petak, 26.06.2009.

The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Patnja - Zatvor je Pakao (2004)

Photobucket


Razvojni tim: Surreal Software
Izdavač: Midway Games / Zoo Digital Publishing
Platforma: PlayStation 2, Xbox, PC
Izdan: 09. ožujka, 2004 godine
Žanr: Survival horor / pucačina iz trećeg lica
Foršpan igre...
Mode: Single player
Predikat: M, 18+
Originalna muzika: Erik Aho

Glasovi:
Mark Berry..........................................(Dallas, Luther)
John Patrick Lowrie............................(Hermes i Sergei)
John Armstrong..................................(Killjoy i Horace)
Ross Douglas....................................(Clem)


Photobucket Česte scene igre


PRIČA:
"- Čovijek po imenu Torque dolazi u zatvor Abbot State Penitentiary na otoku Carnate, koji se nalazi oko 18 kilometara od Marylanda. On je osuđenik na smrt jer ga je zakon optužio da je ubio svoju ženu i dvoje malodobe djece.
Sam Torque se ne sjeća tog događaja, no dok on u svojoj ćeliji razmišlja što se tog kobnog dana stvarno dogodilo cijeli zatvor počne podrhtavati u potresu. Nakon nekoliko minuta Torque je na slobodi i jedino na pameti mu je bijeg, no u mračnim prostorijama zatvora vreba nešto više nego što su to dobro naoružani čuvari, jer i oni i zatvorenici vrlo brzo postaju plijenom okrutnih i grotesknih spodoba, koja kao da isu stigla ravno iz pakla, čiji je jedini cilj pobijati sva ljudska bića u velikom zdanju.
Torque mora iskoristiti svo svoje znanje i umijeće da bi se izvukao iz kaosa koji je nastao u zatvoru, no mračne sile imaju posebnu namjenu za njega..."Photobucket obračun sa grupom Slyera


RECENZIJA:
- Već dugo vremena sam imao na pameti odigrati ovu igru, ali uvijek su me snašli neki nezaustavljivi problem - ili mi je tada grafika bila prejaka za moj ondašnji comp ili sam imao komplikacija sa samim compom (kvarovi, igranje drugih igara..). No, nakon što sam 2008 godine kupio Bug br. 192 u kojem je cijela igra besplatna (skinuti je možete na GamerShell) sinoć sam napokon odlučio odigrati cijelu igru tako da napokon i to napravim kako spada.
Nakon odigranog mogu reći da sam bio izenađen igrivošću i ugođajem u igri. Evo dojmova:


Dobre strane:
- danas je igra besplatna za skinuti (1.26 GB)
- atmosfera i ugođaj čine igru jednom od najboljih što se toga tiče
- igra ima solidnu grafiku i za današnje pojmove još dosta dobro izgleda
- ovo je čistokrva horor igra bez imalo humora sa mnogo nasilja (lete udovi, glave) i krvi, te prepuna prostih riječi u skoro svakoj rečenici
- naglasak igre na akciju, a većina radnje se događa u realnom vremenu (vrlo malo cut scena)
- Insane mod kod Torquea koji izvlači igrača iz gabule kad se nađe okružen sa 10-15 čudovišta (a recimo nema metaka za bacanje)
- igra sa zanimljivom pričom
- okoliš i prostorije u igri
- sučelje
- mogućnost igranja u trećem ili prvom licu s tim da se tijekom igre igrač može izmjenjivati u oba lica
- zvuk (jedan od ključnih elemenata, naručito kad dolaze protivnici), te kamera
- igra ima više završetaka (zavisi želi li igrač biti dobar i surađivati sa preživjelima ili će biti zao i pobiti sve što se kreće) tj. Dobar, Neutralan i Loš završetak
- u igri kao oružje imate Tommy Gun (uz onaj iz video igre Mafija najbolji po zvuku pucanja i preciznosti), te se na par mjesta koristite pravom mitraljezčinom
- zadnji glavni Boss


Photobucket jedan od Festera sa svojim opasnim štakorima


Loše strane:
- možda malo prekratka (6-10 sati igranja)
- pretjerivanje u nekim djelovima sa vizijama
- nije toliko jeziva koliko recimo Silent Hill i slične hororičnije igre u kojima je atmosfera naglašenija (a bogme i ograničeni ste sa streljivom)
- mali broj glavnih bosova
- mali izbor oružja
- glasovi likova su mogli biti malo bolje odrađeni
- priča je trebala biti u nekim djelovima manje zbunjujuća
- poglavlje 11: Hate the Sin, not the Sinner je preteško gledajući ostala (da ovo je onaj dio gdje možete danima lunjati u potrazi za izlazom)
- ne podržava multiplayerZavršna riječ:
- Igra je linearnog karaktera (znači da se ne možete izgbiti, jer možete ući samo na ona vrata koaj vam igra dopušta) no isto tako dopušteno vam je istraživati prostorije. Iako grafika nije nešto očaravajuće, jer je igra napravljena prije 5 godina meni ona nimalo ne smeta. Uvijek sam stavljao naglasak na igrivost i ugođaj nego na prelijepu grafiku (današnje igre se više oslanjaju na grafiku, a sve ostalo stavljaju u drugi plan).
Sviđa mi se to što je u igri naglasak stavljen na akciju (predivne scene vi sa mitraljezom protiv jedno 20-30 Marksmena ili 15-20 Slayera) i jezivu atmosferu (izdvajam scenu kad Slayeri dolaze pa svojim oštricama vuču po betonu....da se naježiš), dok je mozgalica ala Resident Evil svedeno na minimalac (one koje se pojavljuju se vrlo realno odrađene). Još jedna dobra strana igre je neprestana promjena okoliša od zatvora do starog zdanja, pa od pješčane obale sve do tunela i litica.

Neprijatelji u igri nisu toliko teški (igrao sam na normal težini od 4 moguće, i umro samo 6 ili 7 puta tijekom cijele igre) no borba protiv njih je jedan prelijepi doživljaj, jer kreature (dizajn radili ni više ni manje nego ekipa iz Stan Winston Studija) nemaju uvijek isti napad i pristup napadu. Samo pripazite da kad odete na Insane mod da ne smije isteći do kraja jer vam počinje istjecati zdravlje, a da također ne pretjerate sa davanjem lijekova za ozdravljenje.
Sljedeći put kad budem igrao igru igrat ću je na Hard težini i to u prvom licu (kao iznenađenje same igre krenut će se sa alternativnim početkom, što je priznat ćete slatko). Kamera je pristojna i uvijek igraču daje lijep pogled na ono što je ispred njega, što je kod ovakve vrste igara presudan element kad krene obračun.

Kako vidite igra je odlična (samo nemojte zaboraviti u svakom mogućem trenutku napuniti oružje, jer punjenje je malo sporije; a obavezno prošarajte okolišom jer ćete uvijek naći ili bočice za zdravlje ili municiju) i jedna od najboljih ovakve vrste. No, najbolje od svega je to što nema neku negativnu stranu nego neprestanu akciju gdje se koljete sa gortesknim i jako dobrim protivnicima, gdje krv lipti, meci ostaju u zidu, a jeziv ugođaj i atmosfera okružuje igrača neprestano.
Preporučam vam da što prije odigrate ovu igru. Oni koji ne znaju dolazi i istoimeni film 2011 godine, gdje režiju i scenarij potpisuje Marcus Adams (The Marksman sa W. Snipesom), a glavnog lika Torquea će glumiti crnoputi glumac Chiwetel Ejiofor (Huey Lucas iz Američkog Gangstera). I nadam se da će film biti barem 50% dobar kao igra.


Photobucket još jedan od krvavih obračuna


Ćudovišta i savjeti:

SLAYER
- to su goteskne beštije koje od lakta i koljena umjesto ruku i nogu imaju sječiva
- kada ste u okršaju sa Slayerima dobra je taktika kružiti oko njih i pucati (kad je jedan u pitanju) ili ići lijevo desno ili se bacati ulijevo ili udesno (ako ih ima više)
- raznesite im glave jer će vas tako teže pronaći, a nakon poglavlja 11: Hate the Sin, not the Sinner to je svakako preporučljivo jer ako im ne razneste glave opet će oživjeti i dati vam problema
- koliko sam uspio vidjeti ima ih 3 vrste mali, srednji i veliki (crveni i bijeli)
- za njih je svako oružje dobro no preporučam sačmarku nakon 11-tog poglavlja, jer ako se nađete u klinču sa njima vrlo brzo ostanete bez glave (doslovno)
- dobra je stvar koristiti i svjetiljku jer se oni nje boje i ako vam dođu preblizu mogu se čak i zapaliti
- čuvajte se njihovih smrtonosnih pirueta


MARKSMEN
- ogromne zvijeri sa šest puški na leđima koje izgledaju kao gajde (ako budete pogođeni odnesu vam trećinu zdravlja)
- malo teži protivnici no baš zato jer su glomazni bili su mi najlakši
- sačmarka je najbolje oružje za blisku borbu, dok kombinacija bombi (pripazite kako bacate dinamit da se ne bi odbio i vratio vam se) i Tommy Guna dobro dođe kad ih ima više ali su dalje do vas


MAINLINERS
Photobucket jedan od zajebanijih trenutaka igre

- žabljolike kreature koje su u igri najdosadnije i najopasnije u skučenom prostoru
- iako sačmarka dobro dođe ipak bih izabrao pištolje i Tommy Gun, dok se bombe ne isplati trošiti
- ako vam koja od tih kreatura skoči za vrat (a hoće sigurno) pritišćite brzo tipku za pucanje da bi ih skinuli sa vrata


NOOSEMAN
- to su neka vrst leševa bez donjeg dijela (samo trup) koji vise na konopu i koji se tu i tamo pojave
- da ih se riješite pritišćite brzo tipku za pucanje


BURROWES
- još jedna vrsta pomalo humanoidnog monstera koji dolaze iz zemlje a nalik su onim crvima iz Resident Evil serijala
- lako ih je primjetiti po rovanju ispod zemlje
- sačmarka i Tommy Gun su najbolje riješenje za njihovo odstranjivanje, a izbjeći njihove lance je vrlo lako


FESTERS
- ogromna spora i vrlo opasna bića nalik skrpanim krvnicima iz srednjeg vijeka, otporna na metke
- čuvajte se njihovog oružja jutarnje zvijezde jer oduzima pola zdravlja, a također gadovi ispuštaju eksplodirajuće vrlo brze štakore (napasni mali jebivjetri)
- bombe, molotovljevi kokteli i požarna sjekira su najbolji lijek protiv njih, a ako ih ima 3-4 onda upalite Insane i ožeži diko


INFERNA
- male djevočice koje se brzo pretvore u goruće demone
- po meni najbolji i najzajebaniji protivnici (čuvajte se njihove vatre) za koje na daljinu pali dinamit, a onda ih dovršite Tommy Gunom
- kad ih ubijete pucajte i užareni pepeo koji ostane iza njih, jer bi se mogle ponovo pojaviti i to u trenutku kad baš ne treba


Bosove neću predstavljati da ne ubijem draž igranja...nešto i vama ostavljam


Najbolji dio igre:
- svaki Insane (čuvajte ga za samo teške trenutke) koji igrač napravi sa Torqueom (ako ste gledali Hulka onda znate na što mislim)
- strojnica protiv 30-tak Marksmana
- borba protiv zadnjeg ogromnog bosa

00:01 • Komentari ( 1 ) • Print#

nedjelja, 21.06.2009.

