salata "Waldorf"
(celer, jabuka, orasi, majoneza, začini) John Jacob Astor (1763-1848) iz sela Waldorf kod Heidelberga iselio se kao mladić u Ameriku pa je trgovinom krznima i spekulacijama sa zemljištem zaradio golem imetak. Jedan od njegovih pothvata bila je i gradnja hotela Waldorf-Astoria u New Yorku, goleme palače gostoprimstva sa "samo" 1300 soba. U kuhinji tog hotela pronađena je i ova krasna salata. U svom klasičnom obliku sastoji se samo od traka sirovog celera i jabuka sa sasjeckanim orasima i majonezom. Tu i tamo nailazimo i na verzije s mandarinama i piletinom, no to je već drugačija priča. Inače zgodno je znati da gosti ovog hotela, koji pripada već dugo, dugo koncernu Hilton svaki dan pojedu 3 tone mesa, 2,5 tone pilića, 1,5 tonu ribe, 10 000 jaja, 10 kornjača za juhu, usput svaku tešku po 50 kg, 200 jastoga i golemu količinu povrća. Uz to preračunato popiju nekoliko kupaoničkih kada punih kave i viskija ... Dakle pogledajmo ovu perverziju! Celer ogulimo i narežemo na posve tanke trake. Trake neka budu debljine do 2mm. Makar izvorno se servira sirov, dozvoljeno ga je sada politi kipućom vodom, a zatim isprati hladnom (čak se ponekad, a to je vaša stvar i napola skuha, a onda nareže!!!). Jabuke ogulimo i narežemo također na trake ili kockice. Izmješati i dodati limunov sok, malo šećera, malo soli i mrvicu papra, neka se marinira 20 minuta. Dodati majonezu u kojoj po želji dodamo malo vina i umiješamo slatko vrhnje. Umiješati se može i u kompletnu salatu i tučeno slatko vrhnje, to je stvar ukusa. Na kraju se sve pospe sasjeckanim orasima (ponekad su rezani na listiće) i ukrasi sa nekoliko nesasjeckanih polovica oraha. Prije iznašanja na stol salata mora odstajati 2 sata u hladnjaku. (250 g celera, 250 g jabuke, 2 žlice limunovog soka, eventualno malo šećera, malo soli, mrvicu papra, 100 g majoneze, malo vina, 4 žlice slatkog vrhnja, 100 g oraha) |
krumpir salata sa slaninom na njemački
(krumpir, slanina, poriluk, luk, začini) Ova krasna, isključivo zimska salata krasan prilog je bilo kakvom mesu, pogotovo pečenjima. Krumpir kao i prije u ljusci skuhati, oljuštiti i sijeći na kockice. Slaninu izrezati na kockice i pržiti. Pri kraju prženja, dodati sitno isjeckan luk, kad on porumeni dodati krumpir i pokriveno sve dinstati još cca 15 minuta. Skinuti s vatre i sve dobro popapriti.. Prohlađenom krumpiru dodati prokuhanu mješavinu ulja, octa, soli i šećera. Još toplo promiješati da se krumpir ne raspadne. Na tanjur staviti listove zelene salate, na nju krumpir i sve posuti tankim kolutićima poriluka. (750 g krumpira, 350 g mesnate slanine, 1 poriluk, 1 salatu za ukras, 2 manja luka, šalica ulja, malo octa, šećera , soli i papra.) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)