Team Sport

petak, 21.02.2014.

Nogomet - Promjene pravila koje bi poboljšale nogomet



Na ovotjednim utakmicama Lige Prvaka između Manchester Citya i Barcelone, te Arsenala i Bayerna nakon crvenih kartona koji su dodijeljeni za prekršaje Martinu Demichelisu i Wojciechu Szczesnom kao zadnjim igračima obrane, te nakon toga za iste prekršaje dodijeljenih jedanaesteraca za protivnike, u medijima se ponovno počelo postavljati pitanje treba li to pravilo, tzv. "trostruku kaznu" (crveni karton + jedanaesterac + neigranje iduće utakmice), konačno promjeniti.

Svi mi koji volimo nogomet i stalno ga gledamo imamo svoja mišljenja i svoje ideje koja pravila treba promijeniti ili uvesti u igru.

To ne znači da mislimo da igra ne valja, već da bi ju određene promjene učinile još boljom.

Pravila prihvaćamo kakva jesu jer smo svjesni koliko se u nogometu ona teško mijenjaju.

Za razliku od nekih drugih sportova kao npr. NFLa u kojem se između svake sezone mijenjaju pravila, katkad i drastično, u nogometu to nije slučaj.

Čestu sporost promjena i lošu prilagodbu na promjenu brzine igre i na zahtjeve modernog nogometa može se objasniti time da je u Međunarodnoj Udruzi Nogometnih Saveza (International Football Association Board) koja odlučuje od promjenama nogometnih pravila samo jedan predstavnik iz FIFA, dok su ostali predstavnici saveza Engleske, Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.

Kako oni teže tradicionalnom, dosta je lako shvatiti zašto su promjene tako spore, bez obzira što su pravila u prošlosti često i drastično mjenjana, na bolje.

U nogometu recimo nekada nije bilo kartona.

Niti zamjena igrača.

Danas nitko neće osporiti da su to loše stvari, dapače igra je zbog toga bolja, dinamičnija, poštenija i kvalitetnija.

Nadalje, nakon Svjetskog prvenstva u Italiji 1990, zbog izrazito dosadne i obrambene igre uvedeno je pravilo nakon kojeg golman nesmije uzeti u ruke loptu koja mu je namjerno vraćena od njegovog suigrača.

To je pravilo recimo uvelike ubrzalo igru i onemogućilo odugovlačenje.

Naravno nisu sve promjene bile dobre.

Svi se sjećamo pravila o zaleđu koje početkom ove sezone je zaživjelo na samo par mjeseci, a pokazalo je zapravo koliko je nogometna ogranizacija kaotična.

To pravilo je promijenilo nešto što nije trebalo mijenjati, donjelo nepravdu na teren i srećom samo kratkotrajno pokvarilo igru.

Da podsjetim, to pravilo je ukinulo pasivno zaleđe i ometanje golmana ukoliko igrač koji je u pasivnom zaleđu ne igra loptom.

U teoriji zvući dobro, ali to pravilo je omogućilo igračima da sve dok ne diraju loptu budu u zaleđu i fizički spriječe golmana da obrani loptu (gol Manchester Uniteda kod kuće u LP protiv Bayer Leverkusena).

Suci su često na meti medija, navijača i klubova zbog svojih pogrešaka, ali njihov posao u brzoj igri i igri u kojoj često odlučuju centimetri nije lak.

Od njih se očekuju nadljudske mogućnosti.

Zato u nogomet pod hitno treba, na bilo koji način, uvesti video snimke za suce.

U NFLu i NHLu, kao i u mnogim drugim sportovima video snimke su davno uvedene i iako su u početku loše funkcionirale s vremenom su mijenjana pravila, popravljena su i sada je bilo koji od tih sportova nezamisliv bez video snimki za suce.

Video snimke su postale sastavni dio igre tih sportova, kao pomoć u provođenju pravila i pravde na terenu.

