Ćuprija

13 prosinac 2015

Nije na Drini. Na Moravi.

Prvo jedna fotka koju nisam objavila u postu o Jagodini. Automat za pržene krumpiriće. Sreća da ih nema kod nas. Ne bi kroz vrata mogla proći.



Dakle, Ćuprija.... Kaže teta Wiki da je Ćuprija naselje u središnjoj Srbiji i središte istoimene općine od svojih dvadesetak tisuća stanovnika. Inače, "ćuprija" znači "most". Da vas ne davim kopi-pejstanim povijesnim činjenicama, reći ću samo da je oblast Ćuprije nastanjena još od kamenog doba i ima jako bogatu povijest. Koga zanima neka gugla. Većinu ne zanima pa idemo dalje.

Evo što nas je dočekalo na ulazu u grad. Znam da je naš dolazak za svekoliko pučanstvo i čitav grad bio povijesni događaj i da su nam htjeli izraziti dobrodošlicu, ali mislim da su se malo zajebali....




Evo mosta, tj "ćuprije". Jedan od najužih mostova s dva prometna traka. Općenarodno veselje nastane kad se susretnu dva malo veća vozila ili jedno veliko vozilo i neki mikro autić s poslovično ženskim čeljadem za volanom. Prvom prilikom ću doći svojim autom da osvjetlam obraz svim vozačicama. Meni osobno taj most ne djeluje osobito uzak. Kod nas u Primorju i Istri ima bezbroj dvosmjernih strahovito uskih uličica, cestica i prijelaza.







MUZEJ HORREUM MARGI RAVNO



"Horreum Margi", u prijevodu "žitnica Morave". Jer se u rimsko doba žito iz cijelog Pomoravlja prikupljalo u garnizonu koji se nalazio na području današnje Ćuprije. U srednjem vijeku grad se nazivao Ravno, a ime je vjerovatno dobio po dolasku Slavena na Balkanski poluotok. Danas muzej u Ćupriji nosi to ime.

Što se samog muzeja tiče, osnovan je 1954. godine. 1965. nakon izlivanja rijeke Ravanice zgrada muzeja pretrpila je znatnu štetu i muzej zatvaraju. Dio eksponata je nestao, jedan dio sačuvanog materijala nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan u Zavičajnom muzeju u Jagodini, dok je manji dio ostao u Ćupriji. Od tada pa sve do 1993. grad arheoloških nalazišta nije imao muzej. Zahvaljujući iskopinama najstarijeg naselja i nekropole bronačnog doba muzej ponovo započinje sa radom na novoj lokaciji u sustavu samog nalazišta (preuzeto s www.cuprija.rs).

Akademski slikar i direktor muzeja Novak Novaković ( inače, jako dobar prijatelj moje sestrične) osobno nas je proveo muzejom pa smo imale i najstručnije moguće vođenje.





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.