Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

NHL - Konferencijsko finale Istoka, Montreal Canadiens - New York Rangers





Montreal Canadiens - New York Rangers

Trenutno je ovo jedini poznati dvoboj konferencijskih finala, stoga je nemoguće napisati najavu finala Zapadne konferencije.

Carey Price trebao je pobijediti Henrika Lundqvista da bi odveo svoju Kanadu do zlata na Olimpijskim igrama protiv Švedske.

Da bi Canadiensi došli do prvog finala Stanley Cupa nakon 1993. morati će učiniti isto.

Price i Lundqvist su glavni razlozi zašto će se ove momčadi sresti u konferencijskom finalu Istočne konferencije, koje počinje u subotu 17.5. u 19h po srednje-europskom vremenu.

Oba golmana bila su fenomenalna u ovogodišnjim play off serijama.

Price i Lundqvist su predvodili svoje momčadi u povratku iz zaostatka u pobjedama u konferencijskim polufinalu.

Obje serije, ona u kojoj su Rangersi izbacili Penguinse i ona u kojoj su Canadiensi izbacili Bruinse, su pobjeđene u 7. utakmici u gostima, oba puta protiv osvajača divizija.

Rangersi, koji su bili 2. u diviziji Metropolitan, su nadoknadili zaostatak 3-1 protiv Pittsburgh Penguinsa, te su s 3 uzastopne pobjede došli do ukupne pobjede 4-3.

Canadiensi su bili treći u diviziji Atlantic, a protiv Bruinsa su morali nadoknaditi zaostak 3-2, što su uspjeli s pobjedama u 6. i 7. utakmici.

Ako su mjerilo 3 utakmice u regularnom dijelu sezone, nije za očekivati utakmice s puno golova.

Montreal je pobijedio u 2 od 3 ovosezoneske utakmice, ali u te tri utakmice zabijeno je ukupno samo 4 gola.

Zanimljivo da u niti jednoj od te tri utakmice poražena momčad nije uspjela zabiti niti jedan gol.

28.10.2013. Canadiensi su slavili u New Yorku 2-0 pokvarivši tako otvaranje sezone na domaćem terenu za Rangerse.

Rangersi su im vratili pobjedom 1-0 u Montrealu 16.11., da bi u zadnjoj utakmici sezone u Montrealu Canadiensi slavili u prosužetku rezultatom 1-0 ,u utakmici kada je za Rangerse već sve bilo jasno i bilo im je bitno ne zadobiti nove ozljede.

Heroj pobjeda nad Penguinsima Henrik Lundqvist, u karijeri ima skor 13-11-2 protiv Canadiensa, ali se dosta mučio u Montrealu gdje ima omjer 4-5-2 sa čak 3.87 primljenih golova i samo 87.6% obrana.

Lundqvist nije pobjedio u Montrealu od pobjede 4-3 nakon kaznenih udaraca sada već davne 2009., a u regularnom dijelu utakmice u Montealu je slavio još davnije 2008.

Rezervni golman Cam Talbot je branio u zadnje dvije utakmice protiv Canadiensa i ostvario je tu jedinu ovosezonsku pobjedu 1-0, dok je Lundqvist branio samo u prvoj utakmici.

Kao kontrast tome, Price je cijelu karijeru odličan protiv Rangersa, pogotovo u Montrealu.

U Montrealu protiv Rangersa Price ima omjer 8-5-1, uključujući i 5 pobjeda bez primljenog gola, ali je bio na golu i ove sezone u domaćem porazu.

Ryan Callahan, koji je u toj utakmici zabio jedini gol za Rangerse, sada igra za Tampa Bay Lightning, kao rezultat velikog tradea u kojem je u suprotnom smjeru u Rangerse došao Martin St. Louis.

Tomas Plekanec i trenutno ozljeđeni Alex Galchenyuk su zabili u pobjedi u New Yorku, dok je u zadnjem međusobnom dvoboju, gol u produžetku postigao Brian Gionta.

Zadnji aktualni igrač Rangersa koji je zabio u Montrealu je Mats Zuccarello 15.1.2011.

Kako je već rečeno glavni razlog malom broju golova Rangersa u Montrealu je golman Canadiensa Carey Price.

Canadiensi dominiraju Rangersima u regularnom dijelu sezone od 1926. od kada postoji i NHL lige.

Sa omjerom pobjeda 328-189-94-3 i pobjedama u 12 od zadnjih 16 utakmica, Montreal ima recept za Rangerse u regularnom dijelu sezone.

Ali dominacija Canadiensa se ne nastavila i u play offu.

Iako su Canadiensi osvojili 24 Stanley Cupa naspram samo 4 New York Rangersa u međusobnom omjeru u 14 play off serija koliko su do sada igrali ove dvije momčadi su ravnopravne, sa 7 prolazaka dalje za svaku momčad.

Canadiensi i Rangersi su se sreli u konferencijskom finalu 1986., kada su je slavila momčad iz Montreala nakon 5 utakmica.

Posljednji puta u play offu su se ove momčadi srele u prvoj rundi play offa 1996., kada su slavili Rangersi rezultatom 4-2.

Tom su prilikom Canadiensi dobili prve 2 utakmice u New Yorku, da bi potom izgubili sljedeće 4 utakmice, od čega čak 3 u Montrealu.

To su i jedine tri utakmice koje su ove dvije momčadi igrale u play offu u Montrealu od kada su se Canadiensi preselili u Bell Centre, tako da Rangersi do sada imaju 3 pobjede iz 3 utakmice u Bell Centreu u play offu.

Rangers su vodeća momčad Istočne konferencije u broju gostujućih pobjeda u regularnom dijelu ove sezone sa čak 25, dok su u play offu pobjedili u 4 od 7 gostujućih utakmica, jednu u Philadelphiji i čak 3 u Pittsboughu.

Međutim protiv Canadiensa u gostima Rangersi imaju gori skor nego protiv ijedne druge od “Original Six” momčadi sa skorom 65-200-40-3.

Ovosezonska pobjeda 1-0 je jedina u zadnjih 10 pokušaja.

Povrh toga, Rangersi nisu zabili 2 gola u Montrealu od 5.2.2011.

Tako da bi Rangersi nakon 20 godina ponovno došli do finala Stanley Cupa moraju preći preko visoke planine, kako u ovom trenu izgleda Montreal.

Canadiensi su svoj zadnji Stanley Cup naslov osvojili 1993., dok su Rangersi svoj zadnji Stanley Cup naslov osvojili 1994., međutim niti jedni niti drugi nisu bili u finalu Stanley Cupa od tada.

Najbolji obrambeni igrač Rangersa Ryan McDonagh bi je prvi pick Canadiensa 2007. ali je tradean u New York u zamjenu za Scotta Gomeza.

Trener Rangersa Alain Vigneault bio je trener Canadiensa od 1997. do 2000. i na toj poziciji ga je zamijenio današnji trener Canadiensa Michel Therrien.

Canadiensi imaju odličnu učinkovitost igre sa igračem više, postignu gol u 26.3% slučajeva, dok Rangersi to učine u samo 10.9% situacija sa igračem više.

Usprkos toga Rangersi polažu nade u neusporedivo bolju obranu sa igračem manje, te u činjenicu da su od preostalih momčadi u play offu najbolja momčad po broju golova u igri 5 na 5.


Kratke vijesti:


Alcantara propušta Svjetsko Prvenstvo
Igrača Bayern Münchena Thiago Alcantara propustiti će Svjetsko Prvenstvo. 23-ogodišnji Španjolac se našao na proširenom popisu španjolske reprezentacije, ali zbog portganih ligamenata koljena morati će na operaciju zbog koje će propustiti Svjetsko Prvenstvo.

Chara u 4. utakmici protiv Canadiensa slomio prst na ruci
Kapetan Boston Bruinsa, Slovak Zdeno Chara slomio je prst na ruci u 4. utakmici druge runde play offa protiv Montreal Canadiensa, te mu je potrebna operacija. Tu informaciju je potvrdio generalni menađer slovačke reprezentacije Otto Sykora. Predsjenik Bruinsa Cam Neely izjavio je da nije bio svjestan da je Chara pretrpio ozljedu.

Seahawks rješavaju nedostatak wide recievera
Slabu točku momčadi koja se pojavila odlaskom Goldena Tatea u Detriot Lionsa aktualni osvajaći Super Bowla Seattle Seahawksi su izgleda uspješno popunili na draftu. Naime na draftu su Seahawksi izabrali obečavajuće wide recievere Paula Richardsona sa Sveučilišta Colorado u drugoj rudni drafta sa svojim 1. pickom i svestranog Kevina Norwooda sa sveučilšta Alabama u 5. rundi drafta. Očekuje se da će obojica izboriti mjesto na konačnom popisau 53 igrača za sljedeću sezonu.


Rezultati:

Nogomet

Njemačka kvalifikacije za Bundesligu
Hamburger SV 0 - 0 Greuther Furth


Post je objavljen 16.05.2014. u 10:33 sati.