Team Sport

srijeda, 26.02.2014.

NFL - Cleveland Browns



Cleveland Brownsi igraju u diviziji North u konferenciji AFC.

Domaće utakmice igraju u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, na FirstEnergy Stadionu.

Brownsi su jedina momčad u NFL koja nema logo na kacigi, čak štoviše njihov logo je kaciga bez loga.

Osnovao ih je 1945. biznismen Arthur B. “Mickey” McBride, kao novu momčad u All-America Football Conference (AAFC), gdje su se počeli natjecati iduće godine.

Liga AAFC se natjecala skupa sa dominantnom ligom NFL kada su se natjecanja nastavila nakon 2. svjetskog rata.

Zbog 2. svjetskog rata su sva sportska natjecanja zaustavljena da bi sportaši mogli kao vojnici ići služiti u ratu.

Početkom 1945., McBride je imenovao 36-ogodišnjeg trenera Ohio State Buckeyesa Paula Browna za glavnog trenera momčadi, obećavši mu pritom dio zarade kluba.

Prvotno je imenovanje kluba ostavljeno treneru Paulu Brownu, koji je odbio prijedlog da se momčad na zove Browns.

Nakon toga je održano natjecanje u kojemu bi natjecatelj čije bi ime na kraju bilo odabrano osvojio $1000.

Na taj način je u lipnju 1945 odabrano ime “Panthers”, međutim, McBride je dva mjeseca kasnije promijenio ime u “Browns” što je također bio prijedlog iz natjecanja.

Ime nije dodijeljeno po Paulu Brownu, nego kao skraćeno od nadimka boksača Joea Louisa, Brown Bomber.

Od igrača prvo je potpisan Otto Graham, quarterback sa Sveučilišta Northwestern.

U Brownovom sustavu igre Graham je postao nacionalna zvijezda, te je bio vodeći dodavać u svim sezonama u kojima je igrao, sa ukupno 10,085 dodavačkih jardi u vrijeme kada je to bilo puno teže ostvariti nego danas.

Prvu utakmicu Brownsi su odigrali 6.9.1946. u Clevelandu protiv Miami Seahawksa, koje su pobjedili 44-0, pred još uvijek rekordnim brojem od 60135 gledatelja.

Brownsi su nakon toga dominirali AAFC-om, sa omjerom 47–4–3 i sa sva 4 naslova u 4 sezone koliko je natjecanje postojalo.

To je uključivalo i sezonu 1948 u kojoj su Brownsi postali prva momčad profesionalnog američkog nogometa koja je cijelu sezonu završila bez poraza.

Taj uspjeh su 24 godine kasnije, 1972., ponovili Miami Dolphinsi.

Nakon sezone 1949., AAFC je prestao postojati i Brownsi su se skupa sa San Francisco 49ersima i Baltimore Coltsima pridružili NFLu.

Brownsi su osvojili NFL u svojoj prvoj sezoni, kao i u sezonama 1954., 1955. i 1964.

Od 1965. do 1995., ušli su u play off ukupno 14 puta, ali niti jednom nisu igrali na Super Bowlu.

Nakon što su se Otto Graham i većina originalne momčadi već umirovili, pa sve do 1957. momčad se mučila ponoviti njihove uspjehe.

Međutim u draftu 1957. Brownsi su izabrali fullbacka Jima Browna sa sveučilišta Syracuse u prvoj rundi drafta.

U svojoj prvoj sezoni Brown je bio vodeći rusher NFL-a sa 942 jarde u sezoni sa samo 12 utakmica, te je izabran za rookiea godine.

Igrom na zemlji predvođeni Jimom Brownom, te igrom u zraku predvođeni quarterbackom Tommyem O'Connellom i njegovim dodavanjima, Brownsi su tu sezonu završili sa skorom 9–2–1, da bi na kraju sezone izgubili utakmicu za naslov od Detroit Lionsa rezultatom 59-14.

Lionsima je to do dana današnjeg zadnji trofej.

U sezoni 1958. Brown je osvojio 1527 rushing jardi, skoro dvostruko više nego je do tada bio rekord.

Prije zadnje utakmice te sezone Brownsima je trebala pobjeda ili remi protiv New York Giantsa da bi osvojili istočnu konferenciju i pravo domaćinstva utakmice za naslov.

