kuharica moga prijatelja Emira

četvrtak, 19.06.2008.

pečeni sataraš "Milka"

pečeni sataraš "Milka"
Majka moje žene imala je sedmero djece. Puno. S malim prihodima trebalo je domišljatosti, da se jede jeftino, no dobro. Ovo je jedno od tih jela.
Lijepo uzmemo protvanj i u njega stavimo rajčice, luka, izrezane na ploške, tikvicu i patliđan, dovoljno je čak i samo patliđan ili tikvica, također narezani, i krumpir rezan na lađice. Sve zaliti uljem, sol, papar i staviti u pećnicu na 180-200 cca 1-1.5 sati. Tu i tamo promuljati kuhačom povrće. Za one koji jednostavno ne mogu bez mesa, iskreno tu i tamo sam to i ja, negdje pola sata prije, čak i malo više, dodati par karmenadli, posoljenih i popaprenih. Dodaju se tako da ih se u protvanj prvo doda neka budu malo pokriveno povrćem, kakti dinstanje, a onda ih se zadnjih dvadesetak minuta stavi iznad povrća da se zapeku i definitivno puste svoj krasan sok. Za ovo jelo karmenadli se ne tuku. Također dobar drugi dan, ovaj sataraš je dovoljan sam sebi, topal ili hladan, uz malo pravog kruha i vina.
(3 rajčice, 3 luka, jedna tikvica, jedan manji patliđan, 3 krumpira, cca 1 dcl maslinovo ili obično ulje, sol, papar, onaj ko treba svinjske ili teleće karmenadle)
- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

sataraš

sataraš
Za sataraš ja uzimam podjednake količine luka, zelene paprike i rajčice. Luk režemo na tanke kolutove ili polukolutove, paprike očistimo od sjemenja, žila i kpeteljki i razrežemo na tanje trake, a rajčice pomoću utapljanja u kipuću vodu ogulimo i izrežemo na kriške.
U posudi šireg dna zagrijemo ulje, pa na njega prvo bacimo luk i na srednje jakoj vatri pržimo dok ne omekša, ne počne biti žučkast. To je cca 15 minuta. Dodamo papriku i pržimo sve zajedno da paprika omekša, također cca 15 minuta, ne smije biti previše mekana. Zadnje dodamo rajčicu, kuhamo i mješamo cca 10 minuta, dok ne bude mekano i ne nestane skoro do kraja soka. Na samom kraju dodati 2 žlice hladne vode, sol, papar i koju ljutu isjeckanu suhu papričicu jer sataraš mora biti ljut!
Sataraš se servira ili uz meso, pogotovo s roštilja, ili se umuti unutra par jaja i na vatri zgotovi kao posebno jelo. U ovaj drugi način s jajima mogu se dodati i malo na tavi i maslinovom ulju preprženi repići škampa ili pak prepržene kockice mesa.
A dovoljno je meni i komad dobrog kruha i običnog sataraša, koji može biti i topal i hladan, drugi dan još bolji. Vino ili crno ili bijelo, kuružnjak.
(po 30 dag luka, paprike, rajčice, 2 žlice vode, sol, papar, ljuta papričica)
- 18:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

musaka od patliđana na Suzanin način

musaka od patliđana Suzanin način
Makar svaki Cigo svoga konja hvali (u ovom slučaju kobilu) ovo s patliđanima što moja bolja polovica radi svakako je čudo!
Oprane patliđane ogulimo i narežemo na odreske debljine cca pola prsta, posolimo ih s obje strane. Neka odstoje 15 minuta.
Za to vrijeme prodinstamo sitno isjeckan luk na običnom ulju, 5-10 minuta dodavajući malo vode ako treba da se brže raspadne, dodati meso, dinstati ne više od 20 minuta. Na kraju dodati sitno isjeckan češnjak, sol, papar da bude pikantnije.
Odstajale odreske patliđana malo stisnemo između dva dlana da bi ih ocijedili, pa ih nakon toga uvaljamo u brašno, pa u smjesu koju smo napravili od jaja, malo mlijeka, malo soli i malo brašna (naravno sve dobro izmješano) i ispohamo na tzv. pariški način.
Uzmemo manju vatrostalnu posudu i sasvim lagano je nauljimo pa počnemo slagati redove: red patliđana, red mesa, red bešamel umaka, lagani red parmezana, red patliđana i na kraju preostali red bešamela, koji bi trebao biti nešto obilniji nego prvi red bešamela. Posuti parmezanom i zapeći u zagrijanoj pećnici na 200 C dok ne porumeni, cca 15-20 minuta.
Kao i za prethodnu musaku i ovdje pašu salate tipa zelena, matovilac ili pak svježi mladi špinat itd. Vino crno.
Još jedna napomena. Cijela ova igra odlično uspijeva i sa tikvicama ili pak miješano patliđani i tikvice!
(2 manja ili jedan veći patliđan, dakle cca pola kile, sol, 1 ne preveliki luk, ulje, 20 dag mljevene junetine, 1 režanj češnjaka, sol, papar, brašno, 1 jaje, čašica mlijeka, malo soli, malo brašna, cca 5 dcl bešamel umaka, malo parmezana)
- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

musaka na zagorski način

musaka na zagorski način
Šta bi Zagorci bez vrhnja, jaja, krumpira, a bogami i špeka. Ništa. Baš ništa!
Ovaj put čistu mljevenu junetinu, zdinstati na isjeckanom luku. Od začina dodavati sol, papar i mljevenu crvenu papriku. Zdinstanu staviti sa strane.
Po mogućnosti domaće kiselo vrhnje pomiješati s 2 sirova jaja, peršinom i napraviti umak.
Skuhati krumpir u kori, ne prekuhati, vruće oguliti i narezati na kolutove.
Jaja pravilno tvrdo skuhati, izrezati na tanke kolutove.
U vrlo lagano namašćenu posudu slagati redove: red krumpira, red mljevenog mesa, red jaja, red umaka, sada staviti red finog mesnog špeka ili hamburgera, red krumpira, red mesa, red jaja, red špeka i red umaka. Potrebne redove ako treba malo posoliti i popapriti. Staviti u pećnicu na cca 20 minuta i to prvo vrijeme poklopljeno, a onda otvoriti da se zapeče. Prije posluživanja samo po želji posuti peršinom. Vino crno i obavezno neka svježa salata, zelena, matovilac.....
(600 g mljevene grubo junetine, 2 luka, sol, papar, crvena paprika, 6 dcl kiselog vrhnja, 2 jaja, peršin, 5 krumpira, 5 tvrdo kuhana jaja, malo ulja, mesnijeg špeka ili hamburgera po potreba, ne treba previše)
- 17:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>