Grickaj me nježno

22 veljača 2015

Svako drugo hrvatsko čeljade ima problema s prekomjernom težinom. Pa tako i ja. U biti, nemam ja problema s težinom, ja imam ozbiljnih problema s hedonizmom. Nije govno nego se pas posr'o? Nema veze... ljepše zvuči. Ono.... nisam ja debela, samo mi fali jedno metar i pol visine na svoju težinu. Svi mi koji se godinama borimo s kilicama zasigurno smo u naletu očaja (čitaj - lijenosti i gotovanstva) posegnuli za nekom "čudesnom dijetom". Jer tko bi se mučio uz reduciranu prehranu i mukotrpno vježbanje i time skidao pišljjivih pola kile do kilograma tjedno kad se može u pomoć čudesnih pripravaka i bizarnih dijeta skinuti garantirano deset kila u deset dana? I koja vam je to fora - nisi kile preko noći natukla pa ih nećeš preko noći ni skinuti? Pa znate li vi da strpljenje nije moje drugo ime? Trebam si dati odštampati na majcu: "daj Bože strpljenja, ali ODMAH".

Jednadžba za mršavljenje je zapravo vrlo jednostavna: potrošiti više kalorija nego što se unjelo u organizam. I tu je sva mudrost. Međutim..... Gdje nastane taj neki kratki spoj u glavama većine debeljuca pa stanemo filozofirati i pametovati i zašto za boga miloga većina nas ne uspijeva pobijediti LIJENOST! Dvaput u životu uspjela sam skinuti značajan broj kilograma i radilo se tu o velikom trudu koji je uključivao puno vježbanja i pješačenja. Kad se čovjek bavi tjelesnom aktivnošću osjeća se odlično. Dobre smo volje, nema bolova u križima, koljenima, vratu. Možemo zavezati vezice na tenisicama bez da ostanemo bez daha. Trčkaramo po stepenicama, a ne vučemo se kao krepaline. Niti ne primjetimo da smo savladali gadnu uzbrdicu bez da se uspušemo. I zato mi nikad neće biti jasno kakav se to obrnuti klik dogodi u glavi pa prestanemo s onim što nam očito koristi i vratimo se lošim navikama. Koliko samo vremena provedemo pred kompjuterom pametujući o mršavljanju ili još gore dosađujući se i očajavajući nad najvećom tragedijom od svih - nema nikoga na fejsu!!!!. Ne znamo što bi sami sa sobom, a za to vrijeme mogli smo barem pola sata vježbati. Godinama se borim s tim problemom. Najčešće pokleknem, ali trudim se da se ponovo dignem na noge junačke.

Mi smo narod koji pada na obećanja i šarene laže pa nije onda nikakvo čudo što nasjedamo na razno razne prazne priče o munjevitom mršavljenju bez truda. Svakakvih bedastoća ima. Npr dijeta sa sirovom rižom. Pazi vamo: u nedjeljno jutro nakon punog mjeseca (OMG) natašte krenuti s jednim zrnom sirove riže. Progutati (nisam ni mislila da ga treba ugurati u uho ili nosnicu). Drugi dan dva zrna, treći tri zrna itd itd, do tridesetog dana. Slijedećeg dana smanjiti na 29 zrna i tako redom do jednog zrna. Dijeta traje 60 dana. U tom radoblju jesti umjerenije.

Ma ima toga koliko hoćete, ali ovaj post bi bio duži nego ruski romani. Inspiraciju za post dobila sam nakon što mi je poznanica u mailu napisala kako je jedna jako bizarna dijeta postala popularna u Trstu. Naime, radi se o "trakavica dijeti". Jede se sve, a štos je u tome da progutate LARVU TRAKAVICE i kad si fino razvijete svog vlastitog crvuljastog podstanara možete bez beda žderati što god hoćete jer će vaša trakavičica vrijedno uzeti sve nutrijente i kalorije iz hrane. Mala sitnica koja može zasmetati je to da nestašna trakavica možda izrazi želju da ne ostane u vašem želucu pa stane putovati tijelom, a može završiti i u mozgu (premda sumnjam da isti posjeduju osobe koje se odluče na ovu dijetu). Također, najvrerovatnije je da ćete u najboljem slučaju patiti od jakih bolova u glavi i želucu, ali za ljepotu moramo patiti, zar ne? Naposlijetku, kad završite sa skidanjem kilograma potrebno je uzeti lijekove koji će ubiti trakavicu, osim ako nije narasla na 20-30 metara duljine. Tada će to već ići malo teže.

Nije to dijeta novijeg datuma, ma kakvi. Bila je izuzetno popularna u prošlom stoljeću. O, bilo je tih budalaština koliko hoćete. Malo istraživanje na netu pokazalo je da je npr Lord Byron pio velike količine vinskog octa i vode dnevno (uz svoju standardnu šalicu čaja s umiješanim sirovim jajetom).

Duhanske kompanije isticale su kako njihovi proizvodi suzbijaju apetit. Tako je npr 1925. Lucky Strike u svojoj reklamnoj kampanji pozivao pušače da "zapale jednu njihovu cigaretu i nikad više im neće nedostajati slatkiši koji ih čine debelima."

Pa onda "Dijeta Trnoružice" koja je bila popularna u šezdesetima i navodno ju je prakticirao i Elvis. Aj me sad pitajte koji Elvis....Uzmeš fino teške sedative i onda danima spavaš, a dok spavaš ne jedeš, je li tako?

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dr Roger Linn osmislio je dijetu u kojoj se konzumirala isključivo njegova "čarobna" tekućina. Napitak se sastojao od nusproizvoda klanja koji su se tretirali umjetnim okusima, bojama i enzimima za razgradnju (rogovi, tetive, kopita). Tijekom 70-ih ovu dijetu isprobalo je nekoliko milijuna ljudi . Pedeset osam posto doživjelo je srčani udar, što se ne pripisuje napitku već izgladnjivanju.

Ima tu još svega i svačega: hormonske dijete (ubrizgate si HCG hormon koji se nalazi u mokraći trudnica i u posteljici), dijete gdje se konzumira isključivo jedna namirnica i ništa više... za svakoga ponešto.

Od raznoraznih pomagala i pripravaka koje ću staviti pod zajednički nazivnik "porez na budale" izdvojila bi kao osobne favorite sapun za mršavljenje i naočale za mršavljenje.




I kao točka na "i": dok sam napisala ovaj post mogla sam udariti ozbiljan trening.....

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.