30
ponedjeljak
siječanj
2012
aromatični panna cotta žličnjaci i marokanske mesne okruglice
nedjeljni ručak, ovdje imate recept da se ja ne mučim s pisanjem: Monikine marokanske okruglice
isprobala sam ga zbog kombinacije začina, jer sam slične upotrijebila u svojoj začinjenoj piletini s grahom
upropastila sam kuglice s mesom, bile su mi presuhe u kombinaciji nemasnih mljevenih svinjskih odrezaka i puretine, a možda sm ih i prepekla, idući put ću samo svinjetinu jer ne volim ništa s mljevenom junetinom, i sarmu i ćevape, sve radim samo sa svinjicom ;)
umak sam si udesila s previše istisnutog koncentrata rajčice, a i neka sjeckana koju sam kupila nije baš bila nešto, nije bilo pelata koje inače koristim i koji su fini slatki....tako da je umakom dominirao žestoki okus rajčice koji je uspio ubiti okus začina a i moj iziritirani želudac :D
posluženo uz kuskus, kukuruzni, vidjeh tek kad sam uzela kutiju iz ormarića čudeći se kako je tako žut :D
uglavnom, ako ništa se uprskate, bit će ovo jedno fino jelo ;)
ajmo se sad desertirati ;)
znate već kak sam rekla da mi je panna cotta predosadnog okusa u originalu, pa sam je malo začinila....inače panna cotta mi je super zbog brzine pripreme pa je zato opet bila na meniju
trebala je biti smeđa, ali nisam u ormariću pronašla tamnu čokoladu, samo bijelu, tamnu sam pronašla drugi dan, ne na mjestu gdje bi trebala biti ;)
sastojci ove aromatične panna cotte:
1 l vrhnja za šlag
2 vrećice želatine
100 g bijele čokolade
100 g šećera - možete malo i smanjiti
2 vrećice vanilin šećera
3 čepa ruma
1 žličica cimeta
priprema:
pripremiti želatinu prema uputstvu
otopiti čokoladu na pari
u posudu staviti na vatru sve ostale sastojke, zagrijavati da se otopi šećer skoro do vrenja miješajući usput pjenjačom da se i cimet sjedini sa smjesom, umiješati otopljenu čokoladu, kad se čokolada sjedinila sa smjesom, umiješati pripremljenu želatinu i miješati dok se sva ne otopi
uliti u kalupe prema želji, ovaj put sam je ulila u veliku zdjelu i kad se ohladila grabila žlicom
poslužiti s preljevom od čokolade, ovaj put upotrijebljen kupovni, nije mi se dalo osmišljavati nekakav, imala sam drugog posla ;)
možda već idući vikend napravim i s tamnom čokoladom ;)
odoh sad pripremiti ručkovečeru za danas
komentiraj (13) * ispiši * #
28
subota
siječanj
2012
555. post, baš zgodno
i što se jelo ovih dana?
četvrtak: salata od tjestenine, tunjevine, kukuruza - sigurno 100. put na jelovniku ;)
zanimljivo je što i takvo jelo koje bi zapravo trebalo biti gotovo za najviše 20 minuta, znam praviti po dva sata, mislim, mogu ja biti brza, ali nešto preko zime, pogotovo nakon posla i nisam, dosta mi je žurbe i rokova na poslu pa onda doma otežem li ga otežem
skuhati paket tjestenine, ohladiti, dodati lagano usitnjene tuna filete oko 140-160 g - 2 limenke ili jedna, zavisi o veličini, isprani kukuruz iz konzerve, limenka oko 350 g mislim, 1 mali sitno sjeckani ljubičasti luk, kiselo vrhnje 300 g - narandžasto vindijino, majoneze otprilike istog volumena kao i vrhnja, žličica senfa, sol, papar, promiješati, jesti
petak: krumpirasto - lignjasta salata
kako mi nitko na fejs stranici nije na vrijeme dao ideju za ručak, morala sam sama smisliti, sram vas bilo, pravi 'obožavatelji' :D
sva sreća da je u dućanu bilo smrznutih očišćenih i već nasječenih lignji, samo sam ih ubacila u kipuću vodu i skuhala, kao i krumpir, isto nasječen da bude brže, začinjeno maslinovim uljem, kvasinom, soli, paprom i malim nasjeckanim lukom
subota: pita s blitvom i pršutom
danas sam se malo igrala, došla do zaključka da mi prhko tijesto puno više paše u slatkim kombinacijama nego u slanim iz razloga što mi je sam okus putra koji se osjeti nekako slatkast bez obzira što je tijesto bilo posoljeno i popapreno
najobičnije prhko tijesto omjera 2:1 u korist brašna, znači 250 g brašna, koji gram više manje, 125 g putra isto koji gram više-manje, pola žličice soli, s dodatkom mljevenog papra, žličice senfa i jednog jajeta
dobro izmiješati omekšali putar, dodati sve osim brašna i dobro zajedno izmiješati, na kraju dodavati brašno, kad tijesto više ne budete mogli miješati prebacite na dasku i zamijesite, kad se sve dobro povezalo, prebacite ga na hladno oko jedan sat
ja sam danas sve ručno odradila, treba održavati bicepse i tricepse :P
razvaljati tijesto, prebaciti ga u kalup po želji, izbockati i peći na 180°C 15-20 minuta
za nadjev očistiti jedan bunt blitve, oko pola kile, oprati i narezati na manje komade, staviti u veću tavu na vatru bez ikakvih dodataka da povene, dodati otprilike 2 žlice maslinovog ulja, 5-6 šnita pršuta narezanih na manje komade i 2-3 nasjeckana češnja češnjaka, malo posoliti, popapriti i sve zajedno još malo pirjati
izlupati 3 jaja, dodati 2 dl mlijeka, 3-4 žlice svježeg kravljeg sira, 20-30 g sitno naribanog nekakvog baš tvrdog sira, posoliti, popapriti po ukusu
na pečeno tijesto složiti nadjev od blitve i pršuta, preliti jajno-mliječno-sirastom mješavinom i peći na 180°C daljnjih 35-40 minuta
danas sam baš nekako bila organizirana u tijeku pripreme i tajming je bio praktički u minutu, tako da sam ovo čak uspjela pripremiti u relativno kratkom vremenu :D
komentiraj (14) * ispiši * #
26
četvrtak
siječanj
2012
trodnevni jelovnik
