10

nedjelja

srpanj

2016

DEO RECENZIJE NA NEOBJAVLJEN ROMAN ''MISTERIJA SVETIONIKA'' - DAJANA DIVERNO

Rim pre gotovo dvestotine godina je bio grad koji je po rečima čuvenog Stendala bio mesto gde –prezir i javno mnjenje ne znače ništa, ali je zato sigurno kako će bogatstvo biti dobro primljeno''. Gotovo slikovito je Dajana Diverno ovo prikazala u delu ''Misterija svetionika'' gde je opet gotovo vrlo loše biti stranac, kao što je slučaj s mladim Armandom.
Uprkos bogatstvu koje se uvek dobro prihvata u rimskim krugovima, ovde je Dajana prikazala kroz lik mlade grofice Rebeke uporan pokušaj da se nastoji probijati iznad drugih, što je dodatno podupirano od strane njene rođene majke gospođe Amelije. Tako mlada Rebeeka ubrzo od obične devojke i kćerke advokata, postaje grofica, dama najvišeg rimskog društva, postaje mlada žena izvrsne i ugledne elegancije i prefinjene, otmene, pomalo veštačke senzibilnosti koja opet – kako odmiče njen brak – postaje povod za ogovaranje u ložama rimskog društva.
Vremenom kako izvrsno vrši svoju funkciju ugledne i prefinjene dame iz više klase, i rađa jednog sina, ona malo po malo počinje da dolazi u sukob s različitim shvatanjima onog što joj je nametnuto i ono što je ona zaista. Dolaskom misterioznog Armanda u Rim, koji je upravo onaj stranac koji neće biti dobro prihvaćen u društvu, a sve to potpomognuto intrigama i spletkama koje vrši sam gradonačelnik.. dolazimo do podizanja zavese koja skriva davni, društveno, dobro prikriveni skandal poznat kao Misterija svetionika....
Roman je vrlo sličan delu kao što je ''Tajna markize de Šampanj'' i ''Poljupci na Mostu uzdaha'' (možda znan i ko ''Nijanse ljubavi''), opet je svojom sadržinom sasvim drugačiji, oslikava nam prikaz visokog društva i društveni sklad koji je u to vreme vladao evropskim, buržoaskim zemljama, jedna nama posve drugačija ali uvek zanimljiva epoha. Prikazujući nam i društvene intrige, ali i moralne i duhovne vrednosti tadašnjeg društva Dajana Diverno nam dočarava i jedan zanimljiv splet okolnosti ovog romana koji s pravom pripada ovoj zanimljivoj ediciji ''Večiti klasici'' koji, mora se priznati, odišu neprolaznošću.



Dela edicije su: Tajna markize de Šampanj Tajne baronice Hasdeu, Poljupci na Mostu uzdaha, Misterija svetionika, Vreme molitve vreme strasti....

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.