kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 20.05.2008.

đuveč na moj način by Emir Buljina

đuveč na moj način
Za njega je važno, bar po meni da komadići paprike i luka budu "al dente", da se ne raspadaju. Druga stvar je izbor mesa. Osobno na preporuku gosp. Mandića volim svinjske karmenadle, makar jedna mješavina od polovice svinjetine kao obavezne i druge polovice janjetine ili govedine također nije za odbaciti. Dapače!
Treća stvar je da uz napomenuto povrće koje čini bazu dozvoljena je i upotreba nasjeckanih patliđana, dodate li i tikvice okusi se samo obogaćuju.
Rajčicu na brzinu bacimo u kipuću vodu i ogulimo. Ništa ne smeta ako imamo i konzervu već oguljenih pelata. Narežemo rajčicu. Papriku narežemo na prutiće, luk na listiće.
Na ulju kratko propirjati luk, dodati papriku na 1 minutu, pa pridružiti rajčicu. Soliti i pirjati cca 10 minuta. Ubaciti rižu i mješati cca 2 minute, zaliti kipućom vodom. Pojačati vatru da brzo zakipi, smanjiti vatru i neka polako nepokriveno vrije još 5 minuta.
U međuvremenu nakratko ispržiti kotlete, koje prije niste nikako izlupali batom, na jakoj vatri, tako da dobiju reš koricu, a iznutra da budu gotovo sirovi. Kotlete dobro posoliti i popapriti.
U glinenu posudu, može i vatrostalna, slažite red đuveča, pa 4 kotleta, pa pokrijte ponovo redom đuveča. Sve zalijte uljem na kojem ste pekli meso. U zagrijanu pećnicu na 180 C cca 30 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Na stol se iznosi, pošto ja obožavam peršin, naravno posuto njim i makar Talijani nemaju baš puno veze s balkanom, njihov parmezan na stolu nikada ne smeta. Čak se može i pred kraj malo zapeći s njim. Zelena salata i crno vino.
(1 kg rajčice svježe ili konzerva, 2 zelene paprike, glavica luka, eventualno po želji malo patliđana ili tikvica no neobavezno, sol, paprika, pola litre kipuće vode, 4 svinjska kotleta, 1 dcl ulja, eve
- 18:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>