Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

grah salata s bučinim uljem

red bean Pictures, Images and Photos


grah salata s bučinim uljem
(grah, bučino ulje, luk, jabučni ocat, začini)
Ima mnogo naziva za ovu salatu. Dva su: "đurđevačka" i "grajova šalata z koščićinem oljem". Razlika je jedino u tome da se u "đurđevačku" može dodati i malo svježeg naribanog kupusa no to nije stvarno potrebno! Krenimo.
Kuhati grah trešnjevac, koji je naravno odstajao preko noći, kad zakipi bacite prvu vodu i dodajte u novu vodu malo korijena peršina, celera, mrkvu, luk, lovor, malo nasjeckanog češnjaka i peršina, slučajno ako se nađe malo listića metvice (ali budimo iskreni Vegeta može ponekad na brzinu sve ovo zamijeniti!!!). Kad počne grah mekšati dodajte sol i skuhajte do kraja. Ocijedite ga, ali ostavite malo vode (gusti talog). Luk očistite i operite u 2-3 vode da izgubi ljutinu. Narežite na tanke ploške i umiješajte u grah zajedno s gustim talogom. Zatim postepeno dodajte ulje, a potom i ocat uz neprestano miješanje. Začiniti svježe mljevenim paprom (možda vam paše još malo nasjeckanog češnjaka!!!) i ostaviti da malo odstoji i ohladi. Tekućine u kojem je grah treba biti "dosta" pa je dozvoljeno dodati i malo vode, pogotovo za one kojima je bućino ulje samo po sebi prejako. Također, probajte jednom dodati ne svježi kupus, već matovilac. Također izvrsna kombinacija. Sve u svemu fantazija uz roštilj!!!
(40 dag graha trešnjevca, korijen peršina, malo korijena celera, 1 mrlva, 1 luk, 1 lovor, 2 režnja češnjaka, 2 žlice peršina, ako ima 2 listića metvice, sol, poštena glavica luka, cca 7 dag bućinog ulja po želji i više, cca 5 dag jabučnog octa, no ide i vinski, svježe mljeveni crni papar i ako baš hoćete na "đurđevački način" 20 dag kupusa ili pak malo matovilca.

Post je objavljen 26.01.2010. u 12:16 sati.