24

ponedjeljak

lipanj

2024

ODLOMAK ROMANA ''VOLELA SAM PREDSEDNIKA'' - DIANNA DIVERNO (DRUGA VERZIJA ROMANA PO SCENARIJU)

GLAVA PRVA – UVOD

Niz zvezdani beskraj noći, kao da pokušava nadjačati huk vetra i glasnu vrevu koja je, kao i uvek, cirkulisala gradom koji nikad ne spava – New Yorkom – čuo se tanani zvuk baletske opere. Nekoliko taksista je, pomalo besposleno sedelo u svojim automobilima, bilo je tu i drugih vozača koji su sedeli u luksuzno opremljenim novim limuzinama, s spuštenim prozorima do pola. Neki od njih su pušili cigarete, neki s istaknutom dosadom uprno zevali, dok su drugi pomalo utonuli u sanajrenje slušali ozbiljan zvuk klasnične muzike. Par prolaznika je prolazilo otuda, ne zadržavjaući se previše pred zgradom Njujorške baletne opere u West Side na Manhattanu, niti se obazirući na zvuk koji je dopirao odatle a koji je govorio kako je neka baletna opera uveliko u toku.
Niz stepenice koje su vodile do ulaza sada nije bilo nikog. Nekoliko trenutka kasnije holom se čuo gromoglasan aplauz zadovoljne publike koja je skoro dva sata pratila baletsku predstavu koja se tu izvodila. Neki od njih su sedeli u svojim ložama, zadovoljni pozicijom koju zauzimaju, tek povremeno bacajući svoje poglede prema drugim ložama, dame su strpljivo i s tek pokojim vidom zavisti zurile prema drugim gospođama i drugim ložama, odmeravjući novu haljinu ili frizuru koju je možda dotična nosila na sebi. A onda bi se opet usredsredile na baletsku predstavu koja se odvijala s tri primabalerine i s svim ostliam baletanima i balerinama u toj igračkoj predstavi.
Sada se čuo samo aplauz zadovoljne publike. S strane je stajalo nekoliko novinara iz uglednih gradskih njujorških lsitova koji su želeli da zabeleže ambijent i utisak koji je premijera te baletske predstave ostavila na prisutnu publiku. Sva mesta u sali su bila zauzeta.
Balerine i baletani su se zadovoljno naklonili publici koja je sijala pod nekim utiskom koji se uvek promajao nakon neke nove uspešne premijere koja se izvodila na podijumu Njujorške baletne opere. Ubrzo su igrači krenuli prema bekstejdu.
Mlada žeba, jedna od tri primabalerine je polako išla prema svom bekstejdžu. Bila je jedna do retkih koji su imali samo svoj prostor za mir i uredjivanje. Sada je bila pomalo zamišljena dok je hodala prema toj prostoriji, kao da joj se nije previše žurilo. Mislila je o sebi i svemu onom što je u preteklom periodu od nekih desetak godina ostavila iza sebe. Njenim mislima je poput nekog tihog ehoa išao kao neki tekst koji se uvek povremeno javljao u trenucima neke njene potištenosti ili kad bi se možda priupitala da li je ispravno što se s ticajem izuzetnih okolnosti koje su zadeseile, nalazi upravo tu gde se nalazi.
''Trenutno se zovem Ana Mihajlovski. Jedna od prvih primabalerina sam u New York operi. Kao balerina sam mrtva za Madjarsku i Rusiju.
I najbolje je da tako zauvek i ostane!''
A potom se osmehnula, svesna da je možda sada na najboljoj mogućoj poziciji u svom životu, smireno je spustila ruku na vrata svog bekstejdža, spremna da se polako spremi za mirni odlazak svom domu koji je ovde imala.


* * * * * * * * *
Roman ''Volela sam predsednika'' Dajane Diverno uskoro bi trebao biti objavljen na engleskom jeziku. Prezentacija dela u Londonu će biti najavljena uskoro

https://www.instagram.com/p/C8l0pTlA09A/


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.