Team Sport

srijeda, 19.02.2014.

NFL - Jacksonville Jaguars



Jacksonville Jaguarsi se natječu u diviziji AFC South, a pridružili su se NFL ligi kao momčad proširenja zajedno sa Carolina Panthersima u sezoni 1995.

Domaće utakmice igraju na EverBank Fieldu koji se nalazi u Jacksonvilleu, na Floridi.

Za razliku od mnogih drugih momčadi Jaguarsi nemaju trening kamp ,nego treniraju na stadionu i na okolnim pomoćnim terenima.

Jaguarsi su jedina momčad iz 4 najveće američke sportske lige (MLB, NBA, NFL, NHL) koji igraju u Jacksonvilleu.

Od kada su primljeni u ligu Jaguarsi su dva puta osvojili diviziju i ukupno 6 puta nastupili u play offu, što je jako dobro za novu momčad koja se ne natjeće u ligi niti 20 godina.

Kada su počeli pregovori o proširenju lige grad Jacksonville se nije smatralo za jednog od favorita koji će dobiti novu franšizu, primarno zato jer bi tržište bilo manje od bilo kojeg drugog u ligi.

Iako je tada Jacksonville bio 15. najveći grad u SAD, a kako je u međuvremenu grad još narastao danas je čak 11. najveći grad u SAD., no njegova okolica je poprilično mala u odnosu na druge gradove, tako da skupa sa širom okolicom koja gravitira prema gradu, u blizini Jacksonvillea živi oko 900.000 ljudi.

Svejedno, prednost Jacksonvillea je bila snažna povijest američkog nogometa i predanost navijača, jer je u Jacksonvilleu igraju Florida State University Seminolesi i University of Florida Gatorsi, cijenjene momčadi svučilišnog sporta.

Zbog velike tradicije američkog nogometa Jacksonville je imao podršku u upravi lige i u upravama mnogih klubova NFL lige, a kako se grad obvezao renovirati stadion, pobjedio je Baltimore i St.Louis i postao domaćin 30. NFL frašize.

Novi vlasnik Wayne Weaver u početku je objavio da će on i predsjednik momčadi David Seldin istovremeno tražiti glavnog menađera momčadi i glavnog trenera.

Izbor za glavnog trenera je bio sužen na Mikea Shanahana, Tonya Dungya i Toma Coughlina. Kasnije će sva trojica kao glavni treneri osvajiti Super Bowlove, ali nitko od njih kao trener Jacksonville Jaguarsa.

Za prvog glavnog trenera izabran je Tom Coughlin, koji je do tada bio glavni trener na Boston Collegeu.

Jaguarsi su tako povukli dukčiji potez od drugih novih momčadi u ligi, koje prvo zaposle glavnog menađera momčadi, da bi tek kasnije zaposlili trenere.

Ideja vodstva Jaguarsa je bila dati treneru Coughlinu sav autoritet u odabiru kolega trenera i igrača.

Kao prvi pick na draftu proširenja Jaguearsi su sa svojim prvim pickom izrabrali Stevea Beuerleina, kojeg su nedugo nakon toga zamijenili za zamjenskog quarterbacka iz Green Bay Packersa Marka Brunella.

Prvu sezonu završili su sa skorom 4–12.

U prvoj sezoni Jaguarsi su već u momčadi imali igrače koji će u iduće 4 sezone dovesti momčad do play offa, kao i trenera Toma Coughlina koji će ostati u momčadi idućih 8 sezona.

U sezoni 1996 Jaguarsi su ostvarili svoju prvu sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza 9-7, a da to ostvare morali su pobjediti 6 od zadnjih 7 utakmica.

Quarterback Mark Brunell imao je dodavanja za preko 4000 jardi dok su wide recieveri Keenan McCardell i Jimmy Smith obojica uhvatili za više od 1000 jardi.

Jaguarsi su se te sezone prvi puta plasirali u play off zauzevši wild card mjesto.

U wild card rundi play offa Jaguars su putovali u Buffalo gdje su kao autsajderi porazili Billse rezultatom 30-27 za svoju prvu play off pobjedu u povijesti, odiravši pritom u zadnjoj utakmici legendarnog quarterbacka Billsa, Jima Kellya.

U sljedećoj utakmici, divisional rundi play offa, Jaguarsi su putovali u Denver na utakmicu protiv Broncosa koji su sa 13-3 imali najbolji skor u cijeloj AFC konferenciji.

Nakon dva rana touchdowna Broncosa, Jaguarsi su u potpunosti dominirali utakmicom i pobjedom 30-27 uspjeli izvesti jedno od največih iznenađenja u povijesti play offa.

Čarolija je ipak završila u AFC Championship utakmici gdje su Jaguarsi poraženi u gostima od New England Patriotsa 20–6.

Te godine su i Carolina Panthersi, koji su se pridružili ligi kada i Jaguarsi, također došli do NFC Championship utakmice, ali su izgubili od Green Bay Packersa.

U 1997., tek trećoj sezoni kluba, Jaguarsi su imali skor 11-5, jednak kao i Pittsburgh Steelersi, koji su na kraju osvojili diviziju, zbog boljeg unutardivizisjkog skora, dok su Jaguarsi kao wild card momčad ušli u play off i ispali u prvoj rundi porazom 42-17 od Broncosa u Denveru.

Sljedeće sezone Jaguarsi su sezonu završili opet sa skorom 11–5 i osvojili su svoj prvi naslov u tadašnjoj diviziji AFC Central, te su tako postali prva momčad proširenja koja je u prve 4 sezone 3 puta ušla u play off.

U wild card rundi play offa kod kuće su porazili New England Patriotse 25-10, da bi u sljedećoj divisional rundi izgubili od New York Jetsa rezultatom 34–24.

U sezoni 1999. Jagaursi su imali najbolji skor cijele lige i svoj najbolji skor ikada, 14–2.

Oba poraza doživjeli su protiv Tennessee Titansa.

Drugu godinu za redom su osvojili diviziju i zauzeli 1. poziciju u play offu u AFC konferenciji.

U divisional rundi su kod kuće dočekali Miami Dolphinse pobjedili ih 62–7 u utakmici koja je na bila zadnja utakmica u karijeri za legende Dolphinsa Dana Marina i Jimmya Johnsona.

62 postignuta bodova i razlika od 55 bodova zauzimaju drugo mjesto ikad u knjigama rekorda za play off, dok je rushing touchdown od 90 jardi Freda Taylora iz te utakmice još uvijek rekord u play offu.

Jaguarsi su kod kuće izgubili od Tennessee Titansa u AFC Championship utakmici i tako ostali po drugi put stepenicu predaleko od Super Bowla.

U toj sezoni Jaguarsi su imali samo 3 poraza, sva tri od divizijskih rivala Titansa.

Nakon tog poraza rezultatski uspjesi Jaguarsa su počeli opadati.

Tri sezone za redom ostvarili su negativan omjer pobjeda i poraza, da bi kao rezultat toga trener Tom Coughlin dobio otkaz.

Na kraju 2002. NFL je reorganizirao natjecanje i Jaguarsi su se našli u diviziji AFC South sa Indianapolis Coltsima, Houston Texansima i Tennessee Titansima.

U 2003., JaguarsI su zaposlili Jacka Del Rija za glavnog trenera.

I prvoj sezoni sa Del Riom na klupi, Jaguarsi su ostvarili skor 5-11.

U sljedećoj sezoni, 10. od kada je klub primljen u NFL ligu, Jaguarsi su ostvarili skor 9-7 zahvaljujući jakoj obrani, da bi se u idućoj sezoni vratili u play off zahvaljujući skoru 12-4, ali samo kao wildcard iza impresivnih Coltsa koji su imali start 13-0.

