kuharica moga prijatelja Emira

petak, 28.03.2008.

volovske oči s rižotom od gljiva

volovske oči s rižotom od gljiva
Koliko god je sveti Bernard grmio protiv 50 različitih priređivanja jaja, njegovi su fratri u Citeauxu također jeli jaja priređena na sve moguće načine, a osobito su rado i često jeli ove "volovske oči".
Izrežite iz kruha čašom krugove promjera oko 7 cm, pa manjom čašom iz sredine izrežite krug od oko 3 cm tako da ostanu prstenovi. Te prstenove stavite u kalup za nabujak ili oblik za tortu dobro namašćen maslacem. Prelijte preko svakog prstena onoliko tučenog kiselog vrhnja koliko kruh može upiti. U svaki kruh oprezno razbijte jaje, sol, papar i nakapajte preko svakog jajeta pola žličice mlijeka i pola žličice slatkog vrhnja. Peći na 150 C dok se jaja ne stvrdnu. Fratri su volovske oči jeli s šampinjonima pirjanim u vrhnju, što i nije loše, no jedan Pellapratov rižoto od gljiva je ipak bolji. Ako ne pijete vodu, čaša hladne pive!
(6 kriški bijelog kruha od prethodnog dana, 2 cm debelo narezanih, maslac, 200 g kiselog vrhnja, 6 jaja, papar, sol, 3 žličice mlijeka, 3 žličice slatkog vrhnja)
rižoto s gljivama
Isjeckani luk prepržimo na ulju i maslacu, veličine pola oraha. Dolijemo bijelo vino i ukuhamo pa dodamo rižu i najbolje bi bilo vrganje narezane na ploške, u zamjenu šampinjone. Malo prepržimo. Posolimo i malo pomalo dolijevamo juhu i skuhamo do kraja. Skinemo s vatre i primješamo maslac i naribani sir.
(400 g riže, 1 litar juhe, 50 g parmezana, 50 g maslaca, četvrtina glavice luka, pola dcl maslinovog ulja, pola dcl bijelog vina, 100 g vrganja ili 150-200 g šampinjona)
- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.03.2008.

SRETAN USKRS

- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.03.2008.

jaja na stari slavonski način

jaja na stari slavonski način
Luk i papriku pržite 3 minute. Dodajte češnjak i rajčice i pržite dalje 1 minutu. U međuvremenu istucite jaja s mlijekom ili kiselim vrhnjem, začinima, solju, paprom. Prelijte ih preko povrća i na laganoj vatri pržite dok se jaja ne stisnu. Prilog kuhan krompir u slanoj vodi, preliven maslacem i posut peršinom ili pak pire. Svježa salata. Vino bijelo ili crno.
(6 velikih rajčica oguljenih i izrezanih na 4 dijela, 2 veća luka izrezana na tanke kolutove, sitno iskosani režanj češnjaka, 2 veće zelene babure izrezane na listiće, 4 žlice ulja, 6 jaja, 2 žlice mlijeka ili kiselog vrhnja, pola žličice začina tipa majoran, muškat, timijan, Vegeta ..., papar, sol)
- 13:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

slani omlet "Don Juan"

slani omlet "Don Juan"
Na ulju propirjajte luk i papriku rezanu na listiće, rajčicu rezanu na kockice, dodajte sitno kosani peršin, sol, papar, te pirjajte dok ne omekša. Ispecite dva omleta, u sredinu dodajte pripremljeni nadjev, savijte i istresite na topli tanjur. U međuvremenu od žumanjka i topljenog maslaca izlupajte na pari pjenasti umak u koji na kraju umutite vrhnje, parmezan, sol, papar, malo soka od limuna. Ovim umakom prelijte pripremljene omlete i zapecite u pećnici dok ne dobiju zlatnorumenu boju. Vino bijelo, jače ipak je to "Don Juan" što će reći malo opijenosti prije spavanja nije loše.
(6 jaja, 1 luk, 1 veća rajčica, 1 paprika, 0.8 dcl ulja, pušlek peršina, 10 dag maslaca, pola dcl vrhnja, 2 žumanjka, vrećica parmezana, sok od pola lim

Image and video hosting by TinyPic
- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

malo o jajima....

Ne bih ulazio u rasprave koliko jela od jaja možemo spraviti, jer kad bi uzeli jednog Pellaprata, tamo ih ima toliko da bi mogli uredno cijelu godinu servirati, vjerujte svaki dan drugo jelo. Zadržao sam se na nekoliko po meni najboljih recepata. Osnovna pravila; za meko kuhano jaje, stavlja se u kipuću vodu, kad voda ponovo uzavri moraju kuhati 3 minute za vrlo meka kuhana jaja, a 4 minute za meka kuhana jaja. Jaja ne smiju biti prehladna kad ih vadimo iz hladnjaka, jer hoće zbog nagle promjene temperature i puknuti. Da bi se to sprečilo može se staviti malo soli u vodu u kojoj kuhaju; druga su na redu jaja koje Francuzi pjesnički nazivaju "oeufs mollets" iliti jaja meka poput voska. Ta jaja sa malo očvrsnulim bjelanjkom i mekanim žumanjkom rade se kao i meka samo je vrijeme kuhanja 4-5 minuta. Onda ih vadimo iz vode i potpuno ohladimo pod tekućom vodom da se ne bi stvrdnula. Odmah se oprezno ogule; treće i osnovno kod tvrdo kuhanih jaja, vrijeme zavisno od veličine je 8-10 minuta! Kuhamo li ih dulje, što je vrlo često kod ljudi (po sistemu baš me briga, ne može škoditi ako se malo dulje kuha !!!), bjelanjak postaje žilav, žumanjak dobiva ružnu zelenu boju, koju možda neki i vole!, dok iz čitavog jajeta struji ne baš ugodan miris. Također odmah pod hladnu vodu i guljenje. Ako ste propisno kuhali, žumanjak uvijek ostaje točno u sredini jajeta, a ne negdje drugdje.
- 13:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

teleća plućica na kiselo

teleća plućica na kiselo
Kad nema para, onda nema para i treba smisliti nešto fino za malo para. Ovo je takvo jelo.
Oprana plućica i srce kuhajte zajedno sa grincajgom, lukom, cijelim paprom, lovorom i solju. Gotova plućica ohladite i izrežite na uske rezance. Na vruću masnoću stavite žličicu šećera da se karamelizira. Na to stavite brašno i sitno kosani češnjak, peršin, papriku u prahu, a na kraju plućica i srce. Zakiselite octom i kriškom limuna, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića i sve zalijte vodom u kojoj ste kuhali plućica i srce. Još jednom prokuhajte. Domaći kruh i čaša crnjaka.
(1 plućica, najbolje teleća, ali idu i juneća zajedno sa srcem, 1 grincajg, 1 luk, lovor, 10 dag masnoće, žličica šećera, žličica brašna, 1 režanj češnjaka, peršin, malo crvene mljevene paprike, žličica octa, 1 kriška limuna, malo oraščića, papar u zrnu, sol)
- 13:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

istarski žgvacet

istarski žgvacet
Ovo je odgovor Istrijana Mađarima, a kako drukčije nego pod svetom kapom Talijana!
Meso narezati na kockice i propržiti na ulju. Dodamo sitno narezani luk, malo popržiti, zatim dodati izrezanu svježu rajčicu, isjeckani češnjak, sitno isjeckan list celera, majoran, bosiljak, sol i papar. Uz povremeno dolijevanje malo vode pirjati dok meso ne omekša. Pustiti da ukkuha sva tekućina, pa dodati brašno, malo promiješati i doliti vino i toliko vode da prekrije meso. Ostaviti na laganoj vatri da malo prokuha, te poslužiti uz istarske fuže (vidi izradu fuža kod "fuži s tartufima), ili palentu ili neku drugu tjesteninu. Vino jače, bijelo tipa malvazija!
Ovo jelo koje je obavezno služeno u svečanim prilikama, na isti način se radi i s kokoškom, puranom ili pak kunićem!
(600 g telećeg mesa bez kosti ili 1000 g kokoši ili 800 g kunećeg mesa s kosti ili 1000 g purećeg mesa, 200 g luka, 20 g češnjaka, 1,5 dcl maslinovog ulja, 200 g svježe rajčice, 20 g brašna, 20 g celerovog lista, 1,5 dcl finog vina tipa malvazija, na vrh noža majorana, na vrh noža bosiljka, 15 g soli, 3 g papra)
- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

bećar paprikaš

bećar paprikaš
Kad se naprave pečene paprike za zimnicu, odnosno za salatu od pečenih paprika, računajte i na nešto paprika koje će vam poslužiti za ovaj interesantan paprikaš.
Fine svinjske šnicle narežite na trake, luk na rezance, pečenu papriku također na rezance, a pelate iz konzerve na kockice. Meso prepržiti na vrućoj masti ili ulju, posoliti, posuti crvenom mljevenom paprikom, dodati luk i sve dinstati zajedno s mesom uz dodavanje po potrebi malo vode. Prije vode dodati malo crnog vina. Negdje u polovici dinstanja, cca nakon pola sata dodati papriku , Vegetu, papar, malo ljute paprike, po potrebi soli. Negdje deset minuta prije kraja dodati pelate. Servira se sa žgancima, pireom ili njokima. No može i solo s domaćim kruhom i čašom crnjaka.
(70 dag nemasnih, finih svinjskih šnicli, pola kg luka, pola kg oguljenih pečenih paprika, pola kg pelata iz konzerve, mast ili ulje, sol, malo mljevene slatke crvene paprike, pola do jedan dcl crnog vina, Vegeta, papar, malo ljute crvene paprike)
- 13:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>