Team Sport

srijeda, 19.03.2014.

NHL - Kandidati za osvajanje individualnih nagrada na kraju sezone



Godišnja ceremonija dodjele nagrada za individualne uspjehe u aktualnoj NHL sezoni održati će u lipnju u Las Vegasu.

Ipak, kako se večina trofeja dodjeljuje za uspjeh u regularnom dijelu sezone, već sada je jasno koji će igrači biti favoriti za nagrade, a neke od tih nagrade već imaju više/manje sigurne pobjednike.

Sidney Crosby iz Pittsbough Penguinsa će gotovo sigurno osvojiti nagradu Art Ross Trophy koja se dodijeljuje igraču koji je osvojio najviše bodova (golovi + aistencije) u regularnom dijelu sezone.

Crosby je do sada osvojio 88 bodova, te ima prednost od čak 15 bodova pred najbližim pratiteljem.

Lani je Art Ross Trophy osvojio Martin St. Louis, dok je još bio igrač Tampa Bay Lightninga.

Igrač Washington Capitalsa, Alex Ovechkin, također već sada sa obje ruke drži Maurice ‘Rocket’ Richard Trophy za najboljeg stijelca lige, kojeg je Ovechkin osvojio i lani.

Ovechkin je ove sezone postigao 45 golova, dok je njegov najbliži pratitelj postigao 36 golova.

Uz ta dva trofeja koji su već "riješeni", proanalizirati ćemo tko su favoriti za ostale nagrade.

Favoriti za nagradu Hart Memorial Trophy, koja se dodjeljuje igraču koji je bio najvrijedniji pojedinac u svojoj momčadi u regularnom dijelu sezone, su Sidney Crosby iz Pittsburgh Penguinsa, Ryan Getzlaf iz Anaheim Ducksa i Patrick Kane iz Chicago Blackhawksa.

Crosby je glavni favorit jer je u 67 utakmica skupio već spomenutih 88 bodova, s kojima je doveo Penguinse do vrha Metropolitan divizije, i s kojima je, kako je već rečeno, praktički već osvojio Art Ross Trophy. Tokom skoro cijele sezone Crosby je bio vodeći u broju osvojenih bodova i jedan od najboljih hokejaša na svijetu je ponovno odrigrao još jednu vrhunsku sezonu.

Getzlaf je najbolji igrač jedne od najboljih momčadi lige, te je u ovoj sezoni čak 7 puta zabio pobjednički gol za Duckse. Getzlaf je ove sezone osvojio 73 boda, pa je on taj igrač kojem Crosby bježi za 15 osvojenih bodova u utrci za Art Ross Trophy.

Kane je fenomenalan i lukav kreator igre Blackhawksa, koji je u nekoliko navrata ove sezone bio najdominantniji i najbolji igrač lige. Kane je ove sezone u čak 19 utakmica postigao 2 ili više bodova i bio je glavni napadač branitelja Stanley Cup naslova, Chicago Blackhawksa.

Pošle je sezone Hart Memorial Trophy osvojio Alex Ovechkin, koji teško da će ove sezone uspijeti ponoviti taj uspjeh, pogotovo ako se njegovi Capitalsi ne plasiraju u play off.

Norris Memorial Trophy dodijeljuje se za najboljeg braniča u regularnom dijelu sezone, a ove godine su favoriti za osvajanje ove nagrade Duncan Keith iz Chicago Blackhawksa, Erik Karlsson iz Ottawa Senatorsa i Shea Weber iz Nashville Predatorsa.

Keith je jedan od najboljih braniča lige, drugi je branič lige po broju osvojenih bodova, te je osmi branič lige u kategoriji +/- (ako je igrač bio na ledu kada je njegova momčad zabila gol dobije +1 bod, a ako je bio na ledu u trenu kada je njegova momčad primila gol dobije -1 bod).

Karlsson je najbolji branič lige po broju osvojenih bodova, osvojio je impresivan 61 bod u 67 utakmica bez obzira na to što ne igra u jakoj momčadi. Ono što Karlssonu nedostaje u obrambenom djelu igre, on višestruko nadoknadi u fazi napada.

Weber je vjerojatno i najbolji branič lige, koji ima zastrašujuće jak udarac backhendom, 7. je među braničima po broju osvojenih bodova, te u prosjeku po utakmici na ledu provede nevjerojatnih 27 minuta, uvijek "čuvajući" najbolje napadače protivnika. I sve to u Predatorsima, ispodprosječnoj momčadi lige.

James Norris Memorial Trophy prošle je sezone dodijeljen P.K. Subbanu iz Montreal Canadiensa.

Najbolji golman u regularnom dijelu sezone NHLa kao nagradu za svoj trud dobije Vezina Trophy.

Ove godine obranama su svojim momčadima najviše pomogli Tuukka Rask iz Boston Bruinsa, Semyon Varlamov iz Colorado Avalanchea i Ben Bishop iz Tampa Bay Lightninga.

Rask je ove sezone sudjelovao u 31 pobjedi Bruinsa, a od toga je u 6 utakmica sačuvao je mrežu netaknutom i ima postotak obrana 92.9%. U prijašnjim sezonama takav učinak je gotovo sigurno bio vrijedan Vezina Trophyja.

Avalanche je sa Varlamovim na golu slavio 34 puta, pa je tako on po broju pobjeda vodeći golman lige. Uz to je drugi po ukupnom broju obrana sa 1584, te peti po postotku obrana sa 92.5%. Tokom cijele sezone Varlamov je bio vrlo konstantan, bez padova forme.

Bishop je ove sezone konačno dobio šansu pokazati koliko vrijedi i tu je priliku iskoristio. Baš je on glavni razlog zašto rezultati Lightninga nisu trpili dok je zvijezda momčadi i najbolji strijelac Steven Stamkos bio dugo ozljeđen nakon sudara sa stativom i loma noge.

Prošle godine Vezina Trophy je dodijeljen Sergeiju Bobrovskom, golmanu Columbus Blue Jacketsa.

Calder Memorial Trophy dodjeljuje se najboljem rookieju.

Ove sezone favoriti za Calder Memorial Trophy su Nathan MacKinnon iz Colorado Avalanchea, Hampus Lindholm iz Anaheim Ducksa i Ondrej Palat iz Tampa Bay Lightninga.

MacKinnon će najvjerojatnije i osvojiti ovu nagradu, jer je u prvoj sezoni u ligi osvojio 52 boda u 68 utakmica, postigao je 5 golova za pobjedu Avalanchea i osvojio je 15 bodova dok je Avalanche bio sa igračem više. Povrh toga MacKinnon je "popravio" Gretzkyjev rekord za rookieja u broju uzastopnih utakmica sa barem jednim osvojenim bodom, tako da je poprilično jasno zašto će Calder Memorial Trophy vrlo vjerojatno završiti u MacKinnonovim rukama.

Lindholm je rookie branič, a braniči ipak rijetko dobivaju Calder Memorial Trophy. Međutim nebi bilo nezasluženo da baš mladi Šved osvoji ovu nagradu, jer u svojoj prvoj sezoni u NHLu ima +/- skor od +24 i prosjek od skoro 20 minuta na ledu po utakmici, u momčadi koja je jedan od najvećih favorita za Stanley Cup naslov.

Mladi Čeh Palat je bio vrlo ugodno iznenađenje, jer bio izabran tek u 7. rundi drafta, a na putu je da zabije 20 golova u svojoj prvoj sezoni. Uz to Palat jako rijetko služi kazne i jako je obrambeno odgovoran, ne samo za svoju mladu dob.

Prošlogodišnji dobitnik Calder Memorial Trophyja bio je igrač Florida Panthersa, Jonathan Huberdeau.

Nagrada za isticanje u vođenju primjerom sportskog ponašanja i odnošenja prema suigračima, trenerima, protivnicima, medijima i navijačima se zove Lady Byng Trophy.

Favoriti za osvojiti ovu časnu nagradu su Ryan O'Reilly iz Colorado Avalanchea, Martin St. Louis iz New York Rangersa i Frans Nielsen iz New York Islandersa.

O'Reilly ove sezone nije proveo niti jednu jedinu sekundu u prostoru za kažnjene igrače u 66 utakmica kojilo je odigrao. To je posebno zanimljivo je O'Reilly igra dosta fizički hokej, ali u granici pravila i fair playa, pritom ne zanemarujući svoje i tuđe zdravlje. Uz sve to O'Reilly je sa 6 pobjedničkih golova, 10. igrač lige u toj kategoriji.

St. Louis je lani osvojio ovu nagradu, a i ove godine je vrlo ozbiljan kandidat za ponoviti taj uspjeh. Primarno zato jer je ove godine St. Louis još manje vremena proveo u prostoru za kažnjene igrače, samo 14 minuta, i opće je poznato da se ovaj veteran prema svakoj osobi na ledu ili van leda odnosi sa poštovanjem i sa gentlemanskim manirama.

Nielsen je nakako uspio sačuvati svoje živce ove sezone, što je ove sezone bio veliki podvig u New York Islandersima. Tako ovaj Danac ima samo 8 minuta kazne u 67 utakmica ove sezone.

Frank Selke Trophy je dodjeljuje napadaču koji je najbolje odrađivao svoje obrambene zadaće.

Favoriti za ovu nagradu su Patrice Bergeron iz Boston Bruinsa, Marian Hossa iz Chicago Blackhawksa i Joe Pavelski iz San Jose Sharksa.

Hossa je drugi igrač lige po broju oduzetih pakova sa 67, zabio je čak 3 gola sa igračem manje, tako da je jasno da Hossa svoj posao u obrani obavlja vrhunski, postigavši +/- omjer od +27.

Bergeron je kandidat za ovu nagradu svake sezone jer je njegova igra u obrani naširoko poznata i cijenjena. Bergeron je majstor osvajanja pakova prilikom faceoffa, gdje mu je uspješnost čak 59%, dok mu je +/- omjer čak +32.

Pavelski jer izrazito inteligentan centar, koji u prosjeku po utakmici oduzme pak protivnicima čak 2.2 puta. Uz to Pavelski ima +/- omjer +22 i pravi je velemajstor koordiniranja napadačke igre, gdje je zabio 34 gola i vrhunske igre u obrani.

Lani je ovu nagradu osvojio skromni kapetan osvajača Stanley Cupa, Chicago Blackhawksa, Jonathan Toews.

Na kraju sezone se treneru koji je najviše pridonio uspjehu momčadi uruči Jack Adams Trophy.

Ove godine favoriti za tu nagradu su Patrick Roy iz Colorado Avalanchea, Dan Bylsma iz Pittsburgh Penguinsa i Jon Cooper iz Tampa Bay Lightninga.

Legendarni golman Avalanchea Patrick Roy je u svojoj prvoj sezoni kao trener pretvorio momčad koja je lani bila katastrofalno loša u momčad koja je trenutačno 4. u jakoj zapadnoj konferenciji. Gol razlika Avalanchea je odličnih +28, i to je sve Roy ostvario sa momčadi koja ne ostavlja dojam dovoljne kvalitete za tako dobre rezultate.

Bylsma je uspio ostvariti omjer pobjeda i poraza 44-19-4 usprkos stalnim ozljedama igrača. Penguinsi također imaju jedan od najboljih omjera pobjeda i poraza na gostovanjima, a u NHL je baš taj statistički podatak odličan pokazatelj vrhunske kvalitete trenera.

Cooper je već u svojoj prvoj sezoni u klubu uspio održati momčad u borbi za play off bez Stevena Stamkosa. On je iz svojih igrača uspio izvući apsolutni maksimum, više nego što je to uspio bilo koji drugi trener u NHLu ove sezone.

Lani je Paul MacLean iz Ottawa Senatorsa osvojio Jack Adams Award.

Osim već navedenih individualnih nagrada dodijeljuju se i sljedeće nagrade:

- Conn Smythe Trophy se dodijeljuje za najvrijednijeg igrača u play offu, a lani je tu nagradu osvojio Patrick Kane iz Chicago Blackhawksa

- Bill Masterton Memorial Trophy se dodijeljuje za igrača koji je pokazao najviše upornosti, sportskog duha i predanosti hokeju, a lani je tu nagradu osvojio Josh Harding iz Minnesota Wilda

- William M. Jennings Trophy se dodijeljuje golmanu ili golmanima koji su na kraju sezone primili najmanji broj golova (svaki je morao odigrati barem 25 utakmica), a lani su tu nagradu osvojili Corey Crawford i Ray Emery iz Chicago Blackhawksa.

- King Clancy Memorial Trophy se dodjeljuje igraču koji je uz humanitaran rad u zajednici bio vođa na ledu i van leda, a lani je tu nagradu dobio Patrice Bergeron iz Boston Bruinsa

- NHL Foundation Player Award se dodjeljuje igraču koji je iskoristio hokej da poboljša kvalitetu života u svojoj zajednici, a lani je ta nagrada dodijeljena Henriku Zetterbergu iz Detriot Red Wingsa

- Igrač koji je primjerom na ledu i van leda vodio ekipu do uspjeha osvoji Mark Messier Leadership Award i tu nagradu dobije iz ruku samog Marak Messiera, a lani je tu nagradu dobio Daniel Alfredsson iz Ottawa Senatorsa

- NHL General Manager of the Year Award se dodjeljuje najboljem generalnom menađeru, a tu nagradu je lani osvojio Ray Shero iz Pittsburgh Penguinsa


Kratke vijesti:

Guardiola otkrio zašto je napustio Barcelonu
Iako je s klubom u kojem je proveo većinu svoje igračke karijere osvojio 14 trofeja, Pep Guardiola je iznenađenje mnogih napustio Barcelonu u ljeto 2012. Nagađanja o razlogu napuštanja je bilo mnogo i Guardiola je nedavno dao intervju u kojem je otkrio istinu:
"Napustio sam Barcelonu jer više nisam mogao motivirati igrače. Ako više ne možete motivirati igrače, onda znate da je došlo vrijeme za odlazak"


Teravainen stiže u Chicago
Mladi napadač Chicago Blackhawksa Teuvo Teravainen će do kraja tjedna stići u Chicago iz Finske, gdje trenutno igra. Još nije službeno objavljeno hoće li se Teravainen nastupati za Blackhawkse u play offu.

Newton danas ide "pod nož"
Quarterback Carlina Panthersa Cam Newton danas će se podvrgnuti operaciji gležnja. Nakon operacija Newton neće moći trenirati 4 mjeseca, ali se očekuje da će biti spreman za pripreme Panthersa.




Rezultati:

Nogomet
Liga Prvaka
Chelsea 2 - 0 Galatasaray
Real Madrid 3 - 1 Schalke 04

Hokej

NHL
San Jose Sharks - Florida Panthers 2 : 3
Anaheim Ducks - Washington Capitals 2 : 3
Edmonton Oilers - Nashville Predators 5 : 1
Calgary Flames - Buffalo Sabres 3 : 1
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 3 : 2
Montreal Canadiens - Colorado Avalanche 6 : 3
Ottawa Senators - New York Rangers 4 : 8
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 3 : 2
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 1 : 3
New Jersey Devils - Boston Bruins 2 : 4
New York Islanders - Minnesota Wild 0 : 6
Pittsburgh Penguins - Dallas Stars 5 : 1

Oznake: NHL, hokej, nagrade, mvp, vezina, art, calder, crosby, ovechkin, Kane

19.03.2014. u 09:33 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (20)
Lipanj 2014 (18)
Svibanj 2014 (20)
Travanj 2014 (21)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (20)
Siječanj 2014 (12)
Listopad 2013 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vijesti iz NFLa, NHLa i svijeta nogometa

TABLICE

UTAKMICE DANAS:

Nema utakmica


TRENUTNO STANJE:

Nogomet:

.....

Hokej

......

Američki Nogomet

......


KONAČNO STANJE:

Nogomet:

Svjetsko Prvenstvo Brazil 2014.

Finale
Njemačka* - Argentina 1 - 0

3. mjesto
Nizozemska - Brazil 3 - 0

1. Njemačka - 4. naslov Svjetskih Prvaka
2. Argentina - 2. izgubljeno finale, oba od Njemačke
3. Nizozemska - 2. polufinale Svjetskog Prvenstva za redom
4. Brazil - 2. puta kao domaćin i prvi favorit, Brazil nije postao Svjetski Prvak


Engleska Premier League - konačno stanje

P PTS
1 Manchester City 38 86
2 Liverpool 38 84
3 Chelsea 38 82
4 Arsenal 38 79
----------------------------------------------
5 Everton 38 72
6 Tottenham Hotspur 38 69
----------------------------------------------
7 Manchester United 38 64
8 Southampton 38 56
9 Stoke City 38 50
10 Newcastle United 38 49
11 Crystal Palace 38 45
12 Swansea City 38 42
13 West Ham United 38 40
14 Sunderland 38 38
15 Aston Villa 38 38
16 Hull City 38 37
17 West Bromwich Albion 38 36
----------------------------------------------
18 Norwich City 38 33
19 Fulham 38 32
20 Cardiff City 38 30


Italija Serie A

P PTS
1 Juventus 38 102
2 Roma 38 85
3 SSC Napoli 38 78
----------------------------------------------
4 Fiorentina 38 65
5 Inter 38 60
6 Parma 38 58
----------------------------------------------
7 Torino 38 57
8 AC Milan 38 57
9 Lazio 38 56
10 Hellas Verona 38 54
11 Atalanta 38 50
12 Sampdoria 38 45
13 Udinese 38 44
14 Genoa 38 44
15 Cagliari 38 39
16 Chievo Verona 38 36
17 Sassuolo 38 34
----------------------------------------------
18 Catania 38 32
19 Bologna 38 29
20 Livorno 38 25


Španjolska Liga BBVA

P PTS
1 Atletico Madrid 38 90
2 Barcelona 38 87
3 Real Madrid 38 87
4 Athletic Bilbao 38 70
----------------------------------------------
5 Sevilla 38 63
6 Villarreal 38 59
7 Real Sociedad 38 59
----------------------------------------------
8 Valencia 38 49
9 Celta Vigo 38 49
10 Levante 38 48
11 Malaga 38 45
12 Rayo Vallecano 38 43
13 Getafe 38 42
14 Espanyol 38 42
15 Granada 38 41
16 Elche 38 40
17 Almeria 38 40
----------------------------------------------
18 Osasuna 38 39
19 Valladolid 38 36
20 Real Betis 38 25


Njemačka Bundesliga - konačno stanje

P PTS
1 Bayern München 34 90
2 Borussia Dortmund 34 71
3 Schalke 04 34 64
4 Bayer Leverkusen 34 61
----------------------------------------------
5 Wolfsburg 34 60
6 Borussia Monchengladbach 34 55
7 Mainz 05 34 53
----------------------------------------------
8 Augsburg 34 52
9 Hoffenheim 34 44
10 Hannover 96 34 42
11 Hertha Berlin 34 41
12 Werder Bremen 34 39
13 Eintracht Frankfurt 34 36
14 Freiburg 34 36
15 VfB Stuttgart 34 32
----------------------------------------------
16 Hamburger SV 34 27
----------------------------------------------
17 Nurnberg 34 26
18 Braunschweig 34 25



Francuska Ligue 1

P PTS
1 Paris Saint Germain 38 89
2 Monaco 38 80
3 Lille 38 71
----------------------------------------------
4 Saint Etienne 38 69
5 Lyon 38 61
----------------------------------------------
6 Marseille 38 60
7 Bordeaux 38 53
8 Bastia 38 49
9 Toulouse 38 49
10 Lorient 38 49
11 Reims 38 48
12 Rennes 38 46
13 Nantes 38 46
14 Evian Thonon Gaillard 38 44
15 Montpellier 38 42
16 Guingamp 38 42
17 Nice 38 42
----------------------------------------------
18 Sochaux 38 40
19 Valenciennes 38 29
20 Ajaccio 38 23


Hokej

NHL


Montreal Canadiens - New York Rangers* 2-4
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings* 3-4

Prvaci Istočne Konferencije
New York Rangers

Prvi puta nakon 1994.


Prvaci Zapadne Konferencije
Los Angeles Kings

Drugi puta u 3 sezone.


Stanley Cup Finale
Los Angeles Kings* - New York Rangers 4 - 1
Los Angeles Kingsi postali su drugi puta u svojoj povijesti osvajači Stanley Cupa.
Uz to, to je 2 naslov u 3 sezone za Kingse

Američki nogomet

NFL

Super Bowl XLVIII
Denver Broncos - Seattle Seahawks 8 : 43
Seattle Seahawksi osvojili su Super Bowl prvi puta u svojoj povijesti