Jaguarsi su izgubili u wild card rundi protiv dvostukih branitelja naslova New England Patriotsa.

U sljedećim sezonama momčad nije imala sreće i nije više ostvarila velike uspjehe.

Najsjajnija točka tog perioda bio je Maurice Jones-Drew, koji je izabran u drugoj rundi drafta 2007. U svojoj prvoj sezoni Jones-Drew je postigao 16 touchdowna (3. u ligi) i imao je prosjek 5,7 jardi po nošenju lopte (1. u ligi)

Sezona 2007. ujedno je i posljednja u kojoj su Jaguarsi ušli u play off, ostavili su skor 11-5.

U wild card rundi su pobjedili jake Pittsburgh Steelerse, da bi u divisional rundi izgubili od te sezone do tada neporaženih New England Patriotsa.

Nakon toga Jaguarse je slijedio pad forme i rezultata da bi zadnju sezonu završili sa trećim najlošijim skorom u ligi.

Momčad je u zadnje vrijeme prošla mnoge smjene u vodstvu kluba, u trenerskom i u igračkom kadru, tako da je teško predvidjeti što im donosi budućnost.

Od kada su počele utakmice NFL na Wembley stadionu u Londonu, Jaguarsi su česti gosti glavnog grada Engleske.

Tako da su Jaguarsi su potpisali ugovor da će od 2013-2016 svake sezone igrati jednu domaću utakmicu u Londonu.

Kako je gledanost Jaguarsa u Jacksonvilleu u stalnom padu, pojavila se kako se čini realna mogučnost, kako god to nevjerojatno bilo, da Jaguarsi postanu prva NFL momčad iz Londona.

Jacksonville Jaguarsi imaju tri glavna rivala Tennessee Titanse, Indianapolis Coltse i Houston Texanse, dok su im geografski rivali Miami Dolphinsi i Tampa Bay Buccaneersi koji su kao i Jaguarsi s Floride.

Fanovi Jaguarsa također za rivale smatraju Carolina Pantherse, jer su se u isto vrijeme pridružili ligi, te Pittsbugh Steelerse s kojima su prije igrali u istoj diviziji.

Najveće zvijezde momčadi su već spomenuti running back Maurice Jones-Drew, kamen temeljac napada Jaguarsa, koji je prošle sezone izgledao dobro i igrao kvalitetno usprkos ozljedama i wide reciever Cecil Shorts, koji je lani uhvatio dodavanja za 979 jardi, što je odlično u momčadi u kojoj je kvaliteta quartebackova već duže vrijeme pod velikim upitnikom.

Kratke vijesti:

Reina se ne želi vratiti u Liverpool
Španjolski vratar Pepe Reina, trenutno na posudbi u Napoliju iz Liverpoola, otkrio je da se ne želi vratiti u Liverpool i da nema najmjeru produljiti ugovor s engleskim klubom.

Varlamov na golu za Rusiju
U utakmici četvrtfinala Olimpijskih igara protiv Finske na golu Rusije će početi Semyon Varlamov umjesto dosadašnjeg golmana Sergeia Bobrovskog.

Titansi će biti aktivni na tržištu slobodnih igrača
Izvršni direktor Tennessee Titansa Tommy Smith, je otkrio da momčad iz Nashvillea planira biti jako aktivna na tržištu slobodnih igrača s ciljem pojačavanja ekipe i uključivanja u borbu za play off u diviziji AFC South.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Bayer Leverkusen 0 - 4 Paris Saint Germain
Manchester City 0 - 2 Barcelona

Hokej

Olimpijske Igre
Švedska - Slovenija 5 : 0
Češka - Slovačka 5 : 3
Švicarska - Latvija 1 : 3
Rusija - Norveška 4 : 0


Oznake: NFL, jacksonville, jaguars

19.02.2014. u 13:41 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti