http://blog.dnevnik.hr/diademae/ sjena duše

"ZAČARANA STVARNOST", 13. ZBIRKA I SRETAN 10. ROĐENDAN PORTALU MAGICUS

28.02.2018.
ISBN-13: 978-1986004176

ISBN-10: 1986004171


https://www.amazon.com/zacarana-stvarnost-Jadranka-Varga/dp/1986004171/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1519809017&sr=1-1&keywords=jadranka+vargaImage and video hosting by TinyPic

volim misterije,
slike nedefiniranog sadržaja i opisa,
volim misteriju života,
misteriju plave boje,
misteriju duše,
a sjećanja na sve to su
kao odsjaji u beskraju prošlosti...


Image and video hosting by TinyPic

želim zahvaliti dragima:

1. gospodin dr Zlatan Gavrilović Kovač, koji je svojim osvrtom obogatio i ovu zbirku, dajući veliki doprinos kompletnoj cjelini,

2. gospodin Nedjeljko Nedić, enigmatičar, koji je u Kvizorami broj 1334, 28.X.2017., str. 35, stavio u križaljku moju 1. zbirku “Sjena duše” i moju sliku

3. dragoj Iridi, kumi naslova ove zbirke poezije, jednoj od vlasnica portala magicus.info koja je smislila naslov zbirke, „Začarana stvarnost“

U ovoj 13. zbirci predstavljam nove pjesme, a u stvari to su komentari koji su nastali na nekim portalima ispod pjesama drugih pjesnika kao i ispod mojih pjesama kojima nastavljam moju temu o životu, snovima, ulasku u moj tajni svijet mašte i snova pa mislim, da ću i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.


Image and video hosting by TinyPic

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE
“ZAČARANA STVARNOST“
HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGA


''Nalazimo se pred trinaestom zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga koja nosi ime „Začarana stvarnost“. To je zbirka pjesama koje su nastajale pretežno u 2017. goodini, a svjedoče bitna razmišljanja autorice o mnogim svakodnevnim životnim događanjima pa opet, to nisu obične teme, nego one koje doista mnogo znače u našim životima, iako rijetko o njima progovaramo. Tako je jedna od tih tema i tema mir o kojoj nam auorica svjedoči najbolje u pjesmi istoimenog naslova:

MIR

Bio jednom jedan mali mir,
pošao u šumu i našao žir,
pogledao u nebo, zatvorio oči
i pitao se hoće li moći
zaviriti u svoje srce,
iako svaki dan gleda svoje lice
u ogledalu ujutro kad ga umiva,
i kad svaka misao iz glave izbiva
pa je zaključio jedan mali mir,
da će ipak na miru pregledati nađeni žir,
jer kako kaže poslovica stara,
život i rat i mir sam stvara.


Ovdje, dakle, ne nailazimo na istinu koja se logički izlaže i dokazuje, nego je riječ o sentimentima i osjećajima, a to ovdje nema ničeg zajedničkog sa sentimentalnošću ili pretjeranom osjetljivošću. Ono što se ovdje suprotstavlja realnoj logici života bolje sažima riječ ‘’srce’’ na što upozorava i autorica i ta riječ bolje izražava realitet ove poezije, nego kada kažemo da je riječ o čistom sentimentu ili osjećaju. Međutim, srce ne podrazumijeva nešto iracionalno ili mutno emocionalno, a u opreci prema racionalnom i logičnom, ali također niti ne podrazumijeva dušu u opreci prema duhu.

Srce znači duhovno središte čovjeka - osobe simbolično označeno tim tjelesnim organom, njegov najprisniji centar djelovanja, ishodište njegovih dinamičkih i personalnih odnosa prema drugim ljudima, egzaktni organ ljudskog poimanja cjelovitosti. Srce do kraja znači ljudski duh, ali ne ukoliko on čisto teoretski misli, zaključuje, već ukoliko spontano nazočan intuitivno osjeća, egzistencijalno spoznaje, vrednuje putem cjeline, dapače, u najširem smislu ljubi, ali i mrzi pa bi se ovdje moglo reći isto ono što je i Pascal govorio, da srce ima svoje umne razloge koje sam um ne poznaje i da se to zna po tisuću stvari.

Dakle, istinu ne spoznajemo samo umom, nego i srcem i upravo je srce ono koje nam govori što je dobro u našim životima, a što je nevaljalo i što treba odbaciti pa zato ono nema samo spoznajnu funkciju, nego ima prije svega moralnu, a koja je usmjerena prema kategoričnom imperativu da ne radim drugim ljudima ono što ne želim da se i meni radi i to je velika istina ove zbirke poezije koja zapravo cijelo vrijeme izlaže logiku srca i duše u nasim svakodnevnim potragama za smislom života.

Jedan važan konstitutivan element tog smisla je svakako i naše opredjeljenje za mir u svijetu i među zavađenim nacijama, a njega nema ukoliko nema i osobnog mira i čiste savjesti pa je on razumijevan srcem, jer je ono što srcu godi, zbog šega smo radosni i od čega očekujemo da vjećno traje.

Vječni mir i čitav naš svijet kao i naša nastojanja treba usmjeriti prema jednoj svjetskoj građevini vječnog mira koji bi bio nešto nalik na dostojanstvo slobodnog čovjeka i u tome vidimo najveću vrijednost ove krasne zbirke poezije koja će ostati ubilježena u suvremenu hrvatsku liriku upravo temama o neophodnosti mira kao fundamenta smislena života čovjeka u svijetu opterećenom nihilizmom i negativizmom vladajućih elita.''

Dr Zlatan Gavrilović Kovač,
Adelaide, 22.12.2017.


Image and video hosting by TinyPic

TIŠINA

napisano: 17.08.2009. 07:37h

i najtiši,

kad i onaj

među nama najglasniji

prigrli tišinu,

tada znaj,

svijet se mijenja


https://www.magicus.info/ostalo/poezija/zacarana-stvarnost

Image and video hosting by TinyPic

završila sam 13. zbirku i danas sam počela pisati 14. zbirku poezije, jer stihovi lete iz duše, ne želim ih zaustavljati, samo ih zapisujem i tako nastaju knjige :)

Želim portalu https://www.magicus.info/ sretan 10. rođendanImage and video hosting by TinyPic

SLUČAJNO? ILI ... ?

27.02.2018.slika: digital art

Slučajna riječ, slučajan dodir, slučajan pogled, sve je veća svjetlost što prolazi kroz mene, sve su dalje one moje sjene.

Nikom nisam ukrala tu vatru koja je spavala u tamnici duše. sama me obasjala i rastjerala sjene namnožene zadnjih godina.

Između prve i zadnje karike našeg postojanja u ovom vremenu je prostor koji nas je spojio te predivne noći kad su tvoje oči zaronile u moje i kao nježan cvijet ostale na mojim trepavicama.

Uz tebe ponovno osjećam, uz tebe caruje plamen i grije, uz tebe je odsjaj predivnog jutra i mir mekane noćne tame, uz tebe odlazim iz tog razrušenog grada i ostavljam kamen ispod kojeg me netko pronašao sklupčanu kao zmiju.

Pronašle su me skitnice i dovele do tebe da kao trag svjetla pratim svaki naš trenutak, svako naše lutanje koje nas vodi jedno drugom.

Polako... i slučaj više nije slučaj, a je li bilo slučajno... ili...?


napisano 18.11.2005. u 0:20h | na portalu iskrica iskrica weblog,
iz 1. zbirke “SJENA DUŠE”

https://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=74086

5.2.2011. portal Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/sjena-duse

28.3.2013.
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2013/03/index

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

PRONAĐENA

26.02.2018.slika: digital art

Svojim osmijehom doplutao si moju dušu na tvoje vedre obale i vezao me za dno svog koraka, dok u valovima tražiš obrise mog tijela i u pjeni tražiš odraz mog oka.

Zakopane duše u pradavno dno izašla sam na svjetlo dana gdje me dočekala tvoja sigurna ruka,a u podivljalom moru grudnog koša vidjeli su te, da se utapaš u toj vatri i izlaziš iz nje prema mojoj sjeni.

Od početnog kamena uronjenog u dno pod mladim Suncem rodilo se nešto novo, jedna maslina je zadrhtala na jugu, dok si prilazio mom životu i polako otvarao sva zaboravljena vrata i rušio sve teške zidove.

Postavio si pravac prema meni i u noćnoj pjeni zadrhtao od hladnog dodira moje duše koja se nije snalazila zbog tih novih osjećanja i kao jednostavna priča krenula je i ova naša sa malo riječi u sumrak ljeta i zoru jedne davne jeseni 2004.

Toplo Sunce i blage noći obuhvatili su nas i bez puno riječi vezala sam svoju dušu uz tvoju, dok su u zraku ispisani titraji srca kao glazba iz nekih drugih sfera.


napisano 02.09.2004. u 7:10h | na portalu iskrica iskrica weblog,
iz 1. zbirke “SJENA DUŠE”

https://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=31473

30.9.2009. objavljeno na portalu Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/pronadjena

http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2010/05/1627589926/pronadena.html

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

"POEZIJA SVEMIRA" - zajednička zbirka na Amazonu

25.02.2018.

naša zajednička zbirka

"POEZIJA SVEMIRA"

autori: Željka Košarić Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač

postavljena je na portal Amazon i dostupna je sretansretansretansretanImage and video hosting by TinyPic


https://www.amazon.com/dp/1985855801/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1519560273&sr=1-1&keywords=jadranka+vargaOVE NOĆI OSJEĆAM SE TAKO DOBRO

24.02.2018.slika: digital art

Znam, da ima još dobrote u ljudskom srcu, jer kao razgolićena tajna, dobrota uvijek pokaže svoje lice kad je najslabija, znam to, jer vjerujem i trajem u ovom vremenu i prostoru ovog globusa koji se vrti malo brže, nego jučer.

Imam tisuću pitanja, nemam odgovore, neka odgovori dolete polako kao lagani i milostiv sumrak i neka me zagrli, da bih u vrelini tog zagrljaja zadrhtala kao nikad do sad.

Nad njegovim usnama leluja moj dah i okreće se u smjeru mora gdje nam se objavljuje nova zora, čaša vina za pred kraj ove godine i neka se sve buduće noći ugledaju na ovu noć kad se osjaćam tako dobro.


napisano 30.12.2004. u 20:45h | na portalu iskrica iskrica weblog,
iz 1. zbirke “SJENA DUŠE”

https://iskrica.tportal.hr/weblogs/post.php?web=1461&log=40952

i 18.4.2011. objavljeno na portalu Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/ove-noci-se-osjecam-tako-dobro

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

PROLAZ

23.02.2018.slika: digital art


prolaz u sebe

sastoji se

od mnogih sporednih prolaza

a da bismo došli na glavni

puno vrata se

otvara i zatvaranapisano: 09.09.2017. u 11:48h | pjesma je iz moje 12. zbirke poezije
"GLASNICI"


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga12.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 978-953-354-076-4. Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

ČESTITKA

22.02.2018.i 1060.-ti post
U LABIRINTU

Image and video hosting by TinyPic
slika: digital art

Iza mene je čudna noć još čudnijih snova i nemirnih breza koje su se povijale ispod mog balkona.

''Najtamnije je pred svitanje“, rekao je Soltec u davna vremena, najbolnije je mjesto gdje je Longinovo koplje proparalo kožu i ostavilo neizbrisiv otisak na tijelu i duši.

Ispod neba boje čelika rasplamsao se jutarnji san, pred svitanje, onaj najtamniji san obojen u bijelo i upleo me u svoje bijele magle labirinta otkud još uvijek pokušavam odgonetnuti gorku šifru nečijeg imena koje mi se opet prikrada zaboravljajući, da su zvijezde postavljene po točnoj elipsi putanje i da je moja čudna poezija spremna baš za takve savršene opsjenare.

Ono najtamnije pred svitanje, što se uvijek prikrada kao tiha sjena, taj san obojen u bijelo, zamrsio je moju duhovnu mrežu u paučinastu koprenu i podigao dušu u taj čudan labirint.

U kišnom jutru, zablude su se povile iznad mojih očiju pa mi daju poruke koje ne želim čitati, poruke koje ne želim odgonetnuti, poruke čijeg se sadržaja bojim, a dok si spavao, moja duša je pokrenula svoj duhovni razvoj kao svakog jutra, potonula je u bezdan tvoje duše i završila taj poetsko-filozofski ritual kojim uvijek dolazim do tebe.

Iz ovog čudnog stiha još čudnije moje poezije utonut ću u jezero ovog kišnog dana, malo snena i malo prevarena tim snenim porukama koje dolaze iz labirinta neriješenih misterija.


napisano 1.6.2012. u 07:23h, iz 2. zbirke
"PREDVORJE BIJELE TIŠINE"


Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga2.php

http://shadowofsoul.blog.hr/2012/06/1630812362/u-labirintu.html

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=81278

http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2015/02/1631923746/u-labirintu.html
http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-28-9 Sva autorska prava pridržana.
Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

SAMO NE PRIČAJ O NAMA... ŠUTI

21.02.2018.slika digital art

Samo ne pričaj o nama. Šuti.

Zakoračit ću bosonoga u svijet prepun mineralnih posjekotina koje mi se zabijaju u tkivo duše, zakoračit ću iz šutnje u duboki nemir i ostati tamo, zaustavljena metalnim pogledom hladnog neba koje se poput čelika nadvilo iznad tijela nepostojeće sjene.

Samo ne pričaj o nama. Šuti.

Šuti taj tren kad mi pogled sretneš, šuti i kad nemaš što reći, šuti i kad zaborav prekrije racionalni konsonant koji se tako lijepo vrti oko izgubljenog srca. Šuti.

Čeka li me solarni nemir kad pogledam u to jarko svjetlo koje tako bolno ranjava osjetljive oči ili ću rastjerati sve zaborave svijeta, pokupiti ih pa kao krhotine razbacati preko pokretnog mosta stidljivosti i u sebi opet pokopati onu koja još nije rođena?

Samo ne pričaj o nama. Šuti.

Ne vrijedi ništa što racionalni trenutak servira poetskoj duši, ne vrijedi ni trenutak zaustavljanja u lutanju, ako nema tvog praskozorja da mi najavi pozitivan predznak jutarnjeg neba.

Tko li mi je u modi ovih dana, tko će govoriti, a tko zašutjeti?

Bacit ću kocku sudbine visoko u nebo pa neka solarni nemir donese one tvoje riječi koje mi samo šutnjom možeš izreći, neka sve zašuti, neka se i uzavreli konsonant mog života zaustavi u zauzimanju mog daha kojeg darujem šutnjom.


napisano napisano: 13.6.2012. u 08.00h na portalu Magicus, a iz 2. zbirke
"PREDVORJE BIJELE TIŠINE"


https://www.magicus.info/ostalo/poezija/samo-ne-pricaj-o-nama-suti
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2012/06/1630835676/samo-ne-pricaj-o-nama-suti.html

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga2.php
http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-28-9 Sva autorska prava pridržana.
Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

SRCE IMA SVOJ RITAM ŽIVOTA... NEPOMIČNO KAO ISTINA

20.02.2018.slika: digital art

Pustila sam pogledu, da me podigne iznad granica tame gdje svjetlost ne dospijeva, vidjela sam crte koje su pokazivale neke smjerove, vidjela sam sjene, bila je tišina, očekivala sam iz tišine tišinu, obavila me i premjestila iz vanjskog prostora u čiste daljine i rasvijetlila mi granice, zaokruženosti, istine.

Nema prelaska iz svijeta u svijet bez prelaska granica, na povratnom putu kad se opet sretnemo negdje ja i ti, u mislima znaš koji je mogući tijek naših voda jedno prema drugom.

Temelj, koji me još drži uz tebe, je srce koje neprekidno preskače neke ritmove i ima svoj ritam života, ono radi sasvim suprotno od onog što bih ja učinila, srce te osjeća, razumije te ... ne vidom, već dušom.

Stvarnost te pričinjava, srce te doživljava, oči te traže, srce te našlo i još je tu uz tebe nepomično kao istina.


napisano 08.04.2004. u 7:05h | na portalu iskrica iskrica weblog,
iz 1. zbirke “SJENA DUŠE”

http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=19956

i 12.7.2011. objavljeno na portalu Magicus
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php/https:/www.youtube.com/tekst.php?id=65270

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

MISTERIOZNI SNOVI

19.02.2018.slika: digital art


Samo djelomičan zvuk zaustavih prije, nego je slomljen pao na tlo, odbrojila sam protekle dane kišnog mjeseca i dlanovima pokrila oči.

Sinoć, prepun sebe, Mjesec je zagospodario komadićem neba iznad mog balkona, njegova ograničena moć donijela je plimu misterioznih snova na moje jastuke, a kao nasukano jedro duša je plutala od ponoći do ranog jutra i dočekala maglu.

Vjetar raznosi razbacane misli pokušavajući ih složiti u smisao da, poput igle u kompasu, odrede smjer današnjeg dana, ovaj dan je prepun čiste materije, fizičke snage koja nedostaje.

Što će biti u podne, pokazat će mi Sunce na horizontu, a simboli snova lebde poput staklenih iglica i zabadaju se u misaoni sklop pokušavajući dešifrirati poruke noći.

Zvijezde su odlutale svojim putem, oči se navikavaju na zlatnu boju dana, a ja sam mirno vozeći jutarnjom stazom sa tobom uplovila u ovaj četvrtak.


napisano 3.4.2007. u 07:03h., iz 1. zbirke

"SJENA DUŠE"


Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=33197
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=67805
http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

i jedan plamen svijeće za mog tatu, koji je otišao u Nebo 19.2.1992.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

MOJE PJESME

18.02.2018.slika: digital art


moje pjesme se ne prodaju

u luksuznim knjigama

moje misli se ne vide

na nekim čudnim portalima

ali te pjesme žive

u mnogim dragim srcima

koji su ih pročitali

i sa njima zauvijek ostali15.10.2017. u 11:10h | pjesma je iz moje 12. zbirke poezije
"GLASNICI"


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga12.php

http://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 978-953-354-076-4. Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

KAD JE ZIMA

17.02.2018.


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist


kad je zima
sve mi nedostaje,
pokrije me ta bjelina
usahlih maglenih snova
i drži u jednoj hibernaciji
otkud me opet – nema

nema me,
opet me nema,
odlutala sam
u moju čudnu poeziju,
zatvorila sam stari svijet,
razvezala savez Neba i Zemlje
i opet načinila
gordijski čvor snova
gdje na predvorju bijele tišine
pokušavam odgonetnuti
put za dalje


napisano: 24.3.2017. u 19.45h, iz 11. zbirke poezije

"TAJNA BIJELIH SNOVA"


Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga11.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 978-953-354-036-8 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

SNIVANJE

16.02.2018.slika: digital artist


pun Mjesec

iznad golog drveća

mirno snivanapisano: 28.10.2015. u 11:20h, iz 9. zbirke poezije

"KAMEN NIJE SAM"


http://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2015/10/1631979678/moj-prvi-haiku.html

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga9.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8100-30-7 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Image and video hosting by TinyPic

SUZA

15.02.2018.


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist


praznog srca

suzu brišem

iz plavog okanapisano: 28.10.2015. u 11:20h, iz 9. zbirke poezije

"KAMEN NIJE SAM"

knjige koja je posvećena našoj Šuškici, danas je njen rođendan, 15.2.2002., iako je više nema, ona je u našim srcima zauvijek


http://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2015/10/1631979678/moj-prvi-haiku.html

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga9.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-8100-30-7 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.Image and video hosting by TinyPic

ČISTA SUDBINA

14.02.2018.


Image and video hosting by TinyPic
slika: digital artist

4 minute i 18 sekundi je trajao razgovor, Davor i Jadranka, ne volim Valentinovo, jer .... to nije moj dan, moj dan je 15.8.2004. kad nas je Velika Gospa spojila i ništa nas neće razdvojiti, a ovih 4 minute i 18 sekundi - kao cijeli život ...moj suprug je operiran, sve je prošlo ok, sad je na intenzivnoj!

Image and video hosting by TinyPic

Duša je sama u ledu, u toj noći koja se polako provlači i zauzima svoje mjesto u kutu sobe, ostala sam između svjetova, hladno svjetlo me odvodi u tajnu beskonačnost nemira i u svilenu tamu Svemira.

Zbrojila sam sve zvijezde na nebu i na dlanu ih složila da dobijem tvoje ime, a kad bi se buđenje duše shvatilo kao lepršava radost, odavno bih već letjela prema plamenu svijeće spoznaje sebe.

U auri su se boje promiješale, izmiješale i stvorile novi pastelni niz tako, da solarni nagovještaj ne može poremetiti taj lijepi nesklad koji još uvijek vlada u dubinama duše, a i dalje je duša sama u ledu, dok noć mekano spušta svoja krila i crta moj zamagljeni život, smaragdi spavaju u dubinama slova, zrak je neprirodno miran, a ovo ljeto raskošno najavljuju ponoćna zvona sa obližnje crkve pričajući o glasu života i sjeni sna.

Vidjela sam se, običnu i tihu kako hodam između visokih trava i razmišljam, što li mi se to događa u tajnim komorama srca?

Još me nisu stigle guste magle jeseni, još hodam čistom sudbinom, a kad na oltaru noći zapalim svijeću, u tom toplom jasnom svjetlu zaiskrit će tvoje prekrasne plave oči i kao čista sudbina odgovoriti na tajna pitanja o događajima u skrivenim komorama srca.


napisano 15.8.2010. u 04.00h, za dan 6 godina zajedno, iz 4. zbirke poezije "Plesač na žici"
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=48609

Image and video hosting by TinyPic
http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2016/01/1631682148/cista-sudbina.html

Image and video hosting by TinyPic

MOMENTI

11.02.2018.slika: digital art

U jutarnjoj šetnji, dok je dan ubijao noć, u tom kaleidoskopu goruće ljepote, zemaljska riječ, ta bijela riječ, zaoštrila je um, odvratila pogled i misli od jutarnjeg začaranog pogleda i poput očiju mačke zastala ispred mene.

U bjelini tih očiju, iznad ušća života u druge slapove, pronašla sam odgovor, praznina se gleda slijepim pogledom u danima bez boli, a jedina nit što spaja je titraj srca.

Potopljen polusvijet, čudni ljudi, još čudnije situacije, boje, koje nisu moje, ovom životu sam dala svoj znak, kao znak pokraj puta koji vodi ili odvodi, spaja ili razdvaja.

Na oltaru ove noći vidi se plamen gorući, neka san pokrije sve nemire i muke svih ljudi, sve zablude i zastranjenja u čudna raspoloženja.

Postajem svoja aura u sebi, zaustavljam se u sebi i bez zaborava ću se opet zagledati u bijelu prazninu tih očiju.


napisano: 31.10.2008. u 22:27:24h iz 1. zbirke "SJENA DUŠE"
Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

19.11.2009. objavljeno na portalu Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/trenutak-8

21.11.2009. objavljeno na blogu
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2009/11/1627031493/trenuci.html

i 2.12.2012.
http://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2012/12/1631259240/t-r-e-n-u-c-i.html

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic

OBOJENO PLAVO

07.02.2018.slika: digital artist

Oljušten život cijedi se niz grlo i kaplje na mekane rane otkud ni prst sudbine ne može ponijeti kapljicu.

Tim mračnim koridorima podsvijesti dolutala sam i spoznala, da se iz moje sobe ne vidi Mjesec, sve se pamti, a zaborav ne donosi zadnji mir.

Preko slomljenog krila ptice koja nikad nije poletjela, vidim satkanu koprenu iluzija, a od njenih tokova i žubora ne diše ni trava ni nebo.

U tragovima očiju nakupljene suze, na rubovima usana titra krinka osmijeha.

Strana sam sama sebi, pronašla sam se na trenutak i opet izgubila, dah na srcu je zaustavljen, zašutjelo se, a tišina... ubila me.


https://www.magicus.info/ostalo/poezija/obojeno-plavo-2

iz 1. zbirke "SJENA DUŠE"
Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic

ZAPAMTI ME

05.02.2018.slika: digital artist

Zapamti me
tamo gdje se spajaju dan i sumrak
u tankoj zlatnoj niti,
piši mi novu priču
one vječnosti
koja uvijek zna
u dobrom ritmu zarotirati misli
i zavesti srce.

Kad se lav zaljubi u lane
i položi svoje srce
lanetu pred noge,
kad je Mjesec prepun
i vrijeme je za maštu,
osjećam proljeće iz dubine oceana
i svilene tame Svemira.

Zapamti me u tom trenutku
i neka 21 gram tvoje duše
živi za mene.

Jednom, kad svoje tijelo darujemo prahu
i kad vjetar više neće
sušiti usne umorne od dozivanja mog imena,
ne reci u tom trenu nikad: „jedina moja“.

Zapamti me u tom dobrom ritmu,
u toj čaroliji rasvijetljenog neba
i usplamsale tame,
dok Suton naslućuje Zoru,
a nema je.

Piši mi novu priču naše vječnosti,
a kad vjetar jednog sjajnog dana
donese ispisani list,
pisat će: još uvijek postoji jedna ljubav.


napisano 12.1.2010. na portalu Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/zapamti-me

iz 1. zbirke "SJENA DUŠE"
Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic

ZNAM DA TE IMAM U PREDGRAĐU SNOVA

03.02.2018.slika: digital artist

Kao prozirno staklo pukla je misao u glavi i zaledila se, zatvorila sam oči, dok je sunce poput zlatnika probijalo tamu istoka, sjetila sam se nekih riječi obećanja pa zaustavih i drugu misao i vratih se prvoj, onoj zaleđenoj.

Za ovaj dan je dovoljna, ne trebam više takvih misli, dok je ova još duboko zaleđena u meni, nisam je niti otpustila, stalno joj se vraćam, kružim oko nje poput Mjeseca, imam svoju galaksiju u kojoj je ona centralna putanja oko koje se vrti sve.

Zapisat ću u pijesak tu misao, jer znam da će je ispred svih, a i ispred mene pomesti vjetar.

Je li možda zapisana u moj genetski kôd?

Ne, nije...stečena je, izmjerila sam težinu svega i osjećam kako je vrijeme, da pokopam tu zaleđenu misao i sve dijelove tijela naučim, da više nije dio mene.

Smisao svega je pjesma, neću ugasiti vatru preko njenog toka, već u suprotnom i kad se počne rasplamsavati, zalit ću je svojom suzom i otpiti led.

Vidim, sada mi je bitno ovo što je - sada, a ne ono što je bilo, jer sve što je bilo, to je mutan izvor otkud ne mogu dobiti ono što mi treba.

Imam ime za ovo sada – nove plave oči.


napisano 16.03.2007. 07:06:51h i 25.11.2009. objavljeno na portalu Magicus
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/znam-da-te-imam-u-predgradju-snova

iz 1. zbirke "SJENA DUŠE"
Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/varga.php

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.
Image and video hosting by TinyPic

AMAZON - SVE KNJIGE SU DOSTUPNE

01.02.2018.

Mladi pjesnici većinom izdaju knjige preko portala Amazon,

https://www.amazon.com/ref=nav_logo

Prvo se logiraš (upišeš) na ovaj portal,

https://www.createspace.com/

dakle, dobiješ internacionalni ISBN, upišeš ga u knjigu, uploadaš svoju knjigu u PDF-u, urediš sve što traže, odrediš cijenu i knjiga je spremna za tisak i narudžbu kupaca.

Dakle, nema više: moram tiskati knjige pa onda to platiti pa kako to prodati (ako je riječ o poeziji - od poezije nema zarade), poezija se financira i tiska za dušu, a ne za prodaju.

Sve je sada vrlo jednostavno, hvala dragoj Emiliji Dević, pjesnikinji i mojoj prijateljici koja me dovela na taj portal.NA TRGU PTICAhttps://www.amazon.com/na-trgu-ptica-Jadranka-Varga/dp/1984185225/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-1&keywords=jadranka+varga

DUŠA ANĐELA


https://www.amazon.com/dusa-andjela-Jadranka-Varga/dp/1984126210/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-2&keywords=jadranka+varga

GLASNICI


https://www.amazon.com/glasnici-Jadranka-Varga/dp/1984057332/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-3&keywords=jadranka+varga

GOLA ŽENA


https://www.amazon.com/gola-zena-Jadranka-Varga/dp/1984120514/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-4&keywords=jadranka+varga

OČI PUNE ZVIJEZDA


https://www.amazon.com/oci-pune-zvijezda-Jadranka-Varga/dp/1984056395/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-5&keywords=jadranka+varga

KAMEN NIJE SAM


https://www.amazon.com/kamen-nije-sam-Jadranka-Varga/dp/1984007009/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-6&keywords=jadranka+varga

PREDVORJE BIJELE TIŠINE


https://www.amazon.com/predvorje-bijele-tisine-Croatian-Jadranka/dp/1984004514/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-7&keywords=jadranka+varga

TAMNA STRANA SRCA


https://www.amazon.com/tamna-strana-Croatian-Jadranka-Varga/dp/1983970506/ref=sr_1_8?s=books&ie=UTF8&qid=1517477826&sr=1-8&keywords=jadranka+varga

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.