Funny Man (1994)

Lakrdijaš (1994)

Photobucket


Produkcija: Funnyman Films / Nomad Productions / Redman Entertainment
Redatelj i scenarij: Simon Sprackling

Uloge:
Tim James (Funny Man)..............................Christopher Lee (Callum Chance)
Benny Young (Max Taylor)...........................Matthew Devitt (Johnny Taylor)
Pauline Black (Psihički Komandos).............Ingrid Lacey(Tina Taylor)
Chris Walker (Hard Man).............................Rhona Cameron (Thelma Fudd)Film je izašao u kina 07, listopada, 1994 godina
Trajanje: 90 minuta
Budžet: oko 1 000 000 Ł
Nagrade:
1995 godina - nominacija za najbolji film festivala Fantasporto


Photobucket Psihički Komandos sa afro frizurom


SADRŽAJ:
"- Kada bogati producent Max Taylor na pokeru dobije veliko i staro zdanje od šutljiva i sredoviječna gospodina Calluma Chancea niti ne smunja kakve ga nevolje uskoro očekuju, jer kad dođu u razgledavanje posjeda nehotice probude demonsku dvorsku ludu, kome je samo jedna stvar na pameti - ubiti sve one koji uđu u kuću."


Photobucket Luda 'zalijeva'


RECENZIJA:
- Dugo sam se premišljao da li da gledam ovaj film ili ne, jer ono što sam uspio vidjeti stvarno me je tjeralo na to da ga pogledam. Pošto je danas padala jaka kiša praćena sa grmljavinom rekoh si...pogledaj ga. I sad kad sam ga pogledao steknuh ove dojmove:

Što valja kod filma:
- Christopher Lee
- Tim James kao Funny Man tj. demonska dvorska luda
- Funny Man se ponekad obraća gledatelju
- ima dobrih momenata, te dvije odlične trash smrti
- specijalni efekti i šminka
- pojava likova poput Psihičkog komandosa i Thelme
- par humornih scena i situacija


Što ne valja kod filma:
- Christopher Lee ima cameo pojavu od jedva 2 minute sve skupa
- radnja i karakterizacija likova, scenarij i većina njegovih dijaloga
- par nemaštovitih killova
- snimljen u krivom desetljeću
- nije smiješan koliko bi trebao biti
- ovo nikako ne spada u kultne horor filmove (pa čak ni u Britanske)


Photobucket Funny Man licem i bradom

Završna riječ:
- Eto, sad znate da iako se film reklamira kao da je C. Lee jedan od glavnih glumaca on samo statira u maloj i skoro beznačajnoj cameo ulozi (najverojatnije činio uslugu nekom svom prijatelju) koju je snimio za 1 dan.
To je svakako jedan od minusa filma, jer nije trebalo ići na tu kartu. Cijeli film izgleda jako pristojno sa svojim milijunčekom funti u budžetu, a još ako se gleda da je ovo u stvari trash film (počeo kao kratkometražni, a završio kao dugometražni) koji je imao sreću da bude potpomognut tako visokom svotom. Baš zato ovaj film sa mnogo trash (likovi, killovi) elemenata izgleda iznenađujuće dobro (kamera, efekti), no isto tako bi trebao bolje izgledati u scenarističkom dijelu (ali da zadrži svoj trash element) koji bi trebao sadržavati i pozadinsku priču o Funny Manu, a koje ovdje uopće nema.

Vidi se da je redatelj i scenarist Simon Sprackling imao dobrih zamisli i ideja, no to u svom scenariju nije dolično pretočio u solidan tekst, a u praksi to izgleda samo kao polovičan proizvod. Ponekad je slabo tempirao scene koje su trebale biti smiješne, pa baš zato u filmu fali više stabilnog crnog humora.
Uvođenje trash likova poput žene po imenu Thelma obučene baš kao Velma iz crtića Scooby Doo, te najjači lik filma Jamajčanke sa afro frizurom i jamajčansko-engleskim žargonom (rasta man spika) koja je ujedno i Psihički komados (što ovo znači ni ja zapravo ne znam) čija je lijeva ruka mutirana da bude bacač raketa i mitraljez (još luđe izgleda kad se to vidi na filmu).
Što se tiće glavnog negativca Funny Mana tj. demonske dvorske lude koji izgleda kao daleki rođak Rumpelstiltskina (Rumpelstiltskin,1995) ili križanac Djinna iz serijala Wishamster (lice), irskog vilenjaka iz serijala Leprechaun (humor, ubojstva) i Freddya Kruegera (crni humor, ubojstva) izgleda jedan od pamtljivih negativaca u horor filmu, a to možemo zahvaliti i nadahnutoj preformansi glumca Tima Jamesa.

Napomenuo bih da film ima i dva jako dobra ubojstva gdje Luda raznese jednom od likova mozak (vidi se mali utjecaj prvog Evil Deada) i ubojstvo komičnom bombom (kao on koju je držao jednom inspektor Jacques Clouseau, samo je na ovoj pisalo i BOMBA), a čiji je utjecaj Jacksonovog Bad Tastea više nego očigledan.
Koliko su trash elementi izraženi u filmu vidi se baš po ova dva ubojstva, na čiju je izvedbu vjerujem najviše love i otišlo. Šteta što je film snimljen u 90-tima, a ne u 80-tima, jer bi sigurno kod mene imao veći kredit. Ovako je unatoč svim dobrim stvarima film samo prolazna zabava za pogledati jednom i više nikada.
A ovo je mogao biti stvarno zanimljiv film koji bi mnogi pamtili...šteta što je redatelj Simon ipak ograničenih mogućnosti. Gledati ako imate volje...


THE SCENA:
- Thelma ostaje bez mozga

Photobucket- ubojstvo komičnom bombom

Photobucket

23:26 • Komentari ( 0 ) • Print#

srijeda, 17.06.2009.

Halloween (2007)

Noć Vještica (2007)

Photobucket


Produkcija: Dimension Films / Nightfall Productions / Spectacle Entertainment Group / Trancas International Films / The Weinstein Company
Redatelj i scenarij: Rob Zombie
Prema originalnom scenariju iz 1978: John Carpenter i Debra Hill
Muzika: Tyler Bates


Uloge:
Malcolm McDowell (Dr. Samuel Loomis)........................................Scout Taylor-Compton (Laurie Strode)
Tyler Mane (Michael Myers).............................................................Daeg Faerch (Michael Myers s 10 godina)
Sheri Moon Zombie (Deborah Myers)..............................................William Forsythe (Ronnie White)
Danielle Harris (Annie Brackett).......................................................Kristina Klebe (Lynda)
Danny Trejo (Ismael Cruz)..............................................................Tom Towles (Larry Redgrave)
Bill Moseley (Zach 'Z-Man' Garrett)..................................................Leslie Easterbrook (Patty Frost)
Udo Kier (Morgan Walker)...............................................................Dee Wallace (Cynthia Strode)
Ken Foree (Big Joe Grizzly)............................................................Sid Haig (Chester Chesterfield)
Brad Dourif (šerif Lee Brackett)......................................................Richard Lynch (ravnatelj Chambers)


Film je izašao u kina 31. kolovoza, 2007 godine
Trajanje: 121 minuta (unrated verzija)
Budžet: između 15 i 20 milijuna $
Zarada: 79 101 320 $ (Svijetska zarada sa SAD-om); 58 267 260 $ (SAD)
Zarada u prvom vikendu u SAD-u: 30 591 760 $ (u 3 472 kina)
Službene stranice filma i foršpan
Youtube foršpan...


Photobucket 10-godišnji Myers

SADRŽAJ:
"- Noć vještica, 1963., Haddenfield. 10-godišnji Michael Myers otuđeni je i mentalno nestabilni dječak koji se nalazi u umobolnici pod nadzorom dr. Sam Loomisa nakon što je ubio očuha te svoju stariju sestru i njezinog dečka.
17 godina kasnije biva slučajno otpušten iz bolnice i sad je u potrazi za svojom mlađom sestrom Laurie.
Dr.Loomis je u panici te pokušava spriječiti novu tragediju."


PhotobucketRECENZIJA:
- Nakon recenzije rimejka "Petka 13-tog" odlučio sam ponukan željama ljudi koji čitaju ovaj blog da napravim recenziju i rimejka "Noći Vještica". Znači ostajemo još malo u tim vodama, a za početak ću utabati put sada već standardno dobrim i lošim aspektima ovog filma:


Što valja kod filma:
- glumačka postava
- maska Michaela Myersa
- rated verzija bijega i alternativni kraj
- ugođaj i atmosfera u pojedinim scenama
- ubojstva likova koje glume poznati horor glumci i kvalitetni glumci poznatog lica, no slabo poznatog imena, a koji su glumili u C / ŽNj produkcijama filmova akcije iz 80-tih godina prošlog stoljeća
- Big Joe Grizzly scena
- Halloween tema
- fotografijaŠto ne valja kod filma:
- ovo je trebao biti još jedan nastavak u serijalu, a ne remake originala
- odrasli Michael Myers i svi oni odgovori - Zašto? Kako? Zbog čega?
- nema više The Shapea samo obično regularni masovni serijski ubojica
- većina dijaloga
- 30 minuta predug
- spor u nekim dijelovima
- plošni likovi sa beznačajnom karakterizacijom
- redateljeva vizija samog filma


Photobucket kao junior Myers nije znao čemu služi bjezbol palica


Završa riječ:
- Za mene je Rob Zombi osrednji redatelj iza kojeg stoji samo jedan jako dobar film "The Devil's Rejects" (2005), no isto tako je i čovjek koji voli horor žanr, što se u svakom njegovom filmu i vidi (mislim na pojedine scene u njegovim filmovima).
Druga stvar koja mi je na pameti je ta da Carpenterov film iz 78' nije nikada trebao biti rimjekan na ovakav način (usudit ću se reći i sljedeće - Carpenterov film je jedan od rijetkih horor filmova koji je toliko savršen da nikad i nije trebao dobiti remake, baš poput Hitchova "Psiha"). Rob je kod ovoga filma napravio tri ogromne i vrlo važne greške (pri tome nemojmo zaboraviti da ovdje govorimo o čistom rimjeku originala, pa su usporedbe neophodne i jako potrebite):

- predug prolog od 26 minuta gdje dobijemo objašnjenje zašto je M. Myers počeo ubijati. Nemojmo zaboraviti da je za ovakvo što Carpenteru trebalo 2-3 minute sa naglaskom da nikad nije objašnjeno (namjerno!!) što ga je navelo da ubija.
Druga stvar je u načinu pristupa, jer je Carpenter svog 6-godišnjeg Myersa (glumio ga je Will Sandin) postavio kao slatkog dječaka u skladnoj obitelji srednje staleži, dok je Zombi svog Michaela od 10 godina (pomalo jezivi Daeg Faerch) stavio u neskladnu siromašnu (tzv. white trash) obitelj čiji su članovi odviše stereotipni (govor, karakterizacija...) najviše zahvaljujući ispodprosječno napisanom scenariju (opet kriv R. Zombi, jer je on ujedno i scenarist filma).
Tako odmah na početku gubimo Carpenterovog The Shapea, koji je ikarnacija zla čija skoro nadranravna pojava i kretnje izazivaju jezu i strah (uz dobru igru kadra i sjene, te odličnog tempiranja jednog i drugog), dok kod Roba dobijamo običnog psihopatskog serijskog ubojicu sa tipičnim djetinstvom (disfunkcionalna obitelj i nasilje, školski nasilnici, povlačenje u sebe i razvijanje ubilačkog nasilničkog ponašanja, ubijanje životinja i na kraju ljudi...a još je samo falilo da piša u krevet da slika bude potpuna) što ga izjednačava sa životima stvarnih serijskih ubojica poput Henrya Lee Lucasa ili Pedra Lópeza, što više spada u trilere ili krimiće nego u pravi horor žanr.
Ja znam da se Zombi zakačio na taj serial killer đir, (vidi njegov prvjenac "House of 1000 Corpses" (2003) i "Vražije Otpadnike" pa će ti sve biti jasnije) i da "TCM" Tobe Hoopera kao film ima jak utjecaj na njegov redateljski opus, ali jeben mu "Noć Vještica" nije "The Texas Chain Saw Massacre" (1974) niti je Michael Myers Thomas Hewitt aka Leatherface.
Zašto bi Myers uopće trebao imati 'objasnimo sve' motivaciju uopće??


Photobucket Myers sa klasikom u ruci

- Tyler Mane (odličan kao Sabertooth u prvom X-Man filmu) je za mene čisti promašaj kao Myers ne zbog glume nego jer je glumac preglomazan i previsok sa svojih 206 cm visine da bi glumio Michaela. Svi glumci prije su bili visine od 178 do 189 cm što je bilo idealno (pogotovo ovih 189 Georgea P. Wilbura tj. Myersa iz 4 i 5 dijela serijala). U Zombijevom filmu Myers izgleda kao Hulk, kojem ne treba nikakva jebena kuhinjska nožina od kojih 25 cm da bi ubila čovjeka, već gole ruke.
Kad tolika gromada krene u ubijanje (koknuo Kena Foreeja i njegovih 196cm visine) onda se stvarno zapitaš kakve šanse ima mala krhka Scout Taylor-Compton (Laurie Strode) sa svojih 160 cm i sve to postaje ili dosadno ili smiješno (nažalost više ovo drugo).

- Zadnja no ne i najmanje važna greška je ta što niti sam R. Zombi nije znao kako da snimi film pa tako imamo nekoliko verzija filma koje su mi zadale najviše problema jer više nisam znao što je što, a pogledao sam ih sve. Tako imamo Radnu (workprint), Kino (theatrical rated od 109 min) i Redateljevu (unrated director's cut od 121 min) verziju.
Ljudi ima tu svega i svačega...pravi kupus i salata i trebale bi vam sve verzije da dobijete pravu sliku filma, a pogotovo sada kada dolazi i nastavak "H2" čija je premijera 28, kolovoza ove godine. To govorim zbog dr. Loomisa i kraja filma (e sad ovo sve ovisi o verziji koju ste gledali).
Iskreno meni se dopada verzija gdje Myers pobije policajce (Bill Moseley, Leslie Easterbrook i Tom Towles) i tako pobjegne iz psihijatrijske bolnice, nego ona ultra loša, naporna i glupa scena sa nepotrebnim i ogavnim silovanjem, a što se tiče kraja filma - alternativna verzija kraja (čini mi se da je to iz workprint verzije) gdje policajci izrešetaju Myersa mi je mnogo bolja nego gdje mu Laurie sama drastično presudi.


Usporedba ako vam ne smetaju spoileri:
Originalni kraj filma
Alternativni kraj


Ovo je jedan od lošijih rimejkova, te najlošiji film u cijelom serijalu, no isto tako jedan od boljih slashera novije generacije (čitaj od 1990-te naovamo). Po meni je film svojevrsno razočarenje gdje nažalost glavni pozitivni likovi uopće nisu simpatični, dok Malcolm McDowell kao dr. Loomis daje solidnu glumačku interpretaciju no nikako mjerljivu i usporedljivu sa onom legende Donalda Pleasencea.
Isto tako moram reći da se rimejk "Petak 13." unatoč manama sadržajno bolje drži i funkcionira nego "Noć Vještica" i da isto tako novi Jason bolje izgleda od Myersa.
No, jedno mu moram priznati i zbog čega najviše ovaj film treba biti gledan - ima impresivnu glumačku postavu sastavljenu od kultnih glumaca i glumica čiji je glumački doprinos horor žanru nemjerljiv (gdje je Rob Zombi uspio izvući Richarda Lyncha legendu C akcića?? pitam se) od kojih se većina nađu Myersu kao žrtve.
A scena okršaja između Big Joe Grizzlyja i Michaela Myersa je najsvijetlija točka filma.
Pogledati na vlastitu odgovornost, jer ne samo što film traje 2 sata već i zbog toga što se nekima ipak ovaj Zombijev pristup serijalu svidio, pa nitko ne govori da bi ste se trebali u potpunosti složiti sa ovom mojom recenzijom...


Photobucket


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Emma Stone (Zombiland) je bila na audiciji za ulogu Laurie Strode
- Danielle Harris koja glumi Annie Brackett je imala 29 godina tijekom snimanja filma
- Oliver Stone je trebao raditi na projektu (vjerojatno kao scenarist) no na kraju je odustao zbog režije "World Trade Center" (2006)
- zbog smrti Moustaphe Akkada (ubijena u terorističkom napadau u Joradnu, 2005 godine) producenta prošlih 8 Halloween nastavaka produkcija filma je kasnila
- prije nago je odobrena Zombijeva verzija filma, studio je dao zaleno svijetlo projektu "Halloween: The Missing Years" o Myersovim danima u psihijatrijskoj bolnici
- ovo je već treći film iz Halloween serijala u kojem Danielle Harris glumi. U oba prijašnja "Halloween 4: The Return of Michael Myers" (1988) i "Halloween 5" (1989) je glumila Jamie Lloyd
- u jednoj od ranijih scena u filmu na TV-u vidimo crno bijeli klasik "White Zombie" (1932), što je posveta i filmu, ali i Zombijevom istoimenom bandu sa kojim je prašio tijekom 80-tih i 90-tih
- Adrienne Barbeau je imala malau ulogu u filmu no njen lik je izbačen tijekom posljednje montaže filma
- kada oslijeđena Annie bira 911 govori službenici preko telefona da je u ulici Winchester, što je aluzija na produkcijsku kompaniju istog imena, koja je producirala "The Thing from Another World" (1951), koji je igrao na TV-u Carpenterovoj "Noći Vještica"
- grupe "Kiss" i "The Misfits" su mnogo utijecale na glazbenu karijeru Roba Zombija, što se u filmu itekako vidi, gdje im on odaje počast, ali referenci ne njihovu glazbu ("God of Thunder" of Kissa i "Halloween II" of Misfitsa)
- zbog slabe reakcije na workprint verziju Zombi je morao nadosnimiti neke alternativne scene (bijeg iz bolnice i sam kraj filma)
- producenti su željeli nasilnu smrt lika kojeg glumi Danny Trejo ublažiti no Zombi se izborio za svoj stav i scena njegovog likvidiranja od strane Myersa je ostala kakva jeste (mogu reći vrlo efikasno)

THE SCENA:
- reći ću samo Big Joe Grizzly (196 cm) versus Michael Myers (2006 cm)
"- Let me introduce myself. I'm Joe Grizzly, bitch."
Photobucket Ken Foree (Big Joe Grizzly) na kenjari

Ken Foree kapa ti dolje legendo....

07:00 • Komentari ( 4 ) • Print#

četvrtak, 11.06.2009.

Friday the 13th (2009)

Petak 13. (2009)

Photobucket

Produkcija: New Line Cinema / Paramount Pictures.
Redatelj: Marcus Nispel
Scenarij: Damian Shannon i Mark Swift
Kreator likova: Victor Miller

Uloge:
Jared Padalecki (Clay Miller)........................Danielle Panabaker (Jenna)
Amanda Righetti (Whitney Miller).................Travis Van Winkle (Trent)
Aaron Yoo (Chewie).....................................Derek Mears (Jason Voorhees)
Jonathan Sadowski (Wade).........................Julianna Guill (Bree)


Film je izašao u kina 11. veljače, 2009 godine
Trajanje: 97 minuta / 106 minuta (produžena verzija)
Budžet: oko 16 mlijuna $
Zarada: 64 997 200 $ (SAD); 1 955 280 Ł (UK)
Zarada prvog vikenda: 43,585,449 $ (SAD i to u 3 105 kina)
Foršpan filma...
Službena stranica filma
SADRŽAJ:
"- Jasonom Voorhees je dječak iz Crystal Lakea koji se navodno utopio u obližnjem jezeru zbog nepažnje tinejdžera koju su ga trebali čuvati. Njegova majka, koja cijelo vrijeme traži osvetu za svog sina, biva ubijena. 20 godina kasnije područjem se počinju širiti glasine da je jezero ukleto. Odrasli Jason sada traži osvetu za brutalno ubojstvo svoje majke Pamele, a njegov uvrnuti um neće prezati ni od čega i svi koji se kampu približe vrlo brzo bivaju ubijen."


Photobucket


RECENZIJA:
- Kao jedan od velikih obožavatelja slasher podžanra, ali i ljubitelj serijala "Petak 13." imao sam dvojak osjećaj prema najavljenom rimjeku prvog filma u serijalu. Nisam želio da dobijemo još jedan "Jason X" (2001) film koji bi bio malo ušminkaniji jer ima mnogo veći budžet, a koji bi opet bio tako loš u svojoj izvedbi.
Mnogi na netu nisu baš bili očarani što se ide u reboot serijala, no po meni je to bilo očigledno gledajući današnje Hollywoodske prilike (nedostatak originalnih ideja), ali i famu koja prati najdugoviječniji horor serijal čija se ukupna zarada popela na 464,5 milijuna $ (ako računamo inflaciju onda je to 614 milijuna $) i to na uloženih tek 80,9 milijuna $. Čak mogu reći da to niti ne izgleda tako strašno, jer originalni film i nije bio neki savršeni slasher, no unatoč tome spada među 5 najboljih ikad snimljenih. Baš zbog tih omanjih mana originala iz 1980 godine veselio sam se rimejku, a kad sam čuo da je za redatelja odabran Marcus Nispel (režirao odličan rimejk "Texas Chainsaw Massacre" iz 2003) bio sam siguran da film neće biti neki tamo drlji brlji filmćić koji jedanput pogledaš i zaboraviš ga zauvijek. No, da ne duljim bacit ću se najprije na dobre i loše strane filma, a onda nastavljam sa završnom riječju gdje ću dovršiti misao ovog teksta i tako dati cijelokupno recenziju ovog filma.


Što valja kod filma:
- izgleda bolje nago "Jason X" (2001)
- odlična fotografija i ugođaj u filmu popraćeni isto tako dobrim glavnom partiturom filma
- u cameo ulozi gospođe Voorhees se pojavljiva Nana Visitor (poznatija kao bojnica Kira Nerys iz serijala "Star Trek: Deep Space Nine")
- neki killovi iako vrlo jednostavni lijepo su odrađeni (smrt šerifa, crnca, plavuše koju glumi Willa Ford)
- Derek Mears je bio odličan izbor za ulogu Jasona i po meni je glavni izbor (uz naravno K. Hoddera i K. Kirzingera) za njboljeg glumca koji je utjelovio ubojicu sa hokejaškom maskom na licu
- Jason Voorhees je nezasutavljiva ubilačka mašina koja trči, koristi se lukom i strijelom, baca sjekiru u žrtvina leđa, a njegova agilnost i spretnost mu daje tu mogućnost da pretendira za najboljeg dosadašnjeg Jasona u serijalu
- iznenađujuće ubojstvo jednog glavnog ženskog lika
- malo dublje upoznavanje Jasona, mjesta gdje živi i objašnjenje kako uvijek zna kad je netko u blizini njegovog brloga
- iako pomalo smiješno scenarističko riješenje kako Jason dolazi do svoje hokejaške maske spada u najbolje male detalje filma, baš zbog toga što se ne gubi na brzini tijeka radnje
- vidjeli smo jedan par predivnih prirodnih dojki (Julianna Guill kao Bree)Što ne valja kod filma:
- ultra slab scenarij i nikakva kratkerizacija likova, većina dijaloga glupava
- Jason uzima taoca (??!?)
- Jason koristi tunele pa je tako uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme (??!?)
- previše scena Jason izvire iz mraka iza žrtve
- ima jednu od najlošijih scena kamperske priče koju sam vidio u zadnjih par godina
- puno referenci (čitaj: kopiranje) na prijašnje filmove iz serijala, pa tako i na dotične killove
- kraj filma je slabo odrađen i trebao je biti mnogo bolje osmišljen
- prevelik naglasak (skoro na granici iritantnosti) na droge i seks (to je vidio i producent Michael Bay)
- nije viđen neki stvarno zanimljivi i originalni kill
- vidjeli smo jedan par ultraloših plastično silikonskih dojki (America Olivo kao Amanda)


Photobucket


Završna riječ:
- Moram reći da je ovaj film tj. nadogradnja ili reboot kako ga neki zovu ipak uspio proizvod, no svakako nije rimejk originala kako producenti govore, jer ubojica u filmu nije Pamela Voorhees, nego Jason, pa tako od originala imamo samo uvodnu špicu, dok ostatak filma više dijeluje kao rimjek drugog i trećeg dijela iz serijala.
Redatelj M. Nispel je ovdje odradio više nego solidan posao i dao nam možda i najbolji film u serijalu unatoč očiglednim manama, no šteta je što njegovo redateljsko umijeće nije besprijekorno kao u rimjeku TCM-a. Doduše i ovdje imamo atmosferu i ugođaj, a pogotovo i odličnu fotografiju Daniela Pearla (inače stalnog Nispelovog suradnika) no gledatelj stekne dojam da ipak nešto fali.
Možda je to krivnja jadno napisanog scenarija čiji se tekst oslanja na prošle filmove pa tako umjesto da imamo posvetu serijalu imamo obično kopiranje čiji modernizirani detalji iz filmova "Friday the 13th Part 2" (1981) i "Friday the 13th Part III" (1982), dok su očigledne i reference na "Friday the 13th: A New Beginning" (1985), "Jason Lives: Friday the 13th Part VI" (1986) i "Jason X" (2001) iskusnom gledatelju koji je već pogledao cijeli serijal pomalo guše cijelokupni dojam filma.


Što se tiče samog Jasona i pristupu njegovoj karakterizaciji sve štima (pogotovo početak kad vidi kako mu ubijaju majku) osim onoga dijela sa tunelima i uzimanjem taoca. Iako, brz i ubitačan ovdje je više ljudskiji, no istovremeno se gubi onaj mistični ugođaj oko njega jer baš što se malo znalo o njemu niste znali jel čovjek, zombi ili nešto treće.
Koliko god mi njegovo trčanje za žrtvama bilo ugodno oku toliko se više pitam kako će onda bilo tko uspijeti pobijeći od njega, jer to što je neopisivo jak i recimo skoro pa neuništiv čini ga Supermanom, a to ne daje mnogo scenaristu da se razmaše sa junacima filma (jedino ako umjesto nekog mladenačkog glumca uzmu Hulka Hogana ili slične kečere).
Kako sam već spomenuo Mears je odličan kao Jason, baš kao što je Kane Hodder sajan kao zombificirani Jason.


Filmaši su se previše trudili u objašnjenima o Jasonu, a da se nisu mnogo obazirali na likove (iako moramo znati da njihova karakterizacija nije bila ništa bolja ni u ostalim filmovima, no to je inako skoro standardni dio 80% slasher filmova...ali ipak mi je draže kad mi je do likova stalo nego kad nije) i neke djelove radnje od kojih je najgore odrađen kraj filma koji po meni nije neka posveta kraju "Friday the 13th" (1980) nego očigledna i vrlo žalosna kopija (vidi se da nisu imali nikakvu ideju za originalniji kraj), koja nam daje do znanja da u bliskoj budućnosti stiže i nastavak.
Ali, kad se sve zbroji film izgleda jako pristojno i sigurno spada u one bolje iz serijala (vrijeme će pokazati nakon što ga još par puta odgledam jel i možda najbolji u serijalu).
Istina je da se Jason vratio i to u novom ruhu, na najbolji i najprihvatljiviji mogući način, a to je jedino važno. Tko još nije gledao film preporučam ga u Extended Killer Cut DVD izdanju, a ne u Theatrical Cut, no ipak predlažem da najprije pogledate svih prijašnjih 12 filmova iz serijala (da i "Freddy vs. Jason") i da se tek onda date na rimejk.


Photobucket


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- ovo je prvi film u serijalu koji zajednički produciraju New Line Cinema i Paramount Pictures
- Tommy Jarvis, lik iz serijala koji se pojavio u tri filma "Friday the 13th: The Final Chapter" (1984), "Friday the 13th: A New Beginning (1985)" i "Jason Lives: Friday the 13th Part VI" (1986) je trebao biti asonov glavni protivnik, no na kraju su producenti nažalost odustali od te ideje
- za režisere ovog filma su razmatrani - John Moore i Jonathan Liebesman
- zarada filma u prvom vikendu je iznosila 42,2 milijuna $ što je najbolje otvaranje ikojeg dosadašnjeg filma u serijalu, dok je također sa tom svotom preuzeo prvo mjesto po vikend-zaradi horor rimejk filmova i tako je pretekao "The Grudge" (2004) i njegovih 39,1 milijuna $
- naslov filma se pojavi tek u 23 minuti, a unatoč naslovu "Petak 13" se ne spominje u filmu
- film je imao premijeru na petak 13. veljače, 2009 godine; snimanje je bilo u Texasu (najviše u Austinu)
- prezime Claya i Whitney je Miller što je posveta kreatoru serijala Victoru MilleruTHE SCENA:
- iako bih rekao Jason trči, mnogo žešća mi je scena kad baca sjekiru crncu u leđa

18:29 • Komentari ( 3 ) • Print#

subota, 06.06.2009.

The Plague of the Zombies (1966)

Pošast Zombija (1966)

Photobucket

Produkcija: Hammer Film Productions / Seven Arts Productions
Redatelj: John Gilling
Scenarij: Peter Bryan
Šminka: Roy Ashton i Richard Mills

Uloge:
André Morell (Sir James Forbes)
Diane Clare (Sylvia Forbes)
Brook Williams (Dr. Peter Tompson)
Jacqueline Pearce (Alice Mary Tompson)
John Carson (Clive Hamilton)
Alexander Davion (Denve)Film je izašao u kina 12. siječnja, 1966 godine
Trajanje: 91 minuta
Foršpan filma...


Photobucket Drotovi u akciji

SADRŽAJ:
"- Kad u malom selu Cornish u Cornwallu počnu umirati mladići od misteriozne epidemijske bolesti mladi doktor Peter Thompson ne pronalazi riješenje te sve problematičnije enigme, pa u pomoć zove svog starog mentora i prijatelja profesora Jamesa Forbesa, čija je kćer Sylvia dobra prijateljica sa Peterovom suprugom Alice.
Čim Sir James i Sylvia stignu u seoce počnu se događati još čudnije stvari, jer mještani počnu viđati mrtve ljude blizu starog napuštenog rudnika. Stari profesor vrlo brzo posumnja da je za misteriozne smrti kriva crna magija, a ne nekakva smrtonosna bolest. Netko koristi znanje mračnih vudu rituala koji mrtve ljude pretvara u zombije. Sad je na mudrom i iskusnom Forbesu da što prije otkrije tko se krije iza nečasnih radnji, jer njegov život i život njegovih najmilijih je u neposrednoj opasnosti...."Photobucket Hamilton i Sir James

RECENZIJA:
- Prije nego je George Romero 1968 godine promijenio pogled na riječ zombi, jedan od zadnjih filmova koji nam je podario onog tipičnog vudu zombija jeste upravo ovaj film koji danas recenziram - "The Plague of the Zombies" (1966).
Vudu magija i zombiji kao tema nije ništa nova što se tiče filmova strave, jer je upravo ona igrala glavnu ulogu u nekim klasicima našeg omiljenog žanra, u filmovima poput "White Zombie" (1932) ili "I Walked with a Zombie" (1943).

The Plague.. je nastao iz ograničenog budžeta najbolje producentske kuće tog desetljeća Hammer Film Productions čiji je utjecaj na žanr ogroman i čiji su filmovi i dan danas omiljeni među ljubiteljima horor filma.
Kad kažem ograničen budžet dovoljno je spomenuti da su uz ovaj film usporedno snimali i "The Reptile" (1966), pa tako dva filma dijele neke od glumaca, ali ponajviše scenografiju i sličnu radnju.
Unatoč manjku novca u filmu se to nimalo ne vidi, jer ne samo da je scenografija jako lijepo napravljena, nego je i ostatak filmske koncepcije odrađen bezprijekorno. Kamera je sigurna, scenarij Petera Bryana je intrigantan i zanimljiv sa jednostavnim ali dobro odmjerenim i pametnim dijalozima. Glumačka postava je jako dobra, pa je tako zvijezda filma André Morell (Ben Hur, The Bridge on the River Kwai, The First Great Train Robbery) čija je uloga Sir Jamesa Forbesa jedna od najboljih u horor žanru (ovo je tipična uloga koju bi prije glumio Peter Cushing), dok glavnog negativca isto tako dobro no u manjoj dozi, jer se i manje pojavljuje glumi John Carson (Doomsday, Captain Kronos - Vampire Hunter) čiji Clive Hamilton kao da je rađen da ga glumi Christopher Lee. Ostali su glumci solidni u svojim glumačkim ostvarenjima.

John Gilling nije besprijekoran redatelj kao što je to Terence Fisher što se vidi u zadnjih 20 minuta gdje vlada pomalo konfuzija u tijeku radnje i gdje priča skoro pa naprasno završava, no svakako može kod gledatelja probuditi onaj gotički ugođaj (scenografija, kutevi kamere) koji je već mnogo puta viđen u Hammerovim filmovima.
Za kraj bih spomenuo i to da film ima izraženu političku konotaciju u kojem vidljivo govori protiv kolnijalnog imperializma (radnja filma se događa u 19. st.) gdje arogantna aristokracija (ovdje ju predstavlja John Carson i njegova klika) izrabljiva radničku klasu (ovdje su to jadni zombiji kojih se tjera bičem da kopaju vrijednu rudu u rudniku). Na kraju nam Gilliganov film govori da iza sveg tog plemenitaškog sjaja i držanja Clivea Hamiltona i društva (lijep prikaz je scena lova na lisicu) stoje obični pohlepni lopovi (realnost koja ne samo da vrijedi za to prošlo doba nego i za današnje), koji na kraju dobiju što zaslužuju (ajde barem da se to dogodi na filmu kad ne može u stvarnom životu).
Ako volite vudu zombije i stare gotičke hororce gdje su likovi zanimljivi, dijalog više nego dopadljiv i gdje su čak i policajci pametni (prava rijetkost u bilo kojem žanru ako mene pitate) onda vjerujem da ćete uživati u ovom odličnom predstavniku britanskog horor filma (koji je uzgred bitno utjecao na zombi podžanr) u kojem za malu promjenu ne glume P. Cushing i C. Lee. Svakako gledati kad se ukaže prilika...
THE SCENA:
- iako imamo par dobrih scena kao što su scena sna dr. Thompsona ili kad zombi Alice ostane bez glave, ipak bih izdvojio prvu pojavu zombija kod mlina

Photobucket

02:36 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.