19

srijeda

srpanj

2023

NA KONKURSU FESTIVALA U RIMU - KOMODO - KUMOVANJE ITALIJANSKE MAFIJE - DIANNA DIVERNO


Scenario ''Komodo - Kumovanje Italijanske Mafije'' Dajane Diverno jeste prijavljen kao neproizvedeni scenario na Filmskom festivalu u Rimu. Ovo je prvi put da se autorica takmiči s ovim književnim delom koje nije zvanično objavljeno kao knjiga, a takođe samo je mali deo scenarija predstavljen u ''The First Antology''.
Da se podsetimo radnje jednog od 10 najboljih dela Dianne Diverno - Ricardo Mazuro sin je Mikea Mazura i običan je mladić koji živi u Rimu. Ostvaruje niz zanimljivih kontakata s društvom i okolinom. Nema pojma kako je jednom davno njegov otac bio u vezi s prostitutkom koja je bila omiljena prostitutka Capa mafije po imenu Ivan. Igrom slučaja Elena je tada zatrudnjela s Mikeom i rodila mu sina Alvara kojeg je dala u sirotište da nastavi svoj najstariji zanat. Pod Capovim budnim okom
mafijaša, Alvaro zvani "Al" (Ricardovih godina i njegov polubrat) odrasta u mladića koji vrlo dobro barata oružjem, odan Capo Ivanu i hladnokrvnog ubojicu i poznatog talijanskog mafijaša. No, Capo Ivan želi se osvetiti Mikeu što je zaveo i ostavio Elenu, ali kako se pravi razlozi ne bi saznali, šalje ljude koji uvale Mikea Mazuru
u svet droga. On preuzima odgovornost i jedne večeri Capovi vojnici izvode masovni masakr i ubijaju Mikea Mazuroa i njegovo društvo, koji su se tada okupili na privatnoj, maloj zabavi.
Tražeći osvetu talijanskoj mafiji, iako još ne zna tko je pravi nalogodavac očevog ubojstva, niti prave razloge, Ricardo uz pomoć svog omiljenog profesora Milana odlazi u Legiju stranaca. Ovdje pohađa mukotrpnu obuku reda vojnika koje zovu Gušteri i dobiva karakterističan
nadimak "Kommodo". Želi steći potrebno znanje kako bi se vratio u Italiju i jednog dana osvetio svog oca.
Nicky je mlada djevojka koja stekne mnogo zanimljivih prijatelja u Italiji i Rimu, a s vremenom postaje njegova ljubavnica. Njezin očuh je briljantan odvjetnik koji radi za talijansku mafiju i Capo Ivana. Tako je upoznala Ala. Iako ne gaji veliku ljubav prema Alu, ipak nastavlja svoju vezu s njim. Čak i kada slučajno sretne divnog legionara Ricarda Mazura koji traži prave kontakte
tko mu je ubio oca i zašto. Nicky također ima vezu s Richardom i dostavlja mu neke informacije, ni ne sluteći da je u vezi s dva vrlo, vrlo opasna polubrata.
S vremenom Capo Ivan umire, a Al preuzima torn talijanske mafije i postaje novi Capo. Ricardo još uvijek ne zna da mu je on polubrat, dok Al saznaje da je Ricardo u rodu s njim i da mu je on polubrat. Ali Al ne želi dopustiti da ijedno od njih to sazna. Zabavno mu je gledati kako Ricardo pokušava saznati neke stvari iz prošlosti, iako su svi tragovi uglavnom lažno plasirani.
Na kraju Ricardo otkriva neke detalje i ubija pojedine gangstere talijanske mafije u čast krvne osvete. Kada zamalo ubije Alvara Bartimova, tek tada, kada ovaj zamalo umre, Ricardo saznaje da je Mike Mazuro njegov otac i da je sve to bio dio plana bivšeg talijanskog mafijaškog capa Ivana i da se prošlost ne može promijeniti. Ricardo Mazuro također saznaje da je Alvaro Bartimov zapravo njegov polubrat.
Svjestan da je sada na meti talijanske mafije i novih vojnika, Ricardo, zajedno s Nicky, odlučuje pobjeći iz zemlje..


* Ovim putem se zahvaljujemo i jednoj italijanskoj literarnoj agenciji iz Milana koja je ponudila saradnju našoj autorici.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.