U prvoj akciji na utakmici protiv Giantsa Brown je otrčao 65 jardi za touchdown i vodstvo 7-0, međutim iako su na početku zadnje četvrtine Brownsi držali prednost 10-3, Giantsi su izjednačili dvije minute prije kraja.

To je značilo da u prvom kolu play offa Brownsi moraju igrati baš protiv Giantsa.

Tu utakmicu Brownsi su izgubili 10-0, Jim Brown je osvojio samo 8 jardi, a momčad je čak 4 puta predala loptu Giantsima.

Sljedeće dvije sezone važne su samo zbog veličanstvenih uspjeha Jima Browna, ali ne i cijele ekipe.

Nakon skora 7–6–1 u sezoni 1962., novi vlasnik Art Modell dao je 9.1.1963. otkaz treneru Paulu Brownu i zamijenio ga je sa dugogodišnjim asistentom Blantonom Collierom.

Collier je puno opuštenije vodio momčad što je rezultiralo sa naslovom u 1964., kada su u finalu pobjedili favorizirane Baltimore Coltse 27-0, te dodatnim osobnim uspjesima Jima Browna koji je osvojio titulu MVPa sa 1863 rushing jardi.

Jim Brown je još uvijek vodeći rusher Brownsa, postao je član Hall of Famea, te ga mnogi stručnjaci smatraju najboljim igračem američkog nogometa ikada, čak ispred Joea Montane, Jerrya Ricea i Lawrencea Taylora.

Jim Brown danas radi kao stučni savjetnik u Brownsima.

U svibnju 1969., Brownsi su skupa sa Pittsburgh Steelersima i Baltimore Coltsima pristali ući u ujedinjenu NFL ligu, te promijenti konferencije i postati AFC momčadi.

Momčad je prvu sezonu ujedinjene NFL lige završila iza Bengalsa, novoosnovane momčadi Paula Browna iz susjednog Cincinnatija.

Brown je osnovao Bengalse kao protest zbog otkaza u Clevelandu, te su Bengalsi imali identičnu opremu kao i Brownsi.

U 1979. momčad je dobila nadimak “Kardiac Kids” zbog svojih čestih “infakrtnih” završnica utakmica koje su često dramatično pobjeđivali u produžecima.

Sljedeće sezone, 1980., fanovi Brownsa se rado sjećaju.

Nakon prosjećnog starta momčad je pobjedila 3 utakmice sa preokretima u zadnjoj četvrtini, dok su u 4. onemogućili preokret Baltimore Coltsa i tako ostvarili 4. pobjedu u nizu.

Browns su potom za 7 pobjeda u nizu, pobjedili još tri utakmice preokretima u zadnjoj četvrtini.

Na kraju sezone njihov je quarterback Brian Sipe osvojio nagradu za MVPa liga sa 4000 dodavačkih jardi, 30 touchdowna i 14 interceptiona.

Naravno da im je u takvu igru ostao i nadimak Kardiac Kids.

Te sezone su im protivnici u prvom play offu nakon 8 sezona su im bili Oakland Raidersi.

Kako je cijela sezona bila dramatična, tako je i završila.

U zadnjoj akciji pokušali su po tko zna koji puta preokrenuti utakmicu i pozvana je akcija kasnije poznatu kao "Red Right 88", gdje je quarterback trebao dodati u end zonu.

Mike Davis iz Raidersa je presjekao to dodavanje, tako da su Raidersi izbacili Brownse, prošli dalje i na kraju osvojili Super Bowl.

Akcija "Red Right 88" ostala je upamćena kao jedno od sportskih prokletstava grada Clevelanda.

U sezoni 1986. Brownsi su došli do AFC Championship utakmice na domaćem terenu protiv Denver Broncosa.

Broncosi su 5 minuta prije kraja utakmice imali loptu u posjedu, ali na 2 jarde od svoje end zone, jak vjetar u lice i zaostatak od 20-13.

Ono što je slijedilo ostalo je zapamćeno kao “the Drive”.

Quarterback Denver Broncosa i član Hall of Famea John Elway, odveo je Broncose do touchdowna 34 sekunde prije kraja, da bi u produžetku field goal Rich Karlisa donio pobjedu Broncosima.

To je bio početak prokletstva Brownsa protiv Broncosa, jer su od tada do danas Brownsi samo jednom pobjedili Broncose.

6.1.1995. vlasnik Brownsa Art Modell je obznanio da će iduće sezone cijeli klub sa stručnim stožerom i igračima preseliti u Baltimore, u saveznu državu Maryland.

Zbog velike svađe koja je tada nastala između Modella i NFL lige koja se nije slagala s tim seljenjem momčadi, sva prava intelektualnog vlasništva Brownsa, ako i uspjesi i povijest kluba ostali su u Clevelandu da ih naslijedi novoosnovana momčad proširenja koja je od lige, zgrožene potezom Modella, obećana Clevelandu.

Nova momčad u Baltimoru morala je tako promijeniti ime, te je nazvana Ravens, inspirano time što je u Baltimoreu pokopan pjesnik Edgar Allan Poe.

Tako Art Modell, zbog dva događaja, otkaza Paulu Brownu iz 1962. I preseljenja momčadi u Baltimore u 1995., u najmanju ruku nije dobrodošao u Cleveland.

Navijači Brownsa jako su prosvjedovali protiv seljenja momčadi, a podignute su i tužbe od strane navijača, sponzora i samog grada Clevelanda.

U tome su im pomogli i navijači Steelersa koji su pomogli rivalima djelom iz suosjećanja, a djelom jer su se bojali da će izgubiti "najdražeg" rivala.

Sa početkom sezone 1999. NFL liga je ispunila obečanje gradu Clevelandu i Brownsi su se vratili u NFL kao momčad proširenja sa u potpunosti novim igračima i stručnim stožerom.

U prvoj sezoni su ostvarili najgori skor u klupskoj povijesti sa 2-14.

Od kada su se ponovno pridružili ligi Brownsi su imali malo uspjeha, pa im je ukupan omjer pobjeda i poraza 77–163.

Od 1999. naovamo Brownsi su imali samo dvije sezone sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza, 2002. sa skorom 9–7 kada su se plasirali u play off i 2007. sa skorom 10-6 kada nisu uspjeli ući u play off.

U wild card rundi play offa 2002. Brownsi su igrali protiv Pittsburgh Steelersa i iako su 5 minuta prije kraja imali prednost 33-21, izgubili su rezultatom 36-33.

Za svoje najveće rivale navijači Cleveland Brownsa smatraju sve tri momčadi iz divizije AFC North.

Najstarije rivalstvo u AFC Northu, između Brownsa i Steelersa, se naziva Turnpike rivalstvo.

Kada su se u početku ove momčadi sretale Brownsi su dominirali, ali u novije vrijeme Steelersi dominiraju ovim dvobojom te tako imaju prednost u pobjedama na Brownsima od 64-57.

Bivši vlasnik Brownsa Art Modell je tražio da se utakmice sa Steelersima uvijek igraju u subotu navečer da bi još više podigle tenzije oko ovog rivalstva.

U Clevelandu Steelerse i dalje smatraju najvećim rivalima, dok su se u nedavnijoj povijesti u Pittsbughu "ohladili" što se tiće rivalstva prema Brownsima zbog slabe momčadi koju Brownsi imaju.

Od kada su se Brownsi vratili u ligu imaju skor pobjeda protiv Steelersa 5-24.

Rivalstvo između Brownsa i Bengalsa nastalo je zbog netrpeljivosti između Paula Browna i Arta Modella.

To je rivalstvo poznato kao "Battle of Ohio", te dodatno je potpaljeno blizinom dva grada i socijalno-kulturološkim razlikama između gradova.

Kada je ujedinjena NFL liga Modell,je inzistirao da se Brownse preseli iz NFC u AFC samo da bi bio u istoj diviziji sa Brownovim Bengalsima.

Čak dvije od osam utakmica sa najviše bodova u NFL ligi dogodile su se u "Bitci za Ohio", dok Bengalsi vode u ukupnom međusobnom omjeru 42–37.

Rivalstvo sa Baltimore Ravensima nastalo je kao rezultat selidbe momčadi iz Clevelanda u Baltimore, te je mržnja navijača iz Clevelanda primarno umjerena na Arta Modella a ne na same Ravense.

Za razliku od ostalih rivalstava Ravensi ovu utakmicu ne smartaju rivalstvom i vode u omjeru pobjeda i poraza 20-7.

Osim ovih klubova, Brownsi rivalima smatraju i Baltimore/Indianapolis Coltse, Denver Broncose i Detroit Lionse, primarno zbog sustreta iz prošlosti.

Zbog svoje duge i bogate povijesti Brownsi imaju dosta igrača i trenera u Hall od Fameu.

To su: Otto Graham, Paul Brown, Marion Motley, Jim Brown, Lou Groza, Dante Lavelli, Len Ford, Bill Willis, Forrest Gregg, Willie Davis, Doug Atkins, Bobby Mitchell, Paul Warfield, Mike McCormack, Frank Gatski, Len Dawson, Chuck Noll, Leroy Kelly, Henry Jordan, Don Shula, Tommy McDonald, Ozzie Newsome, Joe DeLamielleure i Gene Hickerson.

Od igrača koje trenutno Brownsi imaju na rosteru najistaknuti su wide reciever Josh Gordon i tight end Jordan Cameron.

Prema najavama Gordon bi trebati nastaviti s uspjesima pod novim koordinatorom napada Kyleom Shanahanom.

Ako pretpostavimo da će Brownsi naći kvalitetnog i odgovarajućeg quarterbacka, za očekivati je da će Gordon ostvariti bolju statistiku od 87 ulovljenih lopti i 9 touchdowna iz prošle sezone.

Jordanu Cameronu promjene ipak neće toliko odgovarati jer su njemu glavni trener Rob Chudzinski i koordinator napada Norv Turner puno više odgovarali.

Chudzinski je sam kao igrač bio tight end, te je njegova taktika bila puno više podređena Cameronu nego će sada biti slučaj.

Cameron je lani statistički bio 5. najbolji tight end u NFL ligi, ali bez obzira na veliki talent, za očekivati je da će mu teže pod novim vodstvom.

Unatrag zadnjih par godina momčad je prošla kroz puno smjena u vlasništvu, u stručnom stožeru, u igračkom kadru i na izvršnim pozicijama u momčadi.

Dešavalo se čak i da se otkazi uruće i prije nego bi momčad odigrala ijednu utakmicu.

Tako da je trenutna situacija u Brownsima dosta kaotična.

Bez obzira na to Brownsi ovog ljeta ima puno draft pickova i puno slobodnog prostora za plaće, pa samim time i puno prostora za napredak, ali samo ako prestanu političke igre i svi se usmjere zajedničkom cilju, povratku Brownsa na putove stare slave Otta Grahama, Jima i Paula Browna.



Kratke vijesti:

van Persie kritizirao suigraće
Napadač Manchester Uniteda nakon poraza od Olympiacosa je izjavio: "Katkad je teško napraviti više u prostorima u kojima se mogu kretati na terenu, jer tamo budu moji suigrači. To mi uvelike otežava posao. Onda moram mijenjati svoj pristup i igrati van svoje zone, što je štetno za momčad."

Callahan će 99% biti tradean
Kapetanu New York Rangersa Ryanu Callahanu istiće ugovor i prema izvorima iz kluba biti će tradean dok još traje ovaj trade period. Zainteresirani su St. Louis Bluesi i Tampa Bay Lightning.

Buccaneersi primaju pozive zainteresiranih za Revisa
Manje od godinu dana nakon što je došao u Tampa Bay Buccaneerse, čini se da bi Darrelle Revis mogao biti tradean. Mnoge momčadi već su kontaktirale klub s interesom tradea za Revisa, dok se službeni stav Buccaneersa još očekuje.



Rezultati:

Nogomet

Liga Prvaka
Zenit Petersburg 2 - 4 Borussia Dortmund
Olympiakos 2 - 0 Manchester United

Francuska Ligue 1
Bordeaux 3 - 2 Lorient


Hokej

NHL
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 3 : 2

Oznake: NFL, cleveland, browns, paul, brown, jim, otto, graham

26.02.2014. u 13:06 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti