Team Sport

srijeda, 07.05.2014.

NFL - Draft 2014



Danas počinje draft u NFLu.

Igrači koji će biti na izboru u draftu 2014. jedna su od najboljih generacija duže vrijeme.

Najbolje kotiraju odlični defensive end Jadeveon Clowney i quarterback Teddy Bridgewater.

Igrači koji su ocijenjeni tek nešto slabije od njih dvojice i dalje su vrlo impresivni Sammy Watkins, Greg Robinson i Khalil Mack za koje se u SAD govori da se takvi igrači pojave na draftu jednom u 10 godina.

Jake Matthews je također nevjerojatno talentirani offensive linemen, dok ove godine na draftu je barem 100 igrača koji bi svake druge godine bili među top 30 igrača, pa će tako ove godine i u 3. rundi biti birani igrači koji bi inače bili izabrani u prvoj rundi drafta.

Prvo ćemo napisati potrebe određenih momčadi s obzirom na redosljed kojim biraju na draftu

1. Houston Texansi trebaju quarterbacka da zamijeni Matta Schauba, defensive enda i vanjskoj linebackera.

Vjerojatni prvi pick će biti defensive end Jadeveon Clowney sa sveučilišta South Carolina ili quarterback Blake Bortles sa sveučilišta Central Florida.

2. St. Louis Ramsi trebaju offensive linemana, cornerbacka, safetyja, wide recievera i linebackera.

Kako Ramsi imaju 2 rana izbora u prvoj rundi drafta ove godine, te je za očekivati da će se zamijeniti za više pickova sa svojim drugom izboru na draftu kojeg su dobili tradeom od Washington Redskinsa za Roberta Griffina III.

Detroit Lionsi su zainteresirani za trade, a ako do tradea ne dođe, očekuje se da eć Ramsi izabrati offensive tacklea Grega Robinsona, sa sveučilišta Auburn, dok je opcija i vrhunski wide reciever Sammy Watkins sa sveučilišta Clemson.

3. Jacksonville Jaguarsi trebaju dugoročno rješenje na poziciji quarterbacka, defensive enda, wide recievera, offensive linemana i cornerbacka.

Očekuje se da će u prvoj rundi Jaguarsi uzeti linebackera Khalila Macka sa sveučilišta Buffalo ili već spomenutog Watkinsa.

4. Cleveland Brownsi primarno trebaju dugoročno rješenje na poziciji quarterbacka.

Očekuje se da će svojim prvim pickom u prvoj rundi izabrati Watkinsa, koji bi u paru sa Pro Bowlerom Joshom Gordonom činio odlični par wide recievera, naravno ako Brownsi pritom i dovedu nekoga tko će im dodavati loptu.

5. Oakland Raidersi trebaju wide recievera, pass rushera i offensive linemana, stoga se očekuje da će Raidersi uzeti onoga koji će od Clowneya, Watkinsa, Macka i offensive tacklea Jakea Matthewsa biti još uvijek dostupan kada oni dođu na red.

6. Atlanta Falconsi trebaju jakog pass rushera i offensive tackle koji će odmah ostaviti utisak, dok su im također potrebni running back, linebacker, tight end i safety.

Očekuje se da će Falconsi uzeti Matthewsa, ako prije toga general manager Thomas Dimitroff ne napravi trade kako bi došao u mogučnost da izabere Clowneyja.

7. Tampa Bay Buccaneersi trebaju wide recievera, offensive linemana, quarterbacka i running backa i vrlo je izvjesno da će sa svojim 7. pickom uzeti wide recievera Mikea Evansa sa sveučilišta Texas A&M.

8. Minnesota Vikingsi trebaju quarterbacka, linebackera, cornerbacka i running backa, ali kako je quarterback najpotrebniji, jer je popularno mišljenje da samo odličan quarterback dijeli Vikingse od uspjeha, za očekivati je da će u Minnesotu u prvoj rundi drafta doći ili Teddy Bridgewater, quarterback sveučilišta Louisville ili već spomenuti quarterback Bortles.

9. Buffalo Billsi najviše trebaju offensive tacklea i tight enda, a nebi bilo neočekivano da pickaju wide recievera, nakon što su i lani uzeli 2 wide recievera u prve 3 runde drafta.

Ako će još uvijek biti dostupan njihov izbor će biti Matthews, dok su im alternative offensive tackle Taylor Lewan sa sveučilišta Michigan, tight end Eric Ebron sa sveučilišta North Carolina i već spominjani Evans.

10. Detroit Lionsi trebaju cornerbacka, defensive enda, linebackera, safetyja i puntera/kickera, a kako punteri/kickeri ne bivaju draftani u prvoj rundi, cornerback Justin Gilbert sa sveučilišta Oklahoma State ili cornerback Darqueze Deard sa sveučilišta Michigan State će biti izbori u prvoj rundi za Lionse.

11. Tennessee Titansi trebaju dominantnog pass rushera koji će se prilagoditi njihovoj hibridnoj 3-4 obrambenoj taktici.

Uz pass rushera Titansi trebaju i quarterbacka, linebackera, offensive tacklea, running backa, cornerbacka i wide recievera.

Ništa pretjerano.

Stoga je teško pogoditi u kojem će smjeru otići momčad iz Nashvillea, ali u užem krugu su im definitivno linebacker Anthony Barr sa sveučilišta UCLA, linebacker C.J. Mosley sa sveučilišta Alabama i safety Ha Ha Clinton-Dix sa sveučilišta Alabama.

12. New York Giantsi trebaju defensive tacklea, wide reciever, tight enda i offensive linemana.

Nebi bili nikakvo iznenađenje da Giantsi u prvoj rundi izaberu obrambenog igrača, kao što je Donald, koji bi im bio igrač iz snova, ali također izgledno je i da će Ebron još uvijek biti dostupan, koji je Giantsima idealno rješenje na poziciji tight enda.

14. Chicago Bearsi trebaju bilo koju pomoć koju mogu dobiti u defensive lineu i u secondaryju, a trebaju im i rezervni quarterback i rezervni running back, iako je malo vjerojatno da će u prvoj rundi drafta izabrati rezerve.

Bearsi će tako u prvoj rundi drafta izabrati Gilberta, Clintona-Dixa ili Donalda.

15. Pittsburgh Steelersi trebaju kvalitetnog wide recievera da bi maknuo pritisak sa Pro Bowlera Antonija Browna, a trebaju im i defensive tackle, cornerback i defensive end.

Teško je prognozirati, ali najvjerojatnije je da će Steelersi draftati Dennarda.

16. Dallas Cowboysi trebaju defensive linemana, offensive linemana i linebackera, a najvjerojatnije je da će draftati Donalda, ako će im biti dostupan.

17. Baltimore Ravensi trebaju desnog tacklea koji će zamijeniti Michaela Ohera, safetyja, linebackera, cornerbacka, offensive linemana i running backove.

Najvjerojatnije će u prvoj rundi drafta izabrati Lewana.

18. New York Jetsi trebaju wide recievera, cornerbacka, tight enda, safetyja i linebackera.

Za očekivati je da će Jetsi dovesti wide recievera, Marqisea Leea, Odella Beckhama Jr., Brandina Cooksa ili Kelvina Benjamina.

Jetsi imaju u ovoj draftu čak 12 pickova, i mogli bi čak izabrati tradeati se za bolju poziciju u draftu, da bi izabrali Watkinsa ili Evansa.

Jetsi također trebaju zamjenu za cornerbacka Antonija Cromartija, pa nebi bilo neočekivano da svojim prvim pickom izaberu Gilberta, Jasona Verretta ili Dennarda.

19. Miami Dolphinsi imaju novog generalnog menađera u liku Dennisa Hickeyja, koji je najavio da će probati dovesti desnog tacklea, guarda, linebackera, tight enda, wide recievera i running backa, dok je najvjerojatniji prvi izbor na draftu Dolphinsa Mosley.

20. Arizona Cardinalsi će u draftu pokušati pokrpati rupe na pozicijama safetyja, linebackera, desnog tacklea i quarterbacka koji bi jednog dana zamijenio Carsona Palmera.

Jake su špekulacije da će Cardinalsi u prvoj rundi izabrati quarterbacka, ali je ipak izglednije da će izabrati safetyja, linebackera ili offensive tacklea.

Opcija na safetyju im je Calvin Pryor sa sveučilišta Louisville, dok na mjestu linebackera mogu uzeti Ryana Shaziera sa sveučilišta Ohio State.

21. Green Bay Packersi trebaju safetyja, linebackera, tight enda, defensive tacklea, wide recievera i offensive linemana.

Najizgledniji prvi pick na draftu biti će im Pryor.

Packers su se često opekli u obrani, a nedostoje im i dobrih blokera za running game.

22. Philadelphia Eaglesi trebaju wide recievera koji bi zamijenio DeSeana Jacksona, linebackera, offensive linemana, i defensive linemena.

Za očekivati je da će Eaglesi draftati ili nekog od wide recievera kao što su Lee, Beckham Jr., Cooks ili Benjamin ili cornerbacka Bradeyja Robyja, sa sveučilišta Ohio State.

23. Kansas City Chiefsi trebaju wide recievera, safetyja, offensive linemana, defensive enda, linebackera, tight enda i quarterbacka.

Chiefsi se nadaju da će Pryor sa sveučilišta Louisville biti dostupan kada oni dođu na red da biraju, ako se to ne dogodi najbolje im je izabrati najboljeg dostupnog wide recievera, da se olakša posao Dwayneu Boweu.

Igrač Oregon Statea Cooks bi u potpunosti odgovarao Chiefsima, a kako Chifsi biraju samo jednom u prvih 86 pickova, moraju napraviti odličan potez.

24. Cincinnati Bengalsi trebaju defensive linemana, cornerbacka, linebackera i offensive linemana.

Realno je očekivati da će Bengalsi u prvoj rundi draftati nekog od najboljih cornerbacka Dennarda ili Kyle Fuller sa sveučilišta Virginia Tech, dok nebi bilo veliko iznenađenje da izaberu defensive linemana Kony Ealy sa sveučilišta Missouri.

25. San Deigo Chargersi će na ovom draftu pokušati dovesti wide recievera, pass rushera i središnjeg offensive linemana, a očekuje se da će njihov prvi izbor biti Louis Nix sa sveučilišta Notre Dame.

27. New Orleans Saintsi trebaju cornerbacka, wide recievera i linebackera, a prvi pick na draftu će im biti Lee, Cooks ili defensive enda Dee Ford sa sveučilišta Auburn.

28. Carolina Panthersi trebaju lijevog tacklea koji bi nadomjestio odlazak Grossa, wide recievera, cornerbacka i safetyja i njihov najvjerojatniji prvi pick je offensive tackle Morgan Moses sa sveučilišta Virginia.

29. New England Patriotsi će pokušati dovesti kvalitetnog running backa, tight enda, defensive enda i linebackera, a baš je ranije spomenuti Ford njihova najveća želja.

30. San Francisco 49ersi nastoje dovesti cornerbackove nakon što su Tarell Brown i Carlos Rogers potpisali za Oakland Raiderse, dok će se također pokušati pojačati na pozicijama wide recievera, ali linebackera jer se NaVorro Bowman oporavlja od teške ozljede koljena.

Dennard je tako pri vrhu želja i San Francisco 49ersa.

31. Denver Broncosi žele popraviti rezultat iz posljednje sezone i osvojiti Super Bowl dok Peyton Manning još igra, stoga će pokušati pojačati svoje linebackere, guarda, cornerbackove i wide recievere.

Izbor prve runde vjerojatno će im biti Xavier Su’a-Filo sa sveučilišta UCLA.

32. Seattle Seahawksi će u obranu naslova krenuti tako da će pokušati na draftu dovesti offensive linemane, velikog wide recievera i defensive linemane, tako da je također za očekivati da će njihov prvi pick biti Su’a-Filo.

Od quarterbackova koji su na draftu Teddy Bridgewater se doima najkvalitetnijim igračem koji se čini da je najspremniji za natjecanje u NFLu, pa je tako izbor Bridgewatera i najmanji rizik.

Johnny Manziel se najbolje kreće i ima najveći potencijal, ali je zbog specifičnost stila igre i najveći rizik.

Najbolji dodavač je Logan Thomas, najveće potencijalno iznenađenje je Garrett Gilbert, dok Blake Bortles ima najveće šanse biti promašaj.

Od running backova Carlos Hyde ostavlja dojam najboljeg igrača, koji je ujedno i najspremniji za nastup u NFLu.

Charles Sims je najbolji running back za 3. down, u čijim je rukama lopta najsigurnija od igrača koji su ove godine na draftu.

Jeremy Hill je najjači running back na ovogodišnjem draftu, ali je ujedno i najveći rizik.

Najbrži igrač je Jerick McKinnon, najveći potencijal ima Storm Johnson, največi skriveni talent je Marion Grice, dok najveće šanse za neuspjeh ima Tre Mason.

Najsvestraniji fullback je Nikita Whitlock, koji je ujedno i najveći skriveni talent.

Najjaći fullback je J.C. Copeland, dok je lopta najsigurnija kod Gatora Hoskinsa.

Najveći potencijal među wide recieverima je definitivno Sammy Watkins, koji je naspremniji za NFL, najbolje lovi lopte uz aut liniju, te je i najmanji rizik izabrati njega na draftu.

Najbolji slot reciever je Odell Beckham, Jr., koji je i najbolji return specijalist.

Najbolje lopte lovi Jarvis Landry, najbolji osjećaj za prostor ima Marqise Lee,najbrži reciever je Brandin Cooks, najveći potencijal ima Mike Evans, najveći skriveni talent je John Brown, dok najveće šanse za neuspjeh ima Kelvin Benjamin.

Eric Ebron je najbolji tight end na ovogodišnjem draftu, najspremniji je za NFL i najmanji je rizik izabrati baš njega.

Najbolji slot tight end je Jace Amaro, koji ima i najbolji osjećaj za prostor.

Austin Seferian-Jenkins najbolje lovi lopte i najbolji je bloker.

Najbrži je A.C. Leonard, najjaći jeTroy Niklas, najveći skriveni talent je Joe Don Duncan, dok Colt Lyerla ima najveće šanse za neuspjeh.

Od offensive tackleova najbolji izbor je Greg Robinson, koji najbolje štiti running igru, te ujedno ima i najveći potencijal.

Za NFL je najspremniji Jake Matthews, koji najbolje štiti dodavača i najmanji je rizik.

Najveći skriveni talent je Donald Hawkins, dok Cyrus Kouandjio ima najveće šanse za neuspjeh.

Najbolji defensive end, te ujedno i najbolji igrač na draftu je Jadeveon Clowney, koji je i najspremniji za NFL, nabolji desni end u taktici 4-3, najbolji pass rusher i najveći potencijal, ali ujedno ima i najveće sanše za neuspjeh.

Protiv running igre najbolje se brani Kony Ealy, dok je Scott Crichton najmanji rizik, a Zack Moore najbolji skriveni talent.

Aaron Donald je najbolji defensive tackle, koji je najspremniji za NFL i najbolji pass rusher, te ujedno i najmanji rizik.

Najbolji linebacker je Khalil Mack koji je najspremniji za NFL, a ujedno je i najbolji protiv i running igra i protiv dodavanja.



Kratke vijesti:

PSG prvak Francuske
Remijem Monaca kod kuće protiv Guingamp rezultatom 1-1, Paris Saint Germain je drugu godinu za redom postao prvakom Francuske. Pariškoj momčadi to je 4. naslov prvaka, predhodne su osvojili 1985.-86., 1993.-94. i 2012.-13.

Hextall zamijenio Holmgrena na poziciji generalnog menađera Flyersa
Ron Hextall je jučer imenovan 7. generalnim menađerom u povijesti Philadelphia Flyersa. Bivši golman će na toj poziciji zamijeniti Paula Holmgrena, koji je postao novi predsjednik momčadi.

Nove polemike oko imena "Redskins"
Skupina zakonodavaca iz savezne države New York izjavila je da bi NFL trebao natjerati momčad iz Washingtona da promijeni ime momčadi, jer je uvredljivo za Indijance i ostale stanovnike SADa. Sami Indijanci su se još ranije izjasnili da im ne smetaju imena niti Redskins, niti Indians (Cleveland), niti Blackhawks (Chicago), jer su ona izabrana da simboliziraju ratničku povijest Indijanaca na koju su oni ponosni.


Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Manchester City 4 - 0 Aston Villa
Sunderland 2 - 0 West Bromwich Albion

Španjolska Liga BBVA
Valladolid 1 - 1 Real Madrid

Francuska Ligue 1
Monaco 1 - 1 Guingamp
Paris Saint Germain 1 - 2 Rennes



Hokej

NHL
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 2 : 4

Oznake: NFL, draft, 2014

07.05.2014. u 09:50 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 03.04.2014.

NFL - Tennessee Titans



Tennessee Titansi se natječu u diviziji South u konferenciji AFC.

Domaće utakmice igraju u Nashvilleu, u saveznoj državi Tennessee.

Tennessee Titansi prije su se zvali Oilers, te su nastupali u Houstoni, gdje su pod tim imenom osnovani 1960, kao momčad prošinja AFLa.

Vlasnik Oilersa je tokom cijelog njihovog postojanja Bud Adams.

Adams je bio, skupa sa predstavnicima Dallas Texansa/Kansas City Chiefsa Lamarom Huntom i vlasnikom Buffalo Billsa Ralphom Wilsonom, vrlo utjecajan član kluba osnivača AFLa.

Boje Oilersa su bile svjetlo plava i bijela sa crvenim rubom, dok je njihov logo bio simbol nafne bušotine.

Oilersi su ostvarili prvu veliku pobjedu AFLa nad NFLom kada su 1960. doveli najboljeg mladog igrača sa sveučilišta, osvajaća Heisman Trophyja, running backa Billyja Cannona.

Cannon se pridružio drugim zvijezdama Oilersa, quarterbacku Georgeu Blandi, flankeru Charlieju Henniganu, running backu Charlieju Tolaru i guardu Bobi Talaminiju.

S tim odličnim napadom Oilersi su došli do svojih prvih uspjeha.

Bili su prvi osvajaći naslova AFLa, kada su 1960. i 1961. pobjedili u utakmicama za naslov.

1960. u finalnoj utakmici Oilersi su porazili Los Angeles Chargerse, da bi 1961. u finalnoj utakmici porazili istu momčad, koja se u međuvremenu preselila u San Diego.

Zanimiljivo je da je 2012. lanac prodavaonica odjeće Old Navy bio je predmet sprdnje američke sportske javnosti jer su greškom naštampali majce na kojima je pisalo da su 1961. AFL prvaci bili Houston Texansi (umjesto Oilersa), koji su osnovani tek 2002.

Oilersi su i 1962. igrali utakmicu za naslov AFLa, ali su izgubili od Dallas Texansa nakon 2 produžetka, u najduljoj ikada odigranoj utakmici profesionalnog američkog nogometa.

Te sezone Oilersi su ponovno preoteli igrača jačem NFLu.

Ovoga puta bio je to prvi igrača koji je već igrao u NFLu, wide reciever Willard Dewveall iz Chicago Bearsa.

Dewveall je te sezone postavio po prvi puta rekord u američkom nogometu po najduljem ulovljenom hvatanju dodavanja za touchdown od 99 jardi, na dodavanje Jackyja Leeja protiv San Diego Chargersa.

Taj rekord ne može biti popravljen već samo izjednačen, jer kada bi momčad kretala sa 100 jardi od protivničkog gola, to bi značilo da su na liniji svoje end zone, što je u stvari safety, tj. 2 boda za protivnika i gubljenje posjeda lopte.

Oilersi su osvojili diviziju u prvoj godini nakon ujedinjenja lige 1967., a i 1969. su se također plasirali u play off.

Međutim u oba navrata su poraženi od Oakland Raidersa.

U sezoni 1968. Oilersi su postali prva momčad profesionalnog emričkog nogometa koja je igrala na stadionu sa zatvorenim krovom.

Godine nakon ujedinjenja NFLa, osim ranije navedenih iznimki, nisu bile dobre za Oilerse.

Početnih sezona imali su negativni omjer pobjeda i poraza koji je kulminirao katartofalnim skorom 1-13 1972. i 1973.

1974. konačno su ostvarili pozitivan skor 7-7 predvođeni Hall of Fame trenerom Sidom Gillmanom.

Sljedeće sezone u momčad je doveden Bum Phillips koji sa talentiranim igračima Elvinom Betheaom i Billyjem "White Shoes" Johnsonom, ostvario skor 10-4, ali momčad svejedno nije ušla u play off.

Sljedeće sezone su ozljede i slab napad koštale momčad boljih rezultata, pa je sezona zasvršila sa skorom 5-9.

Sreća se promijenila za Oilerse sezone 1978. Kada su na draftu izabrali Earla Campbella, poznatog po nadimku "Tyler Rose".

Campbell je odveo Oilerse do nastupa u play offu.

U play offu su Oilersi eliminirali Miami Dolphinse i New England Patriotse da bi u konferencijskom finalu izgubili od Pittsburgh Steelersa rezultatom 34-5.

Usprkos porazu navijači su Oilersima priredili nevjerojatan doček, posebno kada se uzme u obzir da se takve događaje rijetko organizira za profesionalne momčadi koje nisu osvojile naslov.

Sezona 1979. bila je skoro identična kopija predhodne sezone, jer su Oilersi završili sa skorom 11-5 i ušli u play off kao wild card momčad.

U prvoj rundi play offa porazili su Denver Broncose u prvoj domaćoj play off utakmici u povijesti franšize, ali su u tom porazu zbog ozljeda ostali bez ključnih igrača Campbella, Pastorinija i Burroughsa.

U divizijskoj rundi play offa Oilersi su iznenadili moćne San Diego Chargese predvođene quarterbackom Danom Foutsom.

Razlog tome iznenađenju bila je fenomenalna igra Vernon Perry koji je imao 4 interceptiona i blokirani field gol, ali nesmije se zaboraviti na odlično organiziranu igra od strane trenera Joea Bugela.

Tom pobjedom Oilersi su se vratili u konferencijsko finale u kojem su ponovno izgubili od Steelersa, usprkos odličnoj igri Dana Pastorinija koji je usprkos potpunoj izolaciji Campbella, uspio sa skromnim recieverima Mikeom Renfrom, Richom Casterom i Ronniejem Colemanom namučiti vrhunsku obranu Steelersa.

Oilersi su izgubili tek nakon kontroverzne odluke sudaca o regularnosti touchdowna Mikea Renfroa.

Početkom 1980-tim Oilersi su se uglavnom mučili.

1980. su uspjeli ući u play off kao wild card momčad sa skorom 11-5, ali su brzo eliminirani od strane Oakland Raidersa.

Nakon toga uslijedile su godine bez plasmana u play off.

1984. Oilersi su pobjedili u licitaciji za legendu CFLa Warrena Moona, ali se ni s njim nisu uspjeli odmah vratiti u play off već su ponovno ostvarili katastrofalan skor 2-14.

Nakon te sezone sada već ostarjeli Earl Campbell je tradean u New Orleans Saintse i zamijenjen sa Jerryjem Glanvilleom.

Sezona 1986. Počela je obečavajuće kada su u prvoj utakmici poraženi Green Bay Packersi rezultatom 31–3, ali na kraju sezona je opet završila sa negativnim omjerom pobjeda i poraza, ovaj puta 5-11.

Štrajk igrača utjecao je na sezonu 1987., pa je sezona trajala samo 15 utakmica od kojih su 3 utakmice odigrale zamjene.

Oilersi su tu sezonu završili sa skorom 9-6, pa su po prvi puta nakon 7 godina ušli u play off.

U prvoj rundi su porazili Seattle Seahawkse u produžetku, da bi u divisional rundi play offa izgubili od Denver Broncosa.

Od 1987. Do 1993. Oilersi su se svake godine plasirali u play off, ali su u tom razdoblju samo 2 puta osvojili diviziju 1991. i 1993. i u tom su razdoblju dopustili najveći preokret u povijesti NFLa.

1988. Oilersi su imali skor 10–6 s kojim su ponovno bili wild card momčad AFCa.

U prvoj utakmici play offa otputavali su na sjever kod Cleveland Brownsa po pobjedu 24–23, da bi u sljedećoj rundi bili poraženi kod druge momčadi sa sjevera, Buffalo Billsa.

I 1989. su Oilersi ušli u play off kao wild card tim, da bi ih ovaj puta porazili sada već tradicionalni protivnici u play offu, Pittburgh Steelersi.

Početkom 1990-tih OilersI su ponovno na kratko postali velesila NFLa.

1991. osvojili su svoj prvi divizijski naslov u 25 godina.

Te sezone su u play offu 2 minute prije kraja utakmice divizijske runde bili na korak do prvog konferencijskog finala u 13 godina.

U ostvarenju tog posljednjeg koraka ih je zaustavio John Elway sa svojim Denver Broncosima i napadom od 80 jardi koji je završio field golom za pobjedu 26–24.

1992. bila je ponovno uspješna u regularnom dijelu sezone za Oilerse, jer su ju završili sa omjerom pobjeda i poraza 10-6, s kojim su ponovno ušli u play off.

Međutim, u wild card rundi play offa upisali su se u povijest kao momčad koja je dopustila najveći preopret u povijesti NFLa.

Protiv Buffalo Billsa su prokockali prednost od 32 boda, kada su usprkos vodstvu 35-3 na kraju poraženi u produžetku rezultatom 41-38.

Ta utakmica je postala poznata jednostavno kao "The Comeback" (“Povratak”).

Adams je bio razočaran rezultatima Oilersa, za što je krivio vodstvo kluba i njihovu nesposobnost.

Dao je momčadi ultimatum da ukoliko 1993. ne dođu do Super Bowla, da će tradeati sve igrače.

Te sezone Oilersi su ostvarili svoj do tada najbolji skor u regularnom dijelu sezone 12-4, te su ušli u play off kao osvajaći divizije.

Međutim, Kansas City Chiefsi su porazili Oilerse u divisional rundi play offa, natjeravši tako Adamsa da ostvari svoju prijetnju.

Totalna rasprodaja igrača kulminirala je tradeom Warrena Moona u Minnesota Vikingse.

Oilersi su sljedeću sezonu bili u fazi renovacije, te su po prvi put nakon nekog vremena ostvarili negativan skor 2-14 i propustili play off.

U preostalom vremenu u Houstonu Oilersi su uglavnom bili gubitnička ekipa sa velikim brojem sezona sa negativnim omjerom pobjeda i poraza.

Kroz dvije sezone rezultati su se popravili, ali nedovoljno, tako da je u tom razdoblju najznačajniji događaj bio izbor Stevea McNaira na draftu 1995.

Vlasnik Oilersa, Adams je želio od Houstona novi stadion, ali ga je gradonačelnik Bob Lanier uporno odbijao.

Takvo stanje je Adamsu polako počelo ići na živce, pa je održao tajni sastanak sa gradonačelnikom Nashvillea Philom Bredesenom.

Dogovor je postignut i Adams je 1995. ubjavio da se momčad seli u Nashville sa sezonom 1998.

Prestavnici grada Nashvillea su pristali izgraditi novi stadion za $144M, te sudjelovati u cijeni ulaznica sa $70M.

Nakon te objave interes za Oilersima u Houstonu je skoro u potpunosti nestao.

Stoga je sezona 1996. bila je katastrofalna za Oilerse.

Ne toliko zbog rezultata koliko zbog atmosfere.

Na utakmicama bi bilo svega 20000 gledatelja, te se moglo čuti razgovore igrača na terenu.

Interes za prijenose utakmica je nestao pa su utakmice često bile prekidane u korist prijenosa pripremnih utakmica NBA.

Skor na kraju sezone je bio 8–8, a Oilersi su čak 6 utakmica izgubili u neprijateljskog atmosferi domaćeg terena u Houstonu.

Zbog toga je Bud Adams 1997., dakle godinu ranije, preselio momčad u Tennessee, a prve dvije sezone nakon seljenja su privremeno odigrali u gradu Memphisu.

Interes za Oilersima u Memphisu je također bio slab, jer stanovnici grada nisu imali interesa pratiti momčad koja će se za dvije sezone preseliti u rivalski grad Nashville.

Stanovci Nasvhille također nisu pokazivali interes putovati na utakmice u Memphis.

Nešto više godinu dana kasnije Oilersi su se preselili u Nashville.

Tada je i promjenjena boja momčadi u dominantnu tamnoplavu, sa svjetlo plavom i bijelom.

Tokom sezone 1998. Adams je obznanio da će, na zahtjev fanova iz Nashvillea, promijeniti ime momčadi, ali da će nova momčad zadržati ostavštinu Oilersa.

Adams je tako zaposlio odbor koji će odlučiti o novom imenu koje će označavati moć, snagu, vodstvo i druge herojske osobine.

22.12.1998. Adams je obznanio da će se nova momčad iduće sezone zvati Tennessee Titans, u skladu sa jednim od nadimaka Nashvillea “Atena s Juga” (u gradu je naime puno visokoškolskih ustanova, klasične arhitekture i replike Partenona u stvarnoj veličini).

U prvoj sezoni u novom gradu i s novim imenom, Titansi su ostvarili najbolju sezonu u svojoj povijesti.

Sezonu su počeli sa pobjedom nad Cincinatti Bengalsima pred rasprodanim stadionom.

U regularnoj sezoni su ostvarili skor 13-3, najbolji u povijesti kluba.

Titansi ipak nisu uspjeli osvojiti diviziju jer su ispred njih bili skoro savršeni Jacksonville Jaguarsi.

U cijeloj sezoni Titansi nisu izgubili utakmicu kod kuće.

U wild card rundi play offa Titansi su pobjedili Buffalo Billse akcijom koju su zvali "Home Run Throwback" i koju su uvježbavali cijelu sezonu.

Ta akcije postala je poznata kao "Music City Miracle" ("čudo iz glazbenog grada", Music City je još jedan od nadimaka Nashvillea).

Pri zaostatku Titansa od 1 boda, tight end Frank Wycheck dodao je unatrag loptu Kevinu Dysonu na kick off return 16 sekundi prije kraja utakmice.

Dyson je nakon toga otrčao za touchdown od 75 jardi, kojim je donio pobjedu momčadi iz Tennesseeja.

Nakon analize snimke suci su odlučili da je touchdown regularan, iako su Billsi i dan danas uvjereni da je dodavanje bilo prema naprijed, što naravno u toj situaciji nije dopušteno.

Nakon toga preokretu su Titansi porazili u gostima Indianapolis Coltse, da bi u konferencijskom finalu porazili i divizijske rivale Jacksonville Jaguarse.

Pobjedom nad Jaguarsima Titansi su osigurali svoj prvi put na Super Bowl XXXIV.

Međutim “Greatest Show on Turf” St. Louis Ramsa (najbolji show na umjetnoj travi, nadimak napada Ramsa) je bio bolji, iako je Kevin Dyson zaustavljen u zadnjoj sekundi utakmice, na samo jednoj jardi od end zone.

Taj touchdown donio bi izjednačenje rezultata, ali ovako su zbog "The Tackle-a" (zaustavljanja Dysona) Ramsi slavili 23-16.

2000. su Titansi imali najbolji omjer pobjeda i poraza u cijelom NFLu, sa 13-3, te su osvojili svoj prvi divizijski naslov kao Titansi.

Međutim Titansi su u divisional rundi play offa poraženi od Baltimore Ravensa, budućih osvajaća Super Bowla.

2002. Titansi su loše otvorili sezonu, ali su nakon 1-4 na startu sezonu završili sa skorom 11-5.

Ponovno su došli do konferencijskog finala koje su ovaj puta izgubili od Oakland Raidersa.

Godine 2003. quarterback Steve McNair je osvojio nagradu za MVP sezone, koju je dijelio sa Peytonom Manningom.

Te godine Titansi su ostvarili skor 12-4 te su ponovno ušli u play off, u kojem su ovaj puta u wild card rundi play offa pobijedili Baltimore Ravense, da bi izgubili u divizijskoj rundi play offa od budućih osvajaća Super Bowla, New England Patriotsa.

Sezonu 2004. u Nashvilleu bi najradije zaboravili, jer su zbog mnogo ozljeda sezonu savršili sa skorom 5–11.

Prije sezone 2005. Titansi su ponovno napravili veliki rez, te su imali najmlađu momčad NFLa, koja je uključivala puno rookieja, cornerbacka Adama "Pacman" Jonesa, offensive tacklea Michaela Roosa i 3 wide receivera Brandona Jonesa, Courtneyja Robyja i Roydella Williamsa.

Plasman u play off nije mogao doći odmah, pa su tu sezonu Titansi završili sa skorom 4–12.

Sljedeće sezone novi quarterback Vince Young je vodio momčad do omjera 8-5, ali kako je ukupni omjer bio 8-8, Titansi su ostali za jednu pobjedu prekratki od plasmana u play off.

2007. su se Titansi vratili u play off, kada su nakon odličnog starta 6-2 sezonu završili sa skorom 10-6.

Ipak u wild card rundi play offa od Titansa su bili jači San Diego Chargersi, rezultatom 17–6.

Prije sljedeće sezone Titansi su na draftu izabrali Chrisa Johnsona u prvoj rundi drafta, te su tradeovima došli do potpisa ugovora sa defensive endom Jevonom Kearseom i tight endom Algeom Crumplerom.

Nakon što se u prvoj utakmici sezone ozljedio quarterback Vince Young, zamijenio ga je veteran Kerry Collins koji je odveo momčad do skora 10-0 na startu sezone.

Na kraju sezone skor je bio 13-3, što je bilo dovoljno za divizijski naslov, ali i prvo mjesto u konferenciji nakon što su u odlučujućoj utakmici Titansi pobjedili Pittsburgh Steelerse rezultatom 31-14.

Međutim u divizijskoj rundi play offa Titanse su pobijedili Baltimore Ravensi nakon tri izgubljene lopte Titansa u red zoni (20 ili manje jardi od end zone) Ravensa.

Nakon uspješne sezone 2008. Titansi su imali velika očekivanja za sezonu 2009.

Međutim ta sezona je na kraju bila razočaravajuća, sa skorom 8-8 i propuštenim play offom.

Sezona 2010. ponovno je bila loša za Titanse, kada su sa skorom 6-10 ponovno propustili play off.

2011. su Titansi nakon nekog vremena ponovno ostvarili pozitivan skor 9-7, ali su propustili play off iako su bili “u igri” do posljednje utakmice.

Titanse/Oilerse u Hall of Fameu predstavljaju Sammy Baugh, Elvin Bethea, George Blanda, Earl Campbell, Dave Casper, Curley Culp, Sid Gillman, Ken Houston, John Henry Johnson, Charlie Joiner, Bruce Matthews, Warren Moon i Mike Munchak.

Trenutno su najbolji igrači Titansa running back Dexter McCluster i wide reciever Nate Washington.

Trener Ken Whisenhunt rekao je za novog igrača Dextera McClustera da ga vidi više kao running backa nego wide recievera. McCluster je zadnji puta igrao poziciju running backa 2011. kada je nosio loptu 114 puta za 516 jardi i 1 touchdown. Nakon nekih izjava stručnog stožera Titansa čini se da su doveli McClustera želeći od njega napraviti novog Dannyja Woodheada iz San Diego Changersa. McCluster je 2013. pozvan na Pro Bowl, te je u karijeri imao 662 rushing jarde i 165 hvatanja lopte za 1427 recieving jarde i 4 touchdowna.

Nate Washington bi nažalost mogao biti žrtva svoje prevelike plaće, iako su iz Titansa potvrdili da je Washington siguran od raskida ugovora. Washington je uvjeren da će odgovarati novom treneru Whisenhuntu, ali razumije da je sve ovo posao, ako ipak bude otpušten. Kada je Washington bio 2006. rookie, Whisenhunt mu je bio jedan od trenera u Steelersima. Titansi neće imati dovoljno napadačkih opcija ako otpuste Washingtona. U svojoj karijeri Washington je dva puta osvojio Super Bowl (Super Bowl XL i Super Bowl XLIII), te je u karijeri uhvatio 344 dodavanja za 5251 jardu i 37 touchdowna.



Kratke vijesti:

Ibrahomović propušta uzvrat protiv Chelsea
Napadač PSGa Zlatan Ibrahimović pretprio je u utakmici protiv Chelsea ozljedu zbog koje će morati propustiti i uzvrat četvrtfinala Lige Prvaka protiv engleske momčadi. Usprkos ozljedi Ibrahimovića Paris Saint Germain je pobjedio rezultatom 3-1.

Kingsi osigurali play off
Nakon pobjede protiv Phoenix Coyotesa rezultatom 4-0 i LA Kingsi su osigurali play off. Kingsima je ovo 5 uzastopni nastup u play offu od kojih je najuspješniji nastup u play offu bio onaj iz 2012. koji je završio osvajanjem Stanley Cupa.

Rodgersov mlađi brat potpisao za Dolphinse
Quarterback Jordan Rodgers, mlađi brat quarterbacka Green Bay Packersa Aarona Rodgersa, potpisao je ugovor sa Miami Dolphinsima. Prošle sezone Rodgers je bio u Jacksonville Jaguarsima i Tampa Bay Buccaneersima ali samo kao igrač trening momčadi, dok će ove godine Rodgers najvjerojatnije biti zamjena Ryanu Tannehillu, ako Dolphinsi prije toga s njim ne raskinu ugovor.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Paris Saint Germain 3 - 1 Chelsea
Real Madrid 3 - 0 Borussia Dortmund

Italija Serie A
Roma 4 - 2 Parma


Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 4 : 0
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 3 : 2
Detroit Red Wings - Boston Bruins 3 : 2
Ottawa Senators - New York Islanders 1 : 2

Oznake: NFL, tennessee, titans

03.04.2014. u 08:13 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.03.2014.

NFL - Detroit Lions



Detroit Lionsi su momčad koja se natječe u diviziji North u konferenciji NFC.

Domaće utakmice igraju na Ford Field u Detroitu, u saveznoj državi Michigan.

U Detroitu je postojalo 4 momčadi koje su se natjecale u NFLu prije Lionsa.

Heraldsi su tamo igrali 1920., na njih su se nadovezali Tigersi 1921. koji su prestali postojati usred sezone, dok su igrači prebačeni u Buffalo All-Americanse.

U Detroitu su još postojali i Panthersi 1925. i 1926., te Wolverinesi 1928.

Lionsi su originalno osnovani 1929. u Portsmouthu, u saveznoj državi Ohio, od imenom Portsmouth Spartans.

Za Spartanse su igrali profesionalci i amateri iz saveznih država Ohio, Kentucky i West Virginia, te su sa tolikim izborom igrača odmah ostvarili dobre rezultate dva puta pobjedivši profesionalce iz NFLa, Ironton Tankse.

Sa početkom sezone 1930. Spartansi su se pridružili NFLu u trenu kada su zbog velike depresije mnoge druge momčadi prestale postojati.

Portsmouth je tako postao drugi najmanji grad za NFL momčadi, nakon Green Baya, a Spartansi su u prvoj sezoni u NFLu ostvarili skor 5-6-3.

Iz tog vremena posebno se ističe utakmica protiv Green Baya iz 1932., koja je dobila nadimak utakmica “Iron Man-a”, jer je trener Spartansa Potsy Clark odbio napraviti ijednu zamjenu protiv branitelja naslova.

Spartansi su tako pobjedili Green Bay rezultatom 19-0, koristivši samo 11 igrača u cijeloj utakmici, i u fazi napada i u fazi obrane.

Na kraju te sezone Spartansi su bili izjednačeni sa Chicago Bearsima za prvo mjesto, te su morali odigrati dodatnu utakmicu za naslov.

Ta je utakmica je kasnije proglašena prvom play off utakmicom u povijesti NFLa.

Tu utakmicu su pobjedili Chicago Bearsi rezultatom 9-0, a utakmica je još otala upamćena i po tome da je zbog vremenskih uvjeta odigrana na skraćenom terenu u Chicago Stadiumu koji je imao krov.

Od sljedeće sezone i istočna i zapadna konferencija su imale utakmice za naslov nakon regularnog dijela sezone.

Bez obzira na uspjeh Spartansi nisu mogli opstati u tako malom gradu, pa su se 1934. preselili u Detroit.

Grupa biznismena, predvođenih vlasnikom velike radio postaje WJR, Georgeom Richardsom, kupila je Spartanse za $7,952.08, te ih preselila u Detroit pod nazivom Lions, kao protuteža baseball momčadi Detroit Tigers.

Richards je rekao da je momčad nazvana Lions i zato jer je lav kralj životinja, a da će njihova momčad biti kraljevi u NFLu.

Zbog velike medijske moći koju je Richards imao, Lionsi su već u prvoj sezoni igrali domaću utakmicu na Dan Zahvalnosti i ta se tradicija nastavila do danas.

Sa quarterbackom Dutchom Clarkom, Detroit je 1935. osvojio svoj prvi NFL naslov pobjedivši New York Giantse rezultatom 26-7.

1940-e nisu bile svjetlo razdoblje povijesti Detroit Lionsa jer su u cijelom desetljeću pobjedili samo 35 utakmica, te su po prvi, ali nažalost ne i zadnji, put u svojoj povijesti završili sezonu sa samo porazima, kada su 1941. imali skor 0-11.

Te sezone napad je postigao samo 5 touchdowna i u niti jednoj utakmici nisu postigli više od 7 bodova.

Prosjek bi u 1940-tima bio puno gori da 1944. i 1945. nisu ostvarili pozitivne omjere pobjeda i poraza, 6–3–1 u sezoni1944. i 7–3 u sezoni 1945.

Ali nakon toga Lionsi su od 1946-1949. pobjedili u samo 10 utakmica.

Protiv New York Giantsa su 1943. odigrali utakmicu bez bodova, te je to posljednja utakmica u NFLu koja je završila rezultatom 0-0.

Za razliku od neuspješnih 1940-tih, u 1950-tima su Lionsi bili vrlo uspješni.

Predvođeni quarterbackom Bobbyjem Layneom, Lionsi su se 1952. plasirali u utakmicu za naslov NFLa po prvi puta nakon 17 godina.

U toj utakmici Lionsi su pobjedili Cleveland Brownse koje je vodio legendardni Paul Brown, rezultatom 17-7.

Sljedeće sezone u utakmici za naslov NFLa srele su se iste momčadi.

Ponovno su slavili Lionsi rezultatom 17-16 nakon dodavanja Bobbyja Layne za Jima Dorana i touchdown od 33 jarde.

I 1954. su se iste momčadi srele u utakmici za naslov, ali ovaj puta su slavili Brownsi rezultatom 56-10.

Tri godine kasnije, 1957. u finalu zapadne konferecije Tobin Rote je igrao quarterbacka umjesto ozljeđenog Laynea, te je predvodio momčad u preokretu od 24 uzastopna boda Lionsa u drugom poluvremenu i pobjede 31-27, nakon zaostatka 27-7 na poluvremenu.

Sljedeći tjedan Rote je dodao za 4 touchdowna i doveo Lionse do još jedne pobjede nad Brownsima u utakmici za naslov NFLa, ovaj puta uvjerljivije, rezultatom 59-14.

1958. su Lionsi tradeali Bobbyja Laynea, nakon što je odveo momčad do 3 utakmice za naslov NFLa uz vrhunsku igru u tom cijelom razgoblju.

Nakon što su osvojili naslov i bez njega, te nakon što su zaključili da je Layne “gotov” igrač, Lionsi su odlučili dobiti što je više moguće u zamjenu za njega.

Legenda kaže da je po odlasku iz Detroita u Pittsburgh, rekao da Detroit “neće ništa osvojiti u idućih 50 godina”.

Od tada Lionsi nisu osvojili niti jedan naslov i samo su jednom pobjedili u play off utakmici nakon ujedinjenja NFLa, 1991. protiv Dallas Cowboysa, tako da je “prokletstvo Bobbyja Laynea” i dalje aktualno u Detroitu.

Mali dioničar u klubu Ralph Wilson prodao je 1959. svoj udio u klubu da bi preuzeo momčad u AFLu, Buffalo Billse.

U prve dvije godine Billsi su imali identične dresove kao i Lionsi, te se najvjerojatnije radilo o starim dresovima Lionsa.

Lionsi su dakle osvojili ukupno 4 NFL naslova, i s tim uspjehom dijele 9. mjesto po uspješnosti od svih NFL ekipa.

Međutim zadnji naslov su osvojili već spomenute, davne 1957. i s time su druga momčad sa najdužom sušom bez trofeja.

Drugi samo nakon Arizona Cardinalsa.

7.1.1961, Lionsi su pobjedili Brownse 17-16 u prvom ikad Playoff Bowlu u kojem su igrale drugoplasirane momčadi iz dvije konferencije.

Sredinom 1960-tih pisac George Plimpton se infiltrirao u trening kamp Lionsa glumeći da je igrač, kako bi prikupio materijal za svoju knjigu Paper Lion, koja je kasnije pretvorena u film.

22.11.1963. William Clay Ford, Sr. je kupio večinski dio momčadi za $4.5M.

Poznati soul pjevač iz Detroita Marvin Gaye, planirao se nakon smrti partnerice Tammi Terrell priključiti Lionsima kao profesionalni igrač američkog nogometa.

Za probu u Lionsima Gaye se dobro fizički pripremio, ali je vrlo brzo eliminiran iz momčad kod reza prije početka sezone.

Ipak, Gaye je ostao prijatelj s nekim igračima, primarno s Melom Farrom i Lemom Barneyjem, koji su pjevali stražnje vokale na hit singlu "What's Going On" iz 1971.

Nakon ujedninjenja NFLa i AFLa Lionsi su se našli u diviziju Central sa Minnesota Vikingsima, Green Bay Packersima i Chicago Bearsima s kojima se i danas natječu u istoj diviziji.

U prvoj sezoni plasirali su se u play off sa skorom 10-4 kao wild card momčad.

Tu play off utakmicu Lionsi su izgubili od Cowboysa rezultatom 5-0 nakon velike defenzivne borbe.

U ostatku 1970-tih Lionsi se više nisu uspjeli plasirati u play off.

24.10.1971. prilikom utakmice u Detroitu protiv Chicago Bearsa dogodila se velika tragedija.

Wide receiver Chuck Hughes se srušio na terenu, te je nakon neuspjelih pokušaja oživljavanja i umro na terenu.

Do danas je jadni Hughes jedini igrač u NFL koji je preminuo na terenu.

Nova velika tragedija zadesila je Lionse i prije sezone 1972. kada je glavni trener Don McCafferty umro od infarkta neposredno prije početka priprema.

Nakon više od 35 godina Lionsi su se na Dan Zahvalnosti 1974. oprostili od Tiger Stadiona porazom od Denver Brocosa rezultatom 31–27.

Sljedeću služnebu utakmicu Lionsi su odigrali na Silverdomeu, te od tada više nisu odigrali domaću utakmicu na otvorenom, jer su i Silverdome i Ford Field, na koji su se preselili 2002., zatvoreni stadioni.

Na draftu 1980. Lionsi su imali prvi pick na draftu te su s tim izborom izabrali running backa Billyja Simsa.

Tim potezom su Lionsi okrenuli novu stranicu u svojoj povijesti, te su ostvarili prvu sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda 9-7 u 10 godina.

Sims se brzo pokazao kao ključni igrač Lionsa, ali su i s njim u momčadi Lionsi osigurali play off tek u sezoni 1982. koja je bila skračena štrajkom, pa je i skor 4-5 bio dovoljno dobar za play off.

U play offu, Lionsi su izgubili od budućih prvaka Washington Redskinsa.

Sljedeću "punu" sezonu Lionsi su završili sa skorom 9-7, i kako je njihova divizija bila slaba, s tim su učinkom osvojili diviziju.

U play offu su ispali nakon teške borbe sa San Francisco 49ersima, nakon promašenog field gola Eddieja Murrayja.

Nakon još dvije neuspješne sezone Lionsi su ponovno imali visoki pick na draftu kojim su i ovaj puta izabrali odličnog running backa, ovaj puta Barryja Sandersa sa sveučilišta Oklahoma State.

U svojoj prvoj sezoni, 1989., Sanders je ostao kratak za samo 10 rushing jardi od najboljeg rezultata te sezone.

Kako u zadnjoj utakmici Lionsi ni sa sigurnom pobjedom nisu imali šanse za play off, nakon što je Sanders osigurao svojoj momčadi tu pirovu pobjedu, nije više želio ući u igru da dobije priliku osvojiti i tih 10 jardi za najbolji rezultat te sezone.

Prema riječima trener Waynea Fontesa, kada mu je ponudio da uđe i postavi najbolji rezultat, Sanders je samo hladno odgovorio:
"Treneru, ajmo samo pobjediti i otići kući."

Sljedeće sezone Sanders je imao najviše osvojenih rushing jardi, prvi od četiri puta u svojoj karijeri, ali Lionsi su te sezone bili još dalje od play offa nego godinu ranije.

Sezonu 1991. Lionsi su katastrofalno počeli, porazom od Washington Redskinsa u TV prijenosu rezultatom 45-0.

Međutim Lionsi su se brzo oporavili i završili sezonu sa skorom 12-4, osvojivši diviziju po prvi puta nakon 8 godina.

Momčad je bila dodatno potaknuta paralizom zadobivenom ozljedom na terenu, koja je okončala karijeru guarda Mike Utleyja na utakmici protiv Los Angeles Ramsa.

Utley je na nosilima pokazao uzdignuti palac navijačima i suigračima, te taj je čin postao simbol za dodatnu motivaciju momčadi.

U play offu Lionsi su ostvarili svoju prvu i jedinu pobjedu od 1957. uvjerljivo porazivši Dallas Cowboyse rezultatom 38-6.

Ipak u svojem prvom i jedinom konferencijskom finalu Lionse su porazili Washington Redskinsi rezultatom 41-10.

Lionsi su te sezone postali prva momčad koja je u prvoj utakmici poražena bez postignutog boda, da bi kasnije stigli do konferencijskog finala.

Isti su uspjeh 2003. ostvarili Philadelphia Eaglesi i New England Patriotsi.

U 1990-tima Lionsi su se plasirali u play off još 5 puta, 1993., 1994., 1995., 1997. i 1999.

1993. su osvojili diviziju skorom 10-6, ali su u play off izgubili od divizijskih rivala Green Bay Packersa.

Ista momčad ih je izbacila iz play offa i 1994.

1995. su u zadnjem kolu Packersi porazili Steelerse i tako “natjerali” Lionse na put u Philadelphiju na play off utakmicu protiv Eaglesa, koju su Lionsi izgubili 58-37 (na početku zadnje četvrtine rezultat je bio 51-7).

1997. Lionse su u play offu pobjedili Tampa Bay Buccaneersi, dok su 1999. Lionsi ispali od starih neprijatelja u play offu, Washington Redskinsa.

Barry Sanders je 1997. osvojio 2053 rushing jardi, a njegov ukupni skor sa 15269 osvojenih rushing jardi u karijeri tada je bio drugi, samo iza Waltera Paytona i njegovih 16726 jardi.

Sanders se tako pridružio legendi Brownsa Jimu Brownu kao jedinom igraču sa popisa od 50 najboljih running backova sa prosjekom većim od 5 jardi po nošenju.

Mešutim, 1998. je Sanders iznenadno prekinuo karijeru, pod još uvijek nejasnim okolnostima.

Sam Sanders na nakon 7 godina neki način priznao da se teško nosio sa gubitničkim mentalitetom momčadi.

Od tada je još Emmitt Smith iz Dallas Cowboysa srušio rekord Waltera Paytona sa 18355 osvojenih rushing jardi u karijeri, čime je Sanders postao 3. najbolji running back po broju osvojenih jardi u karijeri.

Nakon što su dramatično, promašenim field golom u zadnjem napadu zadnje utakmice, propustili play off 2000., vlasnik Lionsa William Clay Ford Jr. zaposlio je Matta Millena kao predsjednika i izvršnog direktora Lionsa.

Nakon toga su Lionsi tokom cijelih sezona 2001. (zadnju na stadionu Silverdome), 2002. (prvu sezonu na novom Ford Fieldu) i 2003. propustili ijednom pobjediti u gostima.

Time su postali prva i za sada jedina momčad koja u tri uzastopne sezone nije ostvarila pobjedu u gostima.

Taj niz koji je trajao, također rekorne 24 utakmice, prekinut je 12.9.2004. pobjedom protiv divizijskih rivala Chicago Bearsa u rezultatom 20-16.

Tokom 7 sezona sa Millenom na čelu djelatnosti momčadi, Lionsi su ostvarili najgori skor u NFLu 31-81, i nisu niti jedne sezone ušli u play off, niti su ostvarili sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, niti su završili više od 3. mjesta u diviziji.

Sezona 2007. se u početku činila da će biti bolja Lionse, jer su startali sa 6 pobjeda i 2 poraza u 8 utakmica.

Međutim nakon toga do kraja sezone Lionsi su pobjedili još samo jednu utakmicu i završili sa skorom 7-9.

Lionsi su također jedina momčad koja je uspjela izgubiti sve utakmice u sezoni sa 16 utakmica, kada su 2008. ostvarili skor 0-16.

Nakon te užasne sezone, Lionsi su za trenera zaposlili Jima Schwartza.

Kako su u sezoni 2008 Lionsi bili najgore plasirana momčad lige, svojim prvim pickom na draftu 2009. su izabrali quarterbacka Matthewa Stafforda, koji je ubrzo nakon toga dobio u to vrijeme najbolji ugovor u NFL ligi.

Svoj niz od 19 uzastopnih pobjeda prekinuli su pobjedom 19–14 u Detroitu protiv Washington Redskinsa.

Ali uz iznenađujuću pobjedu protiv Cleveland Brownsa rezultatom 38-37, Lionsima je pobjeda protiv Redskinsa bila jedina pobjeda te sezone, koju su ponovno završili sa očajnim skorom 2-14.

Te godine Lionsi ipak nisu bili najgora momčad lige, pa nisu imali prvi pick na draftu 2010.

Bili su 2. najgora momčad lige, pa su imali 2. pick na draftu, kojim su izabrali defensive tacklea Ndamukonga Suha, koji je nedavno bio u konzorciju koji je želio kupiti Hajduk Split.

U predsezonskoj utakmici protiv Brownsa, Suh je pokazao svoju narav po kojoj je bio poznat na Collegeu, kada je za masku kagice uhvatio quarterbacka Jakea Delhommea i srušio ga na pod, kretnjom koja je izgledala kao da mu pokušava zakrenuti vrat.

Delhomme se srećom izvukao neozljeđen, a Suh je od NFL kažnjen sa $7,500.

Lionsi su sada imali niz gostujućih poraza koji je trajao od 2007, dok su zadnju pobjedu protiv bilo kojeg divizijskog rivala ostvarili davne 2005.

Tek su u 14. tjednu sezone 2009. ponovno pobjedili divizijskog rivala, Green Bay Packersa, nakon ozljede quarterbacka Packersa Aarona Rodgersa.

Nakon te pobjede momčad se podigla i nanizala pobjede, uključujući i pobjedu u gostima protiv Tampa Bay Buccaneersa, koje je označila kraj niza uzastopnih gostujućih poraza koji je trajao od 2007.

Zbog takvog kraja sezone, u kojoj su se Lionsi ipak prekasno probudili za plasman u play off, očekivanja pred sezonu 2011. su bila velika.

Sezone 2011. Lionsi su konačno opet dohvatili play off, kao 6 najbolja momčad NFCa, te su u wild card rundi play offa morali putovati u New Orleans na utakmicu protiv jakih domaćina Saintsa, koju su očekivano izgubili.

Te sezone istaknuli su se Matt Stafford koji je odlično oporavio od ozljede, te Calvin Johnson koji je izrastao u vrhunskog wide recievera.

Lionsi su jedna od samo 4 momčadi koje nikada nisu nastupile u Super Bowlu (preostale momčadi su Jacksonville Jaguarsi, Houston Texansi i Cleveland Brownsi)

Nedavno, 9.3.2014. dugogodišnji vlasnik Lionsa William Clay Ford Sr. Preminuo je u dobi od 88 godina.

10.3.2014. je objavljeno da će večinski vlasnik Lionsa biti Williamova udovica Martha Ford.

Tri trenutno najbolja igrača Lionsa su wide reciever Calvin Johnson, quarterback Matthew Stafford i running back Reggie Bush.

Calvin Johnson se trenutno oporavlja od operacija prsta i koljena. Generalni menađer Martin Mayhew objasnio je na press konferenciji da ozljede nisu ozbiljne nego preventivne, te da će Johnson biti 100% spreman na početku priprema. Johnsonov nadimak je “Megatron”, jer se radi o igraču koji iako trpi mnoge udarce, tokom sedmogodišnje karijere je propustio samo 6 utakmica. U svojoj karijeri Megatron je uhvatio 572 dodavanja, s kojima je osvojio 9328 jardi i postigao 66 touchdowna. Četiri puta je izabran na Pro Bowl (2010, 2011, 2012, 2013), te je 2011. i 2012. bio najbolji igrač lige u osvojenim dodavačkim jardima, dok sa 329 jardi na jednoj utakmici zauzima 2. mjesto u knjizi rekorda NFLa. Jedini je igrač u povijesti lige sa više od 5000 osvojenih jardi u samo 3 sezone, te dijeli rekord sa Lanceom Alworthom u broju utakmica sa više od 200 osvojenih jardi (5). Godine 2012. rangiran je kao 3. najbolji igrač NFLa.

Najavljeno je da će Lionsi sljedeće sezone češće koristiti formaciju sa 2 backa, tako da će Reggie Bush imati više šanse pokazati svoju vještinu. Lionsi su se također potrudili olakšati Bushu posao, dovođenjem novog koordinatora napada Joea Lombardija iz New Orleans Saintsa i potpisivanjem prvog pravog full backa od 2010. Jeda Collinsa. Tokom svoje karijere Bush je osvojio 5168 rushing jardi, postigao je 33 touchdowna i u prosjeku je po nošenju osvojio 4,3 jarde. U karijeri je i ulovio dodavanja za 3236 osvojenih jardi i postigao 18 touchdowna nakon dodavanja. Bush je sa New Orleans Saintsima osvojio Super Bowl XLIV, te je 2005. osvojio i Heisman Trophy kao najbolji igrač na Collegeu.

Matthew Stafford odlično surađuje sa Calvinom Johnsonom, ali je dugo bio problem Lionsa baš u tom, jer je napad Lionsa bio prejednodimenzionalan. Ove godine doveden je trener quarterbacka Jim Bob Cooter da to promijeni. Iako je Matthew Stafford rekao da ne treba pomoč oko tehničke strane igre sada ima 3 trenera koji su se specijalizirali u treniranju quarterbacka sa velikim uspjehom. Novi glavni trener Jim Caldwell je razvio Peytona Manninga u Indianapolis Coltsima, koordinator napada Joe Lombardi je radio sa Drewom Breesom u New Orleans Saintsima, dok je J.B. Cooter proveo zadnji godinu u Denver Broncosima sa Peytonom Manningom. Za očekivati je da će se zbog toga ove sezone popraviti Staffordova igra. U svojoj karijeri Stafford je dodao za 109 touchdowna i bacio je 73 interceptiona, dodao je za 17457 jardi, uz rejting dodavača 83.1, te je osvojio 392 rushing jarde i postigao 9 rushing touchdowna. Postavio je rekord za rookieja u broju dodavanja za touchdown u jednoj utakmici (5), te je postao tek 4. quarterback u povijesti sa više od 5000 dodavačkih jardi u jednoj sezoni, skupa sa Danom Marinom, Drewom Breesom i Tomom Bradyjem.



Kratke vijesti:

Bayern prvak Njemačke!!
Bayern München postao je prvak Njemačke rekordni 23. puta. Bavarsla momčad je također postavila rekord jer su najranije osvojili prvenstvo, već u 27. kolu, 7 kola prije kraja sa prednošću od 24 boda ispred drugoplasirane Borussije Dortmund. Bayernu je ova pobjeda u Berlinu protiv Herthe bila 19. uzastopna pobjeda u ligi i 10. uzastopna pobjeda na gostovanjima.

Ducksi osigurali play off
Porazom Dallas Starsa u Chicagu od Blackhawksa rezultatom 4-2, Anaheim Ducksi su postali 4. momčad ove sezone koja je i matematički osigurala play off. Ducksima je ovo 7. nastup u play offu u posljednih 9 sezona, te 10. nastup u play offu u 20 godina od osnutka momčadi. Od tih sezona najuspješnija je bila 2006/07 kada su Ducksi osvojili Stanley Cup i taj uspjeh nastojati će ponoviti ove sezone.

Preminuo vlasnik Billsa
Vlasnik i suosnivač Buffalo Billsa Ralph Cookerly Wilson Jr., preminuo je u utorak u dobi od 95 godina. Wilson je bio najutjecajnija sportska osoba u zapadnom dijelu savezne države New York, a njegovi su Billsi procjenjeni od strane Forbesa na $870M.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Arsenal 2 - 2 Swansea City
Manchester United 0 - 3 Manchester City
Newcastle United 0 - 3 Everton

Italija Serie A
Roma 2 - 1 Torino

Španjolska Liga BBVA
Malaga 1 - 2 Espanyol
Elche 0 - 0 Athletic Bilbao

Njemačka Bundesliga
Borussia Dortmund 0 - 0 Schalke 04
Braunschweig 3 - 1 Mainz 05
Hertha Berlin 1 - 3 Bayern Munich
Werder Bremen 1 - 3 Wolfsburg

Francuska Coupe De France
Moulins 0 - 0 Angers *
*Angers prošao na jedanaesterce (2 - 4)



Hokej

NHL
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 2 : 5
Chicago Blackhawks - Dallas Stars 4 : 2
Nashville Predators - Colorado Avalanche 4 : 5
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 4 : 2
Florida Panthers - Ottawa Senators 3 : 2
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 2 : 0
Carolina Hurricanes - New York Islanders 4 : 5
Pittsburgh Penguins - Phoenix Coyotes 2 : 3
Toronto Maple Leafs - St.Louis Blues 3 : 5
Washington Capitals - Los Angeles Kings 4 : 5

Oznake: NFL, detroit, lions

26.03.2014. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.03.2014.

