12

ponedjeljak

lipanj

2023

O KONZEKVENCI DAJANINOG DOSADAŠNJEG LITERARNOG ANGAŽOVANJA


Dianna Diverno je autorica mnogobrojnih romana, zbirki pesama, bajki i scenarija. Iza sebe ima preko stotinu objavljenih književnih dela na mnogobrojnim jezicima, a mnogo tog još uveliko čeka u njenom literarnom asortimanu da bude objavljeno i predstavljeno narodnom auditorijumu. Iz stranice u stranicu u njenim književnim biserima imali smo prilike da vidimo da se smenjuju fantastični elementi, zapleti i likovi, a mnogobrojna dela imaju onu njenu standardnu konvenciju romana tajni.
Istražujući književni svet kroz više literarnih profila - spisateljice, pesnikinje i scenariste - Dajana Diverno se
predstavlja kao vrstan i kvalitetan autor zanimljivih imaginarnih zapleta s zanimljivim sledom događaja i neobičnim protagonistima prikazanim kroz pozitivne i negativne likove koji se prepliću kroz hiljade i hiljade stranica književnog rada kom je predano bila posvećena.
U poslednje vreme je bila posvećena svojim scenarijima, vodeći se idejom - da ako je književno delo moglo biti prikazano kao roman ili bajka u štampanom izdanju ili u e-formatu na internet stranicama, onda može biti vremenom prikazano i kroz niti filmske odnosno sedme umetnosti. Kao da je to sada onaj pravi i sledeći korak koji ona mora da napravi u svom literarnom radu da istakne sebe kao angažovanog pisca što ona u biti i jeste, kao autor koji od svojih načela ne želi da odustaje dokazujući i opravdavajući onaj skriveni razlog zašto dolaze nove čitateljske generacije koje će voleti njen rad. A kroz okvire filmske ili sedme umetnosti gde se ona polako već i kreće kroz mnogobrojne kontakte, riznica svega će, nadamo se, biti prikazana i kroz filmove.
Zbog toga je njena posvećenost radu na scenarijima u poslednje vreme bila uistinu takoreći goroteksno nadrealna, gde se autorica posvetila tom radu idući iz rada jednog scenarija u drugi, završavajući jedan, dorađujući drugi, onda prevodi scenarija, bez predaha .

Činjenica je da je naporan rad u jednoj sferi uistinu ono što je potrebno kada autor odluči da se uhvati u koštac s svojim nastojanjima da literarna dela napokon predstavi i kroz okvir sedme umetnosti, da je bilo dana kada je imala crvenilo u očima da nije mogla redovito ni gledati, ali svaki posao danas ima svoje značajne prednosti i mane. Zato je lep osećaj sada kada se evropskim i američkim producentima predstavljaju njeni scenariji kao očita trenutačno savremena konzekvenca njenog dosadašnjeg literarnog angaživanja. Ipak uprkos tome da se sada predstavlja i da je posvećena radu na scenarijima, Dianna Diverno i dalje radi sve kako bi objavila svoja književna dela u saradnji s dosadašjnjim izdavačem, ali i kroz saradnju s drugim izdavačima u svetu.
Iako joj se nudi da posećuje mnogobrojne filmske festivale u svetu, ona će se na taj korak sigurno opredeliti u nekom doglednom periodu, ostvarujući i na taj način nove kontakte gde će, u tom slučaju, na lepezi predivne ponude biti skoro 50 scenarija zasnovanih na njenom dosadašnjem radu.

Spisak scenarija : Bela lisica, Rezidencija maski, Divlja Džoana, Osveta - krv za krv, Dama s jednim dolarom, Bele ruže za rtvu damu, Poslednji sekund za Brašov, Violo - najlepši lav na svetu, Kruzer, Marokanska princeza, Zabranjena ljubav, Ubiti s stilom, Operacija 77/23, Mister Štroco, Scenario Paket, Obeležena da umre, Zmajev legionar i kraljica cveća, Poslednje venčanje, Tajne strasti grofice Razaski, Tajna markize de Šampanj, Vilhelm Gustlof, Kralj sirena, Francuski poljubac, Topaz u kremenu, Garetov cent, Zabranjena ljubav, Komodo - kumovanje italijanske mafije, Vapaj orhideje, Fang, Princeza Glorija u čarobnoj šumi, Ogledalo noći, Samba do smrti, Ponoć s baronicom Bot-Morra, Priča plave mumije, Kazino l'Miracle, Poljupci na mostu uzdaha, Volela sam predsednika, Merman Gianni, Lavandula - osveta čarobnjaka, Kraljevstvo četiri vetra, Ferlijeva avantura, Desi i mermani, Viki i Spajdi i mnogi drugi...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.