nedjelja, 16.09.2007.

The Zombie Diaries (2006)

The Zombie Diaries (2006)

Produkcija: Bleeding Edge Films / Off World Films
Redatelji i scenaristi: Michael Bartlett i Kevin Gates

Glume: Russell Jones.........Goke
Craig Stovin............Andy
Jonnie Hurn............John
James Fisher.........Geoff
Anna Blades...........Vanessa
Imogen Church......Sue

Trajanje: 85 minuta
Izašao ravno na DVD-u 27. kolovoza, 2007 godine
Foršpan: Zombi Dnevnici (2006)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Head-shoot vrlo cijenjen u zombi filmovima....i ovdje je na visokom nivou

Sadržaj:
"- U ranom 21. stoljeću diljem svijeta počeo se pojavljivati nepoznati virus. Virus reanimira mrtva ljudska tijela. Sve veći broj reanimiranih mrtvih počnje napadati žive ljude i hraniti se ljudskim mesom. Preživjelima valja organizirati obranu, jer uskoro će biti preplavljeni oživljenim mrtvacima, ali tu su veliki problem i njihove međusobne trzavice. Engleska izgleda ima najviše problema, jer se virus jako brzo širi a ljudi su neorganizirani i nespremni na ono što im se sprema...."

Recenzija:
"- Postao sam vrlo sekptičan u pogledu filmova o zombijima, jer je većina negledljiva pa se uvijek nađem u određenom osjećaju lutrije kad naiđem na neki naslov koji mi se čini zanimljiv...pa se na kraju razočaram i čak ga ne uspijem pogledati do kraja.
Tako je bilo i sa ovim naslovom. Pitao sam se da li da ga gledam ili ne...i odluka je pala kad sam se opskrbio sa par haldnih Žuja i lijepo ze zavalio u svoj naslonjač, te upalio TV.

I na kraju svega ostao sam ugodno iznenađen ovim čistokrvnim amaterskim zombie uratkom. Kao prvo ono što me je privuklo jeste cover DVD-a na koji sam naišao (naslov i cover mi baca odmah na najnoviji Romerov film, koji se snima), te vrlo slatka ocjena od 4.9/10 na imdb-u. Sve ostalo - nekakva internet šaputanja, preporuke ili slično...e pa toga nije bilo.
Na šturim recenzijama se film predstavljao kao najbolji zombi film koji dolazi iz Velike Britanije (zar su zaboravili na fenomenalni "Shaun of the Dead" (2004)??)....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket jedni od naših 'vrlih' junaka

Ono što valja kod filma:
- dokumentaristički pristup zombi problemu i samoj infestaciji, veliki plus početak filma
- veliki trud prikazu zombija (maske jednostavne i jeftine ali vrlo učinkovite), ponegdje učinci nekih scena vrlo jezoviti (pogotovo početne noćne scene na tragu Blair Witch Projecta...uz to cijeli film je i sniman običinim kamerama)
- depresivni osjećaj koji vlada filmom, scene pustoši u malom gradiću, priča prati tri grupe što je vrlo osvježavajuće

Ono što ne valja kod filma:
- scenarij nedorađen (pogotovo od 20 minute filma) i prepun nepotrebnih dijaloga, praznog hoda među nekim scenama; isto tako dobiješ dojam da scenaristi nakon početne euforije nisu znali što dalje
- karakterizacija likova ništavna (niti jedan lik u film ne dobije vašu simpatiju), ponekad kamera počne biti previše nestabilna (u mirnim scenama) pa dok gledate u takve scene počnu vas oči boljeti
- najveći problem filma jesu amaterski glumci koji su vrlo drveno odglumili svoje uloge (ovo pada najviše na pleća dvaju redatelja), te redateljsko nesnalaženje u većini scena (koje su morale biti ponovljene da bi dobro ispale)
- minus ide i bizarnom kraju filma (koji u 2-3 scene stvarno odlično izgleda) koji upoće nisam mogao povezati iako sam ga 3 puta zaredom pogledao
- priča prati tri grupe, ali nažalost pri kraju film počinje zbunjivati gledatelja i on više ne zna tko je tko (tu kronologija nije najbolje odrađena)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket maska neloša (iako se vidi da je guma...pogled na oči)

Završno mišljenje:
"- Sve u svemu unatoć potonjem podužem negativnom opisu one negativne strane u filmu...Zombijski Dnevnici dobijaju skoro najveću ocjenu (ipak treba bodovati taj silno veliki trud da se film snimi na taj način). Imate sve - od zombija, do head-shoot/pucanj u glavu scena, zombijevskog hranjenja (vrlo ogavno...nije za svačije oči), mračnog ugođaja.
Preporučam svim onima koji kao amateri žele snimiti nešto ovakvo, ali isto tako nadam se da ćete pronaći greške, a onima koji vole gledati zombi filmove - samo naprijed bacite oko (ili dva hehe) na ovaj primjerak horor filma i sigurno nećete biti prikračeni u gledanju dobrih stvari. Uživajte...."

23:41 • Komentari ( 5 ) • Print#

srijeda, 12.09.2007.

Najgori 'animal attack' filmovi....

Došli smo i do onog nezahvalnog dijela kad se mora izabrati i nekoliko najgore snimljenih filmova o napadu životinja na ljude... Pa, da se okrenemo i toj vrlo jasnom izboru...
U ovoj mini top - listi otići ću tako daleko da ću izabrati 5 naj najgorih filmova do sada snimljenih o napdau neke životinje na čovjeka...zato spremite se na izbor....


5. "Anaconda" (1997) Redatelj: Luis Llosa

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket odličan poster i tagline

Sadržaj prvog filma: "- Zelena anakonda terorizira Ponoćnog Kauboja, J Lo i Ice Cubea u prašumi amazone..."
Mišljenje:
"- Možda će se netko od vas čuditi zbog ovog izbora, ali dajte budimo malo racionalni sa gornjom temom. Ako ste se načitali knjiga i nagledali dokumentaraca o zmijama (posebice otrovnicama i anakondama) kao ja onda bi trebali shvatiti par stvari o anakondi (ovdje se priča o Eunectes murinus tj. zelenoj anakondi):
- anakonda je dosta spora zmija na zemlji (možda i najsporija od sviju svojih rođakinja) i definitivno nije brza kao crna mamba (kako su je u filmu prikazali); druga je stvar kad je u vodi...e onda je ona tu vrag pakleni ili kad je na suhom tlu onda lovi iz zasjede (stvarno velike anakonde mogu jednim udarcem svoje glave slomiti vrat volu)
- sljedeća stvar jeste da je ona hladnokrvna životinja sa vrlo sporim metabolizmom (npr. ako bi joj odrasli čovjek bio obrokom trebalo bi joj oko 6 - 8 mjeseci da ga provari), a to znači da kad bi pojela čovjeka sigurno se ne bi vratila po još 2-3 ili 4 nego bi otpuzala do najbližeg skrovišta da ga provari....anakonda je najranjivija nakon obroka jer je vrlo troma i nezaštićena
- anakonde su plahe životinje (čak i one od 20 m viđene prije kojih 100 godina su biježale pred čovjekom) i prije će pobijeći nego napasti...agresivna postaje jedino ako je ranjena

