Zivot u Zabolandu

17.03.2021., srijeda

Dvije, tri o izborima

Danas su parlamentarni izbori u Žabolandu.

Izbori u NL su uvijek radnim danom. Nedjelja je dan božji i kršćanske stranke ne bi nikada pristale da se glasa nedjeljom. To je toliko uvriježeno da mislim da to uopće nikome ne bi ni palo na pamet predložiti.

Glasa se crvenom olovkom, kojom se ispuni kružić pored imena kandidata.

Na izborima sudjeluje rekordan broj stranaka čak 37(!). Dosadašnji rekord je bio 28. Kao da ova zemlja nije dovoljno rascjepkana.

Za glasanje ti treba identifikacijska isprava (može i vozačka dozvola) i glasačka iskaznica. Glasačka propusnica je dokument (papirić), koji svaki građanin dobije poštom.

Na glasačkoj iskaznici postoji mogućnost davanja punomoći drugoj osobi da glasa za tebe. Potrebno je priložiti i identifikacijsku ispravu onoga tko daje punomoć.

Izborna šutnja ovdje ne postoji. Pitam se je li ikada postojala. Sasvim je normalno čuti reklame na radiju, još isti dan, ili da na vijestima birači po izlasku s biračkog mjesta kažu za koga su glasali.

Glasačka mjesta su danas otvorena od 7.30 do 21.00

Zanimljiva glasačka mjesta u Gelderlandu (jedna od 13 provincija, u kojoj ja živim):
napušteni panoptikum zatvor, romantična odsvećena crkva, vatrogasna stanica, aukcijska kuća, nogometni stadion, kazalište, hokejski klub, željeznička stanica.... neke općine su uvele i mobilna biračka mjesta, a popularna su bila i drive-through mjesta za glasanje iz auta

Ministar zdravstva Hugo de Jonge je jutros u Rotterdamu došao na izbore sa starom putovnicom i bez vozčke (u drive-through biračko mjesto(!?), pa su ga poslali doma ko lajbeka.

Zbog covida su ovaj put prvi put izbori održani kroz tri dana. U ponedjeljak i utorak je nekolicina biračkih mjesta bilo otvoreno za osobe iz rizičnih skupina, kako bi mogli bez gužve glasati. Također su svi stariji od sedamdeset (nešto više od dva milijuna) mogli glasati poštom. No to nije išlo baš po loju, dapače, puno glasova je proglašeno nevažečima, jer su glasačka propusnica i glasački papirić trebali biti poslani u dvije različite kuverte, a mnogi su ih slali u jednoj. U utorak je odlučeno (opet zanimljiva promjena pravila praktički za vrijeme izbora) da će ti glasovi ipak vrijediti.

Oznake: izbori, glasanje, politika


25.03.2018., nedjelja

Drive-in glasanje

Prosle srijede su u Zabolandu odrzani lokalni izbori. Daleko najvise mjesta u gradskim i opcinskim vijecima je pripalo lokalnim strankama, koje su imale programe prilagodjene temama koje su vazne za regiju. Nacionalne tj. parlamentarne stranke sa svojim lokalno prilagodjenim programima su tek u pojedinim mjestima osvojile relativnu vecinu. No kao i uvijek u Zabolandu, nigdje nije bilo pobjednika sa apsolutnom vecinom. Sada predstoji tradicionalno zanimljiv proces pregovora oko formiranja koalicija na lokalnoj razini. Pri tome nije neuobicajeno, da stranke koje na drzavnoj razini nikada ne bi zajedno usle u vladu, na lokalnoj razini nemaju s time previse problema.
Drzavi je bilo ocito stalo da odaziv na izborima bude sto veci. U gradovima i mjestima s vise biralista se moglo glasati na bilo kojem mjestu unutar opcine. No neke opcine su poduzele i neke druge mjere. Tako su u nekim mjestima (posebno studentskim gradovima) glasacka mjesta bila otvorena vec u ponoc. Na vecim zeljeznickim kolodvorima moglo se glasati od 6 ujutro, dok se vecina biralista otvarala u 7.30. Svakako najcudnija mjera je bio propis da se moglo glasati i sa osobnim dokumentima, kojima je istekla valjanost, ali ne vise od 5 godina. Zakonom gradjani moraju uz sebe imati vrijedece osobne dokumente, ali ovo je jedna tipicna zabolandska iznimka.
Osim u skolama, starackim domovima, crkvama, zeljeznickim stanicama, vjetrenjacama ili mlinovima, moglo se glasati i na neobicnim mjestima. Stanovinici Lelystada u polderu (zemlja oduzeta od mora) mogli su glasati na nenaseljenom otoku. Akreditacija za glasanje (poziv) je besplatna karta za brod, koji ce vas za 50 minuta prebaciti do otoka. U jednom mjestu u provinciji Zuid-Holland postavili su drive-in biraliste. Glasaci su se mogli uvesti, glasati i provesti autom, motorom ili biciklom. Takodjer ste mogli glasati i u 2000 godina starom egipatskom hramu. Za tu priliku morali ste u Drzavni muzej starina u Leidenu. Hram je inace bio egipatski poklon Zabolandu u znak prijateljstva, te je izmedju 1960. i 1979. kamen po kamen rastavljen, transportiran i ponovno sastavljen ovdje. Najmanje biraliste nalazilo se u mjestascu Marle. Tamo ste mogli doci na kavicu i glasati u dnevnoj sobi obitelji Westhoff.
I za kraj jedna isprika, tj. nadopuna. Danas sam procitao da je u jednom mjestu na jugu Zabolanda lokalna stranka Samenwerking (Suradnja) ipak osvojila absolutnu vecinu s 51 posto glasova. Niti sami ne znaju kako im je to uspjelo, jer nisu imali neku veliku kampanju. Nakon izbora su ih nazvale novine i pitale mogu li se sada u lokalnoj upravi ocekivati potezi poput onih u Sjevernoj Koreji.

Oznake: lokalni izbori, glasanje, biralista


<< Arhiva >>