kuharica moga prijatelja Emira

petak, 19.12.2008.

janjeći kotleti "Granada"

janjeći kotleti "Granada"
Citiram Emira - "Te večeri u Marbelli sam se toliko napio njihove "Sangrie", da sam kasnije sa svojom senjoritom jeo janjeće kotlete na žaru, ne kuživši da li su tako dobri zato što su dobri ili zato što sam pijan, ili zato što je tu kraj mene predivna crna senjorita. No večer kasnije sam se vratio i shvatio da moj prošlonoćni utisak ipak nije imao veze ni sa senjoritom ni sa vinom!#

Trebaju biti željezni štapići malo veće duljine od onih uobičajenih drvenih što upotrebljavamo.
Prvo napravimo marinadu od ulja, kvasine, svježe mljevenog papra, češnjaka, usitnjenog ružmarina, luka, soli. Luk i češnjak oguliti i nasjeckati. Meso nek se marinira 3 sata, povremeno ga okrećite.
Krumpir ogulite i narezati na 8 kriški debljine 1 cm, pa kratko prokuhajte, da bi smanjili vrijeme pečenja na roštilju. Očistiti i narezati papriku na debljih 8 komada. Oljuštite lučice, limun narežite na osam ploški, očistite i malo nauljite gljive.
Na ražnjiće nizajte ovim redom: janjeći kotlet, lovor, paprika, ploškica krumpira, ploškicu limuna, luk, gljivu i na kraju rajčicu. Dok se peće, povremeno premazujte marinadom. Još jedna bitna stvar; da se ne raspucaju na visokoj temperaturi rajčice prethodno rashladite u frižideru.
Uz ove krasne ražnjiće ide naravno svaki prilog ili umak prethodno napomenut u drugim receptima, no ja volim svježu hladnu salatu, mladi luk i domaći kuružnjak. Vino kvalitetno, suho, bijelo, naravno hladno.
(marinada: 1 dcl maslinova ili običnog ulja, žlica kvasine, svježe mljeveni papar, 2 češnja češnjaka, žlicu usitnjenog ružmarina, 1 glavica luka, sol,
za ražnjiće: 8 janjećih kotleta, 1 veliki krumpir, 2 limuna, 8 listića lovora, 8 malih lukova (lučica), 8 malih rajčica, 8 većih gljiva, 1 mesnata zelena paprika)
- 13:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>