Bonus pozitivus filma:
- jedina istinita činjenica izrečena u filmu jeste ta kad Jon Voight kaže da anakonda raste sve do smrti
- naučili smo kako spasiti čovjeka kad ga osa ubode u jezik (jezik otekne i zatvaraju se dišni putevi) načini se Traheotomia - je jedan od najurgentnijih kirurških zahvata u otorinolaringologiji. To je kirurško otvaranje dušnika-traheje u njezinom vratnom dijelu da bi se bolesniku, koji se guši zbog začepljenja dišnih putova, omogućilo disanje kroz trahealnu kanilu. Takva gušenja-dispneje karakterizira uvlačenje mekih tkiva grudnog koša, a prate ih zvučni fenomeni-stridor prilikom udisanja, nemir i cijanoza. Traheotomija se izvodi i prije nekih kirurških zahvata u području grkljana-larinksa, ždrijela-farinksa, baze jezika i donje čeljusti. (tako to objašnjavaju stručnjaci)

Alternativa: - "Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid" (2004) - još gluplji film, ali je barem više anakondi i lijepo je objašnjeno zašto su opake (parenje)
- "King Cobra" (1999), "Snakes on a Train" (2006) - rip-off Snejka u avionu, "The Snake King" (2005) - Stephen Baldwin glumi gl. ulogu; "Python" (2000) - ovaj se barem da pogledati za razliku od ovih potonjih (a bogme i nastavaka "Python II" (2002) i "Boa vs. Python" (2004)

4. Deep Blue Sea (1999) Redatelj: Renny Harlin

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket kasnije je ovaj poster mnogo puta kopiran

Sadržaj: "- Znanstvenici koji su genetičkim inženjeringom stvorili posebne mako morske pse bivaju terorizirani od tih dotičnih mako morskih pasa, koji imaju vrlo zavidnu inteligenciju..."

Mišljenje:
"- Još jedno anti remek-djelo redatelja koji nam je darovao predobar akcić "The Long Kiss Goodnight" (1996) i neloši 4 nastavak "A Nightmare on Elm Street: The Dream Master" (1988)."

Znam da svi vi možete nabrojati barem 7-8 filmova na ovu temu koji su 1000 puta gori od ovog filma, ali zaboravljate jednu od najvažniji stvari - ovaj film je imao odličnu glumačku ekipu i enormno velik buđet, dok ovi ostali koji vama padaju na pamet su imali možda 1/10-inu od toga (čitaj snađi se druže kako znaš, ali ja želim da se film snimi). Gdje početi (najbolje od nigdje...hehehe)?
- plošni likovi, rupe u scenariju, vrlo loš pokušaj imitranja Ralja i još lošiji pokušaj pravljenja nešto čak i bolje nego su Ralje
, očajno loši CGI efekti

Bonus pozitivus filma:
- Samuel L. Jackson, scene smrti poznatih glumaca, odličan izgled mako 'smartass' psina
- eksperimenti koji se spominju u filmu (lijek za Alzheimera) su dosljedna u stvarnosti, no veća se istraživanja vrše na pdručju suzbijanja i uništavanja tumora i raka (morski psi su jedine životinje koji ne obolijevaju od tumora i raka i nitko do sada ne zna zašto je tome tako)

Alternativa:- Shark Attack serijal (u prvom je glumio legenda Casper Van Dien i ovaj je bio tako kako gledljiv) - drugi dio je proglašen filmom sa najgorim CGI efektima ikad u nekom filmu na YouTube-u, "Raging Sharks" (2005), Shark Zone (2003) - film ima na neke trenutke odličnu montažu (svaka čast Cari Coughlin), "Barracuda" (1978) - vrlo loša kopija Danteovih Pirana, "Great White" (1980) - gl. ulogu u ovom blijedom Ralje želim biti filmu glumi Vic Morrow (tata od odlične karakterne glumice Jennifer Jason Leigh), "Tintorera" (1977) - meksički horor (kultni poput Ralja u Meksiku) koji je definitivno najbolji film (možda čak i nije zaslužio da ga ovdje uguram) u ovom smeću od alternative

3. Black Sheep (2006)
- jednostavno neću opisivati ovu glupariju (kliknite na ime filma pa pročitajte moj opširni post)...a mogao je to biti kultni film (šmrc...šmrc)

2. The Food of the Gods (1976) Redatelj: Bert I. Gordon

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket još jedan 'zer gut' plakat (eh di su ta vremena??)

Sadržaj: "- Par prijatelja nađu se na nekom otoku na kojem žive ubojite životinje - poput kokoši ubojice. No, najgore ubojice od svih su skupine štakora....Teror može da počne..."

Mišljenje:
"- Čovječe ovaj film je dobio i nastavak "Food of the Gods II" (1989)...koji je donekle dobar, ali ipak sranje. Jedino mi nije jasno što tu radi Samuel Z. Arkoff kao producnet??
"Empire of the Ants" (1977) je djelo istog redatelja (koji se u tih godinu dana popravio). Film još nisam uspio do kraja pogledati koliko je smeće...glume nema, radnja smušena. Ovakve bi filmove trebalo zakonom zabraniti...jadni George H. Wells se okreće u grobu (film rađen prema njegovoj noveli "The Food of the Gods and How It Came to Earth")."

Alternativa: "The Rats" (2002).
*ali ako vam se stvarno gledaju štakori okrenut ćete se "Willardu", našem "Izbavitelju" Krste Papića

1. Squirm (1976) Redatelj: Jeff Lieberman (i scenarij)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket kakav je film poster je remek-djelo trasha

Sadržaj: "- U nekoj pripizdini u Americi (država Georgia) usred oluje grom pogađa u dalekovod i ruši ga na zemlju. Uslijed silnog elektriciteta i struje iz zemlje izlazi milijuni crva ubojica (kišne gliste koje mi koristimo za lov naslatkovodnu ribu)., koji počnu terorizirati malo seoce u blizini...."

Mišljenje:
"- Nije ovo najgori film o napadu životinja na čovijeka...nego je ovo najgori film ikad koje su moje buljavice (nap.aut. oči) ikad vidjele (10 puta gori nego DarkWolf i svi nastavci Urlikanja...). Ali, mogu se pohvaliti da sam ga do kraja ipak pogledao (tamo negdje 85' ili 86' ako se ne varam...inače je Cibona bila prvak Europe). A molim te lijepo kako može biti film dobar kad odmah na početku kad ti crvi počnu izlaziti iz zemlje i počnu urlikati kao Godzila ili što ti ja znam ??? Da urliču (isti slučaj sam primjetio i u Shark Attack serijalu gdje morski pas pod vodom urliče i to urlikom tigra...u jebote jel to loše).

Bonus pozitivus filma:
- rušenje velikog dalekovoda (sekvenca izvučena iz filma "Ocean's 11")
- za najbolju scenu i efekt u filmu zaslužan je Rick Baker (scena kad crvi ulaze Rogeru u lice...impresivno...pogledaj sliku ispod)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
- početak filma je inspiriran istinitim događajem (dogodio se u Teksasu tamo 50-tih godina prošlog stoljeća, kad je taj predio vrvio crvima...naravno nisu napadali ljude i jeli ih)
- naučili smo kako se brzo može doći do crva za ribolov (akumulator + mokra zemlja = crvi = gradele od pastva)
- korišteno 250 000 pravih i milijun gumenih (većina keša otišlo baš na ovu stvarcu i Ricka Bakera naravno)

A gledaj koje je ovo djelo imati potencijala:
- u filmu su redom trebali glumiti - Kim Basinger (Geri Sanders), Silvester Stallone (Roger) i Martin Sheen (Mick), ali su odustali zbog kreativnih razlika

Alternativa:
"'Ants!" (1977.) - glume Brian Dennehy, Robertu Foxtworthu i još par poznatijih TV glumaca; neloš TV filmić sa par zanimljivh scena (jeste li znali da su mravi najbolji lovci na planetu, ma koliko ih zgazili oni i dalje dolaze dolaze i za 3-4 sata od čovjeka ostanu bijele kosti...i to oni koji žive u amazonskoj prašumi


B O N U S :
Legendarni filmovi koje većina horor poznavalaca stavlja u najgore filmove koji su ikad gledali...ali ne znaju da su ovo izvorni trash klasici kakvi zaslužuju remake:
*napomena ovo nisu po mom izboru najgori filmovi nego vrlo posebni filmovi koji zaslužuju biti gledani više puta i koji imaju poseno mjesto u mom srcu

Night of the Lepus (1972) Redatelj: William F. Claxton

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket pogledajte one oči...čovječe kao reklama za crtani film

Sadržaj: "- Mutirani divivski zečevi teroriziraju jedan okrug u Americi..."

Miišljenje:
"- Ponovit ću još jednom za one koji nisu čitali sadržaj nego su se odmah prebacili na moje misli - "- Mutirani divivski zečevi teroriziraju...". Jebote...trebaš imati muda da uopće dođeš u studio sa takvom idejom o snimanju takvog filma. E, baš takva je muda u to doba imao redatelj Claxton kad se odlučio na adaptaciju romana Russella Braddona "The Year of the Angry Rabbit".
Posebice bih izdvojio da film respektabilnu glumačku ekipu ozbiljnih glumaca (na čelu je Janet Leigh, a bogme glumi i DeForest Kelley - poznatiji kao Dr. Leonard McCoy u originalnoj postavi Zvjezdanih Staza i jedini od članova glumačke ekipe koji nije napisao svoju autobiografiju, ali je zato prvi od ekipe odapeo).
Uz "Evil Dead" i "The Thing From Another World" ovo je film (mislim na horore inače bih spomenuio i "Divan Život" sa Jamesom Stewartom) koji se najviše puta pojavljivao u nekim filmovima na TV-u.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Mutirani Zekloslav Mrkva...a di je Patak Darko??

Film ima sve: divovske zečeve (koji su u stvari normalni na maketama), nezaboravljive zvukove (topot konja kad zečevi idu u 'galop') i izjave (poput one policajca Lopeza: "- "Pozor! Pozor! Dame i gospodo, pozor! Približava nam se krdo zečeva ubojica a mi očajnički trebamo vašu pomoć..."), pa do ljudi u maskama od zečeva....ma jednostavno legendarno i nenadjebivo."
*iako izgledaju nevino zecovi ponekad znaju biti krvoločni sa onim svojim kandžama...pošto sam ih uzgajao baš zecove (čak ih je jednom bilo 40 komada) jednom sam vidio kako zečica svoje mlade (krvav prizor brate...a bio sam mlad i zelen i tad se sjetih "Noć Zeca")*

Alternativa:
"The Day of the Animals" (1977) - ako ste za mješavinu ptica, grizlija i drugih beštija
"Day of the Animals" (1977) - Leslie Nielsen ima jednu od gl. uloga


Slugs, muerte viscosa (1988) aka "Slugs" Redatelj: Juan Piquer Simón

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Mutirani veliki crnu puževi golaći ljudožderi teorirziraju jedan gradić...."

Mišljenje:
"- Ono što vrijedi za potonji film o zecovima vrijedi i za ovaj španjolsko-američki film. Film se dići:
solidnim 'gore' scenama (dobro odrađeno), opet besmrtnim izjavama (Mike Brady: "- Sada možda...ali samo možda...mi ovdje imamo posla sa pužom mutantom koji jede meso...." ili "- Sad moram ići ubijati mutirane puževe. Kad se vratim, mogli bi se skinuti goli i malo ludirati?"). Jedino slabo izvedeno jeste drvena gluma i to što film stvarno želi biti ozbiljan o temi puževa ubojica... Inače i ovaj film je adaptacija knjige - "Slugs" od Shauna Hutsona.
Ma, ludo i nezaboravno će se osjećati onaj tko ovo pogleda."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket legendarna scena (koji zubiiiii....ode vrh prsta)

Alternativa:
"Frogs" (1972) - film ima legendarni poster (žaba sa ljudskom rukom u ustima) i sličnu radnju

23:42 • Komentari ( 3 ) • Print#

HororFilm Playground obavjest...

Od 01. rujna ove godine prijavio sam svoj blog na natječaj "za najbolji blog na temu straha" što ide u sklopu "13. izdanja Galovićeve jeseni" tradicion­alne književne manifestacije, koja se otvorila i drugim medijima osim pisanih... Natječaj traje do 01, listopada, 2007 (do ponoći)

Želim obavijestit sve koji su voljni mogu glasovati na Glasovanje i dati glas za svog favorita...

Moj blog je pod imenom - frogbros.blog.hr thumbup


p.s. - ovim putem želim zahvaliti svima koji su do sada glasali (i onima koji će tek glasovati) za moj blog...
Hvala svima unaprijed (zahvala ide ekipi iz party - Šibenika, Rijeke, Karlovca, Sl. Broda, Križevaca, Splita, Siska, Osjeka, a poseban pozdrav ide ekipi iz Finske i Kanade...a ako sam koga zaboravio unaprijed se izvinjavam)....


vaš dr_gonzo thumbup

17:41 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 09.09.2007.