super je kad ti netko da ideju za ručak...jučer mi dala kolegica...kažem joj danas da mi opet da neku ideju da ne moram razmišljati sat vremena kad dođem doma što ću napraviti za jesti....kaže mi, za 200 kn složit ću ti jelovnik za svaki tjedan, a za 500, napisat ću ti i popis namirnica i u kojim dućanima da nešto kupiš po najpovoljnijim cijenama :D
krećemo
ponedjeljak: varivo od mahuna i piletine
ručak temeljen na raščišćavanju zaleđenih namirnica, neću vam reći s kojim datumom sam našla pileće filee zagurnute u kut :P njih sam bacila, ovi su bili od nedavno :D
sastojci:
1 luk, veličine koje hoćete, ja sam uvijek za manji
2 režnja češnjaka
1 poštena žlica koncentrata rajčice, to sam samo imala doma
2 komada pilećeg filea
oko 400 g mahuna - ono što mi je preostalo u vreći
1 veći krumpir - oko 200 g
sol, papar, suhi timijan
obično stavim i mrkvu, ali nisam imala nijednu i nije mi se išlo u dućan
priprema:
na malo ulja pirjati sitno nasjeckani luk (i mrkvu ako je planirate upotrijebiti) dok ne omekša, dodati sitno nasjeckani češnjak i meso narezano na kockice, kad meso promijeni boju dodajte rajčicu, timijan, sol, papar i još malo pirjajte, dodajte mahune i pirjajte par minuta, stavite krumpir izrezan na kockice, zalijte vodom i kuhajte dok krumpir ne omekša
brzo, jušno, toplo
utorak: pureći faširanci i pire krumpir
u utorak sam odlučila usrećiti djecu i napraviti im jedan od dražih ručkova, bez eksperimenata, dobro, ddoala sam mrkvu u pire, dosadan je onako jednobojan :D
najdraži su nam faširanci od puretine, sviđa nam se okus a i zanimljivo je da se ne stisnu kao oni od crvenog mesa...napravim ih dosta tanke, ne volim kad su debeli...opet taj problem s mesom :D baš mi je bilo zanimljivo kad sam prolistala onu knjigu o dijeti prema krvnim grupama, po kojoj ispada da bih se trebala daviti u mesu, a ne jesti ono što volim, tipa grah, kukuruz...mo'š mislit'
sastojci:
500 g mljevene puretine
1 deblja šnita kruha, odrezati koricu i namočiti u mlijeku
2 jaja
sol, papar
priprema:
jednostavna :D
meso staviti u posudu, dodati kruh, ne morate mu baš dušu iscijediti, sol, papar po ukusu, ja stavim uz vrh punu žličicu soli i papra da zacrnim površinu smjese, dodajte dva jaja, ako vam se da možete ih prije malo izlupati vilicom, ako vam se ne da, samo ih ubacite u prirodnom stanju i sve dobro izmiješajte, oblikujte faširance, uvaljajte ih u brašno i pecite na ulju
pire? pobogu, to valjda znate :P stavite kuhati krumpir izrezan na kocke u vrelu vodu, ako hoćete dodajte mrkvu, ili celer, ili ništa....posloite i kuhajte dok ne omekša, ocijedite, usitnite, dodajte par kockica putra i vrućeg mlijeka u količini koliko gust/rijedak pire volite, posolite ako još treba...i jedite, ne budite lijeni, napravite i salatu ;)
srijeda: povrtno-pileći rižoto
jučer ja tak pred kraj radnog vremena razmišljam na glas o tome što ću kuhati i kaže kolegica s početka priče, napravi nekakav rižoto...i tak sam napravila nekakav rižoto
sastojci:
2-2,5 dl arborio riže
2 komada pilećeg filea
1 mrkva, da kupila sam je u međuvremenu
3-4 šake smrznutog graška, i dalje raščišćavam zamrzivač
2-3 režnja češnjaka
malo bijelog vina, koncentrata rajčice po ukusu (da, još se nisam sjetila kupiti pasiranu)
povrtni ili pileći temeljac, ili voda, sol, papar, timijan
priprema:
na malo ulja pirjati sitno nasjeckani luk da omekša, dodati piletinu narezanu na kockice i nasjeckani češnjak, kad piletina promijeni boju dodati paradajz, malo vina po želji, sol, papar, timijan i još malo pirjati, dodati rižu i pirjati par minuta, dalje podlijevati temeljcem ili vodom dok se riža ne skuha, začiniti još po potrebi
sad sam se sjetila što mi je jučer falilo u tom rižotu, zaboravila sam naribati sira :D ne zaboravite si napraviti i salatu :)
sad tek vidim da smo tri dana za redom jeli meso, cccc
komentiraj (7) * ispiši * #
23
ponedjeljak
siječanj
2012
svašta nešto u ovom postu
a svašta nešto treba i napisati, s posla na posao ;)
jučer je dan krenuo s pečenjem muffina, u pidžami, uz kapučino....moram priznati da sam na kraju neplanirano provela cijeli dan u pidžami, sva sreća da je crna, skočila sam u njoj i na glasanje :P
muffini su bili predviđeni kao za danas, za doručak, ostalo je čak par komada do jutra
recept je od tete nigelle s mojim dodatkom ruma, a mogla sam baš i cimeta staviti...inače su vjerojatno bezukusni :D meni je sve na bazi kakaa i čokolade, ako nema voća ili nekih orašastih plodova ili nekakvog alkohola ili nekakvog drugog začina, zapravo bezveznog okusa, isprazno
sama smjesa je krasno mekana i sočna zahvaljujući bananama
ajmo na prvi recept
čokobananasti muffini po drugi put na ovom blogu
sastojci:
3 zrele ili prezrele izgnječene banane
125 ml neutralnog ulja
2 jaja
100 g svjetlijeg smeđeg šećera
225 g brašna
3 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone
60 ml ruma a može i žličica cimeta
priprema:
u većoj posudi dobro izmiješajte banane, ulje, jaja, šećer i rum, dodajte suhe sastojke koje ste zajedno izmiješali u drugoj posudi, promiješajte da se sve sjedini
napunite kalupe za muffine i pecite na 180°C oko 20 minuta
ajmo sada na ručak, mislila sam napraviti nekakve svitke, pa mi je baš dobro došla ideja iz subotnje glorie in, nisam ih još nikad punila tikvicama, pa sam isprobala
u original receptu pune se samo tikvicama i mozzarellom, ali kako te dvije namirnice baš i nemaju nekakav intenzivan okus dodala sam i malo pršuta
pileći file punjen tikvicama, mozzarellom i pršutom
potrebni sastojci, oni koje sam ja upotrijebila
4 pileća filea
150 g tikvica, izrezati na kockice
200 g mozzarelle, izrezati na kockice
oko 30 g pršuta, izrezati na ploškice pa na kvadratiće
2 dl bijelog vina
2 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, suhi origano
priprema:
pileće filee ili istući da dobijete odrezak za punjenje, a možete ih i bočno zarezati skoro do kraja pa puniti, kako vam je jednostavnije, ja sam ih ovaj put pretvorila u odreske iako sam ih mislila napraviti na ovaj drugi način...usput sam zaboravila što sam mislila, događa se ;D
no uglavnom, dobivene odreske posolite i popaprite i ostavite sa strane, idemo na pripremu nadjeva
na malo ulja propirjati tikvice i pršut začinjene origanom, par minuta....kad se ohladi dodati mozzarellu, sve promiješati i nadjev spreman
napunite odreske nadjevom, preklopite samo na pola ili rolajte, kako vam drago, mislim da ih je lakše samo preklopiti, učvrstite čačkalicama rubove da vam sve ne ispadne van, uvaljajte pripremljene filee u brašno
popržite na malo ulja filee sa svih strana da dobiju boju, zalijte vinom i vrhnjem i krčkajte dok ne omekšaju
za prilog sam upotrijebila poprženo povrće
3 rog paprike, ono što mi je ostalo od tikvice, oko 150 g, jedna mala glavica karfiola
karfiol razdijeljen u cvjetiće, kuhan na pari oko 7 minuta da malo omekša, paprike narezane na kolutove, tikvice na ploškice
na malo ulja popržena prvo paprika da tek malo omekša, dodati tikvice i prokuhani karfiol, posoliti, popariti, dodati malo mljevene čili paprike, pržiti dok tikvice i karfiol još omekšaju
ajmo sad još na muffin panna cottice, zašto muffin, zato što sam ih napravila u silikonskim kalupima za muffine, jednostavno ih je izvaditi u tom slučaju ;)
iako ja jako volim slatko vrhnje, sama panna cotta mi je bez okusa zapravo....kako sam imala doma konzervu kokosovog mlijeka, kupljenu u mojim pohodima po metrou, nema police koju ne pregledam kad idem sama, da, duuuugoooo ostanem u nekom dućanu kad nemam pratnju....tako sam jednom prilikom kupila i to mlijeko da nešto napravim s njim, pa mi je napokon palo na pamet i što ću učiniti s njim
i tako su nastale ove panna cottice
sastojci:
500 ml vrhnja za šlag
400 ml kokosovog mlijeka
90 g šećera
2 vrećice želatine
2 žličice arome vanilije
za preljev:
otprilike 3-4 šake smrznutih kupina
sok od pola malog limuna
2 čepa maraschina
1 i 1/2 žličica meda
priprema:
želatinu preliti s 8 žlica hladne vode, ostaviti desetak minuta da nabubri
u zdjelu na vatru stavite vrhnje i mlijeko sa šećerom, zagrijavajte dok se šećer skroz ne otopi i smjesa dođe skoro pred vrenje, dodajte vaniliju i umiješajte pripremljenu želatinu da se skroz otopi
smjesu ulijte u kalupe prema želji, ili čaše i ostavite da se ohladi, premjestite u hladnjak da se dobro ohlade
za preljev stavite u zdjelu kupine, sok od limuna, maraschino i kuhajte dok smjesa ne sliči na preljev, umiješajte meda prema ukusu, ostavite da se ohladi
i kad dođe vrijeme za desert, izvadite panna cottice iz kalupa, stavite na tanjur, prelijte preljevom...i uživajte ;)
komentiraj (20) * ispiši * #
22
nedjelja
siječanj
2012
par dana u riječi i slici
nisu mi baš prethodni dani bili dani od kuhanja
u četvrtak sam bila na putu, pojela skoro cijelu pizzu s tim da sam zaboravila reći malu kad sam naručivala ;D tako da uopće nisam bila gladna do kasnih večernjiih sati, pa sam dečkima napravila instant ručak, pomfrit i kuhane debrecinke...usput sam naravno visila na fejsu pa sam prepekla krumpir i prekuhala debrecinke, te puknute su završile na tatinom tanjuru :D
u petak sam bila smoždena, na granici temperature s voljom samo za ležanje pa sam kad sam došla doma odustala od zamišljenog ručka za petak, trebali su biti popečci od blitve, i opet je bilo instant rješenje, salata od raznog zrnja i zapečeni kruh sa sirom
subota je bio dan za trošenje muževih membership bodova, nemam kao dosta kuhinjskih potrepština, sad si mislim kamo ću zagurati sve to što sam pokupovala
a primila sam se i spremanja kuhinje, koju naravno nisam do kraja spremila, usput sam došla do zaključka da moram pozvati opet nekakve goste jer je to jedini način da spremim nešto do kraja :D
kako sam bila u spremanju, napravila sam jedan brzi ručak, usput sam napravila i panna cottu, to ćete vidjeti vjerojatno sutra ako budem napisala post, i ispekla muffine od jabuke i cimeta koji su već objavljeni 26.09.2011., ti muffini su se posve udomaćili kod nas, jučer ih je pola nestalo čim su se ohladili
i što je bilo za ručak, francuski krumpir, isto jedno jelo koje volim od djetinjstva, neki stavljaju u njega i nekakve mesne dodatke ali ja ga najviše volim ovako u originalu, još kad je ukusan krumpir...ovaj je bio zdrav, kupljen prošle subote na placu ali nekako pretjerano sladak, vjerojatno skladišten na preniskoj temperaturi
što nam treba za ovaj brzi i jeftini ručak
oko 1 kg krumpira - skuhati u ljusci
5 tvrdo kuhanih jaja
2 dl kiselog vrhnja, ali ja stavljam vrhnje za kuhanje jer je moj sin izjavio da mu je s kiselim jelo kiselo :D
izrezati krumpir i jaja na ploške, u lagano nauljenu posudu staviti red krumpira, posoliti, popapriti, poškropiti uljem, red jaja isto tako začiniti, i na kraju opet red krumpira, začiniti, preliti vrhnjem, zapeći na 225°C dok ne dobije boju
poslužiti uz zelenu salatu, a ak vam se da možete i neku juhu skuhati, meni se nije dalo, pa spremala sam kuhinju, ne?
komentiraj (7) * ispiši * #
19
četvrtak
siječanj
2012
špageti s tunjevinom po n-ti put
jučer se jelo nešto što se uvijek jede kad: ne znam što bih kuhala, ne da mi se kuhati, hoću nešto brzo a da je kuhano, imam nekakvu ideju za ručak koju kad obznanim djeci kažu - daj bolje napravi špagete s tunjevinom, to ti je brzo i fino :D
mislim da sam čak ovaj 'recept' objavila još davne 2005. na blogu kad ovaj blog nije imao nikakve veze s hranom, osim što se skoro u svakom drugom postu spominjalo kako ne volim kuhati ;)
ručak gotov dok se skuha tjestenina ;)
konzerva pelata, ili pasirana rajčica, ili svježa rajčica...sve može poslužiti, zavisi što imate doma...naravno da je brže kad se koristi već obrađena rajčica
sastojci jučerašnjeg ručka/večere
1 konzerva pelata od 400 g - cirio su super, mekani, lako drobljivi kuhačom za razliku od muttijevih koji su nekak sirovi
1 staklenka fileta tune u maslinovom ulju
sol, papar, šećer, origano
1 paket špageta - može bilo koja tjestenina koju volite ali kako ja najviše volim špagete, onda špagete---obožavam ih namatati na vilicu ;)
tjesteninu skuhajte prema uputama na kutiji, neću vam to još objašnjavati ;)
saftić:
u posudu istresite pelate zajedno s umakom, usitnite ih kuhačom, posolite, popaprite, dodajte dva bogata prstohvata suhog origana,dodajte ili ne dodajte šećera prema ukusu, prokuhajte par minuta dok ne sliči saftu, dodajte lagano usitnjene filete, ne morate baš skroz ocijedit ulje ako je pristojnog okusa, ako je bezvezno pa sve ocijedite, dodajte žlicu maslinovog ;), prokuhajte još minutu-dvije da se sve poveže i gotovo, možete jesti, sve skupa 15-20 minuta ;)
naribajte sira još gore i navalite ;)
komentiraj (13) * ispiši * #
18
srijeda
siječanj
2012
što se jelo jučer i prekjučer
ukratko, u fazi sam da mi se ne priča, začuđujuće stanje kod mene, ali lovi me par puta godišnje ipak
jučer sam bila usporena, jedva sam nešto napravila za jesti, otišla spavati prije 10, tako rano ni kao dijete nisam išla spavati, danas me pak cijeli dan boli želudac i već sad imam napadaje zijevanja...sutra se trebam dići sat i pol ranije jer moram na put, moram reći mužu da me izvuče ujutro iz kreveta da ne prespavam....nikad mi nije bila jasna navika ranog ustajanja, kao svaki dan se dižem rano pa mi prešlo u naviku, ne mogu steći nikako tu naviku...pogotovo po zimi, najradije ne bih ni izlazila iz kreveta
ovo sam kuhala prekjučer, baš mi je njami bilo, za jednu obožavateljicu paradajza u skoro svakom jelu i graha nimalo začuđujuće
sastojci
2 konzerve pelata ili sjeckane rajčice od 400 g
2 konzerve sitnijeg bijelog graha od 400 g dobro ispranog- mislim da talijani stavljaju smeće u ove koje pakiraju za podravku, bolje je kupiti baš talijanske, bolji sadržaj i jeftinije
oko 70-80 g hamburgera -špeka, ne onog hamburgera- narezati na ploškice pa na kvadratiće
malo pršuta nasjeckanog na isti način
3 režnja sjeckanog češnjaka - moji su nekakvi mali bili
oko 250-300 g špinata, očistiti, oprati, iskidati ili narezati, krupnije
sol, papar, suhi origano i timijan, chili mješavina
dodaci: ribani tvrdi sir, kruh
na malo maslinovog ulja na laganoj vatri pirjati špek, pršut i češnjak, popapriti, da malo promijene boju i puste miris, dodati rajčicu, usitniti kuhačom ako koristite pelate, i vode u količini jedne konzerve,posoliti, dodati po dva prstohvata origana, timijana, chilija, krčkati 10-15 minuta, dodati špinat i grah, vode po potrebi, kuhati još 10-15 minuta, začiniti još po potebi
poslužiti s naribanim tvrdim sirom po želji i kruhom zapečenim u pećnici na koji ste isto sitno naribali sir, ja sam koristila nekakav istarski mješani
jučer sam napravila prerijetku gustu juhu od špinata i krumpira, pečene mini šampinjone i pečena jaja - jedva sam i to uspjela, bila sam k'o usporena snimka i kuhanje je trajalo kao da pripremam 5 jela za 10 ljudi :D
za juhu, staviti kuhati u hladnu vodu tri krumpira narezana na kocke s oko 200-250 g očišćenog špinata, 2 krupno narezana režnja češnjaka, posoliti, popapriti, dodati 2-3 žlice maslinovog ulja, kad je krumpir kuhan, dodati oko 1 dl vrhnja za kuhanje, usitniti štapnim mikserom, začiniti po potrebi i ne staviti previše vode :D
šampinjone oprati u cjedilu pod mlazom vode - samo vi čistite mini gljive četkicom :D, osušiti, posoliti, popapriti, poškropiti maslinovim uljem, dobro promiješati, peći na grill tavi i jaja si valjda znate ispeći :P stavite u jaja naribanog sira i malo vrhnja ;)
komentiraj (17) * ispiši * #
16
ponedjeljak
siječanj
2012
'starinski' nedjeljni ručak
bila sam u subotu na placu, dobro je, zemlja se nije prestala okretati, sunce nije pobjeglo u drugi sustav i nije bilo smaka svijeta...mirni ste :P
kupila sam kokicu jer mi je došlo da jedem juhu, kuhano meso i sos...juha od onih industrijski proizvedenih pilećih lešina je nemoguća misija, mislim moguća je, ali mi smrdi
a i definitivno je ljepši izbor povrća nego u dućanima, a dobije se i komplimenata prodavača, tako...trebam češće na plac ;D
tu vam stvarno ne treba recept, ili možda treba, za one koji tek uče kuhati ;)
1/2 kokoši (cijela je bila oko 2,5 kg) zajedno s nogama, vratom i iznutricama
sad, ja volim više povrće od mesa, tako da je u juhi završilo 5 mrkvi, 3 peršina zajedno s lišćem, veliki komad celera, prepečena polovica glavice luka (na ploči ili plinu), pola velike paprike, desetak zrna papra, sol i malo kurkume za žuću boju-to možete i izostaviti, možete ubaciti i koji peperoncin, ali sam jučer bila dobra pa nisam previše zaljutila juhu ;)
u hladnu vodu staviti povrće narezano na veće komade, ako hoćete bolju juhu stavite u hladnu vodu i kokoš, ako vam je to meso kasnije glavni ručak stavite kokicu u vodu kad provrije, u komadu ili razrezanu u dijelove, s kožom ili bez nje, vaš izbor, ja ogulim svu kožu jedino mi se ne gnjavi sa skidanjem kože s krila, i onda lagano kuhajte oko 2 sata, probajte meso da li je mekano, ako je, juha spremna za procjeđivanje i ukuhavanje tjestenine
jučer sam to maestralno izvela, tako sam suknula tjesteninu u juhu da je pola juhe završilo na kuhaćoj ploči, ormariću ispod ploče i podu...kao da prvi put kuham,a to mi se ni tada nije dogodilo :D
za ručak, kuhano meso, krumpir skuhan u ljusci i sos od paradajza, na malo ulja staviti žlicu brašna, promiješati, možete pržiti ako hoćete, ja ne pržim, ulijte pasirane rajčice ili zdrobljene pelate, oko 2-3 dl, koliko vam već treba, par žlica juhe, posolite koliko treba, pošećerite malo, prokuhajte na laganoj vatri desetak minuta
za desert su bili superlimunski muffini s bloga sjediijedi.tportal.hr, neću pokušavati umetati link jer blog.hr ima svoje bugovite boljke pa bi se moglo dogoditi da mi nestane cijeli ovaj post koji sam dosad napisala, a to bi me malo iživciralo :P
starijem sinu su super, mlađem i meni tu fali još nekakvih aroma, nas dvoje volimo začine :D inače su krasno sočni i mekani
recept ću samo skopirati
tijesto za 20ak muffina
300 g glatkog brašna
140 g šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1 vanilin šećer
200 g kiselog vrhnja ili mlijeka
100 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
1 oveći limun (sok i korica)
čep limoncella ili maraschina
Zagrijte pećnicu na 200 C.
U jednu posudu ubacite suhe sastojke, dočim u drugu one - mokre.
Kad ste to sve lijepo učinili, pomiješajte ih i pretvorite u jednoličnu, ravnomjernu, mirisnu smjesu. Ako imate provjerenog limunara na placu ili roditelje koji nešpricane limune imaju u svom dubrovačkom vrtu, poput moje Nike, ne libite se, u smjesu, naribati limunove korice koliko vam srce poželi.
Smjesu izlijte u kalupe za muffine i stavite u pećnicu na 20 minuta.
Kad se pridignu i zažute izvadite ih iz pećnice i pustite par minuta da se ohlade.
komentiraj (11) * ispiši * #
15
nedjelja
siječanj
2012
pizza s mozzarellom, fetom, pršutom i paprikom
idealan subotnji ručak, brzo i ukusno, pogotovo ako kupite gotovo tijesto za pizzu kao ja jučer... nije mi se dalo mijesiti tijesto, slobodno vrijeme je neprocjenjivo ;)
trebalo je samo pripremiti sastojke ;)
500 g gotovog tijesta za pizzu
1 konzerva pelata - usitniti ih lagano štapnim mikserom
250 g mozzarelle narezane na ploške
80 g fete narezane na ploškice
5,6 šnita pršuta izrezanih na manje komade
1/2 velike crvene paprike narezane na komadiće, ja sam svoju prepekla malo i ogulila kožicu, vi kako hoćete
zanimljivo ponekad te paprike izgledaju iznutra, imaju podmladak ;)
razvucite tijesto za pizzu na samo pobrašnjen lim za pečenje, premažite ga s malo maslinovog ulja, premažite usitnjenim pelatima u količini prema želji, popaprite malo, posolite ako baš hoćete ali mislim da nije potrebno, složite ravnomjerno mozzarellu, ubacite ploškice fete, složite komadiće pršuta i paprike, posipajte lsitićima svježeg mažurana, timijana i nasjeckanim listovima bosiljka
pecite u zagrijanoj pećnici na 250°C oko 9-10 minuta na najdonjoj prečki
dobar tek :)
tako mi je brzo prošao vikend kao da ga nije ni bilo, postoji li bezveznije vrijeme u životu od nedjelje navečer ako slijedi radni ponedjeljak? ne :D
komentiraj (8) * ispiši * #
14
subota
siječanj
2012
punjeni portabella šampinjoni
kako jučer nisam ništa kuhala jer me nije bilo doma, evo jedan receptić koji još nisam objavila
krasni veliki šampinjoni za punjenje, napravljeni kao prilog uz pečeno pile
upotrebljeno
4 portabella šampinjona
1 velika crvena paprika
1 mali luk - to ne znam kaj mi je bilo, prvo sam isjeckala pola pa sam iz nekog nepoznatog razloga isjeckala i drugu polovicu, za mene previše okusa luka, drugi put upotrebljavam samo češnjak, nekako zaboravim da ne podnosim jela u kojima dominira okus dinstano-pečenog luka :D
1 režanj češnjaka
grana padano sir ili drugi kojeg imate doma
priprema
otkinuti stapke gljiva i nasjeckati ih, nasjeckati papriku, luk i češnjak, sve zajedno propirjati na malo ulja, posoliti, popapriti po ukusu
kad se malo prohladi dodati sitno i krupno naribanog sira u količini da sliči nekakvoj smjesi za punjenje
napuniti klobuke gljiva i peći u pećnici na 180°C dok se ne ispeče
okus luka se najviše svidio mužu koji je pojeo dva komada :D dečki su pojeli po pola jednu gljivu, jedan ne voli gljive zbog njihove konzistencije, drugi zapravo ne voli skoro ništa što nije pohani filet nečega uz pečeni ili pire krumpir i bez puno začina, taj stariji mi stalno daje zabrane upotrebe ljutih začina na par mjeseci kad pretjeram ponekad, ali ga ne slušam :D
komentiraj (12) * ispiši * #
13
petak
siječanj
2012
komentiraj (3) * ispiši * #
12
četvrtak
siječanj
2012
gusta povrćkasta juha s upropaštenim pogačicama plus desert od prerađenih muffina
jučer me, kao što sam već rekla jučer, bolio želudac, zato su svi morali jesti lagano :D
juhica od raznog povrća, zmiksana, ali ne do kraja nego da ostane malo vidljivog povrća
recept sličan onom od najdraže juhe od neki dan, 3 mrkve, 2 peršina, veliki komad celera, 1 režanj češnjaka, par šaka graška, par cvjetova brokule, sol, papar, curry
na malo maslinovog ulja pirjati nasjeckanu mrkvu, peršin, celer, s cijelim režnjem češnjaka samo malo zdrobljenim i graškom, posoliti, popapriti, dodati curryja prema ukusu ili ne dodati isto prema ukusu, kad se pirjalo kojih deset minuta, dodati par cvjetova brokule, zaliti s oko 1,7 litara vode i kuhati dok ne omekša, usitniti štapnim mikserom do željene konzistencije, začiniti još po potrebi
kako napraviti upropaštene pogačice
2 šalice brašna, šalica tekućeg jogurta, ravna žličica soli, malo šećera, žličica suhog kvasca, 2 žlice ulja maslinovog ili po želji, zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, ako je premekano dodati malo brašna u suprotnom malo vode i ostavite da se digne
kako se meni žurilo, stavila sam tijesto da se digne u mikrovalnoj, kaže dr oetker 8 minuta na 80-90 W, nakon tog vremena meni to nije izgledalo dovoljno dignuto, pa sam stavila na još 7 minuta, nije se ništa više diglo ali sam ga pregrijala pa je postalo jako jako mekano a ubila sam i kvasac u pojam :D
no, uglavnom, od dignutog tijesta, razvaljajte ili rukama razvucite pravokutnik, premažite omekšalim putrom, presavijte tijesto tri puta, režite pogačice
pecite na 180°C oko 15 minuta i poslužite uz juhu ili pojedite bez juhe ;)
sada desert, sjećate se onih muffina od neki dan, to je trebalo preraditi u nešto ukusnije
razlomiti 6 muffina, skuhati 1 puding od vanilije sa 6 dl mlijeka i dodati u njega i ruma prema ukusu da bude još rijeđi, vrućim preliti muffine u dovoljno velikoj posudi da nisu u predebelom sloju, dobro promiješati, ostaviti da se dobro ohladi u frižideru
kad vam se jede desert, staviti u čašu, šalicu...pudingasto-muffinaste smjese, dodati sjeckane banane i natrpati lagano zaslađenog tučenog vrhnja
puno, puno ukusnije nakon prerade ;)
komentiraj (5) * ispiši * #
11
srijeda
siječanj
2012
pečene punjene paprike
ajmo odmah na recept, danas nisam od priče, boli me želudac od jučer cijeli dan, ne, nije od hrane :P stres + previše cigareta + stres od previše cigareta... uzeli danak
opet jedan ručak od namirnica zatečenih u hladnjaku i bližoj okolici
jedva sam jučer dočekala to jelo, kao neću prije malo prokuhati krumpir jer mi se žuri, a onda sam čekala i čekala i čekala da napokon omekša...jučer me ni krumpir nije volio
što nam je potrebno za ovo jelo
3 paprike
3 krumpira
3 šnite pršuta, ne pretanke, oko 2 mm
možda 50 g dimljenog sira - ostatak
1 kockica feta sira
3-4 žlice kiselog vrhnja, ono što je ostalo u čašici
priprema
paprike prepoloviti i očistite od koštica i žila
u posudu staviti krumpir nasjeckan na kockice, nasjeckani pršut, nasjeckane sireve, vrhnje, posoliti, popapriti, žlicom sve promiješati
puniti paprike s 2-3 žlice nadjeva, peći u pećnici na 180-200°C dok gospodin krumpir ne omekša, možete prvo prekriti folijom dok omekša, pa onda ostaviti da se zapeče, a možete i obrnuto, pa vidite da je jelo već dobilo boju a krumpir je još tvrd pa onda pokrijete folijom da se ne prepeče, vaš izbor :D
komentiraj (9) * ispiši * #
10
utorak
siječanj
2012
bavette s umakom od paprike, rajčice i feta sira
i krećemo s još jednim postom, da nisam preskočila 4. i 5.1., od nove godine bih imala svaki dan jedan post, da objavim nešto unatrag? :D imam još nekih recepata koje nisam objavila :D
ovo će biti kratak post, brzi ručak pa nema smisla da duljim ;)
preživjela još jedan radni dan, u pećnici ručak? ili večera za danas, a spremam se još nešto napraviti s muffinima iz prošlog posta...sutra je srijeda, kad prođe srijeda lakše je nekako pregurati ostatak tjedna ;)
u današnjoj ludnici na poslu mlađe dijete mi je malo uveselilo dan (mlađe dijete ima 18 inače ali meni je dijete, ne znam kako da ga drugačije nazovem ;D )
na zimovanju je s društvom, i danas mi je poslao malo dužu poruku, uz već po četvrti put...i danas smo svi dobro...pita me da li mi trebaju kakve igle i vuna jer ima tamo jedan super dućan s tim stvarima....šeće po dućanima dok drugi skijaju, voli snijeg kao i mama :D
ručak je opet u stilu, daj potroši povrće koje si kupila povezano s mojom bolešću kupovanja povrća jer je lijepo :D
ostale su mi još dvije rog paprike krajnjeg roka za upotrebu pa sam smislila nekakav saftić
potrebni sastojci
2 rog paprike
konzerva pelata od 400 g - to i tjestenine uvijek imam doma, sva sreća da ima dugi rok trajanja i jedno i drugo pa kad ih iskopam odnekud iz dubina ormarića rok još uvijek nije prošao
1 režanj češnjaka
kockica feta sira
maslinovo ulje, sol, papar, oko pola žličice sjeckanog svježeg mažurana - kako taj začin meni fino miriši, svaki dan malo protrljam prstima, dođe mi da ga koristim kao parfem ;)
na malo maslinovog ulja na laganoj vatri pirjati papriku izrezanu na kockice i sitno sjeckani češnjak, kad paprika malo omekša dodati konzervu pelata, usitniti ih kuhačom, posoliti, popapriti, dodati mažuran, krčkati dok ne izgleda kuhano, desetak minuta, umiješati izdrobljeni sir ili ga možete i posipati na jelo, kako vam paše
u međuvremenu ste naravno skuhali tjesteninu da imate preko čega preliti umak ;D dobar tek ;)
komentiraj (10) * ispiši * #
09
ponedjeljak
siječanj
2012
i evo mene opet
preživjela ponedjeljak pa da objavim što je jučer bilo za jesti
ovo vam je super, kao da ste muha na mom zidu :D osim kaj nema fotki nereda koji ostavim iza sebe :D
jeste ikad poželjeli biti muha na nečijem zidu?....i još da vas ne pokušava mlatnuti muhomlatom...
i što se jučer kuhalo
krenula sam u dućan bez ideje za ručak, onda mi je sinulo da bih mogla napraviti faširance, nije bilo nikakvog mljevenog mesa, ni purećeg kojeg obično koristim, ni nekog drugog
onda sam uzela paketić junećih odrezaka i paket iskockane svinjetine za rižoto, dobro, ja to tak ne bih nikad stavila u rižoto bez da očistim s tog mesa sve što mi se ne sviđa, oduvijek mi je predodžba mesa, nekakav crveni ili rozi mišić bez bijelih tragova, božemesačuvaj tetiva i bilo čega drugog što mi je neprožvakljivo, čak i kad sama meljem meso nisam to mogla takvo samljeti
to što nije bilo gotovog mljevenog mesa je zapravo izvrsna stvar jer sam točno znala što je samljeveno, od djetinjstva vodim rat sa svim mljevenomesnim proizvodima, stvarno sam s ribom i povrćem u puno boljim odnosima :D
onda je trebalo smisliti kako ću napraviti te faširance, prvobitna ideja je bila da nešto skombiniram sa senfom i vrhnjem...i otvorila sam frižider, kad u njemu....ajvar...tako da sam se predomislila
i kako su na kraju napravljeni ti faširanci ili više pljeskavice
samljeveno otprilike 750 g mesa, trećina junetine, dvije trećine svinjetine - svinjetina mi je ipak draža
žličica i pol soli
svježe mljeveni papar dosta obilno, volim vidjeti tragove papra u mesu :D
2 prstohvata mljevene čili paprike
2 prepune žlice blagog ajvara - moglo bi se reći 4 normalne
sve promiješati, oblikovati u manje ili veće pljeskavice po želji, uvaljati u mješavunu brašna, mrvica i ribanca i peći na ulju na umjerenoj vatri desetak minuta, ja to volim svaki čas okretati, ne volim iznenađenja u vidu zagoretina, a ni polupečeno meso ;)
trebalo je smisliti i prilog, razmišljala sam o svemu i svačemu, onda se sjetila da bih rižu mogla skombinirati s tikvicama koje sam zaboravila staviti na ražnjiće od neki dan i rog paprikom, kojih je isto par komada stajalo čekajući danima da ih upotrijebim
za povrtni rižoto upotrebljeno
1 manji luk
1 rog paprika
2 male tikvice
2,5 dl arborio riže
sol, papar, povrtni temeljac
2 žlice vrhnja za kuhanje - po želji
2 žlice ribanca - po želji
na žlici maslinovog ulja i žlici putra prodinstati sitno nasjeckani luk na umjerenoj vatri da pomekani, dodati narezanu papriku, propirjati par minuta, dodati narezane tikvice, propirjati minutu, dvije, usuti rižu, posoliti, popapriti, pirjati par minuta, podliti temeljcem i dalje lagano kuhati podlijevajući dok riža nije kuhana - oko 7 dl tekućine, kad je skuhano dodati vrhnje i ribanac ako želite, promiješati i začiniti još ako je potrebno
kako je bila nedjelja, odlučila sam napraviti i nekakav desert, kako nisam dugo pekla nikakve muffine, izbor je pao na njih
tako sam išla isprobati jedan recept iz gomile kuharica kojih imam
nisam baš zadovoljna, tu ili nedostaje tekućine ili ima previše brašna, zavisi s koje strane gledaš :D
kako sam sve suhe sastojke već bila zajedno izmiješala onda sam sve i stavila u smjesu, dodala i soka od naranče i ruma, ali je to i dalje bilo pregusto
sam okus nije loš, vjerojatno je tome pridonio i rum i sok ;)
znači, ako ćete isprobavati ovaj recept, savjetujem da stavite 100 g brašna manje ili suknete unutra bar 2 dl mlijeka
evo vam original recept, da li da uopće navedem izvor, nije im baš za pohvalu :D
čokoladni muffini s medom - dobro da nisu napisali sočni :P
sastojci:
300 g brašna
4 žlice kakaa
1 1/2 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
4 žlice meda
150 g šećera
3 velika jaja
50 g mljevenih badema - ja sam stavila lješnjake
za ukrašavanje nutella i bademi u lsitićima - sjeckani lješnjaci kod mene
miksajte maslac sa šećerom i medom dok ne postane pjenasto, dodajte jedno po jedno jaje dok se dobro ne umiješa, polako dodajte pomiješane suhe sastojke - rekla sam već, smanjiti brašno ili dodati nekakvu tekućinu, ja sam umiješala 2 žlice ruma i 2 žlice soka
peći na 180°C 15-20 minuta, probajte čačkalicom nakon 15 minuta
danas sam kuhala nešto jednostavno, bit će sutra kraći post :D
komentiraj (16) * ispiši * #
08
nedjelja
siječanj
2012
dati šansu nekoj namirnici
kad sam neki dan objavila pureće svitke punjene gorgonzolom i suhim šljivama, bilo je onih koji si nikako nisu mogli zamisliti tu kombinaciju, iskreno, ni ja ne jedem gorgonzolu osim u otopljenom stanju, gadljiva sam od rođenja i neke namirnice jednostavno ne jedem iz tog razloga
ali kombinacije mesa i voća su mi izvrsne, najbolji sos uz kuhanu govedinu je sos od višanja, onda sos od kopra, onda tek od paradajza - koji je i tako isto voće ;)
iznutrice ne kuham nikad, ali, probala sam ih i mogu mirne duše reći da ih ne volim...dobro, neke nisam, niti ću ikad, mozak, pluća, crijeva...tko voli, nek izvoli :D jednostavno si ne mogu zamisliti da jedem nečiji mozak, sorry :D
meni je dobra hrana ona koju želim zadržati što duže u ustima i u tome uživati, ako je okus takav da se prisilim prožvakati par puta i što brže progutati, to nije to, iznutrice mi stvarno nemaju tako poželjan okus da bih ih željela što duže osjećati :D
puno sam sklonija davati šanse povrću za kojeg sam zaključila da mi nije ukusno, recimo rukola
u sirovom stanju je ne volim, ne mogu je jesti u salati, ali kuhana mi je ok jer izgubi dio svog okusa ;)
tako sam odlučila isprobati preljev od rukole, gledala neku večer na 24kitchen, radila ona masteršefica koja izvodi razna zanimljiva čudesa s hranom, moji dečki su rekli da se nadaju da neću ništa od toga isprobati :D, ali jesam ;) i nisu se bunili, čak je mlađi sin izjavio da mi je baš nekak dobro jelo i da ću sad sigurno stalno nešto fino kuhati dok njega nema doma :D, otišao tjedan dana na zimovanje s prijateljima pa će vjerojatno živjeti na sendvičima i čipsu, šalim se, uzeo je recept za salatu s tunjevinom i tjesteninom, pretpostavljam da će im tjestenina i inače biti broj 1 na repertoaru
i tak, kako se napravi preljev od rukole, blanširala sam oko 100 g rukole, dobro iscijedila i prebacila u blender, kratko prokuhala oko 1 dl vrhnja za kuhanje i oko 1,5 dl povrtnog temeljca s jednim malim sitno izrezanim režnjom češnjaka, prelila time rukolu i pustila blender neka radi i učini svoje, za takve slučajeve je izvrsno imati blender manje snage motora koji može duže raditi bez prekida tako da usput možete i nešto drugo raditi ;)
onaj jači mi je bolji, ali moram stalno gasiti i paliti :D dodati još par kockica kockica kuhanog krumpira da se izmiksa kad se rukola skroz usitni da poveže sastojke, posoliti, popapriti i to je to, čak mi je bilo premalo okusa rukole jer se nisam pridržavala recepta i stavila i sirove u preljev ;)
posluženo uz pire krumpir i pržene riblje filete
a ovo je trošenje namirnica, previše kupljenog sira za novogodišnji doček trebalo je nekako potrošiti jer se već počeo sušiti
razvaljati lisnato tijesto, premazati izlupanim jajetom, gore sitno naribati u velikoj količini raznih sireva, ementaler, ovčji, dimljeni u ovom slučaju, dlanovima malo utisnuti u tijesto, rezati u štapiće, peći na 190-200°C oko 15 minuta
komentiraj (10) * ispiši * #
07
subota
siječanj
2012
nahranite dijete u sebi
baš mi je palo na pamet da bih svaki dan mogla napisati jedan post uz fotku što sam jela tog dana, ne mora svaki put biti ni recept, pogađajte sastojke :D
vjerojatno će biti i ponavljanja, usput mogu pratiti kakva mi je prehrana jer ovako obično zaboravim što sam jela prije dva dana :D
malo igranja, vezano uz naslov, a i uz današnji ručak, pomfrit i ražnjići, pa koje dijete to ne voli
i tak su danas za ručak bili ražnjići, fale na njima tikvice koje sam kupila baš za tu prigodu, ali su ražnjići već bili složeni kad sam se toga sjetila...nisam baš prisebna previše kad se dignem u šest ujutro, nedavno sam baš pročitala da ranoranioce određuje gen, očito nisam nosilac istog :D
i što nam treba za ove ražnjiće, oko 500 g pilećeg filea, 1 velika crvena paprika, maslinovo ulje, malo limunovog soka, sol, papar, češnjak u prahu
piletinu isjeći na kockice, posipati sa žličicom i pol soli, popapriti svježe mljevenim paprom, preliti maslinovim uljem, dodati sok od pola malog limuna, češnjak u prahu po želji, promiješati i ostaviti da odstoji oko sat vremena
nabosti na ražnjiće komade piletine i paprike i peći na roštilju ili grill tavi, premazati ako treba ostatkom marinade
možete i nešto zdravije od pomfrita poslužiti uz prilog :D
ovo je smrznuti, pečen u pećnici, ne pronalazim baš često u dućanima kod nas krumpir koji je fin, ne znam što to i gdje sade ali obično ništa ne valja, ajd kad već većinu toga uvozite, uvezite i nizozemski krumpir, bar je ukusan za jesti :P
komentiraj (7) * ispiši * #
06
petak
siječanj
2012
krem juha od karfiola i šampinjona
što volim neradne dane, pogotovo kad mi se dan na poslu čini kao vječnost i imam žarku želju dati otkaz, kaže kolegica blogerica suzette da me pere pluton...izgleda da me riba domestosom :D
trebao bi mi godišnji do uskrsa a onda opet od prvog maja do nepoznatog termina :D
opet sam u fazi, kao prije pet godina na prijašnjem poslu, da se kontinuirano ne osjećam dobro, imam prečesto laganu temperaturu bez fizičkog uzroka i stalno nešto trpam u sebe da bih se bolje osjećala, trebala bih prijeći samo na povrće, bar nema puno kalorija ;)
a nešto toplo i jušno mi najbolje odgovara u takvom stanju, topla juha djeluje nekako utješno
i kako je nastala ova juha, otvorila sam frižider, ugledala ostatak velike glavice karfiola i šampinjone koje je trebalo potrošiti, pa sam si to u glavi skombinirala
sastojci potrebni za juhu
ono što je ostalo od velike glavice karfiola izgledalo je kao mala glavica ;)
4 veća smeđa šampinjona, otprilike promjer klobuka 6-7 cm
2 češnja češnjaka
1 žlica putra
sol, papar, suhi timijan, voda, mlijeko
karfiol razdijeliti u cvjetiće, prerezati ih ako su veći, staviti u posudu u kojoj ćete kuhati juhu
šampinjone i češnjak krupno narezati i na žlici putra propirjati na laganoj vatri da gljive malo povenu, ubaciti u posudu s karfiolom, podliti vodom da prekrije sastojke, dodati oko 2 dl mlijeka, posoliti, popapriti, dodati pola žličice timijana, kuhati dok karfiol ne omekša, sve zmiksati štapnim mikserom, začiniti još po potrebi
ostatak šampinjona sam isto upotrijebila - 400g manje ona četiri koja su završila u juhi, narezati šampinjone na krupnije, narezati jednu veću crvenu papriku, krumpira na ploške, posoliti, popapriti, dodati crvene paprike, mljevene čili paprike, malo maslinovog ulja, sve dobro promiješati, ispeći u pećnici
zavirite u frižider i smislite nešto ;)
komentiraj (2) * ispiši * #
03
utorak
siječanj
2012
pureći svici punjeni gorgonzolom i suhim šljivama
dugačak naziv, što je je
malo sam kopala po fotkama, krenula s fotkama s dočeka, omg, pa pronašla i ove, još neobjavljene ;)
često radim nekakve svitke i punim ih prema trenutnoj inspiraciji, ovaj put je trebalo potrošiti suhe šljive pa je nastalo ovo jelo
a kako sam još danas doma, imam vremena i post objaviti
za svitke vam trebaju
pureći odresci
suhe šljive
gorgonzola
bijelo vino, chardonnay
sve količine prema tome za koliko ljudi kuhate ;)
priprema
suhe šljive namočite u bijelom vinu par sati, može i preko noći
odreske istucite da budu podjednake debljine i da možete od njih napraviti svitke
posolite ih i popaprite
ocijedite šljive, vino sačuvajte
na odreske složite nasjeckane šljive i naribajte gorgonzolu, zarolajte, učvrstite čačkalicom
svitke uvaljajte u brašno, ili mješavinu brašna i mljevenih oraha u mom slučaju
na mješavini maslinovog ulja i putra, otprilike 2 žlice jednog i drugog, popržite svitke sa svih strana, podlijte vinom u kojem su se namakale šljive, dodajte još vina po želji, poklopite i krčkajte, podlijevajte vodom dalje dok meso ne postane mekano
poslužite uz pire krumpir i sve prelijte umakom od svitaka
kako sam imala samo mladi krumpir, od njega mi se i nije radio pire, nego sam ga samo oprala, začinila soli, paprom, crvenom paprikom, mljevenom čili paprikom i kimom u prahu, poškropila maslinovim uljem, sve dobro promiješala da sav krumpir bude obložen i ispekla u pećnici
i kaj nije jednostavno jelo? dobar tek :)
komentiraj (17) * ispiši * #
02
ponedjeljak
siječanj
2012
najdraža juhica ;)
mislim, bilo bi i vrijeme da objavim recept za svoju najdražu juhu :D
pogotovo sad, kad više ne mogu gledati kolače, sarmu, odojak...
obična, najobičnija juha od povrća, mesne mi baš i ne spadaju među najdraže ;)
e sad, pokušat ću napisati količine jer je radim više odokativnom metodom ali sam prošli put čak i izvagala sastojke pa ću po sjećanju, kaj bi ja to zapisala, pa pamtim ne?
za juhu vam treba
300-350 g mrkve - oko 3,4 mrkve, tu negdje
150 g peršina - 1 veliki peršin je to bio
200 g celera - 1 pošteni komad celera
150 g korabice - 1/2 korabice
150-200 g krumpira - 2 manja krumpira otprilike
200 g graška - 4 šake graška, tako nekako
peršinov list, sol, papar, kurkuma, đumbir - začini prema želji
za noklice
1 jaje
otprilike vode zapremine jajeta
malo soli
oštro brašno
priprema
sve sastojke nasjeckati - ne krupno
na malo maslinovog ili ulja po želji, staviti sve sastojke osim krumpira, posoliti, popapriti, dodati 3-4 prstohvata kurkume, 1-2 prstohvata đumbira u prahu i dinstati desetak minuta, dodati krumpir, naliti vodu i kuhati dok sve ne omekša, ukuhati noklice, posipati nasjeckanim peršinovim listom i liječiti želudac od teške hrane ;) - može i bez noklica
za noklice - izlupati jaje s vodom i malo soli, dodavati oštro brašno dok smjesa ne postane dovoljno gusta, kad se počne opirati miješanju vilicom ;)
namočiti žličicu u vruću juhu i grabiti noklice, kuhati ih oko 5-10 minuta, dok ne isplivaju, probajte da li je kuhano
i to je to, iznenadite želudac nečim laganim ;)
komentiraj (12) * ispiši * #
01
nedjelja
siječanj
2012
sretna nova !!!
sretna nova !!!!
komentiraj (6) * ispiši * #