NFL - Buffalo Bills



Buffalo Billsi se natječu u konferenciji AFC u diziviji East, a domaće utakmice igraju na stadionu Ralph Wilson u Orchard Parku, u saveznoj državi New York.

Billsi su jedina momčad koja je pobijedila 4 uzastopna konferencijska finala i samim time jedna momčad koja je igrala u četiri uzastopna Super Bowla.

Međutim, Billsi su sva ta 4 Super Bowla izgubili.

U svojih 50 godina postojanja Billsi su imali samo jednog vlasnika, Ralpha Wilsona.

Iako postoje dvije momčadi iz grada New Yorka, i Giantsi i Jetsi svoje domaće utakmice igraju u saveznoj državi New Jersey, tako da su Billsi jedina momčad koja svoje domaće utakmice igra u saveznoj državi New York.

Billsi nisu bili u play offu od 1999., što je najduži aktualni niz neuspjeha od svih momčadi NFLa.

Također Billsi imaju najduži aktualni niz sezona sa negativnim omjerom pobjeda i poraza, koji traje od 2004.

Iako su osnovani dosta davno Billsi nisu bili prva momčad koja je domaće utakmice igrala u Buffalu.

Prije njih je postojala momčad Buffalo Niagaras, koja je postojala od 1918. do 1923.

1938. ponovno je osnovana AFL momčad u Buffalu, nazvana Indians, ali su prestali postojati nedugo nakon toga zbog II. Svjetskog rata.

Kada je II. svjetski rat konačno završio, u Buffalu je osnovana nova momčad AAFC lige nazvana Bisons.

Međutim kako su već postojale baseball i hokej momčadi zvane istim imenom, ime kluba je 1947. promijenjeno u Buffalo Bills.

Buffalo Bills je bio poznati pjevački kvartet iz Buffala, koji je ime dobio po poznatom liku sa divljeg zapada Buffalo Billu Codyju.

Kada se 1950. AAFC spojila sa NFLom, momčad Billsa su spojili sa Cleveland Brownsima, tako da, kada su 1959. osnovani današnji Buffalo Billsi, ta momčad nije imala nikakve veze sa prvim Billsima.

Međutim kako je ime bilo popularno i nova je momčad isto tako nazvana.

Kada je u ljeto 1959. Lamar Hunt obznanio osnivanje AFLa, Harry Wismer, vlasnik frašize Titans of New York, je kontaktirao prodavača osiguranja i nasljednika tvornice automobila Ralpha C. Wilsona Jr. kako bi ga pokušao zainteresirati da osnuje momčad koja bi bila pridrUžena novoj ligi.

Wismer i Wilson su naime već bili mali dioničari NFL momčadi Detroit Lionsa, dok je Wismer bio mali dioničar Washington Redskinsa.

Wilson je nakon kratkog razmišljanja pristao na Wismerov prijedlog, pa je dobio na izbor osnovati novu momčad u jednom od 5 gradova, od kojih se zna da su tri bila Miami, Buffalo i Cincinnati.

Nakon neuspjelog pokušaja osnivanja momčadi u Miamiju, odluka je pala na Buffalo.

Lamar Hunt se složio s tom odlukom poslavši u Buffalu legendarni telegram "Count me in with Buffalo."

Prvu sezonu Billsi su završili sa skorom 5–8–1, ali su dobili 4 od prvih 5 pickova na AFL draftu 1961. s kojima su izabrali Kena Ricea i Billyja Shawa.

8.8.1961. Billsi su postali prva momčad američkog nogometa koja je igrala utakmicu s momčadi sličnog kanadskog nogometa, kada su odigrali utakmicu protiv susjednih Hamilton Tiger-Catsa.

Zbog poraza u toj utakmici rezultatom 38-21, Billsi su danas jedina momčad NFLa koja je izgubila od momčadi CFLa.

Prije sezone 1962., Billsi su počeli okupljati jaku napadačku momčad kada su nabavljeni Jack Kemp iz San Diego Chargersa i Cookie Gilchrist iz CFLa

Te promjene rezultirale su prvim plasmanom Billsa u play off 1963.

U vrijeme kada je AFL bio izrazito napadačka liga, Billsi su uz sve bolji napad imali i najbolju obranu lige, koja je 1964. dopustila samo 913 rushing jardi u 300 pokušaja, što je i danas rekord američkog nogometa.

Iste sezone obrana je prikupila i 50 sackova, što je i danas rekord Billsa, iako se tada igralo samo 14 utakmica u sezoni.

Billsu su te sezone također postali prva momčad koja je pobjedila u 13 utakmica regularne sezone, čemu je puno pomogla već spomenta obrana, koja je dopustila samo 4 rushing touchdowna.

Te sezone obrana Billsa je započela niz koji je trajao dugo u sezonu 1965., u kojem nisu dopustili protivnicima niti jedan rushing touchdown 17 utakmica u nizu.

Od te obrane čak je 8 igrača bilo pozvano u AFL All-Star momčad, uključujući i glavnu zvijezdu te obrane, cornerbacka Butcha Byrda.

Također do dana današnjeg jedini igrač koji je uključen u NFLov Hall of Fame, a da nije odigrao niti jednu utakmicu u NFLu, je guard Billsa iz 1964. Billy Shaw.

Za tu momčad Billsa igrali su i slavni Mike Stratton, Paul Maguirei Marty Schottenheimer.

Billsi su tih sezona u kojima je obrana dominirala osvojili AFL naslove 1964. i 1965.

AFL naslov Billsa iz 1965. zadnji je trofej koji je osvojila neka momčad iz Buffala u bilo kojem popularnom sportu u SADu.

U periodu od 1963. do 1966. Billsi su postali jedna od samo tri momčadi koje su nastupile u finalima AFLa tri godine za redom, te su jedina momčad koja je igrala u AFL play offu 4 godine za redom od 1963. do 1966.

U sezonu 1968. Billsi su ušli bez ozljeđenog quarterbacka Jacka Kempa, što je rezultiralo očajnom sezonom, nakon koje su Billsi dobili prvi pick na draftu sada već ujedinjenog NFLa.

Tim pickom Billsi su izabrali O. J. Simpsona, koji je postao poznat po njegovim djelima na terenu, kao jedan od najboljih running backova ikada, ali nažalost i njegovim skandalima izvan terena.

Početkom 1970. Billse je pogodila velika tragedija kada je offensive lineman Bob Kalsu odlučio prekinuti karijeru da bi otišao u vijetnamski rat, gdje je ubijen.

Nakon ujedinjenja NFLa i AFLa Billsi su smješteni u AFC East diviziju skupa sa Patriotsima, Dolphinsima, Jetsima i Coltsima.

Prve sezone Billsi su pobjedili samo 3 utakmice, da bi sezonu kasnije rezultat bio još gori kada su Billsi ostvarili skor 1-13, uz najgori napad lige, sa samo 184 boda i najgoru obranu sa 394 primljena boda.

Niti jedna druga momčad nije nikada imala ovako slabu sezonu.

I te su godine Billsi imali prvi pick na draftu 1972., ali ovoga puta nisu izabrali dobro kao i 1969. jer defensive end Walt Patulski nije ostvario ni približnu uspješnu karijeru kao O.J. Simpson.

1973. je bila sezona velikih promjena u Buffalu.

Momčad je ostvarila prvu sezonu sa pozitivnim skorom od 1966., Joe Ferguson je bio novi quarterback Billsa, preselili su se na novi stadion, a O.J. Simpson je osvojio 2000 rushing jardi i proglašen je MVPem NFLa

Te sezone je osmišljen i nadimak "Electric Company" za društvo koje su u početku činili O.J. Simpson, Jim Braxton, Paul Seymour i Joe DeLamielleure kako je bilo spomenuto u lokalnom glazbenom hitu "Turn on the Juice" (Juice je bio nadimak O.J. Simpsona).

Kasnije je tako bila zvana ofenzivna linija Billsa (Reggie McKenzie, Dave Foley, Mike Montler, Joe DeLamielleure i Donnie Green) jer su oni omogučavali “struju”, tako da su čuvali O.J. Simpsona “Juice-a” i otvarali mu prostor za napad.

O.J. Simpson je i dalje jedini igrač koji je osvojio 2000 rushing jardi u jednoj sezoni prije nego je sezona imala 16 utakmica.

Te 1973. momčad je ostvarila skor 9-5 i plasirali su se po prvi puta u NFL play off, ali su izgubili u wild card rundi play offa od konačnih osvajača Super Bowla, Pittsburgh Steelersa.

Sljedeće sezone Billsi su imali problema zbog ozljede quarterbacka Fergusona čija zamjena nije bila adekvatna, pa su Billsi imali još jednu lošu sezonu.

1978. je Chuck Knox zaposlen za glavnog trenera Billsa i to je označilo početak povratka Billsa u vrh NFLa.

U sezoni 1980. Billsi su konačno nakon 11 godina porazili divizijske rivale Miami Dolphinse, da bi kasnije te godine osvojili i divizijski naslov.

Sljedeće sezone Billsi nisu uspjeli ponovno osvojiti divizijski naslov, jer su to ovaj puta uspjeli Dolphinsi, ali su zato pobjedili svoju prvu play off utakmicu u NFL pobjedivši New York Jetse.

U sljedećoj rundi play offa Billsi su ispali od budućih prvaka AFCa Cincinnati Bengalsa.

Na draftu 1983. Billsi su ponovno odlično izabrali, dovevši u momčad Jima Kellya, u zamjenu za već starog Joea Fergusona.

Međutim Kelly nije želio u početku biti zamjena Fergusonu, pa je odlučio igrati u USFLu, dok je trener Knox odlučio prihvatiti posao koji su mu ponudili Seattle Seahawksi.

Kao rezultat toga Billsi su u sezonama 1984. i 1985. ostvarili očajan skor 2–14.

Međutim kako je USFL propao, Billsima se vratili quarterback Jim Kelly iz Houston Gamlersa, centar Kent Hull iz New Jersey Generalsa i linebacker Ray Bentley iz Oakland Invadersa koje su svu trojicu Billsi izabrali na draftu 1986.

Kada tome pridodamo da su Billsi opet imali dvije godine za redom visoke pickove na draftu nakon loših sezona, bilo jesno da će Billsi imati u skorije vrijeme jaku momčad.

Sredinom sezone 1986. Billsi su za trenera zaposlili Marva Levyja, bivšeg trenera Kansas City Chiefsa.

Levy je u dogovoru sa generalnim menađerom Billom Polianom sastavio napad u kojem se uz Kellyja posebno isticao Andre Reed, obranu predvođenu prvim pickom na draftu Bruceom Smithom, te ofenzivnu liniju koja je koju su činili Kent Hull, Jim Ritcher, Will Wolford i Howard "House" Ballard.

Nakon štrajka u sezoni 1988, Billsi su uz pomoć rookie runninga backa Thurmana Thomasa, završili sezonu sa skorom 12–4 i osvojili diviziju prvi puta u 4 godine.

Nakon što su se te godine u play offu lako razračunali sa Houston Oilersima, izgubili su utakmicu za AFC naslov protiv Cincinnati Bengalsa.

U sezoni 1989. Billsi su sa skorom 9–7 ponovno osvojili diviziju, ali su ovaj puta u play offu izgubili od Cleveland Brownsa.

U toj utakmici Billsi su imali veliku priliku za pobjedu, ali je Ronnieju Harmonu ispala lopta koju mu je dodao Jim Kelly za touchdown.

U sezoni 1990. Billsi su odlučili ubrzati svoj napad i prestali su koristiti "huddle" za dogovore prije akcija.

Kako se Kelly često nalazio u shotgun formaciji (akcija u kojoj se uglavnom ide na dodavanje, kada quarterback stoji nekoliko metara iza centra koji baci loptu umjesto da ju quarterback uzme iz njegove ruke) napad Billsa tih godina je imao nadimak "K-gun".

Tu sezonu Billsi su završili sa omjerom pobjeda i poraza 13-3, te su na putu so Super Bowla pregazili Miami Dolphinse i Los Angeles Raiderse ukupnim rezultatom 51–3.

U Super Bowlu XXV Billsi su bili veliki favoriti protiv New York Giantsa, koje su pobjedili i u regularnom djelu sezonu u New Yorku.

Ali je trener Giantsa i član Hall of Famea Bill Parcels skupa sa današnjim trenerom New England Patriotsa a tadašnjim koordinatorom obrane Giantsa Billom Belichickom osmislio odličnu obranu koja je u velikoj mjeri spriječila odličan napad Billsa.

Uz to je napadački plan Giantsa bio dugo držati loptu igrom na zemlji i tako uzimati vrijeme Billsima za duge napade.

Takav pristup rezultirao je mnogim promjenama vodstva, da bi 8 sekundi prije kraja Giantsi su vodili 20-19.

Ali su Billsi imali pokušaj kicka sa 47 jardi.

Međutim promašaj Scotta Norwooda koji je zavšio lijevo od gola je ušao u legendu.

Taj šok nije uspio usporiti Billse, koji su protutnjali i kroz sezonu 1991. sa skorom 13-3, dok je Thurman Thomas osvojio nagradu za napadačkog igrača godine.

Billsi su se ponovno u play offu lako razračunali sa protivnicima iz AFCa, gdje su bez problema eliminirali Kansas City Chiefse i Denver Broncose.

Ovoga puta Billsi su se nadali da će osvetiti prošlogodišnji poraz protiv Washington Redskinsa koji su u istoj diviziji kao i Giantsi.

Ali i u Super Bowlu XXVI Billsi su poraženi od Redskinsa koji su poveli 17-0, i nisu uspustili tu prednost za pobjedu 37–24.

Prije te utakmice Thurmanu Thomasu je navodno ukradena kagica prilikom zagrijavanja i morao je propustiti dio prve trećine dok nije nađena kaciga koja mu odgovara.

Zbog toga su nakon tog Super Bowla Billsi bili u američkoj javnosti predmet sprdnje.

Sljedeće sezone Billsi su prvi puta nakon 4 godine propustili osvojiti divizijski naslov, koji su te godine osvojili Miami Dolphinsi.

Quarterback Jim Kelly je bio ozljeđen za zadnju utakmicu regularnog djela sezone, a propustio je i prvu utakmicu play offa protiv Houston Oilersa.

U toj utakmici Billsi su sa rezervnim quarterbackom Frankom Reichom gubili 35-3 početkom drugog poluvremena, ali su izveli najveći preokret u povijesti play offa postigavši touchdown prilikom svakog posjeda lopte i izborivši produžetke rezultatom 38-38.

Da bi preokret bio potpun, kicker Steve Christie je u produžetku pogodio field gol za pobjedu Billsa 41-38.

Nakon toga Billsi su “dobili krila” i bez problema su se razračunali sa Pittsburgh Steelersima i divizijskim rivalima Miami Dolphinsima da bi ponovno ušli u svoj treći Super Bowl za redom.

Ovaj puta u Super Bowlu XXVII, protivnici su im bili Dallas Cowboysi, koji su također iz iste divizije kao i Redskinsi i Giantsi koji su pobjedili Billse u predhodnim Super Bowlovima.

Billsi su ponovno poraženi, rezultatom 52-17, ali nakon 9 turnovera Billsa drukčiji ishod nije ni bio moguć.

Billsima znaći ni treća nije bila sreća.

Jedina svjetla točka ovog Super Bowla za Billse bio je trenutak kada je Leon Lett iz Cowboysa uhvatio fumble Billsa i krenuo neometan prema end zoni postići touchdown.

Međutim Don Beebe je odlučio dati sve od sebe da spriječi još veću sramotu svoje momčadi, pa se pretrgao da stigne Letta i izbije mu loptu.

Kako Lett nije vidio da itko trči za njim usporio je neposredno prije end zone i počeo slaviti touchdown prije nego ga je postigao, što je olakšalo Beebe da mu izbije loptu i spriječi touchdown.

U 1993. Billsi su opet osvojili divizijski naslov sa omjerom pobjeda i poraza 12–4, da bi ponovno na putu do Super Bowla pobjedili Los Angeles Raiderse i Kansas City Chiefse.

Billsi su plasirali u Super Bowl i postali prva momčad koja je nastupila u 4 uzastopna Super Bowla.

U Super Bowlu XXVIII ponovno su ih čekali Dallas Cowboysi.

Teško je zamisliti kakve su misli prolazile kroz glavu igrača i navijača Billsa kada su imali i 4. Šansu za redom osvojiti Super Bowl nakon 3 uzastopna poraza.

Kako su Billsi vodili na poluvremenu činilo se da konačno osvojiti Super Bowl.

Ali running backu Thurmanu Thomasu je ispala lopta koju je za touchdown vratio James Washington i time izjednačio rezultat.

Nakon toga je MVP Super Bowla Emmitt Smith uzeo stvar u svoje ruke i donio još jedan trijumf u Super Bowlu za Cowboyse rezultatom 30–13.

Nakon tog poraza Billsi više nisu imali snage i rezultatski su pali.

1994. su propustili ući u play off i završili su na 4. mjestu u diviziji.

Sljedeće sezone Billsi su se već polako oporavili i nakon skora 10-6 su ponovno ušli u play off.

Linebacker Bryce Paup bio je te godine vođa obrane Billsa, koja je pomogla pobjediti Miami Dolphinse u wild card rundi play offa.

To je do dana današnjeg zadnja pobjeda Billsa u play offu.

Nakon te pobjede Pittsbugh Steelersi su pobjedili Billse 40–21 i prekinuli njihov san za ponovnim Super Bowlom.

Godinu kasnije Billsi su imali veliku prednost u diviziji, ali su na kraju izgubili divizijski naslov od New England Patriotsa koji su pobjedili Billse sa 3 touchdowna u posljednjih 85 sekundi utakmice.

Billsi su svjedno ušli u play off, gdje su bili prve žrtve nove momčadi Jacksonville Jaguarsa.

Jaguarsi su tom pobjedom postali prva, i za sada jedina, momčad koja je pobjedila Billse u play offu utakmici u Buffalu.

Na kraju sezone Jim Kelly i Marv Levy su otišli u u mirovinu, a Thurman Thomas je napravio mjesta mladom running backu Antowainu Smithu.

Billsi su potpisali dva nova quarterbacka, zamjenu iz Jaguarsa Roba Johnsona i zvijezdu CFLa Douga Flutieja.

Usprkos tome što je Flutie izgledao kao bolji quarterback, novi trener Phillips je odlučio da će Johnson ipak biti prvi quarterback Billsa.

Nakon što su Billsi prve tri utakmice izgubili, Johnson se ozljedio.

Zamijenio ga je Flutie koji je odveo Billse u play off sa skorom 10-6.

Billsi su u play offu izgubili od Miami Doplhinsa, iako je wide reciever Eric Moulds postavio rekord NFL sa 240 uhvačenih dodavačkih jardi u jednoj play off utakmici.

Flutie je i sljedeće sezone bio odličan i odveo je Billse u play off sa skorom 11-5.

Međutim trener Phillips je odlučio da će u play offu opet igrati Rob Johnson na poziciji quarterbacka, iako je Flutie doveo Billse u play off.

U toj play off utakmici protiv Tennessee Titansa Billsi su vodili 16-15 16 sekundi prije kraja utakmice, ali Titansi su pobjedili kontroverznom akcijom koja je nazvana "Music City Miracle" (čudo u glazbenom gradu, nadimak Nashvillea od kuda su Titansi je Music City).

Kevin Dyson je nakon kick offa uhvatio dodavanje Franka Wychecka za touchdown.

Akcija ja kontroverzna jer to do dodavnja njavjerojatnije bilo nedozovljeno napadačko dodavanje.

Titansi su nakon toga otišli do Super Bowla, a Billsi od tada nisu više niti jednom nastupili u play offu.

Zadnji igrači Billsa koji su nastupali u Super Bowlu Thurman Thomas, Andre Reed i Bruce Smith napustili su momčad 2000.

I nakon te sezone nije bilo jasno tko je startni quarterback Billsa, Flutie ili Johnson i rezultati su trpili zbog nemira koji je to donosilo u svlačionicu.

Nakon toga je usljedilo razdoblje koje za Billse nije nimalo lijepo.

Billsi su pokušavali popraviti ekipu dovevši quarterbacka Drew Bledsoe iz New England Patriotsa, ali bez uspjeha.

Jedino što je Bledsoe uspio je ostvariti u prvoj sezoni je pozitivan skor 8-8 u sezoni 2002., ali kako su sve ostale momčadi u diviziji imale skor 9-7, Billsi su svejedno bili posljednje plasirana momčad u diviziji.

U sezoni 2003. Billsi su odlično krenuli i nakon 2 pobjede, protiv divizijskih rivala New England Patriotsa 31-0 i protiv Jacksonville Jaguarsa, najavljivač Billsa na stadionu Van Miller je odlučo otiči u mirovinu, jer je mislio da Billsi opet imaju šansu za Super Bowl i da im je on u prošlosti donio nesreću.

U nastavku sezone Billsi su ponovno posustali i ostali bez play offa.

Bledsoe se mučio i u sezoni 2004. kada su Billsi otvorili sezonu sa skorom 0-4 u utakmicama u kojima je napad imao prosjek od samo 13 bodova po utakmici.

Nakon toga Billsi su uspjeli pobjediti Dolphinse vođeni running backom Willisom McGahee-em, koji je bio izabran u prvo rundi drafta kao veliki rizik, zbog ozljede koljena koju je McGahee pretrpio u zadnjoj utakmici na collegeu.

Nakon toga Billsi su ostvarili skor 9-2, ali su izgubili wild card mjesto u play offu porazom u zadnjem kolu od Pittsbught Steelersa.

Sezone nakon toga ponovno su bile neuspješne sa stalnim promjenama igrača i trenera.

Niti povratak Marva Levya nije preporodio Billse.

Nakon dvije neuspješne godine Levy je drugi i konačni put otišao u mirovinu.

Tokom 2008. Billsi su se dogovorili sa gradom Torontom da će se svake godine igrati "Toronto Series", po jednu službena utakmica Buffalo Billsa u Torontu, što je medijskog mogula iz Toronta, Edwarda S. "Teda" Rogersa Jr., koštalo $80M.

2009. je za generalnog menađera imenovan Buddy Nix kojem je prvi potez bio dovođenje veterana Terrella Owensa iz Dallas Cowboysa.

Owens je potpisao na jednu sezonu, ali nije ispunio očekivnja.

Dobar start u sezonu Billsi su imali tek 2011. kada su pobjedili Kansas City Chiefse 41–7, da bi u idućem kolu preokrenuli vodstvo Oakland Raidersa od 18 razlike za pobjedu 38–35.

U trećem tjednu sezone Billsi su gubili kod kuće od Patriotsa 21-0, da bi Billsi opet preokrenuli 31-24 ali i izgubili to vodstvo u zadnjem napadu nakon dodavanja Toma Bradyja za touchdown.

Billsi su svejedno stigli doći u zonu za field gol pokušaj, koji je realiziran za pobjedu 34-31 i prekid niza poraza od Patriotsa koji je trajao 8 godina.

Te sezone su nakon 7 utakmica Billsi imali omjer 5-2, ali su nakon toga nanizali 7 poraza i izgubili šanse za play off.

1.1.2013. je obznanjeno da će Ralph Wilson prepustiti momčad Russu Brandonu, koji će biti zadužen za sva djelovanja vezana uz momčad.

Od 14 utakmica koje su Billsi igrali kod kuće u 2010. i 2011. čak 6 nije bilo prenošeno na lokalnim TV postajama zbog manjka interesa i loših prodaja karata.

21.12.2012. izvršni direktor Russ Brandon, Guverner savezne države New York Andrew Cuomo i Mark Poloncarz objavili su novi 10ogodišnji ugovor za najam Stadiona Ralph Wilson.

U ugovoru piše da će se u stadion uložiti $130M i da ako se momčad odluči preseliti da će novi vlasnik morati platiti odštetu gradu od $400M, nevezano uz cijenu koju odredi NFL.

Billsi su u svojoj povijesti imali puno vrhunskih igrača i trenera od kojih su u Hall of Fame primljeni: O.J. Simpson, Billy Shaw, Marv Levy, Jim Kelly, James Lofton, Joe DeLamielleure, Thurman Thomas, Bruce Smith, Ralph Wilson i Andre Reed.

Od aktualnih igrača Billsa najviše pažnje svojim igrama privlače linebacker Mario Williams i defensive tackle Kyle Williams.

Mario Williams je lani uspio ostvariti samo 2 sacka u posljednjih 8 utakmica sezone, iako je tokom cijele sezone skupio ukupno 13 sackova. Od prvih 7 utakmica 2013. u čak 3 je imao više od jednog sacka po utakmici, dok je sa čak 4.5 sackova protiv Carolina Panthersa, postavio rekord Billsa. Mario Williams je bio prvi pick na draftu 2006., a 2007. je izabran za najboljeg obrambenog igrača lige, dok je 2008, 2009, 2013 bio pozvan na Pro Bowl. U karijeri je ukupno ostvario 325 tackleova, 76,5 sakova i 14 forced fumbleova.

Kyle Williams se oporavio od ozljede koja ga je mučila prošle sezone i očekuje se da će opet biti 100% spreman u 2014. U svojoj karijeri je tri puta izabran na Pro Bowl, 2011., 2013. i 2014. te je u karijeri skupio 415 tackleova, 29 sackova i 3 forced fumblea.



Kratke vijesti:

Ozljeda vana Persija nije tako loša kako se činilo
Napadač Manchester Uniteda Robin van Persie nije toliko teško ozljeđen kako se na prvi pogled činilo. Nakon što je van Persie postigao hat trick protiv Olympicaosa za pobjedu Uniteda 3-0 i prolaz u četvrtfinale Lige Prvaka, pred kraj utakmice je iznesen na nosilima nakon ozljede koljena, koja dakle na kraju ipak nije bila ozbiljna.

Blackhawks 3 tjedna bez Kanea
Napadač Chicago Blackhawksa Patrick Kane je sredinom druge trećine u utakmici protiv St. Louis Bluesa pretrpio je ozljedu doljnjeg dijela leđa nakon sudara sa Brendenom Morrowom. Trener Blackhawksa Joel Quenneville rekao je nakon utakmice da će Kane biti “out” barem 3 tjedna.

Allen ponovno posjetio Seahawkse
Slobodni igrač i jedan od najboljih defensive enda lige Jared Allen jučer je po drugi puta bio u Seattleu na pregovorima sa osvajačima Super Bowla, Seahawksima. Allen je izjavio da ako mu niti jedna momčad ne ponudi plaću koju traži, da će radije otići u mirovinu nego biti potplaćen.



Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Borussia Dortmund 1 - 2 Zenit Petersburg
Manchester United 3 - 0 Olympiakos

Hokej

NHL
Vancouver Canucks - Nashville Predators 2 : 0
Chicago Blackhawks - St.Louis Blues 4 : 0
Winnipeg Jets - Colorado Avalanche 5 : 4
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 3 : 5

Oznake: NFL, buffalo, Bills

20.03.2014. u 09:06 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.03.2014.

NFL - Minnesota Vikings



Minnesota Vikingsi se natječu u diviziji North u konferenciji NFC, a domaće utakmice igraju u gradu Minneapolisu u saveznoj državi Minnesoti.

Od 1982. do 2013. Vikingsi su igrali domaće utakmice u Hubert H. Humphrey Metrodomu.

Zadnja utakmica na tom stadionu bila im je u posljednje kolu prošle sezone, kada su 29.12.2013. pobjedili Detroit Lionse rezultatom 14–13.

Od sezone 2016. Vikingsi će domaće utakmice igrati na novom stadionu, koji će biti izgrađen na mjestu današnjeg Hubert H. Humphrey Metrodoma.

Za to vrijeme Vikingsi će domaće utakmice igrati na TCF Bank Stadionu.

Vikigsi su svoje prve sezone,1961., do 1981. igrali na Metropolitan Stadionu u Bloomingotnu, predgrađu Minneapolisa.

Od svoje prve sezone Vikingsi su jedna od momčadi sa najvišim postotkom pobjeda u NFLu, te su u društvu od samo 6 momčadi koje su barem jednom pobjedile 15 utakmica tokom regularnog dijela sezone.

Usprkos tome Vikingsi su svoj jedini trofej osvojili samo davne 1969. osvojivši NFC naslov, prije spajanja NFL i AFL.

Od kada se liga ujedinila Vikigsi su se 27 puta plasirali u play off, po čemu su treći ukupno u NFLu.

Nastupili su i u 4 Super Bowla (IV, VIII, IX i XI), ali su izgubili sva 4.

U dodatak tome, izgubili su zadnjih pet konferencijskih finala, tako da od 1976. nisu nastupili u Super Bowlu.

Američki nogomet je u “gradovima blizancima“ (Twin Cities) Minneapolisu/Saint Paulu živio u 1920-tima i 1930-tima sa Minneapolis Marinesima/Red Jacketsima, ali nakon toga profesinalnu momčad su ponovno dobili tek u kolovozu 1959. kada su lokalni biznismeni Bill Boyer, H.P. Skoglund i Max Winter dobili frašizu od AFLa.

Pet mjeseci kasnije, u siječnju 1960. nakon velikog pristiska močnijeg saveza, NFLa, grupa vlasnika kojoj je ovoga puta pridodan i Bernie Ridder, odlučila je popustiti NFLu i pridružiti se njihovoj ligi kao 14. momčad, koja je se počela natjecati u sezoni 1961.

Ole Haugsrud je naknadno pridodan vlasničkoj strukturi momčadi, jer kada je 1920. prodao Duluth Eskimose NFLU za uzvrat je dobio 10% vlasništva nad budućom NFL momčadi iz Minnesote.

Slučajno ili vjerojatnije ne, nogometna momčad Haugsrudove srednje škole, Central High Schoola iz Superiora u Wisconsinu, također se zvala Vikings, i igrali su u sličnim ljubičasto-žutim dresovima.

Ime Vikings je službeno dodijeljeno 27.9.1960., djelomično u čast državi Minnesoti kao centru skandinavske kulture i skandinavskih doseljenika u Americi.

Od samo početka natjecanja u NFLu Vikingsi su vodili energičnu marketinšku kampanju, koja je rezultirala time da je u prvoj sezoni prodano skoro 26000 sezonskih ulaznica i da je prosječna posječenost bila 34586 gledatelja, što je bilo 85% kapaciteta Metropolitan Stadiona.

Za prvog trenera kluba imenovan je Ara Parseghian.

Kao nova momčad proširenja Vikingsi su imali pravo prvog picka na draftu 1961. kojim su prilikom izabrali running backa Tommyja Masona.

Iste godine u 3. rundi drafta izabrali su i mladog quarterbacka Frana Tarkentona, koji će postati legenda Vikingsa.

Vikingsi su pobjedili svoju prvu utakmicu u NFLu protiv Chicago Bearsa rezultatom 37–13, u utakmici u kojoj je Tarkenton ušao u igru kao zamjena, da bi dodao za 4 touchdowna i sam postigao još jedan rushing touchdown.

U sljedećim utakmica Vikingsi su se kao momčad proširenja morali vratiti u stvarnost, nakon iznenađujuće pobjede na Bearsima.