Najbolje i od 'animal attack' filmova...

Kako sam rekao u prijašnjem postu animal attack filmovi su uz slashere najzastupljeniji podžanr u hororu i što je najvažnije ljudi vole taj koncept gdje životinje napadaju ljude, bez obzira kakva gluma i produkcija bila. Jedino važno u filmu jeste da zvijer funkcionira te da napadi na ljude budu što efektniji...a još ako se posloži sve u filmu kako treba fešta može započeti, a samom djelu je zacimentirana velika važnost u filmskoj umjetnosti.
No, ono najvažnije kod takvih filmova jeste to što ono pravilo koje vrijedi u recimo svim ostalim podžanrovima (npr. slasher) i samom hororu općenito (iako se danas koliko vidim neki filmovi uopće ne drže tih pravila npr. Masters of Horror: Sez.1, Ep. 4: Jenifer) ne odnosi se i na 'animal' filmove. Pravilo o kojem pričam jeste pravilo o neubijanju djece (zlatno pravilo slasher žanra).

Taj pojam (ili pravilo) ne vrijedi za ovu vrstu filmova još od 63' kad je Hitch snimo "Ptice" (sjetimo se samo napada ptica na djecu u školi...) Djeca su u ovom podžanru svakodnevno bila žrtve (Ralje, Pirana, Grizli...), ali nitko se nije bunio (zašto bi se i bunili?!??) jer su svi moralisti mislili da je to ok jer se to i u stvarnosti zna dogoditi (što je i istina). Kako bilo uz mnogo filmova koji su izašli od 63' (nemojmo zaboraviti da je i prije bilo pokušaja nekih 'animal attack' filmova poput lošieg "The Sea Fiend" (1936) i malo boljeg ali i dalje lošeg remakea "Devil Monster" (1946) o ogromnoj raži manti) izabrat ću samo onu kremu filmova koja su se meni svidjela, a naravno na red će odmah poslije njih doći pet najgorih, najlošijih...pa krenimo redom:


16. Orca (1977) Redatelj: Michael Anderson
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Orka kit ubojica se sveti okrutnom ribaru/lovcu koji je ubio njegovu družicu..."

Mišljenje: "- Iako zasigurno potaknut Spilbergovim filmom, koji je nastao dvije godine ranije, ne mogu reći za ovaj film da je rip-off Ralja. Mogu prije reći da je dobio vjetar u leđa. Film se dići morskim ugođajem, jakom glumačkom ekipom koju predvode Ed Harris (ne najbolji, ali dovoljno standardan u svojoj glumačkoj prezentaciji da film bude zabavan) i Bo Derek (reći ću samo ovaj film je bio prije "Desetke"...) i malo luđim 'Free Willyem'.
Vidio sam da ga dosta kritičara ogadilo, ali to je bilo bez neke velike potrebe (dobro kamera u filmu i nije baš nešto naj za ovu vrstu filma, ali...) jer koliko se meni čini - nisu uspijeli da ga ne uspoređuju sa filmom o Velikoj Bijeloj Psini. Ja sam mogao počiniti istu grešku, no na svu sreću je svaki film gledam na način da se ne osvrćem na bilo koji drugi i da ga uspoređujem (to možebitno dolazi tek kasnije...).
Preporučam ovaj topli ekološki film onima koji su istinski ljubitelji modroga mora, ali i onima kojima je Spilbergov film bio prekrvav."

15. Man's Best Friend (1993) Redatelj: John Lafia
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Genetički modficirani Tibetanski mastif pobjegne iz laboratorija i počne činiti vrlo opake stvari..."

Mišljenje: "- Zabavan mali filmić kojem je prva zvijezda upravo sam pas (slično se dogodilo i u filmovima poput "Watchers" (1988) i "Bad Moon" (1996)), iako u njemu igra Ally Sheedy ("WarGames",1983) i legenda Lance Henriksen (ima vrlo zauzetu 2007 godinu što se tiče uloga).
Ono što je šarmanto kod ovog B-filma jeste da se bavi jednom zanimljivom temom (barem na početku filma) o manipuliranju životinjskom DNK-a (česta tema u dosta filmova sa psima kad se malo bolje pogleda zar ne?), ali isto tako ubacuje neke vrlo zabavne scene (pas se penje uz stablo kao mačka jer ima mačiji DNK). Kod mene dobiva prolaznu ocjenu, baš zbog toga što nije ciljao na nešto veliko nego je pružio samo dobru zajebanciju..."

14. Venom (1981) Redatelj: Piers Haggard
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadražaj: "- Teroristi pokušaju oteti djete bogataškog para, no policija ih otkriva i oni ostaju zabarikadirani u kući. Problem nastaje kad na slobodu bude puštena crna mamba, koja je greškom dospjela u kuću..."
Mišljenje: "- Dvije legende filma - Oliver Reed (The Three Musketeers,1973, The Curse of the Werewolf,1961) i Klaus Kinski (For a Few Dollars More, 1965...glumio grbavca) susreću se u ovom napetom thrileru nasuprot Dendroaspisa polylepisa aka Crne Mambe (5 puta otrovnija od Kraljevske Kobre; druga najveća zmija u Africi; najbrža zmija na svijetu - 20km/h i što je najvažnije najagresivnija od svih otrovnica)...
Ako to nije dovoljno ne znam što je...inače ja sam taj film imao čast gledati u kinu. Najbolji film na temu zmija..."
Alternativa: "Snakes on a Plane" (2006) - dobra stara zajebancija sa Samuel Leroyem Jacksonom, iako nije ozbiljano kao "Otrov Crne Mambe"

13. The Swarm (1978) Redatelj: Irwin Allen
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Afričke medonosne pčele (hibrid Afričke medarice Apis mellifera scutellata i Europske medonsone pčele) znane i kao pčele ubojice bježe iz izoliranog laboratorija i počnu agresivno u velikim rojevima napadati mjesto Marysville. Žrtve su velike, a vojska zajedno sa znanstvenicima izbezumljena i izgubljena protiv mnogobrojnog neprijatelja..."
Mišljenje: "- U svoj ovoj listi najboljih i najgorih ovaj film ima najjaču glumačku postavu definitivno (M. Caine, Henry Fonda, Richard Chamberlain, Slim Pickens, Ben Johnson, Katharine Ross, Olivia de Havilland, Richard Widmark..). I ovaj su film kritičari pokopali, ali i publika (valjda nisu mogli shvatiti da su pčele bolji protivnik nego ptice i morski psi). Ovaj film se jedini može slobodno staviti i u onu skupinu filmova katastrofe (možda i od tuda dolazi ta zasićenost i nezanimljivost u kinima i na box officeu). Film ima sve: od glume, dobre kamere, napetosti i atmosfere katastrofe.
Ja kojem je djed bio pčelar znam kako pčele mogu biti zajebane beštije (a što reći za one koji su alergični na njihov ubod? samo u Americi je 2 000 000 stanovnika alergično na njihov ubod, dok u Hrvatskoj brojka varira od 45 - 65 000 ljudi) i zato film smatram možda čak i najboljim u onoj selekciji gdje insekti napadaju.. Ako ništa drugo preporučam svim pčelarima."
Ako vas zanima imate i: "The Savage Bees" (1976/TV) i "The Bees" (1978)

12.. Grizzly (1976) Redatelj: William Girdler
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Šest metarski grizli terorizira jedan nacionalni park..."

Mišljenje: "- Iako očigledna bezočna krađa "Ralja" (ovo jeste rip-off, jer je sve najbolje posudio iz Spilbergovog filma tj. ovo su Ralje u šumi) ipak je ovo film koji ostavlja odličan dojam na gledatelja (odlična zarada od čak 39 mlijuna $). Krvav i nemilosrdan prema svim likovima (scena kad grizli iskasapi dječaka) i u svakoj sceni zanimljiv. Ispoljio par vrlo loših filmova poput - "Claws" (1977), "Predator: The Concert" (1987), a u produkciji je još neimenovani film o grizliju ubojici. Pogledati definitivno..."
Alternativa: ako vam je Grizli preokrutan onda vam je bolje pogledati "The Life and Times of Grizzly Adams" (1974)

11. Razorback (1984) Redatelj: Russell Mulcahy
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Monstruozno velika divlja svinja terorizira australsko mjestašce..."

Mišljenje: "- Tko bi rekao da ovaj film može biti ovako dobar (australsko djelo ruku) i sa tako odličnom mračnom atmosferom (odmah na početku film govori da neće biti zajebancije...jer divlja svinja odnosi bebu i ubija ju u šumi), a sve zahvaljujući jednom čovjeku - Russellu Mulcahyju (Highlander,1986; Ricochet,1991), koji vješto barata svakom scenom i samom radnjom filma. Posebno obratite pažnju na završni masakr u mesnici..."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket mrcina od 2,8 m dužine i 477kg


10.. The Pack (1977) Redatelj: Robert Clouse

Sadržaj: "- Čopor podivljalih pasa terorizira američko mještasce Seal Island, koje služi kao odmaralište..."

Mišljenje: "- Primjer kako se može napraviti odličan film sa malo resursa (čitaj love). Film koji te tjera na razmišljanje da nisu svi psi poput Lesija ili Blafovog Floka i koji me je odgovorio da ne kupujem ništa što ne mogu šutnuti nogom kad me prvom prilikom napadne (sad će me napasti ljubitelji životinja...). Joe Don Baker je vodeći glumac, ali oni koji vode šou su đukele svih pasmina i vrsta. Ima tu svega i svačega, ali najviše bih istakao scene napade čopora na automobil (baš se pitam jel King u Cuji pokrao ovu scenu??) i opsada kuće (The Breed iz 06' kopirao ovo i tako mi odmah pao u očima). Vrijedi spomenuti i redatelja Roberta Clousea (Black Belt Jones iz 1974 je njegovo djelo) koji je više nego dobro napravio posao. Za sve ljubitelje pasa - preporučam..."
Alternativa: "The Breed" (2006) - definitvno ova dva filma pogledati u malom maratonu (Wes Craven porducent)....

9. Willard (2003) Redatelj: Glen Morgan
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Socijalni odbačenik Willard nema nikoga kad mu majka umre. Živi povučeno u oronuloj kući sam i zaboravljen od svijeta, a jedinu radost mu čine štakori Sokrat i Ben, te njihovi mnogobrojni prijatelji. No, kad Sokrat biva ubijen i kad Willard dobije otkaz u firmi u kojoj je radio, Ben je više nego voljan pomoći Willardu da okupi vojsku štakora kako bi se osvetio svima onima koji su ga ugnjetavali..."

Mišljenje: "- Stvarno fenomenalan film sa odličnim tmurnim i depresivnim abijentom, te odličnim Crispinom Gloverom kao Willardom (nominiran za Zlatni Globus te godine). Najbolji film o štakorima i ljudskoj usamljenosti... Tko nije gledao a što se čeka..."
Alternativa: "Willard" (1971) i "Ben" (1972) - sequel Willardu iz 71'

8. The Ghost and the Darkness (1996) Redatelj: Stephen Hopkins
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- 1989 godine dok se radi most za željeznicu u istočnom dijelu Afrike (Tsavo) u periodu od 9 mjeseci biva ubijeno 135 radnika. Ljudi su u strahu, jer ih vrebaju dva lava ljudoždera - Duh i Tama. Potraga za njima počinje i od tada se stvara ono što povijest zna kao - Ljudožderi iz Tsavoa...."

Mišljenje: "- 19. stoljeće, Afrika, Val Kilmer i M. Douglas, te film snimljen prema istinitom događaju i kao veliki bonus S. Hopkins (Predator 2) što bi čovjek poželio više (možda brdo kokica??). Odlično režiran, vrlo napet i preplavljen mističnom atmosferom."
Alternativa:
-
"Brotherhood of the Wolf" (2001) - fenomenalan film i sigurno bolji nego Duh i Tama; mističan, odlična fotografija i montaža, predobri glumci, a temelji se isto prema istinitom događaju
- "Bwana Devil" (1952); "Prey" (2007)

7. "Lake Placid" (1999) Redatelj: Steve Miner
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Mirno jezerce Lake Placid uznemirava golemi krokodil ljudožder. Znanstvenici i mjesni šerif žele što prije ukloniti krokodila, koji se našao tko zna kako u jezeru..."

Mišljenje: "- Iako je u nekim scenama stvarno krvav (kao da ih je radio Paul Verhoven) ovo je najekološkiji film o nekoj životinji koja napada ljude (koliko se sjećam jedina živina koja preživi na kraju od svih filmova koje sam do sada pogledao). Odlična mala ekipa kvalitetnih glumaca sa iznenađujuće dobrim Minerom (Kuća) i prelijepi pregledi okoliša su praznik za oči. Posebno obratiti pozornost na 'borbu' krokodila i grizlija..."
Alternativa:
- "Alligator" (1980) - za stepenicu ili dvije lošiji od Lake Placida, ali sasvim učvršćen kao drugi najbolji drugi film o krokodilima ili aligatorima
- "Frankenfish" (2004) - bezočna krađa Lake Placida, ali ipak vrlo zbavan film sa pokojom mračnom atmosferom (ako izbacimo koji loše napravljeni CGI, film još bolje stoji kad se gleda bez optrećenja da ga shvatiš ozbiljno)
- ako baš morate: "Primeval" (2007), "Aligator II: The Mutation" (1991), "Crocodile" (2000), "Crocodile 2: Death Swamp" (2002), "Dinocroc" (2004)
*Uskoro se pojavljuje i film koji bi mogao svrgnutu Lake Placid pod imenom "Rogue" (2007) redatelja Grega Mcleana (odlični i uznemirujući "Wolf Creek", 2005)

6. Arachnophobia (1990) Redatelj: Frank Marshall
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Skupina nove vrste izrazito otrovnih pauka terorizira malo mjestašce Canaima u Kaliforniji..."

Mišljenje: "- Definitvno najbolji film o paucima - zabavan, sa vrhunskim glumcima, na trenutke prejeziv, dok u sljedećim momentima presmješan... Mogu reći samo Spilbergova ruka tu ima mnogo umješanosti (jedan od producenata). Obratite na epizodnu pojavu Johna Goodmana (legendarno)..."
Alternativa: - "Kingdom of the Spiders" (1977) - depresivan i ozbiljan, sa vrlo poražavajućim krajem, uz to tu glumi James T. Kirk tj. William Shatner...dobar uvod u "Strah od Pauka"...
- "Eight Legged Freaks" (2002) - zabavna zajebancija za kišno subotnje večer (izbacimo nebuloze i film je dobar, ali ništa više od toga) plus upoznajemo par vrsta paukova (nisam niti znao da postoje pauci skakači u to vrijeme), te imamo Scarlett Johanssen na početku svoje karijere
Alternativa 2:
"Them!" (1954) - iako je ovo monster movie vrijedilo ga je spomenuti (a kad smo već kod toga neću zaboraviti niti "Tarantula" (1955) još prikladniji monster movie i to u režiji velikoga Jacka Arnolda
"Empire of Ants" (1977) - glumi Joan Collins, ali ipak pogledajte samo ako se mora (slabašno snimljeno, iako je kraj filma dosta pamtljiv)

5. Piranha (1978) Redatelj: Joe Dante
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Jato eksperimentalno uzgojenih piranja za Vietnamski rat (ili su pirane tko će znati?) koje mogu opstati u hladnoj vodi (prije par dana se upravo to dogodilo u rijeci Visli, Poljska) teroriziraju ljetno odmoralište Lost River Lake..."

Mišljenje: "- A što reći nego Joe Dante, Dick Miller, Roger Corman, Kevin McCarthy okupila se legendarna ekipa da bi snimila drugi najbolji film o vodenim beštijama koje jedu ljude. Dosta krvav i još jedan film koji ne štedi niti djecu. Film koji se obavezno mora pogledati..."
Alternativa: remake iz 95' sa istim imenom (isto tako remake za 08' godinu dolazi u kina)

4. Monkey Shines (1988) Redatelj: George A. Romero
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Nakon što doživi nesreću atletičar Alan Mann ostaje u kolicima. Uz pomoć prijatelja znanstvenika dobija majmunicu Ellu, koja je dio eksperimentalnog projekta za pomaganje hendikepiranima. Problem nastaje kad se Ella previše veže uz Alana i postane ljubomorna...a zna se kad je žensko biće ljubomorno da nastaje pakao..."

Mišljenje: "- Ovaj bih film mogao gledati puno puta...tako je dobro i napeto snimljen da je uz zombi quadrologiju ovo najbolji Romerov film. Pogotovo svaka scena sa majmunicom te bih posebno naglasio vrlo napeti krešendo. Preporučam svim curama (ovo je nešto kao "Fatalna Privlačnost" samo sa majmunicom)."
Alternativa: "Congo" (1995), "King Kong" (1933), (2006), "Mighty Joe Young" (1949), (1998) - sve su ovo filmovi (većina monster movie) koji imaju u sebi 'majmunska posla'

3. Cujo (1983) Redatelj: Lewis Teague
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- Pas Bernardinac zaražen bjesnilom terorizira majku sa djetetom na napuštenoj farmi..."

Mišljenje: "- Najbolji film o opakom psu ili psima. Savršena gluma Dee Wallace i neprestane tenzije i napetost odlike su ovog filma. A tek kad počnu one scene kad šugavo ogromno pseto napada automobil. Još kad bi se netko od izdavača odlučio izdati knjigu istog naslova Stephena Kinga odmah bi ju kupio..."

2. The Birds (1963)

1. Jaws (1975) Redatelj: Steven Spilberg
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sadržaj: "- U malom ljetnom odmaralištu Amity jedan ogromni morski pas ljudožder (Velika Bijela Psina) ubija sve one kupaće koji se odluče zaću u more. Mjesni šerif Brody mora stati na kraj tom teroru...."


Mišljenje: "- No.1 svih filmova gdje životinje napadaju ljude. Maestralno režirano, glumačka postava u najboljem izdanju (Robert Shaw da istaknem svog favorita) i zarazna muzika ta-dam-ta-dam ta-dam.... Sve ostalo su samo blijede kopije (iznimka Ptica). Film koji mogu gledati u bilo koje dana i noći. Što je najbolje od svega inspiriran je instinitm događajima tj. slučaj koji amerikanci znaju pod imenom "Jersey Shore shark attacks of 1916", koji će kasnije inspirirati Petera Benchleya da napiše svoj napoznatiji roman...
Film preporučam da se gleda u ljetnim mjesecima..."
Alternativa: "Open Water" (2003)

14:57 • Komentari ( 3 ) • Print#

srijeda, 05.09.2007.

'Animal attack' filmovi ili horor filmovi o prirodi...

Nekidan sam lutao po YouTube-u i slučajno naletio na dokumentarne snimke (snimka pod nazivom "Anaconda Regurgitates A Hippo") gdje je Anakonda (Eunectes murinus čini mi se...) progutala cijelo mladunče voden konja (kako je do toga došlo da Anakonda iz J. Amerike proguta beštiju iz Afrike ni ja sam ne znam)...
To me je dalo na razmišljanje o još jednoj grani vrlo zanimljivog podžanra u horor domeni - napad životinja na ljude.
Kako znamo od samih početaka čovječanstva ljudsko biće se je borilo za svoj komadić pod nebom sa mnogim 'običnim' i vrlo čudovišnim životinjama...
No, čak i danas u modernom svijetu napad pobješnjele životinje na čovjeka dešava se svakodnevno bilo to da su napadi u prirodi ili u gradu što nam govori da priroda ima još itekako svojih aduta u rukavu...
Svako malo pročitamo u crnoj kronici kako je neko dijete napao pobješnjeli pas ili kako se u nekom dijelu svijeta neka životinja okomila na ljudsko biće...a ponekad čak imamo snimku takvih krvavih napada što dodatno ledi krv u žilama...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
jedan od razloga zašto volim dokumentarce o životinjama (i jedan od razloga što ljudi vole animal attack filmove

Pogledajte samo već ranije spomenutu Anakondu, koju stavljaju na sam vrh najtežih zmija (250 - 320kg), no ne i kao najdužu zmiju na svijetu (prema znanstvenicima 11m), jer je opet prema znanstvenicima šiša Python reticulatus sa 12m i Boa constrictor 9 - 13m.
No, što reći na dimenzije Anakonde od 30m dužine, 55cm promjera i 3 tone čistih mišića?? Takve zmijetine su viđane 30-tih i 40-tih godina 20 st. i gdje su vidioci ljudi od povjerenja...

Pa recimo onda ako se okrenemo modrom moru koje nije niti 20% istraženo unatoč tome što smo otišli u svemir...
Što reći na Veliku Bijelu Psinu (Carcharodon carcharias) dužine 6m i težine 2,5 t sa tri reda oštrih zubina koji kidaju sve? Što reći na Kolosalnu lignju (Mesonychoteuthis hamiltoni) od kojih 20 - 30m dužine i koja je po tim enormnim brojkama prvo čudovište oceana (sjetimo se njihovog papagajskog kljuna koji drobi kamen i krakova sa pipcima koji na sebi imaju kuke)?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket najstrašniji prizor koji možete vidjeti u moru

Nemojmo zaboraviti niti krokodile (npr. Gustav iz Nila dug 6m i 907kg težine, koji je do sada ubio oko 150 ljudi), lavove (slučaj Tsavo maneaters gdje su dva lava zvani Duh i Tama ubili 135 radnika), pauke (Sydneyjski pogrebni pauk (Atrax robustus) čija doza od već 0.006mg ubija miša), zmije (Inland Taipan (Oxyuranus microlepidotus) čiji otrov može ubiti 100 odraslih ljudi) i može se toga za nabrojati naći mnogo...
Ali vratimo se mi na filmove...

Ljudi su uvijek bili privučeni takvom vrstom filmova bez obzira sviđao im se horor žanr ili ne (da ne zaboravim napomenuti da ova vrsta filmova graniči sa filmovima katastrofe).
Pravi početak ovog podžanra započinje 1963 godine kad A. Hitchcock snima "The Birds" koji postaje veliki hit u kinima. Trebalo je pričekati 70-te da se sve počne velikom brzinom odvijati za sam podžanr, jer su producenti u takvoj varijanti gdje životinje napadaju ljude vidjeli bogatu zaradu i nisu bili nimalo u krivu. Od tih godina ljude nema što sve nije napalo od mrava i žaba do barakuda i ogromnih hobotnica, pa do zečeva, puževa i crva.

Uspjeh nabrojanih životinjskih aduta je bio dvojnog uspjeha, jer je tu bilo filmskog smeća (npr. "Shark Attack" serijal ili "Squirm"), ali i remek-djela koja zauzimaju visoko mjesto ne samo u horor žanru nego u filmskoj umjetnosti općenito (npr. "Ptice" i "Ralje"). Izgleda da gledatelji ipak obožavaju filmove gdje se priroda bori protiv čovjeka, jer skoro svaki film koji je zašao u kina dobrano isplati sve uloženo i jedino mala nekolicna doživi krah na kino blagajnama (izuzev onih filmova koji idu izravno na DVD medij poput "Lake Placid 2" (2007) ili "The Birds II: Land's End" (1994)).
Četiri vrste životinja prednjače u ovom podžanru - zmije, morski psi, pauci i psi. Ostale beštije iz životinjskog svijeta malo kaskaju, no to ne znači da nemaju svoje adute (Lake Placid, Ptice, Grizzly recimo). Poneki filmovi bi mogli slobodno upasti u ovaj podžanr poput "King Konga" ili "Them!" da već striktno ne upadaju u 'monster' filmove (jer određena mjerila ih baš zato svrstavaju u tu drugi skupinu). Bilo bi suludo da se usudim spomenuti baš sve važnije životinjske filmove (zato ovaj post nisam započeo sa logičnim nabrajanjem i samom povjesću ovog podžanra), pa to neću niti spominjati (za knjigu koju kad tad mislim napisati koncepcija će se naći jer je ipak lakše nego da post bude predug).
Isto nije za odbaciti to što se u ovakvim filmovima većinom pojavljuju respektabilni glumci (poput Sira Mauricea Josepha Micklewhitea Jr. kojeg znamo kao MIchaela Cainea, koji je čak glumio u 2 takva filma - The Swarm (1978) i Jaws: The Revenge (1987)), ali i tzv. zvijezde (poput Jeniffer Lopez u Anacondi (1997)). No, kako bilo u sljedećem postu sljede najbolji i najgori 'animal attack' filmovi.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Gigantska lignja (ali ima i većih)...

TO BE CONTINUED...

20:40 • Komentari ( 2 ) • Print#

subota, 01.09.2007.

Zašto volimo horor filmove...?

Iako ja volim i ostale žanrove (pogotovo SF i Western) kod mene je horor žanr No.1 i to već 25 dugih godina. Prvi film koji sam gledao a da je bio horor jeste "Halloween" (1978) i to na televiziji, a prvi film koji sam gledao u kinu je bio "Alien" (1979) i kad sam ih ugledao ostao sam vječnim ljubiteljem tog žanra. Doduše u to doba kada sam imao tek 3,5 godine nisam puno razumio što govore, ali sam pratio radnju i to većinom kroz prste. Potom su slijedili "Exorcist" (1973), "Piranha 2" (1981) i stari crnobijeli horori (prednjačio je Dracula) koje sam gledao sa majkom ljeti na RAI Uno koje sam bez problema hvatao (i danas je isti slučaj, ali tad imam slabiju sliku HTV2) iako je vrijeme satelitske televizije bio kod nas još sanak pusti.
Iako sam zbog nekih filmova ("Exorcist" i "Wolfman" (1941)) imao dobrih noćnih mora, moji roditelji su mi dozirali gledanje strašnih filmova jednom mjesečno. No, da bi objasnili zašto ljudi vole horore moramo malo dublje zaći u ljudsku psihu....

Strah (je negativan osjećaj koji čovjek doživljava kad vidi opasnost, bila ona stvarna ili nestvarna) je najstariji ljudski osjećaj i on nas prati od samih početaka čovječanstva. Zašto je strah u većini slučajeva nužno neugodan jeste zato što on služi za signaliziranje opasnosti koja prijeti čovjeku. Iako nepredvidljiv on ja i dan danas vrlo korisna i još najjača osobina koju čovjek posjeduje. On nas čuva od mnogih pogibeljnih situacija (što nam je ostalo još od vremena kad je čovjek bio u špilji i borio se sa raznim zvijerima, te je uvijek bio na oprezu...odatle nam urođena radnja da ponekad sjednemo u kafiću leđima okrenuti zidu) i u stresnim situacijama zna biti čudovišno koristan saveznik:
- primjer: kad kamion od 3-4 tone pričepi djete, a majka ga u strahu za djetetov život digne poput nekog superjunaka kojih 15cm u zrak...u normalnim okolnostima ona taj kamion ne bi nikada uspijela dići no pogled na njeno dijete čiji je život ugrožen čini je u tih par sekundi nevjerojatno jakom...sami znanstvenici se još bave tim fenomenom;
- primjer drugi: kad se sa nekim potučeš čovjek instiktivno brani ranjive djelove (glava, bubrezi), ali isto tako refleksno se brani od protivnikovih napada;
- primjer treći: "haragei efekt" koji nas upozorava da nas netko gleda iako ga ne vidimo, kada nam neko potiho prilazi sa leđa i 'osjećamo' njegovo prisustvo a ne vidimo ga (taj osjećaj su najbolje razvili Nindže u feudalnom japanu i koji su se godinama obučavali da taj osjećaj dotjeraju do savršenstva...inače haragei se nalazi u abdomenu)

ali isto tako i neugodan protivnik:
- panika (čovjek nije siguran može li izbjeći opasnost)
- fobija (pretjerani strah koji nije nužno iracionalan)...nema čovjeka koji nema barem jednu fobiju (isto što nema čovjeka na planeti koji nije na nešto alergičan).

Gledajući biologiju kad ljudi gledaju neki horor film u njima se dešava vrlo složeni kemijski procesi. Svi ti složeni procesi događaju se u našem najzamršenijem i još vrlo tajnovitom organu - mozgu...
Prvenstveno da bi nam se osjećaj straha svidio sa naše strane mora biti planiran i kontroliran (iako je on sam u prirodnim okolnostima vrlo nepredvidljiv i zato nelagodan).
Proces straha:
- disanje nam se ubrzava, jer tijelo unosi veće količine kisika u organizam
- također i srce započinje svoju radnju bržim otkucajima, te u istom trenutku brže raznositi te veće količine kisika kroz naš krvotok
- uz taj pojačani rad srce i isto tako disnja, javlja se potreba za rashlađivanjem tijela te nam raste temperatura (sa 36,6/7 na 36,9 ili 37 Celzijusa)
- uslijed tog efekta pospanost i glad se smanjuju jer dok je čovjek u opasnosti tijelo ne misli na glad i spavanje
- sva naša osjetila se drastično pojačavaju i izoštravaju, te postaju osjetljivi na zvukove, mirise i svjetlo, a sve sa ciljem ako se što dogodi da možemo što prije reagirati na opasnost

najvažnije od svega čak i od ovoga gore navedenog jesu procesi kad nam se aktiviraju moždane strukture i žlijezde odgovorne za osjećaj uzbuđenja kao npr.:
- Nadbubrežna žlijezda (lat. Glandula adrenalis ili Glandula suprarenalis) - srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin, ubrzavaju rad srca, povećavaju krvni pritisak itd.
- Amigdala - sudjeluje u regulaciji nagona, afektivnih i motivacijskih stanja, autonomnih i endokrinih funkcija
a time dolazi do pojačanog lučenja hormona andrenalina (on priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti), a u određenim (ili kako vam je draže manjim)količinama pruža osjećaj ugode.

Tu dolazimo do filmova, jer to kontrolirano zastrašivanje koje u nama budi ugodu daje nam sposobnost da se naviknemo na osjećaj straha i sa tom spoznajom bolje reagiramo (tj. smireno) na stvarnu opasnost u našem svakodnevnom životu. Meni samome doza straha je dovoljna gledanjem horor filmova, ali neki ljudima to nije dosta pa se odlučuju na extremne sportove kao bungee-jumping.
Ja sam volim gledati horor filmove zbog toga jer obožavam čudovišta, čudne događaje i sama spoznaja da se obični ljudi bore protiv nečeg nadprirodnog, onostranog me čini da se naježim. Zato volim i Conana, Zagora, koji se vječno zakače sa nekim monsterom.
Što se tiče onih ljestvica najstrašnijih filmova svatko ima svog favorita...evo izbora Total Filma:

1) Teksaški masakr motornom pilom / TCM (1974)
2) Noć Vještica / Halloween (1978)
3) Suspiria (1977)
4) Zora živih mrtvaca / Dawn of the Dead (1978)
5) Isijavanje / Shining (1980)
6) Psiho /Psyho (1960)
7) Čovjek od Pruća / The Wicker Man (1973)
8) Rosemaryna Beba / Rosemary's Baby (1968)
9) Ne Gledaj Sad / Don't Look Now (1973)
10) Kanibalski holokaust / Cannibal Holocaust (1980)

Primjetit ćete da su to većinom to nadnaravni filmovi iz 70-tih sa vrlo posebnom depresivnom atmosferom. I iszbor nije loš, ali ipak se razlikuje od mog koji je sljedeći:

1) John Carpenter's The Thing (1982)
2) Dawn of the Dead (1978)
3) Alien (1978)
4) Exorcist (1973)
5) The Thing From Another World (1951)
6) Jaws (1975)
7) Return of the Living Dead (1985)
8) The Hitcher (1986), TCM (1974)
9) Night of the Living Dead (1968)
10) Black Christmas (1974), Halloween (1978)


Zaključak:
"- Uvijek sam govorio da je bolje gledati i najgori horor nego neku prosječnu dramu ili western (ili akcioni sa Segalom i sličnim 'junacima') i uvijek sam volio gledati pametne filmove, gdje je naglašenost na radnji i likovima, gdje se čudovište ne prikazuje puno. Današnji horori su izgubili onu čar kao oni horori u 70-tima i 80-tima, a uz to više i nema tako darovitih redatelja (možda 3 ili 4) te zanimljivih glumaca (a o likovima da ne govorimo). Danas je u prvom planu krv na hektolitre i dijelovi tijela razbacani na sve strane, ali bez ikakvog smisla. Nekako današnji filmovi prepuni grafičkog nasilja (ovdje prvenstveno mislim na filmove kao Hostel i sl.) nisu po mom ukusu, jer ja još više prednosti dajem dobrom starom Alienu ili Draculi nego nekim tamo manijacima bez imena i ikakvog sadržaja zbog kojeg bi mi bili imalo zanimljivi. Stvarno danas kad se čovjek osvrne nema puno dobrih horor filmova jer je sve ubila prevelika remakomanija i netalentirani redatelji, te želja za brzim zgrčanjem love. Tko zna što će biti kad odu velikani: Carpenter, Dante, Craven, Campbell, Todd, Combs...? Ipak, ja ostajme fan horor filmova, a onima koji se taj žanr ne sviđa neka ga ne gledaju."

11:22 • Komentari ( 4 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.