraza.

Prema Forbesu, Redskinsi su treći najvrijednija franšiza u NFLu, samo iza Dallas Cowboysa i New England Patriotsa.

Vrijednost im se procjenjuje na $1.6 milijardi.

Redskinsi su prva momčad u NFL sa službenim orkestrom i prva momčad sa službenom pjesmom "Hail to the Redskins".

Ime momčadi i logo momčadi izaziva mnoge polemike, jer ga neki smatraju rasističkim i netolerantnim prema Indijancima, dok su mnogi istaknuti Indijanci izjavili da su oni ponosni da se momčad zove po njima, tj. njihovim precima, jer je to ime izabrano zbog njihove hrabrosti i borbenosti.

U anketi iz USA Today iz 2013. većini ne smeta ime Redskins, te čak 79% Amerikanaca smatra da bi ime trebalo ostati.

U nevezanoj anketi tvrtke za ispitivanje tržista Survata, samo je 19% ispitanika smatralo da se ime treba promijeniti.

U 17 od zadnjih 19 predsjedničkih izbora pobjeda Redskinsa u zadnjoj domaćoj utakmici prije izbora značila je da će ili predsjednik biti reizabran ili da će pobjediti kandidat iz stranke predsjednika u odlasku, dok je poraz značio promjenu u Bijeloj kući.

Iznimke su bile samo 2004., kada je George W. Bush bio reizabran iako su Green Bay Packersi pobjedili Redskinse, te ponovo u 2012. kada je Barack Obama reizabran za predsjenika iako su Carolina Panthersi pobjedili Redskinse.

Osim ovih iznimki, “Pravilo Redskinsa” je bilo istinito svaki put od 1936.

U zadnjoj utakmici prije izbora 2008., Pittsburgh Steelersi su pobjedili Redskinse i time naznačili da će idući predsjednik biti iz Demokratske stranke.

Tako je i bilo i za predsjenika je izabran Barack Obama, koji je odrastao kao fan Steelersa.

Trenutno stanje u Washington Redskinsima nije bajno, a razlog tome je u nedavnoj povijesti.

Dvostruki osvajač Super Bowla sa Denver Broncosima Mike Shanahan je 5.1.2010. potpisao na 5 godina sa Redskinsima i najavio je da će sa sobom dovesti svog sina Kyle kao koordinatora napada.

Prije početka sezone iz momčadi je otpušteno 10 igrača, uključujući istaknute igrače Antwaana Randle Ela i Freda Smoota.

4.4.2010. nabavljen je Pro Bowl quarterback i sudionik Super Bowla Donovan McNabb iz diviziskih rivala Philadelphia Eaglesa.

Redskinsi su pobjedili prvu utakmicu u sezoni 13-7 protiv Dallas Cowboysa na domaćem FedExFieldu u debiju trenera Shanahana.

17.12.2010., samo tri dana prije nego su Redskinsi putovali u Dallas na utakmicu sa Cowboysima trener Shanahan je objavio da McNabb više neće biti quarterback, te da će umjesto njega utakmicu početi Rex Grossman, koji je kao quarterback Chicago Bearsa igrao Super Bowl XLI.

U toj utakmici protiv Cowboysa Grossman je osvojio 322 jarde, 4 touchdowna, 2 puta je osvojio 2 ekstra boda, ali je i bacio za 3 interceptiona. Utakmicu su pobjedili Cowboysi 33-30, a Redskinsi su završili sezonu sa skorom 6–10.

Na kraju sezone Redskinsi su tradeali quarterbacka Donovan McNabb u Minnesota Vikingse za 2 draft picka u 6. rundi.

Tijekom sezone 2011 vanjski linebackeri Ryan Kerrigan i Brian Orakpo činili su strašan tandem, kakav Redskinsi nisu imali od 80-tih sa Dexterom Manleyem i Charlesom Mannom, te su dobili nadimak KERRAKPO.

Prva utakmica sezone označavala je 10. godišnjicu napada 11.rujna 2001. te su momčadi iz dva napadnuta grada, New Yorka i Washingtona, igrali međusobno utakmicu 11.9.2011. na FedEx Fieldu.

Redskinsi u pobjedili Giantse 28–14, u utakmici u kojoj je rookie Ryan Kerrigan uhvatio neprecizno dodavanje Eli Manninga i postigao touchdown u prvoj utakmici u karijeri u NFL ligi.

Giantsi i Manning su se od tog lošeg starta oporavili i osvojili Super Bowl te sezone, a Eli Manning je proglašen MVPom.

9.3.2012. Redskinsi su se dogovorili sa St.Louis Ramsima da im tradeaju svoj prvi i drugi pick na draftu te godine, te prve pickove na draftovima 2013. i 2014. za njihov prvi pick na draftu te godine, drugi pick ukupno da bi izabrali Roberta Griffina III kao svojeg novog quarterbacka.

Griffin III je te godine uspješno dodao 65.6% svojih dodavanja, osvojio 3,200 jardi, dodao za 20 touchdowna, imao samo 5 interceptiona i 102.4 rejting dodavača.

Također je osvojio 815 rushing jardi i postigao 7 rushing touchdowna, postavši tek 6. quarterback u povijesti sa više od 800 rushing jardi.

Te sezone je osvojio nagradu za najboljeg ofenzivnog rookiea i bio je pozvan na Pro Bowl.

Running back Alfred Morris te je godine draftan u 6. rundi i nakon impresivne sezone postao je prvi running back u postavi. Sudjelovao je na Pro Bowlu 2013.

Redskinsi su te sezone ušli u play off pobjedivši zadnjih 7 utakmica u sezoni i završivši sa skorom 10-6.

U play offu su ispali u wild card rundi, izgubivši kod kuće od Seattle Seahawksa 24–14.

Nakon osvajanja divizije NFC East predhodne sezone očekivao se sličan uspjeh i u 2013., međutim sezona prepuna svađa unutar momčadi i neispunjenih očekivanja se brzo raspala, što je rezultiralo skorom 3-13 i otkazom treneru Shanahanu.

9.1.2014. za trenera Redskinsa je uzet Jay Gruden

Kako je već rečeno, u svojoj povijesti su Washington Redskinsi osvojili 3 Super Bowla, te su imali 3 igrača imenovana za MVPa Super Bowla:
running backa Johna Rigginsa u Super Bowlu XVII,
prvog crnog quarterbacka koji je osvojio Super Bowl Douga Williamsa u Super Bowlu XXII i
quarterbacka Marka Rypiena u Super Bowlu XXVI.

Popis igrača Redskinsa koji su u Hall of Fameu je dugačak, pa ukratko to su: Sonny Jurgensen, Turk Edwards, Cliff Battles, Deion Sanders, Paul Krause, Don Shula, Ken Houston, Darrell Green, Sammy Baugh, Bill Dudley, Wayne Millner, Charley Taylor, John Riggins, Bobby Mitchell, Chris Hanburger, Russ Grimm, Sam Huff, Stan Jones, Deacon Jones, Bruce Smith, Art Monk, Dave Robinson, George Allen, Ray Flaherty, Joe Gibbs, Otto Graham, Curly Lambeau, Vince Lombardi, George Preston Marshall, Mike McCormack i Emmitt Thomas.

Na trenutnom rosteru najistaknutiji igrači su već spomenuti quarterback Robert Griffin III i runningback Alfred Morris, koji jako skoro moraju opravdati očekivanja koje su u rookie sezoni postavili visoko.



Kratke vijesti:

Messi izjednačio Zarrin rekord
Lionel Messi izjednačio je rekord Telma Zarre u broju golova za jednu Španjolsku momčad. Messi je postigao svoj 355. gol za Barcelonu jučer u kup utakmici protiv Real Sociedada, dok je Zarra svojih 355 golova zabio za Athletic Bilbao u periodu od 1940–1955.

Jagr zabio i na svojoj 5. Olimpijadi
Napadač Češke Jaromin Jagr zabio je na svojim 5. Olimpijskim igrama svoj 8. Olimpijski gol. Jarg je tek jedan od trojice igrača u Sochiju koji je stariji od 40 godina. Tijekom cijele utakmice Jagr je igrao vrhunski.

Incognito se konačno oglasio
Richie Incognito se konačno oglasio maltretiranju suigrača Jonathana Martina. Incognito je na twitteru napisao: "Dragi Jon Martin..... Istina će pokopati i tebe i cijelu tvoju "ekipu". Mogao si govoriti istinu cijelo vrijeme. Spreman sam nastaviti sa svojim životom i karijerom. Moje ime je bilo okaljano od strane mojeg "najboljeg prijatelja". Htio bih se ispričati svim ženama koje su bile uvrijeđene mojim porukama mojem bliskom prijatelju."



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Arsenal 0 - 0 Manchester United
Everton - Crystal Palace *
Manchester City - Sunderland *
Newcastle United 0 - 4 Tottenham Hotspur
Fulham 2 - 3 Liverpool
Stoke City 1 - 1 Swansea City
*Odgođena utakmica zbog lošeg vremena

Italija Coppa Italia
SSC Napoli 3 - 0 Roma

Njemačka DFB Pokal
Bayer Leverkusen 0 - 1 Kaiserslautern
Hoffenheim 2 - 3 Wolfsburg
Hamburger SV 0 - 5 Bayern Munich

Španjolska Copa del Reyjavascript:%20void(0);
Real Sociedad 1 - 1 Barcelona

Francuska Ligue 1
Toulouse 1 - 3 Bastia

Francuska Coupe De France
Balagne Ile Rousse 0 - 2 Guingamp
Auxerre 0 - 1 Rennes
Moulins 3 - 1 Sete
Nice 0 - 1 Monaco


Hokej

Olimpijske Igre
Češka - Švedska 2 : 4
Latvija - Švicarska 0 : 1



Oznake: NFL, washington, redskins

13.02.2014. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 12.02.2014.

Nogomet - Adidas zabranio scientologiju



Neimenovanom igraču Bayern Münchena je zabranjeno scientološko djelovanje i isticanje pripadanja scientologiji od strane njegovog i klupskog sponzora Adidasa.

Njemačke dnevne novine Der Spiegel otkrile su da je djelove ugovora koji je igrač 2008. potpisao sa Adidas koji će mu donijeti €400,000.

U ugovoru stoji da Adidas smije raskinuti sponzorski ugovor s igračem ako igrač imzeđu ostaloga bude uhvaćen kako posjeduje, uzima ili preprodaje drogu ili ako "pripada bilo kakvog organizaciji ili udruzi koja slijedi principe L. Rona Hubbarda".

Kada su pitani o tom dijelu ugovora iz Adidasa su odgovorili:

"Raznolikost i tolerancija temeljne su vrijednosti Adidas Grupe. Scientologija i druge takve protuustavne organizacije nisu kompatibilne s time. To je standardna stavka svih naših ugovora i nema veze s pojedinim sportašima."

Osim već navedenih stavki standardno u Adidasovim ugovorima stoji da Adidas smije raskinuti ugovor ako sportaš ne ispuni obavezu od barem 6 dana godišnje obavljanja promotivnih dužnosti, ako ga sud proglasi krivim za gnjusan zločin ili ako bude viđen da nosi sportsku opremu konkurencije (sjećamo se Götzea koji je došao na potpisivanje ugovora sa Bayernom u Nike majci).


Kratke vijesti:

Produžeci u Francuskom kupu
Sve tri jučerašnje utakmice Coupe De France-a su otišle u produžetke. Cannes i Montpellier su nakon 90 odigrali bez golova, da bi u zadnjoj minuti produžetaka pobjedu Cannesu od 1-0 donio Zobiri. Angers i CA Bastia su u produžetke ušli s rezultatom 1-1 da bi u produžecima počela kiša golova za konačan rezultat 4-2 za Angers. Lille i Caen su nakon 90 minuta i nakon 120 minuta imali rezultat 3-3, da bi Lille slavio 6-5 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Zamjena Edler - Franzen?
Vancouver Canucksi i Detroits Red Wingsi su u pregovorima oko zamjene Alexandera Edlera i Johana Franzena. Detroit Red Wingsi su dugo zainteresirani za Edler, i sve su jače spekulacije da su voljni ponuditi Franzena u zamjenu za njega.

Suh i Jay Z su postali suradnici
Nakon što je prije Pro Bowla prekinuo suradnju s agentima Ndamukong Suh je obznanio da se dogovorio oko suradnje s Jay Z i njegovom sportskom agencijom. Još nije jasno hoće li Jay Z predstavljati Suha samo u marketinškom polju ili i u sportskom.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Cardiff City 0 - 0 Aston Villa
Hull City 0 - 1 Southampton
West Ham United 2 - 0 Norwich City
West Bromwich Albion 1 - 1 Chelsea

Italija Coppa Italia
Fiorentina 2 - 0 Udinese

Njemačka DFB Pokal
Eintracht Frankfurt 0 - 1 Borussia Dortmund

Španjolska Copa del Rey
Atletico Madrid 0 - 2 Real Madrid

Francuska Ligue 1
Toulouse 1 - 3 Bastia

Francuska Coupe De France
Cannes 1 - 0 Montpellier
Angers 4 - 2 CA Bastia
Lille * 3 - 3 Caen
Lille pobjedio na jedanaesterce

Oznake: adidas, bayern, scientologija

12.02.2014. u 08:26 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 11.02.2014.

NHL - Stanje u kojem momčadi odlaze na Olimpijsku pauzu



Buffalo Sabres

Nakon što je Ted Nolan peuzeo posao trenera Sabresi su kratkoročno pokazivali naznake promjena, ali forma im je opet drastično pala nakon što su izgubili 4 utakmice za redom, sve u regularnom dijelu utakmice.

New York Islanders

Islandersi imaju omjer pobjeda/poraza/poraza u produzetku 1-6-1 u zadnjih 8 utakmica i primili su više od tri gola u 5 od tih 8 utakmica.

Calgary Flames

Flamesi su izgubili 2 od 3 utakmice prošli tjedan nakon 5 pobjeda u nizu. Rookie Sean Monahan ima 3 gola i 2 asistencije u zadnjih 12 utakmica.

Florida Panthers

Panthersi imaju jednu pobjedu i pet poraza u regularnom dijelu utakmice u zadnjih šest utakmica. Golman Tim Thomas je primio 21 gol u zadnjih 6 utakmica.

Edmonton Oilers

Oilersi su dosta popravili formu u zadnjih 2 tjedna ostvarivši učinak 5-1-1. Novi golman Ben Scrivens ima učinak 3-3-0 sa .948 postotkom obrana.

Vancouver Canucks

Slobodan pad u Vancouveru na kraju je maknuo Canuckse sa mjesta koje vodi u playoff. Izgubili su 7 u nizu, sve u regularnom dijelu i zabili su 10 golova u tom periodu.

Nashville Predators

Predatorsi imaju niz od tri uzastopna poraza, ali pozivino u tome je da su uzeli po bod u dvije od te tri utakmice.

Washington Capitals

Capitalsi su ostvarili učinak od 3-1-0 prije odlaska na pauzu, i time si osigurali bolji polažaj u borbi za play off kada se liga nastavi. Dobili su dvije od zadnje tri utakmice iako nisu zabili niti jedan gol sa igračem više iz 14 pokušaja.

New Jersey Devils

Devilsi nisu pobjedili u regularnom dijelu u zadnjih 7 utakmica, ali su svjedno skupili dovoljno bodova da su i dalje u borbi za play off. Legendarni golman Martin Brodeur nije branio od kada je primio 6 golova iz 21 šuta protiv Rangersa na Stadium Series 26.1.2014. na Yankee Stadionu.

Winnipeg Jets

Paul Maurice je unio novi život Jetsima od kada je preuzeo trenersku poziciju. Jetsi od tada imaju učinak 9-3-1, ali su izgubili zadnje dvije utakmice prije pauze.

Phoenix Coyotes

Coyotesi su izmjenjivali pobjede i poraze u zadnjih 8 utakmica prije pauze ali ipak su blizu mjesta u play offu u jakoj Zapadnoj konferenciji. Antoine Vermette je zabio 6 golova u zadnjih 7 utakmica.

Philadelphia Flyers

Flyersi su dobro završili dio sezone prije pauze, pobjedivši zadnje 4 utakmice. Kapetan Claude Giroux, kojeg očito nije pogodio izostanak s popisa putnika u Sochi, je zabio 6 golova i imao 7 asistencija u zadnjih 9 utakmica.

Carolina Hurricanes

U zadnjih 6 utakmica imaju 3 pobjede i 3 poraza. Anton Khudobin je počeo 8 zadnjih utakmica na golu.

Ottawa Senators

Bio je to zanimljiv zadnji tjedan za Senatorse. Preokrenuli su u trećoj trećini protiv jake domaćinske momčadi, strašnih Bluesa u St.Louisu, potom su se provukli protiv slabih Sabresa, da bi u zadnjoj utakmici pretrpili težak poraz 7-2 u Bostonu od isto vrlo jakih Bruinsa.

Montreal Canadiens

“Habsi” su se posložili nakon muka u Siječnju. Ostvarili su učinak 5-1-1 prije pauze, uključujući i tri pobjede u zadnje 3 utakmice.

Detroit Red Wings

Sa finišom 3-1-1 prije pauze Red Wingsi se nalaze na wild card poziciji koja vodi u play off. Jimmy Howard nastavlja lošu formu, primivšu 10 golova u zadnje 3 utakmice.

Tampa Bay Lightning

Nakon što su igrali odlično u izostanku velikog strijelca Stevena Stamkosa zbog loma noge, Lightning su se na kraju ipak “poskliznuo”. Imaju skor 2-4-0 prije pauze.

Los Angeles Kings

Došli su do jako važne pobjede 2-1 u produžetku protiv Columbus Blue Jacketsa. Katastrofalna forma od jedne pobjede u regularnom dijelu u zadnjih 11 utakmica ih je dovela u situaciju gdje njihovo mjesto u play offu više nije sigurno.

Minnesota Wild

Wild je pokupio 5 od mogućih 6 bodova prošli tjedan, te su tako došli do sigurnije pozicije u borbi za play off. Golman Josh Harding nije igrao od Stare Godine.

Toronto Maple Leafs

Leafsi su pobijedili 5 od zadnjih 6 utakmica i trebali bi pretrpiti raspad sistema da ne uđu u play off drugu godinu za redom. Golman Jonathan Bernier branio je zadnjih 6 utakmica primivši 13 golova.

Dallas Stars

Starsi imaju skor 3-1-0 prije pauze i vratili su se u borbu za play off. Nakon katastrofalnog niza od 9 poraza u 10 utakmica u Siječnju, Starsi imaju skor 6-1-2. Raspad sistema u Vancouveru doveo je Starse u mjesto koje vodi u play off. Zbog zastrašujuće kvalitete kalifornijskih momčadi u diviziji Pacific, Starsi ionako mogu do play offa samo kroz wild card mjesto.

Columbus Blue Jackets

Blue Jacketsi odlaze na pauzu za dva poraza u zadnje dvije utakmice, ali i sa skorom 3-1-1 u proteklih 5 utakmica. Zabili su 16 golova u 5 utakmica ali su se mučili u gostima u Kaliforniji protiv Los Angeles Kingsa (poraz 2-1) i San Jose Sharksa (poraz 3-2). U odličnoj su poziciji da uđu u play off. Nakon Olimpijske pauze desno krilo Marian Gaborik bi trebao biti zdrav omogučujući tako Blue Jacketsima još jednu opciju u napadu u borbi za play off. U zadnjih 18 utakmica popravila im se igra s igračem više, zabili su u 15 od 67 (22.4%) takvih situacija.

New York Rangers

Rangers su igrali vrhunski u zadnjih mjesec dana ostvarivši učinak 11-4, dok u zadnjih 6 utakmica imaju učinak 5-1-0. Čak i sa takvom formom i učinkom ništa još nije garantirano Rangersima nakon katastrofalnog starta sezone. Trenutno se nalaze na drugom mjestu u diviziji Metropolitan koje sigurno vodi u play off, ali blizu iza njih je 5 momčadi koje ih mogu prestići. Rangersi imaju čak 10 utakmica ove sezone u kojima su pucali više od 40 puta na gol, prije toga u dvije sezone imali ukupno 8 utakmica sa vieš od 40 šuteva. Čini se da je napadački sustav novog trenera Alaina Vigneaulta konačno počeo funkcionirati.

San Jose Sharks

Sharksi bi imali savršenu formu da nisu dopustili 4 gola u zadnjoj trećini u porazu 5-2 od Flyersa. Ovako su pobjedili 3 od 4 zadnje utakmice. Da bi prestigli Duckse trebati će im čudo, ali Sharksi su za to sposobni. Za to su sposobni pogotovo ako uzemo u obzir da nakon pauze imaju niz od 11 utakmica protiv momčadi iz slabije istočne konferencije. Rezervni golman Alex Stalock je imao odličnu sezonu i krade utakmice prvom golmani Anttiju Niemiju. Stalock je počeo 6 utakmica u zadnjih mjesec dana, nakon što je prije toga odigrao samo 5 utakmica u sezoni.

Colorado Avalanche

Avalanche su pretrpili 2 poraza u nizu prošli tjedan kada su izgubili od Rangersa i Flyersa, ali odlaze na pauzu sa skorom 5-2-0 i napreduju na ljestvici divizije Central.
Dok god se Blackhawksi nastave mučiti s formom nije isključeno da “Avsi” možda dođu i do 2 mjesta u diviziji Central. Rookie Nathan MacKinnon je zabio 7 golova i ima 8 asistenicija u zadnjih 11 utakmica.

Anaheim Ducks

Vidi se osjetan pad forme kod Ducksa u zadnje vrijeme, izgubili su 3 od zadnje 4 utakmice i 4 od zadnjih 6 utakmica nakon pobjede 3-0 u Stadium Series nad Kingsima na Dodger Stadionu. Ducksi ostaju vodeća momčad u diviziji Pacific sa 7 bodova prednosti nad Sharksima koji imaju utakmicu manje, ali Bluesi ih stižu u borbi za najbolju poziciju u konferenciji. Golman Jonas Hiller je primio 25 golova u zadnjih 12 utakmica, sa .923 postotkom obrana.

Pittsburgh Penguins

Penguinsi nastavljaju marljivo skupljati bodove ostvarivši skor 4-1-1 prije pauze. Igrali su zadnjih 5 utakmica bez branića Krisa Letanga, kojem je dijagnosticiran moždani udar i teško da će se vratiti prije kraja sezone. Penguins će biti prvoplasirana momčad u diviziji Metropolitan što im garantira prednost domaćeg terena u prve dvije runde play offa. Ključno je biti ispred Boston Bruinsa koji su u fenomenalnoj formi i 5 bodova iza Penguinsa sa utakmicom manje. Gubitak Letanga će se osjetiti u Pittsburghu, ali već su se prije Penguinsi snašli bez svojeg najboljeg branića, u prošle tri sezone imaju skor 45-22-1 bez Letanga u momčadi.

Chicago Blackhawks

Blackhawks su se pomakli za jedno mjesto skorom 3-1-1 prije pauze iako su zabili samo 8 golova u zadnje 4 utakmice. Izgledalo je kao da će Blackhawksi osvojiti diviziju dosta prije kraja sezone, ali Bluesi su se držali blizu i sustigli ih na ljestvici. Trebati će se više potruditi ako žele prednost domaćeg terena u play offu. Forma Patricka Kanea je pala u 2014., u 18 utakmica ima 4 gola i 6 asistencija.

Boston Bruins

Bruinsi su pobjedili 3 od zadnje 4 i 7 od zadnjih 9 utakmica. Za to vrijeme imaju omjer zabijenih i primljenih golova 38-18. Divizija Atlantic je bila napeta utrka do unatrag par tjedana, dok se Bruinsi nisu odvojili. Sada imaju prednost od 7 bodova pred drugoplasiranim Lightningom i zaostaju 5 bodova sa utakmicom manje za Penguinsima koji su vodeći u Istočnoj konferenciji.

St. Louis Blues

Bluesi su pobjedili 3 od zadnje 4 utakmice i imaju skor 6-1-1 nakon teškog poraza 7-1 od Devilsa u New Jerseyu. Zabili su barem tri gola po utakmici u zadnjih 8 sustreta i polako se pokazuju kao najbolja momčad jake Zapadne konferencije. Bluesi dijele prvo mjesto u diviziji Central sa Blackhawksima i zaostaju tri boda iza Anaheim Ducksa koji su na prvom mjestu u cijeloj Zapadnoj konferenciji. Međutim Bluesi imaju tri utakmice manje od obje te momčadi pa tako imaju najbolji postotak bodova od maksimalnog mogučeg u cijeloj ligi 73.7%. Bluesi u prosjeku zabiju 3.32 gola po utakmici.



Kratke vijesti:

Vidić potpisao za Inter
Nemanja Vidić potpisao je dvogodišnji ugovor sa Interom iz Milana. Vidić će se pridružiti Interu na kraju sezonu, po isteku ugovora sa Manchester Unitedom.

MacDonald traži $5M od Islandersa
Andrew MacDonald je odbio $4M dolara težak ugovor koji su mu ponudili Islandersi i traži ugovor od $5M iako nije navedeno na koliko sezona. MacDonald ne želi privatiti manje a Islandersi mu ne žele punuditi što traži.

Cowboysi traže trećeg quartebacka
Dallas Cowboysi su zaključili da im 2 quarterbacka neće biti dosta i žele ući u iduću sezonu sa 3 quarterbacka na rosteru. Na kraju prošle sezone kada su ostali bezTonya Roma, morali su potpisati već umirovljenog Jona Kitnu, jer bi inače ostali na jednom quarterbacku Kylu Ortonu. Do sada su već isprobali 6 quarterbackova.



Rezultati:

Nogomet

Španjolska Liga BBVA
Celta Vigo 0 - 0 Athletic Bilbao



Oznake: NHL, hokej

11.02.2014. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.02.2014.

NFL - Houston Texans



Houston Texansi igraju u diviziju South u konferenciji AFC.

Pridruženi su NFLu kao momčad proširenja zamijenjivši prijašnju momčad iz Houstona, Oilerse, koji su se preselili u Nashville, Tennessee gdje su sada igraju pod imenom Tennessee Titans.

Poduzetnik Bob McNair je u Houston 1997. neuspješno pokušao dovesti NHL momčad, a u to vrijeme je Bud Adams radio na već spomenutom premještaju NFL momčadi Houston Oilersa u Nashville.

Kako su Cleveland Brownsi kontroverzno preseljeni u Baltimore gdje su preimenovani u Ravense, liga je obećala dovesti novu istoimenu momčad u Clevland u roku od 3 godine, i vjerojatno dodati još jednu momčad da bi liga ima paran broj momčadi.

Houston je zajedno sa Torontom i Los Angelesom bio jedan o favorita da dobiju tu posljednju novu NFL franšizu.

McNair se tada odlučio osnovati Houston NFL Holdings zajedno sa partnerom Steveom Pattersonom, da lakše dođe do NFL franšize u Houstonu.

Nova momčad je originalno dodijeljena Los Angelesu 16.3.1999., ali kako je grad imao problema u organizaciji vlasništva nad momčadi i stadionom u listopadu iste godine liga je na kraju dodijelila momčad Houstonu po cijeni od $700M, ostavivši tako Los Angeles do danas bez NFL momčadi.

Houston Texansi su se pridružili ligi u sezoni 2002, igrajući na novom Reliant Stadiumu.

Houston NFLHoldings 2002 je 2.3.2000. obznanio da je sužen popis imena nove momčadi na 5: Bobcats, Stallions, Texans, Toros i Apollos.

Online anketa je primila čak 65,000 odgovora u samo 7 dana i 6.9.2000. službeno je objavljeno da će se momčad zvati Houston Texans.

McNair je objasnio da ime označava “snagu, hrabrost, nezavisnost i rad”.

Texansi su najmlađa momčad u NFLu i za većinu vremena u ligi smatrani su kao slabija momčad u diviziji AFC south, te zbog toga nisu imali vremena izgraditi prava rivalstva.

Ipak navijači Texansa najvećim rivalima smatraju Tennessee Titanse, igraju u istoj diviziji i zbog njih grad Houston ostao bez NFL momčadi.

Drugim rivalima smatraju preostale divizijske protivnike Jacksonville Jaguarse i Indianapolis Coltse.

Coltse Texansi nikad nisu pobijedili u Indianapolisu, izgubivši svih 12 susreta.

Iako se momčad očekivano mučila u prvim sezonama, sreća im se osmjehnula kada su 2006. za trenera imenovali Garya Kubiaka, rodom baš iz Houstona.

Tu sezonu, kao i iduću, su Texansi završili sa 8 pobjeda i 8 poraza, dok se u sezoni 2009 zamalo kvalificirali u play off sa skorom 9-7.

U sezoni 2010, momčad je ušla u sezonu sa skorom 4–2 prije bye-a u 7. tjednu, međutim nakon pauze sezona im se raspala i završili su sa skorom 6-10.

Sljedeće sezone za koordinatora obrane je zaposlen bivši glavni trener Dallas Cowboysa Wade Phillips, koji je pomogao Texansima da dođu do naslova u diviziji AFC south i svog prvog nastupa u play offu.

U wild card rundi play offa u Houstonu su porazili Cincinnati Bengalse 31–10 da bi u divisional rundi izgubili u gostima od Baltimore Ravensa.

Diviziju su osvojili i iduće sezone, u wild card rundi su opet porazili Bengalse 19-13 da bi ovaj puta i divisional rundi izgubili, ovaj puta od New England Patriotsa 41-28.

Nažalost, zadnja sezona 2013. bila je teška za Texanse, koji iako su počeli sezonu sa 2-0 završili su je sa nizom od 14 poraza i skorom 2-14.

Texansi trenutno od osnutka imaju omjer pobjeda i poraza 79–113, dok u play offu imaju skor 2–2. Najbolji skor su ostvarili u sezoni 2012 sa omjerom povjeda i poraza 12–4, dok im je najgori skor već navedeni 2–14 iz 2013, koji su ostvarili i 2005 prije imenovanja Kubiaka za glavnog trenera.

U utakmicama protiv divizijskih rivala Texansi imaju ukupan omjer 26–46, 13-11 protiv Jacksonville Jaguarsa, 9-15 protiv Tennessee Titansa i 4-20 protiv Indianapolis Coltsa.

Protiv drugih momčadi iz AFC konferencije imaju skor 33–39, dok protiv momčadi iz NFC konferencije imaju skor 20–28.

Dvije momčadi su Texansi uvijek pobijedili su Chicago Bearsi protiv kojih imaju 3 pobjede i Miami Dolphinse protiv kojih imaju 7 pobjeda.

Također postoje i dvoje momčadi od kojih su Texansi samo gubili, Minnesota Vikingsi i Philadelphia Eaglesi koji su oboje svaki put u 3 utakmice pobjedili Texanse.

Najistaknutiji igrači Texansa koji se trenutno nalaze na rosteru momčadi su running back Arian Foster, i defensive end J.J. Watt.

Arian Foster je tri puta bio izabran za Pro Bowl 2010, 2011 i 2012., dok je 2012 bio vodeći rusher lige. Vodio je ligu u rushing touchdownima u 2 od zadnje 4 sezone. Foster je također bio odličan i dorastao zadatku u svim play off utakmicama. Nije loše za nedraftanog free agenta.

Nakon solidne prve sezone u kojoj je J.J. Watt vratio interception za touchdown u wild card play off utakmici protiv Bengalsa, sezona 2012 je bila još bolja za igrača koji je izabran u prvoj rundi drafta u ljeto 2011. U sezoni 2012. Watt je proglašen obrambenim igračem godine sa 20.5 sackova, te je po nemalom broju stručnjaka zaslužio biti izabran za MVP sezone.

S ozbirom na lošu sezonu, u kojoj je Kubiak dobio otkaz, i najlošiji plasman od svih momčadi lige, Houston Texansi u draftu 2014 imaju prvi pick.

Kako su mnogi nezadovoljni quarterbackom Mattom Schaubom, sve je izglednije da će Texansi kao prvi pick izabrati jednog od mladih i perspektivnih quartebacka, Teddya Bridgewatera iz Louisvilla ili Johnnya Manziela iz Texas A&M-a.

Za dovođenje Manziela u Texanse je već počela kampanja u Texasu da se Manziela zadrži u toj saveznoj državi.



Kratke vijesti:

Nakon 7 godina Arsenal izgubio na Anfieldu
Sramotni poraz od 5-1 na Anfieldu prvi je poraz Arsenala od Liverpoola u gostima od 31.3.2007 kada je bilo 4-1 i hattrick je zabio Peter Crouch. Arsenal ovaj poraz mora shvatiti kao ozbiljno zvono za uzbunu jer inače neće doći do naslova ove godine.

I Datsyuk možda propušta Olimpijadu
Nakon što je propustio mjesec dana zbog ozljede prepona, postalo je realna da možda ni Pavel Datsyuk neće nastupiti na Olimpijskim igrama. Biti će to ozbiljan udarac za Rusku reprezentaciju.

Sam otkrio da je gay
Michael Sam, defensive end sa sveučilišta Missouri, rekao je u interviewu za ESPN da je priznao suigračima i treneru da je gay. Kako sudjeluje u draftu 2014, Sam bi mogao postati prvi otvoreno gay igrač u NFLu.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Liverpool 5 - 1 Arsenal
Aston Villa 0 - 2 West Ham United
Chelsea 3 - 0 Newcastle United
Crystal Palace 3 - 1 West Bromwich Albion
Norwich City 0 - 0 Manchester City
Southampton 2 - 2 Stoke City
Sunderland 0 - 2 Hull City
Swansea City 3 - 0 Cardiff City
Tottenham Hotspur 1 - 0 Everton
Manchester United 2 - 2 Fulham

Italija Serie A
Fiorentina 2 - 0 Atalanta
Udinese 3 - 0 ChievoVerona
SSC Napoli 3 - 1 AC Milan
Torino 1 - 2 Bologna
Hellas Verona 2 - 2 Juventus
Lazio 0 - 0 Roma
Livorno 0 - 1 Genoa
Parma 0 - 0 Catania
Sampdoria 1 - 0 Cagliari
Inter 1 - 0 Sassuolo

Španjolska Liga BBVA
Espanyol 1 - 0 Granada
Valencia 5 - 0 Real Betis
Rayo Vallecano 4 - 1 Malaga
Real Madrid 4 - 2 Villarreal
Almeria 2 - 0 Atletico Madrid
Osasuna 2 - 0 Getafe
Valladolid 2 - 2 Elche
Real Sociedad 0 - 0 Levante
Sevilla 1 - 4 Barcelona

Njemačka Bundesliga
Borussia Monchengladbach 0 - 1 Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt 3 - 0 Braunschweig
Freiburg 1 - 1 Hoffenheim
Nurnberg 0 - 2 Bayern Munich
Werder Bremen 1 - 5 Borussia Dortmund
Wolfsburg 3 - 0 Mainz 05
Hamburger SV 0 - 3 Hertha Berlin
VfB Stuttgart 1 - 4 Augsburg
Schalke 04 2 - 0 Hannover 96

Francuska Ligue 1
Toulouse 0 - 0 Saint Etienne
Marseille 3 - 0 Bastia
Ajaccio 3 - 1 Rennes
Guingamp 1 - 2 Reims
Lille 2 - 0 Sochaux
Montpellier 1 - 1 Evian Thonon Gaillard
Valenciennes 2 - 1 Nice
Nantes 1 - 2 Lyon
Monaco 1 - 1 Paris Saint Germain

Hokej

NHL
Boston Bruins - Ottawa Senators 7 : 2
St.Louis Blues - Winnipeg Jets 4 : 3
Philadelphia Flyers - Calgary Flames 2 : 1
San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets 3 : 2
Phoenix Coyotes - Chicago Blackhawks 2 : 0
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 5 : 1
New Jersey Devils - Edmonton Oilers 2 : 1
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 3 : 4
Dallas Stars - Phoenix Coyotes 2 : 1
Nashville Predators - Anaheim Ducks 2 : 5
Washington Capitals - New Jersey Devils 3 : 0
New York Islanders - Colorado Avalanche 2 : 5
Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings 4 : 2
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 1 : 4
Toronto Maple Leafs - Vancouver Canucks 3 : 1


Oznake: NFL, Houston, Texans, Watt, Foster

10.02.2014. u 11:40 • 0 KomentaraPrint#

petak, 07.02.2014.

NHL - Olimpijske igre Sochi 2014



Olimpijski turnir u hokeju na ledu počinje u srijedu 12.2. u 18h utakmicama Češke i Švedske, te Latvije i Švicarske.

Hokej je jedan od glavnih događaja na Olimpijskim igrama, te su sve reprezentacije u najjaćim sastavima jer NHL uzima pauzu za vrijeme Olimpijskih igara da bi igrači iz najbolje lige na svijetu mogli sudjelovati na turniru.

Na turniru sudjeluje 12 reprezentacija podijeljenih u 3 skupine po 4 ekipe:

Skupina A: Rusija, Slovačka, SAD, Slovenija

Skupina B: Finska, Kanada, Norveška, Austrija

Skupina C: Češka, Švedska, Švicarska, Latvija

Za pobjedu u regularnom dijelu utakmice pobjednik dobije 3 boda, a gubitnik ostaje bez bodova. Pobjednik nakon produžetka ili raspucavanja dobije 2 boda a poraženi dobije 1 bod.

Nakon razigravanja po skupinama niti jedna momčad nije eliminirana, već pobjednici skupina i najbolji drugoplasirani idu automatski u četvrtfinale i zauzimaju mjesta nositelja (D1-D3 i D4) dok ostale momčadi međusobno razigravaju u osmini-finala. Protivnike se određuje ovisno o uspjehu u skupinama.

Kanada

Osvajaći zlatne medalje s posljednjih Olimpijskih igara u Vancouveru dolaze kao veliki favoriti i u Sochi. Carey Price i Roberto Luongo se bore za mjesta na golu, što znači da slabosti ove momčadi nisu na nekom pojedinom mjestu na terenu već u pogreškama prilikom odabira igrača. U vodstvu kanadskog hokejaškog saveza i dalje smatraju igrače kao što su Milan Lučić i Chris Kunitz dobrima, dok su recimo skeptični oko puno kvalitetnijih igrača kao što su P.K. Subban ili Tyler Seguin. Širina i kvaliteta na svakoj poziciji ove reprezentacije je nevjerojatna.

Švedska

Kako su se Olimpijske igre približavale Šveđani su se brinuli za formu Henrika Lundqvista, koji se teško privikavao na sustav novog trenera u klubu. Imao je najgori prosjek obrana u karijeri. Ipak, srećom za Švedsku zadnji puta kada je Lundqvist imao ovako loš prosjek obrana bilo je 2006. prije Olimpijskih igara u Torinu koje je Švedska osvojila. Veliki upitnici u sastavu ekipe su zdravlje Henrika Zetterberga ili što ne valja sa Oliverom Ekman-Larssonom, ali ovo je i dalje tradicionalno jaka Švedska momčad.

Rusija

Rusija je jako profitirala time što su SAD objavile svoj popis putnika na Olimpijske igre prije ostalih. Ali ta prednost bi mogla ishlapiti jer su Rusi uvijek spremni oslabiti momčad da bi propagirali igrače iz KHLa. Ipak dobra vijest za Ruse je forma vratara Semyona Varlamova i Sergeia Bobrovskog. Ako tome dodamo Alexa Ovechkina koji igra sezonu u kojoj ruši rekorde, uobičajeno jaku rusku momčad i prednost domaćeg leda, Rusi su u odličnoj poziciji za borbu za medalje.