Izgubili su 7 utakmica u nizu i završili sezonu sa omjerom pobjeda i poraza od 3–11.

Vikingsi su nastavili sa gubitničkim nizom i u ostatku 1960-tih, pa su u prvih 7 sezona imali ukupan skor 32–59-7 i samo sezonu 1964. sa pozitivnim skorom 8-5-1.

7.3.1967. quarterback Fran Tarkenton je tradean u New York Giantse za pickove u prvoj i drugoj rundi drafta 1967. pick u prvoj rundi drafta 1968. i pick u drugoj rundi drafta 1969.

Te pickove Vikigsi su iskoristili za draftanje Clintona Jonesa, Boba Grima, Rona Yarya i Eda Whitea, a samo tri dana nakon tradea Tankertona u New York, za novog glavnog trenera su zaposlili Buda Granta.

Još prije Granta Vikingsi su imali dominantnu obranu koju su zapravo gradili tokom cijelih 1960-tih.

Ta obrana je bila poznata pod nadimkom “Purple People Eaters” (ljubičasti ljudožderi), a njeni najvažniji članovi su bili Alan Page, Carl Eller, Gary Larsen i Jim Marshall.

U sezoni 1968., Vikingsi su prvi puta osvojili divizijski naslov i prvi puta su se plasirali u play off.

Sezona 1969., bila je još uspješnija, jer su ostvarili skor 12–2.

Te sezone to je bio najbolji skor u NFLu, do kojeg su Vikingsi došli sa 12 pobjeda u nizu, nakon poraza na otvaranju sezone od New York Giantsa.

Niz 12 pobjeda za redom Vikingsa iz 1969, bio je rekordno dugi nizu NFL dugih 35 godina.

Pobjedom protiv Cleveland Brownsa rezultatom 27–7 Vikingsi su pobjedili u zadnjoj ikad odigranoj utakmici za naslov NFC, što im je ujedno do današnjeg dana jedini trofej.

Tom pobjedom Vikingsi su postali prva momčad proširenja koja je pobjedila u utakmici za naslov NFCa, a tom pobjedom su se plasirali i u Super Bowl IV.

U Super Bowlu Vikingsi su bili smatrani velikim favoritima protiv Kansas City Chiefsa iz AFCa.

Godinu ranije, protiv svih šansi, New York Jetsi su donijeli prvi Super Bowl naslov za AFC momčad kao apsolutni autsajderi protiv Baltimore Coltsa.

Mnogi su bili mišljenja da će AFC morati čekati barem 15ak godina za svoj prvi naslov, jer je tada razlika u kvaliteti između te dvije lige bila velika, pa je samim time trijumf Jetsa bio nevjerojatno iznenađenje.

Mnogi su stoga bili uvjereni da Minnesota ne može kiksati kao Baltimore godinu dana ranije i da će se Super Bowl naslov vratiti u NFC.

Ipak, Kansas City Chiefsi su pobjedili rezultatom 23–7 i započeli prokletstvo Vikingsa u Super Bowlovima.

Najvrijedniji igrač (MVP) Vikingsa te sezone bio je quarterback Joe Kapp, koji je protiv Baltimore Coltsa dodao za 7 touchdowna u jednoj utakmici, što je do danas ostao rekord lige.

Međutim Kapp je odbio primiti tu nagradu rekavši: "Ne postoji najvrijedniji Viking, postoji 40 najvrijednijih Vikinga!"

Momčad je nastavila dominirati 1970. i 1971., kada su i dalje bili nošeni bili od strane Purple People Eatersa.

U sezoni 1971., Alan Page je dobio nagradi za MVPa NFLa, i time je postao prvi obrambeni igrač koji je dobio tu nagradu.

27.1.1972. Vikingsi su odlučili vratiti ljubimca navijača Frana Tankertona iz New Yorka, pa su za njega Giantsima morali dati Norma Sneada, Boba Grima, Vincea Clementsa i pickove prve runde drafta 1972. i 1973.

Iako su akvicije Frana Tarkentona i wide recievera Johna Gilliama popravile napad po zraku, napad po zemlji je bio puno slabiji, pa su Vikingsi ostvarili razočaravajući skor 7–7.

Taj problem Vikingsi su probali riješiti izborom running backa Chuck Foreman na draftu 1973.

Te 1973. Vikingsi su ponovno imali uspješnu sezonu, kada su pobjedili prvih 9 utakmica u sezoni, završili sezonu skorom 12–2 i na koncu došli do svojeg drugog Super Bowla u povijesti.

U Super Bowlu VIII, protiv Miami Dolphinsa, Vikingsi su izgubili rezultatom 24–7.

I 1974. su Vikingsi ponovno osvojili diviziju, ovaj put sa skorom 10-4.

U play offu su opet iskoristili prednost domaćeg terena u izrazito hladnom Minneapolisu, u vremenskim uvijetima koji su protivnicima predstavljali veliki problem, te ponovno došli do Super Bowla, drugu godinu za redom.

U Super Bowlu IX Vikingse su porazili Pittsburgh Steelersi, rezultatom 16–6.

Ali Vikingsi se i dalje nisu predavali.

U 1975. predvođeni Tarkentonom i running backom Chuckom Foremanom, Vikingsi su otvorili sezonu sa 10 pobjeda u nizu i ponovno su osvojili diviziju.

Ipak, ovoga puta na putu do Super Bowla Vikingse su porazili Dallas Cowboysi rezultatom 17–14, nakon kontroverznog dodavanja za touchdown quarterbacka Cowboysa Rogera Staubacha prema wide receiveru Drewu Pearsonu.

Ta akcija je prozvana “Hail Mary”, te se po njoj sve slične akcije, kada se iz očaja zbog isticanja vremena pokuša dugo dodavanje za touchdown, nazivaju i dalje “Hail Mary”.

Pearsonov touchdown je kontroverzan jer je izgledalo da je Pearson odgurnuo defensive backa Vikingsa Natea Wrighta, pa je ta akcija trebala biti prekinuta zbog napadačkog ometanja.

Kada suci ipak nisu dosudili prekršaj, publika u Minneapolisu je poludila, bacavši predmete na teren, od kojih je boca Corby's viskija pogodila suca Armena Terziana u glavu, pritom ga onesvjestivši.

Vikingsi su sezonu kasnije nastupili u svojem 3. Super Bowlu u četiri sezone, te 4. i posljednjem Super Bowlu ukupno.

U tom Super Bowlu XI Vikingsi su igrali protiv Oakland Raidersa.

Ponovno su izgubili, ovaj puta rezultatom 32–14, tako da njihovo prokletstvo Super Bowla nije prekinuto do današnjeg dana.

U sezoni 1977., Vikingsi su ponovno osvojili diviziju sa skorom 9–5 i došli do svojeg 4. konferencijskog finala u pet godina.

Ovaj puta su doživjeli poraz od budućih osvajaća Super Bowla Dallas Cowboysa rezultatom 23–6.

Na početku sezone 1978. bilo je poprilično jasno da je momčad Vikingsa već dosta stara, ali svejedno su se plasirali u play off sa skorom 8–7–1.

Ipak ovaj puta je sezona završila u prvoj rundi play offa porazom od Los Angeles Ramsa 34–10, koje su Vikingsi pobjedili u play offu u sva 4 predhodna susreta (1969., 1974., 1976. i 1977.)

Na kraju sezone quarterback Fran Tarkenton otišao je u mirovinu, sa tadašnjim rekordima lige u pokušajima dodavanja (6467), uspješnim dodavanjima (3686), osvojenim jardima (47003) i touchdownima (342).

Ali bez Super Bowl prstena.

Sa sezonom 1979. počela je gradnja nove momčadi Vikingsa, ali i Hubert H. Humphrey Metrodoma u samom gradu Minneapolisu.

20.12.1981. Vikingsi su se porazom 10-6 od Kansas City Chiefsa oprostili od Metropolitan Stadiona, i sljedeće sezone Vikingsi su se preselili na novi stadion, sa zatvorenim krovom.

Tim potezom su sami sebi oduzeli veliku prednost koju su imali na otvorenom domaćem terenu, izrazito hladne vremenske uvjete u Minnesoti, koji su uvijek mučili goste iz toplijih krajeva.

27.1.1984. Bud Grant se umorivio kao trener Vikingsa, sa skorom 151–87–5, 12 nastupa u play offu i 11 divizijskih naslova u 17 sezona na klupi.

Za novog trenera imenovan je Les Steckel, dotadašnji koordinator napada Vikingsa, koji je tako postao najmlađi trener u NFL u dobi od 38 godina.

Međutim, nakon katastrofalne sezone sa rekordim brojem poraza, 13, Steckel je otpušten i Bud Grant je ponovno zaposlen kao trener.

6.1.1986., Bud Grant se ponovno umirovio, kao 6. trener sa najviše pobjeda u NFLu, da bi kasnije te godine Fran Tarkenton postao prvi igrač Vikingsa koji je imenaovan u Hall of Fame.

U sezoni 1987. koja je bila skračena zbog štrajka, Vikingsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza, 8–7, od čega je prva momčad imala Vikingsa ostvarila skor 8-4 , dok su zamjene koje su igrale za vrijeme štrajka imale skor 0-3.

Ulaskom u play off Vikingsi su priredili dva iznenađenja eliminiravši dvije momčadi sa najboljim skorovima u konferenciji, New Orleans Saints rezultatom 44–10 i San Francisco 49erse rezultatom 36–24.

Tokom utakmice u San Franciscu, Anthony Carter je postavio rekordnih 227 osvojenih dodavačkih jardi u play offu.

U konferencijskom finalu Vikingsi su minutu prije kraja gubili 17-10 od Washington Redskinsa, ali su imali loptu u posjedu na 6 jardi od end zone Redskinsa.

Ipak, stara ekipa Vikingsa je ostala bez snage za dodatne podvige i nisu uspjeli postići touchdown.

Nade im je u zadnjem pokušaju uništio cornerback Redskinsa Darrell Green presjekavši dodavanje Wadea Wilsona namjenjeno Darrinu Nelsonu u end zoni.

Za sezonu 1991. Dennis Green je imenovan za glavnog trenera Vikingsa.

U svojih 10 godina u Vikingsima osvojio je divizijski naslov 4 puta, 8 puta je odveo Vikingse u play off i ostvario ukupan omjer pobjeda i poraza 97–62.

S njim na čelu Vikingsi su bili 5. najuspješnija momčad u 1990-tima po broju pobjeda.

Od tih sezona navijači Vikingsa posebno pamete sezonu 1998.

Spektakularan napada predvođen quarterbackom Randallom Cunninghamom (koji je igrao kao zamjena za ozljeđenog Brada Johnsona), running backom Robertom Smithom, wide receiverom veteranom Crisom Carterom i nezaustavljivim rookiejem wide recieverom Randyem Mossom, Vikingsi su postavili tadašnji rekord lige od 556 postignutih bodova i u niti jednoj utakmici nisu postigli manje od 24 boda.

Te sezone Vikingsi su ostvarili svoj najbolji skor u povijesti sa omjerom pobjeda i poraza od 15–1.

Te 1999, jedini poraz su im nanjeli Tampa Bay Buccaneersi u 9. tjednu sezone, rezultatom 27–24.

Vikingsi nisu posustali ni u play offu, pobjedivši Arizona Cardinalse rezultatom 41–21.

Nakon toga sljedilo je konferencijsko finale protiv Atlanta Falconsa koji su, iako također bili vrlo uspješni u regularnom djelu sezone sa skorom 14-2 s kojim su bili samo iza Vikingsa, u ovoj utakmici bili autsajderi.

Navijači Vikingsa još uvijek nisu prebolili tu utakmicu.

Kicker Gary Anderson, koji nije promašio niti jedan field gol cijele sezone, ali je promašio field gol kada je bilo najbitnije, sa za njega male udaljenosti od 38 jardi, manje od dvije minute prije kraja tog konferencijskog finala.

S još ta 3 boda Vikingsi bi poveli 10 bodova razlike i praktički osigurali nastup u Super Bowlu.

Nakon tog promašaja Falconsi su osjetili da su u prednosti pred momčadi koja ima veliki strah od prokletsva koje ju dugo proganja.

Koncentrirani i smireni Falconsi su izjednačili touchdownom, koji se ipak desio prebrzo.

Prebrzo, jer su ostavili dovoljno vremena Vikingsima za još jedan napad.

Ali glavni trener Dennis Green je kontoverzno odbio taj poklon, odlučivši da će pustiti da vrijeme istekne i da utakmica ode u produžetke.

Iako su u produžetku Vikingsi imali više sreće u bacanju novčića i došli su do prvog posjeda lopte, propustili su iskoristiti tu prednost i Falconsi su otišli u svoj prvi Suepr Bowl, nakon field gola Mortena Andersena sa istog mjesta sa kojeg je Gary Anderson ostvario legendarni promašaj.

Vikingsi su tako postali prva momčad koja nakon skora 15–1 nije uspjela doći do Super Bowla.

Cunningham je i 1999-tu počeo kao quarterback, ali je nakon prvih 6 utakmica i skora 2-4 zamijenjen Jeffom Georgeom, koji je ostvario skor 8-2 i sa ukupnim skorom 10-6 uveo Vikingse ponovno u play off.

U wild card rundi play offa Vikingsi su porazili Dallas Cowboyse rezultatom 27–10, da bi u sljedećem kolu ispali u izrazito napadačkoj utakmici od budućih osvajaća Super Bowla, St. Louis Ramsa rezultatom 49-37, nakon što su Vikingsi vodili poluvremenu rezultatom 17-14.

Vikingsi su 20. stoljeće završili još jednim nastupom u konferencijskom finalu, nakon što su u sezoni 2000. ostvarili skor 11-5.

U divizional rundi play offa Vikingsi su se lako razračunali sa New Orleans Saintsima 34-16, da bi u konferencijskom finalu pretrpili svoj najgori poraz u play offu, izgubivši od New York Giantsa 41-0.

Sljedeći nastup u play offu Vikingsi su ostvarili tek 2004.

Te sezone je quarterback Daunte Culpepper ostvario statistiku dostojnu MVPa NFLa, dodavši za 4717 jardi, 39 touchdowna i osvojivši ukupno 5123 jardi, što je i dalje rekord lige.

U prvoj rundi play offa Vikingsi su se prvi puta u svojoj povijesti sreli sa divizijskim rivalima Green Bay Packersima.

Vikingsi su tu, za navijače neizmjerno važnu, utakmicu pobjedili rezultatom 31–17.

Time su Vikingsi postali druga momčad u povijesti NFLa koja je ušla u play off sa skorom 8-8 i pobjedila play off utakmicu.

Zanimljivo je da je prva momčad koja je to ostvarila postali St. Louis Ramsi samo dan ranije.

U sljedećem kolu play offa Vikingsi su poraženi od Philadelphia Eaglesa.

Sezone 2005. ostala je najviše upamćena ne zbog događaja na terenu, nego van njega.

17 igrača ograniziralo je zabavu sa puno ljudi na jezeru Minnetonka, na koju su avionima dovedene prostituke iz raznih djelova SADa.

4 igrača su dobili policijske prijave na temelju dokaza prikupljenih nakon racije na toj zabavi.

Na draftu 2007. Vikingsi su izabrali running backa Adriana Petersona.

Bio je to pun pogodak, jer je Peterson jako brzo postao jedan od najboljih running backova u povijesti sporta.

Petersonov prvi touchdown je došao u njegovoj prvoj utakmici protiv Atlanta Falconsa, kada je nakon kratkog dodavanja otrčao 60 jardi za touchdown.

Kada su iste sezone Vikingsi igrali protiv Chicago Bearsa, Peterson je postavio novi rekord lige od 361 jarde u kombiniranim jardama osvojenih na zemlji, u zraku i nakon vraćanja početnih udaraca.

U 9. tjednu iste sezone protiv San Diego Chargesa Peterson je postavio rekord od 296 rushing jardi u jednoj utakmici.

Bila je to fenomenalna sezona za jedng rookieja, možda i najbolja sezona jednog rookieja ikada.

Te godine ipak, usprkos vrhunsoj igri rookieja Petersona, Vikingsi nisu ušli u play off.

U 13. tjednu sezone 2008. protiv Chicago Bearsa quarterback Gus Frerotte dodao je Bernardu Berrianu za rekordni touchdown Vikingsa od 99 jardi.

To je najduže dodavanje za touchdown u povijesti Vikingsa i izjednačeno najduže moguće dodavanje u NFLu (dodavanje za 100 jardi je nemoguće jer bi to bio safety i 2 boda za protivnika, nešto kao auto gol u nogometu).

Iste sezone Adrian Peterson postavio je novi tadašnji rekord Vikingsa sa 1760 rushing jardi.

Te godine su Vikingsi konačno opet osvojili divizijski naslov, ali su u play offu izgubili od Philadelphia Eaglesa 26–14.

Od 2006. naovamo Vikingsi su ponovno nakon Purple People Eatersa postali poznati po odličnoj obrani.

Tri godine za redom, 2006., 2007. i 2008., Vikingsi su imali najbolju obranu u NFLu, što prije toga nije uspjelo niti jednoj momčadi.

Obrana Vikingsa je predvođena Kevinom Williamsom, Patom Williamsom i Jaredom Allenom i ima mnoge nadimke od kojih su najpoznatiji "Thunder and Plunder" i "Shock and AWE".

18.8.2009. nakon dugih špekulacija u medijima bivši quarterback Green Bay Packersa Brett Favre je drugi puta prekinuo mirovinu, ovaj puta da bi igrao za divizijske rivale svojih Green Bay Packersa, Minnesota Vikingse.

Favre je potpisao dvogodišnji ugovor koji mu je donio $25M.

Favre, koji je držao mnoge rekorde, je tako započeo period koji su navijači Minnesote "originalno" nazvali "The Brett Favre Era".

Favrea svi smatraju budućim članom Hall of Famea, a od mnogih rekorda koje drži, zanimljivo je da je 2007. postavio novi rekord u broju dodavačkih touchdowna, baš protiv Vikingsa u Minneapolisu.

Kada su 5.10.2009. Vikingsi po prvi puta sa Favreom kao quarterbackom ugostili i pobjedili bivšu Favreovu momčad Green Bay Packerse, Favre je postao prvi igrač u NFL povijesti koji je pobjedio sve 32 momčadi NFLa.

Te godine Vikingsi su ponovno osvojili diviziju i bili slobodni u prvoj rundi play offa.

U divizijskoj rundi play offa toga Vikingsi su pobjedili Dallas Cowboyse rezultatom 34–3, da bi tako po 9. puta u klupskoj povijesti ušli u konferencijsko finale, prvo nakon 2001.

Vikingsi su ovaj puta putovali u New Orleans na utakmicu protiv najbolje momčadi NFC konferencije te godine, New Orleans Saintsa.

Bila je to momčad dvije momčadi koje nikada nisu osvojile Super Bowl, dok Saintsi do tada nikada nisu ni nastupili u Super Bowlu.

U toj utakmici Vikingse je “uništilo” čak 5 predaja lopti Saintsima, od koji je zadnja bila interception na Favreovo dodavanje dvije minute prije kraja blizu end zone Saintsa.

Pobjeda je tako iskliznula iz ruku Vikingsa i utakmica je završila rezultatom 28-28.

U produžetku su, u skladi sa prokletstvom Vikingsa, pobjedili Saintsi rezultatom 31-28 i otišli u Super Bowl i po svoj prvi naslov, koji su ostvarili pobjedom nad Indianapolis Coltsima.

U posljednjoj sezoni Bretta Favrea, Vikingsi nisu ušli u play off, a situacija im je dodatno otežana kada se urušio krov njihovog Metrodoma pod težinom snijega.

Ostatak domaćih utakmica te sezone Vikingsi su odigrali u Detroitu ili na stadionu University of Minnesota Golden Gophersa.

Favre je dodao za svoj zadnji touchdown u karijeri baš na stadionu Gophersa protiv Philadelphia Eaglesa nakon dodavanja za Percyja Harvina.

Prije sezone 2011. Vikingsi su zaposlili Leslieja Fraziera za glavnog trenera.

Nakon toga usljedile su mnoge smjene u trenerskom kadru da bi se momčad ponovo vratila na staze stare slave.

Ipak u sezoni 2011. Vikingsi su izjednačili najgori rezultat u povijesti kluba sa skorom 3–13.

Nakon dobrih izbora na draftu 2012.primarno Matta Kalila i Harrisona Smitha, Vikingsi su vođeni Adrianom Petersonom osigurali play off 27. puta u klupskoj povijesti.

Ipak Vikingsi su eliminirani u prvoj rundi play offa od divizijskih rivala Green Bay Packersa, nakon što su zbog ozljeda na poziciju quarterbacka morali postaviti Joea Webba, koji je zapravo wide reciever.

Adrian Peterson je te sezone imenovan za MVPa NFLa, nakon što je osvojio 2097 rushing jardi i ostao kratak za 10 jardi od novog rekorda.

U zadnjoj akciji regularnog dijela Peterson je mogao doći do rekorda, ali je odgovorno i u korist momčadi otrčao u aut i tako omogućio kickeru da iz neposredne blizine gola donese pobjedu, koja je Vikingsima osigurala plasman u play off.

Posljednja sezona je bila loša za Vikingse i nisu bili niti blizu play offa.

Najbolji trenutak bio nastup i pobjeda u Londonu protiv Pittsburgh Steelersa.

Glavni rivali Vikingsa su divizijski protivnici Chicago Bearsi, Detroit Lionsi i Green Bay Packersi.

Međusobna mržnja prema drugim momčadi unutar te divizije je velika, djelomično zbog blizine svih momčadi, a djelomično i zbog duge povijesti međusobnih susreta.

Tako na primjer u Minnesoti mnogi fanovi Vikingsa ne kupuju automobile iz Detroita, zbog mržnje prema Lionsima ili ne jedu sir, jer je po siru poznata savezna država Wisconsin iz koje su Green Bay Packersi.

Minnesota zbog svoje duge povijesti ima nekoliko igrača i trenera u Hall of Fameu.

To su Warren Moon, Jan Stenerud, Fran Tarkenton, Paul Krause, Hugh McElhenny, Dave Casper, Chris Doleman, Jim Langer, Randall McDaniel, Gary Zimmerman, Ron Yary, Cris Carter, Carl Eller, Alan Page, John Randle, Jim Finks, Bud Grant i Norm Van Brocklin.

Pošto je poprilično izgledno da će Jared Allen ovo ljeto napustiti Vikingse, uz Adriana Petersona najbolji igrač Vikingsa je wide reciever Greg Jennings.

Adrian Peterson je trenutno najbolji running back u NFLu i jedan od najbolji running backova u povijesti lige. Trenutno liječi ozljednu prepona, ali bi se trebao vratiti prije početka priprema. Novi koordinator napada Norv Turner najavio da planira Petersona, uz poznatu igru na zemlji, koristiti i kao metu za dodavanja. U svojoj karijeri Peterson je osvojio 10115 rushing jardi, i ima nevjerojatan prosjek od 5 jardi po nošenju u karijeri. Postigao je 86 rushing touchdowna i 5 dodavačkih touchdowna. Bio je proglašen MVPem NFLa 2008. i 2012., te drži rekorde u najviše rushing jardi u jednoj utakmici (296), najviše rushing jardi u periodu od 8 utakmica (1322), te je drugi po broju osvojenih rushing jardi u jedoj sezoni (2097).

Wide reciever Greg Jennings nije imao dobru sezonu. Potpisao je prošlo ljeto ugovor težak $45M kao zamjena za Percy Harvina koji je otišao u Seattle Seahawkse. U prvoj sezoni Jenning je uhvatio 68 dodavanja, za 804 jarde i 4 touchdowna. Jennings je i dalje velika prijetnja za protivnike, iako je njegova sposobnost hvatanja dugih dodavanja pala s godinama. Da bi Jennings mogao pružiti približne partije kao u Packersima, Vikingsi mu moraju nabaviti dobrog quarterbacka, a čak ni tada nebi trebali očekivati čuda od veterana Jenningsa. U svojoj karijeri Jennings je sva puta pozvan na Pro Bowl, te je u karijeri osvojio 7341 jardi i postigao 57 touchdowna.

Vikingsi žele popraviti uspjehe iz prošlosti, skinuti prokletstvo Super Bowla i prokletstvo konferencijskih finala koje je također zaživjelo u Minneapolisu.

Ali prije svega toga Vikingsi moraju naći način kako razvitit igru po zraku, kako bi pomogli Petersonu i obrani pobjeđivati utakmice.


Kratke vijesti:

Shaqiri zainteresiran za odlazak iz Münchena
Krilo Bayern Münchena Xherdan Shaqiri otkrio je da je nezadovoljan minutažom ove sezone, iako je svjestan da je konkurencija u klubu jaka. Zato je zainteresiran poslušati ponude i eventualno napustiti klub, ako bude zadvoljan ponudom.

Enroth ozljeđen u porazu Sabresa
Nakon odlaska Ryana Millersa prvi golman Buffalo Sabresa Jhonas Enroth ozljeđen je u utakmici protiv Montreal Canadiensa nakon sudara sa Brendanom Gallagherom. Enrothu je trebala pomoć prilikom odlaska s leda i na golu ga zamijenio Nathan Lieuwen, koji je tako debitirao u NHLu isti dan kada je pozvan u momčad iz AHLa.

Giantsi potpisali Thurmonda
Cornerback Seatte Seahawksa, Walter Thurmond, koji je zbog ozljeda nastupio u samo 8 utakmica u zadnje dvije sezone, potpisao je jednogodišnji ugovor sa New York Giantsima "težak" $3.5M.



Rezultati:

Nogomet
Engleska Premier League
Hull City 0 - 2 Manchester City
Everton 2 - 1 Cardiff City
Fulham 1 - 0 Newcastle United
Southampton 4 - 2 Norwich City
Stoke City 3 - 1 West Ham United
Sunderland 0 - 0 Crystal Palace
Swansea City 1 - 2 West Bromwich Albion
Aston Villa 1 - 0 Chelsea
Manchester United 0 - 3 Liverpool
Tottenham Hotspur 0 - 1 Arsenal

Italija Serie A
Hellas Verona 0 - 2 Inter
Atalanta 3 - 0 Sampdoria
AC Milan 2 - 4 Parma
Cagliari 0 - 2 Lazio
Livorno 2 - 1 Bologna
Sassuolo 3 - 1 Catania
Fiorentina 3 - 1 ChievoVerona
Genoa 0 - 1 Juventus

Španjolska Liga BBVA
Getafe 3 - 3 Granada
Levante 0 - 1 Celta Vigo
Rayo Vallecano 3 - 1 Almeria
Malaga 0 - 1 Real Madrid
Atletico Madrid 1 - 0 Espanyol
Elche 0 - 0 Real Betis
Barcelona 7 - 0 Osasuna
Sevilla 4 - 1 Valladolid
Real Sociedad 1 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Augsburg 1 - 2 Schalke 04
Borussia Dortmund 1 - 2 Borussia Monchengladbach
Braunschweig 1 - 1 Wolfsburg
Hertha Berlin 0 - 3 Hannover 96
Hoffenheim 2 - 4 Mainz 05
Werder Bremen 1 - 1 VfB Stuttgart
Bayern Munich 2 - 1 Bayer Leverkusen
Hamburger SV 2 - 1 Nurnberg
Eintracht Frankfurt 1 - 4 Freiburg

Francuska Ligue 1
Reims 1 - 1 Marseille
Lille 0 - 0 Nantes
Ajaccio 1 - 2 Guingamp
Evian Thonon Gaillard 0 - 1 Valenciennes
Nice 2 - 0 Bastia
Rennes 2 - 3 Toulouse
Sochaux 2 - 0 Lorient
Montpellier 1 - 1 Bordeaux
Lyon 2 - 3 Monaco
Paris Saint Germain 2 - 0 Saint Etienne


Hokej

NHL
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 5 : 1
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 4 : 0
Colorado Avalanche - Anaheim Ducks 4 : 6
Dallas Stars - Calgary Flames 3 : 4
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2 : 3
Winnipeg Jets - New York Rangers 2 : 4
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2 : 1
Florida Panthers - New Jersey Devils 5 : 3
New York Islanders - San Jose Sharks 3 : 4
Washington Capitals - Vancouver Canucks 4 : 3
Ottawa Senators - Colorado Avalanche 1 : 3
New York Rangers - San Jose Sharks 0 : 1
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 1 : 2
Florida Panthers - Vancouver Canucks 3 : 4
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 4 : 2
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 3 : 4
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 1 : 2
Phoenix Coyotes - Calgary Flames 3 : 2
Minnesota Wild - Columbus Blue Jackets 1 : 2
Nashville Predators - St.Louis Blues 1 : 4
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5 : 4
New York Islanders - Buffalo Sabres 4 : 1
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 3 : 0
Winnipeg Jets - Dallas Stars 7 : 2
Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 4 : 1
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 0 : 2


Oznake: NFL, minnesota, vikings, tankerton, peterson

17.03.2014. u 09:08 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 12.03.2014.

NFL - Tampa Bay Buccaneers



Tampa Bay Buccaneers (koje se često zove "Bucs") igraju u gradu Tampa, u saveznoj državi Floridi.

Buccaneersi igraju u diviziji South u konferenciji NFC.

Momčad se pridružila NFLu zajedno sa Seattle Seahawksima 1976. kao momčad proširenja.

Nakon jedne sezone Buccaneersi su se zamijenili sa Seahawksima za konferencije i postali dio konferencije NFC.

Taj zamjena je obavljena na inzistiranje lige, tako da bi nove momčadi igrale međusobno 2 puta tokom prve dvije sezone, te da bi obje momčadi odigrale po barem jednu utakmicu sa svakom drugom momčadi lige.

Prvi vlasnik momčadi originalno je trebao biti Tom McCloskey, vlasnik građevinske tvrtke iz Philadelphije, međutim on je ubrzo došao u financijski sukob na NFLom, pa je za vlasnika momčadi postavljen Hugh Culverhouse, bogati odvjetnik iz Jacksonvillea.

Ime Buccaneers, gusari s juga Floride, određeno je natječajem, kao i kod mnogih drugih momčadi.

U početku su Buccaneersi bili jedna od rijetkih momčadi koja je kod kuće igrala u bijelim dresova.

To su radili namjerno, tako da bi tako natjerali protivnike da igraju u tamnim dresovima na visokim temperaturama južne Floride.

Sadašnji vlasnik kluba je Malcolm Glazer, koji je također vlasnik Manchester Uniteda.

Buccaneersi domaće utakmice igraju na stadionu Raymond James u Tampi.

U 1976. i 1977. počeli su svoj put u NFL sa čak 26 uzastopnih poraza, te su nakon kratkog perioda sa pozitivnim skorom na kraju sezona krajem 1970-tih i početkom 1980-tih ostvarili čak 14 gubitničkih sezona u nizu.

Prvu utakmicu Buccaneersi su pobjedili tek u 13. tjednu svoje druge sezone kada su u gostima pobjedili New Orleans Saintse.

