kuharica moga prijatelja Emira

petak, 19.12.2008.

janjeći kotleti "Granada"

janjeći kotleti "Granada"
Citiram Emira - "Te večeri u Marbelli sam se toliko napio njihove "Sangrie", da sam kasnije sa svojom senjoritom jeo janjeće kotlete na žaru, ne kuživši da li su tako dobri zato što su dobri ili zato što sam pijan, ili zato što je tu kraj mene predivna crna senjorita. No večer kasnije sam se vratio i shvatio da moj prošlonoćni utisak ipak nije imao veze ni sa senjoritom ni sa vinom!#

Trebaju biti željezni štapići malo veće duljine od onih uobičajenih drvenih što upotrebljavamo.
Prvo napravimo marinadu od ulja, kvasine, svježe mljevenog papra, češnjaka, usitnjenog ružmarina, luka, soli. Luk i češnjak oguliti i nasjeckati. Meso nek se marinira 3 sata, povremeno ga okrećite.
Krumpir ogulite i narezati na 8 kriški debljine 1 cm, pa kratko prokuhajte, da bi smanjili vrijeme pečenja na roštilju. Očistiti i narezati papriku na debljih 8 komada. Oljuštite lučice, limun narežite na osam ploški, očistite i malo nauljite gljive.
Na ražnjiće nizajte ovim redom: janjeći kotlet, lovor, paprika, ploškica krumpira, ploškicu limuna, luk, gljivu i na kraju rajčicu. Dok se peće, povremeno premazujte marinadom. Još jedna bitna stvar; da se ne raspucaju na visokoj temperaturi rajčice prethodno rashladite u frižideru.
Uz ove krasne ražnjiće ide naravno svaki prilog ili umak prethodno napomenut u drugim receptima, no ja volim svježu hladnu salatu, mladi luk i domaći kuružnjak. Vino kvalitetno, suho, bijelo, naravno hladno.
(marinada: 1 dcl maslinova ili običnog ulja, žlica kvasine, svježe mljeveni papar, 2 češnja češnjaka, žlicu usitnjenog ružmarina, 1 glavica luka, sol,
za ražnjiće: 8 janjećih kotleta, 1 veliki krumpir, 2 limuna, 8 listića lovora, 8 malih lukova (lučica), 8 malih rajčica, 8 većih gljiva, 1 mesnata zelena paprika)
- 13:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Karmenadli u pacu "Dario"

karmenadli u pacu "Dario"
Upotrebljavamo karmenadle, vratinu koja je još bolja, piletinu, razne vrste ražnjića itd. Moj prijatelj Dario naučio me da umjesto vina dodajem uz ulje i pivu. Čovjek radi u pivovari i koliko god vam se ovo učinilo čudnim, iznenadit će te se. Ako upotrebljavamo vino umjesto pive, neka odstoji desetak sati, a ako upotrebljavamo pivo, neka to bude 3-4 sata.
Dakle prvo meso lagano istućemo batom za meso koji je lagano nasoljen. Ovim trikom ćemo dobiti meso koje je ravnomjerno i u dubinu svugdje posoljeno.
S obje strane meso lagano napapriti i navegetiti, s time da budimo oprezni jer je Vegeta slana!
Napravimo smjesu od stino isjeckanog luka, par režnja češnjaka, svježeg peršina, sve neka je vrlo tanko isjeckano. U posudu slažimo meso i našu smjesu. Zalijemo uljem i pivom (cca pola dcl ulja+1-1.5dcl svijetle pive), količina zavisi od količine mesa, no ne treba baš plivati, poklopimo i neka meso odmara par sati na hladnom. Ako smo upotrebljavali bijelo vino, neka pude pola-pola u odnosu s uljem. Služiti uz umak barbecue, svježu salatu, mladi ili stari luk, domaći kruh, kruh s češnjakom, gravče, sataraš ..... Makar svi piju gemište, ja volim čašu crnog vina!
- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čarugin ćevap (kebab)

Čarugin ćevap (kebab)
Koliko ja znam gospodin Čaruga je bio hajduk i pomalo lopov. Kak ti nekakva legenda. Da li je on radio ovaj ćevap ne znam, no meni ovo liči na ruski šašlik. A možda je Čaruga bio Rus?!
Finu svinjetinu, suhu slaninu, šunku, luk, zelenu papriku, patliđan, se narezati na kocke i marinirati nekoliko sati u ulju, Vegeti, papru, crvenoj mljevenoj paprici. Iza toga nizati naizmjenično na štapiće i služiti uz sve što ide uz pravi roštilj, kao gravče, pečene paprike, svježa salata.... i crno vino.
(40 dag fine svinjetine, 15 dag suhe slanine, 15 dag šunke, 4 manje glavice luka, malo zelene paprike i patliđana, pola dcl ulja, žlica Vegete. papar, mljevena crvena paprika)
- 13:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>