Mnogi kažu da se nogometna igra nesmije zaustavljati da bi suci pogledali snimke, iako gledanje snimke nebi niti dugo trajalo, niti bi se u stvari moralo zaustaviti igru, a snimke se nebi gledalo radi svakog detalja.

Video snimkama bi se oklonija sumnja se samo radi situacija koji direktno utječu da ishod utakmice, kao jedanaesterac, gol ili crveni karton.

U nogometu bi snimke gledao pomoćni sudac i javljao glavnom sucu što je vidio na snimci.

Naravno to rješenje nije savršeno, ali treba probati s najboljom namjerom i prolagođavati pravila o video snimkama situaciji, razvoju igre i mogučnostima.

Nogomet pritom nebi počeo on nule, jer su mnogi drugi sportovi prošli prilagodbu i pomjene na video snimke, pa bi nogomet mogao kopirati i prilagoditi njihova pravila i iskustva svojim potrebama.



Vezano uz potrebu za uvođenjem video snimaka u engleskoj Premier Ligi već je testno uvedena "gol tehnologija".

Uz pomoć tehnologije sucima se automatski javi kada je lopta prešla gol liniju i tako se više ne mogu ponoviti situacije iz povijesti kada su važne utakmice otišle u krivom smjeru, jer suci zbog brzine igre nisu primjetili da je lopta ušla u gol.

Kroz par godina možemo očekivati da ta promjena postane sveprisutna u nogometu, a ne samo u testnoj fazi.

Trenutno je ipak najaktualnija promjena već spomenutog pravila "trostruke kazne" ili "zadnjeg čovjeka".

Vratimo se ovotjednim utakmicama Lige Prvaka.

Vratar Arsenala srušio je u kaznenom prostoru igrača Bayerna Arjena Robbena, te je za to kažnjen dosuđenim sa jedanaestercom za protivnika, crvenim kartonom i utakmicom zabrane igranja.

Arsenalov igrač iz polja, Santi Cazorla, morao napustiti igru da uđe rezervni golman Lukasz Fabianski.

Arsenalu je uz sve to bila već druga prisilna zamjena prije poluvremena jer je Kieran Gibbs morao napustiti igru zbog ozljede.

Zbog jednog pogrešnog poteza Arsenal je pretrpio čak 4 velika udarca u dvoboju protiv jakog Bayerna.

Ista sitacija došla je niti 24 sata nakon što je ista sudbina zadesila Manchester City i njegovog branića Martina Demichelisa, koji je kao zadnji igrač srušio Lionela Messija, za što je isto dobio crveni karton i dosuđen je jedanaesterac za Barcelonu (koji nije postojao jer je prekršaj bio van šestnaesterca).

O promjeni ovog pravila već se neko vrijeme priča u vrhu svjetskog nogometa.

U prosincu 2013. Michel Platini je izjavio:
“Direktni crveni karton i jedanaesterac zbog jednog prekršaja se čine kao preteška kazna. Samo jedanaesterac je dovoljna kazna. U tome se i FIFA i UEFA slažu, ali jedna ili dvije zemlje koje su u Međunarodnoj Udruzi Nogometnih Saveza (International Football Association Board) ne žele promijeniti to pravilo.”

To pravilo koje je sada na snazi uistinu previše kazni prekršitelja i ne promjeni smjer utakmice, već upropasti utakmicu.

Kao što je i čelnik UEFE Platini rekao, jedanaesterac je dovoljna kazna.

Blisko vezano tom pravilu mora se priznati da je dosta nedorađeno i možda nepošteno i samo pravilo prekršaja.

Po sadašnjem tumačenju pravila start braniča je "čist" ako igrač prije nego što faulira protivničkog igrača uspije, makar malo, dotaknuti loptu a da ju pritom zapravo uopće ne oduzme protivniku.

FIFA, suci i analitičari se slijepo drže tog pravila koje se ne čini ispravnim ni poštenim za napadača kojem često lopta i ostane u posjedu prije nego je fauliran, ali kako pravilo nije dobro definirano, start je "čist" pa on i njegova momčad ostaju bez lopte.

U obrnutom slučaju, kod tumačenja istog pravila, ako branić dotakne samo protivnika, ali ne i loptu, nebitno kako slabo, čak i ako tako start ne može izazvati gubljenje koraka, ravnoteže ili lopte, to se karaterizira kao prekršaj.

Kao rezultat takvog tumačenja pravila igrači prilikom najmanjeg kontakta preuveličaju situaciju i teatralno padaju na pod, da bi u potpunosti prema pravilima pritom za svoju momčad osvojili slobodan udarac ili jedanaesterac.

Ta pravila treba promijeti i proglasiti prekršajem i duel u kojem branić prvo dira loptu, ali ju ne uzima protivniku već ju samo "dotakne", dok se kontakt kojim se ni na koji način ne uzima prednost igraču koji ima loptu u posjedu, više nebi smjelo automatski označiti prekršajem samo zato jer je postojao neznačajan kontakt.

Mnogi smatraju raspucavanja na jedanaesterce nakon produžetaka nepoštenim i traže njihovu promjenu.

Problem je da još nije smišljeno kvalitetno rješenje koje će zamijeniti "lutriju" raspucavanje na jedanaesterce.

Kako je nemoguće kao u drugim sportovima igrati do gola ili smanjivati broj igrača u polju, jer bi se time iscrpljivalo momčadi ili mijenjalo igru iz temelja, možda je najbolje ostati pri jedanaestecima.

Na kraju krajeva, momčad koja ima golmana koji bolje brani jedanaesterce ili igrače koji su bolji izvođaći jedanaesteraca će pobjediti zbog svoje vještine.

Makar se to možda činilo kao sreća, u većini slučajeva nije tako.

Uglavnom pobjedi momčad koja je vještija u pucanju i/li branjenju jedanaesteraca ili momčad koja je mentalno jača.

Zadnja ideja koja se nedavno pojavila predlaže da se odmah nakon 90 minuta raspucava na jedanaesterce, da se tako odredi "pobjednik", te da se potom nastavi sa produžetcima.

Ukoliko u produžetcima ne bude pobjednika, pobijedila bi momčadi koja je pobjedila na predhodno izvedenim kaznenim udarcima.

Tako bi momčad koja je pobjedila na jedanaesterce mogla ili čuvati pobjedu ili napasti i pokušati se još više osigurati, dok bi momčad koja je izgubila na jedanaesterce imala još pola sata igre da se spasi.

Iako zvuči zanimljivo, to pravilo se ipak čini kao preveliki presedan u svijetu sporta i ne čini se u duhu nogometa.

Kada već pričamo o produžecima, 3.3.2013. je odbijena promjena pravila koja bi dozvolila i 4. zamjena igrača ukoliko utakmica dođe do produžetaka.

Nije jasno zašto je taj prijedlog odbijen, jer jedino što to pravilo mijenja je uvođenje još jednog svježeg igrača u igru, što samu utakmicu čini još dinamičnijom.

To pravilo bi se definitivno trebalo uvesti u nogomet i s vremenom će, kad tad, kao i sudačko video snimaka to pravilo sigurno biti uvedeno.

Pokušaja promjene pravila u produžetcima je bilo i što god danas mislili o pokušajima promjena pravila sa zlatnim i srebrnim golovima, makar neuspjeli u praksi, bili su to u teoriji dobre ideje i pokušaji promjene na bolje.

Mnogi ljubitelji nogometa će možda na prvom mjestu navesti pravilo "gola u gostima" kao nepošteno.

To pravilo ne postoji u Južnoj Americi, jer to pravilo postoji zavisno od natjecanja do natjecanja.

Međutim iako se to pravilo čini nepoštenim, njegovim ukidanjem ništa nebi tjeralo slabije ekipe da probaju napadati u gostima protiv jačih ekipa.

Time bi nogomet postao puno više jednosmjeran, defenzivniji i samim time dosadniji.

Nepošten dio tog pravila bi ipak trebalo pokušatii barem djelomično ispraviti, tako da se recimo ukine da se golove u produžecima također broji kao golove u gostima, te da se ukine to pravilo kada obje utakmice završe bez pobjednika.

Takav slučaj se dogodio u sezoni Lige Pravaka 2002./03. kada su se u polufinalu sreli Milan i Inter, koji da bi bilo apsurdnije igraju na istom stadionu. Nakon dvije utakmice i rezultata 0-0 i 1-1 u finale prošao Milan zbog gola u "gostima".

Iako nema previše veze sa pravilima igre, nego sa organizacijom, potrebno je postrožiti pravila koja omogućuju igračima da igraju za određenu reprezentaciju nakon samo par godina boravka u određenoj zemlji.

Ako se to pravilo ne promjeni skoro će i reprezentacije izgledati kao klubovi, i neće ni na koji naćin predstavljati najbolju momčad iz neke zemlje.

Nogomet je naprošireniji i najpopularniji svjetski sport i vodstvo mora pokazati svoju inteligenciju tako da se prilagođavaju promjenama.

Ako se to ne dogodi, lako je moguće da kroz vrijeme reakcija na to, kako god se to sada činilo nemoguće, bude pad popularnosti nogometa.


Kratke vijesti:

Puyol vjerojatno propušta SP
Pomoćnik Španjolskog izbornika, Toni Grande, izjavio je da centralni branič Barcelone Carles Puyol vrlo vjerojatno neće biti pozvan na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U stožeru reprezentacije ne smartraju da će Puyol biti dovoljno fizički spreman da zasluži poziv u reprezentaciju.

Zbog utakmice SADa i Kanade NHL klubovi pomiču vremena treninga
Mnogi klubovi iz NHLa pomaknuli su svoje treninge u petak na ranije termine, tako da bi igrači mogli gledati polufinalnu utakmicu Olimpijskog turnira između SADa i Kanade. Na primjer Edmonton Oilersi su na inzistiranje igrača pomakli svoj trening 2 sata ranije da završe na vrijeme prije utakmice koja je u 10.00 prijepodne po lokalnom vremenu.

Ovaj vikend održava se NFL Combine
NFL Combine je događaj na kojem klubovi skautiraju igrače koje će moći birati na draftu. Combine je osmišljen tako da igrači izvode različite vježbe potrebne za njihovu poziciju, te ih skauti ocjenjuju s ozbirom na njihovu izvedbu. Na Combineu igrač može itekako napraviti ime za sebe ali spustiti svoju vrijednost. Skauti se slažu da je ove godine jedna od boljih generacija na draftu.


Rezultati:

Nogomet

Europa Liga
Anzhi Makhachkala 0 - 0 Genk
Chornomorets O. 0 - 0 Lyon
Dnipro 1 - 0 Tottenham Hotspur
Dynamo Kyiv 0 - 2 Valencia
Esbjerg fB 1 - 3 Fiorentina
Juventus 2 - 0 Trabzonspor
Liberec 0 - 1 AZ Alkmaar
PAOK Thessaloniki FC 0 - 1 Benfica
Ajax 0 - 3 Salzburg
FC Porto 2 - 2 Eintracht Frankfurt
Lazio 0 - 1 PFC Ludogorets Razgrad
Maccabi Tel Aviv 0 - 0 Basel
Maribor 2 - 2 Sevilla
Real Betis 1 - 1 Rubin Kazan
Swansea City 0 - 0 SSC Napoli
Viktoria Plzen 1 - 1 Shakhtar Donetsk

Oznake: SPORT, nogomet, fifa, UEFA, pomjene, pravila

21.02.2014. u 08:16 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti