Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/strahodletenja

Marketing

555. post, baš zgodno

i što se jelo ovih dana?

četvrtak: salata od tjestenine, tunjevine, kukuruza - sigurno 100. put na jelovniku ;)

zanimljivo je što i takvo jelo koje bi zapravo trebalo biti gotovo za najviše 20 minuta, znam praviti po dva sata, mislim, mogu ja biti brza, ali nešto preko zime, pogotovo nakon posla i nisam, dosta mi je žurbe i rokova na poslu pa onda doma otežem li ga otežem



skuhati paket tjestenine, ohladiti, dodati lagano usitnjene tuna filete oko 140-160 g - 2 limenke ili jedna, zavisi o veličini, isprani kukuruz iz konzerve, limenka oko 350 g mislim, 1 mali sitno sjeckani ljubičasti luk, kiselo vrhnje 300 g - narandžasto vindijino, majoneze otprilike istog volumena kao i vrhnja, žličica senfa, sol, papar, promiješati, jesti



petak: krumpirasto - lignjasta salata

kako mi nitko na fejs stranici nije na vrijeme dao ideju za ručak, morala sam sama smisliti, sram vas bilo, pravi 'obožavatelji' :D

sva sreća da je u dućanu bilo smrznutih očišćenih i već nasječenih lignji, samo sam ih ubacila u kipuću vodu i skuhala, kao i krumpir, isto nasječen da bude brže, začinjeno maslinovim uljem, kvasinom, soli, paprom i malim nasjeckanim lukom



subota: pita s blitvom i pršutom

danas sam se malo igrala, došla do zaključka da mi prhko tijesto puno više paše u slatkim kombinacijama nego u slanim iz razloga što mi je sam okus putra koji se osjeti nekako slatkast bez obzira što je tijesto bilo posoljeno i popapreno



najobičnije prhko tijesto omjera 2:1 u korist brašna, znači 250 g brašna, koji gram više manje, 125 g putra isto koji gram više-manje, pola žličice soli, s dodatkom mljevenog papra, žličice senfa i jednog jajeta
dobro izmiješati omekšali putar, dodati sve osim brašna i dobro zajedno izmiješati, na kraju dodavati brašno, kad tijesto više ne budete mogli miješati prebacite na dasku i zamijesite, kad se sve dobro povezalo, prebacite ga na hladno oko jedan sat

ja sam danas sve ručno odradila, treba održavati bicepse i tricepse :P

razvaljati tijesto, prebaciti ga u kalup po želji, izbockati i peći na 180°C 15-20 minuta



za nadjev očistiti jedan bunt blitve, oko pola kile, oprati i narezati na manje komade, staviti u veću tavu na vatru bez ikakvih dodataka da povene, dodati otprilike 2 žlice maslinovog ulja, 5-6 šnita pršuta narezanih na manje komade i 2-3 nasjeckana češnja češnjaka, malo posoliti, popapriti i sve zajedno još malo pirjati

izlupati 3 jaja, dodati 2 dl mlijeka, 3-4 žlice svježeg kravljeg sira, 20-30 g sitno naribanog nekakvog baš tvrdog sira, posoliti, popapriti po ukusu



na pečeno tijesto složiti nadjev od blitve i pršuta, preliti jajno-mliječno-sirastom mješavinom i peći na 180°C daljnjih 35-40 minuta

danas sam baš nekako bila organizirana u tijeku pripreme i tajming je bio praktički u minutu, tako da sam ovo čak uspjela pripremiti u relativno kratkom vremenu :D

Post je objavljen 28.01.2012. u 20:56 sati.