U 1979. Buccaneersi su se značajno popravili kada su na poziciji quarterbacka imali sada već iskusnijeg Douga Williamsa, koji je poslije s Redskinsima postao prvi crni quarterback koji je osvojio Super Bowl.

Skupa sa Williamsom, Buccaneerse su predvodili tight end Jimmie Giles, koji je te sezone pozvan na Pro Bowl, running back Ricky Bell, koji je te sezone osvojio više od 1000 rushing jardi, te zastrašujuća obrana predvođena članom Hall of Famea Lee Royem Selmonom.

Četiri utakmice prije kraja regularnog dijela sezone Buccaneersi su trebali samo jednu pobjedu da osiguraju play off kao prvaci divizije.

U prvoj od te četiri utakmice Buccaneersi su kod kuće izgubili od Minnesota Vikingsa rezultatom 23–22, pa je pripremljeno slavlje moralo biti odgođeno.

Sljedeći tjedan također kod kuće Buccaneersi su poraženi od Chicago Bearsa rezultatom 14–0, da bi trećoj od te četiri utakmice izgubili u gostima od San Francisco 49ersa, u zadnjoj domaćoj utakmici O.J. Simpsona za 49erse.

Svejedno u zadnjoj utakmici regularnog dijela sezone, pod velikim pritiskom, Buccaneersi su kod kuće u teškoj utakmici pobjedili Kansas City Chiefse nogometnim rezultatom 3–0.

Tim rezultatom Buccaneersi su po prvi puta osvojili diviziju i ušli u play off u svojoj prvoj sezoni sa pozitivnim skorom 10–6.

U prvoj rundi play offa Buccaneersi su iznenadili Philadelphia Eaglese pobjedivši ih rezultatom 24–17 s kojim su prošli u konferencijsko finale.

U konferencijskom finalu su kod kuće poraženi od Los Angeles Ramsa 9–0.

Buccaneersi su te 1979. postali bili prva momčad proširenja koja je nakon ujedninjenja lige osvojila divizijski naslov, pobjedila play off utakmicu i bila domaćin u utakmici konferencijskog finala.

Buccaneersi su ponovno ušli u play off nakon osvajanja divizije i 1981., kada su u opet zadnjoj utakmici sezone pobjedili Detroit Lionse.

U toj utakmici pobjednik je išao u play off, dok je gubitnik ostao bez ičega.

Iako su Buccaneersi gubili, dodavanjem za touchdown od 84 jarde quarterbacka Douga Williamsa za wide recievera Kevina House, su pobjedili i ušli u svoj drugi play off.

U prvoj rundi play offa su izgubili od Dallas Cowboysa 38–0.

Nakon toga sjedio je dugi niz neuspjeha u Tampi, iako su na pozicijama quartebacka imali igrače koji su poslije s drugim momčadima osvojili Super Bowlove.

To su bili već spomenuti Doug Williams s Washington Redskinsima, član Hall of Famea, ljevoruki Steve Young, sa San Francisco 49ersima i Trent Dilfer sa Baltimore Ravensima.

Tokom 1980-tih pod vodstvom vlasnika Culverhousea, Buccaneersi su bili najprofitabilnija momčad NFLa, primarno zato jer su cijelo vrijeme držali igrače na najnižim plaćama u ligi.

To je rezultiralo lošim rezultatima i padom interesa, što je rezultiralo da su čak i lokalne TV kuće tri sezone izgubile interes za prijenose utakmica Buccaneersa.

Zbog toga im se dogodilo da, kada su na draftu 1986. izabrali osvajaća Heismanovog trofeja (dodjeljuje se najboljem igraču američkog nogometa na sveučilištu) Boa Jacksona, on odbije igrati za Culverhousea i izabere karijeru u baseballu za Kansas City Royalse.

Usprkos velikom profitu koju su Buccaneersi ostvarivali iz godine u godinu, nakon Culverhouseove smrti 1994. otkriveno je da je klub na rubu bankrota, pa je njegov sin Hugh Culverhouse, Jr. odlučio prodati momčad najvišem ponuđaču.

Iako su zainteresirani bili i vlasnici bogatih baseball momčadi, vlasnik New York Yankeesa George Streinbrenner i vlasnik Batimore Oriolesa Peter Angelos, koji je izjavio da bi momčad preselio u Baltimore koji tada nije imao NFL momčad, navišu ponudu je dao Malcolm Glazer sa $192M.

Glazerov prvi potez bilo je dovođenje koordinatora obrane Minnesota Vikingsa, Tonya Dungya za glavnog trenera.

Bio je to početak promjena u Tampi.

Promjene nabolje su se nastavile izborom na draftu 1995. kada su Buccaneersi izabrali buduće članove Hall of Famea Warrena Sappa i Derricka Brooksa.

Kada dodamo tome da je 1993. draftan strong safety John Lynch, da je 1996. draftan fullback Mike Alstott i da je 1997. Draftan connerback Ronde Barber, koji su sva trojica više puta zvani na Pro Bowl, jasno je da su Buccaneersi sastavljali jaku momčad.

U sezoni 1997., prvi puta su pod vodstvom Tony Dungyja došli do značajnog rezultata, kada su počeli sezonu sa skorom 5-0, ušli u play off prvi puta nakon 1982. da bi u prvoj rundi play offa izgubili od branitelja naslova Super Bowla, Green Bay Packersa rezultatom 21-7.

Početkom sljedeće sezone, novi stadion Raymond James još nije bio do kraja izgrađen, pa su Buccaneersi neplanirano prvih 6 domaćih utakmica morali igrati u gostima.

Kao rezultat te neugodnosti Buccaneersi su izgubili mnoge napete utakmice te sezone sa minimalnom razlikom, da bi završili sezonu sa skorom 8-8 i ostali bez play offa.

Sljedeće sezone sezone treća najbolja obrana lige je nosila Buccaneerse i olakšala posao rookie quarterbacku Shaunu Kingu da dovede momčad do skora 11-5, play offa i divizijskog naslova.

U divizijskoj rundi play offa Buccaneersi su pobjedili Washington Redskinse rezultatom 14-13, da bi u konferencijskom finalu izgubili u utakmici sa malo bodova od konačnih osvajača Super Bowla, St. Louis Ramsa, rezultatom 11-6.

Taj poraz bio je obilježen krivom procjenom sudaca koji su donjeli pobjedu Ramsima, nakon što su oduzeli loptu Buccaneersima u zadnjem napadu, nakon potpuno ispravnog dodavanja quaterbacka Shauna Kinga prema wide recieveru Bertu Emanuelu.

Sljedeće dvije sezone Buccaneersi su igrali jako dobro i plasirali se u play off obje te godine, ali nisu uspjeli ostvariti svoj glavni cilj, osvajanje Super Bowla.

Na ruku im nije išlo to što su se u oba play offa plasirali kao wild card tim, što je značilo da su kao momčad iz tople Floride nenavikla na hladnoču, morali ići na gostovanja protiv momčadi iz hladnijih krajeva, igrati utakmice na temperaturama oko 0°C.

Trener Tony Dungy dobio je otkaz nakon drugog takvog poraza od Philadelphia Eaglesa u wild card rundi rezultatom 31–9.

Dungy je brzo našao posao kao glavni trener Indianapolis Coltsa s kojima je osvojio Super Bowl XLI.

Mnogi treneri bili su kandidati za novog glavnog trenera Buccaneersa, a najviše su se isticala imena bivšeg trenera New York Giantsa Billa Parcellsa, koji je osvojio 2 Super Bowla, te koordinatora obrane Baltimore Ravensa, Marvina Lewisa, koji je također imao jedan Super Bowl prsten.

Nakon mnogih prepiranja u upavi kluba dogovorili su se na kompromis i izbor “neutralnog” Jona Grudena, koji je još uvijek bio pod ugovorom u Oakland Raidersa.

Pregovori sa Raidersima, koji su bili nezadovoljni Grudenovim potraživanjima, su se odvijali u tajnosti.

Za to vrijeme Glazeri nisu trošili vrijeme i javno su pričali o kontaktu sa glavnim trenerom San Francisco 49ersa, Steveom Mariuccijem, da bi imali prednost u pregovorima sa Raidersima.

Na kraju su se uspjeli dogovoriti sa vlasnikom Raidersa Alom Davisom i dovesti Jona Grudena u Tampu Bay.

U konačnici se to pokazalo kao jako mudar potez Glazera, iako je cijena bila dosta visoka.

Raidersi su za Grudena dobili od Buccaneersa njihov izbor u prvoj i drugoj rundi drafta 2002., izbor u prvoj rundi drafta 2003. i izbor u drugoj rundi drafta 2004., te povrh toga još i $8M.

Predvođeni najboljom obranom lige te sezone i jednom od najboljih obrana u povijesti NFLa, Buccaneersima je prva sezona sa Jonom Grudenom kao glavnim trenerom bila do današnjeg dana najuspješnija.

Linebacker Derrick Brooks je imenovan najboljim obrambenim igračem sezone, osvojili su diviziju NFC South sa najboljim omjerom u povjesti kluba 12-4.

Eliminirali su protivnike u play offu na putu do Super Bowla gdje ih je čekao Grudenov bivši klub, Oakland Raidersi.

Raidersi su bili najbolji napad lige te sezone, tako da su se u Super Bowlu sreli najbolji napad i najbolja obrana.

Problem Raidersa u Super Bowlu je bio očit.

Nisu mijenjali Grudenovu taktiku u napadu, pa je Gruden znao točno što će, kada i kako Raidersi odigrati, pa pripremio je obranu Buccaneersa na sve moguće akcije Raidersa.

Braniči Buccaneersa su poslije utakmice izjavili da su bili nevjerojatno dobro pripremljeni, da su točno znali koju akciju će Raidersi odigrati i prije nego su ju odigrali.

Konačar rezultat je bio pobjeda Buccaneerse 48-21 u Super Bowlu XXXVII.

Taj Super Bowl je poslije dobio nadimak "The Pirate Bowl" zbog dominantne pobjede Buccannersa.

Nedugo nakon osvajanja Super Bowla odnos između glavnog trenera Grudena i generalnog menađera Johna McKaya je nepopravljivo pokvario, što je kulminiralo tokom neuspješne sezone 2003, kada je McKay napustio klub i preuzeo posao generalnog menađera divizijskih rivala Atlanta Falconsa.

Prije sezone 2004., za generalnog menađera je zaposlen Bruce Allen, te je odmah iz kluba otpustio zvijezde momčadi Johna Lyncha i Warrena Sappa, što je šokiralo mnoge navijače.

Te sezone Buccaneersi su ostvarili očajan skor 5-11 i naravno opet propustili play off.

Sezona 2005. bila je slavljenička 30. sezona Buccaneersa u NFLu, te se momčad pridružila slavlju osvojivši diviziju sa skorom 11-5.

Međutim u prvoj rundi play offa slavljeničkoj sezoni je došao kraj, kada su Buccaneersi izgubili kod kuće od Washington Redskinsa rezultatom 17-10.

Sljedeća sezona ponovno je bila loša, te prvi puta od 1996. obrana Buccaneersa nije bila jedna od 10 najboljih obrana lige.

Prije sezone 2007. Buccaneersi su konačno imali prostora u salary capu za potrošiti na tržištu slobodnih igrača.

Dovedeni su quarterback Jeff Garcia, offensive tackle Luke Petitgout, defensive end Kevin Carter i linebacker Cato June, dok su na draftu izabrani defensive end Gaines Adams, tight end Jerramy Stevens i defensive tackle Ryan Sims.

Te su se promjene pozitivno odrazile na uspjeh i Buccaneersi su ponovno osvojili diviziju sa skorom 9–7.

U wild card rundi play offa igrali su kod kuće protiv budućih osvajaća Super Bowla, New York Giantsa i izgubili rezultatom 24–14.

Iduće sezone Buccaneersi su ponovno imali isti skor, ali ovaj puta to nije bilo dovoljno za osvajanje divizije niti za plasman u play off.

Do 2008. Buccaneersi su bili momčad s najgorim omjerom pobjeda i poraza u NFLu, kada su ih te 2008. “nadmašili” Detroit Lionsi zahvaljujući sezoni sa skorom 0-16.

Raheem Morris, koji je 2008. imenovan za koordinatora obrane imenovan je za glavnog trenra nakon što je otkaz uručen Jonu Grudenu.

Morris nije imao uspješnu prvu sezonu, Buccaneersi su s njim kao glavnim trenerom ostvarili najgori skor nakon 1991. sa omjerom pobjeda i poraza 3-13.

2010. Buccaneersi su postali prva momčad u povijesti NFLa koji su sa više od 10 rookie u prvoj postavi završili sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza 10-6, međutim nisu izborili play off jer su isti omjer imali New York Giantsi, ali i Green Bay Packersi koji su na kraju u tom tercetu bili najbolji, ušli u play off i osvojili Super Bowl XLV.

Posljednih par sezona je bilo teško za Buccaneerse, ali nadaju se će im se sreća ponovno osmjehnuti sada kada su imenovali bivšeg glavnog trenera Chicago Bearsa i asistenta Tonyja Dungyja dok je on bio trener Buccaneersa, Lovieja Smitha za glavnog trenera.

Igrači Tampa Bay Buccaneersa koji postali članovi Hall of Famea su Lee Roy Selmon, Warren Sapp,, Derrick Brooks, Steve Young i Randall McDaniel.

Od igrača koji su trenutno u Buccaneersima najviše se ističe Darrelle Revis, ali on će vrlo vjerojatno napustiti momčad ovog ljeta s obzirom da ga novi trener Smith ne vidi u svojim planovima.

Od preostalih igrača najviše se istiću linebacker Lavonte David i Defensive Lineman Michael Johnson.

Lavonte David je prošle sezone ostvario rekordnih 145 tackleova u svojoj karijeri. Iako je samo dvije godine u ligi, njegova statistika postaje sve impresivnija. Učinkovit je u ometanju quarterbacka, te je lani skupio 7 sackova, 5 interceptiona i obranio je 10 dodavanja.

Prije nekoliko dana Buccaneersi su potpisali sa bivšim igračem Cincinnati Bengalsa Michaelom Johnsonom 5-ogodišnji ugovor težak $43.75M. U tom ugovoru stoji da će Johnson zaraditi garantirano $24M kroz tih 5 godina, tako da je s time postao 4 najbolje plaćeni defensive end u NFLu. Sada Buccaneersi imaju Johnson, Clayborn i defensive tacklea Gerald McCoy, te bi time trebali stvarati bolji pritisak na quarterbacka. Johnson je skupio 21 sack u prošle 3 sezone.


Kratke vijesti:

Özil propušta idućih par tjedana
U utakmici protiv Bayern Münchena najskuplji igrač u povijesti Arsenala, Mesut Özil, pretrpio je ozljedu butne tetive. Ozljeda je ozbiljna i Özil neće moći igrati sljedećih nekoliko tjedana u ključnim utakmicama u Premier Ligi.

Starsi pobjedili u prvoj utakmici nakon Peverleyevog infarkta
Dallas Starsi su pobjedili vodeću momčad lige, St. Louis Bluese, u gostima, rezultatom 3-2 nakon produžetka, u prvoj utakmici koju su igrali nakon što je Rich Peverley završio u bolnici zbog infarkta kojeg je pretrpio na klupi za vrijeme utakmice. Peverleyevo stanje se normaliziralo i sada je stabilno.

Počeo "Free Agency"
Počeo je period u kojem klubovi mogu potpisivati igrače bez ugovora. Već u prvih par sati dogodilo se nekoliko velikih prelazaka kao i potpisivanja novih ugovora sa momčadima u kojima su igrači igrali prošle sezone. Bez kluba su tako ostali DeMarcus Ware iz Dallas Cowboysa i Julius Peppers iz Chicago Bearsa, Jonathan Martin je iz Miami Doplhinsa tradean u San Francisco 49erse kod svg bivšeg trenera s "collegea" Jima Harbaugha, dok su Darren McFadden i Vontae Davis potpisali nove ugovore sa svojim prošlosezonskim momčadima, redom Oakland Raidersima i Indianapolis Coltsima



Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Atletico Madrid 4 - 1 AC Milan
Bayern München 1 - 1 Arsenal


Hokej

NHL
San Jose Sharks Toronto Maple Leafs 6 : 2
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 3 : 4
St.Louis Blues - Dallas Stars 2 : 3
Florida Panthers - Phoenix Coyotes 1 : 3
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 2 : 0
Buffalo Sabres - Nashville Predators 1 : 4
Carolina Hurricanes - New York Rangers 3 : 1
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 4 : 1
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 1 : 2

Oznake: NFL, tampa bay, buccaneers

12.03.2014. u 15:28 • 0 KomentaraPrint#

petak, 07.03.2014.

NFL - Atlanta Falcons



Atlanta Falconsi natječu se u diviziji South u konferenciji NFC.

Domaće utakmice igraju u Georgia Dome u Atlanti, u saveznoj državi Georgiji, ali su počeli radovi na novom stadionu koji bi trebao biti završen do 2017.

Uredi kluba i trening kamp nalaze se u Flowery Branchu, u saveznoj državi Georgiji.

Atlanta Falconsi su se pridružili NFLu kao momčad proširenja 1965. kada je vodstvo NFLa ponudilo tadašnjem vlasniku Rankinu Smithu NFL franšizu da se momčad iz Atlante nebi pridružila konkuretskom AFLu.

Nešto prije toga grupa lokalnih biznismena se dogovorila sa AFLom i gradu Atlanti je dodijeljena AFL momčad 7.6.1965.

Komisionar NFLa, Pete Rozelle, nije bio zadovoljan time da će Atlanta imati AFL momčad umjesto NFL momčadi pa je istog trena odletio u Atlantu i pokušao blokirati tu odluku.

Natjerao je predstavnike grada da promijene mišljenje, u tome je i uspio, kao i u postavljanju Rankina Smitha za vlasnika kluba.

30.6.1965. Atlanta je i službeno imala NFL momčad.

Smith je bio izvršni direktor tvrtke koja se bavila životnim osiguranjem koji je s $8.5M postao vlasnik NFL momčadi koji je najviše platio NFLu da dobije momčad proširenja.

AFL je nakon tog neuspjeha u Atlanti dodijelio AFL franšizu Miamiju, poznate Dolphinse.

Zajedno s Miami Dolphinsima, Falconsi su najstarija momčad profesionalnog američkog nogometa u regiji, te najstarija momčad u NFCu u regiji.

Falconsi su kao momčad proširenja dobili pravo prvog izbora u svakoj rundi drafta 1966., te su u prvoj rundi izabrali linebackera Tommya Nobisa sa Sveučilišta Texas, koji je tako postao prvi igrač Atlanta Falconsa.

1966. je održan i draft proširenja u kojem su Falconsi mogli birati bilo kojeg igrača koji nije bio zaštićen od matičnog kluba.

Iako su izabrali mnoge dobre igrače, Falconsi nisu odmah počeli pobjeđivati.

Momčad je ime Falcons dobila 29.8.1965., kada je gospođica Julia Elliott, učiteljiva iz grada Griffina u Georgiji, izabrana kao osoba koja je najbolje obrazložila svoj odabir imena momčadi.

Gospođica Elliott je predložila ime Falcons (sokol) jer:
"Sokol je ponosna i veličanstvena ptica, sa velikom hrabrosti u borbi. Sokolu nikad ne ispadne plijen. To je smrtonosna ptica koja uz to ima i veliku tradiciju u sportu sokolarstvu. "

Početak natjecanja u NFLu nije bio lak za Falconse.

Svoju prvu pobjedu su ostvali tek u 10. utakmici svoje prve sezone, u New Yorku protiv Giantsa.

Momčad je do kraja 1960tih pobjedila samo 12 utakmica.

Prva sezona Falconsa sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza je bila 1971.

Sezona 1978, bila je Falconsima prva u kojoj su se plasirali u play off, te su odmah i pobjedili prvu play off utakmicu u wild card rundiu gostima kod Philadelphia Eaglesa rezultatom 14–13.

Tjedan kasnije su izgubili u divisional rundi play offa protiv Dallas Cowboysa rezultatom 27–20.

U sezoni 1980., nakon niza od 9 pobjeda Falconsi su ostvarili do tada najbolji omjer pobjeda i poraza u klupskoj povjesti sa 12-4, te su s tim skorom osvojili po prvi puta diviziju NFC West.

Već idući tjedan njihova je sezona završila kada su kod kuće izgubili od Dallas Cowboysa u divisional rundi play offa rezultatom 30–27.

I u sezoni 1982. Falconsi su se plasirali u play off, ali samo da bi opet izgubili u prvoj rundi play offa, ovaj puta od Minnesota Vikingsa rezultatom 30–24.

Trener Leeman Bennett dobio je otkaz nakon tog poraza.

U prvoj rundi drafta iz 1989. Falconsi su izabrali cornerbacka Deiona Sandersa.

Sanders je pomogao je klubu u iduće 4 sezone, postavivši mnoge rekorde kluba.

Ubrzo je Sanders dobio nadimke "Neon Deion" i "Prime Time", te je zbog svojeg karaktera i stila skretao na sebu pažnju medija i javnosti, a samim time skretao je pažnju i na do tada dosta neprimjetnu momčad.

Sanders je također bio drugačiji od drugih igrača jer je uz nastupe u NFL istovremeno nastupao i u MLS (baseball) klubovima, Atlanta Bravesima i New York Yankeesima.

Tokom sezone 1991. Falconsi su ponovno ušli u play off, ali ovaj puta su izgubili u divisonal rundi od Washington Redskinsa.

Na draftu iz 1991. Falconsi su ponovno, nakon Sandersa, izabrali budućeg člana Hall of Famea, Bretta Favrea, kao 33. ukupni izbor te draftu te godine.

Tijekom svoje prve sezone u Falconsima Favre je kao rookie nastupio u samo 2 utakmice te je u 5 pokušaja dodavanja bacio za 2 interceptiona dok niti jedno njegovo dodavanje nije bilo uhvaćeno.

Falconsi tada nisu prepoznali o kakvom igraču se radi, te je na kraju sezone Favre tradean u Green Bay Packerse.

Ostalo je povijest.

A u Wisconsinu, od kuda su Packersi, sigurno se ne žale.

Georgia Dome je otvoren 1992. te su Falconsi započeli novo poglavlje u svojoj povijesti.

Prije sezone 1998. zaposlen je novi trener Dan Reeves, koji je sastavio momčad predvođenu quarterbackom Chrisom Chandlerom i running backom Jamalom Andersonom.

Ta momčad je dobila nadimak "Dirty Bird", te je ostvarila najbolju sezonu u povijesti kluba.

8.11.1998. Falconsi su povjedili u gostima New England Patriotse 41-10 i tako prekinuli niz od 22 uzastopna poraza u hladnim vremenskim uvjetima.

Skor iz te sezone najbolji je skor Falconsa do danas.

Sa omjerom pobjeda 12-4 1998. su osvojili diviziju.

U play offu su 18.1.1999. Falconsi iznenadili favorizirane Vikingse u Minnesoti u utakmici konferencijskog finala.

Falconsi su tu utakmicu pobjedili rezultatom 30–27 u dramatičnoj završnici u produžetku.

U toj utakmici kicker Vikingsa Gary Anderson, koji nije promašio field gol cijele sezone, je propustio osigurati pobjedu Vikingsa promašivši field gol sa 38 jardi 2 minute prije kraja utakmice pri vodstvu Vikingsa 27-20.

Falconsi su su zadnjem napadu izjednačili i u produžetku pobjedili za svoj prvi nastup u Super Bowlu.

Bio im je to dakle prvi, ali i za sada jedini nastup u Super Bowlu, kada su te godine u Super Bowlu XXXIII poraženi od Denver Broncosa rezultatom 34–19.

U drugoj utakmici sljedeće sezone running back Jamal Anderson, koji je bio ključan sudionik prošlogodišnjeg uspjeha, je ozljedio koljeno, te je morao propustiti ostatak sezone.

Tu sezonu Falconsi su završili sa razočaravajućim skorom 5–11, da bi sljedeće sezone Falconsi ostvarili još gori omjer 4–12.

Na draftu 2001. Falconsi su se tradeali sa San Diego Chargesim, tako da su dobili prvi pick na draftu kojim su uzeli quarterbacka Michaela Vicka.

Za uzvrat su Falconsi dali Chargersima wide recievera i return specijalista Tima Dwighta, te 5. pick ukupno te iste godine kojim su Chargersi draftali odličnog running backa LaDainiana Tomlinsona.

6.12.2001, Arthur M. Blank se sa Taylorom Smithom dogovorio da mu Smith proda Falconse.

Na sastaku prije Super Bowla 2.2.2002. vlasnici ostalih momčadi jednoglasno su podržali tu kupnju.

Tokom priprema u ljeto 2003. sada već ključni igrač Michael Vick je slomio nogu, te je morao propustiti prvih 12 utakmica te sezone.

Bez Vicka su Falconsi izgubili prvih 7 utakmica, pa je donesena odluka da se prekine suradnja s trenerom Danom Reevesom.

Za sezonu 2004., zaposlen je novi trener Jim L. Mora.

U tu sezonu su osim sa novim trenerom Falconsi ušli i sa oporavljenim Vickoma koji se u međuvremenu u potpunosti oporavio od ozljede.

Pozitivna atmosfera se odrazila i na uspjeh momčadi, pa su Falconsi sezonu 2004. završili sa omjerom pobjeda i poraza 11–5, pritom osvojivši po treći puta divizijski naslov i osiguravši si slobodan prolaz u divisional rundu play offa.

U divizijskoj rundi Falconsi su pobijedili St. Louis Ramse rezultatom 47–17, da bi u utakmici za konferencijski naslov izgubili od Philadelphia Eaglesa rezultatom 27–10.

Michael Vick je u sezoni 2006. sa 1039 osvojenih rushing jardi postao prvi quaterback koji je osvojio više od 1000 rushing jardi u jednoj sezoni.

To je bio i jedan od rijetkih svjetlih trenutaka te sezone.

Trener Jim Mora je dobio otkaz nakon sezone 2006. jer su Falconsi ponovno sezonu završili sa negativnom omjerom 7–9.

Umjesto More je zaposlen Bobby Petrino, trener Sveučilišta Louisville.

Međutim prije početka sezone 2007. dogodio se veliki šok za cijelu sportsku javnost, a ne samo za grad Atlantu.

Michael Vick je suspendiran na neodređeno vrijeme od strane NFLa, jer je priznao krivicu u optužnici da organizira ilegalne borbe pasa u saveznoj državi Virginiji.

10.12.2007. Vick je kažnjen sa zatvorskom kaznom u trajanju 23 mjeseca, te su Falconsi odmah raskinuli ugovor s njim.

Sezonu 2007. Falconsi su bili prisiljeni igrati sa rezervnim quarterbackom Joeyem Harringtonom, i sezona koja je bila veliki neuspjeh kulminirala je ostavkom trenera Bobbya Petrina nakon nepune godina dana na klupi Falconsa.

Nakon turbulentne i katastrofalne sezone 2007. Falconsi su napravili drastične promjene u vodstvu kluba i stručnom stožeru, te su prilikom drafta izabrali novog quarterbacka i novog running backa.

13.1.2008. Thomas Dimitroff, bivši glavni skaut New England Patriotsa, je imenovan novim generalnim menađerom, dok je 23.1.2008. koordinator obrane Jacksonville Jaguarsa i bivši osvajač Super Bowla XXXV kao trener linebackera Baltimore Ravensa, Mike Smith, imenovan za trenera.

Rezervni running back San Diego Chargers Michael Turner potpisao je za Falconse na 6 godina ugovor “težak” $30M, dok su Falconsi svojim 3. ukupnim pickom na draftu u prvoj rundi izabrali quarterbacka Matta Ryana sa Sveučilišta Boston.

U sezoni 2008. Falconsi su se prvi puta nakon 2004. plasirali u play off.

2008. su završili sa skorom 11-5 te su kao wild card tim zauzeli 5. mjesto u NFC konferenciji.

U utakmici wild card runde play offa Falconsi su izgubili od budućih sudionika Super Bowla Arizona Cardinalsa rezultatom 30–24.

Matt Ryan je bio startni quarterback u svih 16 utakmica regularne sezone, te je izabran za najboljeg napadačkog rookieja godine.

Atlanta Falconsi su tada prekinuli rekordni negativni niz u bilo kojem američkom sportu u kojem nisu imali za redom dvije sezone sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, koji je trajao od 1966. do 2008.

Iako u sezoni 2009. nisu ušli u play off, sezonu su završili sa skorom 9-7 i rekordni negativni niz je zaustavljen na 42 godine.

U sezoni 2010., Falconsi su završili svoju treću u nizu sezonu sa pozitivnim omjeru omjerom pobjeda i poraza sa skorom13–3, što je ujedno i njihova najbolja sezona nakon superbowlske 1998.

U 2010. Falconsi su 4. puta u svojoj povijesti osvojili, te su bili momčad sa najboljim omjerom u konferenciji NFC.

Svejedno izgubili su kod kuće u divisional rundi play offa od budućih osvajaća Super Bowla, Green Bay Packersa, rezultatom 48–21.

U toj sezoni na Pro Bowl je pozvano 9 igrača Falconsa, što je rekordan broj za bilo koju momčad ikada.

U draftu 2011. Falconsi su iznenadili mnoge tradeavši pickove na draftu sa Cleveland Brownsima da bi uspjeli izabrali wide recievera Julija Jonesa iz Alabame kao 6. picka ukupno.

Za uzvrat su Falconsi dali Brownsima svoje pickove u 1., 2. i 4. Rundi na draftu 2011., te pickove u 1. i 4. Rundi na draftu 2012.

Jones je zajedno sa suigračima Tonyem Gonzalezom i Roddyem Whiteom bio prozvan Atlantinom “Velikom trojkom” ("Big Three").

Falcons su sezonu 2011 završili sa omjerom pobjeda i poraza 10–6, te su ušli u play off kao wild card.

U 17., ujedno i zadnjem, tjednu sezone Falconsi su vodili protiv Tampa Bay Buccaneersa 42-0 već sredinom 2. četvrtine, pa su zamijenili sve ključne igrače i čuvali ih od ozljeda.

U wild card rundi play offa Falconsi su gostovali u New Yorku kod budućih osvajača Super Bowla, Giantsa, gdje su poraženi rezultatom 24-2.

Iduće sezone Falconsi su eksplodirali, otvorivši sezonu sa skorom 8-0 i s tim skorom su bili zadnja neporažena momčad te sezone.

Cilj da ostanu neporaženi do kraja sezone je nestao kada su ih pobjedili divizijski rivali New Orleans Saintsi rezultatom 31–27.

Julio Jones je imao odličnu sezonu u kojoj je postigao 10 touchdowna i osvojio 1198 jardi.

Falconsi su završili sezonu sa skorom 13–3, osvojili diviziju i bili momčad sa najboljim omjerom pobjeda i poraza u konferenciji NFC.

Falcons su u divisional rundi play offa igrali protiv Seattle Seahawksa u Atlanti, te su pobjedili 30-28, iako su 31 sekundi prije kraja gubili 28–27.

Bila je to prva play off pobjeda Falconsa od kada im je trener Mike Smith i prva play off pobjeda u karijeri za quarterbacka Matta Ryana.

Atlanta Falconsi su potom u konferencijskom finalu igrali opet kod kuće protiv San Francisco 49ersa.

Iako su Falconsi vodili u jednom trenu 17-0, te iako su na poluvrijeme otišli s prednošću 24-14, 49ersi su se vratili u utakmicu u pobijedili rezultatom 28–24.

U zanjoj sezoni očekivalo se da će Falconsi biti kandidati za osvajanje Super Bowla, pogotovo nakon odlične predhodne sezone.

Ipak ozljede i loša forma rezultirale su neuspješnom sezonom i omjerom pobjeda i poraza 4-12.

U zadnjoj utakmici sezone, legendarni tight end i sigurno budući član Hall of Famea Tony Gonzalez, odigrao je svoju zadnju utakmicu prije mirovine.

U svojih 47 godina postojanja Falconsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza od 312–402–6 dok su osvojili diviziju u sezonama 1980., 1998., 2004., 2010. i 2012.

Igrači i treneri Atlanta Falconsa koji su izabrani u Hall of Fameu su: Deion Sanders, Claude Humphrey, Eric Dickerson, Tommy McDonald, Chris Doleman i Norm Van Brocklin.

Od trenutnih igrača Falconsa najistaknutiji su wide reciever Julio Jones, quarterback Matt Ryan i defensive end Osi Umenyiora.

Za Julio Jonesa trener Mike Smith je izjavio da još uvijek radi na oporavku noge, ali da se očekuje da će biti spreman za početak priprema. Iako je to već drugi lom noge na istom mjestu iz Falconsa nisu zabrinuti za oporavak cijenjenog wide recievera.

Za Matta Ryana bivši suigrač Tony Gonzalez je izjavio da ne misli da je Ryan još uvijek vrhunski quarterback. Gonzalez smatra da je Ryan odličan quarterback, ali ne još uvijek vrhunski. Gonzalez je u pravu, jer osim minimalnog uspjeha u play offu, bez ozbira na njegovu igračku kvalitetu, Ryan nije igrač koji sam podigne momčad, već je kod svih uspjeha Falconsa momčad podigla njega.

Veteran Osi Umenyiora koji je prošlog ljeta doveden iz New York Giantsa će ostati još jednu sezonu u Atlanti, ako je vjerovati treneru Smithu. Za svoj učinak na terenu Umenyiora nije pretjerano plaćen ($3M godišnje), dok njegovo iskustvo i 2 Super Bowl naslova sa Giantsima itekako mogu pomoći Falconsima. Prošle godine je predvodio Falconse sa 7.5 rušenja quarterbacka, te će biti odličan mentor ako Falconsi uspiju u namjeri da na draftu izaberu izrazito perspektivnog Jadeveona Clowneya kada dođu na red kao 6. koji biraju na ovogodišnjem draftu.

Mnogo toga u Falconsima je pred iduću sezonu pod znakom upitnika, i stvarno je sve moguće, stoga je prije bilo kakve suvisle prognoze potrebno pričekati i vidjeti kako će momčad poslovati na draftu i kod potpisivanja slobodnih igrača.

U prilog im nejde činjenica da igraju u diviziji sa dvije izrazito jake momčadi sklone pobjedama, s Carolina Panthersima i s New Orleans Saintsima.



Kratke vijesti:

Inter zainteresiran za Podolskog
Inter Milano je zainteresiran za kupnju Arsenalovog napadača Lukasa Podolskog. Podolski ove sezone jako oscilira u formi i dojam je da mu Arsene Wenger više ne vjeruje. Špekulira se da je talijanski klub spreman platiti Ł11m za njemačkog reprezentativca.

Srušen Gretzkyev rekord
Rekordi koje je postavio Wayne Gretzky su kao Toyote, puno ih je i dugotrajni su. Stoga je velika vijest kada jedan od tih rekorda bude srušen. Jučer je rookie Colorado Avalanchea Nathan MacKinnon srušio rekord u broju uzastopnih utakmica sa barem jednim bodom za rookiea. 18ogodišnji MacKinnon je ostvario bod u 13 uzastopnih utakmica dok se "the Great One" u toj dobi kao rookie zaustavio na "samo" 12 uzastopnih utakmica sa barem jednim bodom.

Bailey i Hester su slobodni igrači
Denver Broncosi su zbog previsokih potraživanja otpustili cornerbacka Champa Baileya koji je proveo 10 godina u klubu, bio pozvan na 8 Pro Bowlova i sakupio 34 interceptiona u karijeri. Istovremeno Chicago Bearsi su također zbog prevelikih potraživanja otpustili specijalista za returne Devina Hestera, koji je u klubu proveo 8 godina, bio je pozvan na 3 Pro Bowla i u svojoj karijeri je vratio 13 puntova za touchdown (rekord NFLa), a uz to je vratio i 5 kick offa za touchdown (najpoznatiji u prvoj akciji Super Bowla XLI), a vratio je i jedan blokirani field gol za touchdown.



Rezultati:

Hokej

NHL
San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 5 : 3
Edmonton Oilers - New York Islanders 3 : 2
Phoenix Coyotes - Montreal Canadiens 5 : 2
Dallas Stars - Vancouver Canucks 6 : 1
Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 6 : 1
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 2 : 3
Nashville Predators - St.Louis Blues 1 : 2
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 1 : 3
Boston Bruins - Washington Capitals 3 : 0
Winnipeg Jets - Los Angeles Kings 1 : 3


Oznake: NFL, atlanta, falcons

07.03.2014. u 14:33 • 0 KomentaraPrint#

petak, 28.02.2014.

NFL - Oakland Raiders



Oakland Raidersi su osnovani 1960, te su originalno trebali igrati u Minnesoti.

Prvih 10 sezona svojeg postojanja Raidersi su se natjecali u American Football Ligi, dok su postali članovi NFL-a spanjanjem AFLa i NFLa 1970.

Raidersi igraju u diviziji West u konferenciji AFC.

Do danas ukupni omjer svih pobjeda i poraza Raidersa je 430–363–11, dok im je učinak u play offu 25–18.

Godine 1960. Raidersi su u momčadi imali 42 igrača od kojih je čak 28 rookiea i samo 14 veterana.

Među tim igračima bili su budući član Hall of Famea centar Jim Otto i budući glavni trener Raidersa, quarterback Tom Flores.

U prvoj sezoni ostvarili su omjer pobjeda i poraza 6-8.

Nakon sezone 1962., poslovni partner Raidersa F. Wayne Valley zaposlio je 33-ogodišnjeg Ala Davisa za trenera i generalnog menađera momčadi, koji je tako postao najmlađi čovjek na te obje pozicije u ligi.

Davis je odmah uveo svoj agresivni ofenzivni stil igre, koje je nazvao “vertikalna igra”.

U travnju 1966. Davis je napustio Raiderse da bi postao komisionar AFLa, dok je pomoćni trener John Rauch postao glavni trener Raidersa.

Dva mjeseca kasnije obznanjeno je spajanje AFLa s NFLom, tako da pozcija komisionara AFL više nije bila potrebna, pa se Davis 25.7.1966 vratio u Raiderse kao suvlasnik momčadi zadužen za sportske djelatnosti.

Istivremeno je na terenu Davis je okupio odličnu momčad.

Raidersi su prvi puta ušli u play off 1967., da bi te iste godine osvojili svoj prvi i zadnji AFL naslov pobjedivši Houston Oilerse rezultatom 40-7 u utakmici za naslov.

Nakon te pobjede su izgubili rezultatom 33-14 u Super Bowlu II protiv Green Bay Packersa, koje je tada u zadnjoj utakmici svoje karijere vodio legendarni Vince Lombardi, čije ime danas nosi Super Bowl.

Trenera Raidersa te godine, Johna Raucha, izabrao je sam Davis, dok je vođa na terenu bio je quarterback Daryle Lamonica, koji je doveden u klub tradeom sa Buffalo Billsima.

Davis je potom povukao još jedan odličan potez zaposlivši Johna Maddena za trenera linebackera.

Kada je 4.2.1969, John Rauch napustio momčad, baš je Madden imenovan za novog glavnog trenera.

U prvoj sezoni Madden je sa Raidersima ostvario skor 12–1–1 pritom osvojivši diviziju.

Ipak nakon što su u divizijskoj rundi play offa Raidersi su porazili Oilerse 56–7, izgubili su u konferencijskom finalu od Kansas City Chiefsa rezultatom 17–7.

Sedamdesete su bila jako uspješne za Raiderse, jer su u njima osvojili 6 divizijskih naslova i igrali 6 puta u konferencijskom finalu.

Momčadi Raidersa iz 70tih su bile vrlo dominantne, sa čak 8 igrača i trenerom Maddenom koji su postali članovi Hall of Famea.

1970tih Raiders su stvorili imiđ momčadi koja igra grubo i čvrsto, dominantno u obrani sa snažnim udarcima safetya Jacka Tatuma i Georgea Atkinsona.

Ranije spomenuto ujedinjenje AFLa i NFLa dogodilo se 1970., te se Raidersi u prvoj sezoni nakon ujedinjenja ostvarili učinak 8–4–2, da bi u konferencijskom finalu izgubili od Baltimore Coltsa.

Od 1973. do 1977., Raidersi su igrali konferencijsko finale svake godine.

U to doba razvilo se rivalstvo sa Pittsburgh Steelersima zbog čestih sustreta u važnim utakmicama, te je pobjednik njihovih međusobnih sustreta bio osvajač Super Bowla sva 3 puta u razdoblju od 1974. do 1976.

Rivalstvo je dobilo veliku pažnju zbog kontroverzne akcije u zadnjoj sekundi njihove prve međusobne utakmice u play offu 1972.

U divizijskoj rundi play offa Raidersi su izgubili od Steelersa 13-7, zbog najpoznatije akcije u povijesti američkog nogometa, koja je ušla u legendu pod imenom “Immaculate Reception” (igra riječi od “bezgrešno začeće”, prijevod bi bio “bezgrešno ulovljena lopta”).

Quarteback Steelersa Terry Bradshaw loše je bacio loptu koja je nakon udarca obrane ispala recieveru Johnu Fuqua-u, da bi ju uhvatio drugi igrač Steelersa fullback Franco Harris i otrčao za touchdown.

Iz Raidersa i dalje tvrde da je lopta dotakla pod i da je akcije tada trebala završiti, te su, kako je to bio početak velikih uspjeha Steelersa, uvjereni da je tako bilo dosuđeno da Steelersi nebi osvojili toliko naslova u 70tima, već da bi svi ti naslovi pripali baš Raidersima.

Raidersi su ponovno osvojili diviziju AFC West i u 1973. sa skorom 9–4–1.

Te godine je zamijenjen quarterback Lamonica sa Kenom Stablerom, koji je ostao prvi quarterback Raidersa tokom 70tih.

Raidersi su te godine pobjedili Steelerse 33–14 u divizijskoj rundi play offa, ali su izgubili konferencijsko finale od Miami Dolphinsa 27–10.

U sezoni 1974, Raidersi su ostvarili skor 12–2 tokom regularne sezone, što je uključivali i niz od 9 pobjeda za redom.

U play offu su pobjedili Miami Dolphinse 28–26 u divizijskoj rundu u utakmici koja je dobila nadimak "Sea of Hands" (more ruku), da bi nakon toga izgubili u konferencijskom finalu od Steelersa, koji su potom ponovno osvojili Super Bowl.

Steelersi su dopustili Raidersima samo 29 rushing jardi i iako su Raidersi vodili 10–3 na početku zadnje četvrtine, izgubili su rezultatom 24–13.

U prvoj utakmici sezone 1975. Raidersi su pobjedili Miami Dolphinse u gostima te su tako prekinuli njihov niz od 31 domaće pobjede u nizu.

U konferencijskom finalu Raidersi su se opet susreli sa Steelersima, ali su ponovno izgubili i opet gledali kako Steelersi nakon toga osvjaju Super Bowl.

U 1976. nesrećama Raidersa je došao kraj i osvojili su svoj prvi Super Bowl pobjedivši u Super Bowlu XI Minnesota Vikingse.

U regularnoj sezonu Raidersi su pobjedili 13 utakmica i u divizijskoj rundi play offa pobjedili su New England Patriotse.

Nakon toga je slijedilo konferencijsko finale protiv Steelersa koje su ovaj puta konačno pobjedili.

Minnesota koja ih je čekala u finalu je izgubila sva tri predhodna Super Bowla u kojima su sudjelovali.

Raidersi im nisu dopustili da baš protiv njih prekinu to prokletstvo te su ih pobjedili 32–14.

Nakon deset uspješnih sezona sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, trener John Madden napustio je posao trenera Raidersa da bi postao TV komentator.

Njegova zamjena je bio već spomenuti bivši quarterback Raidersa Tom Flores, koji je tako postao prvi NFL trener latinoameričkog podrijetla.

Prije sezone 1980. Al Davis je neuspješno pokušavao dobiti novac za popravak stadiona Raidersa Oakland Coliseuma.

Nezadovoljan neuspjehom Davis je sastavio memorandum tražeći dopuštenje NFLa da preseli momčad u Los Angeles.

Odbor klubova NFL lige taj je zahjev jednoglasno odbio.

Skupa sa Los Angeles Memorial Coliseumom, ali i nezavisno Raidersi su podigli tužbu protiv lige zbog te odluke.

Za to vrijeme protivno svim očekivanjama, u sezoni 1980. Raidersi su osvojili svoj drugi Super Bowl pobjedivši Philadelphia Eaglese u Super Bowl XV.

Nakon što je prvotno odbijena tužba Raidersa u drugom suđenju porota je proglasila da je odluka lige nevažeća i Raidersi su se mogli preseliti u Los Angeles, što su i napravili u sezoni 1982.

U svojoj drugoj sezoni u Los Angelesu Raidersi su u Super Bowlu XVIII pobjedili Washington Redskinse za svoj treći Super Bowl naslov.

U regularnom djelu sezone imali su skor 12–4, te su na putu do Super Bowla uvjerljivo pobjedili Steelerse i Seattle Seahawkse.

U Super Bowlu XVIII protiv Redskinsa, Raidersi su na poluvremenu imali prednost 21-3 koju su do kraja pretvorili u pobjedu 38-9.

Nakon te pobjede i njihovog zadnjeg Lombardijevog trofeja, uslijedio je pad forme.

Već u 1986., Davis je htio napustiti Los Angeles Memorial Coliseum i preseliti na moderniji stadion.

Susjedstvo oko stadiona u to vrijeme smatealo se opasnim i liga je zbog toga morala pažljivo određivati termine odigravanja domaćih utakmica Raidersa.

U kolovozu 1987. objavljeno je da je grad Irwindale platio Davisu $10M kao znak “dobre volje” prilikom odabira novog stadiona.

Davis nije pristao na seljenje kluba u Irwindale, ali je zadržao novac.

Pregovori između Davisa i grada Oaklanda počeli su u siječnju 1989. da bi 11.3.1991. Davis javno obznanio da želi vratiti momčad u Oakland.

11.9.1991., Davis je objavio novi ugovor u kojem je momčad trebala ostati u Los Angelesu još 4 godine.

Nedugo potom bivši offensive linemen Raidersa Art Shell postao je trener momčadi, postavši tako prvi crnac trener u NFLu.

Konačno, 23.6.1995, Davis je potpisao pismo namjere u kojem je rekao da želi da se Raidersi vrate u Oakland.

Potrez je podržan od grada Oaklanda i od klubova NFLa pa je momčad počela sezonu 1995. ponovno u Oaklandu sa Mikeom Whiteom kao trenerom.

Kako bi nagovorili Davisa da preseli momčad u Oakland grad je potrošio $220M na obnovu stadiona.

Nakon dvije neuspješne sezone Davis je po drugi puta uopće zaposlio novog glavnog trenera iz nekog drugog kluba.

Posao je dobio koordinator napada Philadelphia Eaglesa Jon Gruden, koji je prije radio za 49erse i Packerse sa trenerom Mikeom Holmgrenom.

Sa Grudenom kao glavnim trenerom Raidersi su dvije sezone za redom ostvarili skor 8-8, i konačno se pomakli sa zadnjeg mjesta u diviziji.

Prije početka sezone 2001. Raiders su potpisali najboljeg wide recievera svih vremena, Jerrya Ricea.

Raidersi su odlično počeli sezonu 2001. sa skorom 10-3, da bi izgubili posljednje tri utakmice i sa skorom 10-6 ušli u wild card rundu play offa.

U wild card rundi su pobjedili New York Jetse 38–24, da bi u divisional rundi izgubili od budućih prvaka New England Patriotsa u utakmici koja je ostala poznata kao “Tuck rule game”.

Utakmica je igrana u teškim i hladnim vremenskim uvijetima usred snježne oluje.

Kasno u zadnjoj četvrtini cornerback Raidersa Charles Woodson je izbio loptu quarterbacku Patriotsa koju je potom ulovio linebacker Raidersa Greg Biekert.

Akcije je pregledana i zaključeno je da je to bilo nedovršeno dodavanje, a ne izbijanje lopte, pa je lopta ostala kod Patriotsa.

Suci su tako odlučili jer je po njima Brady krenuo prigrliti (tuck) loptu uz tijelo i a takvo izbijanje lopte ne može biti fumble.

To pravilo je bilo jedno od kontroverznijih, te je konačno ukinuto u ljeto 2013.

Tom sudačkom odlukom, zbog "tuck rule-a" Patriotsi su uspjeli izboriti produžetke i pobjediti u produžecima.

Nakon te sezone Raidersi su odlučili pustiti odličnog trenera Grudena u Tampa Bay Buccaneerse, jer je kao naslabije plaćeni trener lige tražio povečanje plaće.

Pod novim trenerom Billom Callahanom, Raidersi su završili regularni dio sezone 2002. skorom 11–5, osvojili po treći put u nizu divizijski naslov i prvo mjesto u konferenciji.

Quarterback Rich Gannon izabran je za MVPa lige nakon osvojenih 4689 dodavačkih jardi u toj sezoni.

Nakon što su u play offu uvjerljivo eliminirali New York Jetse i Tennessee Titanse, Raidersi su se plasirali u Super Bowl XXXVII gdje su ih čekali Tampa Bay Buccaneersi.

Isti oni Buccaneersi koji su za trenera to ljeto uzeli bivšeg trenera Raidersa Jona Grudena.

Tokom te sezone Raidersi nisu mijenjali uspješne Grudenove napadačke akcije, tako da je Gruden točno znao sve što je napad Raidersa pokušavao i jednostavno ih uništio snažnom obranom Buccaneersa, izborivši čak 5 interceptiona.

Buccaneersi su pobjedili rezultatom 48–21 i osvojili svoj prvi i jedini Super Bowl naslov.

Igrači Tampa Bay Buccaneersa su poslije rekli da im je Gruden dao toliko informacija o napadu Raidersa da su znali koje će akcije biti odrigrane i prije nego su počele.

Nakon toga je usljedio ponovni pad forme i stalne smjene trenera.

U sezoni 2010. Raidersi su postali prva momčad u povijesti NFL lige koja je je pobjedila sve utakmice unutar divizije, a da svejedno nije ušla u play off.

Sa skorom 8-8 su bili lošiji od lošijeg wild card tima, New York Jetsa za 3 pobjede.

Iako se činilo da se Raidersi popravljaju u 2010. i 2011. već 10 godina nisu ušli u play off niti imali pozitivan omjer pobjeda i poraza.

Raidersi su čak i svjetski poznati poznati i po svojim brojnim i odanim navijačima.

“Raider Nation” je neslužbeno ime navijača Oakland Raidersa, i domaće utakmice najglasniji navijače prate iz dijela stadiona nazvanog “Black Hole”.

Al Davis je za Raiderse složio slogane "Pride and Poise," "Commitment to Excellence," i "Just Win, Baby" koji su svi zaštićeni kao intelektualno vlasništvo momčadi.

Navijači Raidersa rivalima smatraju mnoge momčadi, njihove divizijske rivale Denver Broncose, Kansas City Chiefse i San Diego Chargerse, zemljopisne susjede San Francisco 49erse, te Pittsburgh Steelerse i New England Patriotse zbog dvoboja iz prošlosti.

U rivalstvu s Broncosima Raidersi su imali niz od 14 uastopnih pobjeda od 1965. do 1971., te Raidersi još uvijek drže vodstvo u broju pobjeda 60–46–2.

Baš protiv Broncosa u pobjedi 59-14 iz sezone 2010., Raidersi su postigli klupski rekord u broju bodova postignutih na jednoj utakmici.

Protiv Chiefsa, Raidersi također imaju mnoge pamtljive utakmice, ali prije svih bolan poraz u utakmici za naslov AFLa iz 1969. kada su Chiefsi prošli preko Raidersa u Super Bowl i osvojili ga.

Kansas City Chiefsi vode Raiderse u broju pobjeda 54–50–2.

Rivalstvo sa San Diego Chargersima počelo je u sezoni 1963. kada su Raidersi dva puta pobjedili favorizirane Chargerse prekretima u zadnjoj četvrtini.

Najpamtljivija utakmica ove dvije momčadi je ona iz sezone 1978, prozvana "Holy Roller", u kojoj su Raidersi izgubili zbog kontroverznog fumblea.

Rivalstvo protiv San Francisco 49ersa je u potpunosti geografsko, jer 49ersi igraju u drugoj konferenciji i momčadi se rijetko sreću.

To rivalstvo je prisutno primarno zbog prava prozivanja svoje momčadi najboljom u Zaljevu San Francisca.

Razlozi rivalstva sa Steelersima i Patriotsima su već ranije u detalje opisani.

Povrh toga Raidersi su kratkotrajno bili rivali sa današnjim St. Louis Ramsima u periodu od 13 godina kada su obje momčadi igrale u Los Angelesu.

Raidersi imaju 13 igrača ili trenera imenovanih u Hall of Fame.

To su: Ron Mix, Jim Otto, George Blanda, Willie Brown, Gene Upshaw, Fred Biletnikoff, Art Shell, Ted Hendricks, Al Davis, Mike Haynes, Eric Dickerson, Howie Long, Ronnie Lott, Dave Casper, Marcus Allen, James Lofton, Bob Brown , John Madden, Rod Woodson, Jerry Rice, Warren Sapp i Ray Guy (od ove godine prvi punter u Hall of Fame).

Igrači Raidersa tri su puta izabrani za MVPa NFL lige: 1974. Ken Stabler, 1985. Marcus Allen i 2002. Rich Gannon.

U tri Super Bowla igrači Raidersa su izabrani za MVPa Super Bowla: Fred Biletnikoff u Super Bowlu XI, Jim Plunkett u Super Bowlu XV i Marcus Allen u Super Bowlu XVIII.

Od igrača trenutne momčadi Raidersa koja je već desetljeće stalno na prekretnici i stalno u fazi izgradnje najviše se ističu running back Darren McFadden i fullback Marcel Reece.

Nažalost po Raiderse Darren McFadden će vjerojatno ovo ljeto napustiti momčad kao slobodan igrač, jer su iz momčadi izjavili da će mu produljiti ugovor samo po za njih dobrim uvijetima.

Iako je u zadnjoj sezoni bio loš, McFadden je bio krivo korišten i ako ga se koristi u akcijama koje mu odgovaraju McFadden je jako opasan running back.

Marcel Reece je također ove sezone bio žrtva slabe ekipe, ali je svedno bio zadnje dvije godine pozvan na Pro Bowl jer je prepoznata njegova individualna kvaliteta.

Prošle sezone Reece je imao samo 46 rushing pokušaja za 218 jardi i 4 touchdowna, dok je uz to 32 puta uhvatio loptu, za 331 jardu.

Reece je puno bolji igrač nego njegova statistika pokazuje i najbolji je u situacijama kada njegova momčad ima 3rd down (u pravilu zadnji pokušaj za osvojiti 10 jardi).

Teško je prognozirati kakva je dugoročna budućnost momčadi, ali kratkoroćno teško da ćemo vidjeti kvalitetne Raiderse.

Kvalitetne Raiderse kakve strast njihovih navijača i generacije Raidersa iz prošlosti zaslužuju vidjeti.



Kratke vijesti:

Halilović ide u Barcelonu
17-ogodišnji vezni igrač Dinamo Zagreba Alen Halilović objavio je da će karijeru nastaviti u Barceloni. Barcelonini predstavnici jučer su bili u Zagrebu i dogovorili prelazak mladog igrača u katalonsku momčad.

Kesler demantirao špekulacije da je tražio trade
Ryan Kesler demantirao je špekulacije da je tražio da napusti Vancouver Canuckse. Kesler je rekao: “Da, sretan sam ovdje. Volim svoje suigrače, volim ovaj grad. Moj sin se ovdje rodio i ovdje je odrastao.”

Falconsi modernom tehnologijom popravljaju fizičku spremu
Atlanta Falconsi nisu štedjeli novca kada su kupovali novi software, SpartaTrac, koji će omogućiti bolji nazdor umora i rizika od ozljeda njihovih igrača. Uz pomoć ovog software stručnjaci će pomoći klubskom vodstvu da maksimizira izvedbu igrača na terenu.



Rezultati:

Nogomet

Europa Liga
Rubin Kazan 0 - 2 Real Betis
Basel 3 - 0 Maccabi Tel Aviv
Eintracht Frankfurt 3 - 3 FC Porto
PFC Ludogorets Razgrad 3 - 3 Lazio
SSC Napoli 3 - 1 Swansea City
Salzburg 3 - 1 Ajax
Sevilla 2 - 1 Maribor
Shakhtar Donetsk 1 - 2 Viktoria Plzen
AZ Alkmaar 1 - 1 Liberec
Benfica 3 - 0 PAOK Thessaloniki FC
Fiorentina 1 - 1 Esbjerg fB
Genk 0 - 2 Anzhi Makhachkala
Lyon 1 - 0 Chornomorets O.
Tottenham Hotspur 3 - 1 Dnipro
Trabzonspor 0 - 2 Juventus
Valencia 0 - 0 Dynamo Kyiv

Hokej

NHL
Calgary Flames - Los Angeles Kings 0 : 2
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 0 : 3
Dallas Stars - Carolina Hurricanes 4 : 1
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 3 : 2
Winnipeg Jets - Phoenix Coyotes 3 : 2
Florida Panthers - Washington Capitals 4 : 5
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 1 : 6
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 5 : 2
New York Islanders - Toronto Maple Leafs 5 : 4
New York Rangers - Chicago Blackhawks 2 : 1
Philadelphia Flyers - San Jose Sharks 3 : 7
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 5 : 6

Oznake: NFL, oakland, Raiders

28.02.2014. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.02.2014.

NFL - Cleveland Browns



Cleveland Brownsi igraju u diviziji North u konferenciji AFC.

Domaće utakmice igraju u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, na FirstEnergy Stadionu.

Brownsi su jedina momčad u NFL koja nema logo na kacigi, čak štoviše njihov logo je kaciga bez loga.

Osnovao ih je 1945. biznismen Arthur B. “Mickey” McBride, kao novu momčad u All-America Football Conference (AAFC), gdje su se počeli natjecati iduće godine.

Liga AAFC se natjecala skupa sa dominantnom ligom NFL kada su se natjecanja nastavila nakon 2. svjetskog rata.

Zbog 2. svjetskog rata su sva sportska natjecanja zaustavljena da bi sportaši mogli kao vojnici ići služiti u ratu.

Početkom 1945., McBride je imenovao 36-ogodišnjeg trenera Ohio State Buckeyesa Paula Browna za glavnog trenera momčadi, obećavši mu pritom dio zarade kluba.

Prvotno je imenovanje kluba ostavljeno treneru Paulu Brownu, koji je odbio prijedlog da se momčad na zove Browns.

Nakon toga je održano natjecanje u kojemu bi natjecatelj čije bi ime na kraju bilo odabrano osvojio $1000.

Na taj način je u lipnju 1945 odabrano ime “Panthers”, međutim, McBride je dva mjeseca kasnije promijenio ime u “Browns” što je također bio prijedlog iz natjecanja.

Ime nije dodijeljeno po Paulu Brownu, nego kao skraćeno od nadimka boksača Joea Louisa, Brown Bomber.

Od igrača prvo je potpisan Otto Graham, quarterback sa Sveučilišta Northwestern.

U Brownovom sustavu igre Graham je postao nacionalna zvijezda, te je bio vodeći dodavać u svim sezonama u kojima je igrao, sa ukupno 10,085 dodavačkih jardi u vrijeme kada je to bilo puno teže ostvariti nego danas.

Prvu utakmicu Brownsi su odigrali 6.9.1946. u Clevelandu protiv Miami Seahawksa, koje su pobjedili 44-0, pred još uvijek rekordnim brojem od 60135 gledatelja.

Brownsi su nakon toga dominirali AAFC-om, sa omjerom 47–4–3 i sa sva 4 naslova u 4 sezone koliko je natjecanje postojalo.

To je uključivalo i sezonu 1948 u kojoj su Brownsi postali prva momčad profesionalnog američkog nogometa koja je cijelu sezonu završila bez poraza.

Taj uspjeh su 24 godine kasnije, 1972., ponovili Miami Dolphinsi.

Nakon sezone 1949., AAFC je prestao postojati i Brownsi su se skupa sa San Francisco 49ersima i Baltimore Coltsima pridružili NFLu.

Brownsi su osvojili NFL u svojoj prvoj sezoni, kao i u sezonama 1954., 1955. i 1964.

Od 1965. do 1995., ušli su u play off ukupno 14 puta, ali niti jednom nisu igrali na Super Bowlu.

Nakon što su se Otto Graham i većina originalne momčadi već umirovili, pa sve do 1957. momčad se mučila ponoviti njihove uspjehe.

Međutim u draftu 1957. Brownsi su izabrali fullbacka Jima Browna sa sveučilišta Syracuse u prvoj rundi drafta.

U svojoj prvoj sezoni Brown je bio vodeći rusher NFL-a sa 942 jarde u sezoni sa samo 12 utakmica, te je izabran za rookiea godine.

Igrom na zemlji predvođeni Jimom Brownom, te igrom u zraku predvođeni quarterbackom Tommyem O'Connellom i njegovim dodavanjima, Brownsi su tu sezonu završili sa skorom 9–2–1, da bi na kraju sezone izgubili utakmicu za naslov od Detroit Lionsa rezultatom 59-14.

Lionsima je to do dana današnjeg zadnji trofej.

U sezoni 1958. Brown je osvojio 1527 rushing jardi, skoro dvostruko više nego je do tada bio rekord.

Prije zadnje utakmice te sezone Brownsima je trebala pobjeda ili remi protiv New York Giantsa da bi osvojili istočnu konferenciju i pravo domaćinstva utakmice za naslov.

U prvoj akciji na utakmici protiv Giantsa Brown je otrčao 65 jardi za touchdown i vodstvo 7-0, međutim iako su na početku zadnje četvrtine Brownsi držali prednost 10-3, Giantsi su izjednačili dvije minute prije kraja.

To je značilo da u prvom kolu play offa Brownsi moraju igrati baš protiv Giantsa.

Tu utakmicu Brownsi su izgubili 10-0, Jim Brown je osvojio samo 8 jardi, a momčad je čak 4 puta predala loptu Giantsima.

