25

nedjelja

rujan

2022

ODLOMAK ROMANA ''ZEMLJA ZI MONKA'' - DAJANA DIVERNO



Britani Delmonde je tog popodneva doletela u New Orleans. U pet i četrdeset i pet je avion sleteo na pistu, a ona je pri izlasku iz aviona zaključila da još nikad nije bila u tom gradu.
Istražitelj Džonatan Lombardo je sačekao na aerodormu. Bio je dobro raspoložen i u ruci je držao korpu crvenih ruža. Bila je iznenađena s poklonom.
- Hvala Džonatan – nasmejala se zvonko – ali zaista nije trebalo.
- Kako ne? – on joj je pomogao s koferima, krenuli su prema izlazu. – Ti si navikla - podsetio ju je – na vrlo lepe stvari i bogataški način života. Kod mene je, hmmm, mnogo, mnogo skromnije. Živim u malom stanu, koji je, pa još uvek, momački stan, nemam ni plantaže, niti onakve fontane...
Bili su napolju. Ovde je bila kolona taksi vozila koja je strpljivo čekala pred ulazom u zgradu. Britani i Džonatan su prošli kraj njih.
- Dođi! Automobil mi je parkiran tamo!
Kad su seli unutra i bili prema putu k njegovom stanu, on je bacio tek po dva-tri pogleda k njoj. Britani Delmonde je bila zamišljena a pogled je držala uperen pred sebe ili je tek po malo pogledala na ulicu.
- Razvod je u toku! – upitao ju je, pretpostavio je da misli o tome.
- Da, jeste – zastala je i premišljala se – to je sporazuman razvod.
- Nije ti lako palo? – bio je znatiželjan.
- Pa i ne! Dugo smo zajedno. Skoro deset godina se moj život neprestano odvijao u Kolumbiji, u Bogoti. Ostavila sam sve u Čikagu i prešla da živim tamo kod njega... Stopila sam se tamo s tim prilikama. Trebaće mi vremena da se opet naviknem na Ameriku – tek tad ga je pogledala.
Džonatanu se tad na trenutak učini kao da su joj kapci natečeni, kao da je noć provela u suzama. Nije je više ispitivao o tome. Pričali su o njenim planovima sada.
- Jednu noć ću biti kod tebe – rekla je kroz osmeh – i očekujem ekstra usluženje! A onda bih da iznajmim mali stan za sebe.
- U redu. U ponedeljak i utorak ću verovatno biti tu – rekao je on i potom naglo zakočio na semaforu. Stali su na crvenom.
- A onda?
- Imam posao na Jamajci – to je tiho rekao i primetio kako se ona na pomen – Jamajke – ukrutila. Sećanja ubistva njene majke i sestre su počela da naviru...
- Zaista?
- Neki stari slučaj – rekao je brzo kako bi je umirio – Nema veze s slučajem ''Kosti''. Ta tema je završena!

*
Vrhunski istražitelji kapetan Džon Robertson, istražitelj Džonatan Lombardo i načelnik Stefan Ajron rešavaju slučaj i time zaokružuju trideset godina dugotrajne istrage...
A Britani i Džonatan Lombardo na kraju ipak bivaju zajedno... Jedan od najboljih romana Dajane Diverno, pripada petom delu heksalogije, a posvećen je njenom pokojnom dedi Grgi.
Šesti deo je roman ''Priča Plave Mumije''

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.