10

utorak

svibanj

2022

NOVELIZACIJA DELA BAZIRANA NA TEMI FANTASY-FILMA ZA OMLADINU


Novelizacija kao književna struktura datira od pre stotinu i više godina, kada se kroz dela za neme filmove, poput ''Les Vampires'' ili ''London After Midnight'' pokušalo pristupiti širem i užem čitalačkom auditorijumu na jedan posve drugačiji, inovativan način. Sama – novelizacija – predstavlja izvedeni roman koji je nastao na delu koji je bio prevashodno stvoren za drugu vrstu multimedijanog žanra – poput filma, stripa, igrice ili bajke. Na ovakav način kroz izvedeni roman, prvobitno delo se nastoji približiti čitalačkom auditorijumu i onima koji vole tu temu. Posebno je aktuelna bila novelizacija dela tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

A u ovom slučaju za delo ''Zmajev Legionar I Kraljica Cveća'' mora se napomenuti da je reč o svojevrsnoj novelizaciji bez roditelja – u ovom slučaju se sama novelizacija bazira na nesnimljenom filmu za mlade ljude ili na još neobjavljenom štampanom izdanju ove bajke. Pisci koji su pre mnogo godina i radili na osvarenjima nazvanim ''novelizacija bez roditelja'' bili su: Peter O'Donell,Frederick Forsyth, Gordon Williams i ostali..

Delo ''Zmajev Legionar I Kraljica Cveća'' do sada predstavljen kao scenario za film i kao bajka za najmlađu populaciju, imaće i svoj romaneskni prikaz za one kojima se ovo delo i tema ovakve vrste bude dopadala. Sama autorica Dajana Diverno kaže da je ovo za nju ipak nepoznati teren, nije pisala romane bazirane na temu naučne-fantastike, niti išta slično tome, tako da je razumljiv i njen polagani pristup ovom književnom ostvarenju. Pored ovog dela u planu je i ''Bela Lisica'', kao i dela ''Lavandula – Osveta Čarobnjaka '' i ''Carstvo Četiri Vetra'' koje smo do sada čitali kao e-book u norveškoj verziji.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.