grčka salata od krastavaca "tzatziki"
(krastavac, jogurt, češnjak, kopar, začini) U salatama od krastavaca Grci su pravi majstori! Sljedeće dvije salate nacionalni su ponos Grčke. Ogulimo krastavac i narežemo ga na sitne kockice. Pomiješamo s nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim svježim koprom i solju. Jogurt pomiješamo sa maslinovim uljem i octom, prelijemo kockice krastavca i promiješamo. Dobro ohladimo. (krastavac, režanj češnjaka, pola vezice kopra, pola žličice soli, pola litre jogurta, žlica maslinova ulja, 2 žličice octa) grčka seljačka salata "therini" (krastavac, rajčica, luk, feferoni, ovčji sir, začini) Jedan od najdragocjenijih kulinarskih uspomena na godišnji odmor iz Helade. Salata koja neodoljivo podsjeća na tzv. "šopsku salatu". Ova salata može biti i krasno predjelo za otvaranje apetita, a i sva mesa s roštilja uz to odlično pašu. Neoguljen krastavac narežemo na ne odveć sitne komade, također isto tako narezanu rajčicu, luk izrezan na listiće i zelene feferone ili zelenu papriku narezanu na rezance. Umak napravimo od maslinova ulja, bijelog vinskog octa, soli, mljevenog crnog papra. Pospemo s grčkim ovčjim sirom narezanim na kocke, sve lijepo ukrasimo crnim maslinama i pospemo nasjeckanim peršinom ili sušenim, trunjenim majoranom. Dobro ohladiti. (krastavac, 2-3 rajčice, 1 luk, 2 zelena feferona ili 1 zelena paprika ili miješano, 6 žlica maslinova ulja, 2 žlice bijelog vinskog octa, pola žličice soli, 2 navrh noža mljevenog papra, 200 g grčkog ovčjeg sira ili slično, peršin ili majoran ili miješano, crne masline) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)