Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

NFL - Oakland Raiders



Oakland Raidersi su osnovani 1960, te su originalno trebali igrati u Minnesoti.

Prvih 10 sezona svojeg postojanja Raidersi su se natjecali u American Football Ligi, dok su postali članovi NFL-a spanjanjem AFLa i NFLa 1970.

Raidersi igraju u diviziji West u konferenciji AFC.

Do danas ukupni omjer svih pobjeda i poraza Raidersa je 430–363–11, dok im je učinak u play offu 25–18.

Godine 1960. Raidersi su u momčadi imali 42 igrača od kojih je čak 28 rookiea i samo 14 veterana.

Među tim igračima bili su budući član Hall of Famea centar Jim Otto i budući glavni trener Raidersa, quarterback Tom Flores.

U prvoj sezoni ostvarili su omjer pobjeda i poraza 6-8.

Nakon sezone 1962., poslovni partner Raidersa F. Wayne Valley zaposlio je 33-ogodišnjeg Ala Davisa za trenera i generalnog menađera momčadi, koji je tako postao najmlađi čovjek na te obje pozicije u ligi.

Davis je odmah uveo svoj agresivni ofenzivni stil igre, koje je nazvao “vertikalna igra”.

U travnju 1966. Davis je napustio Raiderse da bi postao komisionar AFLa, dok je pomoćni trener John Rauch postao glavni trener Raidersa.

Dva mjeseca kasnije obznanjeno je spajanje AFLa s NFLom, tako da pozcija komisionara AFL više nije bila potrebna, pa se Davis 25.7.1966 vratio u Raiderse kao suvlasnik momčadi zadužen za sportske djelatnosti.

Istivremeno je na terenu Davis je okupio odličnu momčad.

Raidersi su prvi puta ušli u play off 1967., da bi te iste godine osvojili svoj prvi i zadnji AFL naslov pobjedivši Houston Oilerse rezultatom 40-7 u utakmici za naslov.

Nakon te pobjede su izgubili rezultatom 33-14 u Super Bowlu II protiv Green Bay Packersa, koje je tada u zadnjoj utakmici svoje karijere vodio legendarni Vince Lombardi, čije ime danas nosi Super Bowl.

Trenera Raidersa te godine, Johna Raucha, izabrao je sam Davis, dok je vođa na terenu bio je quarterback Daryle Lamonica, koji je doveden u klub tradeom sa Buffalo Billsima.

Davis je potom povukao još jedan odličan potez zaposlivši Johna Maddena za trenera linebackera.

Kada je 4.2.1969, John Rauch napustio momčad, baš je Madden imenovan za novog glavnog trenera.

U prvoj sezoni Madden je sa Raidersima ostvario skor 12–1–1 pritom osvojivši diviziju.

Ipak nakon što su u divizijskoj rundi play offa Raidersi su porazili Oilerse 56–7, izgubili su u konferencijskom finalu od Kansas City Chiefsa rezultatom 17–7.

Sedamdesete su bila jako uspješne za Raiderse, jer su u njima osvojili 6 divizijskih naslova i igrali 6 puta u konferencijskom finalu.

Momčadi Raidersa iz 70tih su bile vrlo dominantne, sa čak 8 igrača i trenerom Maddenom koji su postali članovi Hall of Famea.

1970tih Raiders su stvorili imiđ momčadi koja igra grubo i čvrsto, dominantno u obrani sa snažnim udarcima safetya Jacka Tatuma i Georgea Atkinsona.

Ranije spomenuto ujedinjenje AFLa i NFLa dogodilo se 1970., te se Raidersi u prvoj sezoni nakon ujedinjenja ostvarili učinak 8–4–2, da bi u konferencijskom finalu izgubili od Baltimore Coltsa.

Od 1973. do 1977., Raidersi su igrali konferencijsko finale svake godine.

U to doba razvilo se rivalstvo sa Pittsburgh Steelersima zbog čestih sustreta u važnim utakmicama, te je pobjednik njihovih međusobnih sustreta bio osvajač Super Bowla sva 3 puta u razdoblju od 1974. do 1976.

Rivalstvo je dobilo veliku pažnju zbog kontroverzne akcije u zadnjoj sekundi njihove prve međusobne utakmice u play offu 1972.

U divizijskoj rundi play offa Raidersi su izgubili od Steelersa 13-7, zbog najpoznatije akcije u povijesti američkog nogometa, koja je ušla u legendu pod imenom “Immaculate Reception” (igra riječi od “bezgrešno začeće”, prijevod bi bio “bezgrešno ulovljena lopta”).

Quarteback Steelersa Terry Bradshaw loše je bacio loptu koja je nakon udarca obrane ispala recieveru Johnu Fuqua-u, da bi ju uhvatio drugi igrač Steelersa fullback Franco Harris i otrčao za touchdown.

Iz Raidersa i dalje tvrde da je lopta dotakla pod i da je akcije tada trebala završiti, te su, kako je to bio početak velikih uspjeha Steelersa, uvjereni da je tako bilo dosuđeno da Steelersi nebi osvojili toliko naslova u 70tima, već da bi svi ti naslovi pripali baš Raidersima.

Raidersi su ponovno osvojili diviziju AFC West i u 1973. sa skorom 9–4–1.

Te godine je zamijenjen quarterback Lamonica sa Kenom Stablerom, koji je ostao prvi quarterback Raidersa tokom 70tih.

Raidersi su te godine pobjedili Steelerse 33–14 u divizijskoj rundi play offa, ali su izgubili konferencijsko finale od Miami Dolphinsa 27–10.

U sezoni 1974, Raidersi su ostvarili skor 12–2 tokom regularne sezone, što je uključivali i niz od 9 pobjeda za redom.

U play offu su pobjedili Miami Dolphinse 28–26 u divizijskoj rundu u utakmici koja je dobila nadimak "Sea of Hands" (more ruku), da bi nakon toga izgubili u konferencijskom finalu od Steelersa, koji su potom ponovno osvojili Super Bowl.

Steelersi su dopustili Raidersima samo 29 rushing jardi i iako su Raidersi vodili 10–3 na početku zadnje četvrtine, izgubili su rezultatom 24–13.

U prvoj utakmici sezone 1975. Raidersi su pobjedili Miami Dolphinse u gostima te su tako prekinuli njihov niz od 31 domaće pobjede u nizu.

U konferencijskom finalu Raidersi su se opet susreli sa Steelersima, ali su ponovno izgubili i opet gledali kako Steelersi nakon toga osvjaju Super Bowl.

U 1976. nesrećama Raidersa je došao kraj i osvojili su svoj prvi Super Bowl pobjedivši u Super Bowlu XI Minnesota Vikingse.

U regularnoj sezonu Raidersi su pobjedili 13 utakmica i u divizijskoj rundi play offa pobjedili su New England Patriotse.

Nakon toga je slijedilo konferencijsko finale protiv Steelersa koje su ovaj puta konačno pobjedili.

Minnesota koja ih je čekala u finalu je izgubila sva tri predhodna Super Bowla u kojima su sudjelovali.

Raidersi im nisu dopustili da baš protiv njih prekinu to prokletstvo te su ih pobjedili 32–14.

Nakon deset uspješnih sezona sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, trener John Madden napustio je posao trenera Raidersa da bi postao TV komentator.

Njegova zamjena je bio već spomenuti bivši quarterback Raidersa Tom Flores, koji je tako postao prvi NFL trener latinoameričkog podrijetla.

Prije sezone 1980. Al Davis je neuspješno pokušavao dobiti novac za popravak stadiona Raidersa Oakland Coliseuma.

Nezadovoljan neuspjehom Davis je sastavio memorandum tražeći dopuštenje NFLa da preseli momčad u Los Angeles.

Odbor klubova NFL lige taj je zahjev jednoglasno odbio.

Skupa sa Los Angeles Memorial Coliseumom, ali i nezavisno Raidersi su podigli tužbu protiv lige zbog te odluke.

Za to vrijeme protivno svim očekivanjama, u sezoni 1980. Raidersi su osvojili svoj drugi Super Bowl pobjedivši Philadelphia Eaglese u Super Bowl XV.

Nakon što je prvotno odbijena tužba Raidersa u drugom suđenju porota je proglasila da je odluka lige nevažeća i Raidersi su se mogli preseliti u Los Angeles, što su i napravili u sezoni 1982.

U svojoj drugoj sezoni u Los Angelesu Raidersi su u Super Bowlu XVIII pobjedili Washington Redskinse za svoj treći Super Bowl naslov.

U regularnom djelu sezone imali su skor 12–4, te su na putu do Super Bowla uvjerljivo pobjedili Steelerse i Seattle Seahawkse.