SAD

Mana ranog objavljivanja putnika za Olimpijadu prije ostalih je u tome da se prerano neki igraći mogu opustiti, dok druge reprezentacije tjeraju igrače koje imaju pod “možda” da podignu razinu igre i izbore se za mjesto na popisu putnika. Taj nedostatak je mogao biti uklonjen da je kvalitetnije izabrana reprezentacija. Izostavljanje s popisa velikog strijelca Bobbya Ryana privuklo je najviše pažnje, ali kao pogreška će se lako pokazati i izostavljanja Dustina Byfugliena i Keitha Yandlea. Byfuglien je možda i najbolji američki branić u NHLu, čija fizička snaga i brzina nemaju premca među američkim igračima. Yandle je možda i najbolji branić kada je u pitanju brzo dodavanje paka i postavlja se pitanje kako će izgledati američka igra s igračem više i kontranapadi bez njih trojice.

Finska

Možda nema previše smisla vući paralele ali finska juniorska reprezentacija na Svjetskom juniorskom prvenstvu bi mogao biti pokazatelj kako će Finska nastupiti u Sochiju. U odnosu na 4 već navedene reprezentacije Finci su veliki autsajderi i mogu si dopustiti opuštenu igru sa puno bezrižnih riskantnih poteza koji mogu donjesti prednost. Možda neće osvojiti medalju, ali mladi igrači kao Aleksander Barkov i Teuvo Teravainen u kombinaciji sa iskusnim veteranima kao Saku Koivu i Teemu Selanne, te sa Tuukkom Raskom na golu bi mogli biti veliki problem bilo kojoj reprezentaciji.

Češka

Ondrej Pavelec ima najgoru sezonu u karijeri i izgleda da će biti veliki teret Češkoj reprezentaciji. Ako Pavelec dodamo grupu braniča koji nisu najbrži dodavači paka vidjeti ćemo Češku koja će biti jako dobra u napadu ali će se mučiti iznjeti pak iz svoje trećine. Kako vratari Tomas Vokoun i Michal Neuvirth ne uljevaju povjerenje, izgledno je da će Češka primati puno golova po utakmici.

Slovačka

Nakon dobrog početka sezone Jaroslav Halak je još jednom pukno pod pritiskom i izgubio mjesto prvog golmana u St. Louisu. Samim time postavlja se pitanje hoće li Halak uopće biti prvi vratar Slovačke ispred Petera Budaja. Halak je definitivno bolji vratar, ali krajnje je vrijeme da se uozbilji i počne igrati kako se od njega očekuje u velikim utakmicama.

Švicarska

Najvažniji švicarski igrač je golman vodeće momčadi NHL lige Anaheim Ducksa, Jonas Hiller. Nije neobično da je ključni Švicarski igrač baš vratak. U obrani Raphael Diaz i Roman Josi su igrači koji jako dobro drže pak, a Mark Streit im je jako blizu. Ako dodamo tome da se Yannick Weber golovima izborio za povratak u NHL, jedina karika koja nedostaje bi mogao biti Luca Sbisa, koji nije spreman. U napadu golovi se očekuju od Nina Niederreitera, dok će mu pomagati Damien Brunner. Švicarska je itekako spremna iznenaditi.

Norveška

Norveška ima jednog igrača iz NHLa, Matsa Zuccarella, koji je trenutno najukinkovitiji napadač New York Rangersa i miljenik navijača. Nedostajati će im širine, i mučiti će se protiv najjaćih.

Latvija

Kao i Norveška, Latvija ima samo jednog igrača i NHLu, rookiea Zemgusa Girgensonsa. Iako je njegova statistika daleko od impresivne, sa samo 20 godina on možda i najbolje zadržava pak u svom posjedu u svojoj ekipi, najslabijoj momčadi ligi, Buffalo Sabresima. Olimpijada mu je prilika da se dokaže.

Austrija

Austria polako napreduje i ima par zapaženih igrača iz NHLa, Michaela Raffia iz Philadelphije, i napadače Thomasa Vaneka i Michaela Grabnera. Iako se potonja dvojica muće ove sezone.

Slovenija

Anže Kopitar je stroj. Kopitar je jedan od najboljih igrača NHL lige igra odlično i protiv malih i protiv velikih u NHLu i u šampionskoj sezoni njegovih LA Kingsa 2011/12 bio je jako blizu da bude izabran za MVPa. Ako Kopitar može igrati vrhunski protiv najboljih na svijetu, može li na svojim leđima nositi cijelu reprezentaciju Slovenije?



Kratke vijesti:

Vidić napušta ManUtd
Na službenim stranicama Manchester Uniteda objavljena je izjava kapetana Nemanje Vidića da je odlučio napustiti klub na kraju sezone. Kako je Vidić trenutno u zadnjoj godini ugovora, na ljeto će biti slobodan igrač.

Ni Henrika Sedina neće biti na Olimpijskim igrama
Napadač Capitalsa Marcus Johansson će zamijeniti Henrik Sedin u reprezentaciji Švedske na Olimpijskim igrama. Sedin se nije stigao oporaviti od ozljede rebra.

Del Rio produljio s Broncosima
Ovo je vrijeme kada se klubovi primarno bave promjenama trenerske strukture. Sudionici Super Bowla Denver Broncosi su tako produljili ugovor koordinatoru obrane Jacku Del Riju na još dvije sezone.



Rezultati:

Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2 : 1
Minnesota Wild - Nashville Predators 3 : 2
St.Louis Blues - Boston Bruins 3 : 2
Florida Panthers - Detroit Red Wings 1 : 3
Montreal Canadiens - Vancouver Canucks 5 : 2
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 3 : 2
Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 1 : 4
New York Islanders - Calgary Flames 2 : 4
New York Rangers - Edmonton Oilers 1 : 2
Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche 3 : 1
Washington Capitals - Winnipeg Jets 4 : 2


Oznake: hokej, olimpijske igre, SAD, Kanada, rusija, Švedska, finska, latvija, Češka, Slovačka, Austrija, slovenija, Norveška, Švicarska

07.02.2014. u 08:39 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.02.2014.

Nogomet – Koliko još vremena ima David Moyes?



Nakon odlaska velikog Sir Alexa Fergusona na klupi Uniteda ostalo je prazno mjesto koje bi poželio zauzeti svaki nogometni trener, ali i ogroman pritisak na svakog trenera koji taj posao dobije.

S jedne strane zbog velikih očekivanja od strane uprave i navijača, a s druge strane zbog sjene Sir Alexa Fergusona koje se svakim porazom sve više nadvija.

Posao je dobio David Moyes, koji se nije snašao na tom mjestu i iako su do sada bili neočekivano strpljivi, navijači polako počinju gubiti živce.

Mnoge navijače ljute reakcije medija na dosadašnji uspjeh Davida Moyesa.

Dijele Moyesovo mišljenje da nije imao niti malo sreće dok mu nesreće nije nedostajalo.

Prije nekoliko tjedana Moyes je izjavio da se “počinje smijati sucima”, da bi nakon poraza protiv Stoke Citya rekao “nismo mogli imati više loše sreće nego smo imali”.

Ili nasljednik Sir Alex Fergusona istinski vjeruje da je njegova momčad bila nesretna ili odvraća pažnju od još jedne loše izvedbe.

Istina, kod Stokeovog gola za 1-0 lopta se sretno odbila od Carricka i jako promijenila smjer i ozljede Jonesa i Evansa su vrlo rano u utakmici značile da Carrick mora igrati kao centralni branić.

Međutim takvi su problemi rijetko koštali rezultata Fergusonov United, njegova genijalnost je često nadomijestila pehove.

Velike momčadi skoro uvijek nađu načina da pobijede bez ozbira na okolnosti.

Umjesto toga, Manchester United je na 7 mjestu Premier Lige i izgledaju nesposobni napraviti niz uspješnih rezultata.

Osam ligaških poraza u 24 utakmice je neprihvatljivo za klub kojemu je u zadnjih 2 desetljeća plasman u Ligu Prvaka bio formalnost.

Kako postoji realna šansa da na kraju sezone United završi sa porazima u trećini utakmica i kako je sve izvjesnije da će završiti sezonu bez trofeja, krajnje je vrijeme da Moyes i igraći preuzmu odgovornost i prestanu se izvlačiti na nesreću ili suce.

Ukoliko se ne uozbilje šansa da dogodine neće imati isto radno mjesto.

Ovo je klubu najgora sezona od 1989/90 kada su mnogi navijaći tražili Fergusonovu ostavku, ali te je godine United na kraju sezone osvojio FA kup.

Ove godine ta mogućnost ne postoji, jer United je još samo u utrci za Premier Ligu i Ligu Prvaka, a nerealno je očekivati ijedan od ta dva trofeja.

Iako ne postoji namjera nekoga nepravedno napadati, popularno je mišljenje da Moyes jednostavno nije pravi čovjek za posao trenera Manchester Uniteda.

Nakon 7 mjeseci na poslu, nema naznaka napretka, kvaliteta igre se nije popravila, a rezultati su samo sve gori i igrači su sve nesretniji.

U idealnom svijetu za navijače Mancheter Uniteda, sve se preokrene i Manchester United osvoji sve što se osvojiti može.

Ali stvarnost svi vidimo i klub nije po baš ničemu napredovao od početka sezone.

Prije ili kasnije vodstvo Manchester Uniteda će raskinuti suradnju sa Moyesom, što kasnije to naprave dulje će im trebati da se vrate na vrh.


Kratke vijesti:

Kinnear dao ostavku
Joe Kinnear je dao neopozivu ostavku na mjesto direktora nogometa u Newcastle Unitedu nakon što u nešto više od 8 mjeseci nije uspio potpisati niti jednog igrača. Nezadovoljstvo navijača kulminiralo je nakon domaćeg poraza 3-0 od najvećeg rivala Sunderlanda.

Stamkos nejde na Olimpijske igre
Napadač Tampa Bay Lightninga Steven Stamkos neće putovati na Olimpijske igre sa reprezentacijom Kanade, jer se još uvijek nije oporavio od loma noga. Kao potencijalna zamijena nameće se kapetan Philadelphia Flyersa Claude Giroux.

McGuaghey novi trener specialne momčadi u Jetsima
New York Jetsi su trazili novog trenera specialnih momčadi od kada je Ben Kotwica napustio momčad na kraju sezone da bi preuzeo posao u Washington Redskinsima. Našli su ga u Thomasu McGuagheyu sa sveučilišta LSUa.



