Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

volovske oči s rižotom od gljiva

volovske oči s rižotom od gljiva
Koliko god je sveti Bernard grmio protiv 50 različitih priređivanja jaja, njegovi su fratri u Citeauxu također jeli jaja priređena na sve moguće načine, a osobito su rado i često jeli ove "volovske oči".
Izrežite iz kruha čašom krugove promjera oko 7 cm, pa manjom čašom iz sredine izrežite krug od oko 3 cm tako da ostanu prstenovi. Te prstenove stavite u kalup za nabujak ili oblik za tortu dobro namašćen maslacem. Prelijte preko svakog prstena onoliko tučenog kiselog vrhnja koliko kruh može upiti. U svaki kruh oprezno razbijte jaje, sol, papar i nakapajte preko svakog jajeta pola žličice mlijeka i pola žličice slatkog vrhnja. Peći na 150 C dok se jaja ne stvrdnu. Fratri su volovske oči jeli s šampinjonima pirjanim u vrhnju, što i nije loše, no jedan Pellapratov rižoto od gljiva je ipak bolji. Ako ne pijete vodu, čaša hladne pive!
(6 kriški bijelog kruha od prethodnog dana, 2 cm debelo narezanih, maslac, 200 g kiselog vrhnja, 6 jaja, papar, sol, 3 žličice mlijeka, 3 žličice slatkog vrhnja)
rižoto s gljivama
Isjeckani luk prepržimo na ulju i maslacu, veličine pola oraha. Dolijemo bijelo vino i ukuhamo pa dodamo rižu i najbolje bi bilo vrganje narezane na ploške, u zamjenu šampinjone. Malo prepržimo. Posolimo i malo pomalo dolijevamo juhu i skuhamo do kraja. Skinemo s vatre i primješamo maslac i naribani sir.
(400 g riže, 1 litar juhe, 50 g parmezana, 50 g maslaca, četvrtina glavice luka, pola dcl maslinovog ulja, pola dcl bijelog vina, 100 g vrganja ili 150-200 g šampinjona)


Post je objavljen 28.03.2008. u 18:05 sati.