U Super Bowlu XVIII protiv Redskinsa, Raidersi su na poluvremenu imali prednost 21-3 koju su do kraja pretvorili u pobjedu 38-9.

Nakon te pobjede i njihovog zadnjeg Lombardijevog trofeja, uslijedio je pad forme.

Već u 1986., Davis je htio napustiti Los Angeles Memorial Coliseum i preseliti na moderniji stadion.

Susjedstvo oko stadiona u to vrijeme smatealo se opasnim i liga je zbog toga morala pažljivo određivati termine odigravanja domaćih utakmica Raidersa.

U kolovozu 1987. objavljeno je da je grad Irwindale platio Davisu $10M kao znak “dobre volje” prilikom odabira novog stadiona.

Davis nije pristao na seljenje kluba u Irwindale, ali je zadržao novac.

Pregovori između Davisa i grada Oaklanda počeli su u siječnju 1989. da bi 11.3.1991. Davis javno obznanio da želi vratiti momčad u Oakland.

11.9.1991., Davis je objavio novi ugovor u kojem je momčad trebala ostati u Los Angelesu još 4 godine.

Nedugo potom bivši offensive linemen Raidersa Art Shell postao je trener momčadi, postavši tako prvi crnac trener u NFLu.

Konačno, 23.6.1995, Davis je potpisao pismo namjere u kojem je rekao da želi da se Raidersi vrate u Oakland.

Potrez je podržan od grada Oaklanda i od klubova NFLa pa je momčad počela sezonu 1995. ponovno u Oaklandu sa Mikeom Whiteom kao trenerom.

Kako bi nagovorili Davisa da preseli momčad u Oakland grad je potrošio $220M na obnovu stadiona.

Nakon dvije neuspješne sezone Davis je po drugi puta uopće zaposlio novog glavnog trenera iz nekog drugog kluba.

Posao je dobio koordinator napada Philadelphia Eaglesa Jon Gruden, koji je prije radio za 49erse i Packerse sa trenerom Mikeom Holmgrenom.

Sa Grudenom kao glavnim trenerom Raidersi su dvije sezone za redom ostvarili skor 8-8, i konačno se pomakli sa zadnjeg mjesta u diviziji.

Prije početka sezone 2001. Raiders su potpisali najboljeg wide recievera svih vremena, Jerrya Ricea.

Raidersi su odlično počeli sezonu 2001. sa skorom 10-3, da bi izgubili posljednje tri utakmice i sa skorom 10-6 ušli u wild card rundu play offa.

U wild card rundi su pobjedili New York Jetse 38–24, da bi u divisional rundi izgubili od budućih prvaka New England Patriotsa u utakmici koja je ostala poznata kao “Tuck rule game”.

Utakmica je igrana u teškim i hladnim vremenskim uvijetima usred snježne oluje.

Kasno u zadnjoj četvrtini cornerback Raidersa Charles Woodson je izbio loptu quarterbacku Patriotsa koju je potom ulovio linebacker Raidersa Greg Biekert.

Akcije je pregledana i zaključeno je da je to bilo nedovršeno dodavanje, a ne izbijanje lopte, pa je lopta ostala kod Patriotsa.

Suci su tako odlučili jer je po njima Brady krenuo prigrliti (tuck) loptu uz tijelo i a takvo izbijanje lopte ne može biti fumble.

To pravilo je bilo jedno od kontroverznijih, te je konačno ukinuto u ljeto 2013.

Tom sudačkom odlukom, zbog "tuck rule-a" Patriotsi su uspjeli izboriti produžetke i pobjediti u produžecima.

Nakon te sezone Raidersi su odlučili pustiti odličnog trenera Grudena u Tampa Bay Buccaneerse, jer je kao naslabije plaćeni trener lige tražio povečanje plaće.

Pod novim trenerom Billom Callahanom, Raidersi su završili regularni dio sezone 2002. skorom 11–5, osvojili po treći put u nizu divizijski naslov i prvo mjesto u konferenciji.

Quarterback Rich Gannon izabran je za MVPa lige nakon osvojenih 4689 dodavačkih jardi u toj sezoni.

Nakon što su u play offu uvjerljivo eliminirali New York Jetse i Tennessee Titanse, Raidersi su se plasirali u Super Bowl XXXVII gdje su ih čekali Tampa Bay Buccaneersi.

Isti oni Buccaneersi koji su za trenera to ljeto uzeli bivšeg trenera Raidersa Jona Grudena.

Tokom te sezone Raidersi nisu mijenjali uspješne Grudenove napadačke akcije, tako da je Gruden točno znao sve što je napad Raidersa pokušavao i jednostavno ih uništio snažnom obranom Buccaneersa, izborivši čak 5 interceptiona.

Buccaneersi su pobjedili rezultatom 48–21 i osvojili svoj prvi i jedini Super Bowl naslov.

Igrači Tampa Bay Buccaneersa su poslije rekli da im je Gruden dao toliko informacija o napadu Raidersa da su znali koje će akcije biti odrigrane i prije nego su počele.

Nakon toga je usljedio ponovni pad forme i stalne smjene trenera.

U sezoni 2010. Raidersi su postali prva momčad u povijesti NFL lige koja je je pobjedila sve utakmice unutar divizije, a da svejedno nije ušla u play off.

Sa skorom 8-8 su bili lošiji od lošijeg wild card tima, New York Jetsa za 3 pobjede.

Iako se činilo da se Raidersi popravljaju u 2010. i 2011. već 10 godina nisu ušli u play off niti imali pozitivan omjer pobjeda i poraza.

Raidersi su čak i svjetski poznati poznati i po svojim brojnim i odanim navijačima.

“Raider Nation” je neslužbeno ime navijača Oakland Raidersa, i domaće utakmice najglasniji navijače prate iz dijela stadiona nazvanog “Black Hole”.

Al Davis je za Raiderse složio slogane "Pride and Poise," "Commitment to Excellence," i "Just Win, Baby" koji su svi zaštićeni kao intelektualno vlasništvo momčadi.

Navijači Raidersa rivalima smatraju mnoge momčadi, njihove divizijske rivale Denver Broncose, Kansas City Chiefse i San Diego Chargerse, zemljopisne susjede San Francisco 49erse, te Pittsburgh Steelerse i New England Patriotse zbog dvoboja iz prošlosti.

U rivalstvu s Broncosima Raidersi su imali niz od 14 uastopnih pobjeda od 1965. do 1971., te Raidersi još uvijek drže vodstvo u broju pobjeda 60–46–2.

Baš protiv Broncosa u pobjedi 59-14 iz sezone 2010., Raidersi su postigli klupski rekord u broju bodova postignutih na jednoj utakmici.

Protiv Chiefsa, Raidersi također imaju mnoge pamtljive utakmice, ali prije svih bolan poraz u utakmici za naslov AFLa iz 1969. kada su Chiefsi prošli preko Raidersa u Super Bowl i osvojili ga.

Kansas City Chiefsi vode Raiderse u broju pobjeda 54–50–2.

Rivalstvo sa San Diego Chargersima počelo je u sezoni 1963. kada su Raidersi dva puta pobjedili favorizirane Chargerse prekretima u zadnjoj četvrtini.

Najpamtljivija utakmica ove dvije momčadi je ona iz sezone 1978, prozvana "Holy Roller", u kojoj su Raidersi izgubili zbog kontroverznog fumblea.

Rivalstvo protiv San Francisco 49ersa je u potpunosti geografsko, jer 49ersi igraju u drugoj konferenciji i momčadi se rijetko sreću.

To rivalstvo je prisutno primarno zbog prava prozivanja svoje momčadi najboljom u Zaljevu San Francisca.

Razlozi rivalstva sa Steelersima i Patriotsima su već ranije u detalje opisani.

Povrh toga Raidersi su kratkotrajno bili rivali sa današnjim St. Louis Ramsima u periodu od 13 godina kada su obje momčadi igrale u Los Angelesu.

Raidersi imaju 13 igrača ili trenera imenovanih u Hall of Fame.

To su: Ron Mix, Jim Otto, George Blanda, Willie Brown, Gene Upshaw, Fred Biletnikoff, Art Shell, Ted Hendricks, Al Davis, Mike Haynes, Eric Dickerson, Howie Long, Ronnie Lott, Dave Casper, Marcus Allen, James Lofton, Bob Brown , John Madden, Rod Woodson, Jerry Rice, Warren Sapp i Ray Guy (od ove godine prvi punter u Hall of Fame).

Igrači Raidersa tri su puta izabrani za MVPa NFL lige: 1974. Ken Stabler, 1985. Marcus Allen i 2002. Rich Gannon.

U tri Super Bowla igrači Raidersa su izabrani za MVPa Super Bowla: Fred Biletnikoff u Super Bowlu XI, Jim Plunkett u Super Bowlu XV i Marcus Allen u Super Bowlu XVIII.

Od igrača trenutne momčadi Raidersa koja je već desetljeće stalno na prekretnici i stalno u fazi izgradnje najviše se ističu running back Darren McFadden i fullback Marcel Reece.

Nažalost po Raiderse Darren McFadden će vjerojatno ovo ljeto napustiti momčad kao slobodan igrač, jer su iz momčadi izjavili da će mu produljiti ugovor samo po za njih dobrim uvijetima.

Iako je u zadnjoj sezoni bio loš, McFadden je bio krivo korišten i ako ga se koristi u akcijama koje mu odgovaraju McFadden je jako opasan running back.

Marcel Reece je također ove sezone bio žrtva slabe ekipe, ali je svedno bio zadnje dvije godine pozvan na Pro Bowl jer je prepoznata njegova individualna kvaliteta.

Prošle sezone Reece je imao samo 46 rushing pokušaja za 218 jardi i 4 touchdowna, dok je uz to 32 puta uhvatio loptu, za 331 jardu.

Reece je puno bolji igrač nego njegova statistika pokazuje i najbolji je u situacijama kada njegova momčad ima 3rd down (u pravilu zadnji pokušaj za osvojiti 10 jardi).

Teško je prognozirati kakva je dugoročna budućnost momčadi, ali kratkoroćno teško da ćemo vidjeti kvalitetne Raiderse.

Kvalitetne Raiderse kakve strast njihovih navijača i generacije Raidersa iz prošlosti zaslužuju vidjeti.



Kratke vijesti:

Halilović ide u Barcelonu
17-ogodišnji vezni igrač Dinamo Zagreba Alen Halilović objavio je da će karijeru nastaviti u Barceloni. Barcelonini predstavnici jučer su bili u Zagrebu i dogovorili prelazak mladog igrača u katalonsku momčad.

Kesler demantirao špekulacije da je tražio trade
Ryan Kesler demantirao je špekulacije da je tražio da napusti Vancouver Canuckse. Kesler je rekao: “Da, sretan sam ovdje. Volim svoje suigrače, volim ovaj grad. Moj sin se ovdje rodio i ovdje je odrastao.”

Falconsi modernom tehnologijom popravljaju fizičku spremu
Atlanta Falconsi nisu štedjeli novca kada su kupovali novi software, SpartaTrac, koji će omogućiti bolji nazdor umora i rizika od ozljeda njihovih igrača. Uz pomoć ovog software stručnjaci će pomoći klubskom vodstvu da maksimizira izvedbu igrača na terenu.



Rezultati:

Nogomet

Europa Liga
Rubin Kazan 0 - 2 Real Betis
Basel 3 - 0 Maccabi Tel Aviv
Eintracht Frankfurt 3 - 3 FC Porto
PFC Ludogorets Razgrad 3 - 3 Lazio
SSC Napoli 3 - 1 Swansea City
Salzburg 3 - 1 Ajax
Sevilla 2 - 1 Maribor
Shakhtar Donetsk 1 - 2 Viktoria Plzen
AZ Alkmaar 1 - 1 Liberec
Benfica 3 - 0 PAOK Thessaloniki FC
Fiorentina 1 - 1 Esbjerg fB
Genk 0 - 2 Anzhi Makhachkala
Lyon 1 - 0 Chornomorets O.
Tottenham Hotspur 3 - 1 Dnipro
Trabzonspor 0 - 2 Juventus
Valencia 0 - 0 Dynamo Kyiv

Hokej

NHL
Calgary Flames - Los Angeles Kings 0 : 2
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 0 : 3
Dallas Stars - Carolina Hurricanes 4 : 1
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 3 : 2
Winnipeg Jets - Phoenix Coyotes 3 : 2
Florida Panthers - Washington Capitals 4 : 5
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 1 : 6
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 5 : 2
New York Islanders - Toronto Maple Leafs 5 : 4
New York Rangers - Chicago Blackhawks 2 : 1
Philadelphia Flyers - San Jose Sharks 3 : 7
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5 : 6


Post je objavljen 28.02.2014. u 08:33 sati.