Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

NFL - Minnesota Vikings



Minnesota Vikingsi se natječu u diviziji North u konferenciji NFC, a domaće utakmice igraju u gradu Minneapolisu u saveznoj državi Minnesoti.

Od 1982. do 2013. Vikingsi su igrali domaće utakmice u Hubert H. Humphrey Metrodomu.

Zadnja utakmica na tom stadionu bila im je u posljednje kolu prošle sezone, kada su 29.12.2013. pobjedili Detroit Lionse rezultatom 14–13.

Od sezone 2016. Vikingsi će domaće utakmice igrati na novom stadionu, koji će biti izgrađen na mjestu današnjeg Hubert H. Humphrey Metrodoma.

Za to vrijeme Vikingsi će domaće utakmice igrati na TCF Bank Stadionu.

Vikigsi su svoje prve sezone,1961., do 1981. igrali na Metropolitan Stadionu u Bloomingotnu, predgrađu Minneapolisa.

Od svoje prve sezone Vikingsi su jedna od momčadi sa najvišim postotkom pobjeda u NFLu, te su u društvu od samo 6 momčadi koje su barem jednom pobjedile 15 utakmica tokom regularnog dijela sezone.

Usprkos tome Vikingsi su svoj jedini trofej osvojili samo davne 1969. osvojivši NFC naslov, prije spajanja NFL i AFL.

Od kada se liga ujedinila Vikigsi su se 27 puta plasirali u play off, po čemu su treći ukupno u NFLu.

Nastupili su i u 4 Super Bowla (IV, VIII, IX i XI), ali su izgubili sva 4.

U dodatak tome, izgubili su zadnjih pet konferencijskih finala, tako da od 1976. nisu nastupili u Super Bowlu.

Američki nogomet je u “gradovima blizancima“ (Twin Cities) Minneapolisu/Saint Paulu živio u 1920-tima i 1930-tima sa Minneapolis Marinesima/Red Jacketsima, ali nakon toga profesinalnu momčad su ponovno dobili tek u kolovozu 1959. kada su lokalni biznismeni Bill Boyer, H.P. Skoglund i Max Winter dobili frašizu od AFLa.

Pet mjeseci kasnije, u siječnju 1960. nakon velikog pristiska močnijeg saveza, NFLa, grupa vlasnika kojoj je ovoga puta pridodan i Bernie Ridder, odlučila je popustiti NFLu i pridružiti se njihovoj ligi kao 14. momčad, koja je se počela natjecati u sezoni 1961.

Ole Haugsrud je naknadno pridodan vlasničkoj strukturi momčadi, jer kada je 1920. prodao Duluth Eskimose NFLU za uzvrat je dobio 10% vlasništva nad budućom NFL momčadi iz Minnesote.

Slučajno ili vjerojatnije ne, nogometna momčad Haugsrudove srednje škole, Central High Schoola iz Superiora u Wisconsinu, također se zvala Vikings, i igrali su u sličnim ljubičasto-žutim dresovima.

Ime Vikings je službeno dodijeljeno 27.9.1960., djelomično u čast državi Minnesoti kao centru skandinavske kulture i skandinavskih doseljenika u Americi.

Od samo početka natjecanja u NFLu Vikingsi su vodili energičnu marketinšku kampanju, koja je rezultirala time da je u prvoj sezoni prodano skoro 26000 sezonskih ulaznica i da je prosječna posječenost bila 34586 gledatelja, što je bilo 85% kapaciteta Metropolitan Stadiona.

Za prvog trenera kluba imenovan je Ara Parseghian.

Kao nova momčad proširenja Vikingsi su imali pravo prvog picka na draftu 1961. kojim su prilikom izabrali running backa Tommyja Masona.

Iste godine u 3. rundi drafta izabrali su i mladog quarterbacka Frana Tarkentona, koji će postati legenda Vikingsa.

Vikingsi su pobjedili svoju prvu utakmicu u NFLu protiv Chicago Bearsa rezultatom 37–13, u utakmici u kojoj je Tarkenton ušao u igru kao zamjena, da bi dodao za 4 touchdowna i sam postigao još jedan rushing touchdown.

U sljedećim utakmica Vikingsi su se kao momčad proširenja morali vratiti u stvarnost, nakon iznenađujuće pobjede na Bearsima.

Izgubili su 7 utakmica u nizu i završili sezonu sa omjerom pobjeda i poraza od 3–11.

Vikingsi su nastavili sa gubitničkim nizom i u ostatku 1960-tih, pa su u prvih 7 sezona imali ukupan skor 32–59-7 i samo sezonu 1964. sa pozitivnim skorom 8-5-1.

7.3.1967. quarterback Fran Tarkenton je tradean u New York Giantse za pickove u prvoj i drugoj rundi drafta 1967. pick u prvoj rundi drafta 1968. i pick u drugoj rundi drafta 1969.

Te pickove Vikigsi su iskoristili za draftanje Clintona Jonesa, Boba Grima, Rona Yarya i Eda Whitea, a samo tri dana nakon tradea Tankertona u New York, za novog glavnog trenera su zaposlili Buda Granta.

Još prije Granta Vikingsi su imali dominantnu obranu koju su zapravo gradili tokom cijelih 1960-tih.

Ta obrana je bila poznata pod nadimkom “Purple People Eaters” (ljubičasti ljudožderi), a njeni najvažniji članovi su bili Alan Page, Carl Eller, Gary Larsen i Jim Marshall.

U sezoni 1968., Vikingsi su prvi puta osvojili divizijski naslov i prvi puta su se plasirali u play off.

Sezona 1969., bila je još uspješnija, jer su ostvarili skor 12–2.

Te sezone to je bio najbolji skor u NFLu, do kojeg su Vikingsi došli sa 12 pobjeda u nizu, nakon poraza na otvaranju sezone od New York Giantsa.

Niz 12 pobjeda za redom Vikingsa iz 1969, bio je rekordno dugi nizu NFL dugih 35 godina.

Pobjedom protiv Cleveland Brownsa rezultatom 27–7 Vikingsi su pobjedili u zadnjoj ikad odigranoj utakmici za naslov NFC, što im je ujedno do današnjeg dana jedini trofej.

Tom pobjedom Vikingsi su postali prva momčad proširenja koja je pobjedila u utakmici za naslov NFCa, a tom pobjedom su se plasirali i u Super Bowl IV.

U Super Bowlu Vikingsi su bili smatrani velikim favoritima protiv Kansas City Chiefsa iz AFCa.

Godinu ranije, protiv svih šansi, New York Jetsi su donijeli prvi Super Bowl naslov za AFC momčad kao apsolutni autsajderi protiv Baltimore Coltsa.

Mnogi su bili mišljenja da će AFC morati čekati barem 15ak godina za svoj prvi naslov, jer je tada razlika u kvaliteti između te dvije lige bila velika, pa je samim time trijumf Jetsa bio nevjerojatno iznenađenje.

Mnogi su stoga bili uvjereni da Minnesota ne može kiksati kao Baltimore godinu dana ranije i da će se Super Bowl naslov vratiti u NFC.

Ipak, Kansas City Chiefsi su pobjedili rezultatom 23–7 i započeli prokletstvo Vikingsa u Super Bowlovima.

Najvrijedniji igrač (MVP) Vikingsa te sezone bio je quarterback Joe Kapp, koji je protiv Baltimore Coltsa dodao za 7 touchdowna u jednoj utakmici, što je do danas ostao rekord lige.

Međutim Kapp je odbio primiti tu nagradu rekavši: "Ne postoji najvrijedniji Viking, postoji 40 najvrijednijih Vikinga!"

Momčad je nastavila dominirati 1970. i 1971., kada su i dalje bili nošeni bili od strane Purple People Eatersa.

U sezoni 1971., Alan Page je dobio nagradi za MVPa NFLa, i time je postao prvi obrambeni igrač koji je dobio tu nagradu.

27.1.1972. Vikingsi su odlučili vratiti ljubimca navijača Frana Tankertona iz New Yorka, pa su za njega Giantsima morali dati Norma Sneada, Boba Grima, Vincea Clementsa i pickove prve runde drafta 1972. i 1973.

Iako su akvicije Frana Tarkentona i wide recievera Johna Gilliama popravile napad po zraku, napad po zemlji je bio puno slabiji, pa su Vikingsi ostvarili razočaravajući skor 7–7.

Taj problem Vikingsi su probali riješiti izborom running backa Chuck Foreman na draftu 1973.

