Team Sport

ponedjeljak, 03.02.2014.

NFL - Super Bowl XLVIII: Seattle Seahawks 43 - Denver Broncos 8



Super Bowl XLVIII

Seattle Seahawks su osvojili svoj prvi Super Bowl naslov, pobjedivši favorizirane Denver Broncose 43-8.

Najvažniji trenutci utakmice su bili kada je linebacker Seattlea Malcolm Smith vratio za touchdown od 69 jardi interception koji je bacio Peyton Manning kasno u prvom poluvremenu, te kada je Percy Harvin vratio na otvaranju drugog poluvremena kick off za touchdown od 87 jardi.

Seahawksi su vodili 36-0 prije nego je Denver je napokon osvojio bodove u trećoj četvrtini.

Manning je imao uspješnost točnih dodavanja 34/49 za 280 jardi, međutim većinu tog učinka je ostvario nakon što je Seattle već imao nedostižnu prednost.

Peyton je bio onemogućen od strane Seattleove žestoke obrane većinu prvog poluvremena, bacivši dva interceptiona. Drugi je završio u rukama Smitha nakon što je Cliff Avril udario po ruci peterostrukog MVP-a Manninga prilikom ispuštanja lopte.

Drugogodišnji quarterback Seahawksa Russell Wilson je bio hladnokrvno učinkovit, bacivši za dva touchdowna.

Ostavština Peytona Manninga u velikim utakmicama nažalost je i dalje bila osuđena na propast.

Možda najbolje objašnjenje zašto su Seahawksi pobjedili je bilo u prvoj četvrtini kada Broncosi nisu imali niti jedan 1st down i kada su skupili ukupno 11 napadačkih jardi.

Seahawksi su od prvog napada pokazali svoje namjere.

Seattle je poveo nakon najranijeg boda u povijesti Super Bowla. Samo 12 sekundi im je trebalo za prvi safety u prvom napadu Broncosa. Brzo potom je bilo 5-0, pa 8-0, i prije nego što su se Broncosi snašli bilo je 22-0. Pred sam kraj treće četvrtine imali su, uz veliku pomoć obrane, vodstvo 36-0.

Ovo je bila katastrofa Denvera, sramota pred multimilijunskim gledateljstvom, ali iako će mnogi zlobnici svaliti krivicu na Peyton Manninga, nije sam Peyton kriv.

Seattle je bio prejak, predominantan i njihova pobjeda ima sigurno zapisano mjesto u povijesti NFLa.

Povijest će gledati ovu utakmicu na to kao uništavanje Broncosa, apsolutnu fizičku dominaciju Seahawksa i nažalost nemoć Peytona Manninga.

Činjenica je da Peyton Manning je ponovno kao favorit izgubio Super Bowl.

Njegov mlađi brat Eli je dva puta je bio u Super Bowlu sa svojim Giantsima, oba je pobjedio kao autsajder protiv Patriotsa i Toma Bradya. Prvi od tih Super Bowlova u kojem je Eli Manning pobjedio Toma Bradya proglašen je od strane navijača najboljim Super Bowlom ikada. Tko je vidio čuveni "catch 42" zna i zašto.

Peyton je u tom, za njega teškom trenutku, u izjavama nakon utakmice bio pokunjen, ali kao i uvijek smiren i profesionalan.

Tko zna je li razmiljao o mirovini nakon eventualne pobjede, i tko zna što će sada napraviti?

Ipak, ostaje mu utjeha da bi ova Seattleova obrana uništila mnoge momčadi. Njihovi zastrašujući podaci o udarcima udjeljenim protivniku, obeshrabrivala bi mnoge.

No, ipak ovo je bio Super Bowl i radilo se o Manningu koji je elita. Ipak to nije smjelo baš tako izgledati.

Ali opet tko zna kako bi se snašli mnogi drugi velikani iz prošlosti, Montana, Bradshaw, Unitas,... Naširoko se piše da se Peyton uplašio. Ne vjerujem. Ali čak i da je, Peyton ima iza sebe grdu ozljedu vrata, to je nešto od čega se sportaši oporave, ali ipak teško zaborave, ostane im u podsvjesti.

Manning je MVP regularne sezone i najbolji napački igrač lige, bio je toliko dominantan da je dobio obje nagrade. Sa 606 bodova tokom regularne sezone, 76 touchdowna, i tri utakmice u kojima su postigli više od 50 bodova oborio je mnoge rekorde. Svi ti rekordi su ipak zasjenjeni jučerašnjim ishodom.

U svoj ovoj priči o neuspjehu Broncosa ne smijemo zanemariti veličinu Seahawksa, jer je njihova moć bila glavni razlog zašto su se Manning i Broncosi mučili.

Nije to bilo kao kada su obrambeno moćni Chicago Bearsi iz 1985. igrali protiv quarterbacka Tony Eason i New England Patriotsa. Seahawksi su igrali protiv Peytona Manninga i najboljeg napada svih vremena.

I nije to bila baš obična utakmica. Bila je to krunidba vrhunske obrane Seahawksa kojom su pregazili Denver.

Ovakvu obrambenu dominaciju nismo vidjeli u zadnjih nekoliko desetljeća. Seahawksi su bili bolji nego Ravensi iz 2000., možda je čak i bolji od legendarnih Chicago Bearsa iz 1985. i New York Giantsa iz 1987.

Dakle možda smo ove sezone gledali najbolju obranu ikad.

