morsky blog

četvrtak, 26.03.2009.

samo da vas podsjetim...

Znam da znate, ali nije naodmet sjetiti se, svima nama, ponekad, dometa civilizacije u ovoj zemlji koju danas tako vole svi razvlačiti po blatu...
Tako često mi sami zaboravljamo da se imamo čime i ponositi, pa se onda čudimo da i drugi to zaboravljaju. Ili niti ne znaju.

Hidroelektrana Jaruga - danas

Photobucket

Izgleda tako obično. Ali nije, nimalo nije obična.
To je PRVA HIDROELEKTRANA U EVROPI.
ŠIBENIK je prvi u Evropi dobio višefazni izmjenični sustav električne energije. Drugi u svijetu.
Na mjestu prvobitne zgrade hidroelektrane "Jaruga 1", tik ispod Skradinskog buka, na ploči piše ovako:
HE Krka prva je hrvatska hidroelektrana izmjenične struje. Njezini graditelji i investitori bili su Ante Šupuk, šibenski gradonačelnik, njegov sin Marko Šupuk i Vjekoslav plemeniti Meichner. Puštena je u pogon 28. kolovoza 1895. godine, nakon izgradnje dalekovoda i gradske niskonaponske mreže, paljenjem javne rasvjete u Šibeniku. Druga je takva hidroelektrana na svijetu. Prvu je izgradio, po Teslinom patentu, Amerikanac Forbes na rijeci Nijagari. Puštena je u pogon 26. kolovoza 1895., dakle samo dva dana prije hidroelektrane na Krki, ali je grad Buffalo električnu energiju iz te elektrane dobio početkom 1896. godine, kada je izgrađen dalekovod. Hidroelektrana Krka 1895. koristila je snagu od 320 KS, a 1899. ugrađen je još jedan agregat te jeinstalirana snaga bila 640 KS (oko 470 kW,uz najveći protok vode od 3,2m kubna/sec). HE Krka radila je do Prvog svjetskog rata.

Nakon 20 godina neprekinutog rada, sagrađena je nova koja je i danas u funkciji.

Photobucket

Još jedna zanimljivost:
Prva žarulja u Hrvatskoj, među prvima u svijetu, zasjala je na Narodnom trgu u Zadru 1894. godine.

Nismo mi Dalmatinci baš uvijek usporeni i zadnji...
Nismo baš za baciti. Bili.

Photobucket

OVDJE JE ČOVJEK ČUVAJUĆI I ŠTUJUĆI BOŽJE DJELO GRADEĆI PRIJE JEDNOG STOLJEĆA "KRKU" UPISAO SVOJOM RUKOM HRVATSKU U POVIJEST SVIJETA

Pa, mi očito i ne spadamo u Europu.

Dok je naša obala imala javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, dok je kod nas već bio u primjeni najgenijalniji čovjekov izum, ako ne najgenijalniji, onda sigurno najkorisniji, dotle su neki drugi pasli travu.
Da, ali su se oni onda polako krenuli uspinjati, a mi...?


Photobucket

- 08:44 - Komentari (22) - Isprintaj - #