Sljedeće dvije sezone važne su samo zbog veličanstvenih uspjeha Jima Browna, ali ne i cijele ekipe.

Nakon skora 7–6–1 u sezoni 1962., novi vlasnik Art Modell dao je 9.1.1963. otkaz treneru Paulu Brownu i zamijenio ga je sa dugogodišnjim asistentom Blantonom Collierom.

Collier je puno opuštenije vodio momčad što je rezultiralo sa naslovom u 1964., kada su u finalu pobjedili favorizirane Baltimore Coltse 27-0, te dodatnim osobnim uspjesima Jima Browna koji je osvojio titulu MVPa sa 1863 rushing jardi.

Jim Brown je još uvijek vodeći rusher Brownsa, postao je član Hall of Famea, te ga mnogi stručnjaci smatraju najboljim igračem američkog nogometa ikada, čak ispred Joea Montane, Jerrya Ricea i Lawrencea Taylora.

Jim Brown danas radi kao stučni savjetnik u Brownsima.

U svibnju 1969., Brownsi su skupa sa Pittsburgh Steelersima i Baltimore Coltsima pristali ući u ujedinjenu NFL ligu, te promijenti konferencije i postati AFC momčadi.

Momčad je prvu sezonu ujedinjene NFL lige završila iza Bengalsa, novoosnovane momčadi Paula Browna iz susjednog Cincinnatija.

Brown je osnovao Bengalse kao protest zbog otkaza u Clevelandu, te su Bengalsi imali identičnu opremu kao i Brownsi.

U 1979. momčad je dobila nadimak “Kardiac Kids” zbog svojih čestih “infakrtnih” završnica utakmica koje su često dramatično pobjeđivali u produžecima.

Sljedeće sezone, 1980., fanovi Brownsa se rado sjećaju.

Nakon prosjećnog starta momčad je pobjedila 3 utakmice sa preokretima u zadnjoj četvrtini, dok su u 4. onemogućili preokret Baltimore Coltsa i tako ostvarili 4. pobjedu u nizu.

Browns su potom za 7 pobjeda u nizu, pobjedili još tri utakmice preokretima u zadnjoj četvrtini.

Na kraju sezone njihov je quarterback Brian Sipe osvojio nagradu za MVPa liga sa 4000 dodavačkih jardi, 30 touchdowna i 14 interceptiona.

Naravno da im je u takvu igru ostao i nadimak Kardiac Kids.

Te sezone su im protivnici u prvom play offu nakon 8 sezona su im bili Oakland Raidersi.

Kako je cijela sezona bila dramatična, tako je i završila.

U zadnjoj akciji pokušali su po tko zna koji puta preokrenuti utakmicu i pozvana je akcija kasnije poznatu kao "Red Right 88", gdje je quarterback trebao dodati u end zonu.

Mike Davis iz Raidersa je presjekao to dodavanje, tako da su Raidersi izbacili Brownse, prošli dalje i na kraju osvojili Super Bowl.

Akcija "Red Right 88" ostala je upamćena kao jedno od sportskih prokletstava grada Clevelanda.

U sezoni 1986. Brownsi su došli do AFC Championship utakmice na domaćem terenu protiv Denver Broncosa.

Broncosi su 5 minuta prije kraja utakmice imali loptu u posjedu, ali na 2 jarde od svoje end zone, jak vjetar u lice i zaostatak od 20-13.

Ono što je slijedilo ostalo je zapamćeno kao “the Drive”.

Quarterback Denver Broncosa i član Hall of Famea John Elway, odveo je Broncose do touchdowna 34 sekunde prije kraja, da bi u produžetku field goal Rich Karlisa donio pobjedu Broncosima.

To je bio početak prokletstva Brownsa protiv Broncosa, jer su od tada do danas Brownsi samo jednom pobjedili Broncose.

6.1.1995. vlasnik Brownsa Art Modell je obznanio da će iduće sezone cijeli klub sa stručnim stožerom i igračima preseliti u Baltimore, u saveznu državu Maryland.

Zbog velike svađe koja je tada nastala između Modella i NFL lige koja se nije slagala s tim seljenjem momčadi, sva prava intelektualnog vlasništva Brownsa, ako i uspjesi i povijest kluba ostali su u Clevelandu da ih naslijedi novoosnovana momčad proširenja koja je od lige, zgrožene potezom Modella, obećana Clevelandu.

Nova momčad u Baltimoru morala je tako promijeniti ime, te je nazvana Ravens, inspirano time što je u Baltimoreu pokopan pjesnik Edgar Allan Poe.

Tako Art Modell, zbog dva događaja, otkaza Paulu Brownu iz 1962. I preseljenja momčadi u Baltimore u 1995., u najmanju ruku nije dobrodošao u Cleveland.

Navijači Brownsa jako su prosvjedovali protiv seljenja momčadi, a podignute su i tužbe od strane navijača, sponzora i samog grada Clevelanda.

U tome su im pomogli i navijači Steelersa koji su pomogli rivalima djelom iz suosjećanja, a djelom jer su se bojali da će izgubiti "najdražeg" rivala.

Sa početkom sezone 1999. NFL liga je ispunila obečanje gradu Clevelandu i Brownsi su se vratili u NFL kao momčad proširenja sa u potpunosti novim igračima i stručnim stožerom.

U prvoj sezoni su ostvarili najgori skor u klupskoj povijesti sa 2-14.

Od kada su se ponovno pridružili ligi Brownsi su imali malo uspjeha, pa im je ukupan omjer pobjeda i poraza 77–163.

Od 1999. naovamo Brownsi su imali samo dvije sezone sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, 2002. sa skorom 9–7 kada su se plasirali u play off i 2007. sa skorom 10-6 kada nisu uspjeli ući u play off.

U wild card rundi play offa 2002. Brownsi su igrali protiv Pittsburgh Steelersa i iako su 5 minuta prije kraja imali prednost 33-21, izgubili su rezultatom 36-33.

Za svoje najveće rivale navijači Cleveland Brownsa smatraju sve tri momčadi iz divizije AFC North.

Najstarije rivalstvo u AFC Northu, između Brownsa i Steelersa, se naziva Turnpike rivalstvo.

Kada su se u početku ove momčadi sretale Brownsi su dominirali, ali u novije vrijeme Steelersi dominiraju ovim dvobojom te tako imaju prednost u pobjedama na Brownsima od 64-57.

Bivši vlasnik Brownsa Art Modell je tražio da se utakmice sa Steelersima uvijek igraju u subotu navečer da bi još više podigle tenzije oko ovog rivalstva.

U Clevelandu Steelerse i dalje smatraju najvećim rivalima, dok su se u nedavnijoj povijesti u Pittsbughu "ohladili" što se tiće rivalstva prema Brownsima zbog slabe momčadi koju Brownsi imaju.

Od kada su se Brownsi vratili u ligu imaju skor pobjeda protiv Steelersa 5-24.

Rivalstvo između Brownsa i Bengalsa nastalo je zbog netrpeljivosti između Paula Browna i Arta Modella.

To je rivalstvo poznato kao "Battle of Ohio", te dodatno je potpaljeno blizinom dva grada i socijalno-kulturološkim razlikama između gradova.

Kada je ujedinjena NFL liga Modell,je inzistirao da se Brownse preseli iz NFC u AFC samo da bi bio u istoj diviziji sa Brownovim Bengalsima.

Čak dvije od osam utakmica sa najviše bodova u NFL ligi dogodile su se u "Bitci za Ohio", dok Bengalsi vode u ukupnom međusobnom omjeru 42–37.

Rivalstvo sa Baltimore Ravensima nastalo je kao rezultat selidbe momčadi iz Clevelanda u Baltimore, te je mržnja navijača iz Clevelanda primarno umjerena na Arta Modella a ne na same Ravense.

Za razliku od ostalih rivalstava Ravensi ovu utakmicu ne smartaju rivalstvom i vode u omjeru pobjeda i poraza 20-7.

Osim ovih klubova, Brownsi rivalima smatraju i Baltimore/Indianapolis Coltse, Denver Broncose i Detroit Lionse, primarno zbog sustreta iz prošlosti.

Zbog svoje duge i bogate povijesti Brownsi imaju dosta igrača i trenera u Hall od Fameu.

To su: Otto Graham, Paul Brown, Marion Motley, Jim Brown, Lou Groza, Dante Lavelli, Len Ford, Bill Willis, Forrest Gregg, Willie Davis, Doug Atkins, Bobby Mitchell, Paul Warfield, Mike McCormack, Frank Gatski, Len Dawson, Chuck Noll, Leroy Kelly, Henry Jordan, Don Shula, Tommy McDonald, Ozzie Newsome, Joe DeLamielleure i Gene Hickerson.

Od igrača koje trenutno Brownsi imaju na rosteru najistaknuti su wide reciever Josh Gordon i tight end Jordan Cameron.

Prema najavama Gordon bi trebati nastaviti s uspjesima pod novim koordinatorom napada Kyleom Shanahanom.

Ako pretpostavimo da će Brownsi naći kvalitetnog i odgovarajućeg quarterbacka, za očekivati je da će Gordon ostvariti bolju statistiku od 87 ulovljenih lopti i 9 touchdowna iz prošle sezone.

Jordanu Cameronu promjene ipak neće toliko odgovarati jer su njemu glavni trener Rob Chudzinski i koordinator napada Norv Turner puno više odgovarali.

Chudzinski je sam kao igrač bio tight end, te je njegova taktika bila puno više podređena Cameronu nego će sada biti slučaj.

Cameron je lani statistički bio 5. najbolji tight end u NFL ligi, ali bez obzira na veliki talent, za očekivati je da će mu teže pod novim vodstvom.

Unatrag zadnjih par godina momčad je prošla kroz puno smjena u vlasništvu, u stručnom stožeru, u igračkom kadru i na izvršnim pozicijama u momčadi.

Dešavalo se čak i da se otkazi uruće i prije nego bi momčad odigrala ijednu utakmicu.

Tako da je trenutna situacija u Brownsima dosta kaotična.

Bez obzira na to Brownsi ovog ljeta ima puno draft pickova i puno slobodnog prostora za plaće, pa samim time i puno prostora za napredak, ali samo ako prestanu političke igre i svi se usmjere zajedničkom cilju, povratku Brownsa na putove stare slave Otta Grahama, Jima i Paula Browna.



Kratke vijesti:

van Persie kritizirao suigraće
Napadač Manchester Uniteda nakon poraza od Olympiacosa je izjavio: "Katkad je teško napraviti više u prostorima u kojima se mogu kretati na terenu, jer tamo budu moji suigrači. To mi uvelike otežava posao. Onda moram mijenjati svoj pristup i igrati van svoje zone, što je štetno za momčad."

Callahan će 99% biti tradean
Kapetanu New York Rangersa Ryanu Callahanu istiće ugovor i prema izvorima iz kluba biti će tradean dok još traje ovaj trade period. Zainteresirani su St. Louis Bluesi i Tampa Bay Lightning.

Buccaneersi primaju pozive zainteresiranih za Revisa
Manje od godinu dana nakon što je došao u Tampa Bay Buccaneerse, čini se da bi Darrelle Revis mogao biti tradean. Mnoge momčadi već su kontaktirale klub s interesom tradea za Revisa, dok se službeni stav Buccaneersa još očekuje.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Zenit Petersburg 2 - 4 Borussia Dortmund
Olympiakos 2 - 0 Manchester United

Francuska Ligue 1
Bordeaux 3 - 2 Lorient


Hokej

NHL
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 3 : 2

Oznake: NFL, cleveland, browns, paul, brown, jim, otto, graham

26.02.2014. u 13:06 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 19.02.2014.

NFL - Jacksonville Jaguars



Jacksonville Jaguarsi se natječu u diviziji AFC South, a pridružili su se NFL ligi kao momčad proširenja zajedno sa Carolina Panthersima u sezoni 1995.

Domaće utakmice igraju na EverBank Fieldu koji se nalazi u Jacksonvilleu, na Floridi.

Za razliku od mnogih drugih momčadi Jaguarsi nemaju trening kamp ,nego treniraju na stadionu i na okolnim pomoćnim terenima.

Jaguarsi su jedina momčad iz 4 najveće američke sportske lige (MLB, NBA, NFL, NHL) koji igraju u Jacksonvilleu.

Od kada su primljeni u ligu Jaguarsi su dva puta osvojili diviziju i ukupno 6 puta nastupili u play offu, što je jako dobro za novu momčad koja se ne natjeće u ligi niti 20 godina.

Kada su počeli pregovori o proširenju lige grad Jacksonville se nije smatralo za jednog od favorita koji će dobiti novu franšizu, primarno zato jer bi tržište bilo manje od bilo kojeg drugog u ligi.

Iako je tada Jacksonville bio 15. najveći grad u SAD, a kako je u međuvremenu grad još narastao danas je čak 11. najveći grad u SAD., no njegova okolica je poprilično mala u odnosu na druge gradove, tako da skupa sa širom okolicom koja gravitira prema gradu, u blizini Jacksonvillea živi oko 900.000 ljudi.

Svejedno, prednost Jacksonvillea je bila snažna povijest američkog nogometa i predanost navijača, jer je u Jacksonvilleu igraju Florida State University Seminolesi i University of Florida Gatorsi, cijenjene momčadi svučilišnog sporta.

Zbog velike tradicije američkog nogometa Jacksonville je imao podršku u upravi lige i u upravama mnogih klubova NFL lige, a kako se grad obvezao renovirati stadion, pobjedio je Baltimore i St.Louis i postao domaćin 30. NFL frašize.

Novi vlasnik Wayne Weaver u početku je objavio da će on i predsjednik momčadi David Seldin istovremeno tražiti glavnog menađera momčadi i glavnog trenera.

Izbor za glavnog trenera je bio sužen na Mikea Shanahana, Tonya Dungya i Toma Coughlina. Kasnije će sva trojica kao glavni treneri osvajiti Super Bowlove, ali nitko od njih kao trener Jacksonville Jaguarsa.

Za prvog glavnog trenera izabran je Tom Coughlin, koji je do tada bio glavni trener na Boston Collegeu.

Jaguarsi su tako povukli dukčiji potez od drugih novih momčadi u ligi, koje prvo zaposle glavnog menađera momčadi, da bi tek kasnije zaposlili trenere.

Ideja vodstva Jaguarsa je bila dati treneru Coughlinu sav autoritet u odabiru kolega trenera i igrača.

Kao prvi pick na draftu proširenja Jaguearsi su sa svojim prvim pickom izrabrali Stevea Beuerleina, kojeg su nedugo nakon toga zamijenili za zamjenskog quarterbacka iz Green Bay Packersa Marka Brunella.

Prvu sezonu završili su sa skorom 4–12.

U prvoj sezoni Jaguarsi su već u momčadi imali igrače koji će u iduće 4 sezone dovesti momčad do play offa, kao i trenera Toma Coughlina koji će ostati u momčadi idućih 8 sezona.

U sezoni 1996 Jaguarsi su ostvarili svoju prvu sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza 9-7, a da to ostvare morali su pobjediti 6 od zadnjih 7 utakmica.

Quarterback Mark Brunell imao je dodavanja za preko 4000 jardi dok su wide recieveri Keenan McCardell i Jimmy Smith obojica uhvatili za više od 1000 jardi.

Jaguarsi su se te sezone prvi puta plasirali u play off zauzevši wild card mjesto.

U wild card rundi play offa Jaguars su putovali u Buffalo gdje su kao autsajderi porazili Billse rezultatom 30-27 za svoju prvu play off pobjedu u povijesti, odiravši pritom u zadnjoj utakmici legendarnog quarterbacka Billsa, Jima Kellya.

U sljedećoj utakmici, divisional rundi play offa, Jaguarsi su putovali u Denver na utakmicu protiv Broncosa koji su sa 13-3 imali najbolji skor u cijeloj AFC konferenciji.

Nakon dva rana touchdowna Broncosa, Jaguarsi su u potpunosti dominirali utakmicom i pobjedom 30-27 uspjeli izvesti jedno od največih iznenađenja u povijesti play offa.

Čarolija je ipak završila u AFC Championship utakmici gdje su Jaguarsi poraženi u gostima od New England Patriotsa 20–6.

Te godine su i Carolina Panthersi, koji su se pridružili ligi kada i Jaguarsi, također došli do NFC Championship utakmice, ali su izgubili od Green Bay Packersa.

U 1997., tek trećoj sezoni kluba, Jaguarsi su imali skor 11-5, jednak kao i Pittsburgh Steelersi, koji su na kraju osvojili diviziju, zbog boljeg unutardivizisjkog skora, dok su Jaguarsi kao wild card momčad ušli u play off i ispali u prvoj rundi porazom 42-17 od Broncosa u Denveru.

Sljedeće sezone Jaguarsi su sezonu završili opet sa skorom 11–5 i osvojili su svoj prvi naslov u tadašnjoj diviziji AFC Central, te su tako postali prva momčad proširenja koja je u prve 4 sezone 3 puta ušla u play off.

U wild card rundi play offa kod kuće su porazili New England Patriotse 25-10, da bi u sljedećoj divisional rundi izgubili od New York Jetsa rezultatom 34–24.

U sezoni 1999. Jagaursi su imali najbolji skor cijele lige i svoj najbolji skor ikada, 14–2.

Oba poraza doživjeli su protiv Tennessee Titansa.

Drugu godinu za redom su osvojili diviziju i zauzeli 1. poziciju u play offu u AFC konferenciji.

U divisional rundi su kod kuće dočekali Miami Dolphinse pobjedili ih 62–7 u utakmici koja je na bila zadnja utakmica u karijeri za legende Dolphinsa Dana Marina i Jimmya Johnsona.

62 postignuta bodova i razlika od 55 bodova zauzimaju drugo mjesto ikad u knjigama rekorda za play off, dok je rushing touchdown od 90 jardi Freda Taylora iz te utakmice još uvijek rekord u play offu.

Jaguarsi su kod kuće izgubili od Tennessee Titansa u AFC Championship utakmici i tako ostali po drugi put stepenicu predaleko od Super Bowla.

U toj sezoni Jaguarsi su imali samo 3 poraza, sva tri od divizijskih rivala Titansa.

Nakon tog poraza rezultatski uspjesi Jaguarsa su počeli opadati.

Tri sezone za redom ostvarili su negativan omjer pobjeda i poraza, da bi kao rezultat toga trener Tom Coughlin dobio otkaz.

Na kraju 2002. NFL je reorganizirao natjecanje i Jaguarsi su se našli u diviziji AFC South sa Indianapolis Coltsima, Houston Texansima i Tennessee Titansima.

U 2003., JaguarsI su zaposlili Jacka Del Rija za glavnog trenera.

I prvoj sezoni sa Del Riom na klupi, Jaguarsi su ostvarili skor 5-11.

U sljedećoj sezoni, 10. od kada je klub primljen u NFL ligu, Jaguarsi su ostvarili skor 9-7 zahvaljujući jakoj obrani, da bi se u idućoj sezoni vratili u play off zahvaljujući skoru 12-4, ali samo kao wildcard iza impresivnih Coltsa koji su imali start 13-0.

Jaguarsi su izgubili u wild card rundi protiv dvostukih branitelja naslova New England Patriotsa.

U sljedećim sezonama momčad nije imala sreće i nije više ostvarila velike uspjehe.

Najsjajnija točka tog perioda bio je Maurice Jones-Drew, koji je izabran u drugoj rundi drafta 2007. U svojoj prvoj sezoni Jones-Drew je postigao 16 touchdowna (3. u ligi) i imao je prosjek 5,7 jardi po nošenju lopte (1. u ligi)

Sezona 2007. ujedno je i posljednja u kojoj su Jaguarsi ušli u play off, ostavili su skor 11-5.

U wild card rundi su pobjedili jake Pittsburgh Steelerse, da bi u divisional rundi izgubili od te sezone do tada neporaženih New England Patriotsa.

Nakon toga Jaguarse je slijedio pad forme i rezultata da bi zadnju sezonu završili sa trećim najlošijim skorom u ligi.

Momčad je u zadnje vrijeme prošla mnoge smjene u vodstvu kluba, u trenerskom i u igračkom kadru, tako da je teško predvidjeti što im donosi budućnost.

Od kada su počele utakmice NFL na Wembley stadionu u Londonu, Jaguarsi su česti gosti glavnog grada Engleske.

Tako da su Jaguarsi su potpisali ugovor da će od 2013-2016 svake sezone igrati jednu domaću utakmicu u Londonu.

Kako je gledanost Jaguarsa u Jacksonvilleu u stalnom padu, pojavila se kako se čini realna mogučnost, kako god to nevjerojatno bilo, da Jaguarsi postanu prva NFL momčad iz Londona.

Jacksonville Jaguarsi imaju tri glavna rivala Tennessee Titanse, Indianapolis Coltse i Houston Texanse, dok su im geografski rivali Miami Dolphinsi i Tampa Bay Buccaneersi koji su kao i Jaguarsi s Floride.

Fanovi Jaguarsa također za rivale smatraju Carolina Pantherse, jer su se u isto vrijeme pridružili ligi, te Pittsbugh Steelerse s kojima su prije igrali u istoj diviziji.

Najveće zvijezde momčadi su već spomenuti running back Maurice Jones-Drew, kamen temeljac napada Jaguarsa, koji je prošle sezone izgledao dobro i igrao kvalitetno usprkos ozljedama i wide reciever Cecil Shorts, koji je lani uhvatio dodavanja za 979 jardi, što je odlično u momčadi u kojoj je kvaliteta quartebackova već duže vrijeme pod velikim upitnikom.

Kratke vijesti:

Reina se ne želi vratiti u Liverpool
Španjolski vratar Pepe Reina, trenutno na posudbi u Napoliju iz Liverpoola, otkrio je da se ne želi vratiti u Liverpool i da nema najmjeru produljiti ugovor s engleskim klubom.

Varlamov na golu za Rusiju
U utakmici četvrtfinala Olimpijskih igara protiv Finske na golu Rusije će početi Semyon Varlamov umjesto dosadašnjeg golmana Sergeia Bobrovskog.

Titansi će biti aktivni na tržištu slobodnih igrača
Izvršni direktor Tennessee Titansa Tommy Smith, je otkrio da momčad iz Nashvillea planira biti jako aktivna na tržištu slobodnih igrača s ciljem pojačavanja ekipe i uključivanja u borbu za play off u diviziji AFC South.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Bayer Leverkusen 0 - 4 Paris Saint Germain
Manchester City 0 - 2 Barcelona

Hokej

Olimpijske Igre
Švedska - Slovenija 5 : 0
Češka - Slovačka 5 : 3
Švicarska - Latvija 1 : 3
Rusija - Norveška 4 : 0


Oznake: NFL, jacksonville, jaguars

19.02.2014. u 13:41 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.02.2014.

NFL - Washington Redskins



Washington Redskinsi igraju u diviziji East u NFCu.

Domaće utakmice igraju na FedEx Fieldu u Landoveru, u saveznoj državi Maryland, dok se trening centar Redskins Park nalazi u Ashburnu, u saveznoj državi Virginiji.

Redskinsi su osvojili 5 NFL naslova, 2 prije spajanja AFCa i NFCa, te 3 Super Bowla, osvojili su diviziju 13 puta, te su osvojili 6 konferencijskih naslova.

Redskins su osvojili naslove 1937. (protiv Chicago Bearsa 28-21) i 1942. (protiv Chicago Bearsa 14-6), kao i Super Bowl XVII (protiv Miami Dolphinsa 27-17), Super Bowl XXII (protiv Denver Broncosa 42-10) i Super Bowl XXVI (protiv Buffalo Billsa 37-24).

Također su izgubili finalne utakmice za naslov 1936, 1940, 1943 i 1945, kao i Super Bowl VII i Super Bowl XVIII.

U play offu su nastupili ukupno 22 puta, te play offu imaju skor 23 pobjede i 17 poraza.

Sa svoja tri Super Bowla djele uspjeh sa Oakland/Los Angeles Raidersima i New England Patriotsima koji su također osvojili 3 Super Bowla.

Najgore razdoblje u povijesti Redskinsa bilo je od 1946. do 1970. kada se niti jednom nisu kvalificirali u play off, dok u periodu od 1956. do 1968. nisu imali niti jednu sezonu sa pozitivnim skorom pobjeda i poraza.

1961. su ostvarili nagori skor u sezoni sa učinkom 1–12–1.

Od 1992., Redskinsi su samo 4 puta nastupili u play offu i imali su samo 5 sezona za pozitivnim omjerom pobjeda i poraza.

Prema Forbesu, Redskinsi su treći najvrijednija franšiza u NFLu, samo iza Dallas Cowboysa i New England Patriotsa.

Vrijednost im se procjenjuje na $1.6 milijardi.

Redskinsi su prva momčad u NFL sa službenim orkestrom i prva momčad sa službenom pjesmom "Hail to the Redskins".

Ime momčadi i logo momčadi izaziva mnoge polemike, jer ga neki smatraju rasističkim i netolerantnim prema Indijancima, dok su mnogi istaknuti Indijanci izjavili da su oni ponosni da se momčad zove po njima, tj. njihovim precima, jer je to ime izabrano zbog njihove hrabrosti i borbenosti.

U anketi iz USA Today iz 2013. većini ne smeta ime Redskins, te čak 79% Amerikanaca smatra da bi ime trebalo ostati.

U nevezanoj anketi tvrtke za ispitivanje tržista Survata, samo je 19% ispitanika smatralo da se ime treba promijeniti.

U 17 od zadnjih 19 predsjedničkih izbora pobjeda Redskinsa u zadnjoj domaćoj utakmici prije izbora značila je da će ili predsjednik biti reizabran ili da će pobjediti kandidat iz stranke predsjednika u odlasku, dok je poraz značio promjenu u Bijeloj kući.

Iznimke su bile samo 2004., kada je George W. Bush bio reizabran iako su Green Bay Packersi pobjedili Redskinse, te ponovo u 2012. kada je Barack Obama reizabran za predsjenika iako su Carolina Panthersi pobjedili Redskinse.

Osim ovih iznimki, “Pravilo Redskinsa” je bilo istinito svaki put od 1936.

U zadnjoj utakmici prije izbora 2008., Pittsburgh Steelersi su pobjedili Redskinse i time naznačili da će idući predsjednik biti iz Demokratske stranke.

Tako je i bilo i za predsjenika je izabran Barack Obama, koji je odrastao kao fan Steelersa.

Trenutno stanje u Washington Redskinsima nije bajno, a razlog tome je u nedavnoj povijesti.

Dvostruki osvajač Super Bowla sa Denver Broncosima Mike Shanahan je 5.1.2010. potpisao na 5 godina sa Redskinsima i najavio je da će sa sobom dovesti svog sina Kyle kao koordinatora napada.

Prije početka sezone iz momčadi je otpušteno 10 igrača, uključujući istaknute igrače Antwaana Randle Ela i Freda Smoota.

4.4.2010. nabavljen je Pro Bowl quarterback i sudionik Super Bowla Donovan McNabb iz diviziskih rivala Philadelphia Eaglesa.

Redskinsi su pobjedili prvu utakmicu u sezoni 13-7 protiv Dallas Cowboysa na domaćem FedExFieldu u debiju trenera Shanahana.

17.12.2010., samo tri dana prije nego su Redskinsi putovali u Dallas na utakmicu sa Cowboysima trener Shanahan je objavio da McNabb više neće biti quarterback, te da će umjesto njega utakmicu početi Rex Grossman, koji je kao quarterback Chicago Bearsa igrao Super Bowl XLI.

U toj utakmici protiv Cowboysa Grossman je osvojio 322 jarde, 4 touchdowna, 2 puta je osvojio 2 ekstra boda, ali je i bacio za 3 interceptiona. Utakmicu su pobjedili Cowboysi 33-30, a Redskinsi su završili sezonu sa skorom 6–10.

Na kraju sezone Redskinsi su tradeali quarterbacka Donovan McNabb u Minnesota Vikingse za 2 draft picka u 6. rundi.

Tijekom sezone 2011 vanjski linebackeri Ryan Kerrigan i Brian Orakpo činili su strašan tandem, kakav Redskinsi nisu imali od 80-tih sa Dexterom Manleyem i Charlesom Mannom, te su dobili nadimak KERRAKPO.

Prva utakmica sezone označavala je 10. godišnjicu napada 11.rujna 2001. te su momčadi iz dva napadnuta grada, New Yorka i Washingtona, igrali međusobno utakmicu 11.9.2011. na FedEx Fieldu.

Redskinsi u pobjedili Giantse 28–14, u utakmici u kojoj je rookie Ryan Kerrigan uhvatio neprecizno dodavanje Eli Manninga i postigao touchdown u prvoj utakmici u karijeri u NFL ligi.

Giantsi i Manning su se od tog lošeg starta oporavili i osvojili Super Bowl te sezone, a Eli Manning je proglašen MVPom.

9.3.2012. Redskinsi su se dogovorili sa St.Louis Ramsima da im tradeaju svoj prvi i drugi pick na draftu te godine, te prve pickove na draftovima 2013. i 2014. za njihov prvi pick na draftu te godine, drugi pick ukupno da bi izabrali Roberta Griffina III kao svojeg novog quarterbacka.

Griffin III je te godine uspješno dodao 65.6% svojih dodavanja, osvojio 3,200 jardi, dodao za 20 touchdowna, imao samo 5 interceptiona i 102.4 rejting dodavača.

Također je osvojio 815 rushing jardi i postigao 7 rushing touchdowna, postavši tek 6. quarterback u povijesti sa više od 800 rushing jardi.

Te sezone je osvojio nagradu za najboljeg ofenzivnog rookiea i bio je pozvan na Pro Bowl.

Running back Alfred Morris te je godine draftan u 6. rundi i nakon impresivne sezone postao je prvi running back u postavi. Sudjelovao je na Pro Bowlu 2013.

Redskinsi su te sezone ušli u play off pobjedivši zadnjih 7 utakmica u sezoni i završivši sa skorom 10-6.

U play offu su ispali u wild card rundi, izgubivši kod kuće od Seattle Seahawksa 24–14.

Nakon osvajanja divizije NFC East predhodne sezone očekivao se sličan uspjeh i u 2013., međutim sezona prepuna svađa unutar momčadi i neispunjenih očekivanja se brzo raspala, što je rezultiralo skorom 3-13 i otkazom treneru Shanahanu.

9.1.2014. za trenera Redskinsa je uzet Jay Gruden

Kako je već rečeno, u svojoj povijesti su Washington Redskinsi osvojili 3 Super Bowla, te su imali 3 igrača imenovana za MVPa Super Bowla:
running backa Johna Rigginsa u Super Bowlu XVII,
prvog crnog quarterbacka koji je osvojio Super Bowl Douga Williamsa u Super Bowlu XXII i
quarterbacka Marka Rypiena u Super Bowlu XXVI.

Popis igrača Redskinsa koji su u Hall of Fameu je dugačak, pa ukratko to su: Sonny Jurgensen, Turk Edwards, Cliff Battles, Deion Sanders, Paul Krause, Don Shula, Ken Houston, Darrell Green, Sammy Baugh, Bill Dudley, Wayne Millner, Charley Taylor, John Riggins, Bobby Mitchell, Chris Hanburger, Russ Grimm, Sam Huff, Stan Jones, Deacon Jones, Bruce Smith, Art Monk, Dave Robinson, George Allen, Ray Flaherty, Joe Gibbs, Otto Graham, Curly Lambeau, Vince Lombardi, George Preston Marshall, Mike McCormack i Emmitt Thomas.