Te 1973. Vikingsi su ponovno imali uspješnu sezonu, kada su pobjedili prvih 9 utakmica u sezoni, završili sezonu skorom 12–2 i na koncu došli do svojeg drugog Super Bowla u povijesti.

U Super Bowlu VIII, protiv Miami Dolphinsa, Vikingsi su izgubili rezultatom 24–7.

I 1974. su Vikingsi ponovno osvojili diviziju, ovaj put sa skorom 10-4.

U play offu su opet iskoristili prednost domaćeg terena u izrazito hladnom Minneapolisu, u vremenskim uvijetima koji su protivnicima predstavljali veliki problem, te ponovno došli do Super Bowla, drugu godinu za redom.

U Super Bowlu IX Vikingse su porazili Pittsburgh Steelersi, rezultatom 16–6.

Ali Vikingsi se i dalje nisu predavali.

U 1975. predvođeni Tarkentonom i running backom Chuckom Foremanom, Vikingsi su otvorili sezonu sa 10 pobjeda u nizu i ponovno su osvojili diviziju.

Ipak, ovoga puta na putu do Super Bowla Vikingse su porazili Dallas Cowboysi rezultatom 17–14, nakon kontroverznog dodavanja za touchdown quarterbacka Cowboysa Rogera Staubacha prema wide receiveru Drewu Pearsonu.

Ta akcija je prozvana “Hail Mary”, te se po njoj sve slične akcije, kada se iz očaja zbog isticanja vremena pokuša dugo dodavanje za touchdown, nazivaju i dalje “Hail Mary”.

Pearsonov touchdown je kontroverzan jer je izgledalo da je Pearson odgurnuo defensive backa Vikingsa Natea Wrighta, pa je ta akcija trebala biti prekinuta zbog napadačkog ometanja.

Kada suci ipak nisu dosudili prekršaj, publika u Minneapolisu je poludila, bacavši predmete na teren, od kojih je boca Corby's viskija pogodila suca Armena Terziana u glavu, pritom ga onesvjestivši.

Vikingsi su sezonu kasnije nastupili u svojem 3. Super Bowlu u četiri sezone, te 4. i posljednjem Super Bowlu ukupno.

U tom Super Bowlu XI Vikingsi su igrali protiv Oakland Raidersa.

Ponovno su izgubili, ovaj puta rezultatom 32–14, tako da njihovo prokletstvo Super Bowla nije prekinuto do današnjeg dana.

U sezoni 1977., Vikingsi su ponovno osvojili diviziju sa skorom 9–5 i došli do svojeg 4. konferencijskog finala u pet godina.

Ovaj puta su doživjeli poraz od budućih osvajaća Super Bowla Dallas Cowboysa rezultatom 23–6.

Na početku sezone 1978. bilo je poprilično jasno da je momčad Vikingsa već dosta stara, ali svejedno su se plasirali u play off sa skorom 8–7–1.

Ipak ovaj puta je sezona završila u prvoj rundi play offa porazom od Los Angeles Ramsa 34–10, koje su Vikingsi pobjedili u play offu u sva 4 predhodna susreta (1969., 1974., 1976. i 1977.)

Na kraju sezone quarterback Fran Tarkenton otišao je u mirovinu, sa tadašnjim rekordima lige u pokušajima dodavanja (6467), uspješnim dodavanjima (3686), osvojenim jardima (47003) i touchdownima (342).

Ali bez Super Bowl prstena.

Sa sezonom 1979. počela je gradnja nove momčadi Vikingsa, ali i Hubert H. Humphrey Metrodoma u samom gradu Minneapolisu.

20.12.1981. Vikingsi su se porazom 10-6 od Kansas City Chiefsa oprostili od Metropolitan Stadiona, i sljedeće sezone Vikingsi su se preselili na novi stadion, sa zatvorenim krovom.

Tim potezom su sami sebi oduzeli veliku prednost koju su imali na otvorenom domaćem terenu, izrazito hladne vremenske uvjete u Minnesoti, koji su uvijek mučili goste iz toplijih krajeva.

27.1.1984. Bud Grant se umorivio kao trener Vikingsa, sa skorom 151–87–5, 12 nastupa u play offu i 11 divizijskih naslova u 17 sezona na klupi.

Za novog trenera imenovan je Les Steckel, dotadašnji koordinator napada Vikingsa, koji je tako postao najmlađi trener u NFL u dobi od 38 godina.

Međutim, nakon katastrofalne sezone sa rekordim brojem poraza, 13, Steckel je otpušten i Bud Grant je ponovno zaposlen kao trener.

6.1.1986., Bud Grant se ponovno umirovio, kao 6. trener sa najviše pobjeda u NFLu, da bi kasnije te godine Fran Tarkenton postao prvi igrač Vikingsa koji je imenaovan u Hall of Fame.

U sezoni 1987. koja je bila skračena zbog štrajka, Vikingsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza, 8–7, od čega je prva momčad imala Vikingsa ostvarila skor 8-4 , dok su zamjene koje su igrale za vrijeme štrajka imale skor 0-3.

Ulaskom u play off Vikingsi su priredili dva iznenađenja eliminiravši dvije momčadi sa najboljim skorovima u konferenciji, New Orleans Saints rezultatom 44–10 i San Francisco 49erse rezultatom 36–24.

Tokom utakmice u San Franciscu, Anthony Carter je postavio rekordnih 227 osvojenih dodavačkih jardi u play offu.

U konferencijskom finalu Vikingsi su minutu prije kraja gubili 17-10 od Washington Redskinsa, ali su imali loptu u posjedu na 6 jardi od end zone Redskinsa.

Ipak, stara ekipa Vikingsa je ostala bez snage za dodatne podvige i nisu uspjeli postići touchdown.

Nade im je u zadnjem pokušaju uništio cornerback Redskinsa Darrell Green presjekavši dodavanje Wadea Wilsona namjenjeno Darrinu Nelsonu u end zoni.

Za sezonu 1991. Dennis Green je imenovan za glavnog trenera Vikingsa.

U svojih 10 godina u Vikingsima osvojio je divizijski naslov 4 puta, 8 puta je odveo Vikingse u play off i ostvario ukupan omjer pobjeda i poraza 97–62.

S njim na čelu Vikingsi su bili 5. najuspješnija momčad u 1990-tima po broju pobjeda.

Od tih sezona navijači Vikingsa posebno pamete sezonu 1998.

Spektakularan napada predvođen quarterbackom Randallom Cunninghamom (koji je igrao kao zamjena za ozljeđenog Brada Johnsona), running backom Robertom Smithom, wide receiverom veteranom Crisom Carterom i nezaustavljivim rookiejem wide recieverom Randyem Mossom, Vikingsi su postavili tadašnji rekord lige od 556 postignutih bodova i u niti jednoj utakmici nisu postigli manje od 24 boda.

Te sezone Vikingsi su ostvarili svoj najbolji skor u povijesti sa omjerom pobjeda i poraza od 15–1.

Te 1999, jedini poraz su im nanjeli Tampa Bay Buccaneersi u 9. tjednu sezone, rezultatom 27–24.

Vikingsi nisu posustali ni u play offu, pobjedivši Arizona Cardinalse rezultatom 41–21.

Nakon toga sljedilo je konferencijsko finale protiv Atlanta Falconsa koji su, iako također bili vrlo uspješni u regularnom djelu sezone sa skorom 14-2 s kojim su bili samo iza Vikingsa, u ovoj utakmici bili autsajderi.

Navijači Vikingsa još uvijek nisu prebolili tu utakmicu.

Kicker Gary Anderson, koji nije promašio niti jedan field gol cijele sezone, ali je promašio field gol kada je bilo najbitnije, sa za njega male udaljenosti od 38 jardi, manje od dvije minute prije kraja tog konferencijskog finala.

S još ta 3 boda Vikingsi bi poveli 10 bodova razlike i praktički osigurali nastup u Super Bowlu.

Nakon tog promašaja Falconsi su osjetili da su u prednosti pred momčadi koja ima veliki strah od prokletsva koje ju dugo proganja.

Koncentrirani i smireni Falconsi su izjednačili touchdownom, koji se ipak desio prebrzo.

Prebrzo, jer su ostavili dovoljno vremena Vikingsima za još jedan napad.

Ali glavni trener Dennis Green je kontoverzno odbio taj poklon, odlučivši da će pustiti da vrijeme istekne i da utakmica ode u produžetke.

Iako su u produžetku Vikingsi imali više sreće u bacanju novčića i došli su do prvog posjeda lopte, propustili su iskoristiti tu prednost i Falconsi su otišli u svoj prvi Suepr Bowl, nakon field gola Mortena Andersena sa istog mjesta sa kojeg je Gary Anderson ostvario legendarni promašaj.

Vikingsi su tako postali prva momčad koja nakon skora 15–1 nije uspjela doći do Super Bowla.

Cunningham je i 1999-tu počeo kao quarterback, ali je nakon prvih 6 utakmica i skora 2-4 zamijenjen Jeffom Georgeom, koji je ostvario skor 8-2 i sa ukupnim skorom 10-6 uveo Vikingse ponovno u play off.

U wild card rundi play offa Vikingsi su porazili Dallas Cowboyse rezultatom 27–10, da bi u sljedećem kolu ispali u izrazito napadačkoj utakmici od budućih osvajaća Super Bowla, St. Louis Ramsa rezultatom 49-37, nakon što su Vikingsi vodili poluvremenu rezultatom 17-14.

Vikingsi su 20. stoljeće završili još jednim nastupom u konferencijskom finalu, nakon što su u sezoni 2000. ostvarili skor 11-5.

U divizional rundi play offa Vikingsi su se lako razračunali sa New Orleans Saintsima 34-16, da bi u konferencijskom finalu pretrpili svoj najgori poraz u play offu, izgubivši od New York Giantsa 41-0.

Sljedeći nastup u play offu Vikingsi su ostvarili tek 2004.

Te sezone je quarterback Daunte Culpepper ostvario statistiku dostojnu MVPa NFLa, dodavši za 4717 jardi, 39 touchdowna i osvojivši ukupno 5123 jardi, što je i dalje rekord lige.

U prvoj rundi play offa Vikingsi su se prvi puta u svojoj povijesti sreli sa divizijskim rivalima Green Bay Packersima.

Vikingsi su tu, za navijače neizmjerno važnu, utakmicu pobjedili rezultatom 31–17.

Time su Vikingsi postali druga momčad u povijesti NFLa koja je ušla u play off sa skorom 8-8 i pobjedila play off utakmicu.

Zanimljivo je da je prva momčad koja je to ostvarila postali St. Louis Ramsi samo dan ranije.

U sljedećem kolu play offa Vikingsi su poraženi od Philadelphia Eaglesa.

Sezone 2005. ostala je najviše upamćena ne zbog događaja na terenu, nego van njega.

17 igrača ograniziralo je zabavu sa puno ljudi na jezeru Minnetonka, na koju su avionima dovedene prostituke iz raznih djelova SADa.

4 igrača su dobili policijske prijave na temelju dokaza prikupljenih nakon racije na toj zabavi.

Na draftu 2007. Vikingsi su izabrali running backa Adriana Petersona.

Bio je to pun pogodak, jer je Peterson jako brzo postao jedan od najboljih running backova u povijesti sporta.

Petersonov prvi touchdown je došao u njegovoj prvoj utakmici protiv Atlanta Falconsa, kada je nakon kratkog dodavanja otrčao 60 jardi za touchdown.

Kada su iste sezone Vikingsi igrali protiv Chicago Bearsa, Peterson je postavio novi rekord lige od 361 jarde u kombiniranim jardama osvojenih na zemlji, u zraku i nakon vraćanja početnih udaraca.

U 9. tjednu iste sezone protiv San Diego Chargesa Peterson je postavio rekord od 296 rushing jardi u jednoj utakmici.

Bila je to fenomenalna sezona za jedng rookieja, možda i najbolja sezona jednog rookieja ikada.

Te godine ipak, usprkos vrhunsoj igri rookieja Petersona, Vikingsi nisu ušli u play off.

U 13. tjednu sezone 2008. protiv Chicago Bearsa quarterback Gus Frerotte dodao je Bernardu Berrianu za rekordni touchdown Vikingsa od 99 jardi.

To je najduže dodavanje za touchdown u povijesti Vikingsa i izjednačeno najduže moguće dodavanje u NFLu (dodavanje za 100 jardi je nemoguće jer bi to bio safety i 2 boda za protivnika, nešto kao auto gol u nogometu).

