kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 17.06.2009.

salata od tjestenine na moj način

salata od tjestenine na moj način
(tijesto, razna mesa..., razna povrća.., vino, začini)
E ovo je već malo kompliciranije utoliko što ima dosta sastojaka! Poput nekih drugih salata i ova salata je dostatna sama za sebe!
Kompletno meso, dakle šunku, hrenovke i lungić, izrezati na kockice i popržiti s uljem i ružmarinom. Preliti bijelim vinom, pa kuhati 15 minuta i izvaditi, ohladiti.
Skuhati tjesteninu "al dente" ohladiti i primješati meso. Sada dodati iskosana tvrdo kuhana jaja, rajčicu, kuhani grašak, kuhani kukuruz, crne masline, iskosane kisele krastavčiće, kosanu žutu papriku, kosane kapare, bosiljak.
Napraviti umaka od limunovog soka, malo worchestera, soli, papra i kvalitetnog ulja i time
preliti salatu i izmješati sastojke nježno, no da se dobro prožmu. Poslužiti hladno.
(100 g šunke, 2 hrenovke, 250 g lungića, ulje, ružmarin, bijelo vino, 200 g kratke kuhane tjestenine, 2 jaja, 2 rajčice, 150 g kuhanog graška, 100 g kuhanog kukuruza, 100 g crnih maslina, 60 g kiselih krastavčića, 1 žuta paprika, malo kapara, malo svježeg ili suhog bosiljka, limunov sok, worchester, sol, papar, kvalitetno ulje)
- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

salata od tjestenine "Parma"

salata od tjestenine "Parma"
(tjestenina, šunka, gorgonzola, masline, pistacio, začini)
Uz najbolji pršut na svijetu grad Parma mi je darovao jednu Talijanku i ovu divnu salatu. Pošto ovo nije blog u kojem bi opisivao Talijanke krenimo u opis salate...

Za tjesteninu najbolje bi bilo uzeti malu polukružnu šuplju tjesteninu oblika roščića. Kvalitetnije marke se kuhaju cca 6 minuta do kvalitete "al dente". Ipak provjerite da tjestenina na kraju ne bi ispala sirova. U vodu za kuhanje tjestenine dodati sol i maslinovo ulje.
Šunku koja bi zgodno bila da je iz Parme, no ne treba pretjeravati, narezati na rezance. Iz maslina izvaditi koštice i prepoloviti ih. Gorgonzolu razmrviti na nepresitne komade. Sa svežnjića bosiljka listove počupati s peteljke i narezati na rezance. Pistacio nasjeckati.
Za umak izmješati bijeli vinski ocat, sol, šećer, bijeli papar, najkvalitetnije maslinovo ulje.
Dakle tjesteninu pomiješati sa šunkom, gorgonzolom, maslinama i bosiljkom. Začiniti umakom poklopiti i ostaviti najmanje pola sata. Prije posluživanja posuti pistaciom, no ako ga nema niko neće umrijeti.
(40 dag tjestenine "roščića" skuhati u 6 litara vode+2 žličice soli+malo maslinovog ulja, 15 dag kvalitetne šunke, 10 crnih maslina, 15 dag gorgonzole, svežnjić bosiljka, 5 dag pistacia, 3-4 žlice bijelog vinskog octa, prstohvat soli, navrh noža šećera, navrh noža bijelog papra, 3-4 žlice pravog maslinovog)
- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

francuska salata od tjestenine "Suzana"

francuska salata od tjestenine "Suzana"
(tjestenina, grašak, šunka, jaja, sir, začini)
Ova salata se zove Suzana, po Emirovoj ženi, ne zato jer ju je ona izmislila. Ne, štaviše nađena je u nekoj jeftinoj kuharici, na nekom tavanu, no njegovoj ženi se toliko svidjela da ju je čak jednom prilikom dok je ležala u bolnici i dok se je on trudio biti dobar suprug, naručila kao jedino što bi htjela pojesti. Naime nije baš imala apetit, ovo se radi stvarno "na brzinu", a usput je ispao u njenoj bolničkoj sobi i "krasan" suprug! Kako je ponekad život jednostavan!!!
Izmješati i malo ohladiti, no ne predugo, sastojke.
(30 dag skuhanih "al dente" makarona, a ja volim i tjesteninu leptiriće ili mašnice, 10 dag skuhanog graška, 4 tvrdo kuhana jaja izrezana na ploške, 10 dag šunke izrezane na kockice, 2 dcl kiselog vrhnja, 1 dcl majoneze, sol, papar i isključivo po želji može 5 dag nekog finog sira, recimo trapista ili ementalera, isjeckanog također na kockice)
- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

švedska salata

švedska salata
(govedina, šunka, jabuka, celer, mrkva... orasi, umaci)
Šveđani uz svoj poznati "švedski stol" i prirodne plavuše imaju i ovu krasnu salatu.
Meso izrezati na kockice, krumpir skuhati u ljusci i također izrezati na kockice. Jabuku oljuštiti i izrezati na kockice. Celer i mrkvu izrezati na rezance, krastavce na kockice, luk na rebarca.
Listovima zelene salate obložiti posudu, na nju staviti izmješanu salatu i sve ukrasiti kolutima tvrdo kuhanih jaja i jezgrima oraha. Servira se uz bijeli i crveni umak i pečeni krumpir.
Bijeli umak dobivamo ako izmješamo sitno iskosani mladi luk, peršin, kapare, izmrvljeno jaje i kiselo vrhnje. Dobro izmješati i na kraju dodati sitno iskosani celerov list.
Crveni umak dobivamo da pomiješamo majonezu, mljevenu crvenu papriku, kiselo vrhnje, sok
od limuna i na kraju također celerov list.
Oba umaka ako treba korigirati solju i paprom.
(350 g govedine iz juhe, 200 g šunke, 3 manja krumpira, 2 manje kisele jabuke, 3 mrkvice, 1 korijen celera, 4 kisela krastavca, 3 manja luka, glavica salate, 4 tvrda jaja, 100 g oraha, manja vezica mladog luka, pola vezice peršina, malo kapara, 1 tvdo jaje, 1 čaša kiselog vrhnja, celer list, 2 vrećice majoneze, žličica mljevene crvene paprike, 1 čaša kiselog vrhnja, 1 limun, celer list, sol, papar)
- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

salata od mortadele "Sanja"

salata od mortadele "Sanja"
(mortadela, sir, luk, rotkvice, začini)
Volio sam dobre i lijepe stvari u životu! To je činjenica. I bio sam često okružen dobrim i lijepim ljudima u životu. I to je činjenica. Sanja je moja krasna osoba, prijatelj i usput najbolja zubarica u životu, Ovo nije jedina salata od šunkerica koju sam jeo u životu, no Sanja je Sanja, uz zube znala je i kuhati, ili bar raditi salate....Sve najbolje Sanja!!!
Izmješati sastojke sa marinadom, ohladiti i poslužiti! Usput ako vam se zaleti prava talijanska mortadela, a joj....
(30 dag mortadele izrezane na rezance, 20 dag ementalera izrezanog na kockice, 10 dag mladog luka izrezanog na kolutiće, 8 dag rotkvice izrezano na kockice, marinada od: 1 kiselog vrhnja, 6 žlica ulja, 1 žlice senfa, 4 žlice vinskog octa, soli, papra, pušleka vlasca)

mortadela 2 Pictures, Images and Photos
- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KONTINENTALNE SALATE

KONTINENTALNE SALATE
kontinentalne salate kao predjelo ili lagani obrok
I njih možemo podijeliti na one koje su kao prilog, predjelo i one samostalne, makar to je sve uvijek jako relativno, pa tako i ja miješam što je to ustvari salata za prilog, a što salata kao zasebno jelo. Uglavnom činjenica je da i one salate koje su kao "samo" za prilog ili predjelo uz malo dobrog kruha i vina nekada su dovoljne same za sebe! Krenimo prvo sa klasikom!

francuska salata na moj način
(mrkva, grašak, krastavci, jabuka, jaja, začini)

Da ne ispadnu one "užasne" teške francuske salate sa kojekakvih svadbi ili sličnih prilika, po meni treba se držati određenih pravila. Salata mora biti lagana i prozračna, to se dobiva izbacivanjem krumpira i dodavanjem obavezno laganije majoneze, bilo da je kupljena ili smo je sami radili. Druga i osnovna stvar je da je salata puna svježine, a to se dobiva pravilnom količinom finih kiselih krastavaca i dodavanjem malo svježe kiselkastije jabuke. I to je tajna!
Majonezu napravimo kako se to već inače radi (pogledaj pod umake!) od žumanjka, ulja, senfa i malo limunovog soka. Pošto je danas vrijeme salmonele, ako nismo potpuno sigurni u svježinu jaja, radi bolnice, bolje je kupiti gotovu Zvijezda majonezu, i to s manje masnoće, jer uopće nije loša.
Pošto nemamo vremena za tržnicu, kupimo u dućanu smrznuto svježe povrće, kombinaciju mrkva-grašak i skuhamo u slanoj vodi pazeći da se grašak ne prekuha. Dodamo tvrdo kuhana jaja, iskosana na sitno, sitno iskosani kiseli krastavac, majonezu, oguljenu i na sitne kockice resku jabuku, može i malo ako se nađe oguljenog i na kockice izrezanog celerovog korijena, no nije uvijet, i sve začinimo s solju, octom, paprom, ako nismo sami pravili majonezu, može i malo senfa i limunovog soka. Kasnije, baš ako želite oplemenjavati je možete dodacima kapara, kiselih šampinjona ili možda tunjevine. O upotrebi ove salate neću gubiti vrijeme!
(500 g smrznutog povrća mrkva-grašak, 4 jaja, ako radimo majonezu onda 4 žumanjka+pola litre ulja+žlica senfa+malo limunovog soka ili jednostavno kupimo cca 2 vrećice majoneze s 30% manje masnoće, 4 veća fina kisela krastavca, pola reske jabuke, eventualno malo celerovog korijena ali nije obavezno, po ukusu sol, papar, ocat, senf, limunov sok, s vremenom možete dodati malo kapara, kiselih šampinjona ili tune)
- 22:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>