Na trenutnom rosteru najistaknutiji igrači su već spomenuti quarterback Robert Griffin III i runningback Alfred Morris, koji jako skoro moraju opravdati očekivanja koje su u rookie sezoni postavili visoko.



Kratke vijesti:

Messi izjednačio Zarrin rekord
Lionel Messi izjednačio je rekord Telma Zarre u broju golova za jednu Španjolsku momčad. Messi je postigao svoj 355. gol za Barcelonu jučer u kup utakmici protiv Real Sociedada, dok je Zarra svojih 355 golova zabio za Athletic Bilbao u periodu od 1940–1955.

Jagr zabio i na svojoj 5. Olimpijadi
Napadač Češke Jaromin Jagr zabio je na svojim 5. Olimpijskim igrama svoj 8. Olimpijski gol. Jarg je tek jedan od trojice igrača u Sochiju koji je stariji od 40 godina. Tijekom cijele utakmice Jagr je igrao vrhunski.

Incognito se konačno oglasio
Richie Incognito se konačno oglasio maltretiranju suigrača Jonathana Martina. Incognito je na twitteru napisao: "Dragi Jon Martin..... Istina će pokopati i tebe i cijelu tvoju "ekipu". Mogao si govoriti istinu cijelo vrijeme. Spreman sam nastaviti sa svojim životom i karijerom. Moje ime je bilo okaljano od strane mojeg "najboljeg prijatelja". Htio bih se ispričati svim ženama koje su bile uvrijeđene mojim porukama mojem bliskom prijatelju."



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Arsenal 0 - 0 Manchester United
Everton - Crystal Palace *
Manchester City - Sunderland *
Newcastle United 0 - 4 Tottenham Hotspur
Fulham 2 - 3 Liverpool
Stoke City 1 - 1 Swansea City
*Odgođena utakmica zbog lošeg vremena

Italija Coppa Italia
SSC Napoli 3 - 0 Roma

Njemačka DFB Pokal
Bayer Leverkusen 0 - 1 Kaiserslautern
Hoffenheim 2 - 3 Wolfsburg
Hamburger SV 0 - 5 Bayern Munich

Španjolska Copa del Reyjavascript:%20void(0);
Real Sociedad 1 - 1 Barcelona

Francuska Ligue 1
Toulouse 1 - 3 Bastia

Francuska Coupe De France
Balagne Ile Rousse 0 - 2 Guingamp
Auxerre 0 - 1 Rennes
Moulins 3 - 1 Sete
Nice 0 - 1 Monaco


Hokej

Olimpijske Igre
Češka - Švedska 2 : 4
Latvija - Švicarska 0 : 1



Oznake: NFL, washington, redskins

13.02.2014. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.02.2014.

NFL - Houston Texans



Houston Texansi igraju u diviziju South u konferenciji AFC.

Pridruženi su NFLu kao momčad proširenja zamijenjivši prijašnju momčad iz Houstona, Oilerse, koji su se preselili u Nashville, Tennessee gdje su sada igraju pod imenom Tennessee Titans.

Poduzetnik Bob McNair je u Houston 1997. neuspješno pokušao dovesti NHL momčad, a u to vrijeme je Bud Adams radio na već spomenutom premještaju NFL momčadi Houston Oilersa u Nashville.

Kako su Cleveland Brownsi kontroverzno preseljeni u Baltimore gdje su preimenovani u Ravense, liga je obećala dovesti novu istoimenu momčad u Clevland u roku od 3 godine, i vjerojatno dodati još jednu momčad da bi liga ima paran broj momčadi.

Houston je zajedno sa Torontom i Los Angelesom bio jedan o favorita da dobiju tu posljednju novu NFL franšizu.

McNair se tada odlučio osnovati Houston NFL Holdings zajedno sa partnerom Steveom Pattersonom, da lakše dođe do NFL franšize u Houstonu.

Nova momčad je originalno dodijeljena Los Angelesu 16.3.1999., ali kako je grad imao problema u organizaciji vlasništva nad momčadi i stadionom u listopadu iste godine liga je na kraju dodijelila momčad Houstonu po cijeni od $700M, ostavivši tako Los Angeles do danas bez NFL momčadi.

Houston Texansi su se pridružili ligi u sezoni 2002, igrajući na novom Reliant Stadiumu.

Houston NFLHoldings 2002 je 2.3.2000. obznanio da je sužen popis imena nove momčadi na 5: Bobcats, Stallions, Texans, Toros i Apollos.

Online anketa je primila čak 65,000 odgovora u samo 7 dana i 6.9.2000. službeno je objavljeno da će se momčad zvati Houston Texans.

McNair je objasnio da ime označava “snagu, hrabrost, nezavisnost i rad”.

Texansi su najmlađa momčad u NFLu i za većinu vremena u ligi smatrani su kao slabija momčad u diviziji AFC south, te zbog toga nisu imali vremena izgraditi prava rivalstva.

Ipak navijači Texansa najvećim rivalima smatraju Tennessee Titanse, igraju u istoj diviziji i zbog njih grad Houston ostao bez NFL momčadi.

Drugim rivalima smatraju preostale divizijske protivnike Jacksonville Jaguarse i Indianapolis Coltse.

Coltse Texansi nikad nisu pobijedili u Indianapolisu, izgubivši svih 12 susreta.

Iako se momčad očekivano mučila u prvim sezonama, sreća im se osmjehnula kada su 2006. za trenera imenovali Garya Kubiaka, rodom baš iz Houstona.

Tu sezonu, kao i iduću, su Texansi završili sa 8 pobjeda i 8 poraza, dok se u sezoni 2009 zamalo kvalificirali u play off sa skorom 9-7.

U sezoni 2010, momčad je ušla u sezonu sa skorom 4–2 prije bye-a u 7. tjednu, međutim nakon pauze sezona im se raspala i završili su sa skorom 6-10.

Sljedeće sezone za koordinatora obrane je zaposlen bivši glavni trener Dallas Cowboysa Wade Phillips, koji je pomogao Texansima da dođu do naslova u diviziji AFC south i svog prvog nastupa u play offu.

U wild card rundi play offa u Houstonu su porazili Cincinnati Bengalse 31–10 da bi u divisional rundi izgubili u gostima od Baltimore Ravensa.

Diviziju su osvojili i iduće sezone, u wild card rundi su opet porazili Bengalse 19-13 da bi ovaj puta i divisional rundi izgubili, ovaj puta od New England Patriotsa 41-28.

Nažalost, zadnja sezona 2013. bila je teška za Texanse, koji iako su počeli sezonu sa 2-0 završili su je sa nizom od 14 poraza i skorom 2-14.

Texansi trenutno od osnutka imaju omjer pobjeda i poraza 79–113, dok u play offu imaju skor 2–2. Najbolji skor su ostvarili u sezoni 2012 sa omjerom povjeda i poraza 12–4, dok im je najgori skor već navedeni 2–14 iz 2013, koji su ostvarili i 2005 prije imenovanja Kubiaka za glavnog trenera.

U utakmicama protiv divizijskih rivala Texansi imaju ukupan omjer 26–46, 13-11 protiv Jacksonville Jaguarsa, 9-15 protiv Tennessee Titansa i 4-20 protiv Indianapolis Coltsa.

Protiv drugih momčadi iz AFC konferencije imaju skor 33–39, dok protiv momčadi iz NFC konferencije imaju skor 20–28.

Dvije momčadi su Texansi uvijek pobijedili su Chicago Bearsi protiv kojih imaju 3 pobjede i Miami Dolphinse protiv kojih imaju 7 pobjeda.

Također postoje i dvoje momčadi od kojih su Texansi samo gubili, Minnesota Vikingsi i Philadelphia Eaglesi koji su oboje svaki put u 3 utakmice pobjedili Texanse.

Najistaknutiji igrači Texansa koji se trenutno nalaze na rosteru momčadi su running back Arian Foster, i defensive end J.J. Watt.

Arian Foster je tri puta bio izabran za Pro Bowl 2010, 2011 i 2012., dok je 2012 bio vodeći rusher lige. Vodio je ligu u rushing touchdownima u 2 od zadnje 4 sezone. Foster je također bio odličan i dorastao zadatku u svim play off utakmicama. Nije loše za nedraftanog free agenta.

Nakon solidne prve sezone u kojoj je J.J. Watt vratio interception za touchdown u wild card play off utakmici protiv Bengalsa, sezona 2012 je bila još bolja za igrača koji je izabran u prvoj rundi drafta u ljeto 2011. U sezoni 2012. Watt je proglašen obrambenim igračem godine sa 20.5 sackova, te je po nemalom broju stručnjaka zaslužio biti izabran za MVP sezone.

S ozbirom na lošu sezonu, u kojoj je Kubiak dobio otkaz, i najlošiji plasman od svih momčadi lige, Houston Texansi u draftu 2014 imaju prvi pick.

Kako su mnogi nezadovoljni quarterbackom Mattom Schaubom, sve je izglednije da će Texansi kao prvi pick izabrati jednog od mladih i perspektivnih quartebacka, Teddya Bridgewatera iz Louisvilla ili Johnnya Manziela iz Texas A&M-a.

Za dovođenje Manziela u Texanse je već počela kampanja u Texasu da se Manziela zadrži u toj saveznoj državi.



Kratke vijesti:

Nakon 7 godina Arsenal izgubio na Anfieldu
Sramotni poraz od 5-1 na Anfieldu prvi je poraz Arsenala od Liverpoola u gostima od 31.3.2007 kada je bilo 4-1 i hattrick je zabio Peter Crouch. Arsenal ovaj poraz mora shvatiti kao ozbiljno zvono za uzbunu jer inače neće doći do naslova ove godine.

I Datsyuk možda propušta Olimpijadu
Nakon što je propustio mjesec dana zbog ozljede prepona, postalo je realna da možda ni Pavel Datsyuk neće nastupiti na Olimpijskim igrama. Biti će to ozbiljan udarac za Rusku reprezentaciju.

Sam otkrio da je gay
Michael Sam, defensive end sa sveučilišta Missouri, rekao je u interviewu za ESPN da je priznao suigračima i treneru da je gay. Kako sudjeluje u draftu 2014, Sam bi mogao postati prvi otvoreno gay igrač u NFLu.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Liverpool 5 - 1 Arsenal
Aston Villa 0 - 2 West Ham United
Chelsea 3 - 0 Newcastle United
Crystal Palace 3 - 1 West Bromwich Albion
Norwich City 0 - 0 Manchester City
Southampton 2 - 2 Stoke City
Sunderland 0 - 2 Hull City
Swansea City 3 - 0 Cardiff City
Tottenham Hotspur 1 - 0 Everton
Manchester United 2 - 2 Fulham

Italija Serie A
Fiorentina 2 - 0 Atalanta
Udinese 3 - 0 ChievoVerona
SSC Napoli 3 - 1 AC Milan
Torino 1 - 2 Bologna
Hellas Verona 2 - 2 Juventus
Lazio 0 - 0 Roma
Livorno 0 - 1 Genoa
Parma 0 - 0 Catania
Sampdoria 1 - 0 Cagliari
Inter 1 - 0 Sassuolo

Španjolska Liga BBVA
Espanyol 1 - 0 Granada
Valencia 5 - 0 Real Betis
Rayo Vallecano 4 - 1 Malaga
Real Madrid 4 - 2 Villarreal
Almeria 2 - 0 Atletico Madrid
Osasuna 2 - 0 Getafe
Valladolid 2 - 2 Elche
Real Sociedad 0 - 0 Levante
Sevilla 1 - 4 Barcelona

Njemačka Bundesliga
Borussia Monchengladbach 0 - 1 Bayer Leverkusen
Eintracht Frankfurt 3 - 0 Braunschweig
Freiburg 1 - 1 Hoffenheim
Nurnberg 0 - 2 Bayern Munich
Werder Bremen 1 - 5 Borussia Dortmund
Wolfsburg 3 - 0 Mainz 05
Hamburger SV 0 - 3 Hertha Berlin
VfB Stuttgart 1 - 4 Augsburg
Schalke 04 2 - 0 Hannover 96

Francuska Ligue 1
Toulouse 0 - 0 Saint Etienne
Marseille 3 - 0 Bastia
Ajaccio 3 - 1 Rennes
Guingamp 1 - 2 Reims
Lille 2 - 0 Sochaux
Montpellier 1 - 1 Evian Thonon Gaillard
Valenciennes 2 - 1 Nice
Nantes 1 - 2 Lyon
Monaco 1 - 1 Paris Saint Germain

Hokej

NHL
Boston Bruins - Ottawa Senators 7 : 2
St.Louis Blues - Winnipeg Jets 4 : 3
Philadelphia Flyers - Calgary Flames 2 : 1
San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets 3 : 2
Phoenix Coyotes - Chicago Blackhawks 2 : 0
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 5 : 1
New Jersey Devils - Edmonton Oilers 2 : 1
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 3 : 4
Dallas Stars - Phoenix Coyotes 2 : 1
Nashville Predators - Anaheim Ducks 2 : 5
Washington Capitals - New Jersey Devils 3 : 0
New York Islanders - Colorado Avalanche 2 : 5
Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings 4 : 2
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 1 : 4
Toronto Maple Leafs - Vancouver Canucks 3 : 1


Oznake: NFL, Houston, Texans, Watt, Foster

10.02.2014. u 11:40 • 0 KomentaraPrint#

petak, 17.01.2014.

NFL – Najava konferencijskih finala



San Francisco 49ers @ Seattle Seahawks, Ponedjeljak, 00:30

49ersi imaju najduži niz u NFLu sa 8 uzastopnih pobjeda, možda su i najkompletnija momčad lige sa najboljom obranom lige od 4 tjedna naovamo. Napad je također u formi, sa prosjekom od 23 boda u zadnjih 5 utakmica i samo jednim jedinim turnoverom. Također odlični su na gostovanjima sa skorom 8-2 ove sezone.

Seahawksi na odličnu formu 49ersa imaju odgovor u najboljem skoru kod kuće u cijeloj ligi 16-1, sa prednosti u turnoverima od 26, te prosječnim rezultatom kod kuće od 29-13 u zadnje dvije sezone od kada su draftali Russella Wilsona za quarterbacka. Međutim u odnosu na San Francisco, napad Seattlea je u najboljoj formi bio oko Dana Zahvalnosti i od tada su u padu.

Od kada obje momčadi igraju sa sadašnjim quarterbackovima momčadi su se srele 3 puta i svaki puta je pobjedio domaćin, Seattle vodi u bodovima 88-35.
Napad Seahawksa je u padu, Wilsonova forma i učinak su drastično pali, dugo nema više od jednog passing touchdowna, Percy Harvin je pretrpio potres mozga i upitan je za nastup, a Golden Tate je protiv Saintsa imao najgoru utakmicu sezone.

Od kada se San Franciscu vratio Michael Crabtree, quarterback Colin Kaepernick je podigao formu sa passer ratingom 100.0 i impresivnim omjerom touchdowna i interceptiona od 12-2. Međutim protiv Seattlea na drugoj strani mu stoji fascinantna obrana, poznata po odličnom secondaryu. Cornerbackovi Richard Sherman i Byron Maxwell su statistički dva najbolja igrača na svojim pozicijama u ometanju dodavanja. Svestranost Earla Thomasa koji igra kao usamljeni safety omogučuje kolegi strong safetyu Kamu Chancelloru da igra bliže liniji napada.

Kaepernick ima već 3 playoff pobjede u gostima (3-0) što je više nego što imaju legendarni quarterbackovi 49ersa, osvajači Super Bowla Joe Montana (1-3) i Steve Young (0-3) zajedno.
Patrick Willis je jedan od samo 15 igrača koji su pozvani na Pro Bowl u svakoj od svojih prvih 7 sezona.
Aldon Smith je vodeći u NFLu sam 0.98 sacka po utakmici.
49ersi imaju omjer 7-0 sa Crabtreem u momčadi ove sezone.
Od 2009, Anquan Boldin je vodeći u hvatanjima u playoffu (49) i osvojenim jardima (790) u playoffu. Njegovih 6 touchdowna u playoffu su samo iza Davisovih sedam.

Marshawn Lynch je imao u prosjeku 23 pokušaja za 98 jardi (4.3 prosječno po nošenju) u zadnjih 5 utakmica protiv 49ersa. Od najboljih 6 nastupa running backa protiv 49ersa od kada je Harbaugh preuzeo momčad, Lynch ih ima 4.
Russell Wilson je jedini igrač u povijesti NFL lige sa 100.0+ rejtingom dodavača u obje prve sezone. Seattle ima omjer 4-1 protiv momčadi iz NFC koje su u playoffu sa omjerom bodova 115-51. Kaepernick ima rejting dodavača u 2013 91.6, ali samo 41.7 protiv Seahawksa.

New England Patriots @ Denver Broncos, Nedjelja, 21:00

Je li ovo posljednja ovako važna utakmica ova dva velika quarterbacka na njihov putu u Hall of Fame?

Do sada su se sreli 14 puta i Brady je pobjedio 10 utakmica, uključujući 2 od 3 u playoffu.
Zadnji puta su se sreli ove sezone u 12 tjednu, u utakmici koju su Patriotsi dobili 34-31. Sada 8 tjedana kasnije puno se toga promijenilo.
Patriotsi nemaju više zvijezde Roba Gronkowskog na poziciji tight enda, gubitak koji je natjerao trenera Bill Belichicka da po tko zna koji put ponovno osmisli napad.
Broncosi su ostali bez razarača Vona Millera, jednog od najbolji pass rushera u ligi i njihova obrana si ne može dopustiti još ozljeda.

Od kada je Peyton Manning potpisao za Denver od njega se očekuje samo jedno, Lombardijev trofej!
Ako ostane bez njega, odličan leteći napad, rekordi u dodavanjima, sve to će pasti u zaborav. Sva ta nevjerojatna statistika će imati težinu tek ako stoji skupa uz Lombardijev torfej, ali ako se drugu sezonu za redom raspadne u Siječnju dogodine će samo biti još teže ponoviti uspjeh.

Manning je u karijeri izgubio 5 domaćih utakmica u playoffu, što je najviše u povijesti lige. Ali opet, Manning je igrao više playoff utakmica od drugih quarterbackova i svih tih 5 utakmica je izgubio sa ukupno 15 bodova minusa. Također Peytonove utakmice protiv Bradya su uvijek bile “guste”, 6 od zadnjih 7 je završilo pobjedom od 7 ili manje bodova.
U već spominjanoj utakmici u 12. tjednu, Manning je mirno doveo Broncose do prednosti 24-0 da bi samo gledao kako se Brady i ekipa vraćaju u utakmicu i odnose pobjedu u produžetku.
Taj povratak u utakmicu je najbolji u Bradyevoj karijeri, odlična najava za utakmicu u nedjelju.

LeGarrette Blount, running back Patriotsa je imao više od 4 jarde po nošenju u prosjeku u 10 od zadnjih 11 utakmica. U prošlom kolu playoffa pobjedničke momčadi su imale u prosjeku 37.3 nošenja lopte, a Patriotsi su sa Blountom imali 234 jarde i 6 touchdowna u 46 pokušaja. Blount je izjednačio rekord Patriotsa u playoffu sa 166 rushing jardi i nedostajao mu je jedan touchdown da izjednači rekord lige od 5 touchdowna u jednoj utakmici.

Međutim Broncosi su se jako popravili u obrani igre na zemlji. Denver je bio 7. u ligi sa 1,626 dopuštenih jardi, ali to je i djelomično zato jer momčadi protiv Denvera igraju uglavnom na dodavanja da probaju pratiti ritam Manningovog napada.

Međutim ako Blount uspije u nedjelju osvajati jarde i rezati sat, Denver će biti u problemima.



Kratke vijesti:

Liverpool je potpisao sponzorski ugovor s Dunkin’ Donuts
Liverpool je obznanio da je potpisan veliki, mnogogodišnji marketinški sponzorski ugovor na globalnoj razini sa kompanijom Dunkin’ Donuts koja će tako postati klupski službeni dobavljač “služnenog čaja, kave i pekarskih proizvoda”. U sklopu ugovora je i ugovor s tvrtkom Baskin Robbins koja će postati Liverpoolu “službeni dobavljač sladoleda”

Stamkos je danas klizao
Steven Stamkos je sudjelovao u jutarnjem klizačkom treningu u četvrtak. To je prvi puta da je Stamkos sudjelovao u treningu sa suigračima od loma noga u Studenom 2013.

McAdoo novi koordinator napada New York Giantsa
Ben McAdoo se seli sa pozicije trenera quarterbacka iz Green Bay u New York, gdje je postao koordinator napada za Giantse.


Rezultati:

Španjolska - Copa del Rey
Villarreal 0 – 1 Real Sociedad
Getafe 0 – 2 Barcelona

NHL
Detroit Red Wings @ New York Rangers 0-1
Nashville Predators @ Philadelphia Flyers 4-3
San Jose Sharks @ Florida Panthers 3-0
Montreal Canadiens @ Ottawa Senators 5-4
New York Islanders @ Tampa Bay Lightning 2-1
Edmonton Oilers @ Minnesota Wild 1-4
Los Angeles Kings @ St.Louis Blues 4-1
Boston Bruins @ Dallas Stars 4-2
Winnipeg Jets @ Calgary Flames 5-2
New Jersey Devils @ Colorado Avalanche 1-2
Vancouver Canucks @ Phoenix Coyotes 0-1

Oznake: Seattle, Seahawks, San Francisco, 49ers, denver, broncos, New England, Patriots, Lynch, manning, Brady, wilson, Kaepernick, NFL, Super Bowl

17.01.2014. u 10:17 • 0 KomentaraPrint#

petak, 25.10.2013.

NFL – veliki preokret Kansas City Chiefsa


I dok je Peyton Manning na putu da sruši sve rekorde u touchdownima, Robert Mathis je na putu da sruši sve rekorde u sackovima a Jimmy Graham igra poziciju tightend-a na impresivnoj razini, osoba koje je za sada ipak obilježila sezonu nije igrač u polju. To je trener Kansas Citya, Andy Reid.
Posao koji je Andy Reid napravio u Kansasu je impresivan. Preuzeo je ekipu koja je lani bila momčad s najgorim skorom u ligi 2-14, kaotična u svim segmentima igre i otvorio ovu sezonu sa skorom 7-0. Niti jedna momčad prije ovogodišnjih Chiefsa nije otvorila sezonu sa 7-0 nakon što je sezonu prije bila posljednje plasirana momčad lige.
Možda takav preokret i nebi trebao biti takvo iznenađenje, jer, usprkos neslavnom kraju, Reid je kao trener Philadelphia Eaglesa pokazao da je jedan od najboljih trenera lige.
Kada je 1999. Reid preuzeo Philadelphiu, Eaglesi su bili očajna momčad. Godinu dana kasnije odveo ih je u playoff i to isto uspjevao 9 puta u periodu od 2000-2010.
Istina Reid se muči sa nekim segmentima igre, kao što je ograniziranje vremena pred kraj utakmice, ali na drugom kraju spektra Reid odlično razvija igrače, organizira napad i priprema utakmice iz tjedna u tjedan.U vrlom je kratkom roku uspio izgraditi odličnu momčad u Kansasu.
Međutim posebno je impresivno što je Reid napravio u obrani. Zaposlio je Boba Suttona sa collegea da mu bude koordinator obrane. Tim potezom je od obrane Chiefa napravio možda i najbolju obranu lige, koja je bez problema riješile sve momčadi kojima napad izrazito ovisi o dodavanjima. Prerano je, ali već ih počinju uspoređivati obranom Baltimore Ravensa iz 2000.
Obrana Chiefsa je možda i ključan razlog za 7-0 Chiefsa. Predvode ligu u sackovima(35) i oduzetim loptama (19). Dominiraju.
Međutim isto tako stil igre quarterbacka Alexa Smitha pridonosi tom uspjehu. Alex Smith odbija uopće pokušati duga dodavanja, i taj stil bez rizika odgovara Andyu Reidu. Kao balans Smithu, running game predvodi jedan od najboljih runningbackova u ligi, Jamaal Charles.
Atmosfera u svlačionici je odlična, free safety Kendrick Lewis je otišao i korak dalje i nazvao da se u ekipi svi osjećaju kao u obitelji.
Velika razlika od lani kada je pred sam kraj sezone linebacker Jovan Belcher ubio majku svoje kćeri, odvezao se do trening kampa i počinio samoubojstvo pred generalnim direktorom, glavnim trenerom i pomoćnim trenerom...
Tako nešto se ne zaboravlja i igrači se danas slažu da ih je ta tragedija ove sezone ujedinila i stvorila obiteljsku atmosferu u ekipi.
Linebacker Derrick Johnson: “ Zbog tog događaja više ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Svi smo vidjeli kako nešto nestane u trenu. Koncentrirani smo na sadašnost.”
Usprkos svemu teško je vjerovati da će Chiefsi osvojiti diviziju ispred moćnih Denver Broncosa. Jednako tako teško je vjerovati da bi mogli dugo izdržati u playoffu. Ali Chiefsi su već jednom iznenadili, zašto to nebi ponovili?

Kratke vijesti

Brett Favre o potresima mozga

"Šokatno mi je da se ne mogu sjetiti da je moja kćer igrala nogomet. Košarke se sjećam, odbojke isto. Nogometa ne. Možda je imala broj 8. Ali ne sjećam se. Imam rupe i sjećanju i oko drugih stvari. To me plaši."

Ozljeda Jermichaela Finleya

Nakon udarca u vrat koji je pretrpio u 4. tjednu sezone zbog kojeg je iznešen na nosilima s travnjaka, tight end Green Bay Packersa Finley je konačno otpušten iz bolnice. Naravno, otklonjena je svaka mogućnost da igra ovaj vikend.

Christian Ponder počinje protiv Packersa

Ponderova zamjena Josh Freeman je pretrpio potres mozga protiv New York Giantsa i neće igrati protiv Packersa.

Jimmy Graham propušta Billse

Nakon što je propustio trening, tight end New Orleans Saintsa Jimmy Graham vrlo vjerojatno neće nastupiti ovaj vikend. Ozljeda koju je zadobio u 6. tjednu u porazu protiv Patriotsa još se sanira.

Rezultati:

Carolina Panthers @ Tampa Bay Buccaneers 31-13

Oznake: Andy Reid, Kansas City Chiefs, Alex Smith, NFL

25.10.2013. u 17:30 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 23.10.2013.

NFL - Luck vs Manning vs Colts' defence



Trebala je to biti još jedna od mnogih utakmica nakon koje će se pričati o Peytonu Manningu.
Peytonov povratak kući u Indianu, prva utakmica protiv Coltsa, stare ekipe s kojom je osvojio sve što se osvojiti može.
Postojala je doduše i opcija da će se, ako Coltsi pobjede, pričati o Andrewu Lucku i početku njegovog izlaska iz Peytonove sjene.

Međutim tema razgovora nakon utakmice je obrana Indianapolis Coltsa. I način na koji su zaustavili Denver Broncose, najbolji napad lige.
Nitko nije iznanađen takvom izvedbom obrane Coltsa, i do sada su bili "lights out", ali u nedjelju su bili najimpresivniji do sada.
Release time Peytona Manninga je nevjerojatan, i do sada ove sezone je tjeran na povlačenje (dropback) svega 45 puta u 6 utakmica.
Samo protiv Coltsa Peyton je imao 20 dropbackova, 4 sacka, 50% završenih dodavanja i 1 interception. Peyton je takvim pritiskom bio vidno poljuljanog samopouzdanja, pogotovo nakon Mathisovog sacka za safety (2 boda) u prvom poluvremenu.
Coltsi tu sve to izveli bez "blitzanja" Peytona Manninga što čini njihov podhvat, protiv budućeg člana "Hall of Famea", tim impresivnijim.
I sav taj pritisak na Peytona Manninga nebi imao nikakvog značaja da su njegovi recieveri bili otvoreni. Braniči Coltsa iz druge linije obrane (Secondary) Vontae Davis i Darius Butle su se pobrinuli da Welker, Thomas i društvo budu pokriveni i neiskoristivi za Peytona.
Davis je zaustavio Thomasa na jednoj jedinoj uhvaćenoj lopti za 12 jardi i time sebi priskrbio najbolju ocjenu za jednu utakmicu od Pro Football Focus-a ikada zabilježenu za jednog cornerbacka.

Do nedjelje Denver Broncosi su izgledali kao realni kandidati koji će prvi nakon Patriotsa iz 2007. proći kroz sezonu sa skorom 16-0.
Dobro izbalansirana momčad sa vrhunskom obranom i prvim pickom drafta iz 2012. Andrewom Luckom na poziciji quarterbacka je bila prevelika prepreka na gostovanju.
Nakon ove utakmice Coltsi nemaju najbolji skor lige (Chiefs 7-0) ali imaju pobjede protiv najboljih protivnika. Padali su redom Seattle Seahawksi, prvi favorit za naslov, San Francisco 49ersi, lanjski finalist Super Bowla i Denver Broncosi. Sve te momčadi su u uskom krugu favorita za Super Bowl XLVIII.

Andrew Luck ne prestaje oduševljavati načinom na koji uspjeva dovesti svoju momčad do pobjede iz tjedna u tjedan. Protiv Peytona je on izgledao kao igrač koji je iskusni veteran sa 10 godina iskustva. Bio je briljantan, spreman i odlučan. Teško mu je naći zamjerku.
Za razliku od Peytona Manninga. To nije bio Peyton na kojeg smo navikli. Nije njega islo, nije islo njegov napad. I ovaj povratak kući mu neće ostati u lijepom sjećanju.

Peyton Manning 29/49, 386y, 3TD, 1INT
Andrew Luck 21/38, 228y, 3TD

Denver Broncos @ Indianapolis Colts 33-39


Kratke vijesti:

Vick počinje protiv Giantsa u nedjelju

Nakon ozljede baš protiv Giantsa u 5 tjednu sezone, izgleda da je Michael Vick spreman. Vick kaže da je optimističan oko nastupa u nedjelju. Na press conferenciji se šalio sa reporterima da ne želi jos javno reći da igra.

Brady Quinn se dogovorio s Ramsima

Nakon ozljede Sama Bradforda kojom je okončana njegova sezona, St.Louis je panično tražio novog quarterbacka. Pronasli su ga u Bradyu Quinnu. Brownsi su draftali Bradya Quinna 2007 u prvoj rundi drafta, do sada je igrao za Broncose, Chiefse, Seahawkse i Jetse.

Percy Harvin se vratio treningu

Wide Reciever Seattle Seahawksa, velika akvizicija ovog ljeta iz Vikingsa, je konačno počeo trenirati. Iz kluba odbijaju sa sigurnošću tvrditi da će nastupiti u sljedećoj utakmici, ali postoji mogučnost.

Oznake: NFL, indianapolis, colts, denver, broncos, luck, manning

23.10.2013. u 19:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti