AnaM

četvrtak, 04.12.2014.

Tartar biftek


Postala je gotovo obveza staviti neki kulinarski post pred Božić. Kuharica sam, sjedni, uzmi komad mesa, buć, buć i gotovo, sve ostalo su neizvjesni pokušaji i bolje je izbjegavati sjesti za moj stol u vrijeme ručka.
Volim brzinska jela, a tartar biftek u takva spada ... Hm ... ili ne spada ??

Kažu da je jelo nastalo na neobičan način

Priča je o jahanju, mjesečini, noći, zvijezdama, i ostalim tandar-broć romantičnim efektima, garnirana krvoločnim Tatarinom, plač, nož i slično što se tada nije računalo u kriminalne radnje ... Ne računa se ni danas.
  Zamišljam Tatarina kako juri kroz stepu, a gladan.

Nije bilo mikrovalnih pećnica (aha 20asovko, nema smjeha, prešla sam te), električnih i plinskih štednjaka, još manje hladnjaka, a čovjek gladan.
Nije bilo pizza dostava, ni ženske koja čeka sa večericom, svijećama, dobrim vinom. Morao se snaći.
Upade ti moj Tatarin u neko naselje, lupi bika u čelo, i isiječe biftek ...
Bik se dere, valjda mu nije bilo ugodno I razbudi naselje. Naravno ni seljaci, a još manje bikovi, nisu mutavi, pojuriše ti mog Tatarina, a on biftek pod sedlo, pa juriš pješaštvo ... pobježe iz sela, a za njim potjera ...
Juri on tako juri, pazi da ne ispadne biftek ispod sedla, oznojio se Tatarin, ali i konj.
Zna se konj je najvažniji. Pažljivo skida on sedlo, istrlja konja počupanom travom, obrisa ruke o hlače, pogleda meso, onako gladan zagriznu. Meso se trljalo o sedlo, miješalo sa znojem konja tatarina, sedla, prašne, stepske mirodije trave, i isitnilo se .. Nije loše ...

Ako hoćete osjetiti pravi okus jela, a nemate konja, lipicanci ne dolaze u obzir, mora stepski konj, nemate ni sedlo, samo neke moderne šerpetine koje same kuhaju i kad nema ništa u njima i serviraju. Probajte moderni način spremanja

Tartat biftek
Konj i sedlo ne stanuju u ladici za pribor moderne kuhinje, umjesto orginalnog konjskog znoja, morat dodati začine
Mljeveni biftek 500gr
2kk kapra
2kk sjeckanog crnog luka
1kk peršina
3kk maslinovog ulja
Mrvičak tabasco umaka
1kkWorcesterschire umak
2kk senfa 1jaje
malo soli
Sve to dobro izmiješati da se sjedini, ostaviti u hladnjaku, pola sata i servirati kao namaz na prepečen kruh
Tko voli, nek izvoli
dobar tek
Ja osobno ću jesti nešto pečeno ...

- 09:24 - Komentari (41) - Isprintaj - #