Lampioni dobrih želja

četvrtak , 17.12.2015.

Jučer je na riječkom lukobranu održana humanitarna akcija "Lampioni dobrih želja". Organizirali su je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Udruga studenata biotehnologije UsbRi i Leo klub Rijeka s ciljem. Sredstva prikupljena prodajom svijetlećih lampiona namijenjena su Dječjem domu "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu.

Pripremljeno je 500 lampiona i to se pokazalo nedovoljnim. Pušteni su u prodaju u 19.00 sati i planuli dok si rek'o keks!
Puštanje istih u zrak bilo je predviđeno za 20.00 sati i očekivala sam spektakularan prizor, ali nisu ih svi "lansirali" u isto vrijeme tako da je, barem kod mene, "vauuuu" efekt izostao. Isto tako mislim da bi malo glazbe jako puno pridonjelo svečarskom ugođaju.

Kako bilo da bilo, radi se doista o hvale vrijednom događaju kojeg sigurno nije bilo jednostavno organizirati i svaka čast Riječanima koji su se odazvali u ogromnom broju.

Uoči najave događaja po portalima su krenuli pljuvački komentari tipa: a što ako lampioni izazovu požar.... to je zagađenje mora i zraka......

Eh, kamo sreće da je to jedino zagađenje.....ona daleko veća jedva da se i spominju.

Fotke.... sorry narode, moj digitalac je posvađan sa noćnim snimanjem, a mobitel se vodi kao smartphone, ali u odnosu na ove najnovije modele pripada otprilike u doba neolita. Jest neki galaxy, ali toliko star da čak nema ni broj. Hajde, kad sam se već potrudila stavit ću par donekle gledljivih fotki i možda za kraj maznuti neku s neta.

Neki su imali problema sa svojim lampionima, nikako da se vinu u zrak. Lampioni, naravno.A neki su si dali truda pa su izgleda sami napravili svoj lampion.Trebalo se i ugrijati, a kuhano vino se ubilo za tu zadaću.Nije baš zahodski selfie, znam, uopće nisam cool. Toilet selfie lives forever! Ali ovo sam jednostavno morala snimiti.Čiča Miča, gotova priča.

Ćuprija

nedjelja , 13.12.2015.

Nije na Drini. Na Moravi.

Prvo jedna fotka koju nisam objavila u postu o Jagodini. Automat za pržene krumpiriće. Sreća da ih nema kod nas. Ne bi kroz vrata mogla proći.Dakle, Ćuprija.... Kaže teta Wiki da je Ćuprija naselje u središnjoj Srbiji i središte istoimene općine od svojih dvadesetak tisuća stanovnika. Inače, "ćuprija" znači "most". Da vas ne davim kopi-pejstanim povijesnim činjenicama, reći ću samo da je oblast Ćuprije nastanjena još od kamenog doba i ima jako bogatu povijest. Koga zanima neka gugla. Većinu ne zanima pa idemo dalje.

Evo što nas je dočekalo na ulazu u grad. Znam da je naš dolazak za svekoliko pučanstvo i čitav grad bio povijesni događaj i da su nam htjeli izraziti dobrodošlicu, ali mislim da su se malo zajebali....
Evo mosta, tj "ćuprije". Jedan od najužih mostova s dva prometna traka. Općenarodno veselje nastane kad se susretnu dva malo veća vozila ili jedno veliko vozilo i neki mikro autić s poslovično ženskim čeljadem za volanom. Prvom prilikom ću doći svojim autom da osvjetlam obraz svim vozačicama. Meni osobno taj most ne djeluje osobito uzak. Kod nas u Primorju i Istri ima bezbroj dvosmjernih strahovito uskih uličica, cestica i prijelaza.MUZEJ HORREUM MARGI RAVNO"Horreum Margi", u prijevodu "žitnica Morave". Jer se u rimsko doba žito iz cijelog Pomoravlja prikupljalo u garnizonu koji se nalazio na području današnje Ćuprije. U srednjem vijeku grad se nazivao Ravno, a ime je vjerovatno dobio po dolasku Slavena na Balkanski poluotok. Danas muzej u Ćupriji nosi to ime.

Što se samog muzeja tiče, osnovan je 1954. godine. 1965. nakon izlivanja rijeke Ravanice zgrada muzeja pretrpila je znatnu štetu i muzej zatvaraju. Dio eksponata je nestao, jedan dio sačuvanog materijala nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan u Zavičajnom muzeju u Jagodini, dok je manji dio ostao u Ćupriji. Od tada pa sve do 1993. grad arheoloških nalazišta nije imao muzej. Zahvaljujući iskopinama najstarijeg naselja i nekropole bronačnog doba muzej ponovo započinje sa radom na novoj lokaciji u sustavu samog nalazišta (preuzeto s www.cuprija.rs).

Akademski slikar i direktor muzeja Novak Novaković ( inače, jako dobar prijatelj moje sestrične) osobno nas je proveo muzejom pa smo imale i najstručnije moguće vođenje.

Jagodina

ponedjeljak , 07.12.2015.

Naša prekodrinska turneja započela je s Ćuprijom i Jagodinom. U Ćupriji smo bili smješteni, a u Jagodinu smo odlazili turistički. Jagodina je jedan živahan gradić od cca 36 000 stanovnika koji nas je ugodno iznenadio, da ne kažem i oduševio u svakom pogledu. Kad mi Opatijci negdje otputujemo jedva čekamo da nas pitaju odakle smo, tako da se možemo kurčiti i preseravati. Sam b(l)og zna da ne robujem predrasudama, ali kad nam je rečeno da ćemo prvo malo turistički u Jagodinu, skrušeno priznajem da mi je prva pomisao bila: what the fuck? Što se ima za vidjeti u Jagodini!? Imam u svoju obranu reći da pretpostavljam da se većina Hrvata kao i ja razumije u turističku ponudu centralne Srbije otprilike isto kao i Mara u krivi kurac (što je, mislili ste da sam se izliječila od prostačenja, kako da ne....). Što se mene tiče, znala sam da je Jagodina bivše Svetozarevo i da je poznata po Jagodinskom pivu. Ako mene pitate, i to je nešto.

Ispostavilo se da Jagodina putnicima, turistima i slučajnim namjernicima nudi jako puno. Mogli bi čelnici naših turističkih zajednica ovdje štošta naučiti.

Pa, krenimo laganini.....

MUZEJ VOŠTANIH FIGURA

Dežurna njurgala primjetit će da vjerodostojnost možda i nije posve na visini, ali za b(l)oga miloga, sama ideja je genijalna. Postoji li negdje u Hrvatskoj uopće muzej voštanih figura? Eto prijedloga broj jedan za TZ Grada Opatije.

Novak Đoković