kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 20.05.2008.

musaka na turski način

musaka na turski način
Turci moji, dragi moji Turci!!! I oni svoga konja za trku imaju, nije jedini ali nemaju ih baš puno. Ovo je jedan od najboljih!
Krumpir ogulimo, narežemo na ploške ili za promjenu na ploške i prepržimo na vrućem ulju, koje za "one koji kuže" ide maslinovo. Solimo ga, ali slabo.Izvadimo ga iz tave i ostavimo sa strane. Patliđane prerežemo popola, posolimo ih i ostavimo da pola sata stoje. Zatim ih pečemo na vrućem ulju, opet za "one koji kuže" maslinovim, makar cijela priča ide i sa dobrim suncekrotovim uljem. Pečemo ih dok se plodno meso ne može izdupsti žlicom. Na ulju kratko pržimo sjeckan luk i mljeveno meso, primješamo im meso od patliđana, crvenu papriku, papar, timijan, ružmarin, kadulju, posolimo i neko vrijeme pirjamo miješajući. Dodamo pire od rajčica, prelijemo juhom i neka zakipi, pošteno. U namašten vatrostalni oblik stavimo, zgodno kad bi se našla zemljana posuda, naizmjenice u slojevima krumpir i masu od mljevenog mesa. Prilijemo malo juhe i jelo prigotovljamo cca 40 minuta u pećnici. Jogurt izmiješamo s jajima, praškom za pecivo, brašnom i malo soli, pa prelijemo musaku i pečemo još 10 minuta dok se na njoj ne stvori kora. Iznosimo je na stol u istoj posudi u kojoj se pekla. Svježa salata, vino jače, ali svejedno crno ili bijelo.
(500 g krumpira, 1.25 dcl ulja, malo soli, 4 patliđana, 2 luka, 500 g miješanog mljevenog mesa ako već ne idemo po orginalu a to je janjetina ili bravetina, malo papra, crvene paprike, majčine dušice, ružmarina, kadulje, 2 žlice pirea od rajčice, 1.25 dcl juhe, lončić jogurta, 3 jaja, na vrh noža praška za pecivo, 2 žlice brašna, malo soli)
- 18:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

đuveč na moj način by Emir Buljina

đuveč na moj način
Za njega je važno, bar po meni da komadići paprike i luka budu "al dente", da se ne raspadaju. Druga stvar je izbor mesa. Osobno na preporuku gosp. Mandića volim svinjske karmenadle, makar jedna mješavina od polovice svinjetine kao obavezne i druge polovice janjetine ili govedine također nije za odbaciti. Dapače!
Treća stvar je da uz napomenuto povrće koje čini bazu dozvoljena je i upotreba nasjeckanih patliđana, dodate li i tikvice okusi se samo obogaćuju.
Rajčicu na brzinu bacimo u kipuću vodu i ogulimo. Ništa ne smeta ako imamo i konzervu već oguljenih pelata. Narežemo rajčicu. Papriku narežemo na prutiće, luk na listiće.
Na ulju kratko propirjati luk, dodati papriku na 1 minutu, pa pridružiti rajčicu. Soliti i pirjati cca 10 minuta. Ubaciti rižu i mješati cca 2 minute, zaliti kipućom vodom. Pojačati vatru da brzo zakipi, smanjiti vatru i neka polako nepokriveno vrije još 5 minuta.
U međuvremenu nakratko ispržiti kotlete, koje prije niste nikako izlupali batom, na jakoj vatri, tako da dobiju reš koricu, a iznutra da budu gotovo sirovi. Kotlete dobro posoliti i popapriti.
U glinenu posudu, može i vatrostalna, slažite red đuveča, pa 4 kotleta, pa pokrijte ponovo redom đuveča. Sve zalijte uljem na kojem ste pekli meso. U zagrijanu pećnicu na 180 C cca 30 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Na stol se iznosi, pošto ja obožavam peršin, naravno posuto njim i makar Talijani nemaju baš puno veze s balkanom, njihov parmezan na stolu nikada ne smeta. Čak se može i pred kraj malo zapeći s njim. Zelena salata i crno vino.
(1 kg rajčice svježe ili konzerva, 2 zelene paprike, glavica luka, eventualno po želji malo patliđana ili tikvica no neobavezno, sol, paprika, pola litre kipuće vode, 4 svinjska kotleta, 1 dcl ulja, eve
- 18:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

bostonski prženi grah

bostonski prženi grah
Boston Baked Beans, prženi grah na bostonski način je jelo iz pionirskog doba pa ga SAD i Kanada smatraju svojim nacionalnim jelom. Drvosječe na kanadskoj granici kuhali su ga jednom tjedno, puštali da se smrzne i onda po potrebi sjekirom odsjekli komad pa ga zagrijali u željeznom loncu. Puritanci u Novoj Engleskoj voljeli su svoj prženi bostonski grah u prvom redu stoga jer su ga na svetu subotu kad je sav rad bio zabranjen mogli pripremiti bez rada i nadzora. Izvorni recept zahtijeva da se upotrijebi brijestov sirup. Tko ga ne može nabaviti poslužit će se sirupom od šećerne repe ili javorovim sirupom.
Grah namoćimo preko noći, slijedećeg dana posolimo, kuhamo (kad smo bacili prvu vodu!) odprilike pola sata i odlijemo vodu. Luk nadjenemo klinčićima i stavimo u lonac koji se može dobro zatvoriti (eventualno se za zabrtvljenje pomognemo aluminijskom folijom!), pa na njega istresemo grah. 50 g smeđeg šećera, sirup, gorušicu u prahu, papar, izmješamo s pola litre vode i prelijemo preko graha. Meso stavimo u lonac i pokrijemo grahom. Tekućina treba pokrivati sastojke.
Dakle dobro zatvoren lonac stavimo u ugrijanu pećnicu na 160-175 C na drugu prećku odozdo gdje se treba kuhati vrlo polako 4-5 sati. Povremeno promiješamo i ako treba dolijemo vruće vode. 30 minuta prije kraja skinemo poklopac, jelo pospemo s preostalim smeđima šećerom upržimo ga odnosno neka tekućina ispari. Na kraju se može još malo popapriti. Tek toliko da se zna u Bostonu se uz ovo jelo služi kruh od zobi ili slatki kruh od grubog raženog brašna i čaša hladne pive.
(500 g bijelog graha, sol, 2 glavice luka, žličica klinčića, 75 g smeđeg šećera, 2 žlice sirupa, žličica gorušice u prahu, pola žličice crnog papra, 200 g goveđih rebara, papar)
- 18:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>