Ono što razlikuje ovo obranu Seahawksa od svih ostalih velikih obrana iz prošlosti je u tome što su današnja pravila podešena tome da pomažu napadu. Niti jedna od velikih obrana iz prošlosti nije imala pravila toliko protiv sebe kao ova obrana Seattlea.

Zato je ovo što su Seahawksi napravili toliko impresivno. Bili su jako fizički snažna grupa u vrijeme kada se pravila podešavaju tome da se fizička igra svede na minimum.

U svakom napadu Brocosi su se morali boriti sa jakim udarcima. Denver nije uspio pružiti dovoljan otpor takvim Seahawksima i olakšati Manningu. Nakon utakmice igrači i treneri Broncosa su rekli da nisu promijenili ništa od pristupa koji su imali tokom cijele sezone. Radili su što uvijek i rade.

Prije utakmice smatralo se, bazirano na izjavama iz Seahawksa, da će Seattle biti u problemima ako se stvarno ne prilagode Denveru, međutim obrnuto se pokazalo kobnim.

"Pritisak je imao velike veze s našim porazom“, rekao je Denverov John Fox, "njihova obrana je bila onoliko dobra kao što je „reklamirano“. Bili su jako dobri, jako brzi i odlično trenirani."

Povijesno dobri.

Pick-six (interception kojeg je vratio za touchdown) od strane MVP Super Bowla Malcolma Smitha ističe kombinaciju inteligencije i atleticizma obrane Seahawksa.

Manning se povukao da si oslobodi prostor za dodavanje i gledao je jednu stranu terena. Kada nitko nije bio otvoren, kao da je pogledao na znak koliko mu je još downova ostalo.

U regularnom djelu sezone, protiv slabijih momčadi, Manning bi si mogao uzeti slobode i pričekati. Ali protiv ovakve obrane mora se brzo riješiti lopte.

Međutim nije u tome uspio. Manning je udaren, lopta je odletila previsoko, Smith ju je ulovio i pobjegao svima za touchdown.

Broncosi cijelo vrijeme regularne sezone trčali rute kao otrovne strelice. Protivnicima ih je bilo nemoguće zaustaviti.

Kada su to probali protiv Seattlea, lopta koju bi u regularnoj sezoni bila uhvaćena i bilo bi osvojeno još jardi nakon hvatanja, upućena je Thomasu. Međutim ovaj puta se snažno u njega zaletio Seattleov safety Kam Chancellor i akcija je završila.

Seattle je bio mlada i neiskusna momčad koje je nadigrala stare i iskusne Broncose. Čak je i njihov mladi quarterback Russell Wilson, u čiju se formu sumnjalo prije utakmice, bio bolji od Manninga, 18/15 točnih dodavanja, 206 jardi, 2 touchdowna i značajno bolji passer rating 123.1.

Mlađi Seattle je zasluženo pobijedio.

Nekako, ipak imam osjećaj da ovo nije Manningov zadnji pjev. Da će Peyton imati još priliku umiroviti se kao pobjednik.

Ako se nažalost ipak pokaže da tome neće biti tako, mlađi brat Eli je još tu da još koji puta upiše prezime Manning u povijest pobjednika Super Bowla.

Kratke vijesti:

Beckham želi biti vlasnik MLS momčadi
Bivši kapetan Engleske reprezentacije David Beckham želi kupiti momčad Američke nogometne lige i preseliti ju u Miami. Beckhamu u njegovom ugovoru kojim je prešao 2007. u LA Galaxy piše da za $25M može postati vlasnik MLS franšize.

Jetsi se vratili u borbi za play off
Winnipeg Jetsi, čija se sezona u jednoj fazi činila gotovom, promjenom trenera su itekako profitirali te se su se pobjedom u gostima kod Montreal Canadiensa od 2-1 još više približili mjestima koja vode u play off.

Kuechly obrambeni igrač godine
Službene nagrade NFL lige imale su i veliko iznenađenje kada je centralni linebacker Carolina Panthersa Luke Kuechly dobio nagradu za najboljeg obrambenog igrača lige. Lani je Kuechly dobio nagradu za najboljeg obrambenog Rookiea.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Newcastle United 0 - 3 Sunderland
West Ham United 2 - 0 Swansea City
Cardiff City 2 - 1 Norwich City
Everton 2 - 1 Aston Villa
Fulham 0 - 3 Southampton
Hull City 1 - 1 Tottenham Hotspur
Stoke City 2 - 1 Manchester United
West Bromwich Albion 1 - 1 Liverpool
Arsenal 2 - 0 Crystal Palace

Italija Serie A
Bologna 0 - 2 Udinese
Cagliari 1 - 0 Fiorentina
AC Milan 1 - 1 Torino
Atalanta 3 - 0 SSC Napoli
Catania 3 - 3 Livorno
ChievoVerona 0 - 2 Lazio
Roma - Parma otkazana utakmica
Sassuolo 1 - 2 Hellas Verona
Juventus 3 - 1 Inter

Španjolska Liga BBVA
Granada 1 - 2 Celta Vigo
Barcelona 2 - 3 Valencia
Levante 0 - 0 Rayo Vallecano
Getafe 0 - 0 Valladolid
Malaga 3 - 2 Sevilla
Elche 1 - 0 Almeria
Real Betis 2 - 0 Espanyol
Atletico Madrid 4 - 0 Real Sociedad
Athletic Bilbao 1 - 1 Real Madrid

Njemačka Bundesliga
Braunschweig 1 - 2 Borussia Dortmund
Augsburg 3 - 1 Werder Bremen
Bayer Leverkusen 2 - 1 VfB Stuttgart
Hoffenheim 3 - 0 Hamburger SV
Mainz 05 2 - 0 Freiburg
Schalke 04 2 - 1 Wolfsburg
Hannover 96 3 - 1 Borussia Monchengladbach
Hertha Berlin 1 - 3 Nurnberg
Bayern Munich 5 - 0 Eintracht Frankfurt

Francuska Ligue 1
Paris Saint Germain 2 - 0 Bordeaux
Lorient 2 - 2 Monaco
Bastia 3 - 2 Guingamp
Evian Thonon Gaillard 1 - 1 Ajaccio
Reims 2 - 4 Montpellier
Saint Etienne 3 - 0 Valenciennes
Sochaux 1 - 0 Nantes
Nice 1 - 0 Lille
Rennes 2 - 0 Lyon
Marseille 2 - 2 Toulouse


Hokej

NHL
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 1 : 2
Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 4 : 3
Nashville Predators - New Jersey Devils 3 : 2
Detroit Red Wings - Washington Capitals 4 : 3
Carolina Hurricanes - St.Louis Blues 3 : 1
New York Rangers - New York Islanders 4 : 1
Los Angeles Kings - Philadelphia Flyers 0 : 2
Colorado Avalanche - Buffalo Sabres 7 : 1
Boston Bruins - Edmonton Oilers 4 : 0
San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 2 : 1
Anaheim Ducks - Dallas Stars 0 : 2
Calgary Flames - Minnesota Wild 4 : 3
Phoenix Coyotes - Pittsburgh Penguins 3 : 1
St.Louis Blues - Nashville Predators 4 : 3
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 4 : 1
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 6 : 3
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 1 : 2
Washington Capitals - Detroit Red Wings 6 : 5


Američki nogomet

NFL
Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43

Oznake: Super Bowl, Seattle, Seahawks, denver, broncos, manning, wilson, smith, Lynch

03.02.2014. u 09:09 • 0 KomentaraPrint#

petak, 31.01.2014.

NFL – Najava Super Bowla: Denver Broncos – Seattle Seahawks



Super Bowl XLVIII
MetLife Stadium - New Meadowlands, New Jersey
03.02. 00:30 Denver Broncos - Seattle Seahawks

Super Bowl je najvažniji sportski događaj u američkom sportskom kalendaru. S vremenom polako postaje sve važniji događaj i na svjestkoj sportskoj sceni.

Ove sezone u Super Bowlu sudjeluju dvije momčadi koje su imale najbolji omjer u svojim konferencijama, što je ipak rijedak slučaj u NFL-u, uobičajeno je da se dogodi barem jedno iznenađenje u play-offu.

U utakmicu Denver Broncosi ulaze kao najbolji i najučinkovitiji napad ikad zabilježen u NFL-u, dok Seattle Seahawksi ulaze kao najbolja obrana lige.

Zanimljivo, u Super Bowlu XLII također je igrao najbolji i najučinkoviti napad do tada ikada zabilježen, fenomenalni New England Patriotsi. Međutim pobjedu u tom Super Bowlu su odnjeli New York Giantsi koji su na poziciji quartebacka imali Elija Manninga, mlađeg brata sadašnjeg quarterbacka Denver Broncosa Peytona Manninga.

Zapravo, nepisano pravilo Super Bowla je da obrane osvajaju naslove. Puno češće je najbolja obrana lige osvojila naslov, nego što je to napravio najbolji napad lige.

Mnogi stručnjaci stoga u Super Bowlu daju prednost Seattle Seahawksima.

Kako je ovo prvi Super Bowl koji će se igrati po hladnom i vjetrovitom vremenu, a ne na toplom jugu ili u stadionu sa zatvorenim krovom, mnogi i zbog toga smatraju da će u prednosti biti obrana, dakle Seattle, jer je po lošem vremenu puno teže dodavati loptu nego sprečavati da lopta ne bude dodana.

Ipak prema zadnjim vremenskim prognozama temperatura zraka će biti oko 0 stupnjeva Celzijusa sa malom šansom za kišu i slabim vjetrom.

U zadnje vrijeme po najlošijem vremenu, jakoj kiši i vjetru, je odigran Super Bowl XLI. U tom Super Bowlu pobjedu je odnjela momčad koja je te sezone imala najbolji napad lige, Indianapolis Coltsi. Quarteback im je bio Peyton Manning.

Seattle Seahawksi imaju najbolju obranu lige, imaju posebno dobar secondary, koji se istiće kao ponos i oslonac te obrane. Međutim najavili su da svoj stil obrane neće prilagođavati niti Manningu niti visokim i jakim wide recieverima Broncosa. Naravno to je lako moguće i zavaravanje protivnika.

Međutim ako će se Seahawksi stvarno držati svoje odluke, lako je moguće da će se naći u velikim problemima.

Nema toga što na terenu Peyton Manning u svojoj karijeri nije vidio i uspio, pa ako Seahawksi ne prilagode svoju obranu njemu i njegovim recieverima Peyton će imati preveliku slobodu i mogućnost apsolutnog dominiranja utakmicom.

Nadalje Seattle se susretao sa velikim i okretnim recieverima, ali uglavnom sa samo jednim po momčadi, eventualno dva. Denver ima tri velika, jaka i vrlo pokretna wide recievera koji bi čisto svojom fizičkom dominacijom mogli predstavljati veliki problem Seattleu. Uz to Manning na raspolaganju ima i Wesa Welkera, iskusnog, spretnog i brzog wide recievera, tako da Manningu opcija ne nedostaje.

Povrh toga Broncosi imaju i Knowshona Morena, koji je jedan od učinkovitijih running backova u ligi.

Međutim taj isti napad Broncosa je postigao svega 26 bodova protiv ipak puno lošije obrane Patriotsa u konferencijskom finalu, a napadu Seahawksa postići više bodova od toga uglavnom nije bio problem.

A ako se obrana Seattlea prilagodi protivniku može na malo bodova zaustaviti bilo koga, pa tako i Manninga i njegov napad.

Cliff Avril i Michael Bennett, pass rusheri koje je Seattle potpisao prošlog ljeta, će također igrati važnu ulogu. Oni mogu u velikoj mjeri dovesti Manninga pod pritisak.

U svom tom razgovoru, obrana Seahawksa protiv napada Broncosa, svi zaboravljaju na situaciju na terenu kada će Seahawksi i Russell Wilson imati loptu.

Marshawn Lynch je jedan od najboljih running backova u ligi, koji kada je u svojem “beast modu” sa svojom eksplozivnosti, spretnosti i učinkovitosti ne zaostaje puno za najboljim, Adrianom Petersonom iz Vikingsa.

Puno će toga ovisiti o Lynchu u ovoj utakmici, jer Broncosi kada su zdravi imaju jako dobru obranu protiv igre po zemlji, a Russell Wilson je još uvijek mlad i u dosta lošoj formi u zadnje vrijeme.

Ali obrana Broncosa nije zdrava i nedostajati će joj veliki broj ključnih igrača.

Samo je ukupno 17 Super Bowlova, dakle 36%, završilo sa prednošću pobjednika od 7 ili manje bodova, ali to uključuje 5 od zadnjih 6 Super Bowlova.

Fullback Seahawksa Derrick Coleman je prvi gluhi igrač koji će nastupiti u Super Bowlu.

Tko će pobijediti ovu utakmicu, ne zna niti statističar i nepogrešivi prognostičar političkih izbora i sportskih utakmica Nate Silver. Njegove formule su izbacile remi!

Što ili tko će biti prevaga na terenu?

Što će biti odlučujuće?

Hoće li se, uobičajeno za Super Bowl, pojaviti netko do sada neprimjetan i odlučiti utakmicu?

Odgovor na to ćemo znati rano ujutro u noći s nedjelje na ponedjeljak!


Kratke vijesti:

Igrači Racinga odbili igrati
U četvrtfinalu Cope del Rey protiv Real Sociedada igrači Racing Santandera odbili su igrati jer im šest mjeseci nisu isplaćena primanja. Stali su zagrljeni u vrstu na centru i nisu se micali, a igrači Real Sociedada su ih podržali u provjedu i izgrlili ih. Sudac ih je pitao hoće li uopće igrati, rekli su da ne, pa utakmica je prekinuta i registrirana kao pobjeda Real Sociedada. FIFA-ina udruga za zaštitu igrača FIFPro je u potpunosti na strani igrača Racinga.

Muke po Kingsima
Loša forma Los Angeles Kingsa se nastavila kada su kod kuća izgubili 4-1 od Pittburgh Penguinsa, primivši tri gola u prvoj trećini. U zadnjih pet utakmica Kingsi su zabili samo tri gola, sva tri su djelo Anžea Kopitara. Momčad koja se nedavno činila da će biti u užem krugu favorita za naslov sada je u situaciji da mora strahovati oko plasmana u play off.

Incognito zaposlio PR firmu
Igrač Miami Doplhinsa Richie Incognito, koji je suspendiran zbog psihičkog maltretiranja suigrača Jonathana Martina, zaposlio je tvrtku za odnose s javnošću Sitrick & Co. da mu pomognu dokazati da nije maltretirao Martina već da je sve to samo uobičajeno ponašanje unutar ekipe, prilikom "inicijacije" novih igrača.


Rezultati:

Nogomet

Španjolska Copa del Rey
Santander - Real Sociedad
Prekid
Igrači Racing Santandera su odbili igrati

Hokej

NHL
Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins 1 : 4
Anaheim Ducks - Philadelphia Flyers 5 : 3
Calgary Flames - San Jose Sharks 4 : 1
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 5 : 4
Phoenix Coyotes - Buffalo Sabres 2 : 3
Dallas Stars - New Jersey Devils 2 : 3
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 5 : 3
Boston Bruins - Montreal Canadiens 1 : 4
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 5 : 2
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 6 : 3

Oznake: Super Bowl, denver, broncos, Seattle, Seahawks, new york, manning, Lynch

31.01.2014. u 09:13 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 22.01.2014.

NFL – Sezona spala na dvije momčadi



U tjednima koji slijede, širom Sjednjenih Država najčešća tema razgovora, ne samo sportskih zaljubljenika, biti će i upravo Super Bowl. Kao i svake godine u ovo doba.

Biti će napisano na tisuće članaka, biti će snimljeni nebrojeni sati televizijskih i radio emisija uvoda i analize utakmice, biti će kupljena nevjerojatna količina junk fooda i pive. Svi će biti spremni za Super Bowl.

Super Bowl gledaju i oni koji ne vole sport, jer uvijek je tu pod poluvremenom poznati Halftime Show na kojem nastupaju vodeće svjetske glazbene zvijede (ove godine to su Bruno Mars i Red Hot Chilli Peppers), te se za vrijeme utakmice na televiziji prikazuju skupe i originalne reklame koje se prikažu samo jednom, tada, u vrijeme naskupljeg TV termina ikada zabilježenog. Taj rekord, najskupljeg termina za reklame na TV, se ruši svake godine za svaki Super Bowl. Oglašivačima je prestiž, ali naravno i financijska dobit, imati najpamtljiviju reklamu na Super Bowlu.

Ove godine u Super Bowlu igraju dvije momčadi iz dvije savezne države koje od 1.1.2014. imaju legalnu rekreativnu marihuanu, Denver Broncosi iz Colorada i Seattle Seahawksi iz Washingtona. U Americi to je trenutno nepresušan izvor šala.

Denver Broncosi u Super Bowl dolaze kao osvajaći AFC konferencije, pobjedivši New England Patriotse u konferencijskom finalu.

Ta utakmica bila je dvoboj starih poznanika, iskusnih budućih stanovnika Hall of Famea, quarterbackova Toma Bradya iz Patriotsa i Peytona Manninga iz Broncosa. Iako je Brady u utakmicu ušao sa velikom prednosti u međusobnim dvobojima, ovom prilikom Manning je u potpunosti nadigrao i zasjenio Bradya.

Manning je imao više od 400 jardi dodavanja, 2 touchdowna i niti jedan interception, pritom ne brojeći savršeno dodavanje za touchdown koje je wide reciever Broncosa Julius Thomas neobjašnjeno ispustio.

Na drugoj strani Brady je imao 277 dodavačkih jardi, dodavački i rushing touchdown, ali velika većina te pozitivne statistike došla je u drugom poluvremenu nakon što su se Broncosi prebacili na obranu i čuvanje velike prednosti koju im je Manning donio. Veliki broj Bradyevih dodavanja je bio neprecizan i riskantan. Ako je ovo uistinu bila zadnja velika utakmica Bradya protiv Manninga, Manning je taj koji se zadnji smije.

No kako god da je dobro Peyton Manning odigrao, najvažniji za pobjedu Broncosa je ipak koordinator obrane Broncosa, Jack Del Rio. Prije utakmice obrana Broncosa je ostala bez ključnih igrača cornerbacka Chrisa Harrisa i defensive enda Dereka Wolfea. A i od prije im nedostaje zvjezda momčadi pass rusher Von Miller. Do kraja utakmice još tri braniča su završila s ozljedama. Ipak usprkos svemu tome Del Rio je uspio zadržati Patriotse pod kontrolom i omogućiti miran posao za Manninga. Odlične odluke u obrani onemogućile su Patriotse da umaraju obranu Broncosa i iskoriste umor. Del Rio se nije htio lako predati i odveo je svoju momčad u 7. Super Bowl u povjesti kluba.

Dvoboj za najboljeg u NFC konferenciji, utakmica 49ersa i Seahawksa, je bila zanimljiviji dvoboj.

Bila je to sadržajnija utakmica sa preokretima, neočekivanim akcijama i unutardiviziskom mržnjom.

Unutardivizijsku mržnju najviše je pokazao cornerback Seahawksa Richard Sherman koji je nakon utakmice napao wide recievera 49ersa Michaela Crabtree da je precjenjen i nesposoban, te se zbog toga morao ispričati. Prvi incident između njih dvojice dogodio se i odmah nakon zadnjeg pokušaja 49ersa u kojem je Sherman presjekao dodavanje namjenjeno upravo Crabtreeu.

Running back Seattlea Lynch ponovno je uključio svoj “Beast mode” i otrčao za 40 jardi i ključni touchdown.

Russell Wilson, prvi je od perspektivnih quarterbackova iz generacije na draftu 2012 (prvi pick je bio Andrew Luck, drugi pick Robert Griffin III, a treći Wilson) koji je došao do Super Bowla. Ipak odigao je dosta lošu utakmicu. Imao je važan touchdown, ali je imao i dva fumblea koji su mogli imati neporavljive posljedice za njegovu momčad da obrana nije spasila stvar i prisilila quatebacka 49ersa Kaepernicka na pogreške.

Ne treba se zavaravati, plan Seattlea je bio uzdati se u Lyncha i igru na zemlji, obranu i "12" igrača (njihove navijače, najglasniji stadion na svijetu po Guinnessu). To je bilo dovoljno za doći do Super Bowla. Za osvojiti ga, Wilson će morati puno više pridonjeti ekipi.

Peyton će tako imati priliku osvojiti Super Bowl na stadionu na kojem između ostalih, domaće utakmice igra njegov mlađi brat Eli Manning. Eli je već osvojio Super Bowl na bratovom terenu, kada je u sezoni 2011 osvojio Super Bowl XLVI koji se igrao u Indianapolisu, na Lucas Oil stadionu, dok je Peyton još bio igrač Indianapolis Coltsa.

Zanimljivo je koliko sličnosti su imale sezone Seahawksa i Broncosa. I jedni i drugi su izgubili u Indianapolisu od Andrewa Lucka i Coltsa. Seattle u 5. tjednu a Broncosi u 7. tjednu.

I jedna i druga momčad su imali domaće poraze pred kraj regularne sezone, Seattle u 16. tjednu izgubio od Arizona Cardinalsa 17-10, a Denver je u 15. tjednu izgubio od San Diego Chargesa, koje su kasnije pobjedili u divizijskoj rundi playoffa.

Obje momčadi su se u konferencijskim finalima osvetile za poraze u regularnom djelu sezone. Broncosi su u regularnom djelu izgubili u gostima od New England Patriotsa, dok su Seahawksi izgubili, također u gostima od 49ersa.

Osvajači zadnja 4 Super Bowla su tih šapionskih sezona svi izgubili utakmice 15. tjedna regularne sezone. Seattle je ove sezone u 15. tjednu pobjedio New York Giantse.
Obje momčadi su već odigrale ove sezone utakmicu na Met Life stadionu na kojem se igra Super Bowl. Broncosi su pobijedili Giantse 41-23 u 2. tjednu sezone, a Seahawksi su pobjedili u ranije spomenutoj utakmici također Giantse rezultatom 23-0.

Usput budi rečeno, ovo je prvi puta da se Super Bowl igra ovako sjeverno i na otvorenom. Do sada su se Super Bowlovi održavali na toplom jugu ili na stadionima za krovom. Vremenska prognoza za New York za vrijeme Super Bowla je i dalje loša, s velikim hladnoćama i snijegom.

Ovaj Super Bowl biti će dvoboj starosti i iskustva protiv mladosti i ekspozivnosti, kluba sa velikom povijesti i kluba koji svoju povijest tek mora napisati.


Kratke vijesti:

Inter odustao od zamjene Guarin-Vučinić
Nakon glasnog i burnog negodovanja navijača Intera iz kluba su odustali zamijeniti svojeg najboljeg veznog igrača Fredya Guarina za slabo korištenog Juventusovog napadača Mirka Vučinića. Nova ideja je zamijeniti Guarina za igrača Manchester Uniteda Javiera Hernandeza “Chicharita”.

Anaheim izgubio kod kuće
Anaheim Ducksi su doživjeli prvi ovosezonski poraz kod kuće u regularnom djelu utakmice. S rezultatom 3-2 pobjedili su ih Winnipeg Jetsi kojima je očito dobro došla nedavna promjena trenera.

Rolle ide na Pro Bowl
Nakon što je saznao da nije prvi izbor za Pro Bowl safety New York Giantsa Antrell Rolle je burno i ljutito reagirao. Međutim kako prvi izbor za Pro Bowl Earl Thomas iz Seahakwsa igra Super Bowl, Rolle na kraju ipak putuje na Pro Bowl u Honolulu.

Rezultati

Nogomet

Engleska Capital One Cup
West Ham United - Manchester City 0-3

Italija Coppa Italia
Roma - Juventus 1-0

Španjolska Copa del Rey
Espanyol - Real Madrid 0-1

NHL

Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 2 : 3
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 1 : 2
Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 2 : 5
Dallas Stars - Minnesota Wild 4 : 0
Buffalo Sabres - Florida Panthers 3 : 4
Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 5 : 3
New Jersey Devils - St.Louis Blues 7 : 1
New York Rangers - New York Islanders 3 : 5
Washington Capitals - Ottawa Senators 0 : 2

Oznake: Super Bowl, denver, broncos, Seattle, Seahawks, wilson, Lynch, manning, new york

22.01.2014. u 15:02 • 0 KomentaraPrint#

petak, 17.01.2014.

NFL – Najava konferencijskih finala



San Francisco 49ers @ Seattle Seahawks, Ponedjeljak, 00:30

49ersi imaju najduži niz u NFLu sa 8 uzastopnih pobjeda, možda su i najkompletnija momčad lige sa najboljom obranom lige od 4 tjedna naovamo. Napad je također u formi, sa prosjekom od 23 boda u zadnjih 5 utakmica i samo jednim jedinim turnoverom. Također odlični su na gostovanjima sa skorom 8-2 ove sezone.

Seahawksi na odličnu formu 49ersa imaju odgovor u najboljem skoru kod kuće u cijeloj ligi 16-1, sa prednosti u turnoverima od 26, te prosječnim rezultatom kod kuće od 29-13 u zadnje dvije sezone od kada su draftali Russella Wilsona za quarterbacka. Međutim u odnosu na San Francisco, napad Seattlea je u najboljoj formi bio oko Dana Zahvalnosti i od tada su u padu.

Od kada obje momčadi igraju sa sadašnjim quarterbackovima momčadi su se srele 3 puta i svaki puta je pobjedio domaćin, Seattle vodi u bodovima 88-35.
Napad Seahawksa je u padu, Wilsonova forma i učinak su drastično pali, dugo nema više od jednog passing touchdowna, Percy Harvin je pretrpio potres mozga i upitan je za nastup, a Golden Tate je protiv Saintsa imao najgoru utakmicu sezone.

Od kada se San Franciscu vratio Michael Crabtree, quarterback Colin Kaepernick je podigao formu sa passer ratingom 100.0 i impresivnim omjerom touchdowna i interceptiona od 12-2. Međutim protiv Seattlea na drugoj strani mu stoji fascinantna obrana, poznata po odličnom secondaryu. Cornerbackovi Richard Sherman i Byron Maxwell su statistički dva najbolja igrača na svojim pozicijama u ometanju dodavanja. Svestranost Earla Thomasa koji igra kao usamljeni safety omogučuje kolegi strong safetyu Kamu Chancelloru da igra bliže liniji napada.

Kaepernick ima već 3 playoff pobjede u gostima (3-0) što je više nego što imaju legendarni quarterbackovi 49ersa, osvajači Super Bowla Joe Montana (1-3) i Steve Young (0-3) zajedno.
Patrick Willis je jedan od samo 15 igrača koji su pozvani na Pro Bowl u svakoj od svojih prvih 7 sezona.
Aldon Smith je vodeći u NFLu sam 0.98 sacka po utakmici.
49ersi imaju omjer 7-0 sa Crabtreem u momčadi ove sezone.
Od 2009, Anquan Boldin je vodeći u hvatanjima u playoffu (49) i osvojenim jardima (790) u playoffu. Njegovih 6 touchdowna u playoffu su samo iza Davisovih sedam.

Marshawn Lynch je imao u prosjeku 23 pokušaja za 98 jardi (4.3 prosječno po nošenju) u zadnjih 5 utakmica protiv 49ersa. Od najboljih 6 nastupa running backa protiv 49ersa od kada je Harbaugh preuzeo momčad, Lynch ih ima 4.
Russell Wilson je jedini igrač u povijesti NFL lige sa 100.0+ rejtingom dodavača u obje prve sezone. Seattle ima omjer 4-1 protiv momčadi iz NFC koje su u playoffu sa omjerom bodova 115-51. Kaepernick ima rejting dodavača u 2013 91.6, ali samo 41.7 protiv Seahawksa.

New England Patriots @ Denver Broncos, Nedjelja, 21:00

Je li ovo posljednja ovako važna utakmica ova dva velika quarterbacka na njihov putu u Hall of Fame?

Do sada su se sreli 14 puta i Brady je pobjedio 10 utakmica, uključujući 2 od 3 u playoffu.
Zadnji puta su se sreli ove sezone u 12 tjednu, u utakmici koju su Patriotsi dobili 34-31. Sada 8 tjedana kasnije puno se toga promijenilo.
Patriotsi nemaju više zvijezde Roba Gronkowskog na poziciji tight enda, gubitak koji je natjerao trenera Bill Belichicka da po tko zna koji put ponovno osmisli napad.
Broncosi su ostali bez razarača Vona Millera, jednog od najbolji pass rushera u ligi i njihova obrana si ne može dopustiti još ozljeda.

Od kada je Peyton Manning potpisao za Denver od njega se očekuje samo jedno, Lombardijev trofej!
Ako ostane bez njega, odličan leteći napad, rekordi u dodavanjima, sve to će pasti u zaborav. Sva ta nevjerojatna statistika će imati težinu tek ako stoji skupa uz Lombardijev torfej, ali ako se drugu sezonu za redom raspadne u Siječnju dogodine će samo biti još teže ponoviti uspjeh.

Manning je u karijeri izgubio 5 domaćih utakmica u playoffu, što je najviše u povijesti lige. Ali opet, Manning je igrao više playoff utakmica od drugih quarterbackova i svih tih 5 utakmica je izgubio sa ukupno 15 bodova minusa. Također Peytonove utakmice protiv Bradya su uvijek bile “guste”, 6 od zadnjih 7 je završilo pobjedom od 7 ili manje bodova.
U već spominjanoj utakmici u 12. tjednu, Manning je mirno doveo Broncose do prednosti 24-0 da bi samo gledao kako se Brady i ekipa vraćaju u utakmicu i odnose pobjedu u produžetku.
Taj povratak u utakmicu je najbolji u Bradyevoj karijeri, odlična najava za utakmicu u nedjelju.

LeGarrette Blount, running back Patriotsa je imao više od 4 jarde po nošenju u prosjeku u 10 od zadnjih 11 utakmica. U prošlom kolu playoffa pobjedničke momčadi su imale u prosjeku 37.3 nošenja lopte, a Patriotsi su sa Blountom imali 234 jarde i 6 touchdowna u 46 pokušaja. Blount je izjednačio rekord Patriotsa u playoffu sa 166 rushing jardi i nedostajao mu je jedan touchdown da izjednači rekord lige od 5 touchdowna u jednoj utakmici.

Međutim Broncosi su se jako popravili u obrani igre na zemlji. Denver je bio 7. u ligi sa 1,626 dopuštenih jardi, ali to je i djelomično zato jer momčadi protiv Denvera igraju uglavnom na dodavanja da probaju pratiti ritam Manningovog napada.

Međutim ako Blount uspije u nedjelju osvajati jarde i rezati sat, Denver će biti u problemima.



Kratke vijesti:

Liverpool je potpisao sponzorski ugovor s Dunkin’ Donuts
Liverpool je obznanio da je potpisan veliki, mnogogodišnji marketinški sponzorski ugovor na globalnoj razini sa kompanijom Dunkin’ Donuts koja će tako postati klupski službeni dobavljač “služnenog čaja, kave i pekarskih proizvoda”. U sklopu ugovora je i ugovor s tvrtkom Baskin Robbins koja će postati Liverpoolu “službeni dobavljač sladoleda”

Stamkos je danas klizao
Steven Stamkos je sudjelovao u jutarnjem klizačkom treningu u četvrtak. To je prvi puta da je Stamkos sudjelovao u treningu sa suigračima od loma noga u Studenom 2013.

McAdoo novi koordinator napada New York Giantsa
Ben McAdoo se seli sa pozicije trenera quarterbacka iz Green Bay u New York, gdje je postao koordinator napada za Giantse.


Rezultati:

Španjolska - Copa del Rey
Villarreal 0 – 1 Real Sociedad
Getafe 0 – 2 Barcelona

NHL
Detroit Red Wings @ New York Rangers 0-1
Nashville Predators @ Philadelphia Flyers 4-3
San Jose Sharks @ Florida Panthers 3-0
Montreal Canadiens @ Ottawa Senators 5-4
New York Islanders @ Tampa Bay Lightning 2-1
Edmonton Oilers @ Minnesota Wild 1-4
Los Angeles Kings @ St.Louis Blues 4-1
Boston Bruins @ Dallas Stars 4-2
Winnipeg Jets @ Calgary Flames 5-2
New Jersey Devils @ Colorado Avalanche 1-2
Vancouver Canucks @ Phoenix Coyotes 0-1

Oznake: Seattle, Seahawks, San Francisco, 49ers, denver, broncos, New England, Patriots, Lynch, manning, Brady, wilson, Kaepernick, NFL, Super Bowl

17.01.2014. u 10:17 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 23.10.2013.

NFL - Luck vs Manning vs Colts' defence



Trebala je to biti još jedna od mnogih utakmica nakon koje će se pričati o Peytonu Manningu.
Peytonov povratak kući u Indianu, prva utakmica protiv Coltsa, stare ekipe s kojom je osvojio sve što se osvojiti može.
Postojala je doduše i opcija da će se, ako Coltsi pobjede, pričati o Andrewu Lucku i početku njegovog izlaska iz Peytonove sjene.

Međutim tema razgovora nakon utakmice je obrana Indianapolis Coltsa. I način na koji su zaustavili Denver Broncose, najbolji napad lige.
Nitko nije iznanađen takvom izvedbom obrane Coltsa, i do sada su bili "lights out", ali u nedjelju su bili najimpresivniji do sada.
Release time Peytona Manninga je nevjerojatan, i do sada ove sezone je tjeran na povlačenje (dropback) svega 45 puta u 6 utakmica.
Samo protiv Coltsa Peyton je imao 20 dropbackova, 4 sacka, 50% završenih dodavanja i 1 interception. Peyton je takvim pritiskom bio vidno poljuljanog samopouzdanja, pogotovo nakon Mathisovog sacka za safety (2 boda) u prvom poluvremenu.
Coltsi tu sve to izveli bez "blitzanja" Peytona Manninga što čini njihov podhvat, protiv budućeg člana "Hall of Famea", tim impresivnijim.
I sav taj pritisak na Peytona Manninga nebi imao nikakvog značaja da su njegovi recieveri bili otvoreni. Braniči Coltsa iz druge linije obrane (Secondary) Vontae Davis i Darius Butle su se pobrinuli da Welker, Thomas i društvo budu pokriveni i neiskoristivi za Peytona.
Davis je zaustavio Thomasa na jednoj jedinoj uhvaćenoj lopti za 12 jardi i time sebi priskrbio najbolju ocjenu za jednu utakmicu od Pro Football Focus-a ikada zabilježenu za jednog cornerbacka.

Do nedjelje Denver Broncosi su izgledali kao realni kandidati koji će prvi nakon Patriotsa iz 2007. proći kroz sezonu sa skorom 16-0.
Dobro izbalansirana momčad sa vrhunskom obranom i prvim pickom drafta iz 2012. Andrewom Luckom na poziciji quarterbacka je bila prevelika prepreka na gostovanju.
Nakon ove utakmice Coltsi nemaju najbolji skor lige (Chiefs 7-0) ali imaju pobjede protiv najboljih protivnika. Padali su redom Seattle Seahawksi, prvi favorit za naslov, San Francisco 49ersi, lanjski finalist Super Bowla i Denver Broncosi. Sve te momčadi su u uskom krugu favorita za Super Bowl XLVIII.

Andrew Luck ne prestaje oduševljavati načinom na koji uspjeva dovesti svoju momčad do pobjede iz tjedna u tjedan. Protiv Peytona je on izgledao kao igrač koji je iskusni veteran sa 10 godina iskustva. Bio je briljantan, spreman i odlučan. Teško mu je naći zamjerku.
Za razliku od Peytona Manninga. To nije bio Peyton na kojeg smo navikli. Nije njega islo, nije islo njegov napad. I ovaj povratak kući mu neće ostati u lijepom sjećanju.

Peyton Manning 29/49, 386y, 3TD, 1INT
Andrew Luck 21/38, 228y, 3TD

Denver Broncos @ Indianapolis Colts 33-39


Kratke vijesti:

Vick počinje protiv Giantsa u nedjelju

Nakon ozljede baš protiv Giantsa u 5 tjednu sezone, izgleda da je Michael Vick spreman. Vick kaže da je optimističan oko nastupa u nedjelju. Na press conferenciji se šalio sa reporterima da ne želi jos javno reći da igra.

Brady Quinn se dogovorio s Ramsima

Nakon ozljede Sama Bradforda kojom je okončana njegova sezona, St.Louis je panično tražio novog quarterbacka. Pronasli su ga u Bradyu Quinnu. Brownsi su draftali Bradya Quinna 2007 u prvoj rundi drafta, do sada je igrao za Broncose, Chiefse, Seahawkse i Jetse.

Percy Harvin se vratio treningu

Wide Reciever Seattle Seahawksa, velika akvizicija ovog ljeta iz Vikingsa, je konačno počeo trenirati. Iz kluba odbijaju sa sigurnošću tvrditi da će nastupiti u sljedećoj utakmici, ali postoji mogučnost.

Oznake: NFL, indianapolis, colts, denver, broncos, luck, manning

23.10.2013. u 19:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti