morsky blog

utorak, 16.02.2010.

umrla Ofelija

Operacija Korni: Spašavali Ofeliju, no ona ipak uginula
Ozlijeđenu glavatu želvu našli su na Dugom Otoku. Tomislav i njegova obitelj brinuli su se o njoj, a drugi dan su je ukrcali na bus u Zadru...
18:01 | 12.02.2010. | Piše: D.Marić, P.Balija
Ranjenu glavatu želvu našao je na Dugom otoku u srijedu Tomislav G. Njegova obitelj dežurala je cijelu noć i brinula se o njoj, a njegova kći (11) dala joj je ime Ofelija. Ujutro su kornjaču s Dugog otoka katamaranom prevezli u Zadar. Tijekom vožnje kornjaču je pazila patronažna sestra. U Zadru su je ukrcali u autobus i odvezli u Rijeku, gdje su je prebacili u drugi autobus, kojim je stigla do Centra za oporavak morskih kornjača u Puli. Ofelija je pothranjena i ima deset kilograma. Stara je oko 20 godina. Oklop joj je uništen i ima tešku upalu pluća. Šanse za preživljavanje su joj 20 posto. Mikele Medica, veterinar za kornjače, rekao je da je vjerojatno nastradala od propelera brodskog motora. U petak oko 18 sati iz Centra u Puli su nam javili kako Ofelija ipak nije izdržala te je uginula.



GLAVATE ŽELVE ZIMI SU U JADRANSKOM MORU
Želve često završe u ribarskim kočama. Ribari ih vraćaju u more, ali se mnoge zbog iznenadna “buđenja” ne snađu, plutaju i uginu.

- PROSJEČNA DUŽINA OKLOPA 110 CM
- MAKSIMALNA TEŽINA 115 KILOGRAMA
- PROSJEČNA DOB 50-60 GODINA



Glavata želva - Caretta caretta - već je odavno na svjetskoj listi ugroženih životinja. Ona je najčešća i najraširenija vrsta morskih kornjača u Sredozemnom i Jadranskom moru. Čvrsta Vrsta je ugrožena izlovom radi ilegalne prodaje kao suvenira, onečišćenjem mora plastičnim predmetima koje želve progutaju, onemogućavanjem gniježđenja zbog korištenja pjeskovitih plaža u turizmu. Malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju.

- 11:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #