Zivot u Zabolandu

14.03.2017., utorak

Sarenilo izbora u Zabolandu

Sutra (srijeda) su izbori u ovom malom komadu ravne zemlje nasipima ogradjene od mora na sjeveru Europe. Kraljevstvo, koje je bilo prva republika u Europi, nekad tolerantno i otvoreno, a danas zatvoreno i uplaseno.

Na izborima mozete glasati za razne renomirane stranke. Liberale, socijaldemokrate, socijaliste, nacionaliste, Demokrate iz 1966. (zovu se D66), krscanske demokrate, Krscansku uniju, ultra radikalne protestante, Stranku za zivotinje, zeleno-lijeve, umirovljenike... Ove stranke ce gotovo sigurno sjediti u parlamentu. No veliko je pitanje u kojim omjerima. Pretpostavlja se da ce na izbore izaci veliki broj glasaca (cak 75%). Iako je mnogo ljudi odlucilo glasati, vecina njih ce tek sutra odluciti, cije polje ce ispuniti crvenom olovkom. Uvijek se glasa crvenom olovkom.

Kako stvari stoje 150 mjesta u parlamentu ce biti raspreseno na dosta stranaka. Rezultati su totalno neizvjesni. Moglo bi se dogoditi da najveca stranka ima tek oko 25 mjesta. Sto bi znacilo da cak cetiri ili pet stranaka formira vladu. Koalicije su doduse sasvim normalna stvar u Zabolandu. Nikada niti jedna stranka nije sama ostvarila vecinu. U parlamentu je trenutno cak 17 frakcija.

Osim ovih stranaka koje ce gotovo sigurno u parlament mozete glasati i za neke nove/drugacije stranke. Evo par slikovitih primjera: Stranka poduzetnika, Novi putevi, Slobodoumna stranka, Piratska stranka, Clanak 1., Misli, Covjek i duh, Isus zivi i svakako ne smijemo zaboraviti Stranku onih koji ne glasaju.

<< Arhiva >>