03

utorak

siječanj

2023

I MOŽDA 6 BRITANSKIH KRIMINALISTIČKIH ROMANA U 2023?

A čemu se još možda možemo nadati tokom 2023 godine?

Videli smo 6 kriminalističkih romana koji pripadaju američkoj heksalogiji. A sada imamo prilike da vidimo i 6 britanskih kriminalističkih romana, od kojih 4 pripadaju tetralogiji s agentom Audrey McLiam, potom inspektorom Hastingsom u romanu ''Fang'' i romanu ''Lordsov kamen''. Takođe inspektor Hasstings je naprosto ko ''margarin i u sve se meša'' pa se pojavljuje i u ''Marokanskoj princezi'', ''Trećoj kapiji'' i ''Zatvaranju kruga'' - doduše više kao sporedni lik.
Heksalogija broji oko 1500 stranica, roman ''Fang'' oko 200 stranica, a ''Lordsov kamen'' oko 360 stranica, što je preko 2000 strana.
Rekli bismo da je to mnogo posla za prevod, korekturu teksta, prezentacije i drugo

Ono što je bitno pomenuti za ova književna dela jeste da su nastala pre dvadesetak godina. Roman ''Lordsov kamen'' je nastao 2002-2003 godine kada je autorica bila trudna s svojim sinom Džastinom. A taj roman s junakinjom Širli Palmer, utabao je put za kompletnu tetralogiju koja je poput američke heksalogije jedan veliki i obiman književan poduhvat. Radnja u svim ovim romanima je vrlo zanimljiva, pa se tako kroz delo ''Vapaj orhideje'' bavimo Audrey McLiam koja kroz sestrinu smrt i sukob osobnih osećaja, doživljava neku vrstu katarze i postaje britanski agent

U romanu ''Marokanska princeza'' autorica se vrlo vešto bavi međunarodnim terorizmom, vrlo vešto oblikujući radnju da se ovaj roman možda može nazvati jednim od njenih desetak najboljih romana, dok se kroz roman ''Fang'' koji je objavljen pre desetak godina bavimo istragom inspektora Hasstingsa koji se sukobljava s serijskim ubicom i vrlo zlim umom.

Ono što prati ovu kriminalističku šestorku koja ima vrlo velike šanse da bude objavljena tokom 2023 godine, jeste izvanredan pristup same autorke zadatim temama, pa uspešno oslikava kriminalistički okvir stvarajući izvanredne romane zabavne književnosti - modernim literarnim biserima u nastavcima da se britanski čitaoci sigurno već mogu pitati zašto svi ti romani već nisu objavljeni u njihovoj državi (to je ujedno pitanje koje je Dajanina mama nju stalno pitala dok je bila živa) ili zašto fantastičan lik Audrey McLiam nije predstavljen u nekom televizijskom kriminalističkom serijalu?

Nadamo se da ćemo videti mnogo tog što je tokom jeseni 2022 godine bilo najavljivano i u 2023 godine, pored američke heksalogije, scenarija za crtane filmove, bajki i svih drugih romana koji se nismo još čestito ni dotakli, ostaje nam da vidimo kada će se sve to pokrenuti u štampanim izdanjima?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.