Zivot u Zabolandu

10.09.2013., utorak

Postfiskalno drustvo

Da, znam u HR je fiskalizacija hit. Za sve treba racun. Trebas izdati racun, imas pravo traziti racun, stovise pozeljno je da trazis racun. Sve zbog sive ekonomije i prekupaca raznih naravno. To je u redu.

U Zabolandu se to pitanje odavno ne postavlja, svi izdaju racun (osim na placu), svi placaju porez (osim multinacionalnih kompanija, ali to je druga prica). Ovdje nastupila nova era. Naime od prije par godina u supermarketima blagajnice po novom pitaju: “Zelite li racun?”, pa ti mozes birati, da ili ne. A to zbog toga da bi se stedilo na papiru. Nakon nekog vremena Albert Heijn (najveci lanac) se onda u reklami pohvali: “Dragi kupci zahvaljujuci vama ustedjeli smo xy kilometera papira, a to znaci da ste spasili alfa sumskih stabala.” Znaci kada se svi dogovorimo da je normalno izdavati racune, onda ih vise ne trazimo, jer cuvamo okolis i stedimo role papira vlasnicima supermarketa.

Medjutim racun ti ipak treba ako placas na blagajni bez blagajnice. Bit ce da onda isto stedimo okolis, jer ne treba placati blagajnicu koja trosi kisik. Kak to funkcionira? Uzmes na ulazu skener, pa svaki proizvod koji stavis u kosaru/kolica skeniras, dodjes na kraju na blagajnu bez blagajnice ostavis skener, aparat ti ocita koliko trebas platiti, platis bankovnom karticom, aparat ti isprinta racun, uzmes racun, skeniras ga na izlazu i on ti otvori vratasca za izlaz. Prakticno u doba velike guzve, jer ne treba cekati u redovima. Postfiskalno drustvo.

<< Arhiva >>