morsky blog

četvrtak, 05.02.2009.

odlazak limene legende

Dva suvremena staračka doma upravo su u fazi završetka na dva zadarska otoka.
Treći je u fazi pripreme, a velikim dijelom isfinancirat će ga iseljenici, tj. povratnici iz SAD-a.

Većina naših otoka upravo je to - veći i manji starački domovi. U cjelosti.

Gotovo su potpuno iseljeni i raseljeni, jer ih nijedna vlast ni država između one stare austrougarske i ove nove hrvatske, nije mazila ni pazila. Prva je to zaista i učinila, a ova zadnja kaže da će to učiniti, i, mora se priznati, da nešto i pokušava. Ali previše se čekalo, ono "između" previše je trajalo, i poslovično strpljivi ljudi gubili su strpljenje i polako, jedan za drugim, odlazili. Od najbližeg do najdaljeg kopna, u potrazi za novim, lakšim životom. Od najbližeg obalnog grada, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika do Novog Zelanda, Tasmanije, Ognjene Zemlje do Aljaske. I naravo, obećane zemlje, Jamerike.
I sada, kad su se brojevi sveli sa tisuća na stotine i ispod, nije lako krenuti s "revitalizacijom". Bilo bi to teže i puno bogatijim državama od ove naše.

Ali, "nigdar to ni bilo da ni nekak bilo", pa su se naši škoji prilagodili novim realnostima i pretvorili se u - staračke domove.

A što vridi za ljude, vridi i za njihove ljubimce. Pa i za one limene.

Valja nama preko vode. Do slobode.
Naš dragi stari Renault 4 napokon je umirovljen. Ali taj vitalni penzijoner ne ide ležati. Prekvalificiran je, iz prevoznika u poljoprivrednika.
Evo ga, spreman za odlazak u aktivnu mirovinu:

Photobucket

Biće on miss poljoprivrednih vozila, virujte mi.

- 08:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #