Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

trodnevni jelovnik

super je kad ti netko da ideju za ručak...jučer mi dala kolegica...kažem joj danas da mi opet da neku ideju da ne moram razmišljati sat vremena kad dođem doma što ću napraviti za jesti....kaže mi, za 200 kn složit ću ti jelovnik za svaki tjedan, a za 500, napisat ću ti i popis namirnica i u kojim dućanima da nešto kupiš po najpovoljnijim cijenama :D

krećemo

ponedjeljak: varivo od mahuna i piletine

ručak temeljen na raščišćavanju zaleđenih namirnica, neću vam reći s kojim datumom sam našla pileće filee zagurnute u kut :P njih sam bacila, ovi su bili od nedavno :D

sastojci:

1 luk, veličine koje hoćete, ja sam uvijek za manji
2 režnja češnjaka
1 poštena žlica koncentrata rajčice, to sam samo imala doma
2 komada pilećeg filea
oko 400 g mahuna - ono što mi je preostalo u vreći
1 veći krumpir - oko 200 g
sol, papar, suhi timijan

obično stavim i mrkvu, ali nisam imala nijednu i nije mi se išlo u dućan



priprema:

na malo ulja pirjati sitno nasjeckani luk (i mrkvu ako je planirate upotrijebiti) dok ne omekša, dodati sitno nasjeckani češnjak i meso narezano na kockice, kad meso promijeni boju dodajte rajčicu, timijan, sol, papar i još malo pirjajte, dodajte mahune i pirjajte par minuta, stavite krumpir izrezan na kockice, zalijte vodom i kuhajte dok krumpir ne omekša

brzo, jušno, toplo



utorak: pureći faširanci i pire krumpir

u utorak sam odlučila usrećiti djecu i napraviti im jedan od dražih ručkova, bez eksperimenata, dobro, ddoala sam mrkvu u pire, dosadan je onako jednobojan :D

najdraži su nam faširanci od puretine, sviđa nam se okus a i zanimljivo je da se ne stisnu kao oni od crvenog mesa...napravim ih dosta tanke, ne volim kad su debeli...opet taj problem s mesom :D baš mi je bilo zanimljivo kad sam prolistala onu knjigu o dijeti prema krvnim grupama, po kojoj ispada da bih se trebala daviti u mesu, a ne jesti ono što volim, tipa grah, kukuruz...mo'š mislit'

sastojci:

500 g mljevene puretine
1 deblja šnita kruha, odrezati koricu i namočiti u mlijeku
2 jaja
sol, papar



priprema:

jednostavna :D

meso staviti u posudu, dodati kruh, ne morate mu baš dušu iscijediti, sol, papar po ukusu, ja stavim uz vrh punu žličicu soli i papra da zacrnim površinu smjese, dodajte dva jaja, ako vam se da možete ih prije malo izlupati vilicom, ako vam se ne da, samo ih ubacite u prirodnom stanju i sve dobro izmiješajte, oblikujte faširance, uvaljajte ih u brašno i pecite na ulju

pire? pobogu, to valjda znate :P stavite kuhati krumpir izrezan na kocke u vrelu vodu, ako hoćete dodajte mrkvu, ili celer, ili ništa....posloite i kuhajte dok ne omekša, ocijedite, usitnite, dodajte par kockica putra i vrućeg mlijeka u količini koliko gust/rijedak pire volite, posolite ako još treba...i jedite, ne budite lijeni, napravite i salatu ;)



srijeda: povrtno-pileći rižoto

jučer ja tak pred kraj radnog vremena razmišljam na glas o tome što ću kuhati i kaže kolegica s početka priče, napravi nekakav rižoto...i tak sam napravila nekakav rižoto

sastojci:

2-2,5 dl arborio riže
2 komada pilećeg filea
1 mrkva, da kupila sam je u međuvremenu
3-4 šake smrznutog graška, i dalje raščišćavam zamrzivač
2-3 režnja češnjaka
malo bijelog vina, koncentrata rajčice po ukusu (da, još se nisam sjetila kupiti pasiranu)
povrtni ili pileći temeljac, ili voda, sol, papar, timijan



priprema:

na malo ulja pirjati sitno nasjeckani luk da omekša, dodati piletinu narezanu na kockice i nasjeckani češnjak, kad piletina promijeni boju dodati paradajz, malo vina po želji, sol, papar, timijan i još malo pirjati, dodati rižu i pirjati par minuta, dalje podlijevati temeljcem ili vodom dok se riža ne skuha, začiniti još po potrebi

sad sam se sjetila što mi je jučer falilo u tom rižotu, zaboravila sam naribati sira :D ne zaboravite si napraviti i salatu :)

sad tek vidim da smo tri dana za redom jeli meso, cccc



Post je objavljen 26.01.2012. u 20:21 sati.