kuharica moga prijatelja Emira

ponedjeljak, 09.11.2009.

krumpir salata sa slaninom na njemački

krumpir salata sa slaninom na njemački
(krumpir, slanina, poriluk, luk, začini)
Ova krasna, isključivo zimska salata krasan prilog je bilo kakvom mesu, pogotovo pečenjima.
Krumpir u ljusci skuhati, oljuštiti i sijeći na kockice. Slaninu izrezati na kockice i pržiti. Pri kraju prženja, dodati sitno isjeckan luk, kad on porumeni dodati krumpir i pokriveno sve dinstati još cca 15 minuta. Skinuti s vatre i sve dobro popapriti.. Prohlađenom krumpiru dodati prokuhanu mješavinu ulja, octa, soli i šećera. Još toplo promiješati da se krumpir ne raspadne. Na tanjur staviti listove zelene salate, na nju krumpir i sve posuti tankim kolutićima poriluka.
(750 g krumpira, 350 g mesnate slanine, 1 poriluk, 1 salatu za ukras, 2 manja luka, šalica ulja, malo octa i šećera, sol, crni papar)

Potato Peels Pictures, Images and Photos
- 21:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

sabra-salata

sabra-salata
(rajčica, krastavac, mladi luk, rotkvica, krastavčići, začini)
Nikad nisam shvatio odakle ova salata, no zbog maslinovog ulja mora da je s Juga. Da li s našeg ili nečijeg drugo i nije tako važno.
Izrezati povrće i dodati ulje i peršin.
Izmješati limun, sol, papar, češnjak i preliti preko salate. Sve dobro izmješati i služiti na listovima salate koje stavite na male tanjuriće. Dobar komad pečenog mesa ili s roštilja naravno da paše!
I još jedna stvar! Ovo je osnovni recept sabra-salate; izrezana zelena paprika, izrezani celer, strugana korabica mogu biti dodane ili zamijenjene bilo kojim povrćem u sabra-salati. Svima ne mora pasati, no ja volim ljuće i dodajem i malo mljevene ljute crvene paprike.
(2 velike rajčice izrezane na kocke, 1 veći svježi krastavac izrezan na manje kocke, 1 vezica rotkica očišćenih i izrezanih na kocke, vezica mladog luka, izrezanog na komade veličine 1.5 cm, 1 kiseli krastavac izrezan na kocke, 4 žlice maslinovog ulja, 3 žlice peršin iskosanog lista, 2 žlice limun soka, 2 režnja češnjaka sitno iskosanog, sol, papar, listovi zelene salate, oprani i osušeni)

Radish 1 Pictures, Images and Photos
- 21:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

grčka salata od krastavaca "tzatziki" i grčka seljačka salata "therini"

grčka salata od krastavaca "tzatziki"
(krastavac, jogurt, češnjak, kopar, začini)
U salatama od krastavaca Grci su pravi majstori! Sljedeće dvije salate nacionalni su ponos Grčke.
Ogulimo krastavac i narežemo ga na sitne kockice. Pomiješamo s nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim svježim koprom i solju.
Jogurt pomiješamo sa maslinovim uljem i octom, prelijemo kockice krastavca i promiješamo. Dobro ohladimo.
(krastavac, režanj češnjaka, pola vezice kopra, pola žličice soli, pola litre jogurta, žlica maslinova ulja, 2 žličice octa)







grčka seljačka salata "therini"
(krastavac, rajčica, luk, feferoni, ovčji sir, začini)
Jedan od najdragocjenijih kulinarskih uspomena na godišnji odmor iz Helade. Salata koja neodoljivo podsjeća na tzv. "šopsku salatu". Ova salata može biti i krasno predjelo za otvaranje apetita, a i sva mesa s roštilja uz to odlično pašu.
Neoguljen krastavac narežemo na ne odveć sitne komade, također isto tako narezanu rajčicu, luk izrezan na listiće i zelene feferone ili zelenu papriku narezanu na rezance.
Umak napravimo od maslinova ulja, bijelog vinskog octa, soli, mljevenog crnog papra. Pospemo s grčkim ovčjim sirom narezanim na kocke, sve lijepo ukrasimo crnim maslinama i pospemo nasjeckanim peršinom ili sušenim, trunjenim majoranom. Dobro ohladiti.
(krastavac, 2-3 rajčice, 1 luk, 2 zelena feferona ili 1 zelena paprika ili miješano, 6 žlica maslinova ulja, 2 žlice bijelog vinskog octa, pola žličice soli, 2 navrh noža mljevenog papra, 200 g grčkog ovčjeg sira ili slično, peršin ili majoran ili miješano, crne masline)

- 21:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

sicilijanska salata od rajčice i mozzarele (caprese)

sicilijanska salata od rajčice i mozzarele (caprese)
(rajčica, mozzarela, začini)
Možda jedan od najednostavnijih salata uopće, makar to ne smanjuje njezinu popularnost i kvalitetu.
Rajčicu, najbolje kvalitete, izrezati na ploške. Također izrezati na ploške i mozzarelu (mozzarela di bufala je najbolja). Začinjava se solju, najboljim kvaltetnim maslinovim uljem, listićima svježeg bosiljka, dozvoljeno je i malo sušenog bosiljka. Po vlastitom izboru i koja kap aceta balsamica ili malo papra nije zabranjeno.
(rajčica, mozzarela, bosiljak, sol, eventualno malo aceta balsamica i papra)

caprese Pictures, Images and Photos
- 21:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>