Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

bostonski prženi grah

bostonski prženi grah
Boston Baked Beans, prženi grah na bostonski način je jelo iz pionirskog doba pa ga SAD i Kanada smatraju svojim nacionalnim jelom. Drvosječe na kanadskoj granici kuhali su ga jednom tjedno, puštali da se smrzne i onda po potrebi sjekirom odsjekli komad pa ga zagrijali u željeznom loncu. Puritanci u Novoj Engleskoj voljeli su svoj prženi bostonski grah u prvom redu stoga jer su ga na svetu subotu kad je sav rad bio zabranjen mogli pripremiti bez rada i nadzora. Izvorni recept zahtijeva da se upotrijebi brijestov sirup. Tko ga ne može nabaviti poslužit će se sirupom od šećerne repe ili javorovim sirupom.
Grah namoćimo preko noći, slijedećeg dana posolimo, kuhamo (kad smo bacili prvu vodu!) odprilike pola sata i odlijemo vodu. Luk nadjenemo klinčićima i stavimo u lonac koji se može dobro zatvoriti (eventualno se za zabrtvljenje pomognemo aluminijskom folijom!), pa na njega istresemo grah. 50 g smeđeg šećera, sirup, gorušicu u prahu, papar, izmješamo s pola litre vode i prelijemo preko graha. Meso stavimo u lonac i pokrijemo grahom. Tekućina treba pokrivati sastojke.
Dakle dobro zatvoren lonac stavimo u ugrijanu pećnicu na 160-175 C na drugu prećku odozdo gdje se treba kuhati vrlo polako 4-5 sati. Povremeno promiješamo i ako treba dolijemo vruće vode. 30 minuta prije kraja skinemo poklopac, jelo pospemo s preostalim smeđima šećerom upržimo ga odnosno neka tekućina ispari. Na kraju se može još malo popapriti. Tek toliko da se zna u Bostonu se uz ovo jelo služi kruh od zobi ili slatki kruh od grubog raženog brašna i čaša hladne pive.
(500 g bijelog graha, sol, 2 glavice luka, žličica klinčića, 75 g smeđeg šećera, 2 žlice sirupa, žličica gorušice u prahu, pola žličice crnog papra, 200 g goveđih rebara, papar)


Post je objavljen 20.05.2008. u 18:34 sati.