Team Sport

srijeda, 12.03.2014.

NFL - Tampa Bay Buccaneers



Tampa Bay Buccaneers (koje se često zove "Bucs") igraju u gradu Tampa, u saveznoj državi Floridi.

Buccaneersi igraju u diviziji South u konferenciji NFC.

Momčad se pridružila NFLu zajedno sa Seattle Seahawksima 1976. kao momčad proširenja.

Nakon jedne sezone Buccaneersi su se zamijenili sa Seahawksima za konferencije i postali dio konferencije NFC.

Taj zamjena je obavljena na inzistiranje lige, tako da bi nove momčadi igrale međusobno 2 puta tokom prve dvije sezone, te da bi obje momčadi odigrale po barem jednu utakmicu sa svakom drugom momčadi lige.

Prvi vlasnik momčadi originalno je trebao biti Tom McCloskey, vlasnik građevinske tvrtke iz Philadelphije, međutim on je ubrzo došao u financijski sukob na NFLom, pa je za vlasnika momčadi postavljen Hugh Culverhouse, bogati odvjetnik iz Jacksonvillea.

Ime Buccaneers, gusari s juga Floride, određeno je natječajem, kao i kod mnogih drugih momčadi.

U početku su Buccaneersi bili jedna od rijetkih momčadi koja je kod kuće igrala u bijelim dresova.

To su radili namjerno, tako da bi tako natjerali protivnike da igraju u tamnim dresovima na visokim temperaturama južne Floride.

Sadašnji vlasnik kluba je Malcolm Glazer, koji je također vlasnik Manchester Uniteda.

Buccaneersi domaće utakmice igraju na stadionu Raymond James u Tampi.

U 1976. i 1977. počeli su svoj put u NFL sa čak 26 uzastopnih poraza, te su nakon kratkog perioda sa pozitivnim skorom na kraju sezona krajem 1970-tih i početkom 1980-tih ostvarili čak 14 gubitničkih sezona u nizu.

Prvu utakmicu Buccaneersi su pobjedili tek u 13. tjednu svoje druge sezone kada su u gostima pobjedili New Orleans Saintse.

U 1979. Buccaneersi su se značajno popravili kada su na poziciji quarterbacka imali sada već iskusnijeg Douga Williamsa, koji je poslije s Redskinsima postao prvi crni quarterback koji je osvojio Super Bowl.

Skupa sa Williamsom, Buccaneerse su predvodili tight end Jimmie Giles, koji je te sezone pozvan na Pro Bowl, running back Ricky Bell, koji je te sezone osvojio više od 1000 rushing jardi, te zastrašujuća obrana predvođena članom Hall of Famea Lee Royem Selmonom.

Četiri utakmice prije kraja regularnog dijela sezone Buccaneersi su trebali samo jednu pobjedu da osiguraju play off kao prvaci divizije.

U prvoj od te četiri utakmice Buccaneersi su kod kuće izgubili od Minnesota Vikingsa rezultatom 23–22, pa je pripremljeno slavlje moralo biti odgođeno.

Sljedeći tjedan također kod kuće Buccaneersi su poraženi od Chicago Bearsa rezultatom 14–0, da bi trećoj od te četiri utakmice izgubili u gostima od San Francisco 49ersa, u zadnjoj domaćoj utakmici O.J. Simpsona za 49erse.

Svejedno u zadnjoj utakmici regularnog dijela sezone, pod velikim pritiskom, Buccaneersi su kod kuće u teškoj utakmici pobjedili Kansas City Chiefse nogometnim rezultatom 3–0.

Tim rezultatom Buccaneersi su po prvi puta osvojili diviziju i ušli u play off u svojoj prvoj sezoni sa pozitivnim skorom 10–6.

U prvoj rundi play offa Buccaneersi su iznenadili Philadelphia Eaglese pobjedivši ih rezultatom 24–17 s kojim su prošli u konferencijsko finale.

U konferencijskom finalu su kod kuće poraženi od Los Angeles Ramsa 9–0.

Buccaneersi su te 1979. postali bili prva momčad proširenja koja je nakon ujedninjenja lige osvojila divizijski naslov, pobjedila play off utakmicu i bila domaćin u utakmici konferencijskog finala.

Buccaneersi su ponovno ušli u play off nakon osvajanja divizije i 1981., kada su u opet zadnjoj utakmici sezone pobjedili Detroit Lionse.

U toj utakmici pobjednik je išao u play off, dok je gubitnik ostao bez ičega.

Iako su Buccaneersi gubili, dodavanjem za touchdown od 84 jarde quarterbacka Douga Williamsa za wide recievera Kevina House, su pobjedili i ušli u svoj drugi play off.

U prvoj rundi play offa su izgubili od Dallas Cowboysa 38–0.

Nakon toga sjedio je dugi niz neuspjeha u Tampi, iako su na pozicijama quartebacka imali igrače koji su poslije s drugim momčadima osvojili Super Bowlove.

To su bili već spomenuti Doug Williams s Washington Redskinsima, član Hall of Famea, ljevoruki Steve Young, sa San Francisco 49ersima i Trent Dilfer sa Baltimore Ravensima.

Tokom 1980-tih pod vodstvom vlasnika Culverhousea, Buccaneersi su bili najprofitabilnija momčad NFLa, primarno zato jer su cijelo vrijeme držali igrače na najnižim plaćama u ligi.

To je rezultiralo lošim rezultatima i padom interesa, što je rezultiralo da su čak i lokalne TV kuće tri sezone izgubile interes za prijenose utakmica Buccaneersa.

Zbog toga im se dogodilo da, kada su na draftu 1986. izabrali osvajaća Heismanovog trofeja (dodjeljuje se najboljem igraču američkog nogometa na sveučilištu) Boa Jacksona, on odbije igrati za Culverhousea i izabere karijeru u baseballu za Kansas City Royalse.

Usprkos velikom profitu koju su Buccaneersi ostvarivali iz godine u godinu, nakon Culverhouseove smrti 1994. otkriveno je da je klub na rubu bankrota, pa je njegov sin Hugh Culverhouse, Jr. odlučio prodati momčad najvišem ponuđaču.

Iako su zainteresirani bili i vlasnici bogatih baseball momčadi, vlasnik New York Yankeesa George Streinbrenner i vlasnik Batimore Oriolesa Peter Angelos, koji je izjavio da bi momčad preselio u Baltimore koji tada nije imao NFL momčad, navišu ponudu je dao Malcolm Glazer sa $192M.

Glazerov prvi potez bilo je dovođenje koordinatora obrane Minnesota Vikingsa, Tonya Dungya za glavnog trenera.

Bio je to početak promjena u Tampi.

Promjene nabolje su se nastavile izborom na draftu 1995. kada su Buccaneersi izabrali buduće članove Hall of Famea Warrena Sappa i Derricka Brooksa.

Kada dodamo tome da je 1993. draftan strong safety John Lynch, da je 1996. draftan fullback Mike Alstott i da je 1997. Draftan connerback Ronde Barber, koji su sva trojica više puta zvani na Pro Bowl, jasno je da su Buccaneersi sastavljali jaku momčad.

U sezoni 1997., prvi puta su pod vodstvom Tony Dungyja došli do značajnog rezultata, kada su počeli sezonu sa skorom 5-0, ušli u play off prvi puta nakon 1982. da bi u prvoj rundi play offa izgubili od branitelja naslova Super Bowla, Green Bay Packersa rezultatom 21-7.

Početkom sljedeće sezone, novi stadion Raymond James još nije bio do kraja izgrađen, pa su Buccaneersi neplanirano prvih 6 domaćih utakmica morali igrati u gostima.

Kao rezultat te neugodnosti Buccaneersi su izgubili mnoge napete utakmice te sezone sa minimalnom razlikom, da bi završili sezonu sa skorom 8-8 i ostali bez play offa.

Sljedeće sezone sezone treća najbolja obrana lige je nosila Buccaneerse i olakšala posao rookie quarterbacku Shaunu Kingu da dovede momčad do skora 11-5, play offa i divizijskog naslova.

U divizijskoj rundi play offa Buccaneersi su pobjedili Washington Redskinse rezultatom 14-13, da bi u konferencijskom finalu izgubili u utakmici sa malo bodova od konačnih osvajača Super Bowla, St. Louis Ramsa, rezultatom 11-6.

Taj poraz bio je obilježen krivom procjenom sudaca koji su donjeli pobjedu Ramsima, nakon što su oduzeli loptu Buccaneersima u zadnjem napadu, nakon potpuno ispravnog dodavanja quaterbacka Shauna Kinga prema wide recieveru Bertu Emanuelu.

Sljedeće dvije sezone Buccaneersi su igrali jako dobro i plasirali se u play off obje te godine, ali nisu uspjeli ostvariti svoj glavni cilj, osvajanje Super Bowla.

Na ruku im nije išlo to što su se u oba play offa plasirali kao wild card tim, što je značilo da su kao momčad iz tople Floride nenavikla na hladnoču, morali ići na gostovanja protiv momčadi iz hladnijih krajeva, igrati utakmice na temperaturama oko 0°C.

Trener Tony Dungy dobio je otkaz nakon drugog takvog poraza od Philadelphia Eaglesa u wild card rundi rezultatom 31–9.

Dungy je brzo našao posao kao glavni trener Indianapolis Coltsa s kojima je osvojio Super Bowl XLI.

Mnogi treneri bili su kandidati za novog glavnog trenera Buccaneersa, a najviše su se isticala imena bivšeg trenera New York Giantsa Billa Parcellsa, koji je osvojio 2 Super Bowla, te koordinatora obrane Baltimore Ravensa, Marvina Lewisa, koji je također imao jedan Super Bowl prsten.

Nakon mnogih prepiranja u upavi kluba dogovorili su se na kompromis i izbor “neutralnog” Jona Grudena, koji je još uvijek bio pod ugovorom u Oakland Raidersa.

Pregovori sa Raidersima, koji su bili nezadovoljni Grudenovim potraživanjima, su se odvijali u tajnosti.

Za to vrijeme Glazeri nisu trošili vrijeme i javno su pričali o kontaktu sa glavnim trenerom San Francisco 49ersa, Steveom Mariuccijem, da bi imali prednost u pregovorima sa Raidersima.

Na kraju su se uspjeli dogovoriti sa vlasnikom Raidersa Alom Davisom i dovesti Jona Grudena u Tampu Bay.

U konačnici se to pokazalo kao jako mudar potez Glazera, iako je cijena bila dosta visoka.

Raidersi su za Grudena dobili od Buccaneersa njihov izbor u prvoj i drugoj rundi drafta 2002., izbor u prvoj rundi drafta 2003. i izbor u drugoj rundi drafta 2004., te povrh toga još i $8M.

Predvođeni najboljom obranom lige te sezone i jednom od najboljih obrana u povijesti NFLa, Buccaneersima je prva sezona sa Jonom Grudenom kao glavnim trenerom bila do današnjeg dana najuspješnija.

Linebacker Derrick Brooks je imenovan najboljim obrambenim igračem sezone, osvojili su diviziju NFC South sa najboljim omjerom u povjesti kluba 12-4.

Eliminirali su protivnike u play offu na putu do Super Bowla gdje ih je čekao Grudenov bivši klub, Oakland Raidersi.

Raidersi su bili najbolji napad lige te sezone, tako da su se u Super Bowlu sreli najbolji napad i najbolja obrana.

Problem Raidersa u Super Bowlu je bio očit.

Nisu mijenjali Grudenovu taktiku u napadu, pa je Gruden znao točno što će, kada i kako Raidersi odigrati, pa pripremio je obranu Buccaneersa na sve moguće akcije Raidersa.

Braniči Buccaneersa su poslije utakmice izjavili da su bili nevjerojatno dobro pripremljeni, da su točno znali koju akciju će Raidersi odigrati i prije nego su ju odigrali.

Konačar rezultat je bio pobjeda Buccaneerse 48-21 u Super Bowlu XXXVII.

Taj Super Bowl je poslije dobio nadimak "The Pirate Bowl" zbog dominantne pobjede Buccannersa.

Nedugo nakon osvajanja Super Bowla odnos između glavnog trenera Grudena i generalnog menađera Johna McKaya je nepopravljivo pokvario, što je kulminiralo tokom neuspješne sezone 2003, kada je McKay napustio klub i preuzeo posao generalnog menađera divizijskih rivala Atlanta Falconsa.

Prije sezone 2004., za generalnog menađera je zaposlen Bruce Allen, te je odmah iz kluba otpustio zvijezde momčadi Johna Lyncha i Warrena Sappa, što je šokiralo mnoge navijače.

Te sezone Buccaneersi su ostvarili očajan skor 5-11 i naravno opet propustili play off.

Sezona 2005. bila je slavljenička 30. sezona Buccaneersa u NFLu, te se momčad pridružila slavlju osvojivši diviziju sa skorom 11-5.

Međutim u prvoj rundi play offa slavljeničkoj sezoni je došao kraj, kada su Buccaneersi izgubili kod kuće od Washington Redskinsa rezultatom 17-10.

Sljedeća sezona ponovno je bila loša, te prvi puta od 1996. obrana Buccaneersa nije bila jedna od 10 najboljih obrana lige.

Prije sezone 2007. Buccaneersi su konačno imali prostora u salary capu za potrošiti na tržištu slobodnih igrača.

Dovedeni su quarterback Jeff Garcia, offensive tackle Luke Petitgout, defensive end Kevin Carter i linebacker Cato June, dok su na draftu izabrani defensive end Gaines Adams, tight end Jerramy Stevens i defensive tackle Ryan Sims.

Te su se promjene pozitivno odrazile na uspjeh i Buccaneersi su ponovno osvojili diviziju sa skorom 9–7.

U wild card rundi play offa igrali su kod kuće protiv budućih osvajaća Super Bowla, New York Giantsa i izgubili rezultatom 24–14.

Iduće sezone Buccaneersi su ponovno imali isti skor, ali ovaj puta to nije bilo dovoljno za osvajanje divizije niti za plasman u play off.

Do 2008. Buccaneersi su bili momčad s najgorim omjerom pobjeda i poraza u NFLu, kada su ih te 2008. “nadmašili” Detroit Lionsi zahvaljujući sezoni sa skorom 0-16.

Raheem Morris, koji je 2008. imenovan za koordinatora obrane imenovan je za glavnog trenra nakon što je otkaz uručen Jonu Grudenu.

Morris nije imao uspješnu prvu sezonu, Buccaneersi su s njim kao glavnim trenerom ostvarili najgori skor nakon 1991. sa omjerom pobjeda i poraza 3-13.

2010. Buccaneersi su postali prva momčad u povijesti NFLa koji su sa više od 10 rookie u prvoj postavi završili sezonu sa pozitivnim omjerom pobjeda i poraza 10-6, međutim nisu izborili play off jer su isti omjer imali New York Giantsi, ali i Green Bay Packersi koji su na kraju u tom tercetu bili najbolji, ušli u play off i osvojili Super Bowl XLV.

Posljednih par sezona je bilo teško za Buccaneerse, ali nadaju se će im se sreća ponovno osmjehnuti sada kada su imenovali bivšeg glavnog trenera Chicago Bearsa i asistenta Tonyja Dungyja dok je on bio trener Buccaneersa, Lovieja Smitha za glavnog trenera.

Igrači Tampa Bay Buccaneersa koji postali članovi Hall of Famea su Lee Roy Selmon, Warren Sapp,, Derrick Brooks, Steve Young i Randall McDaniel.

Od igrača koji su trenutno u Buccaneersima najviše se ističe Darrelle Revis, ali on će vrlo vjerojatno napustiti momčad ovog ljeta s obzirom da ga novi trener Smith ne vidi u svojim planovima.

Od preostalih igrača najviše se istiću linebacker Lavonte David i Defensive Lineman Michael Johnson.

Lavonte David je prošle sezone ostvario rekordnih 145 tackleova u svojoj karijeri. Iako je samo dvije godine u ligi, njegova statistika postaje sve impresivnija. Učinkovit je u ometanju quarterbacka, te je lani skupio 7 sackova, 5 interceptiona i obranio je 10 dodavanja.

Prije nekoliko dana Buccaneersi su potpisali sa bivšim igračem Cincinnati Bengalsa Michaelom Johnsonom 5-ogodišnji ugovor težak $43.75M. U tom ugovoru stoji da će Johnson zaraditi garantirano $24M kroz tih 5 godina, tako da je s time postao 4 najbolje plaćeni defensive end u NFLu. Sada Buccaneersi imaju Johnson, Clayborn i defensive tacklea Gerald McCoy, te bi time trebali stvarati bolji pritisak na quarterbacka. Johnson je skupio 21 sack u prošle 3 sezone.


Kratke vijesti:

Özil propušta idućih par tjedana
U utakmici protiv Bayern Münchena najskuplji igrač u povijesti Arsenala, Mesut Özil, pretrpio je ozljedu butne tetive. Ozljeda je ozbiljna i Özil neće moći igrati sljedećih nekoliko tjedana u ključnim utakmicama u Premier Ligi.

Starsi pobjedili u prvoj utakmici nakon Peverleyevog infarkta
Dallas Starsi su pobjedili vodeću momčad lige, St. Louis Bluese, u gostima, rezultatom 3-2 nakon produžetka, u prvoj utakmici koju su igrali nakon što je Rich Peverley završio u bolnici zbog infarkta kojeg je pretrpio na klupi za vrijeme utakmice. Peverleyevo stanje se normaliziralo i sada je stabilno.

Počeo "Free Agency"
Počeo je period u kojem klubovi mogu potpisivati igrače bez ugovora. Već u prvih par sati dogodilo se nekoliko velikih prelazaka kao i potpisivanja novih ugovora sa momčadima u kojima su igrači igrali prošle sezone. Bez kluba su tako ostali DeMarcus Ware iz Dallas Cowboysa i Julius Peppers iz Chicago Bearsa, Jonathan Martin je iz Miami Doplhinsa tradean u San Francisco 49erse kod svg bivšeg trenera s "collegea" Jima Harbaugha, dok su Darren McFadden i Vontae Davis potpisali nove ugovore sa svojim prošlosezonskim momčadima, redom Oakland Raidersima i Indianapolis Coltsima



Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Atletico Madrid 4 - 1 AC Milan
Bayern München 1 - 1 Arsenal


Hokej

NHL
San Jose Sharks Toronto Maple Leafs 6 : 2
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 3 : 4
St.Louis Blues - Dallas Stars 2 : 3
Florida Panthers - Phoenix Coyotes 1 : 3
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 2 : 0
Buffalo Sabres - Nashville Predators 1 : 4
Carolina Hurricanes - New York Rangers 3 : 1
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 4 : 1
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 1 : 2

Oznake: NFL, tampa bay, buccaneers

12.03.2014. u 15:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti