Pisino-Montona ciclismo

10.05.2020.

Još prije neko vrijeme, našli smo se u situaciji u kojoj nismo znali koji je dan u tjednu. Vikend je bio svaki dan i većini je to bilo nepodnošljivo. Zato valjda tolika hajka i žudnja za sutrašnjim danom kada će ugostitelji KONAČNO otvoriti svoja vrata - punit će se opet kase kad masa ispija kavice i slično. Sve od toga može se radit i doma, ali većina ima posebne potrebe. Bilo je lijepo biti "normalan" u ovom periodu karantene. Kako je jedan mem u internetskom moru memova poručivao uz fotografiju dugokosog čovjeka koji spava na kauču: inače lijeno đubre i niškoristi, a danas heroj i spasitelj života! Da Vam dam jedan savjet, pogotovo onima koji za svoj (kreativni) posao trebaju ono što su Grci nazivali scholé: uvijek se osjećajte kao heroji čak i kad Vam društvo tvrdi da ste suprotno. To nije samo očuvanje integriteta, to je zdravi stav s kojim se krećete dalje u životu. Klišej, ali nitko Vas ne smije (a ni ne može) omalovažavati. Okružite se onima koji to ne rade, a ako to znači ostati jedno vrijeme sam - odlično!

Želje: "Evo me, blizu je..."

Realnost (zadaje šamar): "U ku***!"

Oni koji znaju talijanski već su na tragu naslova mogli zaključiti o čemu se radi, iako je moj talijanski na razini onog od poručnika Alda Rainea (Brad Pitt) iz Inglourious Basterdsa.


No, budimo pristojni i realni, nije bilo toliko strašno. Taktički sat kaže da sam od Pazina do Motovuna prošao devetnaest i pol kilometara pa je na kraju izleta, budući da sam se vraćao po istom putu, to iznosilo jedno 39 kilometara bicikliranja. Uspona, a i spustova, ima. Podsjetila me Istra i po tome, ponovno, na moje Zagorje. Već je teško pratiti što je "moje" jer sve postaje moje, ali lijepo je naglasiti da se doma možemo osjećati bilo gdje.
"Otvor' ženo kapiju, man' se očenaša"

Marko je volio lavove 1

Marko je volio lavove 2

Kao i po putu do Motovuna, pri samom vrhu već opažam kako se ugostitelji pripremaju za goste koji sutra, nadaju se oni, dolaze! Terase se postavljaju, provjeravaju se sve potrebne stvari. Poneki/a dućan/suvenirnica je otvoren/a. Vrše se i građevinski radovi, a na samom vrhu, kod ulaska u zidine susrećem dva para koji zaljubljeno razgledavaju i gledaju u daljinu. Ulaz se ne naplaćuje i "rampa" je otvorena te ulazim unutra i ja.
Pogled na Mirnu - s ovakvim pogledima smo prošle godine popili pivo i bilo je baš prekrasno

Centar Motovuna - prazan i peče zvezda s neba

U ravnini odlazeće Mirne i iznad motovunskih krovova - sigurno je prekrasno ovdje i živjeti, motovunski gospari su sretnici

Sad kreće šetnja po zidinama

Baš se lijepi pogledi pružaju na sve strane. Nažalost, fotografije to nikako ne mogu dočarati baš onako kako vidi oko pa mi se više puta čini kako će sad ispasti dobra fotka, a onda dok se sve to u toj maloj kutiji skupi, nestane skoro sve čarolije. Sviđa mi se Ćićarija u pozadini, uvijek je tu

Tu sam se spustio (na vrhu te ceste, prije zavoja - malo više od centra fotografije - slikane su prije dvije fotografije u ovom zapisu, vidik-ovac), a tu ću se sad bome i morati penjati

Netko bi možda rekao da nije taj naš Veli Jože baš EKO, ali on se barem poštedio prerade drva pa koristi cijelo drvo kao metlu. Dobri div Veli Jože postao je narodni simbol moći i snage. Vladimir Nazor, veliki čovjek. Nije samo Veli Jože njegov i Dedek Kajbumščak je njegov! Oni su naši!

Provlačim se do početne točke obilaska i polako započinjem spust iz Motovuna

Treba biti oprezan prilikom spuštanja jer ima zavoja, pokoji automobil, a bicikl je "nemiran", želi pod pritiskom medvjeđe težine vozača poletjeti prema dolje. Možda zna da je gazda već pomalo gladan pa ga želi čim prije vratiti kući? No, prije nego odlazim sa tla motovunskog, pozdravljam jednog malog bijelog psića koji me prilično tužno gleda. Spava na ulici, ali ne izgleda mi izgladnjelo. Možda je nečiji. Previše je životinja na cesti. Para mi to srce. Kad smo već kod životinja, negdje kod Škropeta nailazim na ograđeno prebivalište obitelji koza. Kozlići su bili jako simpatični, a jedan od njih, Bjelko, kiše ili pljuje dok me vidi u znak pozdrava. Nastavljam dalje derati cestu na svom vjernom cestoderu koji je, uzgred, sa mnom već kojih dobrih petnaest godina. Ne da se, ide i dalje!
Škropetska obitelj koza

Spust do Pazina je naprosto brutalan. Aparatus kaže da sam najviše jurio 57 km/h. Zaokrećem kraj Berama i ulazim u Pazin te sam nakon prelaska pazinskog mosta i jame kod kuće. Dobra pozicija. Dobar život. Navečer odlazimo do Parenza/Poreča u posjet obitelji Kozić te šećemo uz more i ispijamo pokoje pivo.


GPS trag bicikliranja

Što je sljedeće u planu biciklom? Tko to zna, ali bacam oko na Plomin, a na kraju će morati pasti i Poklon, a onda i Vojak? Godi mi kombinacija trčanja, planinarenja i bicikliranja. To je to, dragi moji, subota je bila dobra. Završavam ovaj tekst i već sam jednom nogom u planinarskoj opravi. Kuda? Saznat ćete!


Oznake: biciklizam, Pazin, Motovun

<< Arhiva >>