volovske oči s rižotom od gljiva
Koliko god je sveti Bernard grmio protiv 50 različitih priređivanja jaja, njegovi su fratri u Citeauxu također jeli jaja priređena na sve moguće načine, a osobito su rado i često jeli ove "volovske oči". Izrežite iz kruha čašom krugove promjera oko 7 cm, pa manjom čašom iz sredine izrežite krug od oko 3 cm tako da ostanu prstenovi. Te prstenove stavite u kalup za nabujak ili oblik za tortu dobro namašćen maslacem. Prelijte preko svakog prstena onoliko tučenog kiselog vrhnja koliko kruh može upiti. U svaki kruh oprezno razbijte jaje, sol, papar i nakapajte preko svakog jajeta pola žličice mlijeka i pola žličice slatkog vrhnja. Peći na 150 C dok se jaja ne stvrdnu. Fratri su volovske oči jeli s šampinjonima pirjanim u vrhnju, što i nije loše, no jedan Pellapratov rižoto od gljiva je ipak bolji. Ako ne pijete vodu, čaša hladne pive! (6 kriški bijelog kruha od prethodnog dana, 2 cm debelo narezanih, maslac, 200 g kiselog vrhnja, 6 jaja, papar, sol, 3 žličice mlijeka, 3 žličice slatkog vrhnja) rižoto s gljivama Isjeckani luk prepržimo na ulju i maslacu, veličine pola oraha. Dolijemo bijelo vino i ukuhamo pa dodamo rižu i najbolje bi bilo vrganje narezane na ploške, u zamjenu šampinjone. Malo prepržimo. Posolimo i malo pomalo dolijevamo juhu i skuhamo do kraja. Skinemo s vatre i primješamo maslac i naribani sir. (400 g riže, 1 litar juhe, 50 g parmezana, 50 g maslaca, četvrtina glavice luka, pola dcl maslinovog ulja, pola dcl bijelog vina, 100 g vrganja ili 150-200 g šampinjona) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)