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Preston North End 0 - 2 Nottingham Forest

Italija Coppa Italia
Roma 3 - 2 SSC Napoli

Španjolska Copa del Rey
Real Madrid 3 - 0 Atletico Madrid
Barcelona 2 - 0 Real Sociedad

Francuska Coupe De La Ligue
Lyon 2 - 1 Troyes


Hokej

NHL
San Jose Sharks - Dallas Stars 2 : 1
Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks 0 : 2
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 1 : 5

Oznake: manchester, united, david, moyes, alex, ferguson

06.02.2014. u 14:50 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 05.02.2014.

NHL - Tortorella vs. Vigneault



Nakon što nisu ispunjena velika očekivanja i nije osvojen Stanley Cup, New York Rangersi su nakon sezone 2012/2013 otpustili trenera Johna Tortorellu i 21.6.2013 objavili da je novi trener momčadi Alain Vigneault koji je otpušten iz Vancouver Canucksa.

Nakon što nisu ispunjena velika očekivanja i nije osvojen Stanley Cup, Vancouver Canucksi su otpustili trenera Alaina Vigneaulta nakon sezone 2012/2013. i 25.6.2013 objavili da je novi trener momčadi John Tortorella koji je otpušten iz New York Rangersa.

Rangersi su željeli trenera koji će više odgovarati ekipi koja je sastavljena da bi igrala napadački i tehnički, dok je Tortorella bio više orijentiran obrani.

Canucksi su željeli trenera s iskustvom osvajanja Stanley Cupa i čvršćom igrom, pa doveli su obrani orijentiranog Tortorellu koji je ostvario taj uspjeh sa Tampa Bay Lightningom.

Kako se sezona bliži Olimpijskoj pauzi, dobro je vrijeme da se osvrnemo na uspjehe obojice trenera koji su na početku sezone zamijenili momčadi.

Prije svega, nakon nedavne Tortorelline afere i suspenzije, jedna stvar je sigurna, Alain Vigneault se tako neće ponašati i neće biti vjeroajtno nikad biti suspendiran.

Vigneaulta je nemoguće zamisliti kako trći do protivničke svlačionice sukobiti se sa protivničkim trenerom, jer on uvijek ostavlja poštovanje prema igračima, novinarima i navijačima, jer doživljava trenerski posao kao privilegiju ali i zabavu.

Trebalo je vremena i igračima i njemu da se priviknu na promjenu, ali sada momčad izgleda jednako natjecateljski sposobna kao i u vrijeme Tortorelle, te Marc Staal, Chris Kreider, Ryan McDonagh i Matts Zuccarello igraju vjerojatno najbolji hokej u svojoj karijeri.

Tortorellini Canucksi, koju su se brže prilagodili na promjenu, od jutros su potpuno bodovno izjednačeni sa Rangersima, koji imaju utakmicu manje.

Kada uzmemo u obzir da koliku su bodovnu prednost u odnosu na Rangersi u jednom trenu Canucksi imali, očito je da se momčadi kreću u različitim smjerovima.

Iako nesmijemo zaboraviti da Canucksi igraju u najkvalitetnijoj diviziji u ligi.

Svejedno OD zadnjih 10 utakmica Rangersi su dobili 7 a izgubili 3, dok su Canucksi odigrali točno suprotno, dobili su 3, a izgubili 7 utakmica.

Tortorella tvrdi da ga je sram njegove suspenzije i razloga za nju (izazivanje masovne tučnjave igrača), ali i napominje da se momčad mora promijeniti.

Preostalo je još 25 utakmica u sezoni i mnogo bodova ima za osvojiti i promijeti sezonu na bolje.

U možda i najslabijoj diviziji lige, Rangersi se nalaze na 2 mjestu, samo iza močnih Penguinsa, pa se čini da su za sada Rangersi bolje prošli ovom zamjenom.

Forma većine momčadi u Metropolitan diviziji u kojoj su i Rangersi u usponu, dok divizijski protivnici Canucksa izgledaju da su u kratkotrajnom padu forme.

Veliki problem Rangersa pod Tortorellom je bila igra s igračem više.

Taj problem se prenio sada na Canuckse, koji uspkros vrhunskih strijelaca blizanaca Sedin i Ryana Keslera, su tek na 29. mjestu po učinkovitosti power playa sa 13.6% i time jako podsjećaju na prošlogodišnje Rangerse.

Vigneaultovi Rangersi su trenutno 10th sa 19.8% u toj kategoriji.

Pritom je zanimljivo napomenuti da je Tortorella sa sobom iz Rangersa doveo trenera za power play Mikea Sullivana.

Tu se postavlja pitanje koje je sada na pameti većini navijača Canucksa, "Zašto nastaviti forsirati nešto, ako to naočigled ne funkcionira?"

Zaposliti istog trenera koji ne pridonosi uspjehu, uporno ljutito napuštati press konferencije, ulaziti u konflikte sa igračima i trenerima i opetovano biti suspendiran i novčano kažnjen.

Da bi postigao uspjeg koji je ostvario u Tampi i kojem je bio blizu u Rangersima u sezoni 2011/12 Tortorella se mora promijeniti.

Rangersi s Vigneaultom ne očekuju trenutni uspjeh, ali za sada se čini da idu pravim putem konačnog uspjeha.



Kratke vijesti:

Ngogovo prokletstvo
Novi napadač Swansea David Ngog ispada kao da je proklet za trenere koji ga dovedu u momčad. Naime sva tri trenera koji su ga kupili i koristili dobili su otkaz u dosta kratkom roku. Rafa Benitez iz Liverpoola dobio je otkaz dvije sezone nakon kupnje Ngoga, ali njemu ipak Ngog nije bio prvotimac. Owen Coyle iz Boltona i Michael Laudrup iz Swansea dobili su otkaze redom jednu sezonu i samo jednu utakmicu nakon što su doveli Ngoga.

Erat mijenja Sobotku u Sochiju
Martin Erat iz Washington Capitalsa će zamijeniti Vladimira Sobotku u Češkoj reprezentaciji za Olimpijske igre u Sochiju. Sobotka je ozljedio lijevu novu u porazu 3-1 njegovih St.Louis Bluesa od Carolina Hurricanesa i neće se stići oporaviti prije Olimpijskih igara.

Bowman operiran
Linebacker San Francisco 49ersa NaVorro Bowman, koji je ozljeđio prednji križni ligamenti i medijalni kolateralni ligament u utakmici konferencijskog finala protiv Seattle Seahawksa, jučer je operiran. Operacija je izvedena na medijalnom kolateralnom ligamentu i čeka se pratiti napredak oporavka da bi se izvršila operacija na prednjem križnom ligamentu.



Rezultati:

Nogomet

Engleska FA Cup
Fulham 0 – 1 Sheffield United
Italija Coppa Italia
Udinese 2 – 1 Fiorentina
Francuska Coupe De La Ligue
Nantes 1 - 2 Paris Saint Germain

Hokej

NHL
Phoenix Coyotes - Dallas Stars 1 : 3
Minnesota Wild - Tampa Bay Lightning 2 : 1
St.Louis Blues - Ottawa Senators 4 : 5
Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 4 : 1
Montreal Canadiens - Calgary Flames 2 : 0
Washington Capitals - New York Islanders 0 : 1
Boston Bruins - Vancouver Canucks 3 : 1
Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets 1 : 2
New York Rangers - Colorado Avalanche 5 : 1


Oznake: new york, Rangers, vancouver, canucks, john tortorella, alain vigneault

05.02.2014. u 08:57 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 04.02.2014.

Nogomet - Rezime prijelaznog roka



Zimski prijelazni rok je završio u ponoć u petak i ipak na kraju nije bilo velikih transfera na zadnji dan, kao što smo navikli u zadnjih par godina.

Mnogi klubovi opravdano nisu željeli prodati važne igrače usred sezone, tako da je na tržištu bio neuobičajeno mali broj igrača koji su bili na prodaju.

Na kraju klubovi su ovako trgovali:


Adel Taarabt Queens Park Rangers -> Milan posudba
Adrian Stoian Genoa -> Chievo Verona posudba
Aiden McGeady Spartak Moscow -> Everton Ł2.5m
Alessandro Bastrini Novara -> Cagliari nepoznat transfer
Alessandro Matri Milan -> Fiorentina posudba
Alexis Zapata Granada -> Sassuolo posudba
Anderson Manchester United -> Fiorentina posudba
Andres Guardado Valencia -> Bayer L. posudba
Antonio Adan Cagliari -> Betis istekao ugovor
Antonio Nocerino AC Milan -> West Ham United posudba
Antonio Rosati Napoli -> Fiorentina posudba
Artjoms Rudnevs HSV -> Hannover 96 posudba
Brek Shea Stoke City -> Barnsley posudba
Brice Dja Djedje Evian -> Marseille €0.7m
Bryan Ruiz PSV Eindhoven -> Fulham posudba
Carl Medjani Monaco -> Valenciennes posudba
Carlos Gruezo Barcelona -> Stuttgart €1.5m
Clint Dempsey Seattle Sounders -> Fulham posudba
Cristian Molinaro Stuttgart -> Parma istekao ugovor
Daniel Ayala Norwich City -> Middlesbrough Ł350000
Danilo D'Ambrosio Torino -> Inter €1.8m
Dario Krešić Lokomotiv Moscow -> Mainz istekao ugovor
David Ngog Bolton -> Swansea City Ł800
Diego Wolfsburg -> Atletico Madrid €1.5m
Dimitar Berbatov Fulham -> Monaco posudba
Djibril Cisse Kuban Krasnodar -> Bastia istekao ugovor
Dominik Kohr Bayer Leverkusen -> Augsburg posudba
Eduardo Vargas Napoli -> Valencia posudba
Elderson Braga -> Monaco €1.5m
Emmanuel Frimpong Arsenal -> Barnsley nepoznat iznos transfera
Erik Friberg Malmo -> Bologna nepoznat transfer
Fabian Rinaudo Sporting Lisbon -> Catania posudba
Fabio da Silva Manchester United -> Cardiff City Ł1.5m
Faouzi Ghoulam Saint Etienne -> Napoli €5m
Federico Macheda Manchester United -> Birmingham posudba
Francesco Fedato Bari -> Catania nepoznat transfer
Frantisek Rajtoral Viktoria Pilsen -> Hannover 96 posudba
Gael Kakuta Chelsea -> Lazio posudba
Giuseppe Sculli Lazio -> Genoa posudba
Grant Holt Wigan -> Aston Villa posudba
Guillaume Hoarau bio je bez ugovora -> Bordeaux
Hassan Yebda Granada -> Udinese posudba
Helder Postiga Valencia -> Lazio posudba.
Henrique Palmeiras -> Napoli €4m
Hernanes Lazio -> Inter €18m
Ignacio Scocco Internacional -> Sunderland Ł4m
Ishak Belfodil Inter Milan -> Livorno posudba
Ja-Cheol Koo Wolfsburg -> Mainz €5m
Jan Kirchhoff Bayern Munich -> Schalke 04 posudba
Jason Puncheon Southampton -> Crystal Palace Ł1.75m
Jeffren Sporting Lisbon -> Valladolid istekao mu je ugovor
Jermain Defoe Tottenham Hotspur -> Toronto FC Ł6m
Ji Dong-Won Sunderland -> Augsburg posudba
Joan Roman Barcelona -> Villarreal posudba
Joe Ledley Celtic -> Crystal Palace nepoznat iznos transfera
John Guidetti Manchester City -> Stoke posudba
John Heitinga Everton -> Fulham posudba
Jonas Gutierrez Newcastle United -> Norwich posudba
Jordan Ayew Marseille -> Sochaux posudba
Jorginho Verona -> Napoli €5m
Jose Sosa Metalist Kharkiv -> Atletico Madrid posudba
Joseph Yobo Fenerbahce -> Norwich City posudba
Juan Agueldo New England Revolution -> Stoke City istekao ugovor
Juan Mata Chelsea -> Manchester United Ł37.1m
Keisuke Honda CSKA Moscow -> Milan istekao ugovor
Kenwyne Jones Stoke -> Cardiff City Swap
Kevin de Bruyne Chelsea -> Wolfsburg Ł17m
Kim Kallstrom Spartak Moscow -> Arsenal posudba
Kostas Mitroglou Olympiakos -> Fulham Ł12m
Kurt Zouma St.Etienne -> Chelsea Ł12.5m
Lacina Traore Anzhi -> Monaco €10m
Lacina Traoré Monaco -> Everton posudba
Lewis Holtby Tottenham Hotspur -> Fulham posudba
Ludovic Obraniak Bordeaux -> Werder €2m
Luuk de Jong Borussia Mönchengladbach -> Newcastle United posudba
Magnus Wolff Eikrem Heerenveen -> Cardiff City Ł2m
Marco Borriello West Ham United -> Roma posudba
Marco Silvestri Chievo Verona -> Cagliari posudba
Marcos Alonso Fiorentina -> Sunderland posudba
Marquinho Roma -> Verona posudba
Mats Moller Daehli Molde -> Cardiff City Ł1m
Matteo Brighi Torino -> Sassuolo nepoznat transfer
Matteo Colombi Inter Milan -> Torino posudba
M'Baye Niang Milan -> Montpelier posudba
Michael Agazzi Cagliari -> Chievo Verona nepoznat transfer
Michael Essien Chelsea -> AC Milan istekao ugovor
Michel Bastos Al-Ain -> Roma posudba
Mladen Petric West Ham United -> raskinut ugovor
Modibo Diakité Sunderland -> Fiorentina posudba
Modibo Maiga QPR -> West Ham United posudba
Mohamed Salah Basel -> Chelsea Ł11m
Mohamed Sissoko bio je bez ugovora -> Levante
Nemanja Matic Benfica -> Chelsea Ł22m
Nicola Pozzi Sampdoria -> Parma nepoznat transfer
Nikica Jelavic Everton -> Hull City Ł5.25 + Ł1m
Ola John Benfica Lisbon -> Hamburger SV posudba
Ola Toivonen PSV Eindhoven -> Rennes €2.5m
Oscar Ustari Almeria -> Sunderland istekao ugovor
Ouasim Bouy Juventus -> Hamburger SV posudba
Pablo Osvaldo Southampton -> Juventus posudba
Paolo Cannavaro Napoli -> Sassuolo posudba
Park Chu-Young Arsenal -> Watford posudba
Paul Georges Auxerre -> Rennes €5m
Peter Odemwingie Cardiff City -> Stoke Swap
Phillippe Senderos Fulham -> Valencia nepoznat iznos
Razvan Rat West Ham United -> raskinut ugovor
Roger Johnson Wolves -> West Ham United posudba
Ruben Bentancourt PSV Eindhoven -> Atalanta €1.5m
Ryan Bertrand Chelsea -> Aston Villa posudba
Sammir Dinamo Zagreb -> Getafe istekao ugovor
Samuele Longo Inter Milan -> Rayo posudba
Santiago Vergini Estudiantes -> Sunderland posudba
Scott Dann Blackburn -> Crystal Palace Ł2.5m
Sergio Canales Valencia -> Real Sociedad €4.5m.
Seydou Keita bio je bez ugovora -> Valencia
Shane Long WBA -> Hull City Ł7m
Stefano Okaka Parma -> Sampdoria nepoznat transfer
Stephen Ireland Aston Villa -> Stoke City Ł500,000
Tiago Ilori Liverpool -> Granada posudba
Tom Ince Blackpool -> Crystal Palace nepoznat iznos transfera
Tulio de Melo Lille -> Evian istekao ugovor
Victor Obinna Lokomotiv Moscow -> Chievo Verona posudba
Vinicius Araujo Cruzeiro -> Valencia 3.5m
Wayne Hennessey Wolves -> Crystal Palace Ł3m
Welliton Spartak Moscow -> Celta posudba
Wilfried Zaha Manchester United -> Cardiff City posudba
Yohan Cabaye Newcastle United -> PSG Ł19m
Yohann Pele bio je bez ugovora -> Sochaux


Kratke vijesti:

ManCity izgubio kod kuće
Manchester City je dožio prvi ovosezonski poraz kod kuće. Chelsea je slavio na Etihadu rezultatom 1-0 i tom pobjedom se bodovno izjednačio sa Manchester Cityem. Porazom je Manchester City izgubio prvo mjesto od Arsenala, koji sada bježi Chelseau i Manchester Cityu za 2 boda.

Vanek odbio produljiti ugovor
Thomas Vanek odbio je novi sedmogodišnji ugovor težak $50M koji su mu ponudili njegovi sadašnji poslodavci New York Islandersi. Tim potezom su spekulacije od njegovom odlasku dobile maha.

Shanahan u Brownsima
Kyle Shanahan zaposlen je kao koordinator napada Cleveland Brownsa. Cleveland Brownsi su momčad s najvećim prostorm u salary capu i puno draft pickova, tako da imaju šansu sastaviti jaku momčad.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Manchester City 0 – 1 Chelsea
Italija Serie A
Genoa 0 – 1 Sampdoria
Španjolska Liga BBVA
Villarreal 3 – 1 Osasuna


Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 3 : 5
San Jose Sharks - Philadelphia Flyers 2 : 5
Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets 2 : 4
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 2 : 0
New Jersey Devils - Colorado Avalanche 1 : 2
Buffalo Sabres - Edmonton Oilers 2 : 3
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 2 : 1


Oznake: nogomet, transferi

04.02.2014. u 07:47 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.02.2014.

NFL - Super Bowl XLVIII: Seattle Seahawks 43 - Denver Broncos 8



Super Bowl XLVIII

Seattle Seahawks su osvojili svoj prvi Super Bowl naslov, pobjedivši favorizirane Denver Broncose 43-8.

Najvažniji trenutci utakmice su bili kada je linebacker Seattlea Malcolm Smith vratio za touchdown od 69 jardi interception koji je bacio Peyton Manning kasno u prvom poluvremenu, te kada je Percy Harvin vratio na otvaranju drugog poluvremena kick off za touchdown od 87 jardi.

Seahawksi su vodili 36-0 prije nego je Denver je napokon osvojio bodove u trećoj četvrtini.

Manning je imao uspješnost točnih dodavanja 34/49 za 280 jardi, međutim većinu tog učinka je ostvario nakon što je Seattle već imao nedostižnu prednost.

Peyton je bio onemogućen od strane Seattleove žestoke obrane većinu prvog poluvremena, bacivši dva interceptiona. Drugi je završio u rukama Smitha nakon što je Cliff Avril udario po ruci peterostrukog MVP-a Manninga prilikom ispuštanja lopte.

Drugogodišnji quarterback Seahawksa Russell Wilson je bio hladnokrvno učinkovit, bacivši za dva touchdowna.

Ostavština Peytona Manninga u velikim utakmicama nažalost je i dalje bila osuđena na propast.

Možda najbolje objašnjenje zašto su Seahawksi pobjedili je bilo u prvoj četvrtini kada Broncosi nisu imali niti jedan 1st down i kada su skupili ukupno 11 napadačkih jardi.

Seahawksi su od prvog napada pokazali svoje namjere.

Seattle je poveo nakon najranijeg boda u povijesti Super Bowla. Samo 12 sekundi im je trebalo za prvi safety u prvom napadu Broncosa. Brzo potom je bilo 5-0, pa 8-0, i prije nego što su se Broncosi snašli bilo je 22-0. Pred sam kraj treće četvrtine imali su, uz veliku pomoć obrane, vodstvo 36-0.

Ovo je bila katastrofa Denvera, sramota pred multimilijunskim gledateljstvom, ali iako će mnogi zlobnici svaliti krivicu na Peyton Manninga, nije sam Peyton kriv.

Seattle je bio prejak, predominantan i njihova pobjeda ima sigurno zapisano mjesto u povijesti NFLa.

Povijest će gledati ovu utakmicu na to kao uništavanje Broncosa, apsolutnu fizičku dominaciju Seahawksa i nažalost nemoć Peytona Manninga.

Činjenica je da Peyton Manning je ponovno kao favorit izgubio Super Bowl.

Njegov mlađi brat Eli je dva puta je bio u Super Bowlu sa svojim Giantsima, oba je pobjedio kao autsajder protiv Patriotsa i Toma Bradya. Prvi od tih Super Bowlova u kojem je Eli Manning pobjedio Toma Bradya proglašen je od strane navijača najboljim Super Bowlom ikada. Tko je vidio čuveni "catch 42" zna i zašto.

Peyton je u tom, za njega teškom trenutku, u izjavama nakon utakmice bio pokunjen, ali kao i uvijek smiren i profesionalan.

Tko zna je li razmiljao o mirovini nakon eventualne pobjede, i tko zna što će sada napraviti?

Ipak, ostaje mu utjeha da bi ova Seattleova obrana uništila mnoge momčadi. Njihovi zastrašujući podaci o udarcima udjeljenim protivniku, obeshrabrivala bi mnoge.

No, ipak ovo je bio Super Bowl i radilo se o Manningu koji je elita. Ipak to nije smjelo baš tako izgledati.

Ali opet tko zna kako bi se snašli mnogi drugi velikani iz prošlosti, Montana, Bradshaw, Unitas,... Naširoko se piše da se Peyton uplašio. Ne vjerujem. Ali čak i da je, Peyton ima iza sebe grdu ozljedu vrata, to je nešto od čega se sportaši oporave, ali ipak teško zaborave, ostane im u podsvjesti.

Manning je MVP regularne sezone i najbolji napački igrač lige, bio je toliko dominantan da je dobio obje nagrade. Sa 606 bodova tokom regularne sezone, 76 touchdowna, i tri utakmice u kojima su postigli više od 50 bodova oborio je mnoge rekorde. Svi ti rekordi su ipak zasjenjeni jučerašnjim ishodom.

U svoj ovoj priči o neuspjehu Broncosa ne smijemo zanemariti veličinu Seahawksa, jer je njihova moć bila glavni razlog zašto su se Manning i Broncosi mučili.

Nije to bilo kao kada su obrambeno moćni Chicago Bearsi iz 1985. igrali protiv quarterbacka Tony Eason i New England Patriotsa. Seahawksi su igrali protiv Peytona Manninga i najboljeg napada svih vremena.

I nije to bila baš obična utakmica. Bila je to krunidba vrhunske obrane Seahawksa kojom su pregazili Denver.

Ovakvu obrambenu dominaciju nismo vidjeli u zadnjih nekoliko desetljeća. Seahawksi su bili bolji nego Ravensi iz 2000., možda je čak i bolji od legendarnih Chicago Bearsa iz 1985. i New York Giantsa iz 1987.

Dakle možda smo ove sezone gledali najbolju obranu ikad.

Ono što razlikuje ovo obranu Seahawksa od svih ostalih velikih obrana iz prošlosti je u tome što su današnja pravila podešena tome da pomažu napadu. Niti jedna od velikih obrana iz prošlosti nije imala pravila toliko protiv sebe kao ova obrana Seattlea.

Zato je ovo što su Seahawksi napravili toliko impresivno. Bili su jako fizički snažna grupa u vrijeme kada se pravila podešavaju tome da se fizička igra svede na minimum.

U svakom napadu Brocosi su se morali boriti sa jakim udarcima. Denver nije uspio pružiti dovoljan otpor takvim Seahawksima i olakšati Manningu. Nakon utakmice igrači i treneri Broncosa su rekli da nisu promijenili ništa od pristupa koji su imali tokom cijele sezone. Radili su što uvijek i rade.

Prije utakmice smatralo se, bazirano na izjavama iz Seahawksa, da će Seattle biti u problemima ako se stvarno ne prilagode Denveru, međutim obrnuto se pokazalo kobnim.

"Pritisak je imao velike veze s našim porazom“, rekao je Denverov John Fox, "njihova obrana je bila onoliko dobra kao što je „reklamirano“. Bili su jako dobri, jako brzi i odlično trenirani."

Povijesno dobri.

Pick-six (interception kojeg je vratio za touchdown) od strane MVP Super Bowla Malcolma Smitha ističe kombinaciju inteligencije i atleticizma obrane Seahawksa.

Manning se povukao da si oslobodi prostor za dodavanje i gledao je jednu stranu terena. Kada nitko nije bio otvoren, kao da je pogledao na znak koliko mu je još downova ostalo.

U regularnom djelu sezone, protiv slabijih momčadi, Manning bi si mogao uzeti slobode i pričekati. Ali protiv ovakve obrane mora se brzo riješiti lopte.

Međutim nije u tome uspio. Manning je udaren, lopta je odletila previsoko, Smith ju je ulovio i pobjegao svima za touchdown.

Broncosi cijelo vrijeme regularne sezone trčali rute kao otrovne strelice. Protivnicima ih je bilo nemoguće zaustaviti.

Kada su to probali protiv Seattlea, lopta koju bi u regularnoj sezoni bila uhvaćena i bilo bi osvojeno još jardi nakon hvatanja, upućena je Thomasu. Međutim ovaj puta se snažno u njega zaletio Seattleov safety Kam Chancellor i akcija je završila.

Seattle je bio mlada i neiskusna momčad koje je nadigrala stare i iskusne Broncose. Čak je i njihov mladi quarterback Russell Wilson, u čiju se formu sumnjalo prije utakmice, bio bolji od Manninga, 18/15 točnih dodavanja, 206 jardi, 2 touchdowna i značajno bolji passer rating 123.1.

Mlađi Seattle je zasluženo pobijedio.

Nekako, ipak imam osjećaj da ovo nije Manningov zadnji pjev. Da će Peyton imati još priliku umiroviti se kao pobjednik.

Ako se nažalost ipak pokaže da tome neće biti tako, mlađi brat Eli je još tu da još koji puta upiše prezime Manning u povijest pobjednika Super Bowla.

Kratke vijesti:

Beckham želi biti vlasnik MLS momčadi
Bivši kapetan Engleske reprezentacije David Beckham želi kupiti momčad Američke nogometne lige i preseliti ju u Miami. Beckhamu u njegovom ugovoru kojim je prešao 2007. u LA Galaxy piše da za $25M može postati vlasnik MLS franšize.

Jetsi se vratili u borbi za play off
Winnipeg Jetsi, čija se sezona u jednoj fazi činila gotovom, promjenom trenera su itekako profitirali te se su se pobjedom u gostima kod Montreal Canadiensa od 2-1 još više približili mjestima koja vode u play off.

Kuechly obrambeni igrač godine
Službene nagrade NFL lige imale su i veliko iznenađenje kada je centralni linebacker Carolina Panthersa Luke Kuechly dobio nagradu za najboljeg obrambenog igrača lige. Lani je Kuechly dobio nagradu za najboljeg obrambenog Rookiea.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Newcastle United 0 - 3 Sunderland
West Ham United 2 - 0 Swansea City
Cardiff City 2 - 1 Norwich City
Everton 2 - 1 Aston Villa
Fulham 0 - 3 Southampton
Hull City 1 - 1 Tottenham Hotspur
Stoke City 2 - 1 Manchester United
West Bromwich Albion 1 - 1 Liverpool
Arsenal 2 - 0 Crystal Palace

Italija Serie A
Bologna 0 - 2 Udinese
Cagliari 1 - 0 Fiorentina
AC Milan 1 - 1 Torino
Atalanta 3 - 0 SSC Napoli
Catania 3 - 3 Livorno
ChievoVerona 0 - 2 Lazio
Roma - Parma otkazana utakmica
Sassuolo 1 - 2 Hellas Verona
Juventus 3 - 1 Inter

Španjolska Liga BBVA
Granada 1 - 2 Celta Vigo
Barcelona 2 - 3 Valencia
Levante 0 - 0 Rayo Vallecano
Getafe 0 - 0 Valladolid
Malaga 3 - 2 Sevilla
Elche 1 - 0 Almeria
Real Betis 2 - 0 Espanyol
Atletico Madrid 4 - 0 Real Sociedad
Athletic Bilbao 1 - 1 Real Madrid

Njemačka Bundesliga
Braunschweig 1 - 2 Borussia Dortmund
Augsburg 3 - 1 Werder Bremen
Bayer Leverkusen 2 - 1 VfB Stuttgart
Hoffenheim 3 - 0 Hamburger SV
Mainz 05 2 - 0 Freiburg
Schalke 04 2 - 1 Wolfsburg
Hannover 96 3 - 1 Borussia Monchengladbach
Hertha Berlin 1 - 3 Nurnberg
Bayern Munich 5 - 0 Eintracht Frankfurt

Francuska Ligue 1
Paris Saint Germain 2 - 0 Bordeaux
Lorient 2 - 2 Monaco
Bastia 3 - 2 Guingamp
Evian Thonon Gaillard 1 - 1 Ajaccio
Reims 2 - 4 Montpellier
Saint Etienne 3 - 0 Valenciennes
Sochaux 1 - 0 Nantes
Nice 1 - 0 Lille
Rennes 2 - 0 Lyon
Marseille 2 - 2 Toulouse


Hokej

NHL
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 1 : 2
Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 4 : 3
Nashville Predators - New Jersey Devils 3 : 2
Detroit Red Wings - Washington Capitals 4 : 3
Carolina Hurricanes - St.Louis Blues 3 : 1
New York Rangers - New York Islanders 4 : 1
Los Angeles Kings - Philadelphia Flyers 0 : 2
Colorado Avalanche - Buffalo Sabres 7 : 1
Boston Bruins - Edmonton Oilers 4 : 0
San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 2 : 1
Anaheim Ducks - Dallas Stars 0 : 2
Calgary Flames - Minnesota Wild 4 : 3
Phoenix Coyotes - Pittsburgh Penguins 3 : 1
St.Louis Blues - Nashville Predators 4 : 3
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 4 : 1
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 6 : 3
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 1 : 2
Washington Capitals - Detroit Red Wings 6 : 5


Američki nogomet

NFL
Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43

Oznake: Super Bowl, Seattle, Seahawks, denver, broncos, manning, wilson, smith, Lynch

03.02.2014. u 09:09 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti