Team Sport

ponedjeljak, 07.04.2014.

NHL - Ovechkin je prvi strijelac lige, ali...



Izgledno da će Alex Ovechkin postati prvi igrač u povijesti NHLa koji će biti najbolji strijelac lige i istovremeno pri samom dnu u +/- statistici za sve igrače lige.

U +/- statistici igrač dobije pozitivan bod za svaki gol koji je momčad postigla dok je on bio na ledu, dok igrač dobije negativni bod za svaki gol koji je njegova momčad primila dok je bio na ledu, s time da se negativni bodovi ne dodjeljuju za primljeni gol s igračem manje.

Ovechkin je trenutno prvi strijelac NHLa sa 49 golova, te će vrlo vjerojatno i ostati najbolji strijelac na kraju regularnog dijela sezone.

Kako je Ovechkin po mnogima jedan od najboljih hokejaša na svijetu ta statistike ne čudi bez ozbira na to što igra u Washington Capitalsima, koji ove sezone neće nastupiti u play offu.

Nešto je ipak zanimljiviji podataka da je uz toliko golova Ovechkin tek 135. najbolji asistent lige sa 25 asistencija.

No to je sitna mana u Ovechkinovoj igri ove sezone u odnosu na podatak koji u šokira.

Podatak da je Ovechin već neko vrijeme pri samom dnu tablice svih igrača lige u statistici +/-.

Trenutno je Ovechkin predzadnji igrač NHLa u toj statistici sa +/- omjerom od katastrofalnih -35.

Istina +/- statistika se u NHL više ne uzima previše ozbiljno, pogotovo ne u napadačkoj igri, jer se bodove može dobiti a da se ne napravi baš ništa u napadu.

Ali kada se Ovechkin nalazi na dnu te statistike, dok se istovremeno predvodi ligu u broju postignutih golova, jasno je da nerad u napadu nije Ovechkinov problem.

Ovechkinov problem je nerad i potpuna nezainteresiranost u obrani.

Trener Capitalsa Adam Oates prošli je tjedan nakon poraza od Dallas Starsa rezultatom 5-0 izgubio živce, te je izdvojio na press konferenciji nakon utakmice Ovechkina i Mikea Greena kao krivce za golove Starsa.

Oates smatra Ovechkina i Greena krivcima zbog njihove nezainteresiranosti u fazi obrane, koja je napadačima Starsa uvelike olakšala posao:
“Ovechkin je odustao i nije se vratio kod gola. Samo je krstario kroz neutralnu trećinu dozvolivši tako igraču da samo prokliže kraj njega i doda pak za gol. Svaki igrač se treba truditi stalno, cijelo vrijeme, bez iznimke.”

Bez ozbira na to što zvuči da je Oates pretjerao u svojoj kritici, ipak nije tako.

Ovechkina se jedva vidi u kadru kod tog gola Starsa, uočljiv je samo na samom početku i kraju protivničkog napada.

U početku ga se vidi kako nezainteresirano kliže kroz neutralnu trećinu dok Starsi ulaze u završnu fazu napada, kako je Oates i rekao.

Sljedeći puta ga se vidi kako “pozdravlja” Raya Whitneya, koji je primjetio da Ovechkin “spava” na klizaljkama, dok prolazi kraj njega i dodaje pak za čisti gol Starsa.

Niti tu Oates nije pretjerao, jer bila je to katastrofalna igra Ovechkina.

Istina je da Ovechkin zabija jako puno golova, ali nikome ne treba mu oprostiti ovakve propuste, pogotovo kada niti ne pokušava ometati napade protivnika.

Ovechkinov trud u obrani je veliki razlog za brigu.

Ali nije ni ovaj puta, niti do sada samo Ovechkin kriv za lošu obrambenu igru Capitalsa.

Ovdje se radilo o napadu “2 na 3”, kroz sredinu leda, te iako je Ovechkin u potpunosti odustao od pokušaja da zaustavi protivnika, ostatak momčadi je također snosi krivicu.

Pritom se primarno misli na Jaya Beaglea, koji je nepotrebno išao pomoći oko čuvanja Alexa Chiassona uz ogradu, te Mikhaila Grabovskog, koji nije uložio ništa više napora od Ovechkina nego je također samo opušteno klizao u neutralnoj trećini leda, dok je Whitney projurio i pored njega.

U kratko, radilo se o katastrofalnoj obrani u svim segmentima igre, i dok Ovechkin je najveći krivac, napada ga se i više nego je možda realno zaslužio jer, kada je cijela momčad loša, krivnja uobičajeno padne na leđa vođe momčadi.

Ovechkin je dakle ove sezone bio čak 36 puta više na ledu kada je njegova momčad primila gol, nego je bio na ledu kada je njegova momčad zabila gol.

Nije tako najjasnije jesu li ove sezone njegovi golovi uopće pomogli momčadi.

Kada uzmemo u ozbir da je Ovechkin ove sezone zabio 49 golova i asistirao za još 25 golova, količina golova koje su Capitalsi primili sa Ovechkinom na ledu postaje prevelik za tolerirati.

U ne tako davnoj sezoni 2011./12. izgledalo je da je Ovechkinov talent počeo blijediti, golova nije bilo, a samim time i Capitalsi nisu pobjeđivali.

Međutim, kada je trener Dale Hunter pruzeo momčad, Capitalsi su prigrali i na kraju dohvatili play off.

Ispali su tek u drugoj rundi play offa od 1. seeda, New York Rangersa, nakon ujednačenih 7 utakmica.

Hunter je promjenio pristup prema Ovechkinu, na način na koji to nije napravio niti jedan trener prije njega.

Dao mu je najmanji broj minuta po utakmici na ledu u svih njegovih 9 sezona u NHLu.

Po prvi puta je Ovechkin na ledu provodio u prosjeku manje od 20 min (19:48 minuta).

Tu sezonu Ovechkin je završio sa dosta solidnim skorom -8, od čega je u 60 utakmica u kojima je Capitalse vodio Hunter, Ovechkin skupio samo -1.

U 14 utakmica u play offu Hunter je dodatno smanjio Ovechkinov boravak na ledu na u prosjeku samo 17:10 minuta, ako ne brojimo produžetke.

Usprkos dobrom rezultatu koji je Hunter ostvario sa Capitalsima, jer je kao 7. seed na istoku izbacio 2. seed Boston Bruinse (time su Capitalsi zadnja momčad s istoka koja je izbacila Bruinse u play offu) u prvoj rundi play offa, da bi u drugoj rundi ispao od 1. seeda, New York Rangersa, tek u 7. utakmici, nakon velike borbe i pomanjkanja sreće, Hunteru nije produljen ugovor.

S vremenom su procurile informacije da primarni razlog tome smanjenog vrijeme na ledu koje je davao kapetanu Ovechkinu.

Nedavno, tokom utakmice protiv Nasvhille Predatorsa, koju je momčad iz Tennesseeja dobila nakon kaznenih udaraca rezultatom 4-3, stručnjak s NBCa, Mike Milbury, optužio je Ovechkina da je pokušao “pobjeći” s leda bez dopuštenja trenera, prilikom napada Predatorsa u opasnim situacijama za gol Capitalsa.

Kao razlog tome Milbury je naveo da Ovechkin nije htio dobiti dodatne negativne bodove, pritom stavivši svoj boljitak ispred boljitka momčadi.

Uzevši u ozbir sve prije navedeno, ta tvrdnja nakon ove sezone nije toliko nevjerojatna.

Ovechkin nije uvijek bio ovako loš u obrani, tako je u sezoni 2009./10. imao +/- omjer od +45, dok je godinu kasnije imao omjer +24.

Čak je i prošle, doduše skrećene, sezone imao omjer +2.

Možda se kod Ovechkina ponovno radi od padu forme nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama, kao što je bio slučaj i 2010.

Nakon povratka s Olimpijade, Ovechkin nije zabio niti jedan gol sa jednakim brojem igrača na ledu više od mjesec dana, što mu je najduža suša u karijeri.

Nakon utakmice protiv Nashvillea, u kojoj su Capitalsi iskoristili 2 od 4 situacije s igračem više, igrač Capitalsa Troy Brouwer je rekao:
"Puno se oslanjamo na igru sa igračem više i na igru sa igračem manje, jer smatramo da se tu dobivaju utakmice. Kvalitetne momčadi dobro iskorištavaju igrača više na ledu i odlično se brane sa igračem manje. Time se dobivaju play off serije. Ali istovremeno nesmijemo dopustiti da u svakoj utakmici budemo u minusu u igri 5 na 5.”

Tu se postavlja pitanje bili se Ovechkina trebalo koristiti uglavnom za igru sa igračem više.

Usporedbe radi, druge momčadi tako koriste vrhunske veterane, koji i dalje imaju znanje, ali su im godine “oduzele” snagu i izdržljivost.

Tako recimo Jarome Iginla iz Boston Bruinsa ima jednaki broj golova u igri 5 na 5 kao i Ovechkin (26), ali pritom Iginla ima +/- omjer od +34, što je očigledna razlika od skoro 70 bodova u odnosu na Ovechkina.

Kako po prvi puta od druge Ovechkinove sezone u NHLu Capitalsi ove godine neće igrati play off, za očekivati je da će doći do promjena u glavnom gradu.

Ako dogodine Oates neće biti trener Capitalsa, postoji realna mogućnost da se vodstvo kluba pokaje i zaposli trenera koji će kopirati Hunterovu taktiku i smanjiti Ovechkinovo vrijeme na ledu.

Tada možda ponovno Capitalsi postanu kandidati za naslov.




Kratke vijesti:

Norwich otpustio Hughtona
Trener Norwich Cityja Chris Hughton dobio je otkaz nakon poraza od West Bromwich Albiona. Forma "Kanarinaca" je značajno pala u zadnje vrijeme, tako da je postao upitan ostanak u Premier Ligi.

Bruinsi osvojili konferenciju
Pobjedom 5-2 protiv Philadelphia Flyersa, Boston Bruinsi su osigurali prvo mjesto u istočnoj konferenciji. Bruinsi će tako do Stanley Cup imati garantirano prednost domaćeg terena, a kako je izgledno da će imati najviše bodova ukupno u ligi, za očekivati je da će imati prednost domaćeg trenera i u eventualnom finalu Stanley Cupa.

Manziel posjetio Raiderse
Jedan od najtraženijih mladih igrača u nadolazećem NFL draftu, quarterback Johnny Manziel, posjetio je Oakland Raiderse. Realno je za očekivati da će Manziel biti izabran rano u draftu i Raidersi su za njega zainteresirani, iako su nedavno doveli quarterbacka Matta Schauba iz Houston Texansa.



Rezultati:

Nogomet

Engleska Premier League
Manchester City 4 - 1 Southampton
Aston Villa 1 - 2 Fulham
Cardiff City 0 - 3 Crystal Palace
Hull City 1 - 0 Swansea City
Newcastle United 0 - 4 Manchester United
Norwich City 0 - 1 West Bromwich Albion
Chelsea 3 - 0 Stoke City
Everton 3 - 0 Arsenal
West Ham United 1 - 2 Liverpool

Italija Serie A
ChievoVerona 0 - 1 Hellas Verona
Inter 2 - 2 Bologna
Lazio 2 - 0 Sampdoria
Atalanta 0 - 2 Sassuolo
Cagliari 1 - 3 Roma
Catania 1 - 2 Torino
Fiorentina 2 - 1 Udinese
Parma 1 - 0 SSC Napoli

Španjolska Liga BBVA
Almeria 1 - 2 Osasuna
Atletico Madrid 1 - 0 Villarreal
Barcelona 3 - 1 Real Betis
Real Sociedad 0 - 4 Real Madrid
Rayo Vallecano 3 - 0 Celta Vigo
Malaga 4 - 1 Granada
Elche 1 - 0 Getafe
Sevilla 4 - 1 Espanyol
Valladolid 0 - 0 Valencia

Njemačka Bundesliga
Hamburger SV 2 - 1 Bayer Leverkusen
Augsburg 1 - 0 Bayern Munich
Eintracht Frankfurt 2 - 0 Mainz 05
Nurnberg 0 - 2 Borussia Monchengladbach
VfB Stuttgart 2 - 0 Freiburg
Werder Bremen 1 - 1 Schalke 04
Borussia Dortmund 2 - 1 Wolfsburg
Braunschweig 3 - 0 Hannover 96
Hertha Berlin 1 - 1 Hoffenheim

Francuska Ligue 1
Marseille 3 - 1 Ajaccio
Paris Saint Germain 3 - 0 Reims
Bastia 2 - 2 Sochaux
Bordeaux 2 - 2 Rennes
Guingamp 1 - 2 Montpellier
Lorient 1 - 1 Evian Thonon Gaillard
Toulouse 1 - 2 Lille
Saint Etienne 1 - 1 Nice
Valenciennes 1 - 2 Lyon
Monaco 3 - 1 Nantes

Hokej

NHL
New York Islanders - Washington Capitals 3 : 4
St.Louis Blues - Colorado Avalanche 0 : 4
Boston Bruins - Philadelphia Flyers 5 : 2
Anaheim Ducks - Nashville Predators 2 : 5
Phoenix Coyotes - Edmonton Oilers 2 : 3
Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 3 : 2
Florida Panthers - Calgary Flames 1 : 2
Columbus Blue Jackets - Chicago Blackhawks 3 : 4
New Jersey Devils - Washington Capitals 2 : 1
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 4 : 7
Florida Panthers - Dallas Stars 3 : 2
Chicago Blackhawks - St.Louis Blues 4 : 2
San Jose Sharks - Nashville Predators 0 : 3
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 2 : 1
Minnesota Wild - Pittsburgh Penguins 4 : 0
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 1 : 3
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 5 : 3
New York Rangers - Ottawa Senators 2 : 3
Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 2 : 5
Toronto Maple Leafs - Winnipeg Jets 2 : 4
Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins 2 : 3
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 4 : 2
Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 5 : 2
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 4 : 0

Oznake: NHL, hokej, alex, ovechkin, washington, capitals

07.04.2014. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti