kad sam neki dan objavila pureće svitke punjene gorgonzolom i suhim šljivama, bilo je onih koji si nikako nisu mogli zamisliti tu kombinaciju, iskreno, ni ja ne jedem gorgonzolu osim u otopljenom stanju, gadljiva sam od rođenja i neke namirnice jednostavno ne jedem iz tog razloga
ali kombinacije mesa i voća su mi izvrsne, najbolji sos uz kuhanu govedinu je sos od višanja, onda sos od kopra, onda tek od paradajza - koji je i tako isto voće ;)
iznutrice ne kuham nikad, ali, probala sam ih i mogu mirne duše reći da ih ne volim...dobro, neke nisam, niti ću ikad, mozak, pluća, crijeva...tko voli, nek izvoli :D jednostavno si ne mogu zamisliti da jedem nečiji mozak, sorry :D
meni je dobra hrana ona koju želim zadržati što duže u ustima i u tome uživati, ako je okus takav da se prisilim prožvakati par puta i što brže progutati, to nije to, iznutrice mi stvarno nemaju tako poželjan okus da bih ih željela što duže osjećati :D
puno sam sklonija davati šanse povrću za kojeg sam zaključila da mi nije ukusno, recimo rukola
u sirovom stanju je ne volim, ne mogu je jesti u salati, ali kuhana mi je ok jer izgubi dio svog okusa ;)
tako sam odlučila isprobati preljev od rukole, gledala neku večer na 24kitchen, radila ona masteršefica koja izvodi razna zanimljiva čudesa s hranom, moji dečki su rekli da se nadaju da neću ništa od toga isprobati :D, ali jesam ;) i nisu se bunili, čak je mlađi sin izjavio da mi je baš nekak dobro jelo i da ću sad sigurno stalno nešto fino kuhati dok njega nema doma :D, otišao tjedan dana na zimovanje s prijateljima pa će vjerojatno živjeti na sendvičima i čipsu, šalim se, uzeo je recept za salatu s tunjevinom i tjesteninom, pretpostavljam da će im tjestenina i inače biti broj 1 na repertoaru
i tak, kako se napravi preljev od rukole, blanširala sam oko 100 g rukole, dobro iscijedila i prebacila u blender, kratko prokuhala oko 1 dl vrhnja za kuhanje i oko 1,5 dl povrtnog temeljca s jednim malim sitno izrezanim režnjom češnjaka, prelila time rukolu i pustila blender neka radi i učini svoje, za takve slučajeve je izvrsno imati blender manje snage motora koji može duže raditi bez prekida tako da usput možete i nešto drugo raditi ;)
onaj jači mi je bolji, ali moram stalno gasiti i paliti :D dodati još par kockica kockica kuhanog krumpira da se izmiksa kad se rukola skroz usitni da poveže sastojke, posoliti, popapriti i to je to, čak mi je bilo premalo okusa rukole jer se nisam pridržavala recepta i stavila i sirove u preljev ;)
posluženo uz pire krumpir i pržene riblje filete
a ovo je trošenje namirnica, previše kupljenog sira za novogodišnji doček trebalo je nekako potrošiti jer se već počeo sušiti
razvaljati lisnato tijesto, premazati izlupanim jajetom, gore sitno naribati u velikoj količini raznih sireva, ementaler, ovčji, dimljeni u ovom slučaju, dlanovima malo utisnuti u tijesto, rezati u štapiće, peći na 190-200°C oko 15 minuta
Post je objavljen 08.01.2012. u 10:29 sati.