Iste sezone Adrian Peterson postavio je novi tadašnji rekord Vikingsa sa 1760 rushing jardi.

Te godine su Vikingsi konačno opet osvojili divizijski naslov, ali su u play offu izgubili od Philadelphia Eaglesa 26–14.

Od 2006. naovamo Vikingsi su ponovno nakon Purple People Eatersa postali poznati po odličnoj obrani.

Tri godine za redom, 2006., 2007. i 2008., Vikingsi su imali najbolju obranu u NFLu, što prije toga nije uspjelo niti jednoj momčadi.

Obrana Vikingsa je predvođena Kevinom Williamsom, Patom Williamsom i Jaredom Allenom i ima mnoge nadimke od kojih su najpoznatiji "Thunder and Plunder" i "Shock and AWE".

18.8.2009. nakon dugih špekulacija u medijima bivši quarterback Green Bay Packersa Brett Favre je drugi puta prekinuo mirovinu, ovaj puta da bi igrao za divizijske rivale svojih Green Bay Packersa, Minnesota Vikingse.

Favre je potpisao dvogodišnji ugovor koji mu je donio $25M.

Favre, koji je držao mnoge rekorde, je tako započeo period koji su navijači Minnesote "originalno" nazvali "The Brett Favre Era".

Favrea svi smatraju budućim članom Hall of Famea, a od mnogih rekorda koje drži, zanimljivo je da je 2007. postavio novi rekord u broju dodavačkih touchdowna, baš protiv Vikingsa u Minneapolisu.

Kada su 5.10.2009. Vikingsi po prvi puta sa Favreom kao quarterbackom ugostili i pobjedili bivšu Favreovu momčad Green Bay Packerse, Favre je postao prvi igrač u NFL povijesti koji je pobjedio sve 32 momčadi NFLa.

Te godine Vikingsi su ponovno osvojili diviziju i bili slobodni u prvoj rundi play offa.

U divizijskoj rundi play offa toga Vikingsi su pobjedili Dallas Cowboyse rezultatom 34–3, da bi tako po 9. puta u klupskoj povijesti ušli u konferencijsko finale, prvo nakon 2001.

Vikingsi su ovaj puta putovali u New Orleans na utakmicu protiv najbolje momčadi NFC konferencije te godine, New Orleans Saintsa.

Bila je to momčad dvije momčadi koje nikada nisu osvojile Super Bowl, dok Saintsi do tada nikada nisu ni nastupili u Super Bowlu.

U toj utakmici Vikingse je “uništilo” čak 5 predaja lopti Saintsima, od koji je zadnja bila interception na Favreovo dodavanje dvije minute prije kraja blizu end zone Saintsa.

Pobjeda je tako iskliznula iz ruku Vikingsa i utakmica je završila rezultatom 28-28.

U produžetku su, u skladi sa prokletstvom Vikingsa, pobjedili Saintsi rezultatom 31-28 i otišli u Super Bowl i po svoj prvi naslov, koji su ostvarili pobjedom nad Indianapolis Coltsima.

U posljednjoj sezoni Bretta Favrea, Vikingsi nisu ušli u play off, a situacija im je dodatno otežana kada se urušio krov njihovog Metrodoma pod težinom snijega.

Ostatak domaćih utakmica te sezone Vikingsi su odigrali u Detroitu ili na stadionu University of Minnesota Golden Gophersa.

Favre je dodao za svoj zadnji touchdown u karijeri baš na stadionu Gophersa protiv Philadelphia Eaglesa nakon dodavanja za Percyja Harvina.

Prije sezone 2011. Vikingsi su zaposlili Leslieja Fraziera za glavnog trenera.

Nakon toga usljedile su mnoge smjene u trenerskom kadru da bi se momčad ponovo vratila na staze stare slave.

Ipak u sezoni 2011. Vikingsi su izjednačili najgori rezultat u povijesti kluba sa skorom 3–13.

Nakon dobrih izbora na draftu 2012.primarno Matta Kalila i Harrisona Smitha, Vikingsi su vođeni Adrianom Petersonom osigurali play off 27. puta u klupskoj povijesti.

Ipak Vikingsi su eliminirani u prvoj rundi play offa od divizijskih rivala Green Bay Packersa, nakon što su zbog ozljeda na poziciju quarterbacka morali postaviti Joea Webba, koji je zapravo wide reciever.

Adrian Peterson je te sezone imenovan za MVPa NFLa, nakon što je osvojio 2097 rushing jardi i ostao kratak za 10 jardi od novog rekorda.

U zadnjoj akciji regularnog dijela Peterson je mogao doći do rekorda, ali je odgovorno i u korist momčadi otrčao u aut i tako omogućio kickeru da iz neposredne blizine gola donese pobjedu, koja je Vikingsima osigurala plasman u play off.

Posljednja sezona je bila loša za Vikingse i nisu bili niti blizu play offa.

Najbolji trenutak bio nastup i pobjeda u Londonu protiv Pittsburgh Steelersa.

Glavni rivali Vikingsa su divizijski protivnici Chicago Bearsi, Detroit Lionsi i Green Bay Packersi.

Međusobna mržnja prema drugim momčadi unutar te divizije je velika, djelomično zbog blizine svih momčadi, a djelomično i zbog duge povijesti međusobnih susreta.

Tako na primjer u Minnesoti mnogi fanovi Vikingsa ne kupuju automobile iz Detroita, zbog mržnje prema Lionsima ili ne jedu sir, jer je po siru poznata savezna država Wisconsin iz koje su Green Bay Packersi.

Minnesota zbog svoje duge povijesti ima nekoliko igrača i trenera u Hall of Fameu.

To su Warren Moon, Jan Stenerud, Fran Tarkenton, Paul Krause, Hugh McElhenny, Dave Casper, Chris Doleman, Jim Langer, Randall McDaniel, Gary Zimmerman, Ron Yary, Cris Carter, Carl Eller, Alan Page, John Randle, Jim Finks, Bud Grant i Norm Van Brocklin.

Pošto je poprilično izgledno da će Jared Allen ovo ljeto napustiti Vikingse, uz Adriana Petersona najbolji igrač Vikingsa je wide reciever Greg Jennings.

Adrian Peterson je trenutno najbolji running back u NFLu i jedan od najbolji running backova u povijesti lige. Trenutno liječi ozljednu prepona, ali bi se trebao vratiti prije početka priprema. Novi koordinator napada Norv Turner najavio da planira Petersona, uz poznatu igru na zemlji, koristiti i kao metu za dodavanja. U svojoj karijeri Peterson je osvojio 10115 rushing jardi, i ima nevjerojatan prosjek od 5 jardi po nošenju u karijeri. Postigao je 86 rushing touchdowna i 5 dodavačkih touchdowna. Bio je proglašen MVPem NFLa 2008. i 2012., te drži rekorde u najviše rushing jardi u jednoj utakmici (296), najviše rushing jardi u periodu od 8 utakmica (1322), te je drugi po broju osvojenih rushing jardi u jedoj sezoni (2097).

Wide reciever Greg Jennings nije imao dobru sezonu. Potpisao je prošlo ljeto ugovor težak $45M kao zamjena za Percy Harvina koji je otišao u Seattle Seahawkse. U prvoj sezoni Jenning je uhvatio 68 dodavanja, za 804 jarde i 4 touchdowna. Jennings je i dalje velika prijetnja za protivnike, iako je njegova sposobnost hvatanja dugih dodavanja pala s godinama. Da bi Jennings mogao pružiti približne partije kao u Packersima, Vikingsi mu moraju nabaviti dobrog quarterbacka, a čak ni tada nebi trebali očekivati čuda od veterana Jenningsa. U svojoj karijeri Jennings je sva puta pozvan na Pro Bowl, te je u karijeri osvojio 7341 jardi i postigao 57 touchdowna.

Vikingsi žele popraviti uspjehe iz prošlosti, skinuti prokletstvo Super Bowla i prokletstvo konferencijskih finala koje je također zaživjelo u Minneapolisu.

Ali prije svega toga Vikingsi moraju naći način kako razvitit igru po zraku, kako bi pomogli Petersonu i obrani pobjeđivati utakmice.


Kratke vijesti:

Shaqiri zainteresiran za odlazak iz Münchena
Krilo Bayern Münchena Xherdan Shaqiri otkrio je da je nezadovoljan minutažom ove sezone, iako je svjestan da je konkurencija u klubu jaka. Zato je zainteresiran poslušati ponude i eventualno napustiti klub, ako bude zadvoljan ponudom.

Enroth ozljeđen u porazu Sabresa
Nakon odlaska Ryana Millersa prvi golman Buffalo Sabresa Jhonas Enroth ozljeđen je u utakmici protiv Montreal Canadiensa nakon sudara sa Brendanom Gallagherom. Enrothu je trebala pomoć prilikom odlaska s leda i na golu ga zamijenio Nathan Lieuwen, koji je tako debitirao u NHLu isti dan kada je pozvan u momčad iz AHLa.

Giantsi potpisali Thurmonda
Cornerback Seatte Seahawksa, Walter Thurmond, koji je zbog ozljeda nastupio u samo 8 utakmica u zadnje dvije sezone, potpisao je jednogodišnji ugovor sa New York Giantsima "težak" $3.5M.



Rezultati:

Nogomet
Engleska Premier League
Hull City 0 - 2 Manchester City
Everton 2 - 1 Cardiff City
Fulham 1 - 0 Newcastle United
Southampton 4 - 2 Norwich City
Stoke City 3 - 1 West Ham United
Sunderland 0 - 0 Crystal Palace
Swansea City 1 - 2 West Bromwich Albion
Aston Villa 1 - 0 Chelsea
Manchester United 0 - 3 Liverpool
Tottenham Hotspur 0 - 1 Arsenal

Italija Serie A
Hellas Verona 0 - 2 Inter
Atalanta 3 - 0 Sampdoria
AC Milan 2 - 4 Parma
Cagliari 0 - 2 Lazio
Livorno 2 - 1 Bologna
Sassuolo 3 - 1 Catania
Fiorentina 3 - 1 ChievoVerona
Genoa 0 - 1 Juventus

Španjolska Liga BBVA
Getafe 3 - 3 Granada
Levante 0 - 1 Celta Vigo
Rayo Vallecano 3 - 1 Almeria
Malaga 0 - 1 Real Madrid
Atletico Madrid 1 - 0 Espanyol
Elche 0 - 0 Real Betis
Barcelona 7 - 0 Osasuna
Sevilla 4 - 1 Valladolid
Real Sociedad 1 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Augsburg 1 - 2 Schalke 04
Borussia Dortmund 1 - 2 Borussia Monchengladbach
Braunschweig 1 - 1 Wolfsburg
Hertha Berlin 0 - 3 Hannover 96
Hoffenheim 2 - 4 Mainz 05
Werder Bremen 1 - 1 VfB Stuttgart
Bayern Munich 2 - 1 Bayer Leverkusen
Hamburger SV 2 - 1 Nurnberg
Eintracht Frankfurt 1 - 4 Freiburg

Francuska Ligue 1
Reims 1 - 1 Marseille
Lille 0 - 0 Nantes
Ajaccio 1 - 2 Guingamp
Evian Thonon Gaillard 0 - 1 Valenciennes
Nice 2 - 0 Bastia
Rennes 2 - 3 Toulouse
Sochaux 2 - 0 Lorient
Montpellier 1 - 1 Bordeaux
Lyon 2 - 3 Monaco
Paris Saint Germain 2 - 0 Saint Etienne


Hokej

NHL
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 5 : 1
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 4 : 0
Colorado Avalanche - Anaheim Ducks 4 : 6
Dallas Stars - Calgary Flames 3 : 4
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2 : 3
Winnipeg Jets - New York Rangers 2 : 4
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2 : 1
Florida Panthers - New Jersey Devils 5 : 3
New York Islanders - San Jose Sharks 3 : 4
Washington Capitals - Vancouver Canucks 4 : 3
Ottawa Senators - Colorado Avalanche 1 : 3
New York Rangers - San Jose Sharks 0 : 1
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 1 : 2
Florida Panthers - Vancouver Canucks 3 : 4
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 4 : 2
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 3 : 4
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 1 : 2
Phoenix Coyotes - Calgary Flames 3 : 2
Minnesota Wild - Columbus Blue Jackets 1 : 2
Nashville Predators - St.Louis Blues 1 : 4
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5 : 4
New York Islanders - Buffalo Sabres 4 : 1
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 3 : 0
Winnipeg Jets - Dallas Stars 7 : 2
Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 4 : 1
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 0 : 2




Post je objavljen 17.03.2014. u 09:08 sati.